Червона кулька для Порошенка. Огляд тижневиків 5–7 липня 2019 року

Червона кулька для Порошенка. Огляд тижневиків 5–7 липня 2019 року

14 Липня 2019
3545

Червона кулька для Порошенка. Огляд тижневиків 5–7 липня 2019 року

3545
Бюлетені друкуються, Медведчук став кінозіркою, мову збираються «дематюкувати», першу леді звалив джетлег, а Клюєву, Шарію та Кузьміну показали на вихід. Як висвітлювали політику й вибори інформаційно-аналітичні тижневики «Інтера», ZIK, ICTV, 5 каналу, «України» та «1+1».
Червона кулька для Порошенка. Огляд тижневиків 5–7 липня 2019 року
Червона кулька для Порошенка. Огляд тижневиків 5–7 липня 2019 року

Канадський вояж

Візит Володимира Зеленського до Канади викликав у тижневиків різну реакцію. «Перші про головне. Деталі» (ZIK) та «Факти тижня» (ICTV) констатували, що візит відбувся, не присвятивши йому окремих матеріалів. Інші ж канали підійшли до теми ґрунтовніше.

Найяскравіше розповів про візит Дмитро Анопченко на «Інтері». Він не лише згадав про дружину президента і її вираз обличчя, що його активно обговорювали в соцмережах: «Олена Зеленська начебто була сумною або мала поганий вигляд. Те, що я бачив зсередини: дружина президента в перший день важко переносила різницю в часі, джетлег, це зрозуміло, та загалом вона мала свіжий і дуже стильний вигляд». Він також розповів про підготовку канадців до візиту та ствердив, що вони… передивилися серіал «Слуга народу», щоби знати, чого чекати від Зеленського. Чи був це жарт, залишилося незрозумілим. Кореспондент також розповів, як Зеленський назвав Джастіна Трюдо своїм політичним кумиром, а також вдавався до жартів у кварталівському стилі: «В Україні ці моменти обговорювали неоднозначно, а зсередини було відчуття, що канадці не сприйняли б, якщо б побачили людину, в якій нічого немає від телевізійного образу». В цілому ж, на думку Анопченка, візит був вдалим, а команда Володимира Зеленського отримала кредит довіри, який є авансом і величезною відповідальністю.

Позитивно оцінив результати візиту й ведучий «Сьогодні. Підсумків» на «Україні» Олег Панюта. У сюжеті глядачам розповіли, що Зеленський поводився неформально, намагався жартувати, сипав компліментами, мовляв, саме Трюдо надихнув його йти в політику. Домовилися про торгівлю, електронні візи для повторних поїздок, говорили і про санкції Росії. Показують фрагменти виступів президента. І тут — рояль у кущах: Арсеній Яценюк, який, виступаючи на форумі, каже, що Росія — загроза для світу. Далі показали фрагмент його ефіру на канадському телебаченні.

На «1+1» про візит Зеленського розповіли також у позитивному ключі. Цю тему пов'язали з іншими міжнародними подіями, що стосуються України, зокрема, рішенням про повернення Росії до ПАРЄ. Мовляв, після рішення асамблеї потрібно шукати підтримку деінде, чим і займався Зеленський у Канаді. Реакцію української делегації ПАРЄ на рішення (скасування Парубієм запрошення на вибори, неучасть у голосуванні за голову) критикує кандидат від «Слуги народу» Богдан Яременко: на його думку, Україна мала би реагувати спокійніше. Що ж до Канади, то вона, як розповіли в сюжеті, може допомагати із бронетехнікою. Також «1+1» анонсував форум у Маріуполі, куди Володимир Зеленський запросив інвесторів: «Вас всіх запрошуємо, всіх, з грошима».

Дематюкація

Чи не найяскравішою внутрішньополітичною подією стала ініціатива депутатки Ольги Богомолець, яка вирішила протидіяти лихослів’ю на законодавчому рівні. Фактично всі тижневики про це згадали, дехто навіть креативно вилаявся в ефірі. Наприклад, Олег Панюта: «Як тут не сказати — дідька лисого, щоб тобі булька з носа вискочила». Правда, додав він і конкретики — мовляв, штраф становитиме 1700 гривень. У програмі також вийшов окремий сюжет Станіслава Фещенка на цю тему, де опитали й публічних осіб, і науковців, і політиків. Здебільшого всі проти закону.

Сергій Кудімов (ICTV) розповів, як відреагували на ініціативу соцмережі. «Одні пропонують наматюкатися досхочу, поки до буцегарні не саджають. Інші закликають терміново створювати комітет опору. Треті взагалі лякають: а чи подумала Богомолець, як наші футболісти без лайки гратимуть. А армія? Та там же все зупиниться. От ви уявляєте цю команду сержанта? Шановний пане солдате, будь ласка, зарядіть гармату і накрийте вогнем ворожий розрахунок он у тому дубовому гаю, де так дивно щебече соловейко».

Катерина Романюк (ZIK) розповіла, що, за словами Андрія Парубія, закон передали до відповідного комітету ВР. На «Інтері» сказали, що ані політики, ані пересічні українці ініціативу серйозно не сприйняли, але бодай усміхнулися.

Згадали і про інші ініціативи, зокрема озвучені очільником Офісу президента Андрієм Богданом в інтерв'ю — надати російській статусу регіональної на Донбасі. На ZIKу подали думку його колег, зокрема Руслана Стефанчука, мовляв, це особиста думка Богдана, а не позиція президента. На думку політкоментаторки Олександри Решмеділової, заява Богдана — випробування реакції суспільства та гра в поганого й хорошого поліцейських.

Секретар РНБО Олександр Данилюк відкрив свої двері для «1+1». Даша Щаслива розповіла про його маєток, родину, життя в Британії та США. Говорили і про нинішню політичну ситуацію в Україні, зокрема про РНБО — орган, перед яким, за словами Данилюка, стоїть багато викликів. Політик розповів, як потрапив до команди Зеленського, коли вже зрозумів, що той виграє вибори: «Я зрозумів, чого йому не вистачає, дуже швидко. Він сам сказав: немає нормальних стосунків із західними партнерами, його не розуміють, не сприймають. Буквально за два дні я організував зустріч із МВФ, з американським послом, із французьким послом, Світовим банком. І це стало моєю сферою відповідальності».

Про Порошенка натомість Данилюк говорив критично: «Я познайомився з ним, коли він був міністром економіки. Петро Олексійович прийняв рішення збільшити мито на автомобілі, і було зрозуміло, що це в інтересах компанії “Богдан”. Я йому сказав, що цього не треба робити, а він мене проігнорував. Зателефонував мені, коли я вже готував публічну позицію, і каже: “Я тебя набираю по открытой связи, потому что мне нечего бояться. Я считаю, что это нужно для страны”». Втім знання про те, що Порошенко лобіює свій бізнес, не завадило Данилюку прийняти посаду. Говорять і про Гройсмана. Данилюк критикує прем’єра за те, що він пішов на поступки фіскальній службі. Тепер Данилюк відкрито каже, що хотів би сам очолити уряд.

«Факти тижня» другий тиждень поспіль згадують про обшуки у вищих чинів Міноборони, проведені ДБР. Цього разу сюжет ґрунтовніший — є коментарі як голови бюро Романа Труби, так і одного з тих, кого обшукували, — Юрія Бірюкова, який не знає, що саме в нього шукали. Втім, підозри поки що не оголошені. А в сюжеті Олександр Мельников проводить власне дослідження якості бронежилетів — експерти мають до них певні зауваження.

«Україні» вже недостатньо робити один сюжет на тижневик із піаром Ріната Ахметова. Про нього згадали в сюжеті про передачу швидких: 200 автомобілів придбані коштом Ахметова у відповідь на ініціативу Зеленського, й перші тридцять уже вирушили з Києва в місця дислокації. В сюжеті є репліки представників фонду Ахметова й нагадування про слова Зеленського, що з Ахметовим вони дійшли згоди. Позитивно про компанію Ахметова ДТЕК згадали і в сюжеті про старт роботи ринку електроенергії та перспективи розвитку зеленої енергетики.

Чимало й паркетних сюжетів нової влади, зокрема президента. «Україна» й «1+1» показали, як Зеленський жорстко поспілкувався із представниками західної митниці. «ТСН. Тиждень» також розповів, як президент у День флоту відвідав Одесу. Урядового паркету теж не бракувало — Павло Петренко на «Україні» розповів про теплопостачання та зниження тарифів. Володимир Гройсман був у студії «Фактів тижня» — агітацією не займався, розповідав про підвищення пенсій, запевняючи, що це робиться не під вибори.

Кампанія в розпалі

Історію з реєстрацією кандидатами в народні депутати Андрія Клюєва та Анатолія Шарія «Інтер» подав розлого. Олексій Ліхман у підводці до сюжету цікавився, хто протестував у центрі Києва й до чого тут партія Петра Порошенка. У сюжеті Олена Зоріна назвала причиною протестів на Майдані реєстрацію Клюєва й Шарія, які обидва виїхали з України багато років тому. Народний депутат Мустафа Найєм висловлює припущення, що це може стати початком повернення людей Януковича. Учасники мітингу, що відбувся в Києві — і представники політичних сил (неназваних), і активісти, — «звинувачували чинну владу в реванші. А в Офісі президента провину за реєстрацію одіозних кандидатів поклали на попередників». Богдан наголосив, що їх зареєструвала ЦВК, створена Парубієм і Порошенком, та й судді Верховного суду також були свого часу призначені Порошенком. «Наступного дня ЦВК під тиском вулиці та посадовців своє рішення змінює і реєстрацію скасовує. Бо правоохоронці надали комісії документи, що підтверджують: останні п'ять років Клюєв і Шарій перебували за межами України», — йдеться в «Подробицях тижня».

У продовження теми розповідають про протест проти скасування люстраційного закону: «Знову димові шашки і протести. Тепер уже біля Конституційного суду, де розглядають закон “Про очищення влади”. Головний аргумент: якщо суд скасує люстрацію, майже тисяча старих держчиновників зможуть повернути свої портфелі». Журналістка процитувала Ірину Геращенко, за словами якої лідерка молодіжки «Європейської солідарності» знімає побої, на неї напали представники «Національних дружин». Лідер «Нацкорпусу» Андрій Білецький заперечив: нікого не побили, були словесні перепалки. З обох повідомлень випливає, що до мітингів причетна партія Порошенка, хоча «Європейська солідарність» не організовувала мітингу на Майдані.

Про протести повідомили і «Факти тижня». У сюжеті Максима Крапівного йдеться не лише про реєстрацію Шарія і Клюєва, а й про інші резонансні рішення: наприклад, визнання незаконним перейменування проспектів. Журналіст припускає, що може бути визнаним неконституційним і закон про люстрацію.

Розповідаючи про можливе повторне жеребкування партій у бюлетені, «Подробиці тижня» наголошують на тому, що позов до суду подала Аграрна партія, незадоволена тим, що «Рух нових сил» поставили на 22-ге місце без жеребкування. Хоча назвали й інші партії, які виступають за нове жеребкування: «Голос», «ОПЗЖ», «Рух нових сил», «Громадянську позицію». У Центрвиборчкомі наголошують, що грошей на передрук бюлетенів немає, а це ставить вибори в липні під загрозу.

Про можливий зрив виборів говорять і «Факти тижня». В сюжеті Володимира Соколова — аналіз кампанії, швидкоплинність якої змушує кандидатів гнатися за трендами. Показали кілька прикладів, зокрема комп’ютерну гру, в якій Порошенка треба доправити до «ЄС», марафон «Голосу», бігання Саакашвілі через фонтан в Одесі тощо. Згадали також про безкоштовні концерти, зокрема Олега Винника на підтримку Аграрної партії. Окремо розповідають про Світлану Заліщук, яка балотується в Жашкові й живе там у хаті, та Сергія Лещенка, який «косить» під «Слугу народу». Лещенко в матеріалі хвалиться, що провів із Зеленським багато нарад, тому має право на стилістику його партії.

Катерина Романюк («Перші про головне. Деталі») повідомила, що реєстрація Клюєва та Шарія викликала обурення в суспільстві та її одностайно скасували; суд зобов'язав провести ще одне жеребкування, але ЦВК таке рішення оскаржуватиме. «Експерти», за словами ведучої, кажуть, що комісія також винна — надрукувала бюлетені раніше календарного плану. Що за експерти, невідомо.

Про агітацію говорять і на 5 каналі. Ведуча програми «Час. Підсумки тижня» Анна Мірошниченко наводить приклади незвичного ведення кампанії: «Парашутист стрибнув із прапором політичної сили, яку він підтримує. В одному селі відкрили десятиметрову фігуру Ісуса Христа за підтримки одного із кандидатів. Вогняні шоу десь по півмільйона — це теж у топі». Ведуча розповідає, що в ЦВК надрукували вже 7 мільйонів бюлетенів, але, можливо, треба буде зупинитися. Говорить про можливе повторне жеребкування, що може призвести до зриву виборів. «Але друкують, до речі, без одіозних прізвищ: українофоба Шарія, який хотів під купол провести свою однойменну партію, та глави адміністрації Віктора Януковича Клюєва, який планував обиратися по округу в Донецькій області», — каже ведуча. В сюжеті — історія про те, «як звичайні українці можуть пришвидшувати роботу МВС та СБУ та впливати на голосування не тільки в день виборів». Розповідають про суть конфлікту і протест на Майдані, організований за кілька годин. Згадали тут і про Рената Кузьміна, який перебуває в розшуку, але в ЦВК це не одразу помітили. Представник Верховного суду звинувачує ЦВК — мовляв, у комісії не надали доказів. За словами голови ЦВК Тетяни Сліпачук, правоохоронні органи надали документи тільки після публічного розголосу.

Алла Мазур у програмі «ТСН. Тиждень» розповіла, як «Слуга народу» й «Голос» відкликали кількох своїх кандидатів. Втім прізвищ виключених не називають, як і причин, через які вони позбулися місця у списку або підтримки партії на окрузі. За словами ведучої, за два тижні до виборів у деяких політиків здають нерви. Йдеться про Порошенка, який у сюжеті істерично свариться на людей із червоними кульками на мітингах. Що це за кульки, глядачам не пояснюють. Лише згодом стає зрозуміло, що це прихильники «Партії Шарія». Цитують експерта Андрія Андрушківа: мовляв, такі проєкти, як «Партія Шарія», керуються з Москви й мають на меті смуту. Далі йдеться про акцію протесту проти реєстрації Шарія та Клюєва. За словами журналістки, дії ЦВК є результатом того, що хтось скористався плодами «копнякової демократії» часів Порошенка. Реформа судів зімітована, а ЦВК два роки не переобиралася — й одразу після цього кадри з мітингу «Європейської солідарності». Попереджає тижневик «1+1» і про те, що вибори під загрозою. Нестачу ресурсів і коштів на передрук бюлетенів коментує голова «Слуги народу» Дмитро Разумков, називаючи позов щодо повторного жеребкування ймовірною технологією зриву виборів.

ZIK, 5 канал і «1+1» озвучили результати опитування компанії «Рейтинг». Натомість «Інтер» волів повідомити цифри дослідження сумнівного центру «BURI-Україна», які дають «Опозиційній платформі — За життя» більше, ніж результати дослідження «Рейтингу».

До теми політичної реклами звернулися «Перші про головне. Деталі». На думку ведучої Катерини Романюк, трендом цієї кампанії є зміщення у віртуальний простір. Те, як реклама впливає на рейтинг політичних сил, вивчав Дмитро Будкевич. За його оцінкою, президентська кампанія Зеленського була найуспішнішою, бо кандидату вдалося достукатися до всіх від малого до старого. Фундаментом такого успіху стала стовідсоткова впізнаваність Зеленського та його присутність на телеекранах. Політологиня Людмила Зубрицька каже, що в соцмережах кандидатові потрібно жити, а людина, яку туди штучно занурюють, там не приживається. Проаналізували кампанії Ігоря Смешка, приписавши його успіх підтримці Дмитра Гордона, а також «Партії Шарія», яку просувають у ютубі.

Згадали і про блогерів, які підтримували кандидатів на президентських виборах: ведучий «1+1» Олександр Дубинський піарив Зеленського, Андрій Полтава — Порошенка. Політтехнолог Дмитро Раїмов критикує агітаційне відео Анатолія Гриценка, де Зеленський грає в шахи з Путіним. Про «ОПЗЖ» й «Опоблок» кажуть, що вони не працюють в інтернеті, бо їхня цільова аудиторія — переважно телеглядачі; натомість «Голос» і «Батьківщина» намагаються охопити всі канали комунікації.

Окремо про партії говорять небагато. Дайджестів про підготовку партій до виборів цього тижня не було, втім деякі політики з’явились у тижневиках у форматі ексклюзивних інтерв’ю. Юлія Тимошенко відвідала «Інтер», щоби покритикувати там тарифи, залучення кредитних коштів і відкриття ринку землі. На «Україні» лідерка «Батьківщини» дала ексклюзивне інтерв'ю Наталі Кравченко, розповівши про необхідність підвищити мінімальні пенсії за рахунок грошей, отриманих від боротьби з контрабандою. Тимошенко нарікає на те, що Зеленський не знижує тарифи й не хоче скасувати медичну реформу та звільнити Уляну Супрун.

На «Інтері» в сюжеті про штиль у парламенті нагадали про ініціативу лідера Радикальної партії Олега Ляшка зібрати позачергове засідання для запровадження хімічної кастрації педофілів. На «Україні» Ляшко коментує питання війни й миру — критикує відведення військ. Спробу провести повторне жеребкування партій Ляшко називає намаганням зірвати вибори. І ще одним повідомленням показують, як Ляшко обіцяє створювати нові робочі місця.

«Опозиційна платформа — За життя!» традиційно присутня на «Інтері». Цього разу в «Подробицях тижня» розповіли про фільм Олівера Стоуна і про Віктора Медведчука, який також був на фестивалі на Сицилії: «Аби представити фільм, до Італії приїхала вся команда, яка брала участь у зйомках. Це, власне, режисери Олівер Стоун, Ігор Лопатьонок та український політик Віктор Медведчук. Він один із ключових героїв стрічки. Каже: фільм про непростий шлях до миру». Дружина Медведчука Оксана Марченко «каже: ця стрічка важлива насамперед для українського глядача».

Тим часом Юрій Бойко поїхав у Херсон, де зустрічався з виборцями. Теми його розмов із людьми — тарифи й те, як можна припинити війну. «Після розмови з людьми Юрій Бойко вирушив в Успенський собор, помолитися за мир. Потім у курортний Генічеськ. Там політик зустрівся з жителями та однопартійцями. Після урочистостей — до нагальних соціальних тем: Юрій Бойко обіцяє скасувати несправедливі реформи колишньої влади, медичну та пенсійну».

Представники «ОПЗЖ» традиційно були присутні в токшоу «Подробиці вибору». В першій частині Юрій Павленко, Михайло Папієв та Микола Скорик обговорювали з політкоментаторами бюджет і зовнішній борг. У другу частину, куди раніше запрошували представників інших політичних сил, цього разу допустили і представників «ОПЗЖ». Тут Олександр Попов та Віталій Саутенков із Одеської облради говорили про вибори. В обох частинах програми представники політсили зосереджувалися на тому, що уряд потрібно міняти негайно, не чекаючи на вибори.

Фактично відсутні в тижневиках мажоритарники. Хіба що у джинсовій рубриці «Перші про головне. Плюс» (ZIK) показують фрагмент інтерв'ю Олександра Грановського у програмі Наталі Влащенко.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3545
Читайте також
04.08.2019 17:40
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
1 898
21.07.2019 13:00
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
1 445
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду