detector.media
15.05.2015 16:46
Білорусь відключила аналогове мовлення (ОНОВЛЕНО)
Білорусь відключила аналогове мовлення (ОНОВЛЕНО)

15 травня Білорусь повністю перейшла на наземне цифрове телевізійне мовлення, вимкнувши аналогове ефірне телевізійне мовлення в дециметровому діапазоні хвиль на останніх 10 радіотелевізійних передавальних станціях, у тому числі на головній РТПС країни в селищі Колодищі. Про це повідомляє Міністерство зв'язку та інформатизації Республіки Білорусь.

 

Перехід від аналогового до цифроввого мовлення в Білорусі проводився в межах реалізації Державної програми впровадження цифрового телевізійного та радіомовлення в Республіці Білорусь до 2015 року.

 

Як зазначається на сайті Білоруського радіотелевізійного передавального центру, в Білорусі було побудовано мережу наземного цифрового телевізійного мовлення стандарту DVB-T, що складається з 84 цифрових телевізійних передавачів. Цифрове ТБ охоплює 98,24% населення.

 

У цифровій мережі транслюється один обов'язковий безкоштовний мультиплекс, що містить вісім телеканалів («Беларусь 1», «Беларусь 2», «Беларусь 3», ОНТ, СТВ, «НТВ-Беларусь», «РТР-Беларусь», «Мир») та один радіоканал - «Первый национальный канал Белорусского радио». Для порівняння: в аналоговому ефірі в Білорусі мовили шість загальнонаціональних каналів: «Беларусь 1», «Беларусь 2», ОНТ, СТВ, «НТВ-Беларусь», «РТР-Беларусь».

 

Вимкнення аналогового сигналу відбувалося відповідно до Графіка поетапного відключення.

 

Перші відключення в Білорусі були проведені 1 серпня 2013 року, коли аналогові ефірні телевізійні передавачі дециметрового діапазону хвиль були вимкнені в населеному пункті Осиповичі.

 

Загалом до 15 травня аналогове телевізійне мовлення в дециметровому діапазоні хвиль було припинено на 32 об'єктах (76%), а вже 15 травня - на останніх 10.

 

Водночас білоруський портал TUT.by уточнює, що аналогове телевізійне мовлення в діапазоні метрових хвиль у Білорусі триватиме до 17 червня, як це передбачено угодою «Женева 2006», тож частину телеканалів, що мовлять на 1-5 ТВК в аналогу поки що не вимикатимуть. Зауважимо, що цифрове ефірне мовлення здійснюється в діапазоні дециметрових хвиль.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY