Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 26—27 серпня 2024 року

Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 26—27 серпня 2024 року

3 Вересня 2024
638

Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 26—27 серпня 2024 року

Ігор Куляс
для «Детектора медіа»
638
Порушення стандартів у ефірних блоках «Інтера», «Ради», ICTV з СТБ, «1+1», «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного.
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 26—27 серпня 2024 року
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 26—27 серпня 2024 року

Цей моніторинг — докладний аналіз ефіру спільного марафону (новин, прямих ввімкнень, гостьових студій) на дотримання стандартів і вагомі професійні помилки ведучих і журналістів. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа». Докладний розбір роботи ведучих і журналістів під час моніторингу потрібен і глядачам, і самим медійникам, які зможуть врахувати свої помилки та робити якісніший продукт. В аналізі ми враховуємо специфіку воєнного часу та фіксуємо лише порушення стандартів, яких журналісти й ведучі могли б уникнути.

Детальніше — в методології моніторингу, яку ми оновили з 2024 року з урахуванням думки телевізійників. Резюме моніторингових звітів читайте тут. У рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону. А підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень — червень 2024 року читайте тут (перша частина) і тут (друга).

21 травня Перший канал Суспільного вийшов із телемарафону і вирушив у самостійне плавання 24/7. Для моніторингу ця зміна не є принциповою. Робота інформаційної редакції Суспільного мовника оцінюватиметься так само як і раніше. Для цього в моніторинг почергово потраплятимуть 4-годинні блоки роботи каналу в ті ж дні, у які моніторитимуться й учасники спільного телемарафону. По черзі ці блоки братиму з різних слотів (ранкового, денного, вечірнього). Методологія оцінки ефірного продукту Суспільного мовника залишається тією ж самою.

Телеканал «Рада» (6:00-12:00* 26 серпня)

* в запису ефіру була лакуна — з 8:41 по 10:24

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку каналу була звичною для ранкового слота: до 11 ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин і 10-хвилинні посередині), решту часу займали гостьові студії. В останній годині ефіру був один випуск новин. Новини вела Ольга Бутко, гостьові студії вели спочатку Ганна Гомонай і Вадим Колодійчук, згодом — Тетяна Гончарова і Назар Довгий.

В ефірі були такі сюжети:

про військові курси для цивільних, влаштовані у Дніпрі десантниками 25-ї бригади,

про відбудову зруйнованих осель волонтерами у Первомайському на Миколаївщині,

про знищення старовинних будинків у Києві,

про майстер-класи для кухарів навчальних закладів на Київщині,

про бійця, який захищає Білогорівку на Луганщині,

про 8-річну дівчинку-волонтерку зі Львова.

Було пряме ввімкнення про наслідки ракетної атаки у Дніпрі та про плани відбудови багатоповерхівки, зруйнованої ракетою 17 квітня.

Гостями ефіру були:

Дмитро Соломчук, член Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, про вплив підвищення цін на паливо на ціну агропродукції, про подорожчання хліба, про зберігання врожаю зернових.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, про наслідки обстрілів і бомбардувань населених пунктів області, про наслідки ракетно-дронової атаки, про ситуацію на фронті під Вовчанськом і Липцями, про ситуацію з відімкненнями електрики в області.

Давид Арахамія, голова парламентської фракції «Слуга народу», про День Незалежності України і його значення, про оцінку і підсумки роботи парламенту, про євроінтеграційне законодавство, що вже ухвалене й що ще належить ухвалити, про допомогу партнерів, про зручну позицію опозиції, про двопартійну підтримку України США і про майбутні вибори президента, про сенси Курського наступу ЗСУ, про відносини України з Індією і Китаєм (записане інтерв’ю Назара Довгого).

Іван Федоров, голова Запорізької ОВА, про наслідки масованої ракетно-дронової атаки для Запоріжжя, про евакуацію на Запоріжжі з прифронтових населених пунктів.

Олександр Толоконніков, речник Херсонської ОВА, про наслідки ворожих обстрілів і бомбардувань в області, про розмінування територій області, про підготовку Херсонщини до опалювального сезону.

Сергій Братчук, речник Української добровольчої армії «Південь», про ситуацію з ракетоносіями в Чорному морі, про атаку ворога по острову Зміїний, про бої на південних напрямках фронту, про проблеми ворога з постачанням угруповання в Криму.

Андрій Ковальов, речник Генштабу, про підсумки бойових дій на фронті за тиждень, про втрати ворога за тиждень.

Орест Дрималовський, пресофіцер 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, про збір на РЕБи для бригади, про ситуацію на фронті на Курахівському напрямку.

Сергій Лещенко, радник керівника Офісу президента, про підсумки візиту індійського прем’єра Моді до Києва 23 серпня, про наслідки масштабної ракетно-дронової атаки, про можливі наслідки затримання Дурова у Франції.

Тетяна Сап’ян, радниця з комунікацій Держбюро розслідувань, про справи щодо народного депутата Дмитрука.

Олег Лісний, політолог, про підсумки візиту Моді до України та про зміни у відносинах України з Індією.

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень, про масовану ракетно-дронову атаку ворога по Україні, про питання захисту енергосистеми й енергоощадливості людей, про дрон-ракету «Паляниця» та про розвиток випуску власних ракет.

Геннадій Дубов, кандидат політичних наук, про реакції російської влади на затримання Дурова у Франції, про ризики й перспективи після ратифікації Римського статуту.

Денис Попович, воєнний оглядач видання «Апостроф», про роботу мобільних вогневих груп, про масовану ракетно-дронову атаку ворога.

Микола Волохов, командир підрозділу «Терра» 3-ї ОШБ, про збір на важкі дрони для потреб бригади, про бої на Харківському напрямку, про успішну контратаку 3-ї окремої штурмової бригади.

Крім того, в ефірі було відеозвернення президента Володимира Зеленського.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 188 разів. Це по 47 порушень на годину ефіру в середньому. І це абсолютний рекорд телемарафону. Таку велику кількість порушень дали багаторазові повтори одних і тих же повідомлень з одними й тими ж порушеннями.

З соцмереж і телеграм-каналів брали інформацію і картинку 13 разів. Користувалися телеграм-каналами різних підрозділів ЗСУ, сторінками МЗС і міністра енергетики у фейсбуці, сторінкою ДСНС у соцмережі. Були «посилання» «повідомляють моніторингові пабліки», «багато моніторингових пабліків пишуть».

В ефірі каналу була рекордна для марафону кількість узагальнених розмитих псевдопосилань — 86. У такий спосіб «посилалися» на Генштаб, Повітряні сили, Військово-морські сили, МЗС, Мінфін, Офіс генпрокурора, ДБР, «Укренерго», Сумську, Полтавську, Київську та Херсонську ОВА, міськраду Дніпра. І були більш розмиті «за даними нашої розвідки», «ізраїльські військові заявили», «повідомляє місцева влада».

22 рази робили суто абстрактні псевдопосилання: «з відкритих джерел відомо», «є інформація», «є дані», «є попередня інформація», «попередньо», «повідомляють», «сказали», «маємо повідомлення», «ми чули», «попереджають» (невідомо хто), «за прогнозами» (невідомо чиїми).

54 рази наводили фактичну інформацію без будь-яких посилань на джерела. І це також абсолютний рекорд марафону за подібним видом порушення стандарту.

13 разів робили узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок: «пояснили в уряді», «керівництво Полтавщини закликає», «наші військові говорили», «прогнозують експерти паливного ринку», «слідчі вважають», «військові зазначали», «кажуть активісти», «інструктори розповідають», «організатори розповідають».

Стандарт точності інформації

Стандарт було порушено 23 рази (це майже по 6 порушень на годину в середньому). 18 із них були невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Наприклад, показували якесь фото, а ведуча за кадром згадувала і Житомирщину, і Дніпропетровщину і Луцьк. Або таке: ведуча розповідала про Дніпропетровську, Київську і Миколаївську області, а показували фото з логотипом ДСНС Волині.

Не до ладу «перекривали» пряме ввімкнення з Дніпра. Його запланували як розповідь про багатоповерхівку, напівзруйновану ще 17 квітня. А кореспондентка (що цілком логічно) розпочала пряме ввімкнення з інформації про ракетно-дронову атаку, яка відбувалася в момент ефіру. Але це «перекривали» звісно ж уже згаданою багатоповерхівкою. Вийшло так, наче це і є наслідок атаки, що тривала в цей час. А далі — навпаки, розповідь про нинішній стан багатоповерхівки, поруйнованої у квітні, «перекривали» кадрами пошкоджень уже атакою цього дня.

Крім того, не до ладу «ілюстрували» розмови з трьома гостями.

Ведуча казала: «буде надходити близько одного і шість мільярдів гривень». Виходить 7 мільярдів, а насправді ж ішлося про 1,6.

Стандарт відокремлення фактів від думок

Стандарт порушували 149 разів. Це більш як по 37 порушень на годину ефіру в середньому.

136 з цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій.

Переважно це були різні оцінки: «на найгарячішому напрямку», «ворог гатив», «понівечили ворожі ракети», «було гучно», «на жаль, є і загиблі», «під інтенсивним вогнем», «стратегічне селище», «значну кількість», «надважкими зусиллями», «стійкий форпост», «вкрай потрібен», «неодноразово заявляла», «гучна справа», «потрощені стіни та занедбаний фасад», «відомої садиби», «новенький офіс», «смачних, а головне корисних страв», «унікальні кадри», «популярні не тільки в Україні» тощо.

Траплялися й міркування: «Для України зближення з позиціями Нью-Делі має стратегічне значення» (обидві ведучі гостьових студій). «Показово, що російські пропагандисти активно виступили на захист Дурова, попри те, що влада Росії неодноразово заявляла, що заблокує телеграм» (обидва ведучих гостьових студій). «Та поки не проголосують, захистити культурну спадщину в містах України може лише інтерес та активні дії суспільства» (сюжет Артема Деркачова).

Ведучі гостьових студій 13 разів не авторизували власних суб’єктивних міркувань.

А було ще ось таке: «Законодавчу підготовку задля початку євроінтеграції Верховна Рада України завершила у спринтерському темпі, чим вразила партнерів по ЄС, втім попереду уже не спринт, а тривалий марафон, адже необхідно буде узгодити навіть не сотні, а тисячі законопроєктів» (прямо якась політична заява від ведучої Тетяни Гончарової в підводці до записаного інтерв’ю, а все тому, що чужу думку було подано без посилання).

Стандарт повноти інформації

Стандарт порушили 24 рази. Це по 6 порушень на годину.

Ведуча казала, що «з-під завалів у Дніпровському районі дістали чоловіка». І не сказала, про яке саме місто йдеться. Бо Дніпровські райони є як мінімум і в Києві, і в Запоріжжі, і в Херсоні. А ще є Дніпровський район Дніпропетровської області. І по всіх цих локаціях того дня прилітало або ж падали уламки.

Не досить було представляти Олега Лісного лише як «політолога», а Дениса Поповича лише як «військового оглядача».

Не титрували датою архівне відео візиту Моді до Києва.

У 19 випадках на відео не було інтершуму.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 9 порушень стандарту.

Нема сенсу показувати такий скрин і щось там ще виділяти маркером.

Так само скриншот зі сторінок МЗС і міністра Галущенка у фейсбуці, скриншот із сайту ДБР.

Важка для сприйняття інфографіка ворожих втрат, занадто мало кожен слайд на екрані, ведучі не встигають за зміною інформації на екрані, та ще й подають її не в тому порядку, як вона йде на слайдах.

Стандарт оперативності

Було одне порушення: подавали 26 серпня як новину приїзд до Києва прем’єр-міністра Індії Моді. А це було 23 серпня. Якась така собі «новина» триденної давнини.

Інші зауваження

Гостьові ведучі продовжують навіщось начитувати на початку своїх студій повідомлення, які щойно були у випуску новин. Цю загадкову логіку я так і не можу зрозуміти. Особливо ж дивно це виглядає, коли зачитують новину, що перед цим була вже у трьох-чотирьох випусках новин (бо ж випуски в ранковому слоті щопівгодини та майже повністю складаються з повторів). Але цього дня з’явилася і «новинка». Одну з гостьових студій ведучі ще й закінчували начиткою повідомлень, які мало того, що були у всіх попередніх випусках новин, так вони знову ж таки повторювалися у наступному за цією гостьовою випуску новин. Просто якийсь апофеоз повторів!

Одного разу забули про фемінітив: «Анна Юр’єва, головний спеціаліст…» (титр у сюжеті Артема Деркачова).

Елементи політичного піару

Чотири рази наводили фрагмент відеозвернення президента Володимира Зеленського, в якому жодної новини не було. Про те, що «зрадники отримають покарання, де б вони не ховались і куди б вони не побігли». Красиво, але беззмістовною. Це при тому, що насправді в ефірі багаторазово показували й кілька інших фрагментів цього відеозвернення президента, але в тих фрагментах були бодай якісь новини.

Я би не відносив до піарівського прояву велику 25-хвилинну «святкову» (до Дня Незалежності) розмову з Давидом Арахамією як з головою фракції «Слуга народу», бо обговорити роботу парламенту з очільником найбільшої та найвпливовішої фракції — це начебто нормально і потенційно інформативно з точки зору новинної логіки. Але ж були три «але». По-перше, не уявляю, щоб так само в ефірі «Ради» виділили час на таку ж розмову з очільниками опозиційних фракцій, особливо ж однієї з них. А по-друге, попри удавану «гостроту» окремих запитань ведучого, все одно всі вони були максимально зручними для Арахамії і явно кожна тема була ним попередньо опрацьована, нічого несподіваного. І третє: був великий фрагмент обговорення з критикою «деструктивної позиції» опозиційних фракцій, особливо ж однієї з них. І хоч пан Арахамія загалом уникав персоніфікації, але його і ведучого натяки на «попередню владу» були цілковито прозорими.

Наративи роспропаганди й токсичні медіаперсонажі

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу Тетяна Гончарова і Назар Довгий, які раніше працювали на проросійських каналах.

Резюме

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу була слабкою в репортажній частині — лише один репортажний сюжет і одне пряме ввімкнення (та й те планувалося редакцією не як подієве). У гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Стандарти журналісти каналу порушували 394 рази. Це 98,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт достовірності — 188 разів, це абсолютний рекорд для телемарафону, крім того, були ще й два абсолютні рекорди за кількістю узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації (86) і за кількістю фактів, поданих без будь-яких посилань на джерела (54, щоправда цей рекорд протримався недовго, в наступному слоті його побили журналісти каналу «1+1»). Такі великі кількості порушень пояснюються багаторазовими повторами одних і тих же повідомлень з одними й тими ж порушеннями. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 149 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. 24 рази порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень було відео без інтершуму. З 23 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки й тексту за кадром в сюжетах і БЗ. Крім того, 9 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та було одне порушення стандарту оперативності.

Було 5 проявів політичного піару. 4 рази давали фрагмент відеозвернення президента Володимира Зеленського, який не містив у собі новини. І була велика розмова з Давидом Арахамією як з очільником парламентської фракції «Слуга народу» зі зручними запитаннями та «домашніми заготовками».

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу.

Телеканал «1+1» (14:00—18:00 26 серпня)

Зміст ефіру

Структура ефіру каналу була традиційною: години починалися з дуже «різнокаліберних» випусків новин — і по 15, і по 30, і по 45 хвилин, продовжувалися гостьовими студіями. Остання година ефіру (з 17-ї) була повністю новинною. Новини вів Святослав Гринчук, гостьові студії — Марічка Падалко і Руслан Шаріпов.

В ефірі були такі сюжети:

про порятунок медиками поранених на Покровському і Курахівському напрямках,

про наслідки влучання ракети в Сумах,

про повернення з полону українських бійців за обміном,

про ветерана, який, втративши на війні руку, ногу і зір, узяв участь у забігу в Нідерландах,

про роковини з дня загибелі бойового льотчика Андрія Пильщикова на псевдо «Джус»,

про відсутність води в Апостоловому на Дніпропетровщині,

про позбавлення зрадників і колаборантів державних нагород,

про відновлення поруйнованих будинків у селах на Запоріжжі,

про голодування військового в шпиталі в Одесі через неякісну годівлю пацієнтів,

про матерів звільнених нині українських військовополонених строковиків із Маріуполя,

про молоде покоління українських військових,

про бійця, який без ноги й руки встановив рекорд із присідання.

Були прямі ввімкнення:

два ввімкнення про наслідки масованої ракетно-дронової атаки ворога у Дніпрі,

два ввімкнення про наслідки ракетно-дронової атаки на Запоріжжі,

про наслідки ворожої атаки по Запоріжжю,

про наслідки ракетно-дронової атаки по Одещині,

про наслідки ворожої атаки по Луцьку,

про наслідки ворожих обстрілів прикордоння Сумщини,

про ліквідацію наслідків влучання у дамбу Київської ГЕС.

Гостями ефіру були:

Юлія Гришина, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій, про питання безпеки дітей у новому навчальному році, про забезпечення шкіл в умовах відімкнень електрики альтернативними джерелами, про наказ щодо навчання дітей переселенців у місцевих школах.

Руслан Кравченко, голова Київської ОВА, про наслідки ракетно-дронової атаки по Київщині, про ліквідацію наслідків атаки, про відкриття «пунктів незламності» в Києві, про ушкодження греблі Київської ГЕС.

Олег Кіпер, голова Одеської ОВА, про наслідки масованої атаки ворога по Одещині, про стан поранених людей, про ситуацію з електрикою на Одещині, про підготовку до нового навчального року в регіоні.

Максим Джигун, політичний експерт, про останні активності з боку Лукашенка, про підсумки візиту прем’єра Індії до України, про перебіг передвиборчої кампанії в США, про наслідки затримання Дурова у Франції.

Світлана Черніхіна, кандидатка психологічних наук, віцепрезидентка Асоціації політичних психологів, про колективну свідомість росіян щодо війни в Україні, про ставлення росіян до українських військових, про марність сподівань на зміну ставлення росіян до війни та до Путіна.

Антон Лягуша, академічний директор програми «Дослідження пам’яті та публічна історія» Київської школи економіки, про Україну як засновницю ООН, про брак офіційного засудження Радянського Союзу.

Валерія Суботіна («Нава»), військовослужбовиця, колишня військовополонена, письменниця, про свою нову книгу «Азовсталь Сталева пресслужба», про книгу про російський полон.

Юрій Поріцький, гендиректор ТОВ «Девдроїд», розробник, про автоматизовані турелі для кулеметів.

Олексій Сай, художник, про інсталяцію, присвячену українцям у війні, зробленій на фестивалі в Неваді.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушили 169 разів. Це більш як по 42 порушення на годину і це абсолютний рекорд марафону за цим показником.

З телеграм-каналів і соцмереж брали відео й інформацію 43 рази. Користувалися телеграм-каналами Головного управління розвідки, 3-ї ОШБ, анонімними «Львівич», «Реальный Киев», «Инсайдер Киев» і «Труха», брали відео з ворожих телеграм-каналів. Користувалися сторінками в соцмережах Херсонської ОВА, Сумської, Одеської та Херсонської облпрокуратур, Нацполіції та Патрульної поліції, ДСНС Харківщини, Миколаївщини та Черкащини. Були «посилання» «в мережі пишуть», «в мережі багато пишуть», «в мережі є відео», «у мережі є інше відео».

Було 31 узагальнене розмите псевдопосилання. У такий спосіб «посилалися» на Генштаб, Держприкордонслужбу, СБУ, Офіс генпрокурора, Міносвіти, Київську і Запорізьку ОВА. Були й більш розмиті: «за даними столичної влади», «повідомили в Житомирі й у Львові», «повідомили енергетики», «на всіх рівнях відзвітували». «розповіли нам в одному зі столичних ліцеїв», «лікарі повідомили», «твердить слідство», «кияни почали повідомляти», «очевидці чітко бачили», «чиновники кажуть», «волонтери обіцяють».

Було 22 абстрактних псевдопосилання: «є відомості» «є повідомлення» «відомо», «вже відомо», «вже більше відомо», «як стало відомо пізніше», «за відкритими даними» «я знаю», «повідомили», «розповідають», «обіцяли» (невідомо хто), «просять» (невідомо хто).

Ще один абсолютний рекорд телемарафону — 59 фактичних інформацій було подано без будь-яких посилань на джерела! У каналу загалом є дуже погана традиція розповідати в новинах про наслідки обстрілів і бомбардувань по різних областях без посилань. Тут же подібних інформацій було цього дня дуже багато, ще й при цьому більшість із них неодноразово повторювали в усіх випусках новин.

Ще було 14 узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок: «Збройні сили Польщі пояснили», «в Кишиневі запевнили», «лікарі повідомили», «медики зауважують», «жителі цього дачного кооперативу розповіли», «місцеві кажуть», «благодійники кажуть».

Стандарт точності інформації

Було 51 порушення стандарту — це майже по 13 порушень на годину в середньому. Більшістю з них були невідповідності картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Найбільше — в повідомленнях про наслідки ракетно-дронової атаки ворога в різних областях країни. Їх було багато, йшли вони у випусках підряд, тож картинка майже ніколи не відповідала тексту за кадром. Зокрема «підказку» про це давали й логотипи запозиченого відео (наприклад, ведучий розповідав про Черкащину, а показували фото з лого ДСНС Миколаївщини тощо), і геотитри (наприклад, розповідав ведучий про атаку по Львову, а показували відео з геотитром «Київ» тощо).

Дуже умовно «перекривали» відео шести прямих ввімкнень, принаймні за змістом картинка не збігалася з поточними словами кореспондентів за кадром. Ще одного разу невідповідно «перекривали» розмову з гостем.

А в семи прямих ввімкненнях, традиційно для каналу, на раніше відзнятих відео і синхронах був брехливий титр «наживо».

Стандарт відокремлення фактів від думок

Стандарт порушували найбільше — 234 рази. Це по 58,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по порушенню щохвилини.

Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах.

Суто емоційні оцінки: «на традиційно найгарячішому Покровському напрямку», «у багатьох гарячих точках», «на найгарячіших позиціях», «росіяни вгатили», «ворог лупив із дронів», «лупили по російських станціях», «пекло російського полону», «жахи російського полону», «два роки пекла», «трагічна звістка», «ранок був неспокійний», «понівечений дах», «понівечених приміщень», «понівечені дерева», «люди неначе відчували біду», «на жаль, обірвала його життя», «досі не можуть відійти від шоку», «з болем в очах спостерігає», «чоловік дивом вижив», «на щастя, не був дома», «розгорівся скандал», «щемливі подробиці», «неймовірна історія», «емоцій уже не стримували», «окрім виру емоцій та щемливих історій» тощо.

Різні оцінки з різних приводів: «під інтенсивним ворожим вогнем», «активно атакували», «застосовували дуже активно артилерію», «величезну кількість уламків», «купа техніки», «безліч повітряних цілей», «було дуже гучно», «тут було ну дуже-дуже гучно», «потужний вибух», «непростий ранок», «доволі-таки складними й важкими», «важлива транспортна артерія», «величезний затор», «станції були переповнені», «найважливіші сакральні слова», «важливий крок», «однак темпи повільні», «тривала реабілітація», «проблеми почалися», «проблему вже усунули», «вишиковуються в довжелезні черги», «величезні черги», «але кожний важливий і цінний», «відомий багатьом українцям», «в багатьох населених пунктах», «тихе місце для відпочинку», «не дуже популярні», «доклав чимало зусиль», «люди охоче підхоплювали», «всесвітньовідомому фестивалі», «на знаменитому фестивалі», «скульптур грандіозних масштабів» і подібних.

Були маркери зайвої в новинах авторизації: «також хочу зазначити», «скажу», «я скажу», «не скажу».

Було одне узагальнення: «росіяни попереджали, що можуть атакувати Київську ГЕС, морально були до цього всі готові».

Стандарт повноти інформації

Було 14 порушень. Це по 3,5 на годину.

Не досить було Максима Джигуна представляти лише як «політичного експерта». Ще в 6 матеріалах не було титрів на синхронах — це хронічна «хвороба» редакції. У 4 випадках не титрували датами бекграундове архівне відео.

Чомусь у БЗ з цитатою президента Зеленського не було інтершуму, тож президент говорив на камеру «безшумно». Або ж (на вибір) голосом ведучого.

Стандарт доступності подачі інформації

Показували скриншот якогось польського видання.

І вживали різні слова, значення яких не вся аудиторія марафону знає: «політичні меседжі», «цікавий кейс», «зарядити свої гаджети», «який КРІ», «кейтерингової компанії».

Інші зауваження

Одного разу ведуча забула про фемінітив: «Юлія Гришина … була гостем студії».

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу була потужною в репортажній частині — 5 репортажних сюжетів і 8 прямих ввімкнень. У гостях побувало 3 ньюзмейкери. З сюжетів кращими були репортаж Наталії Нагорної про порятунок медиками поранених на Покровському і Курахівському напрямках (оператори Ігор Сірий, Віталій Овсянников) і сюжет Анастасії Невірної про відсутність води в Апостоловому на Дніпропетровщині (оператор Владислав Комишин).

Стандарти журналісти каналу порушували 477 рази. Це більш як по 119 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по два порушення щохвилини. Найчастіше (234 рази) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. За порушеннями стандарту достовірності канал цього дня встановив два абсолютні рекорди телемарафону — по-перше, загалом було 169 порушень стандарту. І було 59 випадків, коли факти подавали без будь-яких посилань на джерела. Стандарт точності порушували 51 раз, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом в БЗ і сюжетах. Стандарт повноти інформації порушили 14 разів, стандарт доступності її подачі — 9 разів. Інші стандарти не порушували.

Проявів політичного піару, російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було.

Телеканали ICTV та СТБ (18:00—22:00 26 серпня)

Зміст ефіру

Структура ефіру медіагрупи була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, о 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступні за ним пів години показували фільми. Короткі новини вела Оксана Гутцайт, підсумковий випуск — Тетяна Висоцька, гостьові студії — Яна Брензей.

В ефірі були такі сюжети:

про наслідки ракетно-дронової атаки на Київщині,

про ситуацію в прифронтових Покровську і Вугледарі й евакуацію людей із міст,

про наслідки ворожого ракетно-дронового удару по Дніпропетровщині,

про наслідки влучання ворожого дрона у багатоповерхівку у Луцьку,

про наслідки масованої ворожої атаки в Одесі,

про наслідки ворожої атаки дронами на село на Миколаївщині,

про форум «Майстри добра» у Львові,

про концерт «Дизель-Студіо» для ветеранів в Одесі,

про наслідки масованої ракетно-дронової атаки ворога по Україні,

про мотиви українських біженців повертатися в Україну,

про зменшення кількості вступників до вітчизняних вишів,

про значення і шляхи відродження української культури.

Було пряме ввімкнення про ситуацію у прифронтових Костянтинівці та Краматорську,

Гостями ефіру були:

Олександр Харлов, заступник голови Одеської ОВА, про стан поранених, про ліквідацію наслідків ракетно-дронової атаки на Одещині, про ситуацію з водопостачанням в області.

Інгріда Шимоніте, прем’єр-міністрка Литви, про політичне значення Курського наступу ЗСУ, про російські спроби контролю в Балтійському морі, про можливість введення в Україну литовських військових, про загрози атаки Росії на країни Балтії, про зміни в ставленні країн НАТО до Росії, про втому світу від війни в Україні (записане інтерв’ю Наталії Луценко).

Андрій Садовий, міський голова Львова, про наслідки ворожої ракетно-дронової атаки, про ситуацію з електропостачанням і водопостачанням у Львові, про підготовку до зимового сезону.

Ігор Поліщук, міський голова Луцька, про ліквідацію наслідків влучання в багатоповерхівку в місті, про ситуацію з електропостачанням у місті, про «пункти незламності» в місті.

Олександр Хорунжий, речник ДСНС, про загиблих і поранених, про ліквідацію наслідків масованої ворожої ракетно-дронової атаки по різних областях України.

Михайло Шаманов, речник Київської МВА, про наслідки масованої ракетно-дронової атаки для столиці, про відімкнення електрики внаслідок атаки, про розгортання «пунктів незламності» в столиці, про ситуацію з пошкодженнями Київської ГЕС.

Андрій Подорван, радник голови Чернігівської ОВА, про наслідки ворожої ракетно-дронової атаки, про наслідки для енергосистеми в області, про роботу «пунктів незламності».

Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента, про масовану ракетно-дронову атаку ворога і її вплив на надання Україні дозволу бити по Росії західною зброєю, про питання збиття партнерами російських дронів і ракет, про чутки щодо непрямих переговорів між Росією та Україною, про ймовірність залучення білоруської армії до бойових дій.

Олександр Рясний, офіцер 15-ї бригади, про ситуацію на фронті на Покровському напрямку, про збір на потреби бригади у дронах.

«Ткач», головний сержант роти безпілотних авіаційних комплексів 3-ї окремої штурмової бригади, про ситуацію на Харківському напрямку фронту, про наступ 3-ї ОШБ, про збір на безпілотники для бригади.

Павло Розлач, командир 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, про бойові дії на Курщині, про поповнення обмінного фонду, про збори на потреби бригади.

Крім того, в ефірі були:

Відеозвернення президента Володимира Зеленського.

Фільм проєкту «Антизомбі» про російську пропаганду.

Фільм проєкту «Громадянська оборона» про Росію.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 137 разів, це більш як по 34 порушення на годину або ж по порушенню щодвіхвилини.

36 разів брали картинку й інформацію з соцмереж і телеграм-каналів. Зокрема з телеграм-каналів Херсонської ОВА, різних підрозділів ЗСУ та з ворожих анонімних телеграмів «Astra» і «Это Ростов». Зі сторінок у соцмережах Івано-Франківської ОВА, ДСНС Житомирщини, Волині, Харківщини, Івано-Франківщини, Миколаївщини та Дніпропетровщини, Волинської та Дніпропетровської облпрокуратур, очільника Житомирської ОВА Віталія Бунечка і керівника Центру протидії дезінформації Андрія Коваленка. І були «посилання» «ворожі пабліки почали поширювати інформацію», «ось відео, яке поширили наші телеграм-канали».

Було 25 узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів. У такий спосіб «посилалися» на пресслужбу апарату ВР, Кабмін, МЗС, Генштаб, ДБР, ДСНС, Івано-Франківську Дніпропетровську і Миколаївську ОВА, Збройні сили Польщі та молдовську «Молделектрику». Були й більш розмиті: «Молдова заявила», «місцева влада повідомляє», «соціологічні опитування показували», «частина мешканців Одеси повідомляли», «в західній пресі обговорюється», «за підрахунками влади».

17 разів робили абстрактні псевдопосилання: «відомо», «стало відомо», «інформація, яку я бачила», «попередньо», «за попередніми даними», «за уточненими даними» і навіть «за непідтвердженими даними» (це взагалі-то повний нонсенс).

39 разів подавали фактичну інформацію без жодних посилань на джерела.

Ще 20 разів робили узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок: «розуміють у Мінсоцполітики», «у Київській політехніці кажуть», «влада Ростовської області каже», «кажуть соціологи», «констатують демографи», «вважають експерти», «за даними аналітиків», «кажуть організатори», «артисти кажуть», «місцеві кажуть» тощо.

Стандарт точності інформації

Стандарт порушували 56 разів (по 14 порушень на годину).

Порушень, пов’язаних із невідповідністю картинки й тексту в сюжетах і БЗ, була рекордна для телемарафону кількість — аж 53. Картинка і текст за кадром живуть кожне своїм життям. Найпоказовішим було БЗ, де ведуча казала: «Ось відео, яке поширили наші телеграм-канали, там видно падіння ракети в воду», а показували у цей момент просто архівне відео з цехів Київської ГЕС. І обіцяне падіння ракети в воду так і не показали! І так воно було у трьох випусках новин.

У перекладі інтерв’ю прем’єр-міністрки Литви Інгріди Шимоніте, звісно ж числа плутали з цифрами, та й ведучі новин їх плутали. І звісно ж не вміли до ладу називати десяткові дроби: «3 і 2 відсотки ВВП» (3+2=5, а йшлося про три цілих дві десятих).

Стандарт відокремлення фактів від думок

Стандарт порушували найбільше — 324 рази. Це по 81 порушенню на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини.

Переважною більшістю з цих порушень були традиційно суб’єктивні думки журналістів у новинах.

Траплялися суто емоційні оцінки: «вгатили росіяни», «понівечених осель», «понівечено дахи», «росіяни нещадно атакували», «стало дещо гарячіше», «про трагедію повідомили», «дуже налякані», «досі не може отямитися», «зазнало чимало лиха», «на щастя, у столиці обійшлося без руйнувань», «на щастя, ніхто не постраждав», «і досі дивується», «розгублено ходять», «неодноразово потрапляв у скандали», «показали дійсно дива» і подібні.

Просто оцінки з будь-яких приводів: «активізувалися окупанти», «найскладнішою залишається ситуація», «із невеличкими перервами», «після складних маневрів», «дуже щільними групами», «значні руйнування», «після потужного вибуху», «масштабно палає», «величезну пожежу», «через потужну атаку», «значні руйнування», «багато міст і сіл», «численні травми», «продовжують вдало наступати», «уважно стежить», «немалий врожай», «нині все не так оптимістично», «є проблеми», «масштабний форум», «традиційно приїздять», «традиційно задонатять», «чітко сформулювали», «найпопулярнішою спеціальністю», «ми довго відходили від радянщини», «невеличке містечко», «досі живе багато людей», «життя тут вирує», «залишаються надто повільними», «суттєва фінансова підтримка», «питання безпеки болюче», «найпопулярнішим вишем», «дуже популярна психологія», «миттєво забирають випускників», «важливу нині програму», «красномовний приклад», «сміливий заклик», «проєкт одразу став успішним» тощо. І традиційно багато було всіх оцих «наголосив»-«зазначив».

Були й різноманітні міркування журналістів — «експертні» думки, припущення, якісь «корисні поради», «настанови» та й узагалі мало не «політичні заяви»: «Все ж держава почала напрацьовувати механізми, які умовно мають перетворити Україну на державу, в якій хочеться жити, сподіваючись, що після перемоги люди все ж таки повертатимуться». «Доброчинна діяльність має значний вплив на економіку держави» (ведуча Оксана Гутцайт). «Тож коли прийшла велика війна, європейцям знадобився час, щоб зрозуміти, хто друг, а хто ворог» (ведуча Тетяна Висоцька). «І ось такі історії мають слугувати нагадуванням для мешканців Покровська, Селидового та інших міст Донеччини, з яких нещодавно місцева влада оголосила примусову евакуацію, адже ось такі історії яскраво демонструють, що може бути надто пізно для евакуації» (сюжет Костянтина Мельникова). «Нині благодійність має значний вплив на економіку нашої країни» (сюжет Мирослави Соколовської). «Поки Росія 300 років вкладала в «духовні скрєпи», понищена геноцидами Україна свою культуру занедбала навіть у роки незалежності, ми надто пізно усвідомили безцінність культури». «І хто зна, може швидше би їхали західні танки і летіли літаки, якби Європа розуміла, що в Україні захищає своє». «Нині українській культурі слід інтегруватися в міжнародний контекст і це невпинна робота» (сюжет великої групи авторів).

Траплялися маркери авторизації та маркери посилення уваги: «хочу повернутися», «хочу наголосити», «та головне».

Було 5 безпідставних узагальнень: «більшість киян до блекаутів готувалися, запасалися павербанками та зарядними станціями», «весь світ уже третій тиждень стежить за боями на Курщині», «молодь обирає закордон», «а ось точні науки досі мало цікавлять українську молодь».

Двічі ведуча неправильно позначала межі цитати президента Зеленського, тож останнє речення звучало як думка самої ведучої.

Стандарт повноти інформації

Було 5 порушень.

У підводці ведуча казала про атаку дронами на «одне із сіл області», Миколаївської. Яке саме село? Титри на синхронах в сюжеті «жителька села», «староста села». Якого села? Зрештою так і не назвали це село.

Псевдопосилання «місцева влада повідомляє» є грубим порушенням і стандарту достовірності, але й стандарту повноти, адже геть незрозуміло, про яку саме владу йдеться — міську чи обласну, а може районну, військову чи цивільну?

Було псевдопосилання «в міській адміністрації повідомляли», малась на увазі якась київська, але з такого формулювання геть незрозуміло чи це МВА чи КМДА.

Був один нетитрований синхрон.

І не титрували датою бекграундове відео пожежі в Нотр-Дамі.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 16 порушень стандарту (по 4 на годину).

У сюжеті в титрі двічі було: «148-ї Житомирської ОАБр ДШВ». Далеко не всі глядачі знають розшифровку військових абревіатур.

І навіщо показувати скриншот зі сліпим дрібним текстом англійською в повідомленні про плани Гроссі відвідати Курську АЕС?

У сюжеті був ось такий титр: «консультант Howard G. Buffet Foundation, колишній СЕО World Central Kitchen»? Про що цей весь набір скаже нормальному притомному глядачу? Та ні про що.

Або ж навіщо ставити в сюжет ось такий синхрон: «Якщо думати про можливості некомерційного сектору благодійного фонду як про будь-який інший бізнес-сектор, це те, як ви створюєте продукт, продаєте його, комунікуєте. Це як в стартапі. Уряд мав би сприймати це так само, і це могло б стати початком чудової співпраці неприбуткового та прибуткового секторів». Це про що взагалі? Та ні про що для пересічної людини.

І було: «топових менеджерів», «поділилися топменеджери», «отримати якісний нетворкінг», «тоді це рішення спричинило хейт».

Стандарт оперативності

Репортаж про концерт «Дизель-Студіо» в Одесі на День Незалежності 26 серпня уже було якось геть неоперативно показувати.

Інші зауваження

Кілька разів забували про фемінітиви: «вітаю вас, мадам прем’єр-міністр» (переклад з англійської в інтерв’ю з Шимоніте. Цікаво, що при цьому і журналістка у представленні прем’єр-міністрки казала грамотно, і в титрі на гості був фемінітив), «держава-терорист» (ведуча Оксана Гутцайт), «вона працює тренером» (сюжет великої групи авторів).

Елементи політичного піару

Вкотре уже показували черговий «паркетний» піар компанії «Нафтогаз України» і її очільника Олексія Чернишова. З такими, наприклад, міркуваннями ведучої: «“Нафтогаз України” як найбільша національна енергетична компанія України та видобувник газу продовжуватиме бути опорою для українців у ці складні часи». Ну і синхрон Чернишова знову ж про те, що «Нафтогаз» «діє виключно в національних інтересах». Певно мало для «Нафтогазу» тієї іміджевої реклами, яка і без того постійно йде в марафоні у міжпрограмці.

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру медіагрупи була такою: 8 репортажних сюжетів і одне пряме ввімкнення. У гостях побували 4 ньюзмейкери. З сюжетів я би виділив репортажі Олега Корнієнка про наслідки ракетно-дронової атаки на Київщині (оператор Віктор Зеленков) і Костянтина Мельникова про ситуацію в прифронтових Покровську і Вугледарі й евакуацію людей із міст (оператори Дмитро Матвієнко, Юрій Остапчук).

Стандарти журналісти медіагрупи порушували 539 разів. Це майже по 135 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по два порушення щохвилини. Найчастіше — 324 рази — порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 137 разів порушували стандарт достовірності. Найбільше було фактів, поданих без будь-яких посилань на джерела. Майже всі з 56 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою й текстом у сюжетах і БЗ. За таким різновидом порушення стандарту медіагрупа встановила цього дня абсолютний рекорд марафону (53 порушення). 16 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 5 разів — стандарт повноти й одного разу порушили стандарт оперативності.

Був один прояв політичного піару — доволі традиційне без реальної новини «іміджеве» БЗ+СХ про «Нафтогаз України» і його очільника Олексія Чернишова.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованому ефірі медіагрупи цього дня не було.

Перший канал Суспільного (18:00—22:00 26 серпня)

Зміст ефіру

Структура ефіру каналу була такою: ефірні години починалися з випусків новин (то 30-, то 15-хвилинних), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був 40-хвилинний підсумковий випуск новин і 20-хвилинні спортивні новини. Наступна година ефіру була повністю гостьовою. Короткі новини вів Дмитро Грінченко, підсумковий випуск — В’ячеслав Афутін, спортивні новини — Олексій Мандзій, гостьові студії — Інна Москвіна й Анатолій Єрема.

В ефірі були такі сюжети:

про влучання в дачний кооператив на Дніпропетровщині,

про відімкнення електрики й води у Кривому Розі,

про наслідки ворожої атаки по Одещині,

про наслідки ворожого влучання в багатоповерхівку у Луцьку,

про розгортання «пунктів незламності» в Києві,

про змагання операторів дронів на Київщині,

про життя прифронтового Новоекономічного на Донеччині,

про наслідки масованої ворожої атаки по Україні,

про затримання втікачів на кордоні з Румунією в Чернівецькій області,

про прогнози щодо запровадження урядової програми «Національний кешбек»,

про справу нардепа-утікача Дмитрука.

Були прямі ввімкнення:

про ліквідацію наслідків влучання в житловий будинок у Луцьку,

про розгортання «пунктів незламності» в Києві,

про наслідки ворожої атаки по Хмельниччині,

про ліквідацію наслідків ранкової ворожої атаки по Луцьку.

Гостями ефіру були:

Наталія Заболотна, перша заступниця голови Вінницької ОВА, про наслідки обстрілів на Вінниччині,

Іван Мирка, депутат Волинської облради, про ліквідацію наслідків ворожої атаки по Луцьку й області.

Віталій Бунечко, голова Житомирської ОВА, про ліквідацію наслідків ворожої атаки по Житомирщині.

Андрій Осадчук, народний депутат від фракції «Голос», про боротьбу з втікачами-зрадниками, про інцидент із втечею нардепа Дмитрука, про неконституційність обмежень руху народних депутатів владою, про необхідність вдосконалення статті Кримінального кодексу про колаборацію з ворогом.

Олег Дунда, народний депутат від фракції «Слуга народу», про наслідки ворожої атаки на Київщині, про боротьбу з втікачами-зрадниками, про інцидент із втечею нардепа Дмитрука.

Тарас Семенюк, експерт-міжнародник Інституту освітньої аналітики, про ймовірність переговорів щодо припинення вогню по енергетиці за посередництва Катару, про масову атаку як відповідь за Курський наступ ЗСУ, про дозвіл партнерів на застосування західної зброї по Росії.

Максим Дворовий, голова напряму «Цифрові права» Лабораторії цифрової безпеки, про значення затримання у Франції Дурова для подальшого функціонування платформи «Телеграм», про небезпеки, пов’язані з цим месенджером, про законопроєкт щодо телеграму.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій, про зрадників-утікачів, зокрема втечу нардепа Дмитрука, про масований ракетно-дроновий удар Росії та дозвіл партнерів бити по Росії, про нібито зрив переговорів між Росією та Україною, про війська Білорусі поблизу українського кордону.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, про стан енергосистеми після масованої атаки ворога, про графіки відімкнення електрики.

Дмитро Новицький, президент Асоціації водоканалів, про ситуацію з водопостачанням у різних містах.

Ігор Молодан, експерт із безпеки, інструктор із виживання, про способи виживання взимку в ситуації з масовими відімкненнями електрики, води, тепла.

Євген Дикий, ветеран російсько-української війни, воєнний аналітик, про ймовірність перекидання російських військ на Курщину, про різні наслідки Курського наступу ЗСУ.

Юрій Федоренко, командир батальйону ударних безпілотників «Ахілес» 92-ї ОШБ, про ситуацію на фронті на Харківському напрямку.

Павло Латушко, заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, про можливу мету ескалації з боку Лукашенка, про ймовірність участі білоруської армії у бойових діях проти України.

Крім того, в ефірі було відеозвернення президента Володимира Зеленського.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували найбільше — 62 рази. Це по 15,5 порушення на годину ефіру в середньому.

Найбільше було неперевіреної інформації та відео з соцмереж і телеграм-каналів — загалом 38 таких порушень. Зокрема користувалися телеграм-каналами ДБР, Офісу генпрокурора, ДСНС, Дніпропетровської та Донецької облпрокуратур, командувача Повітряних сил Миколи Олещука, Київської, Одеської, Дніпропетровської та Запорізької ОВА, голів Київської ОВА Руслана Кравченка й Запорізької ОВА Івана Федорова, Київської МВА Сергія Попка, «Вінницяоблводоканалу», нардепа Артема Дмитрука, керівника ЦПД Андрія Коваленка, компанії «ДТЕК». Фейсбук-сторінками прем’єр-міністра Денис Шмигаля, Руслана Кравченка і дружини пораненого журналіста Івана Любиша-Кірдея. Сторінками в соцмережах ДСНС Київщини, Житомирщини, Одещини й Волині.

Узагальнених розмитих псевдопосилань було 18. Так «посилалися» на пресслужбу Верховної Ради, МЗС, «Укренерго», Одеську ОВА, Луцьку міськраду, «Волиньобленерго». І були ще більш розмиті «говорять місцеві жителі», «за даними слідства», «розповідають прикордонники», «повідомили у французькій поліції», «за даними опитувань», «за інформацією медиків», «як повідомили Суспільному в пресслужбі одного з промислових підприємств», «розповіли рятувальники».

Крім того, було 6 абстрактних псевдопосилань: «наші джерела підтвердили», «повідомили» (невідомо хто), «я знаю», «знаємо», «відомо».

Стандарт точності інформації

Стандарт було порушено 21 раз (більш як по 5 порушень на годину).

Найбільше було невідповідностей картинки й тексту в сюжетах і БЗ — 18 порушень.

Абияк «ілюстрували» розмови з трьома гостями.

Стандарт відокремлення фактів від думок

Було 43 порушення (це майже по 11 порушень на годину ефіру в середньому).

Усе це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Найбільше було всіх оцих «закликав»-«наголосив».

І різних оцінок із різних приводів: «серію потужних вибухів», «понівечено 20 будинків», «пошкоджені не лише, на жаль, у нас в області», «на жаль, вона зараз не працює», «і це також говорить саме за себе», «час від часу провокував скандали», «популярною є схема», «велику нараду», «наслідків набагато більше насправді», «вони зараз не актуальні», «в багатьох мікрорайонах», «в багатьох магазинах», «розгромно програла», «найпрестижнішого клубного турніру», «популярна локація», «не користуються такою популярністю».

Траплялися і зайві в новинах маркери авторизації: «скажу», «також скажу», «хочу зазначити».

Стандарт повноти інформації

Було 5 порушень.

Двічі не були титровані синхрони в повідомленні про наслідки атаки по Запоріжжю.

Не титрували бекграундове архівне відео з нападом нардепа Дмитрука на військового.

Ще у двох БЗ на відео не було інтершуму.

Стандарт доступності подачі інформації

Стандарт порушували 22 рази (це по 5,5 порушення на годину).

Не знаю, де редакція взяла цю мапу, але на ній нічого прочитати чи роздивитися неможливо. Починаючи з легенди. Показували її в ефірі тричі.

Не було сенсу показувати скриншот зі сторінки в мережі Х посолки ЄС в Україні Катаріни Матернової — занадто це дрібно, та ще й англійською, якою значна частина аудиторії не володіє. Так само і скрин зі сторінки посла Великої Британії Мартіна Гарріса. І міністра оборони Нідерландів Рубена Брекельманса. Усе це по тричі.

Скриншот із фейсбуку не читається, бо занадто вже дрібний шрифт. І до того ж, блакитний маркер ще більш ускладнює глядачам можливість прочитати текст.

 

Так само і з таким же маркером була і сторінка очільника Київської ОВА. Так само і сторінка керівника ЦПД Коваленка в телеграмі. А ось і ще краще.

 

От навіщо це показувати? Добре, що хоч не здогадалися і тут маркером щось виділяти. Так само скриншот телеграм-сторінки Офісу генпрокурора.

А от тут таки переклали з французької.

 

Але набрали текст шрифтом навіть меншим за оригінал на скриншоті.

Або ще ось таке. На мій погляд, очевидно ж, що інфографіку слід малювати з урахуванням усіх постійних ефірних елементів на екрані, щоб вони не перекривали собою якісь змістовні частини інфографіки. Як ось тут, де рухомий рядок саме і перекриває останню пару.

 

Тричі був титр на синхроні: «заступник генерального директора МТМО». Рідкісний глядач зуміє розшифрувати цю абревіатуру.

Інші зауваження

Підводка до сюжету закінчувалася словами «Андрій Стасюк розкаже», після чого Андрій Стасюк почав говорити жіночим голосом. Просто сам сюжет починався з цитування телеграм-сторінки Офісу генпрокурора, начитаного навіщось жіночим голосом. Але ж якось же слід узгоджувати кінцівки підводок з початками сюжетів, щоб не виглядати перед глядачами настільки недолуго.

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу була такою: 7 репортажних сюжетів і 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 5 ньюзмейкерів. З матеріалів кращими були репортаж Оксани Євпак про наслідки ворожого влучання в багатоповерхівку у Луцьку (оператор Валерій Фетисов) і пряме ввімкнення Дарини Тимошкової про ліквідацію наслідків влучання в житловий будинок у Луцьку.

Стандарти журналісти каналу порушували 153 рази. Це більш як по 38 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше було порушень стандарту достовірності — 62, і більш як половина з них були неперевіреними картинками й інформаціями з соцмереж і з телеграм-каналів. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 43 рази, все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 22 рази порушили стандарт доступності подачі інформації, більшістю з цих порушень були абсолютно несприйнятні з екрана телевізора скриншоти й мапи. 21 раз порушували стандарт точності, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Проявів політичного піару, російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було.

Телеканал «Інтер» (8:00—12:00 27 серпня)

Зміст ефіру

Структура ефіру каналу була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щопівгодини були 10-хвилинні випуски новин, решту часу займали гостьові студії. Далі години починалися з 13-хвилинних новин і продовжувалися гостьовими студіями. Новини вела Анастасія Даугуле, гостьові студії по черзі вели Олександр Васильченко й Олексій Фадєєв.

В ефірі були такі сюжети:

про наслідки ракетно-дронової атаки на Хмельниччині,

про навчання майбутніх бойових медиків,

про навчання піхотинців 141-ї бригади на Запоріжжі,

про підготовку українських військових у Великій Британії,

про порятунок лікарями Дніпра тяжкопоранених військових,

про нововведення в школах у новому навчальному році,

про використання російських безпілотників над стратегічними об’єктами в Німеччині,

про зволікання кредиту Україні під прибутки від російських заморожених активів,

про наслідки падіння ворожого дрона на п’ятиповерхівку в Луцьку,

про роботу «пунктів незламності» в Києві,

про ліквідацію наслідків масованої атаки на Дніпро напередодні,

про майбутню зустріч міністрів закордонних справ ЄС щодо допомоги Україні в протиповітряному захисті,

про психологічні тренінги на Харківщині щодо правильного спілкування з ветеранами війни і їх рідними.

Були прямі ввімкнення:

про наслідки ворожих обстрілів на Херсонщині та Миколаївщині,

про наслідки ворожого обстрілу Запоріжжя,

про наслідки обстрілів Харківщини ворогом,

про ліквідацію наслідків масованої атаки на Одесу.

Гостями ефіру були:

Віталій Бунечко, голова Житомирської ОВА, про ліквідацію наслідків ворожої атаки по Житомирщині напередодні, про ситуацію з електрикою в Житомирі й області, про збиття ворожих цілей вночі, про підготовку до опалювального сезону.

Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики, про ситуацію в енергосистемі після масштабної атаки напередодні, про графіки відімкнень електрики.

Ігор Поліщук, міський голова Луцька, про ліквідацію наслідків влучання дрона в житловий будинок напередодні, про розселення і допомогу постраждалим людям, про подальшу долю будинку, про розгортання «пунктів незламності» в місті, про стан з укриттями в місті.

Андрій Кульбач, заступник голови Дніпропетровської ОВА, про наслідки ворожої атаки по готелю в Кривому Розі, про аварійно-рятувальні роботи, про стан поранених, про ситуацію з енергопостачанням в області, про підготовку області до нового навчального року.

Олександр Порхун, в.о. міністра у справах ветеранів, про ветеранський Форум, про найбільші проблеми, з якими стикаються ветерани, про створення ветеранських сервісів і просторів у громадах, про центри допомоги ветеранам.

Андрій Ковальов, речник Генштабу, про ситуацію на різних ділянках фронту, про добові втрати ворога.

Олексій Дмитрашківський, пресофіцер «одного з підрозділів, що працює на Курському напрямку», про гуманітарну ситуацію в контрольованих ЗСУ населених пунктах на Курщині, про обстріли росіянами своїх же будівель, про реакції місцевого населення на українських військових.

Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби, про ситуацію з накопиченням білоруських військ на кордоні з Україною, про обмеження, які діють на прикордонні з Білоруссю, про ворожі обстріли прикордоння, про незаконний перетин кордону нардепом Дмитруком.

Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт Центру «Об’єднана Україна», про мирний план для України, про наступний Саміт миру, про можливість приєднання Індії до «Формули миру», про позицію Китаю щодо підтримки Росії, про дозволи партнерів бити їх зброєю по Росії, про питання посилення санкцій проти Росії.

Надія Ситник, начальниця управління служби освітньої безпеки Нацполіції, про роботу інспекторів служби освітньої безпеки в школах, про відбір і підготовку майбутніх інспекторів.

Крім того, в ефірі була пряма трансляція Форуму «Україна 2024. Незалежність» за участі керівників державних інституцій.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 70 разів. Це по 17,5 порушення на годину ефіру в середньому.

З телеграм-каналів і соцмереж брали інформацію і картинку в 9 випадках. Скористалися телеграм-каналами Херсонських МВА й ОВА, сторінками ДСНС Дніпропетровщини й Житомирщини, сторінкою в мережі Х міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів було найбільше — 32. У такий спосіб «посилалися» на ЗСУ, Генштаб і Повітряні сили, ДСНС, «Укренерго», Міненерго, Міносвіти, Київські ОВА і МВА, а ще на японське МЗС і польське військове командування. І були більш розмиті: «за даними розвідки», «за інформацією обласної влади», «звітують в райдержадміністрації», «за даними посадовців», «ЗМІ пишуть», «про це пишуть місцеві ЗМІ з посиланням на джерела в силових структурах», «за даними журналістів», «впевнені у земельній прокуратурі» тощо.

Було 7 абстрактних псевдопосилань: «наразі відомо», «згодом стало відомо», «попередньо», «за попередніми даними», «обіцяють» (невідомо хто)

8 разів наводили факти без посилань на джерела взагалі.

Ще було 15 узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок: «закликало українське МЗС», «кажуть у Мінцифри», «інструктори кажуть», «переконані учасники тренувань», «наголошують урядовці», «кажуть вчителі», «кажуть експерти», «пишуть журналісти», «бійці кажуть», «кажуть піхотинці», «попереджають енергетики» тощо.

Стандарт точності інформації

Стандарт порушували 20 разів (по 5 на годину в середньому). 13 з цих порушень були невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Неточно «ілюстрували» одне з прямих ввімкнень. І невідповідно «ілюстрували» 6 розмов із гостями.

Стандарт відокремлення фактів від думок

Цього дня було незвично мало (як для каналу) порушень цього стандарту — «лише» 97. Це більш як по 24 порушення на годину ефіру в середньому. Все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій: «у багатьох містах», «у багатьох регіонах», «найскладнішою ситуація залишається», «важлива кожна хвилина», «є проблеми», «незначних ушкоджень», «роблять неможливе», «надскладну операцію», «оперативно відкривають», «максимально наближені до реальних», «гучні вибухи», «раніше це вважалося пережитком минулого», «активно використовує», «досвідчені інструктори», «став справжньою інтернет-зіркою», «на великій швидкості», «особливо активно ті ширяли», «чимало несподіванок», «постраждалих, на щастя, там нема», «звичайнісінька багатоповерхівка», «ще чимало людей», «понівечили нове житло», «обережно розбирали», «неспокійною була минула ніч», «спалахнула масштабна пожежа», «вкотре закликав» тощо.

Стандарт повноти інформації

Було 4 порушення.

Ведучий гостьової студії у підводці розповідав про наслідки влучання ворожого дрона в будинок у Луцьку, жодного разу не згадавши, що це було добу тому. Тобто у підводці не було відповіді на одне з класичних репортажних запитань «коли це сталося?». Далі було ще гірше. В самому сюжеті кореспондентка казала, що «вибух пролунав близько о пів на дев’яту ранку». Це звучало в ефірі о 9:43. Тож логічно глядачі могли це сприйняти як сьогоденну подію, яка щойно от сталася. А сталася вона понад добу тому.

Ще у двох матеріалах були не титровані синхрони.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 3 порушення, всі три — використання журналістами жаргонізму «гаджети».

Стандарт оперативності

Подавали як новину влучання дрона в будинок у Луцьку. На момент ефіру від події вже минула більш ніж доба.

Інші зауваження

Одного разу забули про фемінітив: «Вероніка Безлер, директор…» (титр у сюжеті Михайла Манилюка).

Елементи політичного піару

Був класичний «паркет» про розмову прем’єра Дениса Шмигаля з заступником держсекретаря США. Де власне «новиною» був лише сам факт розмови. А це ніяка не новина. Проте «Шмигаль наголосив».

Наративи роспропаганди й токсичні медіаперсонажі

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле, яка раніше вела концерти до 9 травня на «Інтері».

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу була такою: 3 репортажні сюжети, 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 5 ньюзмейкерів.

Стандарти журналісти каналу порушували 195 разів. Це майже по 49 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 97 разів. Усе це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності інформації порушували 70 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 20 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах. Крім того, 4 рази було порушено стандарт повноти інформації, 3 рази — стандарт доступності й було одне порушення стандарту оперативності.

Був один прояв політичного піару — класичне «паркетне» повідомлення про розмову прем’єра Дениса Шмигаля з заступником держсекретаря США. Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу не було, новини вела токсична ведуча каналу.

Телеканал «Ми — Україна» (18:00—22:00 27 серпня)

Зміст ефіру

Структура ефіру каналу була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою. Короткі новини вели по черзі Людмила Добровольська й Олег Панюта, підсумковий випуск вони вели вдвох, гостьові студії вели Юлія Галушка й Олег Білецький.

В ефірі були такі сюжети:

про рятувальні роботи в місці влучання ракети в готель у Кривому Розі,

про наслідки ворожого обстрілу на Запоріжжі,

про евакуацію з прифронтового Мирнограда,

про наслідки ракетно-дронової атаки на Київщині,

про ситуацію на Курщині,

про російське полювання на цивільних людей дронами в Херсоні,

про значущі заяви високопосадовців на форумі «Україна-2024, Незалежність»,

про питання надання Україні дозволів бити західною зброєю вглиб території Росії,

про еволюцію української зброї протягом повномасштабної війни,

про гуртожиток для переселенців на Рівненщині,

про ситуацію на різних ділянках фронту,

про ситуацію на українсько-білоруському кордоні,

про облаштування військової бази НАТО у Литві,

про матір звільненого українського військовополоненого,

про роботу контакт-центру «Нафтогазу України» у Хмельницькому.

Прямих ввімкнень не було.

Гостями ефіру були:

Ігор Терехов, міський голова Харкова, про ситуацію в Харкові та про наслідки обстрілів попереднього дня, про ускладнення в роботі залізничного сполучення з Харковом через наслідки атак по місту, про альтернативну систему оповіщення в місті, про підготовку міста до нового навчального року.

Микола Колісник, заступник міністра енергетики, про ситуацію в енергосистемі після масованої ворожої атаки 26 серпня, про усунення наслідків цієї атаки, про уникнення блекауту, про нераціональність прогнозів.

Андрій Пишний, голова Нацбанку України, про проблему дропів, про обмеження переказів між картками фізичних осіб (записане інтерв’ю каналу ICTV).

Арсеній Пушкаренко, заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики, про підсумки візиту індійського прем’єра Моді до України, про підсумки щорічної наради послів України, про роботу міжпарламентської дипломатії.

Олег Калашніков, офіцер пресслужби 26-ї артилерійської бригади, про ситуацію на фронті під Часовим Яром, про навченість і оснащеність ворога, про мотивації полонених ворогів.

Петро Яценко, речник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, про перевірку стану здоров’я повернених 24 серпня за обміном військовополонених, про поповнення обмінного фонду і перебіг переговорів щодо наступних обмінів.

Владислав Власюк, уповноважений президента з питань санкційної політики, про нові санкції США, зокрема проти угорських і китайських компаній, про реекпорт Індією російської нафти, про обхід Росією санкцій проти експорту нафти.

Олександр Коваленко, воєнно-політичний оглядач «Інформаційного спротиву», про ситуацію на Покровському напрямку, про поступове зменшення інтенсивності ворожого наступу на інших напрямках на Донеччині, про вплив Курського наступу ЗСУ, про ситуацію на Харківському напрямку, про українську балістичну ракету і про перспективи виробництва українських ракет.

Олександр Рувін, директор Київського НДІ судових експертиз, про дослідження залишків ворожих ракет і безпілотників, про зміни компонентів ворожих ракет і дронів, про деградацію компонентів у зброї ворога, про якість північнокорейських ракет.

Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації, про можливі наслідки затримання у Франції Дурова для подальшого функціонування телеграму, про використання телеграму російською розвідкою, про небезпеки використання телеграму українцями, про неможливість заборони телеграму в Україні.

«Рубін», командир загону «Омега», про збір на потребу підрозділу в дронах, про ситуацію на Донецькому напрямку.

Юрій Федоренко, командир батальйону УБПАК «Ахілес» 92-ї ОШБ, про ситуацію на фронті на Харківському напрямку, про завдання, яких вдалося досягти Курською операцією, про використання там ворогом резервів, які готувалися на інші напрямки фронту.

Станіслав Прибитько, директор Директорату електронних комунікацій і радіочастотного спектра Мінцифри, про те, як залишатися на зв’язку в умовах тривалих відімкнень електрики.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 81 раз, це більш як по 20 порушень на годину ефіру в середньому.

З соцмереж і телеграму брали фото і відео у 21 випадку. Скористалися сторінками в соцмережах Нацполіції, Патрульної поліції, Держприкордонслужби, ДСНС Дніпропетровщини, Запоріжжя, Полтавщини й Одещини. Брали картинки з анонімних телеграм-каналів «Крымский ветер», «Труха» і «Dnipro», а також із ворожих анонімних «Это Ростов», «Shot», «Любимый Сочи».

Узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації було 18. Так «посилалися» на Генштаб, Повітряні сили, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, Мінцифри, Центр протидії дезінформації, Дніпропетровську і Харківську ОВА, «Укрзалізницю», а також на Білий Дім, Кремль, уряд, МЗС і Мінторгівлі Китаю. Були ще більш розмиті «Мінськ запевняє», «Китай назвав», «влада підтверджує», «військові кажуть».

Було 4 абстрактні псевдопосилання: «знаємо», «за розвідданими», «відомо» і навіть «подейкують».

Взагалі без посилань на джерела наводили факти 13 разів.

Найбільше ж було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок — 25: «заявляли в Мінстратегпромі», «додають у Держприкордонслужбі», «у «Нафтогазі» запевняють», «вважають в Білому Домі», «підтвердили у Пентагоні», «наголошують в Альянсі», «в самому Кремлі упевнені», «кажуть у французькій прокуратурі», «американські генерали не виключають», «американська преса припускає», «місцеве «насєлєніє» бідкається», «енергетики кажуть», «медики кажуть», «оператори розповідають», «наші військові кажуть», «місцеві кажуть», «як кажуть експерти», «експерти не певні».

Стандарт точності інформації

Стандарт було порушено 27 раз, це майже по 7 порушень щогодини. Більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Часом до повного абсурду. Наприклад, повідомлення про ворожу ракетно-дронову атаку по Україні частково «перекривали» відео пожежі в одеському храмі, який насправді ж загорівся від влучання блискавки, про що самі ж у новинах і повідомляли раніше. Або на словах про те, що Єнс Столтенберг скликає засідання Ради Україна-НАТО, навіщось показували взятого з архіву Ллойда Остіна. Або ж казали про Білий Дім, а показували Конгрес тощо.

І традиційно числа називали цифрами.

Стандарт відокремлення фактів від думок

Стандарт порушували найбільше — 199 разів. Це майже по 50 порушень на годину в середньому.

Майже все це (195 порушень) були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій.

Суто емоційні оцінки: «кровопролитні бої», «смертельним залізом», «росіяни гатять», «вщент зруйнувавши», «вщент знищили», «Україна оговтується», «хизуються своїми звірствами», «справді вражає», «на жаль, не вдалося», «на жаль, не відбулося», «на Росії кара з неба прилетіла», «два роки надії у безнадії», «дивом вдалось врятуватись», «не тямиться від щастя», «голос тремтить щоразу» тощо.

Різні оцінки з різних приводів: «один із найважчих на фронті», «найінтенсивніші бої», «масштабні наслідки масштабного теракту», «багато загиблих і поранених», «грізної ракети-дрона», «чимало зброї», «спалахнув миттєво», «цинічно називаючи», «ставляться із певним скепсисом», «самопроголошений президент», «вкрай суперечлива», «два безкінечних роки», «ефективно спрацювали», «чимало уваги приділив», «за лічені хвилини», «суперечливі заяви», «підозрілу активність», «найбільш гамірно», «ситуація змінилась кардинально», «у вимові давалося важко», «легко зможуть відчути», «у вкрай короткі терміни», «активно почала працювати», «місце обрали невипадково», «урочисто відправив» і подібні.

Різні міркування журналістів — «експертні» думки, припущення, «корисні поради» і якісь емоційні «промови»: «Попри успіх ЗСУ у Курській області Росії, відчутного відтоку її сил з Покровського напрямку не сталося». «Росії буде складно протидіяти й навіть вимовити, що прилетіло, але дуже легко зрозуміти, за що» (ведуча Людмила Добровольська). «Зайшовши в Курську область, наші Сили оборони вкотре продемонстрували світові, що насправді важливо кремлівському диктатору». «І поміж тим росіяни використовують свою стандартну практику — закидають свої ж села авіаційними бомбами, ракетами та артилерією, аби сповільнити наш наступ, адже нині це чи не єдине, що залишається ворогу» (сюжет Влади Цимбаленко). «Цей план президент імовірно передасть Джо Байдену» (сюжет Олени Чернякової). «Споживачі ж зі свого боку для сталого проходження опалювального сезону можуть заздалегідь перевірити та обслужити свої газові прилади». «Не зайвим буде забезпечити електрозалежні котли альтернативним джерелом живлення і за можливості до зими утеплити власні оселі» (сюжет Юлії Бабак). «У США гадають»»одна із головних причин, чому Сполучені Штати не дозволяють досі бити вглиб Росії, - сподівання на примирення» (сюжет Юрія Гули). «Та є фактори, що вказують, це міг бути модернізований «Нептун» (сюжет Олени Чернякової). «Проте на прямий вступ у війну Лукашенко навряд чи наважиться, він вкрай боїться втратити владу у своїй країні, та й його ресурсів може бути недостатньо для атаки» (сюжет Влада Паливоди).

Траплялися й зайві в новинах маркери посилення уваги: «до слова», «цікаво».

Ведучі гостьових студій 4 рази не авторизували своїх суб’єктивних міркувань. Наприклад, Олег Білецький казав: «Ну “все, що є”, це не означає “все, що вишколене, і підготовлене, і устатковане в належний спосіб”» (чесно кажучи, це якось дивно звучало від ведучого в розмові з військовим з фронту, я б сказав, аж занадто якось самовпевнено).

Стандарт повноти інформації

Було 30 порушень. Це по 7,5 на годину ефіру в середньому.

Ведучий представив Юрія Федоренка і запропонував розповісти про оперативну інформацію з «вашого напрямку». Цікаво, ведучий розраховує на те, що вся аудиторія марафону вже встигла вивчити, на якому саме напрямку воює батальйон «Ахіллес»? Сам гість лише згодом назвав Харківщину. Тобто перші півтори хвилини глядачі не знають, про який саме напрямок фронту, ба навіть у якій області розповідає гість.

Так само ведучий не називав напрямок фронту і в розмові з пресофіцером 26-ї артбригади Олегом Калашніковим. «Що відбувалося на вашому відтинку». Це де? Слава богу, гість десь на другій хвилині відповіді згадує про Часів Яр. А якби не згадав?

У оглядовому сюжеті, анонсованому ведучими як огляд всіх важливих заяв, зроблених високопосадовцями на форумі «Україна-2024, Незалежність», геть забули таку «дрібничку» як повідомлення президента Зеленського про успішне випробування нової української балістичної ракети. Ну, а про суперечливі реакції президента на запитання щодо Татарова, зрозуміло ж, теж сказано не було.

Ведучий казав у запитанні до гостя: «тут можна перераховувати Березовського, Литвиненка і багато-багато інших». Маю великий сумнів, що вся аудиторія марафону пам’ятає, хто такі були і як закінчили згадані ведучим персонажі. Тож, якщо вже згадав, слід було і давати бекграунд.

Не досить було представляти гостя Олександра Коваленка лише як «військово-політичного оглядача», а в сюжеті представляти Івана Ступака лише як «військового аналітика».

Не титрували датою бекграундове відео повернення полонених за обміном 24 серпня.

А ще у 23 сюжетах і БЗ на відео не було інтершуму. В частині сюжетів його заміняли на недоречну музичку.

Стандарт доступності подачі інформації

Представляли гостя (і словами, і титром) як «командира 1 окремого загону ЦСП “Омега”». Більшість аудиторії марафону навряд чи знають, як розшифровується ця абревіатура. Втім, можливо, ведучі теж цього не знали, хтозна?

Навіщо показувати ось цю геть неадаптовану до телеперегляду мапу?

 

Або навіщо показувати ось це?

 

Це що, хтось із глядачів щось зможе тут прочитати?

У 4 випадках титри на синхронах з’являлися менш ніж на секунду, тож прочитати їх глядачі точно не встигали.

Гість Андрій Коваленко казав «поки вони не стали такими юзер-френдлі». Це потребувало перекладу, бо не всі глядачі марафону знають англійську чи цей жаргонізм. Ведучі цього не зробили.

Ведучий двічі говорив про «Курську офензиву». Слово красиве, але не вся аудиторія знає його значення.

Інші зауваження

Чесно кажучи, редакція починає трошки «перегравати» з оцим своїм постійним «на Росії». Або ж з «насєлєнієм». Бо знову-таки, якщо це іронія чи сарказм, то це грубе порушення стандарту відокремлення фактів від думок, бо в новинах не місце жодній іронії чи сарказму. А якщо це не іронія чи сарказм, то це просто безграмотність. Яка повністю у стилі наших безграмотних ворогів. Якось редакції слід було би вже визначитися, чим вона займається і як вона це робить.

Побіжно: от якась у телемарафоні просто пошесть пішла говорити про «крісло колісне». Це ж не за законами української мови. Це канцелярит. Чому б його не казати «колісне крісло»?

Елементи політичного піару

Традиційно надали слово голові правління «Нафтогазу України» Олексію Чернишову для вихвалення роботи компанії, «замаскувавши» це у нарисовому сюжеті про роботу контакт-центру «Нафтогазу України» у Хмельницькому. У своєму ж синхроні пан Чернишов просто повторював дослівно те, що він уже в телемарафоні говорив багаторазово протягом тижнів і місяців, — що газу вистачить, що компанія розширяє його видобуток, і що ціни на газ для споживачів не зміняться.

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу була такою: 4 репортажних сюжети, прямих ввімкнень не було, в гостях побувало 4 ньюзмейкери. З сюжетів кращими були репортажі Софії Москаленко про рятувальні роботи в місці влучання ракети в готель у Кривому Розі (оператор Євген Лопатніченко), Олени Каптюх про наслідки ворожого обстрілу на Запоріжжі (операторка Дарина Зорянова) і Марини Асмолової про евакуацію з прифронтового Мирнограда (оператор Олександр Петровський).

Стандарти журналісти каналу порушували 347 разів. Це майже по 87 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 199 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 81 раз. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 30 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео. Майже всі з 27 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 10 разів порушили стандарт доступності подачі інформації.

У проаналізованому ефірі каналу був один прояв політичного піару — традиційне надання слова голові правління «Нафтогазу Україна» Олексію Чернишову.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було.

Важливі події / теми, які не були озвучені в телемарафоні

26 серпня

Росіяни атакували безпілотником цивільне авто в Херсона, загинув чоловік.

На Волині під час конфлікту командир взводу застрелив поліцейського.

В Україні зростають борги підприємств по зарплаті працівникам.

DeepState: Росіяни просунулися біля Покровська і Мирнограда в Донецькій області.

27 серпня

Росіяни обстріляли швидку, яка їхала до пораненого в Херсоні, поранено трьох медиків.

Вночі невідомий обстріляв пост охорони Луцького ТЦК і поранив солдата.

Голова МАГАТЕ попередив про ризик ядерного інциденту на Курській АЕС.

Заяви президента Зеленського щодо заступника керівника ОП Татарова (про це повідомлялося в ефірі Першого каналу Суспільного).

Канали в ефірі спільного телемарафону (порівняння)

Структура ефірних блоків

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: до 11 ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин і 10-хвилинні посередині), решту часу займали гостьові студії. В останній годині ефіру був один випуск новин.

Структура ефіру каналу «1+1» була традиційною: години починалися з дуже «різнокаліберних» випусків новин — і по 15, і по 30, і по 45 хвилин, продовжувалися гостьовими студіями. Остання година ефіру (з 17-ї) була повністю новинною.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, о 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступні за ним пів години показували фільми.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щопівгодини були 10-хвилинні випуски новин, решту часу займали гостьові студії. Далі години починалися з 13-хвилинних новин і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: ефірні години починалися з випусків новин (то 30-, то 15-хвилинних), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був 40-хвилинний підсумковий випуск новин і 20-хвилинні спортивні новини. Наступна година ефіру була повністю гостьовою.

Новинна складова

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» була слабкою в репортажній частині — лише один репортажний сюжет і одне пряме ввімкнення (та й те планувалося редакцією не як подієве). У гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була потужною в репортажній частині — 5 репортажних сюжетів і 8 прямих ввімкнень. У гостях побувало 3 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 8 репортажних сюжетів і одне пряме ввімкнення. У гостях побували 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажні сюжети, 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 5 ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 4 репортажних сюжети, прямих ввімкнень не було, в гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 7 репортажних сюжетів і 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 5 ньюзмейкерів.

Гостьові студії

У гостях на каналі «Рада» побувало 15 людей: 4 ньюзмейкери, 4 речники, 2 радники, 3 експерти, один журналіст і один учасник подій.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 3 ньюзмейкери, 3 експерти та 3 учасники подій.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побували 11 гостей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, 2 радники та 3 учасники подій.

У гостьових студіях каналу «Інтер» побувало 10 людей: 5 ньюзмейкерів, 3 речники, експерт і учасниця подій.

У гостях каналу «Ми — Україна» побувало 13 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, один радник, 3 експерти та 3 учасники подій.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 гостей: 5 ньюзмейкерів, 7 експертів і 2 учасники подій.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: у звітних два дні в ефірі марафону біли винятково гості від «Слуги народу» — їх було 4 (Дмитро Соломчук і Давид Арахамія на «Раді», Юлія Гришина на «1+1» і Арсеній Пушкаренко на «Ми — Україна»).

В ефірі Першого каналу Суспільного 26 серпня побувало лише два нардепи: Андрій Осадчук з фракції «Голос» і Олег Дунда з фракції «Слуга народу».

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 394 рази. Це 98,5 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт достовірності — 188 разів, це абсолютний рекорд для телемарафону, крім того були ще й два абсолютні рекорди за кількістю узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації (86) і за кількістю фактів, поданих без будь-яких посилань на джерела (54, щоправда цей рекорд протримався недовго, в наступному слоті його побили журналісти каналу «1+1»).). Такі великі кількості порушень пояснюються багаторазовими повторами одних і тих же повідомлень з одними й тими ж порушеннями. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 149 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. 24 рази порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень було відео без інтершуму. З 23 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки й тексту за кадром в сюжетах і БЗ. Крім того, 9 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та було одне порушення стандарту оперативності.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 477 рази. Це більш як по 119 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по два порушення щохвилини. Найчастіше (234 рази) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. За порушеннями стандарту достовірності канал цього дня встановив два абсолютні рекорди телемарафону — по-перше, загалом було 169 порушень стандарту. І було 59 випадків, коли факти подавали без будь-яких посилань на джерела. Стандарт точності порушували 51 раз, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом в БЗ і сюжетах. Стандарт повноти інформації порушили 14 разів, стандарт доступності її подачі — 9 разів. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 539 разів. Це майже по 135 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по два порушення щохвилини. Найчастіше — 324 рази — порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 137 разів порушували стандарт достовірності. Найбільше було фактів, поданих без будь-яких посилань на джерела. Майже всі з 56 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. За таким різновидом порушення стандарту медіагрупа встановила цього дня абсолютний рекорд марафону (53 порушення). 16 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 5 разів — стандарт повноти й одного разу порушили стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 195 разів. Це майже по 49 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 97 разів. Усе це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності інформації порушували 70 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 20 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах. Крім того, 4 рази було порушено стандарт повноти інформації, 3 рази — стандарт доступності й було одне порушення стандарту оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 347 разів. Це майже по 87 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 199 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 81 раз. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 30 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео. Майже всі з 27 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 10 разів порушили стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 153 рази. Це більш як по 38 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше було порушень стандарту достовірності — 62, і більш як половина з них були неперевіреними картинками й інформаціями з соцмереж і з телеграм-каналів. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 43 рази, все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 22 рази порушили стандарт доступності подачі інформації, більшістю з цих порушень були абсолютно несприйнятні з екрана телевізора скриншоти й мапи. 21 раз порушували стандарт точності, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Прояви політичного піару

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 5 проявів політичного піару. 4 рази давали фрагмент відеозвернення президента Володимира Зеленського, який не містив у собі новини. І була велика розмова з Давидом Арахамією як з очільником парламентської фракції «Слуга народу» зі зручними запитаннями та «домашніми заготовками».

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв політичного піару — без реальної новини «іміджеве» БЗ+СХ про «Нафтогаз України» і його очільника Олексія Чернишова.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — класичне «паркетне» повідомлення про прем’єра Дениса Шмигаля.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — традиційне надання слова голові правління «Нафтогазу Україна» Олексію Чернишову.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі каналу «1+1» не було.

Проявів політичного піару, російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного цього дня не було.

Російські наративи й токсичні медіаперсонажі

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» російських пропагандистських наративів не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських пропагандистських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу.

У проаналізованих ефірах інших каналів російських наративів і токсичних медійних персонажів не було.

Російських наративів і токсичних персонажів у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного не було.

Скриншот відео: Факти ICTV/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
638
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду