Блиск та злидні телешаманізму

21 Вересня 2010
16218
21 Вересня 2010
13:50

Блиск та злидні телешаманізму

16218
Автори нових проектів на К1 щосили намагаються перелякати глядача до напівсмерті, пропонуючи за лаштунками давно знайомі геополітичні ідеї
Блиск та злидні телешаманізму

Телеканал К1, що входить до холдингу «Інтер медіа груп», започаткував цілу серію містичних авторських програм. Гендиректор каналу Сергій Затула чомусь категорично заперечує наявність містики в цих програмах, надаючи перевагу словосполученню «таємно-загадкове», але насправді все навпаки: автори сюжетів щосили намагаються перелякати глядача до напівсмерті, пропонуючи за лаштунками давно знайомі геополітичні ідеї.

 

Читаючи інтерв'ю з паном Затулою, я був приємно вражений, що К1 налаштований на вдумливого глядача й орієнтується на інтелектуальну аудиторію. «Це ж саме те, що мені потрібно!» - подумалося одразу, але радість моя, як виявилося, була дуже передчасною.

 

Клізма від катаклізму

 

Ведучий програми «Прихована реальність» Костянтин Косинський, як було заявлено в її анонсі, «насторожено ставиться до непоясненого», але чому ж тоді він так наполегливо і безапеляційно, як доконаний факт, обіцяв глядачам кінець світу в 2012 році? «Ми не заглиблюємося в містичні нетрі. Ми не наганяємо чорне... Для нас важлива настанова - не лякати глядача», - казав в інтерв'ю пан гендиректор. Але ж насправді, як заявив Костянтин Косинський: «Не питання, чи буде кінець світу у 2012 році, питання - хто врятує від нього людство».

 

«Кількість потенційних дат загибелі Землі зростає з кожним днем», - саме такими словами розпочав свою програму ведучий. Для більшої авторитетності він навів слова практикуючого біоенергетика: мовляв, обчисленнями дати кінця світу займався ще Ньютон. До речі, деякі добродії повідомляють, що сер Ісаак зібрав свого часу експедицію на пошуки дракона, що є беззаперечним свідченням існування останнього!

 

Цікаво, а як же відбудеться цей кінець світу за версією К1? Про це глядачу повідомляє не якийсь там занюханий учений-астрофізик, а спеціаліст із Календаря Майя Майя Савицька. «Вибух на Сонці буде такої сили, що на Землі розплавляться всі трансформатори», - передбачила Апокаліпсис пані Майя. Тут саме я пригадав слова пана Затули «я вважаю, що всі ці гадалки-вгадайки - це просто кошмар!», і не міг з ним не погодитися: так, пане Сергію, маєте рацію.

 

Але, як з'ясувалося далі, вибухом на Сонці тут не обмежиться і загинуть не лишень трансформатори. «У справу втрутяться іншопланетні іншопланетяни (sic! - О.Ш.)», - заспокоїв глядачів парапсихолог Валентин Шиваченко. Аби аудиторія не встигла спам'ятатися, їй негайно розповіли достовірну інформацію про вплив ІІ (іншопланетних іншопланетян) на аварію на ЧАЕС. Дозиметрист станції засвідчив їхню появу на режимному об'єкті, а парапсихолог авторитетно заявив: ІІ зменшили радіацію на Чорнобилі, інакше радіоактивного забруднення зазнала б щонайменше третина планети. Про Апокаліпсис попереджають і космічні послання на хлібному полі в Англії, заявив уфолог Алат'єв, але не все так страшно, як про це розповідають на К1: разом із ІІ нас рятуватимуть плазмоїди, про яких знали навіть давні шумери, а дурна сучасна наука спромоглася відкрити їх лише нещодавно. Хоча - що вже там казати! - ці недолугі вчені насправді ніколи не можуть зрозуміти справжніх причин прийдешньої катастрофи, про які давно знає пан парапсихолог Шиваченко: «Земля загине від виснаження власної карми!». Для надання цій оригінальній ідеї враження достовірності чомусь було наведено коментар священика УГКЦ Йосипа Міляна: «людина вчиняє гріх». Ну, а раз вчиняє, то карма тут же ж і виснажується, наївно плутають грішне з праведним парапсихологи.

 

Якщо наша Земля виживе після вибуху на Сонці, то не все ще втрачено, панове добродії! «До нашої Сонячної системи наближається планета-вбивця!» - страшним голосом лякає автор програми. Дурні й підсліпувати астрономи цього ще не знають, а ось канал К1 має беззаперечні свідчення скорої загибелі всього живого: магнітні бурі. Світло після вибуху буде на все небо, але загинуть не всі, а тільки ті, хто не дивився К1, тобто глибоко зіпсовані та бездуховні люди. До речі, американці, які злочинно продовжують не дивитися К1, побудували сотні тисяч бункерів вартістю в декілька мільйонів доларів, аби уникнути наглої смерті. «Одна українська фірма всього за 1 млн грн може побудувати такий бункер і в Україні», - повідомляє К1. Що це - прихована реклама девелоперів чи біблейські алюзії - спитав я себе.

 

Але не будемо відволікатися - після вибуху на Сонці та зіткнення з планетою-вбивцею на Землі ще залишиться декілька праведників, що моляться в церкві, регулярно чистять карму у парапсихологів та дивляться К1. Саме для них пан Косинський підготував ще один сюрприз - Чорну Діру. «Чорна Діра затягне Землю, як пилосос сміття», - обіцяє астрофізик Тіна Стерн. Страшно? Не бійтеся. Ті, хто дивиться К1, не загинуть, а перейдуть на інший рівень вселенської телепатії, як це зробили свого часу атланти.

 

Ви все ще маєте сумніви щодо скорої загибелі всього живого на планеті? А як же ж немовля, яке ще в 1989 році в одному з українських пологових грубим чоловічим голосом передбачило появу Антихриста? Не вірите й цьому? Поїжте тоді помідорів! «Космічну інформацію про катаклізми можна знайти у помідорах та у будь-яких водонасичених об'єктах!» - повідомили по К1. «Але чи можна в такому випадку передбачити катаклізм за допомогою звичайної клізми?» - одразу з'явилося в мене наївне запитання.

 

Якщо вас не спалить вибух на Сонці, не розчавить планета-вбивця і не засмокче Чорна Діра, пан Косинський має ще одну цікавинку - «андронний» колайдер. Ця штука, панове, від вас мокрого місця не лишить - гарантія!

 

Соловей Розбійник проти НАТО

 

Автор другої програми «містичного» циклу «Брама часу» Дмитро Овєчкін не став довго розмазувати масло по бутерброду, а одразу схопив кота за хвіст: «Київ - мать міст руських і поєднує всі руські землі, але ці і багато інших фактів хтось хоче викреслити з історії». Якщо одразу продовжувати в цьому напрямку, можна опинитися в тісній компанії сучасних російських наци-радикалів, тому ведучий зробив невеличку перерву, в якій з'явилися такі нерівноцінні спеціалісти, як академік-історик Петро Толочко, одіозний «народний академік», неодноразово звинувачений в антисемітизмі професор МАУП Юрій Шилов та волхв (!) Яровіт. Це було схоже на полювання з приманкою: спочатку телеглядача заманюють академіком Толочко, а потім - р-р-раз! по голові, поки не спам'ятався, волхвом Яровітом! Чаклун розповів про те, що в столиці знаходяться енергетичні стовпи, які єднають нас із усім світом, а волхви за допомогою невербальної інформації щороку обирали київського князя.

 

Після такого «історичного» відступу, глядач був готовий до сприйняття чергової порції локшини. Як я й передбачав, лінію, характерну для російського шовінізму, а саме - звинувачення у всіх гріхах підступного Заходу, було продовжено. Автор програми повідомив, що нібито папа Григорій VII навмисно знищив писемні джерела про Київ, аби залишитися в історії. Зауважимо тут, що папа Гільдебранд стільки всього натворив у Європі, що український піар йому був ні до чого, але задум пана Овєчкіна дуже цікавий: тепер можна вже видавати за правду будь-яку нісенітницю - все одно Папа Римський спалив архіви, де й були всі докази.

 

А от з'явився давно очікуваний персонаж - проректор Народного академічного університету еволюції розуму (НАУ «ЕРА») Валерій Барановський! Пан Барановський повідомив нам найдостовірнішу інформацію (яку свого часу знищив злочинний пронатівський Григорій VII. - О.Ш.): засновником Києва були не всім відомі брати, а екстрасенс Егей! Він керував всією цивілізацією, а Київ був його третьою резиденцією (якісь тут є паралелі з сучасною українською політикою, вам не здається? - О.Ш.), тому що в нас немає агресії. Тут телеглядачу тонко підкидається ще одна ідея: в усьому іншому світі (на Заході) - Содом та Гоморра, а в нас - усе добре.

 

Якщо ви захочете ближче познайомитися з іншими оригінальними ідеями пана Барановського, завітайте на сайт НАУ «ЕРА»: там вам розкажуть, що «на Земле могут располагаться 360 000 миров, которые проявляются дискретно с огромной скоростью. Мы с вами также проявляемся и исчезаем, т.е. овеществляемся и дематериализуемся с такой же скоростью». Приємної вам дематеріалізації, панове!

 

Перед черговою порцією слов'янофілії телеглядачам повідомили, що перша назва Києва - Сур'яград (місто Сонця) і розташований він у вузлі енергетичної сітки Хартмана! Навіть якщо припустити, що псевдонаукова маячня пана Хартмана існує, то розмір одного квадрату сітки - 2 на 2,5 метри. Мабуть, у цей клаптик розміром із туалет малосімейки потрапив трон екстрасенса Егея, а зараз там розташована президентська Адміністрація!

 

Але головне - попереду! На екрані з'явився екс-мер столиці (1979-1990) пан Валентин Згурський, який на пару з паном Юрієм Шиловим почав громити невігласів та неуків відборними фактами. «Київ існував ще до Риму (тобто до 753 року до нашої ери. - О.Ш.)», - заявив пан Згурський. «Перша згадка про Київ датована 334 роком, вже тоді він був сформованою феодальною державою», - сказав пан Шилов. Взагалі-то феодалізм у Європі з'явився після 400 року, але ж Юрію Шилову на це плювати: в науковому світі його висловлювання вже давно сприймаються як «легенди, що подаються під виглядом історичних концепцій».

 

Далі почалася якась цифрова вакханалія, започаткована паном Згурським. Він розповів абсолютно бурлескну історію про підступних європейців, які чинять всякі підсьупи проти слов'ян: колись на одній із наукових конференцій у ЄС він разом із паном академіком Патоном намагався переконати підлих наймитів НАТО, що вік Києва - не менше 2500 років, а вони, підлі бусурмани, ніяк не давали більше 1500! «Тихо, каже мені пан Патон, - згадує Згурський, - помовчи, а то зовсім по саме "не можу" відріжуть!» Поки глядачі дивувалися такому злочинному перекручуванню історії не на користь матері міст руських, пан Шилов відрізав: «Вік заснування Києва - 4600 років до нашої ери!» А тут, як чорт із табакерки, вистрибнув волхв Яровіт і накинув ще 400 років нашій столиці: «Київ заснував спас Орій 5000 років тому! До речі, всі ці факти ви можете перевірити у візантійській бібліотеці, якщо маєте туди доступ, звісно», - запевнив Яровіт. Ну, це вже навряд чи, шановні добродії, бо Візантія, як відомо, зникла з карти світу у 1453 році, так що доведеться вірити пану Яровіту на слово. Як і пану Шилову, котрий висунув цікаву версію загибелі відомого історичного діяча Солов'я Розбійника. Виявляється, це був волхв, що спілкувався за допомогою ультразвуку, який Ілля Муромець - яскравий представник давньоруського феодалізму - сприймав як свист. І от Ілля, щоб той Соловей багато не свистів та не заважав зміні первіснообщинних порядків на феодальні, і відрубав йому голову.

 

Наступний коментатор - засновник парку «Київська Русь» пан Янченко - нарешті заявив те, заради чого, здається, заварилася вся ця абсурдно-гумористична каша: «Ми всі (українці, росіяни та білоруси. - О.Ш.) - нащадки великих росів». Ви знаєте, хто такі «россы»? І я не знаю. Наберіть у гуглі це слово й одразу потрапите на сайт із промовистою назвою «Жиды достали. Союз Славянских сил». Там, до речі, цілком серйозно обговорюється ідея, яка б, можливо, сподобалася автору цієї програми (цитую): «Жиды - это инопланетяне, вирус, посланный какой-то цивилизацией, чтобы уничтожить людей на земле».

 

І наостанок пан Овєчкін озвучив, як мені здалося, головну ідею всього циклу: кінець світу почнеться у 2012 році. З Центру Всесвіту почне бити потужний потік любові, який «не кожен витримає». От тоді-то найміцніші послідовники давньої ведичної традиції і потраплять на інший енергетичний рівень!

 

Що сказати про цю програму? Тріумф бакозабивання! Шедевр псевдоісторичної маячні! Як видно, телеканалу К1 відведено в холдингу «Інтер медіа груп» особливу роль: так запудрити глядачам мізки, щоб вони й думати про все інше забули. Хай дорожчає ковбаса та масло, аби лишень нас всіх Чорна Діра не засмоктала!

 

Нас урятують шамани

 

Що стосується двох інших програм циклу, то перлів у них, на жаль, знайшлося значно менше. «Там, де нас нема» було змонтовано з відеосюжетів, знятих закордонними телекомпаніями і взятих «із відкритих джерел» (ймовірно, з інтернету). Перший випуск програми за авторством Юрія Коваленка розповідав про чаклунів Мексики. Там знову йшлося про такий уже нам рідний та любий Апокаліпсис, що «настає в цій країні періодично». Може, саме тому місцева влада підтримує шарлатанів і телечаклунів, які лікують людей? «Офіційна медицина дуже дорога, а шамани - добра альтернатива», - запевняє закадровий голос. Схоже, подібний досвід скоро дуже знадобиться в Україні!

 

«Після Апокаліпсису 2012 року люди перейдуть зі стану "я вірю" у стан "я знаю", і перші ознаки цього ми вже бачимо - це діти Білого Леопарда, або, як їх ще називають, Діти Індиго», - заспівав ведучий старої пісні.

 

Ми й справді схожі: якщо українці топлять свою депресію у горілці, то мексиканцям допомагає спілкуватися з богами національний напій мескаль. Церкви в них зачинені, а для туристів скрізь проводяться старовинні язичницькі ритуали.

 

Програма «Код доступу» якимось чином обійшлася без шаманів та Апокаліпсису, але казок там було достатньо! Чого варті тільки слова її авторів про повну засекреченість роботи митниці та унікальні кадри, що демонструють методи контрабанди цигарок! Адже кожен журналіст хоч раз та бував на відкритих зустрічах із керівниками митниці, які влаштовує їхня прес-служба: там усі ці кадри показують без всяких секретних кодів.

 

Код доступу у свята-святих - цех спирт-заводу - це теж сильно. Автор сюжету спромігся з'ясувати, що, виявляється, горілку роблять не з нафти, а з пшениці та інших цілком харчових продуктів.

 

В лабораторії, яка досліджує вміст ГМО, нам знов повідомили про жахливі експерименти по додаванню до помідорів генів скорпіона, камбали чи жаби. Спеціаліст тут же пояснив, що цілих 6 областей України «рясніють ГМО-сировиною». Злякалися? А дарма! Скоро морква з інсуліном буде лікувати діабет, а яблуко - туберкульоз, запевняють автори програми.

 

Отакі чудеса, панове, відбуваються на українському телебаченні. «На кавовій гущі ми по телевізору не гадаємо», - клявся нещодавно пан директор каналу К1 Сергій Затула. А дарма, подумав я, це б вам дуже пасувало!

 

Олег Шинкаренко, спеціально для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16218
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2 Игоря
4965 дн. тому
Игорь, у Вас знания только на уровне школьного учебника или быстренько в Интернете прочли первую строчку ссылки? А как же эфирная теория, лучи смерти, параллельные миры? Это тоже между прочим Тесла))) И не передергивание вовсе. Просто Тесла и Хартман исследовали явления одного порядка и выводы их во многом совпадали. Но, если о Хартмане известно меньше и вы можете позволить себе называть его шарлатаном, то уж Теслу вам обозначить шарлатаном врядли получится. И что, право, за самомнение, все то, о чем вам неизвестно, вы называете мракобесием. Ей богу, как в анекдоте: "Ты сурка видел? Нет! А он есть!"
Рутковський
4965 дн. тому
Олег, глубоко разочарован вами. И дело не в том, что написано много букв, а со смыслом и аргументацией хило. А в том, что вы, оказывается, тоже конъюнктурный нацик-свидомит. Ганьба! Отрекаюсь от собственных былых ошибок... Рутковский
Игорь
4966 дн. тому
Вот только не надо путать эксперименты с переменным током и "лучи Тесла". Это прямое передергивание.А когда К1 вещает про розовый луч инопланетян над Чернобылем - это тоже Тесла?
Наука
4966 дн. тому
То есть Никола Тесла для вас тоже шарлатан и мракобес?)))) Игорь и Иван, то что вы лично не знаете, к счастью, существует. Расширяйте кругозор!
Игорь
4966 дн. тому
Действительно, мракобесие достало. И невежество тупое. Наука от ненауки отличается , в частности. наличием экспериментального метода.С действительно всемирно признанными критериями, что таке эксперимент.Какой нахрен Хартман?Кто эту гипотезу экспериментально обосновал? Папа Римский сжег результаты?Еще Чумака в ученые запишите.Передачи такие - прямое, циничное издевательство над здравым смыслом.
Ошибка(
4966 дн. тому
Иван, советую Вам почитать что нибудь, кроме Викпедии. ПоверЬте, расширяет кругозор.
Ивану
4966 дн. тому
Иван, советую Вам почитайте что нибудь, кроме Викпедии. Поверте, расширяет кругозор.
Иван
4967 дн. тому
"Исследования Эрнста Хартмана не были признаны научным сообществом. Критики данной теории утверждают, что большинство заболеваний можно объяснить, не привлекая данную гипотезу". Ви що , зовсім ідіоти? Яка "всесвітньовизнана теорія"? Ким?
про Скептик
4967 дн. тому
Насправді "Скептик" виходить в ефір щосуботи о 12:00. Він був та залишається найцікавішою програмою на К1, на мою думку. А саме ця стаття дуже неоднозначна. З одного боку, простежуються деякі ознаки замовності, з другого - якщо б так було насправді, журналіст мав вивчати теми ретельніше, наводити більш переконливіші докази. Приєднусь до деяких відгуків, треба вивчати ретельніше задану тему. "....Як видно, телеканалу К1 відведено в холдингу «Інтер медіа груп» особливу роль: так запудрити глядачам мізки, щоб вони й думати про все інше забули. Хай дорожчає ковбаса та масло, аби лишень нас всіх Чорна Діра не засмоктала!..." = а це взагалі маячня. В ефірі К1 достатньо якісної телепродукції. Саме пясля цієї фрази чомусь спадає на думку, щоо у автора цього матеріалу якасб застаріла образе на канал К1:)
шикаренку
4967 дн. тому
"Навіть якщо припустити, що псевдонаукова маячня пана Хартмана існує" Пан Олег, треба було краще вчитися в школі, тому що диплом ВУЗ-у ви, звісно купили. Те, що ви називаєте маячнею, всесвітньовизнана теорія. Якщо ви отримали завдання за гроші "мочити" телеканал, то не треба робити цього так тупо та відверто. Те, що ви продажна людина і без цією статті всім відомо.
WTK
4967 дн. тому
Соррі, о 11:30
WTK
4967 дн. тому
Тут пан Шинкаренко багато що наплутав. Мабуть треба вивчати тему, а потім вже писати. А ще бажано, щоб людина, яка пише про ТБ, хоч щось тямила у телевиробництві. 2qw: "Скептик" виходить у неділю о 10:30. Дивіться телепрограму.
qw
4967 дн. тому
Этот трэш пустили вместо "Скептика"? Или он ещё есть?
Эх, Олежа, Олежа!
4967 дн. тому
Перший випуск програми за авторством Юрія Коваленка ... Юра такую охинею не пишет... А еще он голос К1... Что-то вы напутали Шинкаренко.
КОД ДОСТУПА
4967 дн. тому
Уважаемый господин Олег Шинкаренко! Спасибо за внимание. Но, хотелось бы уточнить некоторые моменты Вашего комментария, не соответствующие действительности: 1) Самое главное - вся информация в программе проверенная и предоставлена соответствующими организациями. В каждом сюжете есть комментарии специалистов. Так что, о сказках - не к нам. 2) В сюжете о таможне была информация о том, что впервые появились на ТВ кадры изьятия партии героина в Одесском порту, а не сигарет. И это соответсвует действительности. В 20:00, 19.09 эти кадры были в "Подробностях недели" на Интере, но наша программа вышла раньше - в 11:00. 2) О кадрах с контрабандой сигарет хочу уточнить - никто не отрицает, что журналисты бывают на таможне, но данных конкретных кадров не показывали. 3)В тексте о спиртзаводе нигде нет слов, о том, что это святая-святых. Кстати, зрители наши в цеху спирт завода вряд ли бывали. 4) В сюжете о ГМО никто никого не пугал. Возможно это Ваше личное восприятие. То что 6 обл. засеены ГМО продуктами, это просто достоверный факт. Мы говорили о современной тенденциях и технологиях. При этом не давая оценок хорошо это или плохо. Мы вообще принципиально не даем оценок в программе. Мы всего лишь фиксируем процессы, которые происходят за закрытыми дверями И, как уже заметил "Дивно!" делаем программу для зрителей, а не для коллег. Хотя мнение коллег для нас очень важно и ценно. С уважением!
Та ты что?
4967 дн. тому
Интересно, откуда информация, что "«Там, де нас нема» було змонтовано з відеосюжетів, знятих закордонними телекомпаніями"? Вы что ли принимание участие в этом?
Baster
4967 дн. тому
Видимо, автор имел в виду, что журналисты ходят на брифинги не для собственного удовольствия. Они потом должны изложить в своих программах и статьях изложить, чего там насмотрели. А если в Пилипцях смотрят только К1- кто им доктор?
Дивно!
4967 дн. тому
Здивувала фраза, що "кожен журналіст був на брифінгу у митниці"... Це про програму "Код доступу". Ніколи не думала, що телепрограми робляться для журналістів. Думала, для глядачів, які в якомусь Пилипці навряд чи потрапляють на брифінги бордай якого керівництва.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду