Білорусь відключила аналогове мовлення (ОНОВЛЕНО)

Білорусь відключила аналогове мовлення (ОНОВЛЕНО)

15 Травня 2015
4050
15 Травня 2015
16:46

Білорусь відключила аналогове мовлення (ОНОВЛЕНО)

4050
Білорусь відключила аналогове мовлення (ОНОВЛЕНО)
Білорусь відключила аналогове мовлення (ОНОВЛЕНО)

15 травня Білорусь повністю перейшла на наземне цифрове телевізійне мовлення, вимкнувши аналогове ефірне телевізійне мовлення в дециметровому діапазоні хвиль на останніх 10 радіотелевізійних передавальних станціях, у тому числі на головній РТПС країни в селищі Колодищі. Про це повідомляє Міністерство зв'язку та інформатизації Республіки Білорусь.

 

Перехід від аналогового до цифроввого мовлення в Білорусі проводився в межах реалізації Державної програми впровадження цифрового телевізійного та радіомовлення в Республіці Білорусь до 2015 року.

 

Як зазначається на сайті Білоруського радіотелевізійного передавального центру, в Білорусі було побудовано мережу наземного цифрового телевізійного мовлення стандарту DVB-T, що складається з 84 цифрових телевізійних передавачів. Цифрове ТБ охоплює 98,24% населення.

 

У цифровій мережі транслюється один обов'язковий безкоштовний мультиплекс, що містить вісім телеканалів («Беларусь 1», «Беларусь 2», «Беларусь 3», ОНТ, СТВ, «НТВ-Беларусь», «РТР-Беларусь», «Мир») та один радіоканал - «Первый национальный канал Белорусского радио». Для порівняння: в аналоговому ефірі в Білорусі мовили шість загальнонаціональних каналів: «Беларусь 1», «Беларусь 2», ОНТ, СТВ, «НТВ-Беларусь», «РТР-Беларусь».

 

Вимкнення аналогового сигналу відбувалося відповідно до Графіка поетапного відключення.

 

Перші відключення в Білорусі були проведені 1 серпня 2013 року, коли аналогові ефірні телевізійні передавачі дециметрового діапазону хвиль були вимкнені в населеному пункті Осиповичі.

 

Загалом до 15 травня аналогове телевізійне мовлення в дециметровому діапазоні хвиль було припинено на 32 об'єктах (76%), а вже 15 травня - на останніх 10.

 

Водночас білоруський портал TUT.by уточнює, що аналогове телевізійне мовлення в діапазоні метрових хвиль у Білорусі триватиме до 17 червня, як це передбачено угодою «Женева 2006», тож частину телеканалів, що мовлять на 1-5 ТВК в аналогу поки що не вимикатимуть. Зауважимо, що цифрове ефірне мовлення здійснюється в діапазоні дециметрових хвиль.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4050
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду