Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 14–17 жовтня 2024 року

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 14–17 жовтня 2024 року

23 Жовтня 2024
1380

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 14–17 жовтня 2024 року

Ігор Куляс
для «Детектора медіа»
1380
Висвітлення основних тем тижня, представлення парламентських фракцій і груп у гостьових студіях, прояви політичного піару та російські наративи й токсичні медійні персонажі в телемарафоні.
Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 14–17 жовтня 2024 року
Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 14–17 жовтня 2024 року

Телемарафон «Єдині новини» стартував 24 лютого 2022 року. «Детектор медіа» почав моніторити телемарафон 21 березня того ж року за такою методологією. У січні цього року «Детектор медіа» уточнив і доповнив цю методологію, відповідно до зауважень і побажань від редакцій учасників телемарафону. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа».

З березня 2022 до вересня 2024 року у фокусі уваги моніторингу були фіксація й аналіз ефірних сіток різних каналів, основний контент, який продукували редакції (сюжети, прямі ввімкнення, гостьові студії), порушення стандартів інформаційної журналістики учасниками телемарафону, прояви політичного піару, представлення в ефірі різних парламентських фракцій і депутатських груп, російські наративи й токсичні медійні персонажі в ефірі марафону, замовчані телемарафоном події та теми.

21 травня 2024 року Перший канал Суспільного вийшов із телемарафону і вирушив у самостійне плавання 24/7. Для моніторингу ця зміна не є принциповою. Робота інформаційної редакції Суспільного мовника оцінюється так само, як і раніше. Методологія оцінки ефірного продукту Суспільного мовника залишається такою ж, як до телемарафону.

З жовтня 2024 року моніторинг телемарафону змінив формат. Тепер його основу становить аналіз висвітлення головних суспільно важливих тем у марафоні та для порівняння — на Першому каналі Суспільного. Відстежується висвітлення учасниками телемарафону головних тем кожного дня й тижня, представлення народних депутатів різних фракцій/депгруп в ефірі каналів, як і раніше, прояви політичного піару у формі сюжету або ж гостьової студії, наявність токсичних медіаперсонажів і російських наративів. Детальніше про новий формат моніторингу читайте тут.

Резюме моніторингових звітів читайте тут. У рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону. А підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за липень — вересень 2024 року читайте тут (перша частина) і тут (друга).

Вступ

У моніторингу проаналізовано висвітлення основних тем за 14–17 жовтня. На фронті найбільш інтенсивними й тяжкими, за визначенням Генштабу, були бої на Покровському, Курахівському і Торецькому напрямках. У телемарафоні це висвітлювалося нестабільно, в ефірі Першого каналу Суспільного — системно.

Ключовою внутрішньополітичною подією було представлення президентом Володимиром Зеленським Плану перемоги Верховній Раді. Ключовою зовнішньополітичною подією було представлення цього плану Європейській Раді. У висвітленні обох цих подій Суспільний мовник також був значно глибшим і системнішим за телемарафон.

Наймасштабнішими за наслідками були у ці дні ворожі ракетні обстріли Одеси й Миколаєва. Одесу повніше висвітлював телемарафон, Миколаїв — повніше й оперативніше висвітлював Перший канал Суспільного.

Як і раніше, телемарафон ігнорував деякі важливі, переважно внутрішньополітичні теми, тематичне охоплення на Першому каналі Суспільного було майже повним.

Аналіз представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях за 14–20 жовтня, як і раніше, показав повне домінування «Слуги народу» в ефірі телемарафону та збалансоване представлення політсил в ефірах Першого каналу Суспільного.

Фіксація проявів політичного піару робилася за 14–10 жовтня. «Лідером» за такими проявами були канали ICTV та СТБ, а також канал «Рада». В ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару не було.

1. Висвітлення основних тем тижня

СИТУАЦІЯ НА РІЗНИХ ДІЛЯНКАХ ФРОНТУ:

З аналізу висвітлення подій на фронті протягом чотирьох днів тижня поспіль видно, що Перший канал Суспільного робить це набагато системніше за телемарафон, намагаючись щодня завдяки спілкуванню з військовими з фронту та речниками фронтових підрозділів охоплювати найбільш проблемні ділянки фронту (цього тижня це були насамперед Покровський, Курахівський і Торецький напрямки). Також системно підходять і до експертного аналізу подій на фронті.

З учасників телемарафону більш-менш системними намагаються бути об’єднані редакції ICTV та СТБ. В ефірі каналів також доволі часто показують якісні репортажі власних кореспондентів з фронту.

На каналі «1+1» за ситуацією на фронті стежать дуже нерівномірно. Системними є лише ефіри по середах, де виходить концептуальна рубрика «Оперативний черговий» (яка на сьогодні може бути своєрідним взірцем того, як аналізувати фронтові події). В інші дні на каналі тема фронту може майже не згадуватися, або ж обходяться розмовою про різні напрямки з одним експертом (найчастіше Олександром Мусієнком). Натомість на каналі роблять чи не найбільше з усіх учасників телемарафону якісні фронтові репортажі.

На каналі «Рада» мало не  в більшості розмов із військовими фронтових підрозділів ведучі взагалі не згадують про ситуацію на їхніх напрямках, а говорять або про якісь загальні речі (наприклад, про рекрутинг), або ж про збори донатів на потреби підрозділів.

У ефірах телемарафону загалом принцип вибору напрямків фронту для обговорення часто є незрозумілим, таке враження, що за випадковим принципом. Учасники марафону зовсім не обов’язково згадують «найгарячіші» (за їхнім визначенням) напрямки. То запрошують гостей із Торецького або Покровського напрямку, то забувають про нього. Можуть, наприклад, як це було 15 жовтня, раптом чомусь зосередитися на Запорізькому напрямку (хоча там інтенсивність боїв набагато менша, ніж на інших ділянках фронту) тощо.

14 жовтня

Телемарафон:

У ранковому ефірі каналу «Рада» був репортажний сюжет про оборону Курахового. Зведення Генштабу в новинах давали на мапі бойових дій, у випуску о 8-й традиційно зведення подавав речник Генштабу Андрій Ковальов. У гостьових студіях говорили з військовими: про Покровський напрямок говорили з речником 24-ї ОМБР Іваном Петричаком, із заступником командира батальйону 65-ї бригади на позивний «Форест» — про Запорізький напрямок, із командиром зенітно-ракетного артвзводу 122-ї окремої бригади ТрО Сергієм Бутескулом — про Покровський, із командиром батальйону УБПАК «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком — про Харківський.

У денному ефірі «1+1» був репортажний сюжет про бойові дії на Курщині, в новинах давали зведення Генштабу з традиційно некоректним «ілюструванням» архівним відео бойових дій (порушення стандарту точності). У гостьових студіях обмежилися лише розмовою з «військовим експертом» (неточне і недостатнє представлення) Олександром Мусієнком. У вечірньому ефірі каналів ICTV та СТБ в новинах давали зведення Генштабу, спочатку з некоректною «ілюстрацією» випадковими архівами (порушення стандарту точності), згодом — «ілюстрували» повідомлення якісною динамічною мапою. Робили пряме ввімкнення «з Донеччини» (грубе порушення стандарту повноти), «ілюстрували» його неадаптованою мапою DeepState. Загалом у ввімкненні була не розповідь про те, що відбувається на місці події, а опис ситуації на різних напрямах фронту «за даними Генштабу» (порушено стандарт достовірності. Ще в новинах був репортажний сюжет про бої на Лиманському напрямку. У гостьових студіях говорили з речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою про Торецький напрямок, а з командиром десантно-штурмового батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Владиславом Красновим — про бої на Курщині.

Перший канал Суспільного:

У новинах про ситуацію на фронті повідомляли усно. Був репортажний сюжет про бої на Покровському напрямку. У гостьових студіях говорили з речниками 3-ї ОШБ Олександром Бородіним про Харківський напрямок, з речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою — про Торецький. З командиром танкового підрозділу 68-ї єгерської бригади на позивний «Фізик» говорили про Покровський напрямок. Ситуацію на Покровському, Куп’янському, Курахівському, Запорізькому напрямках і на Курщині обговорювали з експертами — співзасновником Союзу учасників миротворчих операцій Сергієм Грабським, воєнним аналітиком і співробітником СБУ в 2004–2015 роках Іваном Ступаком, OSINT-аналітиком і воєнним оглядачем Віталієм Кононученком і головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном. Щоправда, розмови з гостями «ілюстрували» неадаптованою мапою DeepState (порушення стандарту доступності) та випадковим архівним відео якихось боїв (порушено стандарт точності).

15 жовтня

Телемарафон:

На каналі «Інтер» робили оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. Були порушення стандарту достовірності — майже жодних посилань на джерела, «перекривали» відео з телеграм-каналів різних підрозділів ЗСУ, лише незначна частина його була коментованою (порушення стандарту точності). Також у сюжеті була велика кількість емоційних оцінок («запекло тримають оборону», «залишається пекельним», «залишається найгарячішим» тощо). Натомість було два якісних репортажних сюжети — про бої в Серебрянському лісі на Лиманському напрямку та про бої на Запорізькому напрямку. У випуску новин о 8-й ранку було традиційне зведення Генштабу від речника Андрія Ковальова. У гостьових студіях говорили з речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою про Торецький напрямок, а з речником 79-ї десантно-штурмової бригади Орестом Дрималовським — про Курахівський. Про Харківський напрямок говорили з командиром батальйону УБПАК «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком. Ситуацію на Курахівському, Покровському і Запорізькому напрямках обговорювали з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

У денному ефірі каналу «Рада» трохи згадали Харківський напрямок у розмові з заступником командира 3-ї ОШБ Родіоном Кудряшовим (більша частина розмови була про загальні речі та про збір на потреби бригади). А в розмові з офіцером 2 окремого загону спецпризначення «Омега» на позивний «Франко» про події на фронті взагалі не згадували. Події на Курщині обговорили з «військовим оглядачем» (недостатнє і неточне представлення) Денисом Поповичем.

У новинах «Ми — Україна» зведення повідомляли усно на динамічній мапі, при цьому без посилань на джерело інформації (грубе порушення стандарту достовірності). Говорили з речником Сил оборони півдня Владиславом Волошиним про Запорізький напрямок, із речницею ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою — про Торецький, із заступником командира 5-ї ОШБ Русланом Габінетом — про Краматорський напрямок.

Перший канал Суспільного:

У ранкових випусках новин давали зведення Генштабу усно. Був репортажний сюжет про бої артилеристів на Покровському напрямку. Про бої в Торецьку говорили з головою Торецької МВА Василем Ченчиком, про бої біля Часового Яру — з головою МВА Часового Яру Сергієм Чаусом. З речником Української добровольчої армії «Південь» Сергієм Братчуком говорили про ситуацію на Запорізькому (Оріхівському) й Курахівському напрямках. Ситуацію на Курахівському напрямку обговорювали з речником 33-ї ОМБР Назаром Войтенковим і з речником 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Орестом Дрималовським. З заступником командира батальйону УБПАК 92-ї ОШБ Олесем Маляревичем обговорювали Харківський напрямок. З експертами — начальником Генштабу в 2006–2010 роках Ігорем Романенком і майором запасу Нацгвардії Олексієм Гетьманом — говорили про бої на різних напрямках, зокрема на Торецькому. З «воєнним оглядачем» Василем Пехньом (недостатнє представлення, до того ж тут фактично журналіст виступає в ролі експерта) говорили про Запорізький, Сіверський, Краматорський і Куп’янський напрямки. Продовжували ілюструвати розмови з гостями неадаптованими мапами DeepState.

16 жовтня

Телемарафон:

На каналі «1+1» у новинах традиційно зведення Генштабу «перекривали» випадковим відео бойових дій. У новинах о 8-й ранку було традиційно зведення від речника Генштабу Андрія Ковальова. Як завжди у середу в ефірі каналу була щотижнева рубрика «Оперативний черговий». У ній були два різних якісних репортажних сюжети про бої на Запорізькому напрямку і пряме ввімкнення кореспондента звідти. З підполковником 15-ї бригади оперативного призначення «Карадаг» Віталієм Миловидовим говорили про ситуацію на Покровському напрямку. Ситуацію на фронті обговорювали з експертами: з головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном — про Краматорський, Торецький, Курахівський, Покровський і Запорізький напрямки, зі співзасновником і виконавчим директором Українського центру безпеки та співпраці Дмитром Жмайлом — про бої на Курщині.

У денному ефірі каналів ICTV та СТБ спочатку зведення Генштабу «перекривали» випадковим набором відео бойових дій (порушення стандарту точності), згодом — якісною динамічною мапою. Про ситуацію в Торецьку говорили з головою Донецької ОВА Вадимом Філашкіним. З речником Сил оборони Півдня Владиславом Волошиним говорили про бої на Запорізькому напрямку, з командиром батальйону 49-го ОШБ Євгеном Скориною — про Торецький напрямок, зі штаб-сержантом 28-ї окремої повітряно-десантної бригади Сергієм Окішевим — про Покровський, з офіцером управління розвідки бригади «Рубіж» НГУ Віталієм Литвиним — про Куп’янський.

У вечірньому ефірі каналу «Рада» в новинах був репортажний сюжет про бої танкістів 30-ї бригади на Краматорському напрямку. В студії говорили про бої на Куп’янсько-Лиманському напрямку з речником Нацгвардії Русланом Мужичуком. Мали ще дві розмови з військовими з фронту, але про ситуацію на їхніх напрямках не згадували — говорили винятково про збори донатів на РЕБи для цих підрозділів.

Перший канал Суспільного:

У ранкових випусках новин про ситуацію на фронті повідомляли усно на мапі DeepState (цього разу принаймні  були підписані ключові населені пункти). У підсумковому випуску новин показували відео різних підрозділів ЗСУ, але коректно з коментарями за кадром. Про ситуацію в Куп’янську говорили з головою Куп’янської РВА Андрієм Канашевичем і з головою Куп’янської МВА Андрієм Беседіним. Про ситуацію на різних напрямках фронту говорили з речниками: бригади «Гарт» Держприкордонслужби Олександром Даниленком — про Харківський напрямок, 33-ї ОМБР Назаром Войценковим — про Курахівський, ОТУВ «Луганськ» Анастасією Бобовніковою — про Торецький. Про Запорізький напрямок говорили з військовослужбовцем 65-ї ОМБР на позивний «Форест». Ситуацію на Торецькому, Курахівському і Куп’янському напрямках обговорювали з експертами — головою Служби зовнішньої розвідки у 2005—2010 роках Миколою Маломужем і з майором запасу, ветераном російсько-української війни майором запасу Олексієм Гетьманом. З «військовим оглядачем» (недостатнє представлення) Денисом Поповичем обговорювали ситуацію на фронті в Курській області.

17 жовтня

Телемарафон:

У ранковому ефірі каналу «Ми — Україна» о 8-й ранку традиційно був речник Андрій Ковальов зі зведенням Генштабу. З речником ОТУВ «Сіверськ» Вадим Мисник говорили про бої на Курщині. З військовими обговорювали: з Юрієм Федоренком і з командиром підрозділу «Terra» в складі 3-ї ОШБ Миколою Волоховим — Харківський напрямок, з операторами ударних безпілотників 79-ї ОДШБ Денисом Романюком і Олександром Соколенком — Курахівський. Розмову з командиром екіпажу БПЛА «Кара небесна» бригади НГУ «Рубіж» Андрієм Отченашем про події на фронті не говорили, йшлося лише про збір на дрони. З експертів запросили лише Олексія Гетьмана, з яким обговорювали ситуацію на Курахівському і Покровському напрямках.

У денному і вечірньому ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про різні напрямки фронту. Як і раніше, в сюжеті був грубо порушений стандарт достовірності (більшість інформації була без посилань на джерела), стандарт відокремлення фактів від думок («точаться запеклі бої», «ціною надважких зусиль» тощо) частиною відео з телеграм-каналів підрозділів ЗСУ просто невідповідно «перекривали» текст (порушення стандарту точності). Багато оцінок було і в підводках до сюжетів («ситуація критична», «легендарної бригади», «пекельного напрямку» тощо). Натомість були якісні репортажні сюжети з фронту — про бойову роботу артилеристів на Запорізькому напрямку і про бої 79-ї десантно-штурмової бригади в Кураховому. У гостьових студіях з речницею Анастасією Бобовніковою обговорювали Торецький напрямок, із командиром екіпажу БПЛА «Кара небесна» бригади НГУ «Рубіж» Андрієм Отченашем — бої за Часів Яр, з офіцером 65-ї механізованої бригади на позивний «Форест» — бої під Роботиним на Запоріжжі, зі старшим офіцером відділення комунікацій Романом Писаренком і оператором ударних БПЛА 79-ї ОДШБР на позивний «Магніт» — Курахівський, Краматорський і Сіверський напрямки.

Перший канал Суспільного:

У ранкових випусках новин повідомлення з фронту давали з узагальненим псевдопосиланням «йдеться у зведенні Генштабу» та продовжили ілюструвати неадаптованою мапою DeepState. У гостьових студіях говорили з речником ОТУВ «Сіверськ» Вадимом Мисником про ситуацію на фронті в Курській області, з речником Володимиром Дехтярьовим і з начальником відділення планування 13-ї бригади НГУ «Хартія» Антоном Баєвим — про Харківський напрямок, із пресофіцером 15-ї бригади НГУ Віталієм Миловидовим і з офіцером 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким — про Покровський. З військовослужбовцем 35-ї бригади морської піхоти на позивний «Дикий» — про Херсонський напрямок. Зі співзасновником проєкту DeepState Русланом Микулою обговорили ситуацію на Покровському, Курахівському напрямках і під Часовим Яром.

ВНУТРІШНЯ ПОЛІТИКА:

Ключовою внутрішньополітичною подією цих днів стало представлення президентом Володимиром Зеленським Плану перемоги у Верховній Раді 16 жовтня. Перший канал Суспільного був на порядок ґрунтовнішим і збалансованішим у висвітленні цієї події, ніж редакції телемарафону, зокрема ніж канали ICTV та СТБ і «Рада». По-перше, надавши слово опонентам влади з опозиційних фракцій парламенту, по-друге, зробивши дуже ґрунтовне експертне обговорення презентованого президентом плану. Про акцію родичів полонених і зниклих безвісти військових у Києві цього разу повідомляв не лише Перший канал Суспільного.

16 жовтня

  • Президент Зеленський представив свій «План перемоги» у Верховній Раді

Телемарафон:

У ранковому ефірі каналу «1+1» було анонсове БЗ, дуже умовно «перекрите» архівним відео. Про прогнози говорили з головою правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимиром Фесенком.

У денному ефірі каналів ICTV та СТБ була пряма трансляція виступу президента. Далі в новинах про виступ довго розказували набором БЗ+СХ, лише згодом зібрали в дуже схематичний сюжет. Обговорювали в студії План перемоги з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

У вечірньому слоті каналу «Рада» був сюжет у новинах і сюжет в бюлетені «Парламентський день». І там, і там було чимало журналістських оцінок на кшталт «історичний виступ». Робили пряме ввімкнення кореспондентки «Радіо Свобода» з Брюсселя про перші реакції на План перемоги Зеленського. Транслювали брифінг голови ВР Руслана Стефанчука, а з 23:30 показували повний запис засідання ВР. У гостьових студіях План перемоги, представлений президентом, обговорювали з заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Єгором Чернєвим, віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною, радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком. Експертне обговорення було лише з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. Опонентам влади, як заведено, слова не надавали.

Перший канал Суспільного:

До події прогнозно говорили з народними депутатками Ніною Южаніною від «Європейської солідарності» та Соломією Бобровською від «Голосу», а також із кандидатом політичних наук Станіславом Желяховським. Далі в ефірі каналу була пряма трансляція виступу президента в Раді. У випуску новин о 13-й було пряме ввімкнення кореспондента каналу Андрія Стасюка з надзвичайно оперативним і якісним резюме по виступу президента. Згодом він це оформив у сюжет. У гостьовій студії План перемоги обговорювали з народними депутатами Олегом Дундою («Слуга народу»), Андрієм Осадчуком («Голос») і Миколою Княжицьким («Європейська солідарність»). Це обговорення було цінним зокрема і тому, що всі три депутати були в ефірі одночасно, тож мали повноцінну змогу в разі необхідності опонувати одне одному. Попри все великих суперечок не виникало, всі депутати були цілком конструктивними, єдина критика, яка звучала — що президент, на думку опозиційних депутатів, мав би спершу презентувати свій план українцям, а вже потім — партнерам і світу. Набагато ширшим було цього дня експертне обговорення Плану перемоги в студії каналу. До розмови залучили 6 (!) експертів, були: голова ГО Центр аналізу та стратегій Ігор Чаленко, експерт із політичних питань Українського інституту майбутнього Ігор Попов, керівний партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній, голова громадського об’єднання «Центр спільних дій» Олег Рибачук, «військово-політичний експерт» (це було недостатнє представлення) Дмитро Жмайло і член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Крім того, говорили також із «військовим оглядачем» (недостатнє і неточне представлення) Денисом Поповичем і про реакції в Росії на презентований Зеленським план — із російським опозиціонером Дмитром Гудковим. Крім того, зробили опитування людей на вулицях Києва, Дніпра, Одеси, Вінниці, Львова, загалом збалансоване.

  • На Майдані зібралися на акцію сотні родичів полонених і зниклих безвісти військових

Телемарафон:

У ефірах каналів «1+1» і ICTV з СТБ робили прямі ввімкнення з акції, на «1+1» навіть у двох випусках новин. Телеканал «Рада» подію проігнорував.

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу двічі робили прямі ввімкнення з акції.

17 жовтня

  •  Свято-Михайлівський собор у Черкасах перейшов до ПЦУ, прихильники московської церкви влаштували бійку

Телемарафон:

У ефірі каналу «Інтер» робили спершу БЗ+СХ, у підсумковому випуску новин — репортажний сюжет. У гостьових студіях подію і тему не обговорювали.

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу перебіг подій висвітлювали прямими ввімкненнями з місця події — їх зробили протягом ефіру чотири. Згодом зробили репортажний сюжет. У гостьових студіях говорили про подію з міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком, речницею Нацполіції в Черкаській області Зоєю Вовк і з кандидатом юридичних наук Дмитром Швецем.

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА УКРАЇНИ ТА СВІТОВА ПОЛІТИКА:

Ключовою зовнішньополітичною подією цих днів було представлення президентом Зеленським Плану перемоги Європейській Раді 17 жовтня. Як і з представленням плану українському парламенту, Перший канал Суспільного був набагато ґрунтовнішим у висвітленні цієї події за учасників телемарафону. Зокрема, в студійних обговореннях події як із політиками (зокрема опозиційними), так і з широким експертним обговоренням.

14 жовтня

  • Байден заявив про готовність США до діалогу з Росією, Китаєм і КНДР щодо ядерної загрози

Телемарафон:

У новинах «1+1» повідомляли у формі БЗ. У гостьових студіях тему не обговорювали. Канали «Рада», ICTV та СТБ у своїх слотах про цю заяву не повідомляли.

Перший канал Суспільного:

У гостьових студіях обговорювали тему з речником Українського конгресового комітету Америки Андрієм Добрянським і з експертами: заступником директора аналітичного центру «Політика» Артемом Бронжуковим, головою ГО «Центр спільних дій» Олегом Рибачуком і керівником політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку Ігорем Рейтеровичем.

  • Зеленський заявив про фактичне включення у війну Північної Кореї

Телемарафон:

У ранковому ефірі каналу «Рада» наводили синхрон президента Зеленського зі щоденного відеозвернення. В студії обговорювали тему з радником керівника Офісу президента Сергієм Лещенком.

В денному ефірі каналу «1+1» обговорили тему з експертом Олександром Мусієнком.

В ефірі ICTV та СТБ тему не згадували.

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу зробили з цього приводу оглядовий сюжет. Обговорювали тему з «військовим експертом» (тут недостатнє і неточне представлення) Павлом Нарожним і з експерткою з питань Східної Азії Ради зовнішньої політики «Українська призма» Наталією Бутирською.

  • Комітет Європарламенту підтримав надання Україні 35 млрд євро кредиту коштом російських активів

Телемарафон:

У ефірі каналу «1+1» робили два прямі ввімкнення з Брюсселя кореспондентки «Радіо Свобода». В ефірі каналів ICTV та СТБ повідомляли у формі БЗ.

Перший канал Суспільного:

Зробили два прямі ввімкнення з Брюсселя кореспондентки «Радіо Свобода»

16 жовтня

  • Шольц підтвердив, що готовий поговорити з Путіним

Телемарафон:

У ефірі ICTV та СТБ зробили БЗ+СХ. В ефірі каналу «Рада» слова Шольца не згадували.

Перший канал Суспільного:

Теж робили БЗ+СХ. Обговорювали тему з російським опозиційним політиком Дмитром Гудковим.

17 жовтня

  • Президент Зеленський представив План перемоги в Єврораді

Телемарафон:

У ранковому слоті каналу «Ми — Україна» був анонсовий сюжет із порушеннями стандартів відокремлення фактів від думок (численні журналістські оцінки) й достовірності (абстрактне псевдопосилання «відомо»). Показали фрагмент відеозвернення президента Зеленського з літака дорогою до Брюсселя. Давали трансляцію брифінгу Володимира  Зеленського і Шарля Мішеля. У гостьових студіях обговорювали подію з народною депутаткою Оленою Мошенець (фракція «Слуги народу») та з експертами: Володимиром Фесенком, Дмитром Левусем (недостатньо представленим лише як «експерт-міжнародник») і Геннадієм Дубовим (також недостатньо представленим як «політичний оглядач»).

В ефірі каналу «Інтер» робили пряму трансляцію виступу Зеленського в Єврораді та пряму трансляцію пресконференції Зеленського. Робили пряме ввімкнення з Брюсселя власної кореспондентки. В студії обговорювали подію з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і з експертами Володимиром Фесенком і Ігорем Поповим.

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу давали фрагмент відеозвернення президента Зеленського з літака, трансляцію прибуття лідерів ЄС до Брюсселя й трансляцію пресконференції Володимира Зеленського. Робили пряме ввімкнення кореспондентки «Радіо Свобода» з Брюсселя. В гостьовій студії обговорювали подію з народними депутатами Валентином Наливайченком (фракція «Батьківщини») й Богданом Яременком (фракція «Слуги народу»). Надзвичайно широким було експертне обговорення події, зокрема в студії каналу про це говорили: ветеран російсько-української війни, громадський активіст і юрист Олег Симороз, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, доктор політичних наук Петро Олещук, ветеран батальйону «Айдар» Євген Дикий, кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський, кандидат політичних наук, політолог Петро Байковський, голова правління Інституту світової політики та головред видання «Главком» Віктор Шлінчак, керівний партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній, президент Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, «політолог» (недостатнє представлення) Олег Саакян і «воєнний оглядач» (теж недостатнє представлення) Денис Попович.

  • Засідання Ради Україна-НАТО в Брюсселі за участі президента Зеленського

Телемарафон:

У ранковому ефірі каналу «Ми — Україна» робили усний анонс. В ефірі каналу «Інтер» робили два прямих ввімкнення власної кореспондентки зі штаб-квартири НАТО. Була пряма трансляція брифінгу Рютте й Зеленського. У гостьовій студії подію обговорювали з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і з експертом центру «Об’єднана Україна» Ігорем Поповим.

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу робили прямі трансляції пресконференцій Марка Рютте з Ллойдом Остіном і Зеленського з Рютте. Робили пряме ввімкнення кореспондентки «Радіо Свобода» з Брюсселя. В студії обговорювали тему з експертами: політологом і директором Інституту соціально-політичного проєктування «Діалог» Андрієм Миселюком, керівним партнером Національної антикризової групи Тарасом Загороднім і президентом Центру досліджень політичних цінностей Олесем Донієм.

  • Заяви президента Зеленського про ядерну зброю (Трампу: або ядерна зброя, або членство в НАТО; спростування, що Україна створюватиме ядерну зброю)

Телемарафон:

Телеканал «Інтер» давав сам ключовий синхрон Зеленського про розмову з Трампом, синхрон президента з запереченням і усно про заяву МЗС із приводу публікації в «Більді».

Перший канал Суспільного:

Дивно, але схоже канал не згадував про ці заяви.

НАСЛІДКИ ВОРОЖИХ ОБСТРІЛІВ І БОМБАРДУВАНЬ ЦИВІЛЬНИХ ОБ’ЄКТІВ:

Найбільш масштабними за наслідками були ракетні атаки по Одесі 14 жовтня і по Миколаєву 15 жовтня. По Одесі більш ґрунтовними були на каналі «1+1». По Миколаєву ґрунтовнішими й найоперативнішими були в ефірі Першого каналу Суспільного.

14 жовтня

  • Росіяни атакували балістикою припортову інфраструктуру в Одесі, одна людина загинула, 8 поранені

Телемарафон:

У денному ефірі каналу «1+1» про надзвичайну пригоду повідомляли спочатку усно з абстрактним псевдопосиланням «очевидці пишуть». Згодом робили пряме ввімкнення кореспондента з Одеси.

У вечірньому слоті каналів ICTV та СТБ про подію повідомляли усно і наводили синхрон речника Військово-морських сил Дмитра Плетенчука. У гостьовій студії говорили з першим заступником голови Одеської ОВА Олександром Харловим.

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу про подію повідомляли усно з посиланням на телеграм-канал віцепрем’єра Олексія Кулеби. Навіть у підсумковому випуску не спромоглися зробити повноцінний репортаж. Говорили з речником Української добровольчої армії «Південь» Сергієм Братчуком.

15 жовтня

  • Одна загибла і 29 поранених внаслідок ворожої ракетної атаки по Миколаєву

Телемарафон:

У ранковому ефірі каналу «Інтер» спочатку про атаку повідомляли усно, але вже о 9-й ранку зробили пряме ввімкнення власної кореспондентки з місця обстрілу. У ввімкненні були порушення стандарту відокремлення фактів від думок (оцінки «гатили балістикою», «потужних вибухів» тощо) і достовірності (абстрактні псевдопосилання «відомо», «за попередньою інформацією»). Згодом давали синхрон начальника обласного ДСНС Артема Вагіна. У гостьовій студії говорили з міським головою Миколаєва Олександром Сенкевичем.

У денному ефірі каналу «Рада» двічі робили прямі ввімкнення власної кореспондентки з місця події. У гостьовій студії говорили з головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом.

У вечірньому ефірі каналу «Ми — Україна» був дуже ґрунтовний і якісний репортажний сюжет.

Перший канал Суспільного:

У ранковому випуску новин про подію повідомляли усно з посиланням на телеграм-канал Віталія Кіма і на кореспондентів Суспільного. Втім, уже о 7:30 було відео з місця події з синхронами місцевих жителів. Близько 8-ї ранку вже робили пряме ввімкнення з місця влучання. Тобто спрацювали дуже оперативно. Згодом робили ще одне пряме ввімкнення, а далі було два окремих репортажних сюжети. У гостьовій студії говорили з міським головою Миколаєва Олександром Сенкевичем, речником Української добровольчої армії «Південь» Сергієм Братчуком і речником ДСНС у Миколаївській області Артемом Вагіним.

16 жовтня

  • У Херсоні, Миколаєві й області зникла електрика

Телемарафон:

У ранковому ефірі «1+1» робили БЗ з посиланням на голову Херсонської МВА Романа Мрочка й на Миколаївську ОВА.

В ефірі ICTV та СТБ давали синхрон речника Херсонської МВА Дениса Путінцева, а в гостьовій студії говорили з речником Херсонської ОВА Олександром Толоконніковим.

У ефірі каналу «Рада» про подію не згадували.

Перший канал Суспільного:

Повідомляли усно з посиланням на телеграм-канал Мрочка. У гостьовій студії подію обговорювали з речником Херсонської ОВА Толоконніковим, речником Херсонської міськради Путінцевим і з членом Наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

ІНШІ ПОДІЇ І ТЕМИ:

14 жовтня

  • Україною прокотилася хвиля повідомлень про замінування

Телемарафон:

У денному ефірі каналу «1+1» про це не повідомляли.

Про це повідомляли у вечірньому слоті каналів ICTV та СТБ. Зробили БЗ, зокрема з відео з телеграм-каналу «Труха». Стандарт достовірності також порушували псевдопосиланнями «в поліції наголосили», «у МЗС повідомили», «у Національній поліції не виключають».

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу о 15-й годині робили пряме ввімкнення з-під будівлі Мінкульту, за годину з — з-під Центрвиборчкому. І там, і там поліція саме перевіряла приміщення. Говорили з заступницею начальника відділу комунікацій Нацполіції Юлією Гірдвіліс. У повідомленнях і ввімкненнях були недостовірні псевдопосилання «у поліції Суспільному підтвердили», «інформує Нацполіція». Про повідомлення щодо замінувань українських дипломатичних установ за кордоном говорили з ветераном зовнішньої розвідки Василем Богданом.

  • Інститут вивчення війни: Російські командири заохочують страти українських військовополонених

Телемарафон:

У ранковому ефірі каналу «Рада» повідомляли усно, обговорювали з «експертом з міжнародних питань» (недостатнє представлення) Богданом Ференсом і «політологом» (теж недостатнє представлення) Володимиром Фесенком.

У денному ефірі «1+1» робили БЗ з фото з телеграм-каналів, посилалися на телеграм-канал уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, а ще робили псевдопосилання «стало відомо» (порушення стандарту достовірності).

На каналах ICTV та СТБ повідомляли усно. Було і порушення стандарту достовірності — псевдопосилання «вважають в Офісі генпрокурора».

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу обговорювали тему з екскерівником Південного регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Аркадієм Дабагяном.

15 жовтня

  • Нацполіція: всі повідомлення про замінування 14 жовтня виявилися неправдивими

Телемарафон:

Канали «Інтер» і «Рада» про це не повідомляли.

На каналі «Ми — Україна» зробили БЗ з порушенням стандарту достовірності (псевдопосилання «кажуть правоохоронці»).

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу о 12-й робили БЗ. Говорили з заступницею начальника департаменту комунікацій Нацполіції Юлією Гірдвіліс.

  • Росія сформувала «бурятський батальйон» із північнокорейців

Телемарафон:

У ранковому ефірі «Інтер» обговорювали тему з керівником Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка.

В ефірі каналу «Рада» говорили з «військовим оглядачем» (недостатнє і неточне представлення) Денисом Поповичем.

У вечірньому слоті каналу «Ми — Україна» в підсумковому випуску зробили оглядовий сюжет. У гостьових студіях тему обговорювали з головою Центру безпеки й співпраці Сергієм Кузаном, експерткою з питань Східної Азії та магістеркою зовнішньої політики Наталією Бутирською і з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу різні аспекти теми широко обговорювали з експертами: провідною експерткою програм безпекових студій Ради зовнішньої політики «Українська призма» Юлією Каздобіною, головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном, директором Geopolitics Research Network Михайлом Самусем, представницею східноазійського офісу Ліберально-демократичної ліги України Марією Макарович, головною консультанткою Національного інституту стратегічних досліджень Аліною Гриценко, послом України у Великій Британії в 2020—2023 роках Вадимом Пристайком і «воєнним оглядачем» (недостатнє представлення) Василем Пехньом.

  • На Херсонщині подовжили комендантську годину — з 20:00 до 6:00

Телемарафон:

Повідомляли у вечірньому ефірі каналу «Ми — Україна» усно, при цьому без посилань на джерело інформації.

Перший канал Суспільного:

В ефірі каналу тему обговорювали з речником Херсонської міськради Денисом Путінцевим і з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським.

Теми / події, які не згадувалися в ефірі телемарафону, але згадувалися в ефірі Першого каналу Суспільного

14 жовтня

DeepState: Ворог просунувся біля Вугледара і Часового Яру на Донеччині (повідомляли усно на мапі).

У парламенті відхилили всі правки, які блокували підписання ухваленого закону про підвищення податків (обговорювали одночасно з нардепом від фракції «Батьківщина» Олексієм Кучеренком і нардепом від фракції «Слуга народу» Володимиром Крейденком).

Європа дала Україні строк до 9 грудня для розв’язання проблем з «Укренерго», інакше будуть наслідки (повідомляли усно).

15 жовтня

Опитування КМІС: 80% українців — за закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РПЦ (обговорювали в гостьовій студії з архімандритом Кирилом Говоруном).

У Херсоні не працює електротранспорт через пошкодження контактної мережі (говорили з речником Херсонської міськради Денисом Путінцевим і з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським).

Радник Зеленського Литвин заперечує тиск на «Українську правду» (повідомляли усно).

Енергетичне співтовариство: сертифікація «Укренерго» не завадить імпорту електроенергії в Україну з ЄС узимку (говорили з професором Києво-Могилянської Академії, експертом із питань енергетики Геннадієм Рябцевим).

Комітет Європарламенту: Україна отримає від ЄС кредит на 35 млрд євро з активів Росії (говорили з доктором економічних наук Андрієм Длігачем).

З Куп’янська і трьох прилеглих громад оголосили примусову евакуацію цивільних (говорили з головою Куп’янської МВА Андрієм Беседіним).

Генпрокурор: Кількість страт українських військовополонених зростає, це — свідома політика Росії (робили оглядовий сюжет і спілкувалися з виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини Олександром Павліченком).

16 жовтня

DeepState: Ворог просунувся в Торецьку.

Представниця США при НАТО: Україну не планують запрошувати в НАТО у короткостроковій перспективі (новину повідомив у студії каналу народний депутат Андрій Осадчук, обговорювали її згодом із керівним партнером Національної антикризової групи Тарасом Загороднім).

США дають Україні пакет військової допомоги на 425 млн доларів (повідомляли усно).

17 жовтня

Посол України у Великій Британії Залужний розповів у Chatham House 13 фактів про війну в Україні та про вплив колективного Заходу (давали синхрон Валерія Залужного).

Народній депутатці від «Слуги народу» Кормишкіній САП повідомила про підозру в незаконному збагаченні на понад 20 млн гривень (повідомляли усно, наступного дня обговорювали у гостьових студіях).

Не повідомляли ні в марафоні, ні в ефірі Першого каналу Суспільного:

14 жовтня

Опитування КМІС: Рейтинг довіри українців до президента Зеленського стабілізувався на рівні 59%.

15 жовтня

Командувач Сухопутних військ ініціював розслідування через заяву про приниження бійців «Асгарду».

В Україні третина інтернет-провайдерів зупинила роботу через заборону працювати як ФОП.

Нацрада озвучила вимоги до медіа щодо висвітлення процесу мобілізації та діяльності ТЦК.

16 жовтня

У телеграмі розповсюджують шкідливі програми під виглядом техпідтримки застосунку «Резерв+».

Агенція Міноборони зупинила роботу з постачальником неякісних консервів для військових.

17 жовтня

У застосунку «Резерв+» стався масштабний збій.

2. Представлення парламентських фракцій і груп у гостьових студіях 14–20 жовтня

Депутати у телемарафоні:

Протягом звітного тижня в ефірі побувало 18 народних депутатів, з них 14 були представниками владної фракції партії «Слуга народу», а це майже 78% усіх «депутатських» гостьових студій. Як і раніше, найбільше «слуг» запрошували на телеканал «Рада», а в ефірах каналів «Інтер» і «Ми — Україна» були, як і раніше, винятково нардепи владної фракції.

На відміну від багатьох попередніх тижнів, в ефірах «Ради» не було представників депутатських груп (їхню традиційну «квоту» в ефірі каналу заповнювали синхронами в традиційних опитуваннях нардепів із різних приводів і в бюлетенях «Парламентський день»). Цього разу домінування «слуг» в ефірі «Ради» «розбавили» дуже схематично, покликавши одного разу представника фракції «Батьківщини» (як майже завжди, це був Михайло Цимбалюк) і одну позафракційну депутатку (як завжди, це чомусь лише Оксана Савчук). Натомість в ефірі каналу «1+1» цього тижня побувала одна представниця фракції «Голос» (Інна Совсун). В ефірі ж каналів ICTV та СТБ цього тижня побував лише формально позафракційний голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Єдиною традицією телемарафону, яка залишилася непорушною, була повна відсутність у гостьових студіях представників парламентської фракції «Європейської солідарності».

За персоналіями картина виглядала так:

В ефірах «Ради», крім нардепів, одного разу був ще депутат Київради Андрій Вітренко від «Слуги народу». Представники владної фракції традиційно мали тотальну перевагу не лише за кількістю запрошень у гостьові студії, але й у традиційних опитуваннях нардепів із різних приводів.

І ще такий, на мою думку, цікавий факт: знову в телемарафоні більше за будь-кого з депутатів гостем був радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк (його запрошували канали «Інтер», «Рада» і «Ми — Україна»). На звітному тижні в гостях марафону побував і його шеф Андрій Єрмак.

Депутати на Першому каналі Суспільного:

Традиційно народних депутатів в ефірах Суспільного мовника було відчутно більше, ніж у телемарафоні, цього тижня 31. Трохи більш ніж половина гостей-нардепів була від владної фракції партії «Слуга народу», традиційно фракція є обов’язково представленою при обговоренні контроверсійних питань і частина «ексклюзивних» посад — теж за «слугами» (як, наприклад, Єгор Чернєв є головою постійної делегації парламенту в Парламентській Асамблеї НАТО).

З опозиційних фракцій найчастіше (8 разів) запрошували представників «Європейської солідарності». Відчутно менше цього тижня кликали в гості представників «Батьківщини» та «Голосу». За моїм припущенням, це тому, що в окремих питаннях ці дві фракції опонують владі не так радикально, як представники «ЄС».

Персонально список гостей-депутатів в ефірах Першого каналу Суспільного цього тижня виглядав так:

3. Прояви політичного піару в телемарафоні 14–17 жовтня

Протягом чотирьох проаналізованих днів у телемарафоні я зафіксував 43 прояви політичного піару (їх список може бути неповним через технічну неможливість повністю прослухати всі ефіри). По каналах картина була такою:

Найбільшими «бенефіціарами» політичного піару були Офіс президента і його керівник Андрій Єрмак. За кількістю позитивних згадок вони випередили навіть президента Володимира Зеленського, який посів у списку третє місце (зрозуміло, що загалом згадок президента в телемарафоні набагато більше, але більшість із них є реальними новинами):

Негативного політичного піару було небагато:

Опис проявів на каналах:

«1+1» (3 прояви)

14 жовтня

Обговорювати 14 жовтня «підсумки європейського турне президента», яке було 10-11 жовтня, — це вже не про інформаційну картину дня, а про піар президента.

16 жовтня

Двічі було традиційне «паркетне» БЗ із синхроном прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з засідання уряду.

ICTV та СТБ (18 проявів)

14 жовтня

Двічі був сюжет про гостини гурту «Антитіла» в Рівненському реабілітаційному центрі «Recovery», традиційно ж у сюжеті був великий блок позитивних згадувань про Фонд Віктора й Олени Пінчуків, які заснували мережу центрів.

Був цілий великий сюжет, присвячений тотальній критиці КМДА, куди зібрали докупи безліч тем: витрати на нові дорожні роботи, аварійний стан мостів, будівництво метро на Троєщину, малі відрахування міського бюджету на армію, поганий стан тротуарів, відсутність генплану, хаотичні забудови, знищення зелених зон, знищення пам’яток архітектури тощо. В самому сюжеті підібрали експертів з однозначно негативними оцінками столичної влади та «штатного» критика КМДА — депутата Київради від «Слуг народу» Андрія Вітренка. І зрозуміло, великою була кількість журналістських оцінок, висновків і узагальнень: «як у депутатів, так і у профільних комісій виникає багато питань щодо розподілу цих коштів», «замість ремонту старої інфраструктури кияни бачать будівництво нової, а це очевидне додаткове фінансове навантаження», «і громадські активісти, і фахівці-урбаністи запитують: за таких важких часів для країни і за умов критичного стану транспорту інфраструктури Києва чи доцільно зводити нові об’єкти?», «показали невтішні результати», «пам’ятки зносять безжально і найстрашніше — безкарно», «та зводячи нові об’єкти, варто згадати про війну та про потреби армії, тому що якщо ми не переможемо, нікому нові мости й парки не будуть потрібні» тощо. Власне кажучи, на імітацію стандарту балансу думок і навели цитати з відповіді на інформаційний запит одного з департаментів (представлено це було як «відповідний департамент надіслав відписку»), але лише з приводу одного зі звинувачень. Показували цей сюжет двічі.

Двічі показували в новинах традиційне піарівське БЗ+СХ про роботу «Нафтогазу України» з її очільником Олексієм Чернишовим. З «новинами» про те, що газу на зиму вистачить і тарифи не підійматимуть. Але про це пан Чернишов говорить у телемарафоні вже місяцями.

У новинах широко цитували керівника Офісу президента Андрія Єрмака зі своєї розмовної студії. 5 думок переказом і дві — синхронами Єрмака. Хоча реальних принципових новин там не було. Хіба що про те, що відбувалися «тематичні конференції» з обговорення пунктів «Формули миру» (чесно кажучи, пояснення, що це за конференції та в чому їхнє значення, були доволі невиразними).

І тричі давали таку собі «новину»: «в Україні виготовили й направили до армії вже мільйон дронів, які були закуплені державним коштом. Про це у вечірньому зверненні заявив президент Володимир Зеленський». Просто цікаво: чому телемарафон дедалі більше збирає гроші на дрони з глядачів, якщо питання так успішно розв’язується державним коштом?

16 жовтня

Двічі був сюжет про подароване Фондом Леоніда Кучми піаніно одеській мистецькій школі.

«Інтер» (2 прояви)

15 жовтня

Двічі показували «паркет» про «тематичну онлайн-конференцію», яку провів Офіс президента, з розлогим синхроном керівника ОП Андрія Єрмака. І з синхроном його заступника Ігоря Жовкви. Крім того, що жодних принципових новин у цьому «паркеті» не було (крім самого факту проведення «тематичної онлайн-конференції), ще й пан Єрмак виступав у синхроні з політичними заявами, не будучи при тому жодним чином уповноваженим українським суспільством говорити від його імені.

«Рада» (15 проявів)

14 жовтня

Цитували суб’єктивну думку радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка про важливість «Плану перемоги» президента Зеленського і про те, що «президент достатньо ефективно цю презентацію проведе».

Чесно кажучи, влаштовувати студійні експертні обговорення того, що президент Зеленський презентуватиме «План перемоги» за два дні, на мою думку, явний перебір. Тобто обговорення простого анонсу, а не звершеної події чи тим більше якогось змісту ще не презентованого. Мені це було більше схоже на піарівське відпрацювання. Ще й «ілюстрована» розмова з експертом була архівною нарізкою різних зустрічей президента з обов’язковими крупними планами пана Єрмака.

Або навпаки. Сенс обговорення підсумків європейського турне президента Зеленського з народною депутаткою від «Слуги народу» Євгенією Кравчук. Турне було 10-11 жовтня, обговорення 14-го — вже занадто далеко від будь-якої прив’язки до часу. Проте хороша нагода гості позитивно відгукуватися про президента.

«Паркет» про участь першого віцеспікера ВР Олександра Корнієнка у двосторонніх сесіях із Єврокомісією у бюлетені «Парламентський день». З традиційними оцінковими «наголошує», «зазначає» тощо.

15 жовтня

П’ять разів давали «паркет» про «тематичну онлайн-конференцію», яку провів Офіс президента, з розлогими синхронами керівника ОП Андрія Єрмака і його заступника Ігоря Жовкви.

Давали «паркетний» матеріал із такою от «новиною»: «Російська агресія завдала серйозної гуманітарної, економічної та екологічної шкоди не лише Україні, але всьому світу — на цьому наголосив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, виступаючи на асамблеї Міжпарламентського союзу в Женеві».

Тричі було повідомлення про те, що президент Зеленський провів «енергетичну» Ставку, просто сам факт проведення Ставки, без жодних подробиць.

Повідомлення про презентацію довідника про життя після ураження спинного мозку, виданого за підтримки першої леді Олени Зеленської. З синхроном першої леді відповідно.

16 жовтня

У студійній розмові про План перемоги радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк цілком прогнозовано надзвичайно схвально відгукувався про президента Зеленського, про його план і про його дії загалом.

«Ми — Україна» (5 проявів)

15 жовтня

Давали «паркет» про «тематичну онлайн-конференцію», яку провів Офіс президента, з синхроном керівника ОП Андрія Єрмака.

Повідомлення про презентацію довідника про життя після ураження спинного мозку, виданого за підтримки першої леді Олени Зеленської. З синхроном першої леді відповідно.

Був промоційний сюжет про програму національного кешбеку, де незбалансовано йшлося винятково про переваги. Туди ж вплели ще й великий епізод із позитивною інформацією про «Нафтогаз України» та з традиційним синхроном його очільника Олексія Чернишова про те, що ціна на газ не змінюватиметься і що «ми пройдемо опалювальний сезон досить стабільно».

Ось така от «новина»: «Війну можна зупинити, примусивши до цього Росію до цього — про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк». З синхроном Подоляка. Ну що хочете кажіть, а це ніяка не новина.

17 жовтня

Цитували Подоляка як ньюзмейкера. Він не ньюзмейкер. І навіть не речник.

В ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару протягом проаналізованих днів тижня не було.

4. Російські наративи й токсичні медійні персонажі в телемарафоні 14–20 жовтня

Російських пропагандистських наративів в ефірах телемарафону і Першого каналу Суспільного протягом звітного тижня я не зафіксував. (Примітка: це не означає, що їх не було, просто фізично неможливо повністю віддивитися весь ефір).

Як і завжди, ефіри вели токсичні ведучі каналів:

Анастасія Даугуле на «Інтері» (15 жовтня), яка раніше вела концерти до 9 травня.

Тетяна Гончарова (14, 15 і 16 жовтня), Максим Зборовський (14, 15 жовтня) і Назар Довгий (14, 15 і 16 жовтня) на «Раді», які раніше працювали на проросійських каналах Медведчука.

РЕЗЮМЕ

Протягом 14—20 жовтня телемарафон був значно менш системним і повним у висвітленні ключових тем кожного дня, аніж Перший канал Суспільного.

У висвітленні бойових дій і ситуації на різних ділянках фронту учасники телемарафону були несистемними. Зокрема, часто не приділяли уваги найбільш проблемним напрямкам (Покровський, Курахівський і Торецький), могли зосереджувати свою увагу на напрямках, де інтенсивність боїв і загрозливість ситуації були значно нижчими. За виробництвом фронтових репортажів більш продуктивними були канали «1+1», ICTV з СТБ та «Інтер». У гостьових студіях телемарафону переважали військові, експертів запрошували значно рідше. Гостьові студії Першого каналу Суспільного по фронтовій тематиці були більш збалансованими, кожного дня були як учасники бойових дій і речники різних підрозділів ЗСУ, так і експерти.

У висвітленні двох ключових тем цих днів (внутрішньополітичної та зовнішньополітичної — це представлення президентом Зеленським Плану перемоги спочатку українському парламенту, потім — Єврораді) Перший канал Суспільного був набагато ґрунтовнішим і збалансованішим за телемарафон. По-перше, тому що в обговореннях надавав слово як провладним, так і опозиційним політикам (останнім у телемарафоні слова в цих темах не надавали). По-друге, на Першому каналі Суспільного було значно більш широким експертне обговорення різних аспектів теми, при цьому запрошували не лише тих експертів, які виступають у телемарафоні (їхня «обойма» є доволі обмеженою й усі вони переважно позитивно відгукуються про дії влади).

З тем, які телемарафон не згадував взагалі, але про них говорили на Суспільному, можна згадати такі:

  • DeepState: Ворог просунувся біля Вугледара і Часового Яру на Донеччині (14 жовтня).
  • Європа дала Україні строк до 9 грудня для розв’язання проблем з «Укренерго», інакше будуть наслідки (14 жовтня).
  • Радник Зеленського Литвин заперечує тиск на «Українську правду» (15 жовтня).
  • DeepState: Ворог просунувся в Торецьку (16 жовтня).
  • Представниця США при НАТО: Україну не планують запрошувати в НАТО у короткостроковій перспективі (16 жовтня).
  • Посол України у Великій Британії Залужний розповів у Chatham House 13 фактів про війну в Україні та про вплив колективного Заходу (17 жовтня).
  • Народній депутатці від «Слуги народу» Кормишкіній САП повідомила про підозру в незаконному збагаченні на понад 20 млн гривень (17 жовтня).

Втім, були й кілька важливих тем, які не були висвітлені ні телемарафоном, ні Першим каналом Суспільного, зокрема такі:

  • Опитування КМІС: Рейтинг довіри українців до президента Зеленського стабілізувався на рівні 59% (14 жовтня).
  • В Україні третина інтернет-провайдерів зупинила роботу через заборону працювати як ФОП (15 жовтня).
  • У телеграмі розповсюджують шкідливі програми під виглядом техпідтримки застосунку «Резерв+» (16 жовтня).

У «депутатських» гостьових студіях телемарафону домінували представники владної фракції партії «Слуга народу» — майже 78%. Як і раніше, «депутатські» гостьові студії Першого каналу Суспільного були збалансовані — приблизно порівну було представників владної фракції та представників опозиційних фракцій. З опозиційних фракцій частіше запрошували представників «Європейської солідарності».

Найбільше проявів політичного піару цього разу було зафіксовано в ефірах каналів ICTV та СТБ — 18. В ефірах каналу «Рада» таких проявів було зафіксовано 15. Головними «бенефіціарами» цих проявів були Офіс президента (18 разів) і його керівник Андрій Єрмак (17 разів), а також президент Володимир Зеленський (10 проявів). В ефірах Першого каналу Суспільного в ці дні проявів політичного піару я не зафіксував.

Наративів російської пропаганди в ефірах телемарафону і Першого каналу Суспільного я не почув. В ефірах «Інтера» і «Ради» традиційно працювали токсичні ведучі цих каналів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1380
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду