detector.media
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
07.12.2012 15:18
«Один за всіх»: дітовбивство проти ночі
«Один за всіх»: дітовбивство проти ночі
СТБ запопав у ведучі соціального ток-шоу непересічного профі. Якби він ще й українську вивчив, ціни б йому не було!

Ну, нарешті це сталося! Один із найпопулярніших каналів, досі відомий як кузня талантів та продуцент кулінарних мегапостановок, а також дейтинг-шоу для фермерів, розродився власним соціальним ток-шоу. Бо й справді - ми що, не люди? На всіх порядних телеканалах давно вже існують якщо не свої, то бодай куплені масштабні ток-шоу. Чому ж не потішити відданого глядача кривавими драмами або ж і справжніми трагедіями?

 

Так, із появою ток-шоу «Один за всіх» власного виробництва СТБ може з гордістю й навіть зверхньо дивитися на колег із інших каналів. Адже відтепер тут представлено весь спектр жанрів контенту, що його умовно можна назвати «для домогосподарок». Тож програма цілком уписується в концепцію СТБ під гаслом «Ти вдома».

 

Шоу «Один за всіх» призначено для перегляду дорослої аудиторії, з огляду на виділений для нього слот 22.25-0.25. Якщо чесно, мені особисто дуже шкода, що продюсери, які спершу планували запустити «Один за всіх» із Ігорем Кондратюком, замінили його на Дмитра Карпачова. Адже з Ігорем соціальне ток-шоу мало б виразно український колорит, і це вигідно вирізняло б його серед програм-близнюків на українському телебаченні, де всі ведучі - російськомовні. Проте автори ідеї на СТБ вирішили не пливти проти течії й пішли давно протореною доріжкою за принципом «и так поймут!». А втім, хтозна, може, їхні амбітні плани простягаються в далечінь, де світяться магічні цифри з кількома нулями від продажів до братніх країн - тих, де точно «поймут!».

 

А можливо, просто не змогли розлучитися з Дмитром Карпачовим, котрий після «Детектора брехні» виявився мало затребуваним. Бо хіба ж можна назвати зоряним часом двадцятихвилинні психологічні консультації в тележурналі для домогосподарок «Все буде добре!»? Та ще й у проміжках між рецептами оладків чи лазаньї та матримоніальними порадами якогось дівчиська, яке щойно вийшло з пубертатного віку... А тут, у цьому двогодинному ток-шоу, Дмитро Карпачов справді почувається чи то гуру, чи то й деміургом, не побоїмося цього слова.

 

Перший випуск нового ток-шоу вирішили зробити вбивчим настільки, наскільки це можливо взагалі. Історія про те, як мати-героїня з Краснодона вбила двох усиновлених дітей, а потім намагалася вкрасти трирічну дівчинку з сусіднього села, аби приховати вбивства, за силою психологічного впливу на глядачів та учасників справді неперевершена. Ну, чим іще нині можна вразити глядача, який давно перемив білизну всіх зірок шоу-бізу та навчився без зайвих емоцій реагувати на кримінальні новини? Тільки дітовбивством. А тут - така нагода! Випадок безпрецедентний і тому приречений на високі рейтинги.

 

Та коли спостерігаєш за тим, що відбувається в студії під час обговорення страшної події, звинувачувати творців «Одного за всіх» у гонитві за рейтингами язик усе-таки не повертається. Складається враження, що і ведучому, й запрошеним експертам справді болить те, що сталося. Й усі вони чесно намагаються розібратися, чому герої прем'єрного випуску ток-шоу опинилися в крайній ситуації.

 

Формат шоу «Один за всіх» нічим не відрізняється від йому подібних. Є студія, де в амфітеатрі сидить масовка, покликана реагувати на слова чи вчинки героїв, а посередині - диванчики, на яких сидять герої, сам ведучий, коли хоче душевно поспілкуватися з останніми, та шестеро експертів. Єдина його відмінність від решти ток-шоу, що претендують на статус соціальних, - це особистість модератора. Дмитро Карпачов - професійний психолог, а не шоумен-клоун. Тож його місія як ведучого не в тому, аби спровокувати у студії гризню чи й бійку, як це роблять колеги з інших вітчизняних і російських каналів. Дмитро Карпачов бачить свою мету дуже шляхетною - все-таки довести глядача до катарсису через перипетії історій, досліджуваних у студії.

 

Прем'єрний випуск складався з двох частин. Першу, більшу за хронометражем, присвятили вже згаданій на початку матеріалу історії про багатодітну матір Світлану Оклей, котра вбила двох названих дітей. Другу - теж багатодітній матері, яка, дякувати Богові, не вбила, а «лише» поранила й пограбувала сусіда.

 

Головною героїнею першої частини стала 22-річна дочка Світлани Оклей Юлія. Дівчина «як на духу» розповіла про те, як жилося дітям під п'ятою матері-тиранки. А також пояснила свою співучасть у переховуванні тіла другої жертви Світланиного свавілля тим, що мама погрожувала їй і татові звалити провину за вбивство двох дітей на них. На це все експерт Стас Шурінс зауважив: якби він сам жив у такій родині, де дітям узагалі не давали дихати, то невідомо, як учинив би в такій ситуації. Аудиторія у студії, слухаючи сповідь Юлії, переглядаючи оперативну зйомку зі слідчого експерименту, при цьому вміло керована ведучим-психологом, поволі починала сприймати Юлію вже не як жертву, а як пряму винуватицю злочину. Зрештою експерти інкримінували їй співучасть у лиходійстві, адже після першого вбивства вона могла повідомити про те, що сталося, в міліцію, тим самим урятувавши всіх інших дітей.

 

Ну, а коли до студії запросили потерпілих - бабусю й маму викраденої дівчинки, глядачі завмерли в передчутті мордобою. Але до цього не дійшло, бо той-таки модератор, у чиї плани явно не входило розбороняти бійку, моментально перехопив ініціативу (власне, він її й не випускав упродовж усієї програми!) й перевів розмову в більш-менш пристойне русло. Тож публіка тільки несхвально гула, коли чула емоційні (але далекі від істеричності) оповіді учасників подій у Краснодоні.

 

Треба віддати належне авторам шоу: вони все-таки не полишили Юлію Оклей на остаточне розтерзання публіки, запросивши їй на допомогу рідну сестру Любу, яка вже майже рік не живе вдома. Ну, й катарсис у студії таки відбувся, як і належить будь-якій порядній драмі. Насамкінець головна героїня шоу залилася сльозами й вигукнула: «Я хочу, щоб мої брати і сестри жили вільно!».

 

Під час програми з'ясувалося кілька моментів, що могли спричинити трагедію в родині Оклеїв. По-перше, очевидна психологічна ущербність матері-героїні, або, як сказала про неї присутня в студії психологиня, прочитавши книжку Світлани Оклей: «Очень ущемленное "Я"!». Якби під час усиновлення проводили психологічну експертизу, ніхто б їй дітей не віддав, і вони б собі жили й далі в дитбудинку. По-друге, цілковита байдужість органів опіки до цієї родини. Незважаючи на те, що заступник начальника служби в справах дітей мешкав у тому ж будинку, він ніколи їх не навідував. По-третє, за кожну усиновлену дитину держава платить опікунам 12 240 гривень. Плюс сто тисяч на новонародженого. Цифри озвучила представник уповноваженого президента у справах дітей Людмила Волинець.

 

На жаль, вона не уточнила, що допомогу при народженні третьої і більше дитини, ті самі сто тисяч, розбивають на шість років. Бо, якби її видавали одразу, може, з героїнею наступної історії в шоу «Один за всіх» нічого б не сталося. Але з нею таки сталося, і Людмила Войтович, теж багатодітна мати шістьох дітей (троє з яких, утім, цілком дорослі, живуть окремо й дають собі раду), пішла красти гроші в сусіда-пенсіонера.

 

До студії вона прийшла не сама, а з двома дрібними донечками, й розповіла жахливу історію про кредиторів, які погрожували виставити чотирнадцятирічну доньку на панель, якщо мати не віддасть грошей. Тим часом на неї в студії вже чекав той самий пенсіонер, якого жінка огріла скалкою по голові, а потім украла в нього трохи більше двох тисяч гривень.

 

Студія під завісу програми вже нагадувала справжнє вавилонське стовпотворіння - тут сиділи пліч-о-пліч кат, жертва, діти ката, ведучий, кредитор і купа дуже грамотно дібраних експертів. Але Дмитро Карпачов знову ж таки не дав розгорітися повноцінному скандалу, вміло дозуючи репліки кожної сторони конфлікту й невимушено підводячи балачку до хепі-енду. І тут був катарсис - Людмила Войтович на колінах благала потерпілого Олексія Браташа пробачити її, а ведучий, аби останній усе-таки це зробив задля дітей сусідки, спробував подарувати йому квитки з відкритою датою до Челябінська. Саме на поїздку до єдиної сестри два роки складав пенсіонер ті самі дві тисячі, які й украла розбійниця-сусідка.

 

Але тут запланований хепі-енд не стався - впертий дідусь із «сибірським характером» мало того, що не пробачив кривдниці, а ще й гордо відмовився від подарунку СТБ. Вирішив, що його в такий спосіб підкуповують, щоб він на всю країну помирився з людиною, котра, на його глибоке переконання, хотіла його вбити...

 

У наслідку прихильники досі дуже «домашнього» каналу отримали суміш трилера, сімейної мелодрами та кримінальної хроніки в одному флаконі. І всі ці пристрасті - проти ночі в розпал робочого тижня. Чи зміг заснути сном праведника глядач цього досить уміло зрежисованого видовища, невідомо. Так само як і те, які ще страхіття витягнуть на світ Божий, себто до студії ток-шоу «Один за всіх», його організатори. Бо після дітовбивства говорити можна вже хіба що про педофілів.

 

Проте в єдиному можна не сумніватися: СТБ запопав у ведучі масштабного ток-шоу непересічного профі, який із будь-якої історії зуміє витягти катарсис. А чого ж, раз на тиждень це навіть корисно для деяких черствих душ. От якби знавець тих душ ще й українську вивчив, ціни б йому не було.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY