Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 22 вересня 2007 року

24 Вересня 2007
20760
24 Вересня 2007
21:09

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 22 вересня 2007 року

20760
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 22 вересня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: А ви знаєте, що про сьогоднішні позачергові вибори вже встиг Тарас Григорович Шевченко все написати, зокрема про списки виборців на позачергових виборах він в книжці «Кобзар» так і написав: «І мертвих, і живих, і ненароджених». Так воно і трапилося на цих виборах, бо вже маємо рекорд по кількості 120-130-річних, які проживають на Харківщині і Луганщині, і дуже хочуть взяти участь у перевиборах. В цьому випадку ми перегнали і Кавказ і Японію по кількості. Але по кількості дурості, яку розповідають нам політики, в нас є свої супер рекордсмени. Навіть геолог Пахво, який робить вигляд, що він Азаров, нервно курит в стороні, коли послав всіх подальше, оскільки з’явився супер інтелектуал. Цей опасный интеллектуал очолює аж антимонопольний комітет. Він каже, що так його изнасиловали насильственной украинизацией, що нічого не розуміє в україномовних фільмах у кінотеатрах Києва. Мусить ганяти 500 з чимось кілометрів до Одеси, щоб там нарешті в’їхати, що ж там говорив Брюс Віліс в «Міцному горішку» тільки, звичайно, що російською мовою. І цей опасный интеллектуал, який не може вивчити однієї мови, очолює цілий антимонопольний комітет. Ну, людей, які жигають на цих виборах є дуже багато. Ржу, не могу, але насправді вони наші кандидати. До речі, всю цю лободу, яку вони затіяли у вигляді передвиборчої кампанії вже давно встигли описати совкові агітатори, користуючись інструкціями Геблеса. І це оспівати у Сталінському кінематографі. Все це було, це наше дежавю. Чому ці вибори нам так знайомі далі в сюжеті.

 

Сюжет: «О, великий шкидский народ, тебе дали парламент, но ты получил каторгу». «Каторга п’ятого скликання не чинна» - проголосив указами президент, коли народні обранці, себе не перепродавши, перебігли, хто, куди зміг, і врешті, остаточно спотворили результати виборів. Глянули – перевибори. Великий і мудрий народ спочатку неслабо підзаробив на партіях. Отримав живі гроші за багатоденні майданчики проти виборів, як таких, а потім знову ж постригли ті ж партії, але вже на агітації за вибори. Найбільше опечалився спікер, який після своєї політ-реформи став не другим, але не третім чоловіком. А тут йому і кажуть: «Ты больше не староста», «А кто?», «Савушка, большинством согласно конституции…». Спікер відверто збирав за бюджетні гроші залишки коаліції під куполом ради і все їм навіював: «Ви найлегітимніші, а наш парламент найпарламентніший». «У нас, все-таки, парламент, а не кичман какой-нибудь». Той, хто заперечував будь-які вибори, раптом почав закликати стерти усяку опозицію на виборах і лякати всіх своєю тотальною перемогою, і зберегти свою коаліцію такою, якою вона і є. Але в кишені вони вже мають не слабенький закон «Про всесильний уряд». «Я предлагаю создать правительство нашего хулиганского государства. Председателем совета министров…», «С дикторскими полномочиями», «С диктаторскими полномочиями». А тим часом опозиція вирішила діяти інакше. «Я предлагаю создать правительство нашего хулиганского государства. Председателем совета министров…», «С диктаторскими полномочиями», «С диктаторскими полномочиями». Президент республіки, як тільки не закликав до порядку та агітував згуртуватися опозиції в єдиний блок, але частина його вчорашніх друзів стала непримиренними скептиками. «Нас навагу променял». Боляче було дивитись на міністрів-соціалістів, які не встигли зайти у біло-блакитні списки. Їздять по країні і себе оплакують. «Дерись, Павел Иванович», «Прощайте друзья. Я многого не успел, а столько было задумано». Тоді всі партії навперебій почали тупому народу обіцяти чуда і повне пузо, і горланити соціальні пакети. «Дорогие избиратели, я вас не обижу. Старшему отделению горбушки, в младшему тоже по справедливости. Жратва от пуза, ура!». Деякі навіть придумали собі якісь кодекси честі і до честі їх опонентів ті чесний кодекс не підтримали. За що їх і безчестили, на чому світ стоїть. «Нынче вышел манифест, кто нам должен, тому крест». А якщо нам вибори зірвуть, то політики сильно розгніваються. Але якщо фальсифікації будуть більшими, ніж їх готують політики, то деякі самі собі вибори зірвуть і підуть скаржитись. «Я добьюсь, надо будет, то до самого Феликса Єдмундовича дойду».

 

ВЕДУЧИЙ: Чи є справжньою альтернативою альтернативні партії, які зараз не при владі? Чи готові вони до зриву виборів? З ким, і що вони будуть будувати? Чи готові вони оскаржувати фальсифікації або долучитись до таких? Про все це ми дізнаємось. Наші гості – лідери позапарламентських політичних сил. Віктор Пилипишин від «Блоку Литвина». Він же голова райдержадміністрації Шевченківський район у столиці. Доброго вечора.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району столиці: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Марченко, права рука Вітренко і один із лідерів ПСПУ. Вітаю Вас.

Володимир Марченко, лідер ПСПУ: Ліва рука.

ВЕДУЧИЙ: Ліва? Ну, добре. Ми не знали, що Наталя Михайлівна лівша. Віталій Кононов, «Партія зелених України». Доброго вечора на нашій програмі.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів». Теж вітаємо Вас.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода». Добрий вечір.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: А після того, як «Миру мир» скаже Людмила Супрун, вона ж лідер свого блоку, вона обіцяли долучитись до нас. Запитання до наших небайдужих глядачів. Позапарламентські партії, ну, вони, на вашу думку, для нинішньої влади, якщо є альтернативою справжньою, то дзвоніть першим номером телефону. Якщо вони такі самі, як ті партії, що при владі, то дзвоніть другим номером телефону. В центрі Віталій Кононов від «зелених», а Сергій Одарич від «Вільних демократів». Розпочинаємо раунд перший. Давайте для того, щоб ми нагадали вам, а зокрема дехто є вперше на нашому ток-шоу. З цього моменту право вставити своїх п’ять копійок, конституційне право на репліку. Наші експерти мають право на червону картку. І в кінці ви підведете підсумки дискусії. Отже, почнемо від того, чи є ви, ваші політичні сили альтернативою. Ви кажете, що усі політики ублюдки. Деяких ублюдков ви таки зможете зробити чесними ублюдками. Я хотів від вас, бо ви всі в білому, як граф Монте Крісто тоді виглядаєте, дізнатися…

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ну, ми ж білі ворони.

ВЕДУЧИЙ: Так, тому ж я кажу, ви білі, як граф Монте Крісто. От я хотів би дізнатися от навпроти вас «зелені». Ви їх називаєте ублюдками, чесними ублюдками? Як Ви їх класифікуєте за Вашою виборчою шкалою.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Я вас скажу так, що… Ну, по-перше, ми з Віталієм знайомі дуже давно. Мабуть, з року 90-го чи з 89-го, коли Віталій стояв біля витоків зеленого світу, а я біля витоків «Народного руху України». І я надзвичайно поважаю цю людину. А що стосується «Партії зелених» і ублюдков, то я хочу сказати, що напевно, історія «Партії зелених» - це найкращий приклад для всіх наших політиків і майбутніх поколінь політиків також, тому що партія пережила складний період. І був дуже успішний для них 98-й рік, коли вони брали участь у виборах.

ВЕДУЧИЙ: Це, коли?..

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Зрозуміло було, що дуже дорого обходилась реклама і тоді, і зараз, і вони долучили до свого списку багатьох, вибачте, ублюдков, людей випадкових, які…

ВЕДУЧИЙ: Тоді?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Тоді в 98-му році.

ВЕДУЧИЙ: А зараз?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: І нажаль, це послужило тим, що вони втратили довіру виборців, тому що…

ВЕДУЧИЙ: А зараз за Вашою класифікацією?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: А зараз я дуже добре знаю багатьох людей в їхньому списку. І зараз вже треті вибори підряд вони намагаються відновити довіру. Я сподіваюсь, що цього разу їм вдасться, тому що на сьогоднішній день це суто ідеологічна партія, яка об’єднана довкола ідей екологічної чистоти.

ВЕДУЧИЙ: Я так зрозумів, що Ви маєте згоду по кожному слову, що сказав пан Одарич, тому Ви не користуєтесь правом репліки, так?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Я би половину цих п’яти копійок передав пану Одаричу.

ВЕДУЧИЙ: Ні, якщо говорити, то прошу. Добре.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Добре.

ВЕДУЧИЙ: Щойно виборчу кампанія за «зелених» провів пан Одарич, так? Якщо можна, долучіться до мого першого запитання, а чому я маю повірити, що ваша партія?.. Прошу. Що ваша партія є альтернативою до партій, які зараз, наприклад, рулять країною?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Пане Романе, Ви повинні це зробити, тому що Ви прекрасно розумієте, що навіть те, що ми зібралися тут… Ви називаєте нас малими партіями, а…

ВЕДУЧИЙ: Ні, я не називаю, так називають ваші опоненти.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Ну, так, умовно, так.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Ну, я маю на увазі телебачення. Є так звані «титульні партії», які сьогодні опановують менше 50-ти відсотків українського електорату, тому вони взяли на себе цю роль, що вони більші. І нам не дають можливості з ними опонувати.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ви так бідкались. Скажіть мені, чому ми маємо думати, що ви альтернатива?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Пане Романе, Ви мусите це так думати.

ВЕДУЧИЙ: Чому мушу?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Тому що в мене є ідеологія. Зараз стоїть перед вами не Кононов, а є ідеологія «Партії зелених», яка…

ВЕДУЧИЙ: Яка? Зелена ідея, так?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Абсолютно.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Давайте я зараз попробую на Вас, спробую натравити Вашого опонента, добре?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Добре.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, чи можна зарахувати до прихильників «зеленої ідеології»?.. Я так Вас питаю, бо Ви знаєте, напевно, про «Green Peace».

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Наприклад, власників нафтових компаній? Вони можуть бути носіями «Зеленої ідеї»?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ви знаєте, це залежить більше від людини.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, я про нафтові компанії, не про людину.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Я кажу, але це залежить від власників цих компаній значною мірою. Тобто, це не виключає одне одного.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Це залежить від внутрішніх переконань людини.

ВЕДУЧИЙ: Тоді я конкретизую. В мене таке відчуття, що Ви, все-таки, проголосуєте за «Партію зелених» на виборах.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ні, я буду голосувати за «Вільних демократів».

ВЕДУЧИЙ: Пане Кононов, скажіть мені, будь ласка, «Чорномор нафтогаз», як і будь-яка нафтова компанія… Сказати будь-яку нафтову компанію «Green Peace», вони на човнах надувних будуть атакувати крейсер.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Колись належала…

ВЕДУЧИЙ: У вашому списку зять Кучми, пан Франчу?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Колишній зять Кучми.

ВЕДУЧИЙ: Колишній зять.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: І колишній, значить, учасник «Чорномор нафтогазу», тому що він зараз ніякого відношення не має до цього «Нафтогазу».

ВЕДУЧИЙ: Так. І тепер він став великим екологічним прихильником, я правильно Вас зрозумів?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Він людина, яка внесла, скажімо, і працювала, він вісім років був парламентарем. І я думаю, за ним полювали, якщо чесно. Я збирав молодих сильних здорових розумних людей, які вміють писати закони, які за Україну…

ВЕДУЧИЙ: І мають багато грошей, так?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: І які незалежні, скажімо так. Я не хочу сказати, що вони… Я не знаю, скільки в них грошей. А щодо Ігоря Франчука, то я вам можу сказати, що він вніс закон «Про медицину страхову». Він багато зробив в тому парламенті, який був. І я хотів би, щоб він закінчив свою роботу.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Вас не коробить поява людини з нафтового бізнесу серед «зелених» і ще й з грошима?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Я ще раз хочу сказати, в Україні немає нафтового бізнесу.

ВЕДУЧИЙ: Панове «Вільні демократи», які борються з старими кучмістами, вас не коробить поява таких людей і ви далі будете зараз продовжувати компліменти розказувати?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ігор Франчу зараз відійшов від родини Кучми і це робить йому честь. Я сподіваюсь, що він буде носієм іншої вже ідеології, інших принципів.

ВЕДУЧИЙ: Давайте от з цього моменту перейдемо до моменту останньої агітації. Ми просто більше програм не будемо мати до виборів, тому я кидаю своїх п’ять копійок. Це питання до вас обох. Хто почне, не знаю. Хто з вас, «Вільні демократи» чи «Зелені», є от тими паразитами і сапрофітами, так, як на протиставлення в’їдуть до Верховної ради майбутнього скликання, а хто є справжньою альтернативою? Доведіть мені. Я скептик, цінник і взагалі людина, яка не бачить альтернативи.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Паразитами по відношенню, до кого?

ВЕДУЧИЙ: Прошу, починайте.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Паразитами по відношенню, до кого, пане Романе?

ВЕДУЧИЙ: Ну, не знаю. Може, до інших політичних сил?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Ну, я не думаю, що на тих силах, які є можна паратизувати, тому що вони, в принципі, дохлі. Якщо в них забрати імена їхніх лідерів, то вони просто не знають, що запропонувати українському народові. Я хочу зробити комплімент, бо мені казали… Не буду зараз говорити про… Я хочу зробити компліменти про «Партію вільних демократів». Розумієте, є новий час, нові сучасні люди, які зовсім по-іншому бачать світ, в якому ми зараз живемо. Його, по великому рахунку, дуже мало залишилося нам всім, тому що ми можемо говорити про різні прожекти, про проекти, Україна йде в НАТО, Україна йде в Європу, але ми забуваємо про те, що нам залишилось дуже мало часу, щоб встигнути на той останній вагон того поїзда, який дуже далеко йде в цивілізацію. А ми залишаємось тут на місці.

ВЕДУЧИЙ: Дуже поетично. Можна конкретизувати? Тому що моє питання полягає в тому, що я хочу розібратися між вами двома. Я зайду в кабінку, в мене один бюлетень.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Я стою і чухаю голову, за «Вільних демократів» чи за «Зелених»?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ну, звичайно, за «Вільних демократів». Що ж тут думати?

ВЕДУЧИЙ: А чому не за «Зелених»?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Більше того… Тому що «Вільні демократи» послідовніше і це єдина…

ВЕДУЧИЙ: Ніж «Зелені»?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: І це єдина ліберальна сила, яка бере участь у виборах, і яка на сьогоднішній день взагалі існує.

ВЕДУЧИЙ: А в чому послідовність?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: В тому, що ми ці цінності відстоюємо послідовно з 99-го року.

ВЕДУЧИЙ: Це Ви маєте на увазі, кого? От подивіться, це, напевно, ваші…

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Це свобода особистості перш за все.

ВЕДУЧИЙ: Добре, але послідовні партії – це в першу чергу її члени, так?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Пан Видрін був і радником і Кучми, і одного президента, і другого, і був в різних таборах, так?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Ви були… Починали від руху вже аж добралися аж до «Вільних демократів».

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: І саме тому що Дмитро Видрін послідовний, то він після року роботи в адміністрації Кучми, навіть менше, вже заявив про те, що там зароджується корупція і грюкнув дверима, і публічно вийшов звідти, і заявив про це. Саме тому що це людина принципів.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, це послідовність? Ні, Ви зараз переконаєте, що за «Зелених», а не за них, так?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Ні, я хочу за них.

ВЕДУЧИЙ: Ну, все нормально, ви маєте ще одного учасника.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Це нова партія, так.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Я хотів би навести коротко три аргументи, чому не можна голосувати за так звані «великі партії»: перше – це партії неідеологічні, вони не несуть ніякої ідеї. Подивіться, «Партія Регіонів» - це партія однієї області. Партія Тимошенко – це партія просто однієї особи. «Наша Україна» - це просто партія посади президента. Це причина…

ВЕДУЧИЙ: Ну, легко при їх відсутності їх бити ногами, так?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Друге – у жодної із цих партій, які себе гордо називають великими, навіть немає програми. Подивіться, немає програми.

ВЕДУЧИЙ: Як немає? Що у всіх немає програми?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Немає програми. Янукович більше року очолює уряд. Досі уряд не подав програму у Верховну раду, в парламент. Юля Тимошенко досі не спромоглася народити програму. Вона пише стратегічний прорив чи український прорив і каже: «Напишіть мені пропозиції в цю програму. Ми потім напишемо разом з народом». У Ющенка, у «Нашої України» десять кроків було на зустріч людям. Три роки пройшло, я хотів би знати, які кроки зроблені? Тому ці партії навіть…

ВЕДУЧИЙ: Я не можу за них відповідати.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Навіть…

ВЕДУЧИЙ: Але можна?.. Зараз перша червона картка є на Ваші слова, я так зрозумів. Пане Олеже, за що? І аргументуйте.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Романе, дякую. Але я, власне, хотів на Ваші слова червону картку показати.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: От коли пан Одарич почав критикувати трикольорові мегаблоки, то Ви зробили таку репліку, що мовляв, а чому їх?.. «От їх тут немає, то їх не можна критикувати». Так, ми би хотіли, от я би хотів з ними в дебати вступити. Я би хотів дебатувати з «Регіонами», з «Нашою Україною», з блоком Юлії Тимошенко, але чомусь вони не йдуть на ці дебати, чомусь вони не хочуть з нами, як з ідеологічною силою, оці позаідеологічні партії, які узурпували владу, йти на дебати.

ВЕДУЧИЙ: Добре, я знімаю свою кандидатуру з виборів 2007, критику приймаю, але скажу чесно, що часом легше зробити потомство між носорогом і сусликом, ніж спарити наших політиків в одній студії. Це так, до слова. Повертаюся до ключового моменту. У вас декілька хвилин, щоб переконати виборця, що треба буде голосувати не, наприклад, за «Зелених», а за «Вільних демократів» або навпаки. Давайте Ви тепер почніть, тому що вибір в кожного один, а вас тут вже двоє красивих.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Добре, давайте про себе.

ВЕДУЧИЙ: Давайте.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Перше – ми хочемо… Зараз всі говорять, що оті великі партії кажуть: «Давайте ми будемо давати грошей, щоб люди народжували дітей». А ми кажемо: «Давайте спочатку захистимо людей від смерті. Давайте зменшимо смертність». Це ми кажемо - раз. По-друге, ми кажемо: «Зараз розбирають землі». Це єдине, що залишилось в людей. Обікрали за заводах, на фабриках. Великі люди, там їх десять відсотків, вірніше, я не знаю, їх дуже мало, але десять родин. Вони опановують майже всі капітали України. Це рахунок того, що обікрали народ. Сьогодні земля. Ми говоримо і звертаємось до всіх міських жителів, в законі України, в конституції кожен громадянин міста має право на десять соток. Ми знаємо, що це таке в грошах пропонує «Партія зелених». Ми говоримо про те, що вода сьогодні – це основа нашого життя. І…

ВЕДУЧИЙ: Нам не вистачить часу, якщо Ви зараз всю екологічну програму будете розповідати.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Ні, ні, я не буду, я оце закінчую. Вода… Ми кажемо: «Ми врятуємо Дніпро, давайте нам владу». І крім того, головне, що ми патріоти нашої країни, ми вважаємо, що якщо людей не запитують, хоч є міжнародні угоди, є такі, як Оргутська конвенція, коли не запитують і будують під Києвом могильник або смітник ядерний, то це неповага до свого народу. Тому ми вважаємо, що патріоти України повинні бути при владі.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу тепер зрозуміти, чому я маю віддати за абстрактну вільну демократію свій голос, якщо мені пропонують чисту воду, десять гектарів і відсутність смітника під Києвом?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: До речі, чисте Дніпро – це дуже добре. Я, як мер міста Черкаси, надзвичайно задоволений, тому що Дніпро дуже важливо, щоб був.

ВЕДУЧИЙ: Так, от все-таки, поясніть мені, чому я за якісь абстрактні цінності маю віддати голос?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ви знаєте, я вам поясню. Я вам пропоную, Романе… Я не буду агітувати голосувати за «Вільних демократів». Я пропоную Вам і всім, хто нас сьогодні дивиться, всім виборцям України почати обирати партії і сили за їхніми реальними справами. В нас на сьогоднішній день всі партії, які представлені в парламенті…

ВЕДУЧИЙ: Всі партії позапарламентські не мають реальних справ, бо вони не при владі.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Мають реальні справи, тому що всі десь були при владі і таке інше. От Віталій був депутатом, Олег був депутатом і так далі. Сьогодні у нас БЮТ контролює 14 областей. «Регіони» контролюють уряд і дев’ять областей. «Наша Україна» контролює взагалі всю виконавчу вертикаль. Тобто, видно роботу кожного. «Вільні демократи» теж чуть-чуть мають влади. Ми десять місяців тому виграли вибори мера в Черкасах. Я став міським головою. І сьогодні ми проводимо певні реформи в місті. Тому я звертаюсь до Вас. У Вас є друзі, знайомі в Черкасах?

ВЕДУЧИЙ: В мене є друзі, знайомі у Харкові. Звідки вони будуть знати, що Ви в Черкасах зробили добрі речі?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ви запитайте в Черкасах знайомого, подзвоніть і запитайте: «За десять місяців в Черкасах, що змінилося? І змінилося на краще чи на гірше?». І якщо на краще, то голосуйте за «Вільних демократів».

ВЕДУЧИЙ: Добре. Це була перша спроба в нашій програмі від «Партії зелених» і «Вільних демократів» пояснити нам свою альтернативність до мегапартій, які зараз є у владі і в опозиції. Експертами є троє, а не четверо поки що моїх гостей і політиків. З чим вони були незгодні? Слово експертам. В вас мікрофон, пане Пилипишин. Незгоди на аргументи сторін? Вас хтось переконав? Ви віддасте голос?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ви знаєте, я, напевно, підтримаю пана Тягнибока і теж виступлю проти Вас.

ВЕДУЧИЙ: Ну, і добре.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Так. Чому? Тому що, напевно, ви знаєте, коли Ви задумали цю програму, Ви десь спровокували ситуацію, при якій ми друг друга в основних принципах підтримуємо. В нас може бути десь не підтримка друг до друга в новому питанні. Можливо, може бути нерозуміння в питанні, куди ми йдемо, на схід чи на захід. Але є певні принципи, є певне питання, в якому ми повністю сходимось. Знаєте, чому? Тому що, якщо Ви подивитесь на кожного з них, вони по вісім, по десять років в одній партії, вони нікуди не перебігали, в них є певні свої принципи і певна ідеологія. Вони не пішли… Повірте мені, кожному з них знайшлось би місце в інших партіях.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, тут щойно вас всіх об’єднали майже не в один блок. Якщо ви такі всі однакові, то чому ж ви одним блоком не пішли? Ваші зауваги на аргументи сторін? Прошу.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Владимир Марченко, «Прогрессивная социалистическая партия Украины», номер 12. Я не воспользовался правом красного, так сказать, выпада против малых партий, не потому что не было аргументов, а потому что действительно в Украине идет избирательная кампания совершенно несправедливо. Избирательная кампания, когда так называемые «большие партии», которые страну привели к кризису, захватили эфир и не позволяют выйти с ними на публичные дискуссии. Это не свобода слова и свободы выбора не будет. Но я не могу согласиться с теми вот и «Свободными демократами», и «Зелеными», что они являются альтернативой. Мы не услышали из их уст, являются ли они альтернативой по внешней политике, по экономической модели, по социальной политике, поэтому, к сожалению, я хотел бы, чтобы была конкретика и после этого можно было бы оценить, являются ли они альтернативой.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дякую. Можна я поможу вам передати, бо немає в нас повного замкненого циклу сьогодні в програмі? Пане Олеже, заувага, так? Які незгоди?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Власне, десь частково воно лунало в тій дискусії, але перша основна проблема тих всіх криз в українській державі і тої ситуації, яка зараз відбувається, і узурпація влади так званими «кольоровими мегаблоками» полягає в тій причині, що Україна не пішла шляхом в свій час країн Східної Європи, які позбавились від радянського минулого і не провела люстрації, тобто, не провела очищення влади. Це є найбільша проблема. Якщо би влада була очищена, і якщо би вона зараз, і якби ми зараз жили по тому шляху, то сьогодні би таких питань не було. Зараз нам пропонують вибори без вибору, от і все. А щодо тієї дискусії, пане Одаричу, таке, ну, напівжартівливе запитання. Я вже не вперше від Вас чую, що Ви пишаєтесь тим, що Ви є мером Черкас і кажете: «От поїдьте в Черкаси і подивіться». Минулого тижня я був в Черкасах. В мене тільки одне до Вас запитання. Дійсно, гарне, чудове місто. А чого там смітники синьо-жовтого кольору, кольору державного прапора? То може, є елемент зневаги?

ВЕДУЧИЙ: Панове, в нас час просто вилітає.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ми їх замінимо наступного року. В цьому році просто не вистачило коштів придбати, але ми їх замінимо.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Дякую за розуміння.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Я вам скажу більше, у нас на кордоні областей із Кіровоградською стояли серп і молот. Серп був пофарбований в синій, а жовтий був пофарбований молот.

ВЕДУЧИЙ: Просто це давня радянська традиція. Пам’ятаєте, які були «Бобіки» в мусорів, ой, перепрошую, в міліціонерів, пам’ятаєте? Теж синьо-жовті. Це просто давня традиція. А в нас невеличка рекламна пауза і ми продовжимо шукати альтернативу.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: До речі, вибори – це цікавість, це завжди суди. Наприклад, один з якихось районних суддів каже, що Цушко у своїх передвиборчих роликах зловживає службовим становищем, оскільки на екрані в нього явно менторський вирах обличчя. «5 копійок» повернулися із дурнуватим запитанням, але воно може вплинути на результати виборів. Чи є на вашу думку позапарламентські для нинішньої влади і партій влади альтернативою? Перший номер телефону, який ви бачите – ні. Вони такі самі по суті, тоді другий номер телефону. Наші кореспонденти у Львові та в Донецьку поцікавилися в людей на вулицях: «Якщо будуть масові фальсифікації, ви вийдете на акції протесту чи змиритесь із такими результатам?». Ось як вважають люди у Львові і в Донецьку.

 

Львів:

- Треба виходити на акції протесту, не залишатися байдужими до таких випадків.

- Піду на акції протесту. Ну, все життя буде фальсифікація, а такого не може бути.

- Не знаю, моя думка, що треба, щоб Ющенко і дальше був, ой, не Ющенко, а Юля.

- Ну, якщо будуть організовуватись акції протесту, я би, в принципі, пішла би на такі акції, але щоб вони дали результат.

- Якщо фальсифікація, так? Я думаю, що їх не буде.

- Мабуть, що піду на акції так само, як і було протягом Помаранчевої революції. Треба якось, думаю, боротися з тим.

- Я думаю, що їх просто не буде, тих масових фальсифікацій.

- Обов’язково піду на акції протесту.

- Сокиру не буду брати, ні автомата не буду брати.

- Я скажу одне, я, наприклад, не допущу їх, просто-напросто, бо я знаю, що це за відповідальність цієї фальсифікації.

- Я знаю, що я все одно нічого не виграю, тому що то є все мафія. Так, як того разу було, так само і цього разу буде.

- Я не піду ні туди, ні туди.

 

Донецьк:

- Мы люди-студенты, поэтому нам, как бы, вся эта жизнь пригодится, наверное, в будущем.

- С удовольствием даже выйду и поддержу «Партию Регионов».

- Посмотрим. А что я вам могу сказать?

- Буду, конечно, как все.

- Меня там никто не услышит.

- Я, думаю, я в любом состоянии выйду.

- Моя хата з краю, ничего не знаю и все.

- Надо отстаивать свои права «Партии Регионов».

- Я думаю, как-то же надо с этим бороться, в том числе и акции протеста.

- Вы знаете, мне так надоела эта политика, что я вообще не хочу ни выборов, ни акций протеста, ничего.

- Если в пользу «Регионов», то выйду. А если в пользу оранжевых, то я не выйду. Я вот так.

 

ВЕДУЧИЙ: Ось такі вони потрійні стандарти в єдиній країні. Віктор Пилипишин, голова Шевченківської райдержадміністрації, один із членів «Блоку Литвина» та Олег Тягнибок, голова всеукраїнського об’єднання «Свобода» у раунді другому доведуть нам: а – що вони є справжньою альтернативою, б – що вони готові до фальсифікацій і зриву виборів. Раунд другий. Пане Олеже, давайте Ви розпочнете. От ми від Вас протягом кампанії чули багато заяв про… І Ви сьогодні навіть підтвердили про люстрацію, і там говорили про кучкістів, кагебістів, і комуністів.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: І комуністів.

ВЕДУЧИЙ: І комуністів. От я за цим принципом знову ж таки хочу зрозуміти. Ви дивитесь на «Блок Литвина», бачите нам реальну альтернативу нинішнім партіям і там немає ні комуністів, ні кучкістів, ні кагебістів, тому Ви зараз, як і попередня пара, будете відсипати їм комплементи, правильно? Починайте відсипати комплементи.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ні, зовсім неправильно. При всій повазі до мого опонента, але в «Блоці Литвина» є купа і кучкістів, і комуністів, і кагебістів. Я хотів би сказати за інше, що всеукраїнське об’єднання «Свобода» є дійсно реальною альтернативою для тих трьох кольорових мегаблоків. Ми є національною альтернативою, тому що та програма, яку ми сповідуємо, програма «Захисту українців», вона передбачає захист титульної нації, про що ніхто не говорить. Програма «Захисту українців» і зрештою наша політична позиція передбачає, що присутність «Свободи» в парламенті – це є гарантія того, що не буде ніякої широкої коаліції, стосовно якої сьогодні домовляється «Наша Україна» з «Регіонами» чи БЮТ з «Регіонами», обманюючи своїх виборців, і маніпулюючи технологіями. Якщо би ми, Романе, не були альтернативою, вони би проти нас не вчинили такі шалені утиски, як моральні, так і фізичні. Вони би не розказували байки по відношенню до «Свободи». Вони би не казали, що ми є непрохідними.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже, можна?.. Я хочу зараз один момент уточнити.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: І таке інше.

ВЕДУЧИЙ: Моє питання стосувалося, щоб Ви дали оцінку цій політичній силі.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: А я дав оцінку цій політичній силі.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, вони не є альтернативою нинішнім партіям влади?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Я дав оцінку цій політичній силі. І ми декларуємо чітко і конкретно наші гасла, наші бачення і нашу ідеологію.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: «Блок Литвина» не підходить ні під які стандарти.

ВЕДУЧИЙ: Зрозумів. Ви не реагуєте, значить, з усім згодні? Тепер скажіть, перше, ніж Ви буде захищатися, бо Ви будете потім захищати… Скажіть, будь ласка, чи є всеукраїнське об’єднання «Свобода» реальною альтернативою, на Вашу думку, тим партіям, які зараз при владі і в опозиції? Ваша оцінка? Прошу.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Я думаю, що кожна партія, яка знаходиться в опозиція, вона вже є альтернативою. Знаєте, для мене цікава ситуація в наступному плані. Чому в нас партії, які знаходяться при владі, приходять у владу, декларують принципи, декларують програми, а потім їх не виконують, приходять до виборця і знову говорять, що їм хтось мішав, що вони не змогли це виконати по якимось суб’єктивним чи об’єктивним причинам і весь час плачуться? В принципі, вибори, для чого передбачені? Для того, щоб раз в чотири чи п’ять років люди прийшли на вибори, і якщо партія, яка була при владі, не виконала свої обіцянки, то вони її відправили у відставку. Ось тут…

ВЕДУЧИЙ: Можна тепер уточнення? Конкретно ця політична сила, на думку «Блоку Литвина», є альтернативою чи ні?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Я думаю, що ця політична сила повинна бути представлена в парламенті. Але я не згоден з паном Тягнибоком відносно характеристики нашого блоку, тому що, ви знаєте, сьогодні в політиці дуже багато політичних професіоналів є, які особливо з великих партій, з мегаблоків, які дуже добре навчились торгувати обличчям на екрані, але в своєму житті реально нічого не реалізували. Ну, давайте подивимось, скільки вони при владі, і що вони реалізували. Ми свій урок отримали, коли ми програли вибори. Ми зробили з цього висновки і в наших підходах, і в наших списках, і в формуванні програми, і в наших позиціях. Тепер час зробити висновки…

ВЕДУЧИЙ: На цьому моменті пан Олег не згоден щодо формування списків. Прошу.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Тепер час зробити висновки.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ну, але ви не можете не погодитися, що переважна більшість тих людей, які входять в ваші списки – це є, власне, представники старої комсомольсько-комуністичної номенклатури, які виросли при тій системі. І вони, в принципі, по великому рахунку, чим особливо відрізняються від тих самих комсомольсько-комуністичних кагебіських кадрів, які є в БЮТ, в «Нашій Україні» і в «Партії Регіонів»?

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ви знаєте, я вже казав, що в нас дуже багато є професійних революціонерів і професійних патріотів.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Та, вони теж говорять, що вони є професійні революціонери. А Ви знаєте, в чому вони є професіонали? Вони є професіонали красти і обдурювати людей, і принижувати українців.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Послухайте. Давайте… В 2004-му році прийшли до влади люди, які декларували такі високі принципи, ну, від яких ми вже повинні бути в Європі, але сьогодні ми віддалились від Європи ще далі.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Правильно.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Знаєте, чому? Тому що реально, крім того, що вони є професійними революціонерами, вони нічого в житті робити не можуть.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Та, ніхто з них не є професійними революціонерами. Як правило, це є жулики, які тільки спекулюють на тій темі. Мене хвилює, що сьогодні в Україні принижують українців, що на Україну наступають. От до речі, я би хотів, власне, от Вам задати запитання. Ви керуєте Шевченківським районом. От скажіть, будь ласка, чому Ви виконували злочинне розпорядження київського міського голови Черновецького і прибирали з майдану національну українську символіку? Це є в одній ланці, як Едуард Гурвіц ставить пам’ятник Катерині, як мер Полтави не хоче ставити пам’ятник Петлюрі.

ВЕДУЧИЙ: Давайте дамо можливість відповісти.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Значить, по-перше, я тим людям, які стояли на майдані я сказав, що я руку не подам. Знаєте, чому? Тому що рік назад я зробив все, щоб їх туди поставити, а вони…

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ну, Ви розумієте, що це є символ України?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Є символ.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ви розумієте, що сьогодні українців настільки принизили, що?..

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Є символ, так.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Що гідність наша є притуплена. Нам треба дати шанс, українцям. Ми з вами земляки.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Наша позиція, що треба не декларувати, а треба працювати і створювати умови.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олег…

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ми говоримо про різні речі.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олег…

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ви ж маєте ті ж самі мати почуття.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже і пане Вікторе, я мушу, по-перше, зупинити на одну секунду, бо вже ви заробили дві картки під час цієї дискусії. Я хочу привітати пані Людмилу, яка таки до нас добралась, прилучилася.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Я символізую червону картку.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Значить, Ви будете махати курткою. В той час ми дізнаємось, що мають наші експерти, яку заувагу до вашої дискусії. Пане Марченко, прошу. Ваша червона картка, кому?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Ну, у меня к Тягнибоку. Это чистой воды популизм, причем, популизм граничащий, знаете, в окраске неофашизма. Титульная нация, люстрация… Та, все реформы, которые сегодня привели к кризису, пропагандировали «Народний рух України». Я в 90-м году услышал и прочитал «Приватизация, либерализация». Это проводили те, кто не был не коммунистом и не кагебистами. Они начали эти реформы. Они были выгодны, но это чистый популизм.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Зараз Ви маєте можливість зреагувати. Прошу мікрофон. А давайте відразу дві картки зберемо до купи і тоді реагуємо. Прошу. І ще Ваша, за що?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: В мене теж до пана Тягнибока. Олеже, я розумію, що сьогодні ваша політична сила використовує те приниження, яке відчуває український громадянин. Я хочу підкреслили трішки інше. Ви кажете: «Титульна нація», але кожен громадянин України сьогодні відчуває приниження тією політикою, яка проводиться нашої державою. І за 16 років Німеччина зруйнована повністю в 45-му році за 16 років стала дуже гарною державою. І я вважаю, що…

ВЕДУЧИЙ: Час, час. Ми зрозуміли. Отже, бачите, досить близькі червоні картки. Прошу, реагуйте і продовжимо дискусію.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ну, якщо ще можна реагувати, скажімо, червону картку пана Кононова, ну, то що говорити з політичною силою, яка фактично є підстилкою Москви і виконує всі зобов’язання і рішення Кремля тут в Україні? Взагалі Марченкові і іншим…

ВЕДУЧИЙ: Панове, я попрошу… Пане Володимир, пане Олеже…

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Треба було балотуватися в парламент Росії. Слухай чоловіче…

ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже і Пане Володимир, вам червона картка за особисті образи.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ти представляєш політичну силу, яка знищила мільйони українців. Ти розумієш то чи ні?

ВЕДУЧИЙ: Панове, я попрошу… Без мікрофонів вас не чують.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ви ще будете відповідати за це.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ви можете використати час конструктивніше. Нагадую, пане Володимире, Вас без мікрофону просто не чують. Бачать наші глядачі, що ви увійшли в персональні образи і конфлікт. Ми таким чином забираємо час і в «Блоку Литвина». Пане Вікторе, я хочу зрозуміти, ваш блок зараз?..

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Я хочу відповісти до кінця на запитання.

ВЕДУЧИЙ: Давайте ми відійдемо від цієї дискусії.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Пане Олеже, я виходжу з позиції, що українську мову треба не захищати, а треба створювати умови, треба створювати і для української мови, і для російської мови, і для англійської мови. В чому проблема? Якраз проблема в тому, що ми дуже часто ідеологію підміняємо реальні речі, реальні результати.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Скажіть, будь ласка…

ВЕДУЧИЙ: Ще одна теза і… Прошу.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Чого вас зараз обходить інша мова, коли знищеною є українська мова? Ну, скажіть. Давайте ми спочатку захистимо себе. А як ми захистимо себе, то ми будемо інших захищати. Ви знаєте, скільки було указів проти української мови? Ви, напевно, знаєте. Ви знаєте, як знищувалась наша мова?

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе, Ви знаєте?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ви знаєте, у нас…

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Що сьогодні є проблеми з російською мовою в Україні?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ми захищаємо свою економіку, але породили дуже багато олігархів. Ми захищаємо свою мову, але створили умови для розвитку цієї мови? Не їх не створили.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: А чому? То ж ви при владі, чому ви не створили?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Де ж ми при владі?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ну, як? Ви ж в Києві при владі.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Почекайте…

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Що в Києві купа вивісок російською мовою.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ви знаєте, не треба перекладати…

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Київ перетворився в російськомовне місто.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Пане Олеже, треба…

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я вас зупиню на одну мить.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Я можу відповідати за ті речі, за які я відповідаю, маючи владні повноваження. Розумієте? І в даному випадку я Вас запрошую в Шевченківський район подивитись, що за рік в районі зроблено. В районі, де фракція «Блоку Литвина» чотири чоловіки, але мене брали головою району…

ВЕДУЧИЙ: Добре. Пане Вікторе, я хочу дізнатися…

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Нашу ініціативу підтримуєте?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Підтримуємо.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: В кожній маршрутці в Києві…

ВЕДУЧИЙ: Фантастика.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: В кожній маршрутці в Києві, щоб була наклейка «Культура мовлення», щоб писати, як правильно говорити українською мовою, як правильно…

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Без проблем.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Підтримаєте?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Підтримаємо.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Я ловлю Вас на слові.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Я Вас чекаю в Шевченківському районі.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Все, чудово.

ВЕДУЧИЙ: Панове, альтернативні політичні сили…

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Але ми створимо умови, ми створимо умови.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Чудово. Звичайно, ми маємо творити умови для російськомовних українців, щоб вони мали заговорити своєю рідною мовою.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Згоден.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Але в першу чергу нам треба себе захистити. Ви подивіться, скільки нас знищували часу. Та, ми без того не можемо. Дайте нам можливість.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ви можете повернутися до програми і до ведучого?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Можемо.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: А це і є програма.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: А це є, Романе, програма.

ВЕДУЧИЙ: Ні, я хочу у вас зрозуміти…

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Це те, що ми будемо робити в парламенті.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ви ж розумієте, Рома, я перепрошую, крім мене, крім «Свободи», того не буде ніхто робити, ніхто українця не буде захищати.

ВЕДУЧИЙ: Чому? «Зелені» сказали, що теж вас підтримають.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: «Зелені» сказали…

ВЕДУЧИЙ: «Вільні демократи» сказали, що підтримають.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Українця…

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Українця, як етнічного представника своєї нації ніхто не буде захищати.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Нас 80 відсотків.

ВЕДУЧИЙ: Панове, я поверну вас до одного моменту. Нас лякають фальсифікаціями і адміністративним ресурсом. Я приберіг одну річ з попередніх виборів. Впізнаєте? Соєві шоколадки. Блок Людмили Супрун, Харківський облштаб... Це з попередніх виборів, звичайно.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Можливо.

ВЕДУЧИЙ: Звинувачує вас в використанні підкупу в стилі оля Черновецький, зокрема в Харкові, роздачі пайків і так далі. А ну, доведіть, що ви не такі самі, які влада, яка завжди підкуповує виборця.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Я таких фактів не знаю. Якщо…

ВЕДУЧИЙ: Хочете шоколадку?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Якщо у блоку Людмили Супрун є якісь докази, то нехай вона їх приведе. Але мова йде про інше, мова йде про те, що сьогодні йде узурпація влади.

ВЕДУЧИЙ: Ми не про інших. Я кажу, скажіть про себе. Ви в даному випадку займаєтесь підкупом виборця?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Послухайте. Ні, не займаємось, не займаємось.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: В нас є проблеми…

ВЕДУЧИЙ: Ви багато дискутували про мову і використали цей час даремно, як то кажуть. Я маю на увазі з точки зору, щоб поговорити про фальсифікацію. Це доведеться тепер вам, панове, робити. Оскільки ви вже дозріли до червоної картки, а тут і пролунав час закінчення цієї дискусії, отже, незгоди експертів розпочне Людмила Супрун. Їм слово. З чим незгодні?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Я би хотіла звернути увагу, що в Греції, де пройшли дострокові вибори, виникла унікальна ситуація – партії, які були при владі, в опозиції, тобто, парламентські, сьогодні залишилися поза більшістю. Всього-на-всього 46 відсотків населення Греції їх підтримало, а от 54 взяли інші, непарламентські так звані «малі політичні партії». І ця ситуація точно так же зараз складається в Україні.

ВЕДУЧИЙ: Пане Людмила…

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Що мене хвилює?

ВЕДУЧИЙ: Греки подібні на українців чи грецькі партії подібні на наші партії?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Точно така ж ситуація з достроковими виборами. Точно те ж саме робила влада і опозиція, довела країну просто до крайньої точки кипіння. Що стосується сьогоднішньої ситуації, то я абсолютно нормально відношуся до всіх своїх колег, позапарламентських партій, якщо вони є партіями, і якщо вони є самостійними проектами. Але коли вони перетворилися на просто політ-технологічні проекти для того, щоб гасити одних чи других, для того, щоб…

ВЕДУЧИЙ: А хтось з цих двох, що зараз дискутували?..

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Що стосується «Свободи», то я думаю, що це не проект. Що стосується «Блоку Литвина», то ми пропонували їм об’єднання, вони не захотіли. Вони із самостійної політичної сили стали проектом земельних спекулянтів.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Зрозуміло, такі зауваги у нас є. прошу.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Поки Людмила передає мікрофон…

ВЕДУЧИЙ: Мікрофон, прошу, пане...

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: В Греції одні з позапарламентських партій, які пройшли в парламент, були грецькі націоналісти.

ВЕДУЧИЙ: Ваші зауваги до дискусії?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Я звернув увагу на те, що в перерві хтось сказав із службовців, що вони ж не проходять. Я не кажу, про яку партію. Розумієте, люди вже запрограмовані. А виборів-то не було, люди ще не визначались. От ми зараз з вами в цьому процесі. І подобається Олег, і подобається його опонент. Я кажу, мені дискусія теж подобається. Мені не сподобалась реакція прогресивного соціаліста, тому що я вважаю, що штучне внесення якогось такого нездорового, я скажу, в нашу компанію сьогодні, тому що ми об’єднуємо одну ідею. Ми сьогодні альтернатива партіям, які захопили, узурпували владу і нав’язують народу свою точку зору.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Це були зауваги до цієї дискусії. Прошу, пане Одарич, Ваші зауваги на аргументи сторін?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Ну, я почну з боку Литвина. Мені здається, що тут все зрозуміло.

ВЕДУЧИЙ: Ні, нічого не зрозуміло, кажіть.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Зрозуміло, хто такий Литвин.

ВЕДУЧИЙ: Хто?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Зрозуміло, хто в нього в списку. Це все прийомні діти Кучми. І ніякі розмови про якесь світле майбутнє не може бути. Це вчорашній день і позавчорашній день. І треба не тільки їх не допускати, а треба очистити тих, які сьогодні сидять в парламенті. Що стосується «Свободи», безумовно, мені багато речей, які ними висловлюються, видаються занадто радикальними, але я пригадую дитинство і я пригадую, як я змушений був за шість кілометрів їздити в школу, тому що це була найближча українська школа в Києві. Я пригадую, як на мене і на батьків озиралися в автобусі, коли ми їхали родиною після театру і говорили українською мовою, обговорювали виставу. Як це так українська мова в Києві? Тому я розумію цю потребу і я розумію, що це, дійсно, є ідея, якої потребує певна частина нашого суспільства. Я вважаю, було би правильно, щоб «Свобода» була представлена в парламенті, бо така ідея, дійсно, є. І мені здається, що майбутнє, все-таки, зі ідеологічними партіями, а не за партіями створеними довкола якоїсь персони.

ВЕДУЧИЙ: Мікрофон переходить до представника ідеологічної партії також. Ваші зауваги? Тільки без особистих образ, пане Володимире.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Прежде всего, мы не услышали альтернативу по сути, мы не услышали ни отношение к социальной политике, к внешней политике, значит, к внутренней политике. Просто, так сказать, голословные заявления. Ну, а насчет выпада Тягныбока, насчет его хамства, я зачитаю последние строки декларации о государственном суверенитете, которая подтверждена референдумом, а значит, имеет высшую юридическую силу. «Принципи декларації про суверенітет України використовуються для укладання союзного договору». То есть, интеграция с Россией и Белоруссией является принципом, это воля народа. И отпрыскам нацистов зачитаю текст военной присяги 14-ой гренадерской дивизии Галичина. Вот их суть, а не популизм, там, титульная нация и все прочее. «Я служу тебе Адольф Гитлер, как фюреру и канцлеру германского Рейха верностью и отвагой. Я клянусь тебе и буду покоряться до смерти». Вот суть так называемого «радикализма».

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Як Ви поєднали присягу Гітлеру з нашою декларацією – це фантастика.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Сам написав і сам прочитав.

ВЕДУЧИЙ: Давайте так… Панове, я ще хотів почути, просто в нас обірвалася розмова… Не дають нам часу. Ми продовжимо в четвертому раунді вашу дискусію, панове. В наступному раунді зустрінеться якраз ще одна пара позапарламентських сил. До речі, кажуть, що в якійсь виборчій дільниці, десь там на сході країни підслухали розмову «А чому ви включили в списки виборців померлих?», «Вірите, лишень вчора остаточно з’ясувалось, що життя там таки є». реклама. Панове.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Кажуть, що недавно Віктор Федорович Янукович сказав, що Тимошенко в ролі прем’єра, як корова на льоду. Етично-філологічна експертиза вивчила цю тезу і підтвердила її правильність. Вона, як корова, а всі решта прем’єри, як бики на льоду, в цьому правда. «5 копійок» повернулися в прямий ефір. Запитують: «Позапарламентські партії для нинішніх партій влади і опозиції є справжньою альтернативою?» - перший номер телефону. Такі самі по суті – другий номер телефону. Голосуйте, ваша думка буде нам цікава, оскільки ми якраз і говоримо з лідерами позапарламентських партій. Про кругообіг лайна в політичному істеблішменті, про те, чи час збирати, і чи час розкидати камінні пам’ятники в Україні, і чому душі депутатів займаються полтергейстом у стінах українського парламенту далі в сюжеті з підсумками політичного тижня.

Сюжет: Частіше треба робити вибори і тоді почуєш багато цікавого від тих, хто за своєю владою не має часу нам протягом року розповісти правду про себе. Як тільки прем’єр взяв виборчу відпустку, у ньому знову прокинувся письменник. «Я 20 років пропрацював керівником різних підприємств. І вже більше, ніж десять років працюю чиновником. Як кажуть, вліз…». «Як на карету», «Ні, ні, вліз в дерьмо». Раніше на полички українців осіла фантастична книга каліфорнійського професора «Рік в опозиції, рік у владі». Читали книгу Віктора Федоровича на одному подиху. Сподіваємось, що наступна книга від Янукович буде серйозною конкуренткою «100 років самотності» або класичного роману Жуля Верна «20000 льє від водою». Назва нового бестселера від прем’єра-письменника цілком тягне на десять років у лайні. У країні розгорілася війна пам’ятників і камінних брил. Влада Полтавщини і полтавці з радістю толерують нові бюстики Леніна і знищують пам’ятний камінь на місці полтавця Симона Петлюри. В той самий час одеський «Беркут» за наказом влади б’є кийками українське козацтво і оберігає пам’ятник Катерині ІІ. Російська імператриця і героїня порнофільмів достатньо вирізала українців і знищила Запорізьку Січ, щоб тепер українська влада захищала цю курву від українських козаків. Тому напевно, і кинули в одеську каталажку навіть священика. А тим часом інші українські владні патріоти на чолі з віце-прем’єром від гуманітарної політики Дмитром Табачником усім кагалом відкрили у Миколаєві на Пролетарській алеї біля заводу 61-го комунара ще один пам’ятник катові та коханцеві Катерини ІІ, російському князю Потьомкіну. Залишилося Табачнику ще відбудувати потьомкінські деревни и можна двоглавого орла вже і на великий герб України встромити. Залишки верховної ради успішно скасували мільйонній пільги для себе коханих. І цього тижня успішно дали повний одобрянс на урядовий проект бюджету на 2008-й рік, де всі ці пільги, о, чудо, прописані і профінансовані. «Вы спросите, какие громадные убытки понесла страна от того, что объявлены досрочные выборы. По сравнению с этим расходом на эту Верховную раду копейки». «Ну, закон же не введений в дію», «Ну, передбачено, ви скасували пільги». «Ми вивчимо цей документ і з вами переглянемо його. Та, ясна річ, що є. Що ви?..». Але це квіточки у порівнянні зі справжнім чудом. Минулого разу, п’ятого вересня дух самої Богатирьової шугав під куполом Верховної ради і карточка безтілесної пані Раї голосувала. І цього тижня привид Богатирьової знову залетів до Мороза і Ко. Дух впевнено проголосував її карткою за такий кльовий для депутатів бюджет і розчинився у тумані перевиборів. Тим часом тілесну ж Богатирьову журналісти застукали у VIP-залі міжнародного аеропорту Бориспіль. Тоді саме був рейс на Париж. А ви кажете: «Чудес не буває».

ВЕДУЧИЙ: Багато ще нам цікавих моментів готує передвиборча кампанія, але в центрі Людмила Супрун. Вона очолює блок свого імені і «Український регіональний актив».

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Так називається.

ВЕДУЧИЙ: А Володимир Марченко, як ми вже з’ясували, є лівою рукою лідера «Партії прогресивних соціалістів». У раунді третьому вони-таки нарешті спробують відповісти на ключове питання, про що вони там змагаються, якщо може, виборів взагалі не буде? Раунд третій. По секрету цілому світу скажу, пан Одарич мені позавчора розповів, каже: «Про що ви сперечаєтесь, якщо кити цієї партійної системи зараз, яка в країні вибудувана, вже практично домовились і виборів не буде?». Є запитання, якщо пан Одарич має рацію і виборів не буде, що ж ви мучитесь тоді, шановні? Хто розпочне?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Вибори обов’язково будуть, тому що…

ВЕДУЧИЙ: Чому Ви такі переконані?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Тому що політичні партії, які були сьогодні в парламенті, зробили стільки помилок, і стільки порушень конституції, законів, що вони втратили моральне право приймати будь-яке рішення. Їх вже просто ніхто на дух не переносить. І сьогодні є тільки один суддя – це народ. Іншого немає, виборці. І тому я хочу до них звернутися, обов’язково йти на вибори, не залишатися вдома байдужими, нікому не давати можливість скористатися їх голосом. Чому? Бо намагаються і будуть намагатися фальсифікувати, намагаються купувати членів комісії. Багато людей відмовляються, бо вони є чесними. Вони не хочуть брати в руки…

ВЕДУЧИЙ: Ви маєте факти?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Сьогодні по Львівській області величезна купа фактів. Ви подивіться, відмовляються люди просто… Я не знаю, цілими цими комісіями відмовляються від того, щоб там працювати. А чому?

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Тому що вони не хочуть продаватися за копійки чи за гроші, чи за долари, чи за тисячі.

ВЕДУЧИЙ: Це Ваші здогади, що суми є за маленькими?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Ні, ні, ні, це суми великі, але люди просто чесні і вони не хочуть брати ці гроші, бо вони знають, що якщо їх примусять це робити, вони повинні будуть фактично продати Україну.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Тому політичні партії парламентські втратили право взагалі приймати будь-які рішення. Вони втратили довіру народу. Я би, наприклад, сьогодні застосувала одне правило.

ВЕДУЧИЙ: Якщо не буде виборів, що Ви будете робити?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Розказую, вибори будуть.

ВЕДУЧИЙ: А якщо не будуть?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Будуть, тому що люди прийдуть на вибори. Ми спілкуємось з тисячами людей.

ВЕДУЧИЙ: Ну, люди приходять, а виборів немає.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Ні, вони обов’язково будуть, комісії будуть працювати, приміщення підготовлені. Вибори обов’язково будуть.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, реагуйте. Ви зі всім згодні, тоді я рухаюсь далі, так?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Ну, женщина.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дайте Ваші доводи. От від «Партії прогресивних соціалістів» те, що ви просто мене зараз остаточно переконаєте, що вибори-таки будуть, ніхто їх не зірве.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Выборы будут, потому что три руководителя государства: президент, премьер-министр и председатель Верховного совета подписали соглашение и дали обязательство перед всей цивилизацией, перед миром, что они выборы проведут честным и демократическим, и так далее. Есть там масса проблем у демократии, потому что только те, у кого есть деньги, олигархические партии сегодня покупают эфир, раскручивают свои ролики, но это в стороне. Сегодня…

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, я вперше чую, що Ви вірите цим лідерам в їх підпис. Вперше від Вас це чую.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Так, це точно.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Ну, взагалі Ви не маєте навіть звертати увагу, Володя, сьогодні ще раз кажу, не звертайте на них вже уваги. Процес пішов, треба йти напряму і працювати з людьми.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Ну, дело в том, что предмет сегодняшней дискуссии являются ли внепарламентские партии альтернативой. Вот это главный вопрос.

ВЕДУЧИЙ: Доведіть, що ви є альтернативою.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Вот это главный вопрос. Дело в том, что очень легко протестировать каждую партию. Ведь 3-го августа прошлого года за стол переговоров с президентом Ющенко сели и подписали универсал премьер-министр Янукович, «Партия Регионов», коммунист Симоненко, социалист Мороз, там, «Наша Украина» и Тимошенко согласилась и поддержала курс президента. Вот «Прогрессивные социалисты» категорически против. Что в этом курсе? На что нужно ответить непарламентским партиям и вообще политическим партиям в Украине? Согласны ли они с таким курсом? Мы не согласны, потому что там евро-атлантическая интеграция. То есть, вступление в западный рынок и так далее.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ваші пункти програми ми знаємо.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Так, так.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Нет, не пункты, а это, на чем объединились парламентские партии. Там вступление во Всемирную торговую организацию, а это значит, свободный допуск на рынок Украины иностранного капитала. Это продажа земли, это продажа банков, средств массовой информации. То есть, это продажа…

ВЕДУЧИЙ: Це ми зрозуміли. Вашу програму ми знаємо. Часу просто шкода.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Теперь, да, что предлагают «Прогрессивные социалисты»?

ВЕДУЧИЙ: Ви пропонуєте все протилежне до цього?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Не протилежне, а конструктивное. Мы предлагаем экономическую модель протекционизма, то есть, защиту внутреннего рынка.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, як Білорусь, правильно?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Ну, не надо, не как Белоруссия.

ВЕДУЧИЙ: А як?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Как в Китае, как выходили из кризиса соединенные штаты Америки.

ВЕДУЧИЙ: А Китай в Світовій організації торгівлі.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Еще раз рассказываю, не надо путать. Политика протекционизма – это защита своего внутреннего рынка. И Китай вошел…

ВЕДУЧИЙ: Пане Людмило, вже бачите, обігові кошти. І є вже одна червона картка. Як поступаємо? Слухаємо перше червону картку?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Послухаємо червону картку.

ВЕДУЧИЙ: Прошу мікрофон пану Олегу передати, так, щоб зекономити час. За що червона картка? І рухаємось далі.

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Аргументація, на основі чого об’єдналися кольорові мегаблоки, які є сьогодні в парламенті. Частково воно є так, але насправді, справжня причина їхнього об’єднання, що вони всі походять з одного корита, що всі вони – це є колишні комсомольсько-комуністичні функціонери, це є мільйонери, адже 350-450 мільйонерів, 94 відсотки в тому парламенті колишні і теперішні комуністи. І найважніше – тільки 36 відсотків це є українці. Немає там українців при владі, от що їх об’єднує, тому вони хочуть нас всіх знищити.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, за що була червона картка. Пані Людмило.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Можу сказати, що вони сьогодні настільки однакові, що навіть важко їх розрізнити. Можна ці кольори зв’язати в один вузол, а різниці між ними не буде. Мало того, вони почали боротися не один з одним, а вони почали боротися проти малих партій.

ВЕДУЧИЙ: А тепер Ви кажете, що ви альтернатива.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: І ось це саме цікаве. А ми є… Насправді, ми є альтернативою, так.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: я хочу…

ВЕДУЧИЙ: Право на репліку.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Я хочу Роману объяснить, что политика протекционизма – это способ выхода из кризиса. И Китай, пока не поднял свое производство, пока не насытил свой внутренний рынок, он не вступал во Всемирную торговую организацию, как и Япония держала политику протекционизма 22 года, как и Вами любимые соединенные штаты Америки выходили из кризиса политикой протекционизма.

ВЕДУЧИЙ: Америка, так?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Конечно, и Германия. Вот политику протекционизма и протекционизма в рамках единого экономического пространства защищает «Прогрессивная социалистическая партия Украины».

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, поки ми не добрались до того, що мене назвете якимось, там, американським запроданцем, я хочу почути, що блок Людмили Супрун, ура, є реальною альтернативою до тих партій, які є в країні.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Насправді, ми є альтернативою за принципом, за яким ми формували блок. Ми за кожним територіальним виборчим округом ми закріпили свого кандидата в депутати. І принцип у нас прийнятий такий… Це рішення з’їзду, до речі. Якщо на тому виборчому окрузі найбільше проголосує людей за нашого кандидата і за нашу політичну силу, він буде представляти в парламенті нашу політичну партію.

ВЕДУЧИЙ: Це тіпа праймери, стільки ж саме, що зробили «Демократи вільні», так?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: До речі…

ВЕДУЧИЙ: І тут…

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Всі на сьогоднішній день парламентські політичні партії роблять тільки одне – вони за гроші продають місця в своїх списках.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, зараз до Вас слово перейде, але дві червоні картки. Давайте зреагуємо вже. І таки чином буде вільна дорога дальше. Прошу, кому, і за що? Пані Людмилі?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Я би обом, тому що розумієте, пане Романе, ситуація така – в нас дострокові вибори, тобто, є недовіра до тих партій, які сиділи в парламенті. Я би їх не пустив на вибори. А так, як ми різні, ми не погоджуємось, в нас ідеології різні, то ми би могли і мали би право повне балотуватися. Народ би обирав тільки нас і тоді була би зовсім… Тобі було би оновлення влади.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Ну, мається на увазі, що пропозиція, яка існує на сьогоднішній день, як в футболі, якщо порушуєш правила, то все, пропускаєш гру. У нас сьогодні не можна це зробити за законодавством, але громадяни України можуть прийняти це рішення, висловивши свою позицію.

ВЕДУЧИЙ: Пані Людмило, ще одна червона картка. Ми просто не дослухали. Пане Вікторе, кому, і за що?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Пані Людмилі. Ну, чесно кажучи, мені дивно чути, коли мені кажуть, що я дитина Кучми. Людина, яка тільки, наприклад, йде в велику політику. А НДП, наприклад, створив пан Кучма і створив пан Пустовойтенко. І виходить, що я дитина Кучми, а пані Людмила зі своїм блоком – це нові люди в політиці.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: А пані Людмила, можу Вам сказати…

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Нові люди в політиці.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: За інформацією, яку дав…

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: І в мене виникає запитання.

ВЕДУЧИЙ: Пані Людмило, час експерта.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Мені сказали: «Давайте зробимо так, щоб депутатом більше, ніж два рази людина не могла бути». І ми зробимо певну люстрацію, і заберемо наших…

ВЕДУЧИЙ: Хороша ідея.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Ну, я повинна…

ВЕДУЧИЙ: Ну, відреагуйте.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Ви знаєте, це мені нагадує принцип «сам дурак». Ви знаєте, коли хтось когось образив, а потім начинають говорити те ж саме. Коли ви чули…

ВЕДУЧИЙ: Це головний принцип української політики.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Коли ви чули виступи Мельниченка у Верховній раді, то там був запис, коли Кучма сказав: «А цю Супрун знищити». А чому він так сказав? Ви знаєте, який був?..

ВЕДУЧИЙ: Пані Людмило…

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Володя, можна я просто відповім з приводу цього.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Как альтернатива «Прогрессивные социалисты», мы выступаем за изменение модели оплаты труда. Не позволим олигархам грабить свой народ. То есть, мы переходим к модели дорогой рабочей силы. И закон Натальи Витренко так в Верховном совете и есть. Мы за то, чтобы была бесплатная медицина и бесплатное образование. Откуда взять деньги мы доказали вот на основании этих законопроектов. Мы за то, чтобы вернули трудовое сбережение. Мы за то, чтобы русский язык был вторым государственным, чтобы не разорвали страну по языковой проблеме. И в этой связи…

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Пані Людмило, можна Ви поясните, от зараз Ви збоку послухали пана Володимира, як і наші глядачі. Подивіться, тези, які він сказав, так чи інакше, в цій студії протягом шести місяців мені пояснювали, що вони є або в програмі «Партії Регіонів», або в програмі БЮТ, або в комуністів.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Нет такого, нет.

ВЕДУЧИЙ: Всі ці тези. Пане Володимире, дайте мені запитати. Вони це все вже озвучили в цій студії, всі партії, які зараз при владі, всі ці тези озвучили.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Роман, не надо, не было, не было, не было такого. Не надо приписывать партиям того, чего нет.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Я можу сказати, що насправді, в них є тези, які заслуговують на увагу.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Вы же читали программу? Нет в «Партии Регионов» и в других партиях бесплатной медицины, бесплатного образования.

ВЕДУЧИЙ: Есть.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Нет такого.

ВЕДУЧИЙ: Ось вони сорочку рвали за безплатні…

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: У парламентських немає.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Нет, подождите, когда рвали сорочку, то это одно. А в парламентских партиях этого нет. Плохо читаете. И не надо людей обманывать.

ВЕДУЧИЙ: І тут червона картка. Помагайте мені, пане Одарич.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Я хочу скористатися можливістю, все ж таки, відповісти на попереднє запитання.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, прошу мікрофон.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: І хочу вам сказати, що якраз, коли слухали плівки Мельниченка в парламенті, то Кучма сказав: «А цю Супрун знищити». І ви знаєте, за що? Одна строчка: «Щоб не була така розумна». Ось що було в плівках Мельниченка. Що стосується Пустовойтенко, я впевнена, що це сьогодні єдиний в Україні лідер політичної партії, який добровільно пішов з посади, а всі інші тримаються за них до того часу, поки їх не винесуть вперед ногами.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Роман, последняя фраза. Одна фраза.

ВЕДУЧИЙ: Час.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Одна фраза. Действительно, у нас есть информация, что за Литвина идет подкуп избирателей. Не знаю, кто это организовывает. Я прошу, передайте… Пресеките этот процесс. Он, действительно, имеет место.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дякую.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Він просто дискредитує блок.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Слово експертам. Рівно… Зараз Вас не чують, зараз час експертів. Прошу. З чим були незгодні ви, слухаючи аргументи цих двох політичних сил? Їм слово. Пане Одарич, за що червона картка? І Ваші зауваги? Прошу.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Так, я, по-перше, червону картку хотів би обом учасникам висловити, тому що розмова про безплатну медицину – це просто нахабна брехня виборцю, тому що якщо…

ВЕДУЧИЙ: Зараз час експертів.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Якщо медицина безплатна для когось, значить, вона оплачується з бюджету, тобто, з наших з вами податків.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Так, из бюджета, безусловно.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Тому ніякої безплатної не буває. Безплатним тільки буває сир в мишоловці.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Из бюджета, да, для населения бесплатная.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, час експертів. Ми їх не перебиваємо.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Ну, не передергивать же.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Мені просто не дають можливості висловитись.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Неприлично.

ВЕДУЧИЙ: Буквально п’ять секунд, прошу.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: І я хотів би, так, сказати про одну загрозу, тому що основна тема була, чи відбудуться вибори. То навіть, якщо вони відбудуться, існує величезний ризик, якщо люди проголосують лише за великі партії, що партія, яка отримає менше, але більше, ніж 150 голосів, просто розпустить знову цю Верховну раду.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ви забираєте час у пана Віктора.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Тому обов’язково в парламенті мають бути альтернативи у вигляді малих партій, щоб зберегти сам парламент.

ВЕДУЧИЙ: Передайте мікрофон, я зрозумів. Просто це тепер час пана Віктора. Ваші зауваги?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Я повністю згоден, що альтернативою повинні бути дрібні партії, які повинні прийти. А що стосується «Блоку Литвина», ви знаєте, сьогодні кожен день у нас провокації, зранку, в обід, ввечері. Чому?

ВЕДУЧИЙ: Хто їх здійснює?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ті мегапартії, які зрозуміли, що «Блок Литвина» пройде в парламент.

ВЕДУЧИЙ: Є їх три. Назвіть, хто проти вас здійснює?

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ми вважаємо, що всі троє в цьому приймають участь.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Всі троє.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Тому що вони всі розуміють, що «Блок Литвина» пройде і прийдеться рахуватися з «Блоком Литвина», незважаючи на ту кількість голосів, яку він візьме, але прийдеться рахуватися, тому що позиція 2004-го року показала, що наш лідер вміє тримати удар і мати позицію.

ВЕДУЧИЙ: І це всі зауваги, які були до цієї розмови чи ще якісь є? Більше немає. Прошу, передаємо… Пане Кононов, Ваші зауваги до дискусії?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Ну, в мене така заувага – мені не сподобалась дискусія, тому що…

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Тому що почили виясняти відносини між собою. Вона, звичайно, пане Романе, вигідна Вам, але я вважаю, що…

ВЕДУЧИЙ: Мені, бо я провокатор?

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Бо Ви, так, це Ваша передача, Ви мусите це робити. А з другою сторони, я знаю, що там питання основне «Чи ці партії такі ж самі, які інші?». Я хотів би, щоб ми, все ж таки, були інші. І ми є інші. Я хотів би наголосити на відповідальності українського народу, тому що це він вибрав ті партії, які сьогодні в парламенті. І це він має вибирати через тиждень нових людей. Я би йому побажав кращої, скажімо так, інформованості і розсудливості.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже, Ваша заувага на аргументи, які лунали в дискусії цих двох політичних сил?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ця дискусія, як і зрештою інші, мені ще раз переконала в тому, що для того, щоб змінити ситуацію в українській державі, потрібно змінити систему влади. Змінивши систему влади, ми тоді зможемо рухатися вперед. І тільки, коли Україна буде будуватися, як національна держава, вона буде мати економічну могутність і соціальну захищеність. Для того в першу чергу треба провести люстрацію, тобто, очищення влади за принципом трьох К, як пропонує «Свобода», від комуністів, кагебістів і кучмістів. І тоді буде вихід, і тоді Україна буде великою, потужною державою з національною ідеєю.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Народний раунд з великою дискусією у нас попереду. Кажуть, що жити треба так, щоб не наскучило встановлене за вами негласне спостереження. Вони не повинні скучати. Реклама, панове.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Наші правоохоронні органи мусять вчитися в прогресивних демократичних правоохоронців Росії. Там до речі, відновили кримінальну справу по розстрілу царської сім’ї. І вже є перший затриманий підозрюваний. «5 копійок» повернулися до вас із запитанням «Як ви вважаєте, чи є позапарламентські партії альтернативою до нинішніх партій влади та опозиції?». Якщо вважаєте, що альтернатива, то дзвоніть за першим номером. Такі ж самі по суті – ваш номер телефону два. А ми запитували також у людей у Львові та в Донецьку: «А якщо політики за вашими спинами домовляться, виборів не буде, то що ви будете робити?». Ось як вважають люди на заході і сході.

 

Донецьк:

- Я вообще и не пойду на них.

- Ну, в принципе, эти выборы, они никому не нужны.

- О том, что выборы не состоятся протестовать я не буду, а радоваться буду. Надо уважать власть такую, какая она есть.

- В общем вообще не считаю, что эти выборы важны.

- Политики договорятся, я думаю.

- Я советский времен парень. Ну, с 70-х годов, как говорится. Я за все. Мне только мир и все.

- Смотря, какой будет договор.

- Решили уже выборы, уже сколько денег наших налогоплательщиков потрачено на эти выборы и они не состоятся? Ну, как? Уже потрачено, то пусть уже до конца доводят свое дело.

- Только, конечно, зачем уже?.. Если уже нацелились на выборы, нужно голос народа услышать.

- Пусть лучше договорятся, пусть лучше договорятся и работают. Работать надо.

- Ну, если политики договорятся все: и оранжевые, и голубые, и зелененькие, то чего, если они договорятся, чего же выступать?

- Как это они могут договориться? Они же враги.

 

Львів:

- Не можна вірити домовленостям політиків. Вони сьогодні говорять одне, а завтра будуть робити друге.

- Ну, таке не буває, тому що вже є вибори, вони мусять бути і все.

- Як не відбудуться, то не відбудуться. Я ж тут нічого не рішу.

- То неможливо, щоб не відбулися. Навіть, якщо одна партія вийде з рингу, і що дальше? Дві, три все одно залишаться. А їх є десятки.

- Якщо вибори не відбудуться? Ну, це тяжко сказати. Я думаю, життя покаже тоді, що робити.

- Ну, президента міняти, коли він на цей зговір піде.

- Мусять бути вибори.

- Я не знаю, дай Бог, щоб ми дожили до тих виборів.

- Не може такого бути. Якщо не відбудуться вибори, тоді вони всі будуть відсторонені від влади.

- Вибори відбудуться, 100 процентів.

 

ВЕДУЧИЙ: Тут, на диво, розійшлися думки наших співгромадян, які проживають у Львові і в Донецьку, але це лишень початок. Повертаємось до моменту, що ми запитуємо про альтернативність цих політичних сил. Я знаю, що серед моїх гостей, які думки ви бачили протягом цієї програми, є багато прихильників конкретної політичної сили, які тут є. Є «Прогресивних соціалістів» сим патики, «Свободи» є. Я хочу роздивитися людей, які… От Ви будете голосувати за мегасили, я маю на увазі, когось з трійки: «Партія Регіонів», БЮТ або «Наша Україна»? Скажіть так чи ні?

Голос із залу: Мегасила – це одна сила.

ВЕДУЧИЙ: Ні, скажіть, так чи ні?

Голос із залу: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Ні. А є хтось, ну, підійміть руку, хто буде голосувати за «Партію Регіонів» або за БЮТ, або за «Нашу Україну»? Немає, з ким поговорити навіть. О, ура, нарешті я найшов людину, яка буде голосувати… Ви будете голосувати за велику силу, так? Скажіть, будь ласка?.. Ну, немає значення зараз… Я не питаю, за кого. Скажіть, чому Вас сьогодні?.. Дивіться, яка фантастична шістка людей, які нзаплямовані ні опозиційною, ні владною діяльністю, ну, так вони, принаймні кажуть. Вони Вас не переконали?

Голос із залу: Нет.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Голос із залу: А хто Вам сказав, що вони незаплямовані?

ВЕДУЧИЙ: Я не знаю, вони мені так сказали.

Голос із залу: Они обманывают.

ВЕДУЧИЙ: Як? Що всі обманюють? Ну, як тоді піти на вибори, якщо всі політичні партії обманюють?

Голос із залу: Вы знаете, то есть, я работал в охране депутатов и практически они все, то есть, ну, как бы, дружат семьями, у них и дети ходят в одну школу, вот. И они все друзья между собой, вот.

ВЕДУЧИЙ: А потім приходять тут до мене і тут сваряться, так?

Голос із залу: А при народе, да. А при народе, да, то есть, чтобы убедить нас…

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Скажіть, будь ласка, а хтось є тут, кого сьогодні переконали і ви збиралися голосувати за велику силу, а тепер переконалися, що є вибір? Ви, так? Я правильно розумію?

Голос із залу: Ну, скажімо так, вони мене абсолютно не переконали, а ще більше розчарували.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Голос із залу: По-перше, ці люди вже сиділи, ну, в крайньому разі…

ВЕДУЧИЙ: Та, ніхто з них не сидів. Ви, що? Бог милував.

Голос із залу: Ні, вони сиділи в Верховній раді, в цілком пристойному місці, так? А по-друге, люди, які влаштовують такий цирк, такі коники мочать в прямому ефірі, то цілком неважко здогадатися, що вони будуть виробляти там на посадах.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, до речі, що в нас «Постскриптум» триває рубрика. Ви вважаєте, що вони так само не домовляться, як і інші?

Голос із залу: Так, по-перше, нехай навчаться політичної і не тільки культури, вивчать правила етикету, а вже потім ідуть.

ВЕДУЧИЙ: Ну, давайте зараз ми тепер розберемося з політиками. Так, отже, по-перше, є прихильники мегасил, ви їх не переконали. Є люди розчаровані в мегасилах, а тепер кажуть, що вони ще й в вас розчаровані. Ану, ваші аргументи? Прошу. Від «Блоку Литвина» от двом молодим людям от зараз, як скажете, так вони і змінять свою думку. Скажіть.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ну, по-перше, я би, напевно, хотів відповісти, що все-таки, домовляться вони про вибори, про не проведення виборів чи не домовляться? Ви знаєте, можуть домовитись і про не проведення виборів, можуть домовитися про те, щоб малі партії не допустити в парламент, але не домовляться про одне, вони не домовляться про управління цією державою, про економічний і соціальний розвиток цієї держави.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Тому вони і не домовляться. Тепер я, дійсно, в певній мірі з цією дівчиною згоден. Мені сумно, що ми перевели розмову сьогодні в інше русло. Розумієте? Тому що ми повинні були сьогодні об’єднатися в одній позиції. Сьогодні політичні партії, які знаходяться в парламенті, пробують через демократичні інститути, такі, як політична партія і парламент, реально узурпувати владу. І ми повинні були зробити все, щоб не було фальшування, і щоб нові сили прийшли в парламент, тому що якщо ви проаналізуєте список сьогодні парламентських партій, то ви подивитесь, а люди ті ж самі, судьи те же, розумієте?

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я зрозумів Вашу тезу.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: І як вони будуть в новому парламенті…

ВЕДУЧИЙ: Час, час.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ну, в мене дуже великі сумніви.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, подивіться, що сказала молода дівчина і була права. Ну, і що, і ви такі самі, як і інші сили, які зараз при владі, ви так само, як сьогодні на питання такого дрібного провокатора, яким є я, знову почнете чубитися, як чубилися ті, що зараз при владі. Давайте перший пане Олег, а потім я почую Вашу думку. Чому Ви так легко піддалися на бійку?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ну, ця фіолетова дівчинка трішки заангажована, через то її оцінка не зовсім є коректною.

ВЕДУЧИЙ: А що значить «заангажована»? За кого?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Ну, Ви ж самі знаєте, за кого.

ВЕДУЧИЙ: За кого ця молода дівчина?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Але мені сподобалась думка оцього молодого чоловіка, який в принципі, працюючи, скажімо, десь там з кимсь із депутатів, дійсно бачив ту ситуацію, дійсно бачив, наскільки зараз… Ото я представляю ті три мегаблоки. Вони ніби демонструють, що вони між собою конкурують, а насправді, в них немає жодної конкуренції, тому що вони пересватані, вони дружать між собою, і тому вихід є тільки один, шановне товариство, вихід є, щоб в парламенті була національна альтернатива. Тобто, всеукраїнське об’єднання «Свобода», як політична сила, яка зовсім по-іншому змінить ситуацію і зробить тріщину в тій системі. Ми є іншими. В нас, по-перше, 100 відсотків українців в списках. По-друге, в нас немає ніяких корупціонерів, немає людей, які буле заплямовані, в нас немає ні олігархів, ні будь-якої нечесті, яка би могла, скажімо, Україну вести не в ту сторону. Ми, власне, будемо працювати на інтереси української держави. І це люди знають. І вони нас боячись, тому і проти нас сьогодні вчиняють різноманітні такі провокації.

ВЕДУЧИЙ: Добре. А я пані Людмилу спитаюся, а Ви, чому ж так піддались на провокацію? Ви би зараз продемонстрували, що Ви готові…

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Справа в тому, що ми не піддавались на провокацію і це нормальною розмовою. Ми намагались не ображати одне одного. Ну, може, за якимось невеличким випадком, виключенням. Насправді, ми є альтернативною силою, тому що всі, хто тут є сьогодні, пропонуємо новий шлях для України, а це новий зовнішньополітичний курс.

ВЕДУЧИЙ: А чому ви зможете домовитись тоді, коли інші не змогли домовитись попри те, що країна тріщить по швах?

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: Справа в тому, що ті, хто знаходяться в парламенті, вони ділять не тільки місця в парламенті, вони перш за все ділять владу і ділять кошти, і ділять майно.

ВЕДУЧИЙ: Ну, і ви будете ділити владу і кошти.

Людмила Супрун, блок «Український регіональний актив»: На тих ділянках, де вони конкуренти, де вони в бізнесі великому стикаються і намагаються одне одного проковтнути. Тобто, великий бізнес тримає сьогодні великі політичні партії. І вони борються за конкуренцію на ринку. У нас сьогодні інша позиція. У нас немає олігархічних кланів. І ми не боремося за переділ оцього ринку. Ми хочемо зовсім іншого. Ми хочемо нормальних умов розвитку для людей. Ми хочемо, щоб влада захищала людину, а не висмоктувала з неї останні сили, ми хочемо, щоб у владі були ті ж вчителі, ті ж лікарі, ті ж представники культури, ті, хто у нас, а не ті, хто в політичних великих партіях, купивши за десять мільйонів, чи за скільки, місце в списках, сидить і думає, як йому ще приховатися від відповідальності і ще більше грошей захапати на свій бізнес.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Тільки я хочу тепер… От ми з Вами не встигли нормально поговорити, так? От подивіться, це щойно мені в голову стрільнуло, бо я так само сиджу слухаю, вони кажуть, що вони, на відміну від тих політичних сил, не створять свої клани, не почнуть ділити владу і гроші. Ну, я хочу вірити їм на слово, але чи можу? Вас переконає це?

Голос із залу: Значить, що таке «альтернатива», що це взагалі означає? Це означає, що партія повинна бути патріотичною і професіональною, але крім цього, вона ще має бути сильною. І тут в мене до маленьких партій, ну, я так називаю, таке запитання виникає, чи зможете ви поламати систему створену цією великою партією БЮТ, «Наша Україна, народна самооборона» і «Партія Регіонів», якщо ви не можете подолати трьохпроцентний бар’єр довіри?

ВЕДУЧИЙ: Ух, ти! Хороше запитання. Давайте я почну тепер з того боку. Бачите, ви не можете навіть три проценти подолати, а ви хочете подолати змія під назвою «система».

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Прежде всего «Прогрессивные социалисты» всегда превышали по количеству голосов, полученными избирателями, три процента. И на прошлых выборах мы получили 6,3 процента. И все доказательства находились вначале в Высшем административном суде, а сегодня в Европейском суде по правам человека.

ВЕДУЧИЙ: Давайте не про минуле, а про майбутнє.

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Спросили, спросили на вопрос, что мы, вроде бы, не преодолевали трехпроцентных барьер. А теперь насчет будущего. Вот девушка говорит, что нет альтернативы. «Прогрессивные социалисты» идут. Мы землю не позволим продавать, предприятия не позволим продавать. Мы не позволим травить наш народ геномодифицированными продуктами питания. И я надеюсь, что вот здесь стоящие поддержат нашу инициативу. Ведь то, что взорвался Чернобыль – это такая маленькая мелочь по сравнению с тем, что блок Юлии Тимошенко, «Наша Украина» и «Партия Регионов» проголосовали в мае-месяце за открытие продовольственного рынка геномодифицированным продуктом питания.

ВЕДУЧИЙ: Зрозумів. Пане Володимире, я хочу запитати. Ви кажете: «Ми не допустимо», а от тут є альтернатива, яка прийде і допустить нарешті, що з’явиться ринок землі, правильно?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Однозначно, буде ринок землі і вся земля буде вільно продаватися, і з’явиться в кожного квадратного метра господар свій, який не дасть її красти чи за безцінь забирати іншими.

ВЕДУЧИЙ: Але давайте я змодифікую на Вас. Проектую це ключове запитання. Ви не маєте сили подолати систему створену?..

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Маємо силу.

ВЕДУЧИЙ: Не маєте.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Це утопія, тому що Ви не слідкуєте за соціологією. Подивіться, будь ласка, на останні результати.

ВЕДУЧИЙ: Знаєте, соціологію не можна цитувати за законом.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Не всю, не можна рейтинги цитувати, а що стосується соціології, то 38 відсотків населення, виборців України не збираються голосувати за парламентські партії. Тобто, вони збираються голосувати за когось іншого або голосувати проти всіх. І це вже є серйозний показник. І повертаючись до попередньої розмови, яка була…

ВЕДУЧИЙ: Але суть була чи зможете ви зламати?

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Зможете домовитись чи не зможете домовитись. Так, я хочу вам сказати, що держава живе добре тоді, коли партії не можуть домовитись між собою. Тоді є конкуренція і тоді є розвиток вперед, і тоді немає кулуарної політики. В чому наші проблеми? В тому, що сьогоднішні парламентські партії сіли домовились і утворили наскрізь корумповану тендерну палату.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ви сядете і домовитесь.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: І не можуть сьогодні місцеві ради купити трубу…

ВЕДУЧИЙ: Якісь інші…

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Не можуть відремонтувати дахи, тому що тендерна палата корумпована. Сіли три мужика, домовились вночі і ми маємо позачергові вибори. Незрозуміло, на який підставі.

ВЕДУЧИЙ: А не домовились би, то нікуди би не йшли взагалі.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Нічого страшного, ми пішли би на наступних виборах. Але на сьогоднішній день, нажаль…

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Сергій Одарич, голова «Партії вільних демократів»: Є надзвичайно небезпечний прецедент, що три мужика можуть розпустити Верховну раду, і нехтуючи конституцією, нехтуючи законами. І що робити далі?

ВЕДУЧИЙ: Виявляється, що три мужика сильніші, ніж купа партій, які сьогодні зібралися. Я от дивлюся, що тут такий скепсис в народі, який має досвід і вже передивися кучу політичних партій навіть за минулої політичної системи. «Щуку в пруд до жирных карасей». Тобто, Ви не вірите, що вони не будуть такими самими, як ті, що зараз, так?

Голос із залу: Оскільки, як то кажуть, малі партії, але ідеологічні партії…

ВЕДУЧИЙ: Ну, і що?

Голос із залу: От я вірю в те, що якщо вони, ну, припустимо, партія «Свободи» не набере 300 голосів або 226…

ВЕДУЧИЙ: Це відсотків, а не 300 голосів. Ну?

Голос із залу: А якщо вона там буде, то це буде щука для отих олігархів-карасів.

ВЕДУЧИЙ: Я Вас неправильно зрозумів.

Голос із залу: Так, це є те.

ВЕДУЧИЙ: Але дивіться, я дивлюся на молодих прихильників отої «Свободи», про яку щойно сказали. Подивіться, Ви такі непримиренні. І звідки може з’явитися при такій радикальній позиції спільність дій з іншими політичними партіями во имя країни? Я знову ж таки про те, що буде класична руїна, знаєте, коли купа політиків зберуться і знову почнуть?..

Голос із залу: Ні, ні.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Голос із залу: Зараз відбувається в Україні ситуація, коли україно-жери почали абсолютний наступ на всі позиції українців. Зараз «Свобода» - це єдина рішуча національна сила, яка відстоює права титульної нації.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Але я запитував про інше. Чи зможуть домовитись?

Голос із залу: Але от ми маємо чітку позицію. Ті, хто будуть розділяти нашу позицію, ті будуть нашими партнерами. Ми не будемо ніколи відступати від своїх принципів і ніколи ми не зрадимо українців. Якщо хтось буде приставати на наші позиції, ми готові співпрацювати. Але це буде лише за умови, якщо вони будуть розділяти нашу ідеологію. Наша ідеологія – це захист українців.

ВЕДУЧИЙ: Добре. І от тут я хочу тепер запитати. Подивіться, достатньо наголошують всі прихильники політичних партій в тому, що розділяють мої принципи, тоді буду об’єднуватися, не розділяють – не будемо об’єднуватися. Де гарантія, що в наступному парламенті, куди можуть потрапити всі політичні сили, які беруть участь сьогодні в програмі, вони найдуть ту платформу? Я собі, наприклад, не уявляю, щоб наприклад, «Свобода», ПСПУ, так, і «Вільні демократи» спільно сіли і вирішили питання щодо ринку землі, наприклад.

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Розумієте, у нас одна любов у всіх – це наша батьківщина, це Україна. І ми партії ідеологічні на відміну від партій-лідерів. Ми відрізняємось абсолютно від них. І ми будемо домовлятись, тільки тому що в нас є одна мета – ми бачимо народ свій щасливий, ми бачимо свою Україну. Ми різні. Ідеологічно ми навіть противники. Але нас об’єднує оця мета. Ті люди, які сьогодні скомпрометували взагалі політичні партії і сьогодні зазомбували, ви бачите, десь 40 відсотків народу будуть голосувати за тих самих. Чому? Поясніть. Я цього не розумію.

ВЕДУЧИЙ: Добре, пояснимо зараз. Дивіться, пане Вікторе, скажіть?..

Віталій Кононов, «Партія зелених України»: Це відповідає народ.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, всі партії, яких Ви сьогодні критикуєте, які тут не представлені, вони всі теж клянуться: а – у вірності цій країні, в любові до народу, виписують програми, обіцяють по 200 мільярдів гривень на реалізацію соціальних пакетів. Ну, чому зараз, слухаючи Вас, я, все-таки, маю зрозуміти, що ви зможете домовитись, а вони весь час будуть сваритися і не можуть домовитись? Ті самі цінності – любов до України.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Ви знаєте… Дякую за запитання. При всіх цих протиріччях, які є між цими партіями, я думаю, що якщо вони прийдуть в Верховну раду, то вони домовляться. Чому? Тому що прийде «Блок Литвина», який об’єднає позиції і компромісно ми домовимось – це перше. По-друге…

ВЕДУЧИЙ: А якщо ви будете так їх об’єднувати? Об’єднайте зараз «Свободу» і ПСПУ. Ану, об’єднайте.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: Я вам зараз скажу, в чому ми об’єднаємо. Є речі, які ці партії сьогодні об’єднують. В основі своїй за рідким виключенням в цих партіях залишились люди, які дійсно мають свої принципи і свою ідеологію. Вони не перефарбувались за одну ніч з голубих в помаранчеві чи з помаранчевих в голубі.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Але об’єднайте їх. На чому? Надайте їм якусь спільну ідею.

Віктор Пилипишин, «Блок Литвина», голова райдержадміністрації Шевченківського району: На принципах і позиціях ми об’єднаємось. Розумієте, у людей є принципи, вони не пішли до великих партій для того, щоб гарантовано отримати місце. Чому? Тому що є, знаєте, певна така, що об’єднує людей позиція.

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе, можна пан Марченко зараз скаже, яка ідея може бути спільною, щоб вони працювали разом, от дві фракції: ПСПУ і фракція «Свободи»? Можна? Пане Володимире, от скажіть, от ідея, з якою ви будете разом голосувати спільно з ВО «Свобода»?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Вы знаете, я хочу ответить на общий вопрос Вами поставленный, почему правильно голосовать за непарламентские партии? А просто, потому что хуже не будет. Вот все люди должны понимать, что хуже не будет. Придут те же политические партии, будет та же драка, тот же дурдом, те же обвинения, тот же роспуск Верховного совета, опять нестабильность и дальше опять продажа земли, опять продажа предприятий, опять присвоение бюджетных ресурсов и так далее.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, Ви не сказали мені, все-таки, яка може бути спільна платформа так, що ви в майбутньому парламенті проголосуєте разом з «Свободою»?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: А я думаю, что Тягныбок не будет же голосовать за продажу земли. Не будет.

ВЕДУЧИЙ: Ні, якісь спільні?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Я думаю, что… А я нахожу… Нет, подождите, Роман, ну, послушайте.

ВЕДУЧИЙ: Землі, так?

Володимир Марченко, один з лідерів ПСПУ: Тягныбок, я думаю, не будут голосовать за продажу земли, он не будет голосовать за продажу стратегически предприятий, он не будет, как и мы позволять олигархам грабить свой народ. Это масштабные вопросы.

ВЕДУЧИЙ: Добре. А я хочу тепер перевірити Вашу щойно спробу об’єднатися прямо в цій студії ще до шостого скликання. Це буде спільною платформою для вас, щоб ви могли, будучи з маленькими, наприклад, фракціями, уявімо собі, альтернативою всередині цієї структури влади? Це буде ваша спільна платформа?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Степан Бандера сказав розумну річ щодо землі, що земля – це є національне досягнення і землю можна здавати хіба в довгострокову оренду з правом родинної спадщини. В нас нічого спільного не може бути ні з якими комуняками. Комуну до суду. І першим розділом нашої програми «Захисту українців», з якою ми будемо в парламенті, є проведення публічного судового процесу над комунізмом.

ВЕДУЧИЙ: Але постреліз зможете зробити?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: І заборону комуністичної ідеології, як людино-ненависної. Ми заборонимо їхню ідеологію. Що ж нам об’єднуватися з ними?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Отже, не будете?

Олег Тягнибок, лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода»: Не будемо.

ВЕДУЧИЙ: Панове, це буле ваші аргументи. Чи переконали ви наших молодих гостей? Давайте так, партії переконали, що вони альтернатива зараз, оці? Підійміть руку, кого переконали в цій студії, що ці партії альтернатива (підняли руку шість чоловік в студії). А кого не переконали, можна тепер побачити? (Підняли руку чотири чоловіки в студії). Отже, такі результати в нас у студії. А наші глядачі сказали зокрема… Це втішна для вас новина, панове. 67 відсотків тих, хто дивились цю програму, вважають, що позапарламентські партії є реальною альтернативою до тих партій, які при владі і в опозиції. І лишень 33 відсотки вважають, що вони такі самі по своїй суті. Це був останній спец-ефір «5 копійок» перед виборами. До речі, ніхто не скористався хорошою політичною рекламою. Знаєте, таке гасло, наприклад, «Рік тому ти відстояв, тепер сядь, посидь». До нової зустрічі вже після виборів.

Стенограма надана компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20760
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду