Олігархи «привіталися» через власні телеканали

Олігархи «привіталися» через власні телеканали

25 Грудня 2014
6822

Олігархи «привіталися» через власні телеканали

6822
Черговими приводами для олігархічних війн стала справа Гонгадзе та «гуманітарка» й «бізнес-анклав» у Запоріжжі Ахметова. Огляд висвітлення порушень журналістських стандартів у підсумкових тижневиках ICTV, «України», «1+1», «Інтера» та 5-го каналу за 21 грудня.
Олігархи «привіталися» через власні телеканали
Олігархи «привіталися» через власні телеканали

Другий тиждень поспіль Ігор Коломойський через канал «1+1» тисне на Віктора Пінчука. В минулому випуску підсумкових теленовин від 14 грудня в ефір вийшов сюжет про хід розслідування справи Гонгадзе, в якому автор матеріалу наполегливо ставив риторичне запитання: виконавця вбивства знайшли (Пукач), а коли ж притягнуть до відповідальності замовників злочину? Кінці репортер зводив до екс-президента Леоніда Кучми — тестя Віктора Пінчука. У свіжому випуску редакція знову повторила посил повідомлення, але у скороченій версії.

Про тиск з боку Ігоря Коломойського Віктор Пінчук цього тижня недвозначно заявив. Мовляв, усе це через бізнес-конфлікт.

Разом із тим, ICTV, власником якого є Пінчук, теж не сидів склавши руки. В ефірі «Фактів тижня» в підводці до сюжету про блокування гумконвою ведуча кинула тінь звинувачень на голову Дніпропетровської ОДА.

Ситуативним союзником каналу Пінчука став канал Ахметова «Україна». В ефірі ведучий Олег Панюта сказав, що проблеми з проїздом гуманітарки — це політичне замовлення. До цієї компанії приєднався «Інтер», в ефірі якого Дмитро Анопченко сказав, що саме влада Дніпропетровської області заборонила рух гуманітарки Ахметова.

З флангу вдарив 5 канал. Віталій Гайдукевич заявив: не вірить, що Ахметов не може домовитися про звільнення полонених українських військових.

Зрештою, «Плюси» теж вдарили по Ахметову, але вже з іншого боку. В одному з сюжетів ідеться про те, що в Запоріжжі Ахметов зараз створює політико-бізнесовий анклав.

«Факти тижня з Оксаною Соколовою», ICTV (випуск о 18:45)

Ефір на ICTV почався з теми гуманітарної допомоги Ахметова, яку не пропускали кілька батальйонів (сюжет — тут). Оксана Соколова в підводці каже, що в Дніпропетровській області вирішили надалі не пропускати допомоги Ахметова за певних умов. При цьому вона згадує в тексті губернатора області Ігоря Коломойського, таким чином вплутавши його в цю справу. Хоча, за повідомленням «Громадського ТБ», олігарх чи його представники від ОДА не брали участі в нараді, на якій обговорювалися подальші дії. Якщо ж у редакції була інформація щодо прямого чи опосередкованого впливу Коломойського на рішення, про це варто було сказати. Адже це завдання журналістів — надати глядачу всю повноту інформації. Втім, цікаво, що в самому сюжеті немає жодної згадки про олігарха.

«Оксана Соколова, ведуча: <…>Дніпропетровщина, очолювана губернатором Ігорем Коломойським, ввела свої правила гри. Сьогодні там вирішили, що жодні колони з гуманітарною допомогою, зокрема від фонду Ріната Ахметова, на Донбас не пропускатимуть без особистої перевірки та звітності за кожен кілограм розданої гуманітарки. Як контролюватимуться інші вантажі, не гуманітарні, що ввозяться і вивозяться з території, підконтрольній бойовикам, наразі невідомо».

У репортажі зі сходу журналіст некоректно подає нотку критики щодо зустрічі військового Купола з Моторолою. Автор матеріалу сказав, що «кіборги» «неоднозначно» сприйняли такий вчинок. Узагальнивши, репортер подає коментар лише однієї людини. Таким чином, глядач не має змоги зрозуміти,в чому полягає ця «неоднозначність».

«Станіслав Мельничук, кореспондент: Великого резонансу набули кадри, на якому український комбат з позивним Купол тисне руку лідеру терористів Моторолі. Це викликало неоднозначну реакцію кіборгів.

Кот, офіцер 79-ї окремої аеромобільної бригади: Я бы руку ему никогда не пожал, Мотороле, у меня другие принципы. Я не первый день воюю, это тот человек, который не живет на Донбассе, это не шахтер, который якобы отстаивает какие-то свои интересы».

Станіслав Мельничук продовжує традицію більшості українських військових кореспондентів повідомляти про втрати бойовиків, не надаючи ніяких фактів. Ось, наприклад, журналіст каже, що представники урядових військ вбили «кадировців», а солдат тероборони «Київська Русь» у синхроні каже, що вбили диверсантів. Утім, ніяких фактичних доказів цьому немає, крім слів представника однієї зі сторін конфлікту.

«Станіслав Мельничук, кореспондент: Під прикриттям ночі та туману навколо міста активізувалися диверсійні групи. Так, цього тижня, бійці 25-го батальйону територіально оборони, знешкодили групу кадирівців та бійців терористичного батальйону “Привид”.

Сутя, солдат 25-го батальйону територіальної оборони “Київська Русь”: Выявили групу диверсантов белых санхалатах, ну мы их уничтожили».

У сюжеті про вплив санкцій на Росію Михайло Малий робить умовивід, нібито зрив раунду переговорів у Мінську свідчить про те, що Путін не вирішив, що робити з Донбасом. Але ж кореспондент не має доступу до такої інсайдерської інформації з Кремля (якщо є — про це треба казати), а тому не знає напевно, які моделі розвитку ситуації нині розглядає чи не розглядає Владімір Путін.

«Михайло Малий, кореспондент: Схоже, Путін остаточно не вирішив, що робити з Донбасом, про це свідчить і зрив чергового раунду переговорів у Мінську, відступати він не може, але санкції дошкуляють усе більше».

Неоднозначно сприймаються в цьому ж сюжеті розставлені журналістом акценти симпатій та антипатій щодо керівників деяких країн. Михайло Малий демонізує владу Росії, розповідаючи про запрошення від Кремля лідера КНДР Кім Чим Ина. Мовляв, це диктатор, у країні якого розстрілюють політичних опонентів.

«Михайло Малий, кореспондент: <…>Тим часом, Кремль зробив ще один дивний східний маневр і запросив до себе з візитом останнього комуністичного диктатора світу, лідера Північної Кореї Кім Чим Ина. Це буде перший закордонний візит одіозного політика, який страчує сотнями своїх опонентів у якості глави КНДР».

Окрім цього журналіст подає неповну інформацію. За повідомленням The Telegraph, цитованим «Дзеркалом тижня. Україна», поки невідомо, чи прийняв цю пропозицію комуністичний лідер. Отже, візит під великим питанням.

Водночас, журналіст чомусь не насміхається та не обурюється, що в Україну тим часом приїздять президенти авторитарних Казахстану та, особливо, Білорусі. Хоча Білорусь, окрім усього іншого, ще й єдина країна Європи, де досі залишилася смертна кара як спосіб покарання. Те, що таких вироків менше, ніж у КНДР, не означає, що такі методи прийнятні.

«Михайло Малий, кореспондент: Завтра до нас має завітати і лідер Казахстану Нурсултан Назарбаев. Білоруси і казахи не хочуть повторення “русской весны” у себе, та пропонують посередництво у діалозі Києва з Кремлем, вони також не бажають, аби їхні країни опинилися під завалами зруйнованої російської економіки».

«События недели», «Україна» (випуск о 19:00)

Як і минулого тижня, редакція почала ефір із важливої для каналу теми — блокування гумконвою власника каналу Ріната Ахметова. Як і минулого тижня, ця тема набула суспільного резонансу, отже згадка назви фонду не є рекламою.

Втім, журналісти скористалися темою та прорекламували ТОВ «Український рітейл», який разом із каналом «Україна» входить у групу СКМ Ахметова. Бренд «Бруснічка», яка діє від імені ТОВ «Український рітейл», журналісти за останні тижні згадували неодноразово, посилаючись на військових. Мовляв, продукти з гумконвою потрапляють у мережу магазинів «Бруснічка» на Донбасі. В сюжеті ж «Событий недели» журналістка не пояснює контексту, а тому неможливо зрозуміти, чому згадування назви ТОВ є суспільно важливою інформацією. Лише каже, що документи у фірми в порядку. Саме тому згадування назви цієї ТОВ у сюжеті можна розглядати як рекламу.

«Виктория Чистюхина, корреспондент: <…> В результате машинам пришлось развернуться и вернуться в Днепропетровск, и уже в понедельник оформлявшая груз компания “Украинский ритейл” предоставляет полный пакет документов по всей гуманитарной помощи в 2-х машинах».

Окремою новиною Олег Панюта виніс інформацію про зупинку гумконвою Ахметова в день ефіру. Редакція подає коментар представника гуманітарного штабу Римми Філь, утім, не подає позиції військових. Отже, відсутній баланс.

«Римма Филь, координатор Гуманитарного штаба Рината Ахметова (по телефону): Запретили изначальное продвижение, потому что идет такая яркая политизация работы гуманитарного штаба со стороны батальонов. Нам преградили дорогу. Однако разобрались, поняли, что машина следует по украинской территории, и груз пропустили».

Згодом ведучий каже, що блокування гуманітарки — це політичне замовлення. Але не роз’яснює, від кого й проти кого. І які є докази, крім власних суджень? Глядач не повинен розбиратись у напівнатяках журналістів.

«Олег Панюта, ведущий: То, что поведение батальонов, блокировавших гуманитарку, политический заказ, уже не вызывает сомнений. Чего это стоит заложникам войны — мирному населению, находящемуся в блокаде территории, становится понятно, если оценить объем помощи, которую гуманитарный штаб им оказывает. Ну а история с блокированием гуманитарной помощи, тем не менее, не закончена».

Після цієї підводки — в ефірі сюжет про роботу гуманітарного штабу Ахметова на Донбасі, що вже можна розглядати як корпоративну джинсу. Адже сюжет покликаний захистити в цій інформаційній битві власника СКМ Ріната Ахметова, показавши, наскільки його доброчинність допомагає людям на сході.

«Юлия Меньшакирова, корреспондент: Каждый день помощь Ринату Ахметову получают десятки тысяч людей. Продуктовые наборы выдают как жителям зоны боевых действий, так и переселенцам. Гуманитарный штаб уже пятый месяц поддерживает население Донбасса. С конца августа колонны с гуманитарной помощью отправляются в города Донецкой и Луганской областей практически еженедельно».

Окремою начиткою виділила редакція інформацію про приїзд президента Білорусі Алєксандра Лукашенка. «События недели» подали синхрон лише гостя.

«Александр Лукашенко, Президент Беларуси: Если нужно будет — я вам еще тогда сказал: “Петр Алексеевич, надо будет от Белоруссии что-то — скажи!”. Мы тебе за сутки всё сделаем, что ты попросишь! Всё, что Президент Украины ни просил — публично говорю — мы всегда все делали. И так будет впредь — для нас это не игра. Не только потому, что товарооборот, а потому что мы соседи — мы рядом живем! Мы родные люди!».

У сюжеті про підняття цін на комунальні послуги в Україні з 2015 року журналіст використовує синхрон експерта Олександра Охрименка, який каже, що МВФ незадоволений тим рівнем підвищення цін, який запропонував уряд. Утім, доносити до глядача інформацію про позицію структури через посередника-експерта — не зовсім коректно.

«Сергей Иванов, корреспондент: Согласно утвержденному плану, до 2017 года нас с вами ждет еще три волны поднятия цен на энергоносители. <…>.

Александр Охрименко, президент Украинского аналитического центра: Міжнародний валютний фонд сказав, що це все не рахується взагалі, і дуже не задоволений роботою. І він запропонував з 1 січня 2015-го на 60% ще підвищити, а влітку ще на 40%».

Підозрілим щодо наявності прихованої антиреклами є останній сюжет про можливості зимового відпочинку в Україні.

Наприкінці сюжету журналістка розповідає про катання на лижах у Словаччині. Один із українських відпочивальників у синхроні каже, що на гірськолижному курорті «Буковель» все набагато дорожче.

«Татьяна Тарасова, туристка из Киева: Буковель — однозначно дороже, однозначно дороже, особенно, если ты живешь у подъемника. Цены несравненно дороже, и все равно совсем нет того сервиса, как есть в Европе, поэтому… Но нам надо к этому стремиться».

Курорт «Буковель» контролює група «Приват» на чолі з Ігорем Коломойським. Між губернатором Дніпропетровської області та власником каналу «Україна» Рінатом Ахметовим давно йде війна, зокрема інформаційна. Крім того, коли Ірина Смірнова каже про можливості гірськолижного відпочинку в Україні, вона концентрується переважно на селищі Славське, не вказуючи назв компаній чи курортів. Зважаючи на це, сюжет має ознаки замовності.

«ТСН. Тиждень», «1+1» (випуск о 19:30)

Сюжет Андрія Цаплієнка є черговим прикладом репортажу з елементами пропаганди. Наприклад, репортер розповідає про жінку, яка, мовляв, не сприймає альтернативних думок і не вірить, що стріляли з боку «ДНР». Таким чином журналіст сам визнає, що є лише одна, на його думку, безальтернативна версія — стріляти могли лише бойовики.

«Андрій Цаплієнко, кореспондент: Вже більше тижня українська артилерія мовчить. Але переконати жінку, що стріляли з боку “ДНР”, просто неможливо. Машина російської пропаганди надто добре зачистила свідомість жителів околиць Донецька від альтернативних думок, і просто здорового глузду».

Некоректно журналіст висловлюється щодо жителів Пречистівки. Почувши місцеву говірку, яку журналіст охарактеризував як суміш російської та української, він робить висновок: такий же «безлад» у жителів і в голові. Тобто для журналіста наявність суржику — це ознака неправильного мислення. Крім того, зі 100%-ю впевненістю журналіст каже, що в цьому поселенні «ніхто не вбачає протиріччя, якщо людина виступає за єдину Україну і водночас пропонує себе “ДНРівцям” у якості шпигуна». Важко повірити, що репортер опитав усіх без винятку жителів Пречистівки, й тому може робити такий узагальнений висновок.

«Андрій Цаплієнко, кореспондент: Але, виявляється, розрахунок не марний. Дзвінки від охочих заробити на житті українських військових надходять на гарячу лінії бойовиків навіть із глибокого тилу української армії. Тут, у самій Пречистівці, говорять на неймовірній суміші російської та української. Мабуть, що на язиці, те й у голові. А там теж — пекельна суміш поглядів та міркувань».

До некоректного узагальнення вдається й Руслан Харченко в репортажі з Луганська. На завершення кореспондент каже, що за 20 кілометрів від міста починається «нормальне життя». Але від нього «ці люди» відмовилися.

«Руслан Харченко, кореспондент: А за якихось 20 кілометрів звідси, 25 хвилин їзди машиною, починається нормальне життя. Від якого ці люди свого часу добровільно відмовилися».

Сюжетом із ознаками замовності є матеріал Сергія Гальченка, спрямований проти нинішнього бізнесово-політичного розкладу в Запоріжжі. В підводці Алла Мазур звинуватила Ахметова в тому, що в цьому місті олігарх із власним бізнесом хоче осісти. При цьому, судячи з тексту підводки, Алла Мазур назвала Ахметова та його коло винуватцями війни на Донбасі. Хотілося б лише нагадати про презумпцію невинуватості.

«Алла Мазур, ведуча: Тепер про безплідне життя тих, хто і влаштував цей жах на Донбасі. Вони не просто не покарані, вони не просто мріють про реванш, вони вже осідлали всі кримінальні схеми, запроваджені Януковичем, і відновлюють у регіоні владу мафії. У прифронтовому Запоріжжі минулого тижня спробували силою захопити владу. Й наш спеціальний кореспондент виявив химерний план за участі мера, результатом якого місто має стати новою столицею для колишнього короля Донбасу і залишків Партії регіонів. Чому Запоріжжя ідеальне місце для мільярдера Ахметова, і як діє кримінальна піраміда сім'ї».

У сюжеті журналіст використовує коментар місцевої активістки, яка каже, що мер влітку заявляв — здасть місто без бою. Але така подача інформації є маніпулятивною, адже репортер навіть не намагався перевірити ці слова, чи справді так було, не подав відео підтвердження чи цитату мера.

«Катерина Коротченко, активіст: При власти остались те же люди, то, что сейчас происходит в нашем городе, я бы назвала ситуацию критической, потому что, зная позицию нашего мэра, который заявил еще летом, что он сдаст город без боя сепаратистам...»

Ще один дивний синхрон активістки подає журналіст згодом. У коментарі дівчина каже, що Ахметов хоче просунути своїх людей у владу. Але кого саме — для підтвердження цього факту — ніякої інформації ні від активістки, ні від журналіста. Сергій Гальченко одразу зазначив, що, «кажуть», Ахметов перевіз свою корпорацію ДТЕК. Утім, ніяких фактів не надав.

«Катерина Коротченко, активіст: Роль Ахметова есть в том, что сейчас происходит. То есть, он пытается задвинуть своих людей во власть. Но у него это не очень-то получается.

Сергій Гальченко, кореспондент: Рінат Ахметов, кажуть, перевіз свою корпорацію ДТЕК у Запоріжжя. Тут розташовані “Запоріжсталь” та обленерго, які належать донецькому олігарху-втікачу. Тут він спробував провести по мажоритарці своїх депутатів».

У сюжеті журналіст приплітає й участь Олега Ляшка на стороні «зла». Мовляв, його пов’язують (хто? які є підстави?) з «Опозиційним блоком» та його «ідейниками». Хто входить у когорту «ідейників» — не кажуть.

«Сергій Гальченко, кореспондент: Ляшко давно пов'язують у співпраці з “Опозиційним блоком” і його ідейниками».

Одним зі спікерів сюжету є бізнесмен Юрій Комісаров. Минулого року він фігурував у матеріалі LB.UA як людина, яка може бути причетна до замаху на запорізького бізнесмена Юрія Анісімова. Нібито Анісімов вимагав частку бізнесу в Комісарова.

«Юрій Комісаров, бізнесмен: А следующий этап — начнут выдавливать бизнес. Начнут ставить своих, опять отжимать, мы опять вернемся в первую фазу. Но уже на маленьком уровне — на запорожском. А потом, когда укрепятся, скажут, знаете, наверное, идея федерализации — это очень правильная идея».

Ніяких синхронів з боку самого Ріната Ахметова, його оточення чи представників «Опозиційного блоку», проти яких лунають звинувачення протягом сюжету, журналіст не надав, таким чином відсутній елементарний баланс.

Отже, сюжет міг зіграти роль пішки в переділі бізнесу. А те, що на нього може претендувати «винуватець трагедії на Донбасі» — слугує лише ярликом та страшилкою для реципієнта.

«Подробноси недели», «Інтер» (випуск о 20:00)

Ведучий Дмитро Анопченко подає в ефірі неповну інформацію про рішення, ухвалене представниками батальйонів, не пропускати гумконвой Ахметова на Донбас. Ведучий мовчить про той факт, що ця ідея втілюватиметься лише на території Дніпропетровської області. Про це йдеться в повідомленні «Української правди», на яку посилається ведучий. Іншого з тексту начитки незрозуміло.

«Дмитрий Анопченко, ведущий: Гуманитарный конвой: пускать или не пускать? Как и кого на оккупированные территории? Так вот, по сообщению интернет-издания “Украинская правда”, власти Днепропетровской области вообще запретили перемещение продуктов и вещей для оккупированных территорий».

Крім того, сумнівною видається фраза про те, що «влада Дніпропетровської області» заборонила рух продуктів для окупованих територій. У першоджерелі цієї новини («Громадське ТБ») вказано, що нарада відбувалася при обласному МВС, але «за участі народного депутата Юрія Берези, який є екс-комбатом “Дніпро-1”, чинного командира полку, представників батальйону “Донбас” та ОБСЄ».

Помилки припустився ведучий, коли спілкувався у студії з переговорником по звільненню полонених Володимиром Рубаном. Ведучий запитав, чи вірить гість у те, що бранців звільнять, як і обіцяв Президент Порошенко, до Різдва. Й уточнив: мовляв, швидше за все, Президент говорив про «християнське» Різдво. А тим часом, католики, які святкують Різдво 25 грудня, теж християни.

«Дмитрий Анопченко, ведущий: <…> Скажите, а вы верите в то, что до Рождества уж не знаю о каком говорил Президент, скорее всего, христианском, о 7-м числе, о 7 января, удастся поменять всех на всех, и удастся освободить ребят».

В ефірі Дмитро Анопченко обговорив розробку бюджету на наступний рік лише з представником «Опозиційного блоку» Юрієм Бойком. Редакція для паритету не запросила нікого з опонентів. Пояснення, яке прозвучало з вуст ведучого, дивне та суперечливе. Дмитро Анопченко сказав, що більшість нардепів навіть не читали проекту бюджету. І на запрошення «Подробности недели» відмовилися прийти… члени уряду. То кого ж вони запрошували у студію: членів уряду чи нардепів?

«Дмитрий Анопченко, ведущий: <…> Оказалось, что проект бюджета многие народные депутаты, которым голосовать за него, до сих пор в глаза не видели. А те, кто читал хотя бы один из вариантов, на этой неделе приходить в нашу студию не захотели, сказали, мол, примут бюджет, тогда и будем комментировать. Так сказали нам многие чиновники из правительства. И, по сути, единственные, кто на этой неделе охотно комментируют бюджет — оппозиция. И по поводу бюджета далее детальнее поговорим. У нас на связи лидер парламентской фракции “Оппозиционного блока” Юрий Бойко».

Крім того, дивно, що редакція запросила саме спікера з «Опозиційного блоку», адже в парламенту є ще й провладні депутати та позафракційні. Втім, логіка присутня, зважаючи на те, як редакція постійно джинсувала цю політсилу ще з передвиборчої кампанії.

Ще одним суперечливим рішенням редакції було запрошення до студії письменників та видавців братів Капранових. З ними ведучий теж обговорював таку тему, як, наприклад, бюджет. Утім, важко назвати гостей експертами в цьому питанні. Ведучий запитав, що гості думають про новий «бюджет реформ», а видавці розповіли лише про малий сектор кошторису, який стосується їх як видавців, — податки.

«Дмитрий Анопченко, ведущий: А новий бюджет, бюджет реформ?

Виталий Капранов, писатель, издатель: Бюджет реформ, але, дивіться, держава поводиться як шахрай. Є податки і держава тут же порушує всі правила їх стягування. Почнемо з авансів по податку на прибуток, по ПДВ там повний “безпреділ”. Перше, бухгалтери зрозуміють, про що я, і головне, з січня місяця готується спецрахунки по ПДВ, коли у нас у всіх, у наших всіх підприємств заберуть гроші в розмірі 16% від оберту одразу, на початку місяця».

«Час. Підсумки тижня», 5 канал (випуск 21:00)

Перша тема ефіру — ситуація на сході України. На прямому включенні журналістка Дарина Феденко описувала ситуацію, зокрема, в Станиці Луганській. За її словами, багато мирних мешканців симпатизують бойовикам, але є й ті, хто підтримує урядові війська. Та репортерці не вдалося з ними поспілкуватися. І вона переповіла слова військових із батальйону «Чернігів», які сказали, що в лікарні залишилися чотири медики, вірні Україні.

Але чи варто вірити тому, чого журналістка не перевірила? І чи можна вважати, що ті лікарі залишися саме з патріотичних міркувань, а не з іншою мотивацією — лікарі повинні рятувати всіх людей, не зважаючи на те, хто і яку сторону конфлікту представляє.

«Дарина Феденко, кореспондент: <…> Адже багато мирних мешканців симпатизують терористам і розповідають їм, де розташовуються українські військові. Також хочу зазначити, що є і такі люди у Станиці Луганській, які симпатизують українській армії і допомагають українській армії. Нам, на жаль, не вдалося поспілкуватись з ними, але зі слів бійців батальйону "Чернігів", які першими зайшли у Станицю Луганську і там нині охороняють правопорядок, у місцевій лікарні залишилося працювати 4 лікаря з майже 200. І ці люди віддані Україні, вони не зрадили свій народ».

У підводці до наступного сюжету Віталій Гайдукевич теж припускається помилки, стверджуючи, що наступного року в Росію прилетить лідер КНДР Кім Чен Ин.

«Віталій Гайдукевич, ведучий: До самого Путіна, кажуть, наступного року прилітає товариш Кім Чен Ин».

Самовільно та маніпулятивно розставив акценти в ефірі Віталій Гайдукевич, підводячи до останнього сюжету випуску щодо труднощів проходження гумконвою Ахметова. Так, ведучий заявив: немає доказів, що продукти з гуманітарки не потрапляють до торговельних мереж. Але в наступному сюжеті Юлії Божко не дає доказів протилежного.

«Віталій Гайдукевич, ведучий: Досі немає доказів, що всі вантажі доходять до людей, а не до бойовиків чи торговельних мереж на окупованих територіях».

Крім того ведучий сказав, що якби Ахметов попросив, то полонених бойовики відпустили б. Але ведучий не зважає на думку переговорника Володимира Рубана, яку той висловив у сюжеті випуску, — обмінювати їжу на людей не можна.

«Віталій Гайдукевич, ведучий: Коли представники фонду кажуть, що вони не мають змоги впливати на питання обміну заручників в обмін на гуманітарку, хочеться згадати Станіславького. Фонд може і не має, а Ахметов? Давайте бути щирими. Якби найбагатший українець попросив тих, хто охороняє там, на окупованих територіях, його бізнес, його маєток, наполегливо попросив звільняти бранців в обмін на швидкий доступ гуманітарки — це питання вирішилось би простіше і швидше».

ПОВНА ВЕРСТКА ВИПУСКІВ:

  • ICTV, «Факти тижня з Оксаною Соколовою» (випуск о 18:45)
  • «Харчі в обмін на полонених».
  • «Режим припинення вогню приніс на Донбас певне затишшя, але бойовики час від часу його все одно порушують».
  • «До врегулювання ситуації на сході України підключаються президенти Білорусі та Казахстану».
  • «Ситуація на Українському валютному ринку».
  • «Наступного року Україна витратить на безпеку та оборону до 86 мільярдів гривень».
  • «В Києві затримали диверсантку».
  • «ЄС може скасувати санкції проти чиновників режиму Януковича».
  • «Викрали з лікарні».
  • «Голодування Савченко».
  • «Закриті аеропорти».
  • «Україна повертає свій курс на вступ до НАТО».
  • «Атом працює в Україні на мирні цілі».
  • «Самопроголошені республіки Донбасу тим часом запропонували свій метод вирішення фінансових проблем».
  • «Колега Пореченкова по легендарному фільму "Грозовые ворота" теж приїхав на Донбас».

 

  • ТРК «Україна», «События недели» (випуск о 19:00)
  • «Блокада голодающих на Донбассе».
  • «Миссия по спасению».
  • «История с блокированием гуманитарной помощи, тем не менее, не закончена».
  • «Несостоявшиеся переговоры».
  • «Мир за территорию».
  • «Рублевая лихорадка».
  • «Президент Белоруссии прибыл в Киев с официальным визитом».
  • «Рост тарифов на жилищно-коммунальные услуги».
  • «Отдых по карману».

 

  • «1+1», «ТСН. Тиждень» (випуск о 19:30)
  • «Три хвилі мобілізації чекають Україну наступного року».
  • «Але віяло відімкнення електрики, нарівні з усіма українцями доведеться відчути і в районах, захоплених сепаратистами».
  • «Грошей не буде. Здолайте корупцію, виженіть крадіїв, і навчиться позичене грамотно використовувати».
  • «Але надію дає повідомлення, яке з’явилося щойно з посиланням на того ж Дональда Туска».
  • «Антикорупційне диво в Румунії».
  • «І різко змінюємо вектор людей, які опинилися зараз у так званих республіках Донбасу».
  • «Тепер про безплідне життя тих, хто і влаштував цей жах на Донбасі».
  • «Поки кримінальні провадження проти стовпів режиму Януковича лопаються як мильні бульбашки».
  • «З'явилося зрушення в ще одному політико-кримінальному скандалі».
  • «Вбити десятки киян, без розбору, старих і малих, чоловіків і жінок планувала 30-річна луганчанка».
  • «Терористи-таліби приголомшили світ жорстокістю».
  • «Випробування першим страйком пройшла нова київська влада».
  • «Олександр Турчинов став секретарем Ради нацбезпеки та оборони України».
  • «Пристрасне танго для Папи Римського».
  • «Як зекономити електрику — одне із найчастіших запитань у Гуглі».
  • «Акт на підтримку свободи України, днями підписаний президентом Сполучених Штатів».
  • «Прес-конференція Путіна не мала успіх».
  • «Рубль при смерті».
  • «Стоп гумконвой».
  • «"Хоробрі серця", фінальний випуск».

 

  • «Інтер», «Подробности недели» (випуск о 20:00)
  • «Неожиданный визит».
  • «Что означают два полу засекреченных визита, и почему сорвалась минская встреча».
  • «Гуманитарный конвой: пускать или не пускать?».
  • «В Донецке жалуются на цены и мечтают о мире».
  • «Нам нужно наступление, а не перемирие — комбаты».
  • «Гость в студии — Владимир Рубан, руководитель центра обмена пленными».
  • «Семьи пленных молятся об освобождении своих детей».
  • «Гость в студии — Владимир Рубан, руководитель центра обмена пленными (продолжение)».
  • «Семьи пленных молятся об освобождении своих детей (продолжение)».
  • «Гость в студии — Юрий Тандит, переговорщик Центра содействия освобождению пленных и заложников при СБУ».
  • «Дом престарелых в Дебальцево выживает без света и воды».
  • «Гость в студии — Георгий Барамидзе, Вице-спикер парламента Грузии».
  • «Падение рубля в России сравнили с кризисом в Зимбабве».
  • «Эксперты предрекают крах экономики России за 4 месяца».
  • «Продукты в Крыму подорожают на 30%».
  • «Сирот Крыма разлучают с приемными родителями из Украины».
  • «Гость в студии — Юрий Бойко, глава фракции «Оппозиционный блок» в Верховной Раде».
  • «Украинцы больше не боятся власть и готовы протестовать».
  • «Телемост: Елена Герасимчук председатель николаевского областного профсоюза, работников малого и среднего бизнеса “Єднання”».
  • «“Нафтогаз” теряет миллиарды гривен от спекуляций олигархов».
  • «Гости в студии — Виталий и Дмитрий Капрановы, писатели, издатели».

 

  • 5 канал, «Час. Підсумки тижня» (випуск о 21:00)
  • «Українські позиції на сході обстрілюють з автоматів, снайперської зброї, танків та “Градів”».
  • «Російський рубль побив всі антирекорди».
  • «Валютні підсумки цього тижня абсолютно невтішні».
  • «Скандал з гуманітарними конвоями Ріната Ахметова».

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

 Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк"

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: tsn.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6822
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду