«Один за всіх»: дітовбивство проти ночі

7 Грудня 2012
11243
7 Грудня 2012
15:18

«Один за всіх»: дітовбивство проти ночі

11243
СТБ запопав у ведучі соціального ток-шоу непересічного профі. Якби він ще й українську вивчив, ціни б йому не було!
«Один за всіх»: дітовбивство проти ночі

Ну, нарешті це сталося! Один із найпопулярніших каналів, досі відомий як кузня талантів та продуцент кулінарних мегапостановок, а також дейтинг-шоу для фермерів, розродився власним соціальним ток-шоу. Бо й справді - ми що, не люди? На всіх порядних телеканалах давно вже існують якщо не свої, то бодай куплені масштабні ток-шоу. Чому ж не потішити відданого глядача кривавими драмами або ж і справжніми трагедіями?

 

Так, із появою ток-шоу «Один за всіх» власного виробництва СТБ може з гордістю й навіть зверхньо дивитися на колег із інших каналів. Адже відтепер тут представлено весь спектр жанрів контенту, що його умовно можна назвати «для домогосподарок». Тож програма цілком уписується в концепцію СТБ під гаслом «Ти вдома».

 

Шоу «Один за всіх» призначено для перегляду дорослої аудиторії, з огляду на виділений для нього слот 22.25-0.25. Якщо чесно, мені особисто дуже шкода, що продюсери, які спершу планували запустити «Один за всіх» із Ігорем Кондратюком, замінили його на Дмитра Карпачова. Адже з Ігорем соціальне ток-шоу мало б виразно український колорит, і це вигідно вирізняло б його серед програм-близнюків на українському телебаченні, де всі ведучі - російськомовні. Проте автори ідеї на СТБ вирішили не пливти проти течії й пішли давно протореною доріжкою за принципом «и так поймут!». А втім, хтозна, може, їхні амбітні плани простягаються в далечінь, де світяться магічні цифри з кількома нулями від продажів до братніх країн - тих, де точно «поймут!».

 

А можливо, просто не змогли розлучитися з Дмитром Карпачовим, котрий після «Детектора брехні» виявився мало затребуваним. Бо хіба ж можна назвати зоряним часом двадцятихвилинні психологічні консультації в тележурналі для домогосподарок «Все буде добре!»? Та ще й у проміжках між рецептами оладків чи лазаньї та матримоніальними порадами якогось дівчиська, яке щойно вийшло з пубертатного віку... А тут, у цьому двогодинному ток-шоу, Дмитро Карпачов справді почувається чи то гуру, чи то й деміургом, не побоїмося цього слова.

 

Перший випуск нового ток-шоу вирішили зробити вбивчим настільки, наскільки це можливо взагалі. Історія про те, як мати-героїня з Краснодона вбила двох усиновлених дітей, а потім намагалася вкрасти трирічну дівчинку з сусіднього села, аби приховати вбивства, за силою психологічного впливу на глядачів та учасників справді неперевершена. Ну, чим іще нині можна вразити глядача, який давно перемив білизну всіх зірок шоу-бізу та навчився без зайвих емоцій реагувати на кримінальні новини? Тільки дітовбивством. А тут - така нагода! Випадок безпрецедентний і тому приречений на високі рейтинги.

 

Та коли спостерігаєш за тим, що відбувається в студії під час обговорення страшної події, звинувачувати творців «Одного за всіх» у гонитві за рейтингами язик усе-таки не повертається. Складається враження, що і ведучому, й запрошеним експертам справді болить те, що сталося. Й усі вони чесно намагаються розібратися, чому герої прем'єрного випуску ток-шоу опинилися в крайній ситуації.

 

Формат шоу «Один за всіх» нічим не відрізняється від йому подібних. Є студія, де в амфітеатрі сидить масовка, покликана реагувати на слова чи вчинки героїв, а посередині - диванчики, на яких сидять герої, сам ведучий, коли хоче душевно поспілкуватися з останніми, та шестеро експертів. Єдина його відмінність від решти ток-шоу, що претендують на статус соціальних, - це особистість модератора. Дмитро Карпачов - професійний психолог, а не шоумен-клоун. Тож його місія як ведучого не в тому, аби спровокувати у студії гризню чи й бійку, як це роблять колеги з інших вітчизняних і російських каналів. Дмитро Карпачов бачить свою мету дуже шляхетною - все-таки довести глядача до катарсису через перипетії історій, досліджуваних у студії.

 

Прем'єрний випуск складався з двох частин. Першу, більшу за хронометражем, присвятили вже згаданій на початку матеріалу історії про багатодітну матір Світлану Оклей, котра вбила двох названих дітей. Другу - теж багатодітній матері, яка, дякувати Богові, не вбила, а «лише» поранила й пограбувала сусіда.

 

Головною героїнею першої частини стала 22-річна дочка Світлани Оклей Юлія. Дівчина «як на духу» розповіла про те, як жилося дітям під п'ятою матері-тиранки. А також пояснила свою співучасть у переховуванні тіла другої жертви Світланиного свавілля тим, що мама погрожувала їй і татові звалити провину за вбивство двох дітей на них. На це все експерт Стас Шурінс зауважив: якби він сам жив у такій родині, де дітям узагалі не давали дихати, то невідомо, як учинив би в такій ситуації. Аудиторія у студії, слухаючи сповідь Юлії, переглядаючи оперативну зйомку зі слідчого експерименту, при цьому вміло керована ведучим-психологом, поволі починала сприймати Юлію вже не як жертву, а як пряму винуватицю злочину. Зрештою експерти інкримінували їй співучасть у лиходійстві, адже після першого вбивства вона могла повідомити про те, що сталося, в міліцію, тим самим урятувавши всіх інших дітей.

 

Ну, а коли до студії запросили потерпілих - бабусю й маму викраденої дівчинки, глядачі завмерли в передчутті мордобою. Але до цього не дійшло, бо той-таки модератор, у чиї плани явно не входило розбороняти бійку, моментально перехопив ініціативу (власне, він її й не випускав упродовж усієї програми!) й перевів розмову в більш-менш пристойне русло. Тож публіка тільки несхвально гула, коли чула емоційні (але далекі від істеричності) оповіді учасників подій у Краснодоні.

 

Треба віддати належне авторам шоу: вони все-таки не полишили Юлію Оклей на остаточне розтерзання публіки, запросивши їй на допомогу рідну сестру Любу, яка вже майже рік не живе вдома. Ну, й катарсис у студії таки відбувся, як і належить будь-якій порядній драмі. Насамкінець головна героїня шоу залилася сльозами й вигукнула: «Я хочу, щоб мої брати і сестри жили вільно!».

 

Під час програми з'ясувалося кілька моментів, що могли спричинити трагедію в родині Оклеїв. По-перше, очевидна психологічна ущербність матері-героїні, або, як сказала про неї присутня в студії психологиня, прочитавши книжку Світлани Оклей: «Очень ущемленное "Я"!». Якби під час усиновлення проводили психологічну експертизу, ніхто б їй дітей не віддав, і вони б собі жили й далі в дитбудинку. По-друге, цілковита байдужість органів опіки до цієї родини. Незважаючи на те, що заступник начальника служби в справах дітей мешкав у тому ж будинку, він ніколи їх не навідував. По-третє, за кожну усиновлену дитину держава платить опікунам 12 240 гривень. Плюс сто тисяч на новонародженого. Цифри озвучила представник уповноваженого президента у справах дітей Людмила Волинець.

 

На жаль, вона не уточнила, що допомогу при народженні третьої і більше дитини, ті самі сто тисяч, розбивають на шість років. Бо, якби її видавали одразу, може, з героїнею наступної історії в шоу «Один за всіх» нічого б не сталося. Але з нею таки сталося, і Людмила Войтович, теж багатодітна мати шістьох дітей (троє з яких, утім, цілком дорослі, живуть окремо й дають собі раду), пішла красти гроші в сусіда-пенсіонера.

 

До студії вона прийшла не сама, а з двома дрібними донечками, й розповіла жахливу історію про кредиторів, які погрожували виставити чотирнадцятирічну доньку на панель, якщо мати не віддасть грошей. Тим часом на неї в студії вже чекав той самий пенсіонер, якого жінка огріла скалкою по голові, а потім украла в нього трохи більше двох тисяч гривень.

 

Студія під завісу програми вже нагадувала справжнє вавилонське стовпотворіння - тут сиділи пліч-о-пліч кат, жертва, діти ката, ведучий, кредитор і купа дуже грамотно дібраних експертів. Але Дмитро Карпачов знову ж таки не дав розгорітися повноцінному скандалу, вміло дозуючи репліки кожної сторони конфлікту й невимушено підводячи балачку до хепі-енду. І тут був катарсис - Людмила Войтович на колінах благала потерпілого Олексія Браташа пробачити її, а ведучий, аби останній усе-таки це зробив задля дітей сусідки, спробував подарувати йому квитки з відкритою датою до Челябінська. Саме на поїздку до єдиної сестри два роки складав пенсіонер ті самі дві тисячі, які й украла розбійниця-сусідка.

 

Але тут запланований хепі-енд не стався - впертий дідусь із «сибірським характером» мало того, що не пробачив кривдниці, а ще й гордо відмовився від подарунку СТБ. Вирішив, що його в такий спосіб підкуповують, щоб він на всю країну помирився з людиною, котра, на його глибоке переконання, хотіла його вбити...

 

У наслідку прихильники досі дуже «домашнього» каналу отримали суміш трилера, сімейної мелодрами та кримінальної хроніки в одному флаконі. І всі ці пристрасті - проти ночі в розпал робочого тижня. Чи зміг заснути сном праведника глядач цього досить уміло зрежисованого видовища, невідомо. Так само як і те, які ще страхіття витягнуть на світ Божий, себто до студії ток-шоу «Один за всіх», його організатори. Бо після дітовбивства говорити можна вже хіба що про педофілів.

 

Проте в єдиному можна не сумніватися: СТБ запопав у ведучі масштабного ток-шоу непересічного профі, який із будь-якої історії зуміє витягти катарсис. А чого ж, раз на тиждень це навіть корисно для деяких черствих душ. От якби знавець тих душ ще й українську вивчив, ціни б йому не було.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11243
Теги:
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Shel
4166 дн. тому
Как для первого эпизода очень хорошие цифры, рейтинг 3,1 доля 13,45 … единственные взяли долю выше средней, даже выше футбола на 1+1
Апстену
4166 дн. тому
Долженковой - респектище! Ни слова вродебы о Пальчевском с Интера, а понятно как ежу, что размазала эттого психованого по полной. Уже говорят что этот клоун убивается апстену, что СТБ делает жирное ток-шоу, а у этого клоуна все летит в пень-поебень.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду