Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 16-17 липня 2024 року

Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 16-17 липня 2024 року

25 Липня 2024
2407

Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 16-17 липня 2024 року

Ігор Куляс
для «Детектора медіа»
2407
Порушення стандартів в ефірних блоках «Інтера», «Ради», ICTV з СТБ, «1+1», «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного.
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 16-17 липня 2024 року
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного за 16-17 липня 2024 року

Цей моніторинг — докладний аналіз ефіру спільного марафону (новин, прямих ввімкнень, гостьових студій) на дотримання стандартів і вагомі професійні помилки ведучих і журналістів. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа». Докладний розбір роботи ведучих і журналістів під час моніторингу потрібен і глядачам, і самим медійникам, які зможуть врахувати свої помилки та робити якісніший продукт. В аналізі ми враховуємо специфіку воєнного часу та фіксуємо лише порушення стандартів, яких журналісти й ведучі могли б уникнути.

Детальніше — в методології моніторингу, яку ми оновили з 2024 року з урахуванням думки телевізійників. Резюме моніторингових звітів читайте тут. У рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону. А підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень — червень 2024 року читайте тут (перша частина) і тут (друга).

21 травня Перший канал Суспільного вийшов із телемарафону і відправився у самостійне плавання 24/7. Для моніторингу ця зміна не є принциповою. Робота інформаційної редакції Суспільного мовника оцінюватиметься так само як і раніше. Для цього в моніторинг почергово потраплятимуть 4-годинні блоки роботи каналу в ті ж дні, у які моніторитимуться й учасники спільного телемарафону. По черзі ці блоки братиму з різних слотів (ранкового, денного, вечірнього). Методологія оцінки ефірного продукту Суспільного мовника залишається тією ж самою.

Телеканал «Інтер» (8:00–12:00 16 липня)

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку каналу була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два 10-хвилинні випуски новин, решта часу — гостьові студії. З 10-ї ранку ефірні години починалися новинами (по 13 і по 16 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями. Новини вела Анастасія Даугуле, гостьові студії по черзі вели Олександр Васильченко й Олексій Фадєєв.

В ефірі були такі сюжети:

про черги в ТЦК у Києві в останній день оновлення даних,

про прибуття до Дніпра евакуаційного потяга з Покровська,

про висування Трампа кандидатом у президенти,

про дискусії німецьких політиків щодо надання Україні бойових літаків,

про розкопки археологів у Холодному Яру,

про роботу фермерських господарств Буковини у нинішніх умовах,

про жнива на Прикарпатті,

про стрілецькі вишколи для цивільних у Запоріжжі,

про ставлення до Орбана в ЄС,

про зростання тарифів на воду у Марганці,

про поліцейського-кінолога з Прикарпаття, який був миротворцем у Косово,

про реабілітаційний центр для поранених українських військових у Португалії,

про порятунок лелеки патрульними в Рівному.

Були прямі ввімкнення:

про бомбардування ворогом прикордонних населених пунктів Харківщини,

про наслідки ворожих обстрілів Запоріжжя,

про наслідки ворожих обстрілів і бомбардувань на Дніпропетровщині,

про наслідки ворожих обстрілів Херсонщини та Миколаївщини,

про ситуацію під ТЦК в Києві в останній день оновлення даних,

про черги під ЦНАПами в Івано-Франківську,

про виставку «Мова вбивства як складова рашизму» в Києві.

Гостями ефіру були:

Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики, про ситуацію в енергосистемі та про графіки відімкнень електрики.

Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони, про підсумки двох місяців оновлення даних військовозобов’язаними, про подальше функціонування додатка «Резерв+» і запуск нових функцій, зокрема онлайн-бронювання.

Дмитро Гуцуляк, речник Генштабу, про ситуацію на різних ділянках фронту, про добові втрати ворога.

Сергій Братчук, речник Добровольчої української армії «Південь», про оперативну ситуацію в Одеській області, про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному морі, про ситуацію на південних ділянках фронту, про перекидання ворогом військ з півдня на Харківщину.

Євген Єрін, представник пресслужби Головного управління розвідки, про збір на морські дрони «Магура», про можливості морських дронів і їхній розвиток.

Дмитро Жмайло, виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, про ситуацію на фронті на півночі Харківщини, про перекидання ворогом сил із Херсонщини на Харківщину, про ситуацію з надходженням літаків F-16 і можливості, які вони дадуть ЗСУ, про вербування Росією іноземців-найманців до свого війська.

Максим Гопка, аналітик аграрних ринків, про бюджетні субсидії тваринницьким фермерським господарствам, про падіння доходів фермерських господарств, про проблеми експорту м’ясо-молочної продукції.

Олексій Буряченко, кандидат політичних наук, керівник Міжнародної асоціації малих громад, про офіційне висування Трампа кандидатом у президенти та про питання кандидата від Демократичної партії, про перспективи для України в разі виграшу Трампа, про проросійську активність Орбана і реакції ЄС на неї, про білорусько-китайські навчання в Білорусі.

Іван Ступак, воєнний експерт Українського інституту майбутнього, про російське ІПСО щодо імовірного підриву Київської  та Каневської дамб, про повідомлення російської пропаганди для західного світу.

Олег Гетьман, економіст, координатор експертних груп Економічної платформи, про зростання курсу долара, про перегляд програми кредитування України МВФ.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 84 рази (це по 21 порушення на годину ефіру в середньому). З інтернету брали відео та інформацію у 12 випадках. Користувалися телеграм-каналами Держприкордонслужби, Херсонської ОВА, ДСНС Донеччини, телеграм-каналами «Спільнота Стерненка», «Андрющенко Time», а також анонімними ворожими телеграм-каналами. Скористалися фейсбук-сторінкою прем’єра Дениса Шмигаля. Були «посилання» «повідомляють і місцеві телеграм-канали» (ворожі), «російські телеграм-канали пов’язували».

Узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації було 30. У такий спосіб «посилалися» на Міноборони, Генштаб, Повітряні сили, ОТУВ «Харків», ДСНС, Мінагрополітики, Київську і Дніпропетровську ОВА, «Червоний хрест», «Укренерго», компанію «ДТЕК», а також на Конгрес США, уряд і Мінфін Німеччини. Були й геть розмиті: «медики оцінюють», «за даними істориків», «вдалося дізнатися ЗМІ», «за даними синоптиків», «розповідають фермери», «кажуть аграрії», «інструктори розповідають».

Було 5 абстрактних псевдопосилань: «попередньо», «обіцяють» (невідомо хто), «закликають» (невідомо хто), «кажуть» (невідомо хто) і навіть «як я чую в кулуарах» (невідомо від кого). 7 разів наводили факти без посилань взагалі.

30 разів робили узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок: «Міноборони заявило», «РНБО називає», «енергетики закликають», «у “Марганецьводоканалі” пояснили», «українські дипломати закликали», «німецька опозиція закликає», «республіканці кажуть», «сподіваються організатори», «експерти прогнозують», «пацієнти кажуть», «розповідають чоловіки», «респонденти додають», «люди кажуть», «розповідають волонтери», «надзвичайники закликають», «розповідають фермери», «аграрії кажуть», «інструктори діляться», «поліцейські певні», «зазначають журналісти», «організатори виставки кажуть».

Стандарт точності інформації

Стандарт порушували 33 рази, це більш як по 8 порушень на годину ефіру в середньому. В більшості випадків це були невідповідності картинки й тексту в сюжетах і БЗ, переважно з некоректним використанням архівів. Наприклад БЗ про офіційне затвердження Трампа кандидатом у президенти навіщось «перекривали» архівним Трампом ще з цілим вухом. То хоч би «архів» написали! А було ще таке: ведучий розповідав про «шалені черги» біля ЦНАПів, а «перекривали» це відео черг під Шевченківським ТЦК (бо саме це відео до того показували у прямому ввімкненні звідти). Називається «яка різниця». У сюжеті про Орбана показували відео Будапешта, а геотитр був «Бельгія».

Невідповідно «ілюстрували» два прямих ввімкнення. І невідповідно «ілюстрували» розмови з 6 гостями.

Ще ведучий казав: «Україна отримала два і два мільярди доларів». 2 і 2 — це 4, а йшлося про 2,2 (два цілих дві десятих мільярда).

Стандарт відокремлення фактів від думок

Стандарт порушували найчастіше — 203 рази (це майже по 51 порушенню на годину ефіру в середньому). Майже все це (197) були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій.

Траплялися суто емоційні оцінки: «гатили російські війська», «в одній з найгарячіших точок», «найбільш кровопролитним протистоянням», «трагічна загибель шокувала всіх», «попри жахливу спеку», «гаряча пора», «з острахом очікують» тощо.

Багато було оцінок із будь-яких приводів: «ситуація на фронті залишається напруженою», «вдало нищать», «та головне — усі живі», «найбільший критик», «кульбіти іноземної політики», «помста це страва, яку подають холодною», «чим масштабніше шоу, тим більше уваги», «прихильники вірять наче у друге пришестя», «рівень відкритості і доступу на з’їзді абсолютно безпрецедентний», «чоловік в партії популярний, максимально інформований», «Америка розділена, розділена як ніколи», «ця кампанія точно не буде простою», «величезний зал», «багато міністрів», «ідея не нова», «потужних генераторів», «черги шалені», «сума чимала», «штрафи, вони чималі», «високий тариф», «гасити вогонь складно», «доволі популярний спосіб», «їх швидко прийняли», «активно використовують», «суворі правила безпеки», «новенький реабілітаційний центр», «кілька популярних туристичних маршрутів», «в розпалі жнива», «урожай ячменю доволі щедрий», «чабан із досвідом», «поспішно рушають», «досвідчені тренери», «жадібно п’є воду», «мальовничий, загадковий», «неймовірно насичену та цікаву історію», «у мальовничому містечку», «після потужної зливи», «величезним металевим парканом», «оперативно встали вогнеборці» і ще багато подібних.

Було кілька суб’єктивних міркувань — «експертних» думок, припущень тощо: «Імовірно, було викрито місце розташування ворожих систем ППО». «Однак не варто забувати про ощадливість» (ведуча Анастасія Даугуле). «Сил у противника поки що бракує, тому ворог іде в атаки локалізовано» (ведучий Олександр Васильченко у підводці). «Який має найбільші шанси стати наступним канцлером» (сюжет Тетяни Логунової).

Чимало було маркерів зайвої авторизації та маркерів привернення уваги: «а я додам», «я озвучу», «я зазначу», «що можу сказати», «хочу нагадати», «ще хочу додати», «хочу зазначити», «я чую», «що цікаво і що важливо», «до слова».

Ведучі гостьових студій у 4 випадках не авторизували власних суб’єктивних міркувань. Було 2 безпідставних узагальнення: «перші пацієнти центру умовами та терапією задоволені», «його трагічна загибель у 2000 році шокувала всіх».

Стандарт повноти інформації

Стандарт порушували 18 разів (по 4,5 на годину).

Кореспондентка в прямому ввімкненні казала «били по Нікополю, Марганецькій і Покровській громадах», а згодом: «За інформацією від районної військової адміністрації, на зараз район знову під атакою». Тут незрозуміло було, про який саме район ішлося, бо більшість глядачів не знають адмінподіл Дніпропетровської області.

Речник Братчук казав, що «сьогоднішня доба взагалі 4.5.0». І згодом про ситуацію в Чорному морі він знову вживав цей військовий жаргонізм, який потребувало бекграунду, бо точно не вся аудиторія знає, що це означає.

Не досить було представляти Максима Гопка лише як «аналітика аграрних ринків». А в 4 матеріалах на синхронах бракувало титрів.

6 разів не титрували датою бекграундове архівне відео.

У 5 випадках у БЗ на відео не було інтершуму. Дивно, бо для «Інтера» таке порушення є загалом незвичним.

Стандарт балансу думок

У прямому ввімкненні, а згодом і у двічі показаному сюжеті з-під Шевченківського ТЦК в Києві наводили синхрони, в яких чоловіки критикували роботу ТЦК. Слова представникам ТЦК у відповідь надано не було.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 5 порушень стандарту. Двічі давали геть неадаптовану до телевізора мапу споживання електроенергії від «Укренерго». Оскільки цей елемент стає в ефірі марафону регулярним, то редакції каналу (втім, як і редакціям інших учасників телемарафону) слід би було вже намалювати власний шаблон. Але навіщо напружуватися? Набагато простіше ж просто взяти з сайту «Укренерго» і тицьнути в ефір. А те, що глядач на цій мапі не може прочитати написи чи розібратися, що і як у різних областях — то це проблема глядача, а редакції до того байдуже.

У прямому ввімкненні кореспондентка казала: «прошу послухати синхрон». Це суто професійний термін, незрозумілий аудиторії. У титрі в сюжеті було: «керівник НГО Help UAPT». Навіщо всі ці малозрозумілі для більшості глядачів абревіатури?

І вже згадане «4.5.0» без бекграунду.

Інші зауваження

Наприкінці ведучий просто «передавав слово колегам», а не сказав, яким саме.

І знову забували про фемінітиви: «відео РФ, країни-агресора» (титр на всьому ворожому відео на каналі), «окружний суддя Флориди Еллін Кенон постановила» (ведуча Анастасія Даугуле), «Камала Гарріс, чинний віцепрезидент США» (ведуча Анастасія Даугуле), «Світлана Гринчук, заступник міністра енергетики» (титр на гості), «Людмила Бабич, начальник…» (титр у сюжеті Олени Мендалюк).

Елементи політичного піару

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було.

Наративи роспропаганди й токсичні медіаперсонажі

Наративів російської пропаганди у проаналізованому ефірі каналу не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле, яка раніше вела концерти до 9 травня на «Інтері».

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу була такою: 3 репортажні сюжети, 7 прямих ввімкнень. У гостях побувало двоє ньюзмейкерів.

Стандарти порушували протягом чотирьох годин ефіру 346 разів. Це по 86,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 203 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 84 рази. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на  джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 33 рази, більш як дві третини з цих порушень були невідповідностями між картинкою і текстом у БЗ та сюжетах. Стандарт повноти подачі інформації було порушено 18 разів. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, тричі — стандарт балансу думок.

Проявів політичного піару і російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було. Новини вела токсична ведуча каналу.

Телеканал «Рада» (14:00–18:00 16 липня)

Зміст ефіру

Структура ефіру каналу була такою: ефірні години починалися випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. Новини були різними за хронометражем — по 10, 15 і по 20 хвилин, якоїсь системи в цьому я не вловив. Новини вела Світлана Усенко, гостьові студії спочатку вели Ганна Гомонай і Вадим Колодійчук, згодом — Ольга Нємцева і Максим Зборовський.

В ефірі були такі сюжети:

про роботу аеророзвідників на Курахівському напрямку,

про закінчення терміну оновлення даних військовозобов’язаними,

про роботу поліції Кіровоградщини з пошуку та ідентифікації загиблих,

про бійця, який із побратимом утримував передову позицію на Бахмутському напрямку півтора місяця.

Були прямі ввімкнення:

про черги до ТЦК у Кропивницькому,

про черги до ТЦК в Харкові.

Гостями ефіру були:

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, про наслідки обстрілів і бомбардувань по прикордонних населених пунктах області, про бої на півночі Харківщини, про ситуацію з електрикою на Харківщині, про нараду, яку провів президент з головами ОВА.

Сергій Козир, член Комітету ВР з питань прав людини, про субсидії для внутрішніх переселенців на оренду житла.

Володимир Арешонков, член Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, про збільшення кількості воєнних патрулів на вулицях і їхні повноваження, про порядок надсилання чи вручення повісток від ТЦК, про повноваження поліції, про обов’язковість мати при собі військово-обліковий документ, про штрафи за неоновлення облікових даних.

Арсеній Пушкаренко, заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики, про плани з підписання Україною нових безпекових угод, анонсовані президентом, про впливи Росії на різні країни, про «миротворчу» діяльність Орбана, про реакції посадовців ЄС щодо діяльності Орбана.

Михайло Цимбалюк, перший заступник голови Комітету ВР з питань соцполітики, про пропонований Мінсоцполітики інструмент субсидій внутрішнім переселенцям на оренду житла.

Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони, про підсумки двох місяців оновлення даних військовозобов’язаними, про подальший розвиток застосунку «Резерв+», про різні складні ситуації з військовим обліком, про відсутність електронних повісток.

Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА, про ворожі обстріли Очаківської та Куцурубської громад, про підсумки наради президента з головами ОВА, про економічні проблеми області в умовах війни, про програму з постачання питної води.

Олег Катков, головний редактор Defense Express, про кількість необхідної зброї на нові бригади, про обмежені можливості партнерів у передачі озброєння Україні, про можливість інтегрувати шведські та французькі винищувачі з F-16.

Василь Фурман, доктор економічних наук, про прибуття місії МВФ до України, про законопроєкт про страхування воєнних ризиків.

Олександр Шульга, доктор соціологічних наук, керівник Інституту конфліктології й аналізу Росії, про шляхи до примусу Росії до реальних переговорів, а не ультиматумів, про участь представників Росії у другому Саміті миру, про мотивацію росіян до участі у війні проти України.

Максим Немчинов, віцепрезидент Energy Club, про ситуацію з відімкненнями електрики, про ситуацію в енергосистемі, про вплив надмірного використання кондиціонерів на збільшення аварійних відімкнень електрики.

Олександр Левченко, дипломат, посол України в Хорватії у 2010–2017 роках, про попередження Україною Білорусі щодо підписання договорів з окупованим Кримом, про можливість подібних договорів із боку Китаю.

Ігор Молодан, експерт із безпеки, інструктор із виживання і такмеду, про гуманітарне розмінування українських територій, про правила безпеки на замінованих територіях, про правила виживання в умовах аномальної спеки.

Володимир Фесенко, політолог, про співпрацю України з США у випадку перемоги Трампа на президентських виборах, про позицію Трампа щодо допомоги Україні, про фракцію «Європейська солідарність» і роботу влади з республіканцями в США.

Юрій Федоренко, командир батальйону БПЛА «Ахіллес» 92-ї окремої штурмової бригади, про збір на потреби батальйону, про ймовірність нового наступу ворога на півночі, про ситуацію на фронті на півночі Харківщини.

Олександр Вдовиченко, командир 72-ї окремої механізованої бригади, про свою особисту історію війни, про своїх воїнів, про оборону Києва у 2022 році (записане інтерв’ю Тетяни Гончарової).

Крім того, в ефірі були:

Опитування народних депутатів щодо законопроєкту про економічне бронювання.

Фільм проєкту «4.5.0» Назара Довгого про новітню наземну безпілотну бойову техніку.

Щоденник «Культурного десанту».

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 60 разів (по 15 порушень на годину ефіру в середньому).

У 8 випадках брали відео та інформацію з інтернету. Зокрема, користалися телеграм-каналом Херсонської ОВА, брали картинку зі сторінок Харківської облпрокуратури й ДСНС Донеччини у соцмережах. Було «посилання» «повідомляють моніторингові пабліки».

Майже половину (29) всіх порушень стандарту достовірності становили узагальнені розмиті псевдопосилання. Так «посилалися» на Генштаб, Повітряні сили, Офіс президента, Міноборони, Мінсоцполітики, «Укренерго», Харківську, Миколаївську і Херсонську ОВА, ДСНС Херсонщини, фракцію «Європейської солідарності» в парламенті, на якісь неназвані ТЦК і ЦНАПи. І було псевдо «за даними ЗМІ».

Було 11 абстрактних псевдопосилань: «відомо», «стало відомо», «ми знаємо», «зафіксовано» (невідомо ким), «оцінюють» (невідомо хто), «на Полтавщині повідомляють» (невідомо хто), «в інформаційному просторі заговорили». Тричі подавали факти без посилань на джерела.

9 разів робили узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок: «від міжнародних оглядачів», «з деякими енергетиками, які говорять», «люди зазначають», «адвокати радять», «люди жаліються», «розповіли місцеві», «місцеві кажуть».

Стандарт точності інформації

Стандарт порушували 27 разів (майже по 7 порушень на годину). 18 із них були невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Наприклад, до чого було показувати архівне відео Мецоли з Зеленським у Києві, а за кадром говорити про те, що її суперниця отримала менше голосів? Говорили про курс долара і євро, а показували гривні. У Мирнограді завали будинку вже були повністю розібрані, а показували, як їх розбирають. Повідомлення про прибуття місії МВФ до України з якогось дива «перекривали» архівним відео штаб-квартири Фонду в США. Навіщось БЗ про заяву Міллера щодо можливих переговорів України з Росією «перекривали» архівним відео зустрічі президентів Байдена та Зеленського у Вашингтоні. Або ж у сюжеті якось геть недобре було розповідь про конкретний бій «перекривати» архівним відео якихось різних інших боїв.

Невідповідно «ілюстрували» обидва прямі ввімкнення. Наприклад, кореспондентка з Кропивницького казала, що «нині люди в приміщеннях, черг на вулицях немає», а в цей момент якраз показували чергу до ТЦК і саме на вулиці.

Невідповідно також «ілюстрували» розмову з 6 гостями.

Говорили з Василем Фурманом, а в титрі цитат його називали «Фесенком».

Стандарт відокремлення фактів від думок

Було 102 порушення стандарту (по 25,5 порушення на годину ефіру). 95 із них були суб’єктивними думками журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій.

Переважно це все були оцінки з будь-яких приводів: «один з кращих українських командирів», «багато підрозділів», «довге і виснажливе завдання», «легендарної книги», «найважча тема», «велика тема», «так звану миротворчу діяльність», «так званий мирний план», «так званих договорів», «пожежу оперативно ліквідували», «швидко пристосувались до нових викликів», «цієї неймовірної історії», «гори матеріалів», «зважаючи на шалену спеку», «сьогодні гаряче не лише через температуру», «проблеми зі світлом», «сума чимала», «чималі черги», «тисячі людей», «наразі черги невеликі», «за лічені хвилини», «рухається доволі швидко», «черги біля ТЦК меншими не стали», «та на цьому проблеми не закінчилися», «настрої у людей не дуже позитивні», «такий собі антирекорд», «черги є і у ЦНАПі, проте невеликі», «різко зріс», «багато часу присвятили», «коротко каже» і подібні.

Ведучі гостьових студій 6 разів не авторизували власних міркувань. Було одне узагальнення: «ми всі вважали, що співпраця з МВФ — це такий маячок для інших інвесторів, що значить країна надійна для співпраці».

Стандарт повноти інформації

Було 31 порушення стандарту (майже по 8 на годину).

Представляючи Олега Каткова як головного редактора Defense Express, слід було пояснювати, що це спеціалізоване видання, яке пише про зброю. Бо ця назва більшості аудиторії ні про що не каже. Представляючи експерта віцепрезидентом Energy Club, слід давати переклад англомовної назви для глядачів, які не знають англійської.

Не досить було Володимира Фесенка представляти лише як «політолога». Ведучий представляв Михайла Цимбалюка як першого заступник голови Комітету з питань таких-то, забувши сказати, що це Комітет Верховної Ради. Так само без згадки ВР було і в титрі на гості.

Крім того, 3 рази не титрували датами бекграундові архіви.

А у 24 матеріалах на відео не було інтершуму.

Стандарт балансу думок

Було одне, але надзвичайно грубе порушення стандарту. У гостьовій студії політолог Володимир Фесенко, коментуючи історію, що депутатів фракції «Європейська солідарність» не пустили до США, звинувачував «Європейську солідарність» у провокації конфлікту, саботажі зовнішньої політики держави та в роботі на партійний піар. Звісно ж, редакція «Ради», плануючи обговорення цієї теми, і не збиралася надати слово у відповідь представникам «ЄС».

Стандарт доступності подачі інформації

Було 4 порушення. Усе це були незагальновживані терміни чи жаргонізми: «можливо. у вас є інсайди», «топ-посадовців», «лайфхаків», «будь-який гаджет».

Інші зауваження

Двічі забули про фемінітиви: «Катерина Черногоренко, заступник міністра оборони…» (титр на гості), «посол Бріджит Брінк зауважила» (ведуча Світлана Усенко і в титрі в синхроні).

Елементи політичного піару

Був один прояв політичного піару. У розмові з експертом Володимиром Фесенком ведучий запитував: «З республіканцями наша влада має працювати чи може працювати? Тут до слова, просто стало відомо, що власне делегація “Європейської солідарності”, вони так кажуть, не можуть виїхати на зустріч у Республіканський національний конвент у Сполучені Штати Америки… Ну тобто я про що? Хто має працювати із республіканцями»? І цікава така відповідь була досвідченого пана політолога, суто «політтехнологічна»: «З республіканцями має працювати офіційна влада. Тому що переговори будуть вести не з “Європейською солідарністю”, яка зараз не впливає на владу, не має владних повноважень. Не будуть домовлятися з опозиційною партією. Я думаю, ця історія. Випускати треба було. Це було так, скажімо, зрежисований конфлікт. Треба було саме спровокувати конфлікт. Я думаю, що треба було їх випустити, там, ну, можливо, невеликою кількістю делегації. Хай поїдуть, а хай потім прозвітують. Треба було надати, як це роблять завжди, надати, скажімо так, певні настанови: про що вести, з ким вести контакти. Тобто вони мали працювати в руслі єдиної зовнішньої політики України, а не на себе, не на свій особистий партійний піар». Змістовно так із подачі ведучого гість «пройшовся» по опозиційній силі без найменших на те підстав. І чому було не надати в ефірі слова представникам «ЄС», раз уже в студії їх (із доброго дива) звинуватили: 1) в провокуванні якогось конфлікту, 2) в імовірній роботі проти єдиної зовнішньої політики Україні, та ще й 3) в роботі на свій особистий партійний піар. Цей фрагмент було цікаво дивитися ще й тому, що і ведучий, і пан Фесенко явно позичали очі в Сірка. Я от постійно бачу пана Фесенка в ефірах телемарафону, то вперше побачив його настільки явно невпевненим у собі. Бо ж говорив відверту нісенітницю на «відбілювання» влади. Це було явно запрограмоване піарівське «відпрацювання» кризового моменту. І далі гість довго описував, як плідно влада працює з республіканцями.

Наративи роспропаганди й токсичні медіаперсонажі

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було. Натомість у ефірі були всі четверо токсичних ведучих каналу: Тетяна Гончарова, Ольга Нємцева, Назар Довгий і Максим Зборовський, які раніше працювали на проросійських каналах Медведчука.

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 2 репортажні сюжети та 2 прямі ввімкнення. У гостях побувало 7 ньюзмейкерів.

Стандарти журналісти каналу порушували 225 разів. Це більш як по 26 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок, зі 102 порушень більшістю були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 60 разів. Майже половину з того становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактів. Дві третини з 31 порушення стандарту повноти інформації становило відео без інтершуму. Стандарт точності порушували 27 разів, дві третини з цих порушень були невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 4 рази порушили стандарт доступності подачі інформації. Одного разу також грубо порушили стандарт балансу думок.

Був один прояв політичного піару. У студійній розмові гість із подачі ведучого звинувачував парламентську фракцію «Європейська солідарність» у провокуванні конфлікту, роботі проти єдиної зовнішньої політики країни та в роботі на свій піар. Слова у відповідь представникам політсили не надали.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було, в ефірі працювали всі 4 токсичні ведучі каналу.

Телеканал «Ми — Україна» (18:00–22:00 16 липня)

Зміст ефіру

Структура ефіру каналу була звичною для вечірнього слота: години починалися 14-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою. Новини вела Віра Свердлик, підсумковий випуск — Олег Панюта, гостьові студії вели Марія Скиба і Максим Сікора.

В ефірі були такі сюжети:

про бойову роботу операторів БПЛА на Курахівському напрямку,

про черги до ЦНАПів у останній день оновлення даних військовозобов’язаними,

про покарання для військовозобов’язаних, які не оновили свої дані,

про відбудову у Білій Криниці на Херсонщині,

про загибель підлітка в ліцеї на Кіровоградщині,

про обіцяні Україні на саміті НАТО системи ППО,

про затвердження Трампа кандидатом у президенти,

про роботу ЄС над вторинними санкціями проти Росії,

про видобуток газу «Нафтогазом України»,

про те, як українці рятуються від сильної спеки,

про військового, який втратив ноги, але займається спортом,

про лікарів «Охматдиту», які рятували дітей після ракетного удару по лікарні.

Прямих ввімкнень не було.

Гостями ефіру були:

Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики, про складну ситуацію в енергосистемі, про графіки аварійних відімкнень електрики, про погодинні графіки відключень, про підготовку до опалювального сезону.

Петро Добромільський, голова Держслужби у справах дітей, про «пакунки малюка», про можливості отримання грошами.

Єгор Чернєв, голова постійної делегації України в ПА НАТО, про підсумки саміту НАТО у Вашингтоні для України, про реалістичні перспективи вступу України до НАТО, про питання збиття країнами НАТО російських ракет в повітряному просторі України, про створення єдиної з НАТО системи ППО, про дозволи бити західними ракетами вглиб Росії, про сенс безпекових договорів із різними країнами.

Матвій Бідний, т.в.о. міністра молоді та спорту, про підготовку українських спортсменів до Олімпіади в Парижі, про фактор участі росіян і білорусів в Олімпійських іграх, про плани на участь в Олімпіаді, про організацію фанзон в Україні, про плани з залучення інвестицій на відбудову спортивних об’єктів, зруйнованих ворогом, про політику залучення ветеранів до спорту.

Дмитро Лазуткін, речник Міністерства оборони, про підсумки оновлення даних військовозобов’язаними, про поважні причини неоновлення даних, про помилки в роботі «Резерву+» і роботу з їх усунення, про штрафи за неоновлення даних, про надсилання повісток поштою.

Валерій Романенко, провідний науковий співробітник Національного авіаційного університету, про майбутнє надходження першої партії літаків F-16, про готовність експлуатувати ці літаки, про потреби України в системах «Петріот», про питання захисту військових аеродромів, про можливості F-16 боротися проти носіїв КАБів.

Сергій Герасимчук, заступник директора аналітичного центру «Українська призма», про вояж і «мирний план» Орбана, про залежність Угорщини від фінансування з ЄС.

Денис Попович, воєнний оглядач, про повільність і недостатність постачання зброї західними партнерами, про танки від Іспанії, про імовірність зняття обмежень на застосування західної далекобійної зброї по території Росії.

Олексій Тарасенко, заступник командира батальйону 5-ї окремої штурмової бригади, про збір бригади на потреби реабілітації поранених бійців, про особливості оборонних боїв на Донеччині, про бої біля Часового Яру.

Юрій Федоренко, командир батальйону БПЛА «Ахіллес» 92-ї ОШБ, про потреби бригади в нічних дронах-камікадзе, про ситуацію на фронті на Харківському напрямку.

Крім того, в ефірі були:

Вечірнє відеозвернення президента Володимира Зеленського.

Бюлетень телеканалу «Рада» «Парламентський день» (що дивно, адже перед цим був цілий ефірний блок каналу, тож могли й самі його показати).

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 58 разів (це по 14,5 порушення на годину ефіру в середньому). З інтернету брали картинку у 9 випадках. Скористалися телеграм-каналами Херсонської ОВА, Офісу генпрокурора і різних підрозділів ЗСУ. Також використовували відео з анонімних ворожих телеграм-каналів «Astra», «Типичный Курск» і «Mash». Було «посилання» «розлетілося соцмережами».

Узагальнених розмитих псевдопосилань було 13. Так «посилалися» на Генштаб, Повітряні сили, Міноборони, ДСНС, Держслужбу у справах дітей, ще було «в ЄС попередили» і «очевидці не на камеру кажуть» (анонімні «свідчення очевидців» з точки зору достовірності дорівнюють у кращому разі нулю).

Було 6 абстрактних псевдопосилань: «відомо», «стало відомо», «раніше стало відомо», «повідомляють», «з’являлися відео» і «тут за океаном подейкують». 6 разів подавали фактичну інформацію без будь-яких посилань на джерела.

А найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок — 24: «у Міноборони наголошують», «у профільному міністерстві просять», «у “Нафтогазі” наголошують», «у самому ЦНАПі кажуть», «у Брюсселі підкреслили», «прихильники часової ініціативи наголошують», «українські політики кажуть», «синоптики обіцяють», «рятувальники закликають», «дніпряни кажуть», «лікарі не радять», «чоловіки кажуть», «юристи радять», «прихильники демократів кажуть», «вважають політичні аналітики у США» тощо.

Стандарт точності інформації

Стандарт було порушено 26 разів (по 6,5 порушення на годину ефіру). Більшість із них (22) були невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Переважно абияк «перекривали» різноманітні тексти архівами. З постійним порушенням формальної логіки. Наприклад, могли розповідати за кадром про те, що єврокомісари не поїдуть до Будапешта, а показують сесійну залу Європарламенту, а потім Орбана з Зеленським у Києві. А коли був бекграунд про приїзд Орбана до Києва, показували навпаки Орбана з Путіним. Або таке: розповідали про «мирний план» Орбана, а показували архів зустрічі Байдена з Зеленським у США. Або на словах «але у Білому Домі поки не готові», показували Конгрес. У БЗ про скасування літнього часу у розпал літньої спеки дикувато виглядало архівне відео тепло одягнених людей на вулицях.

Були фактичні неточності. Твердження ведучого про ухвалений закон про скасування переходів на літній час «тож у жовтні переведуть стрілки годинника востаннє на годину назад» поки що не відповідає дійсності. Адже, щоб закон набрав чинності, його ще мають підписати спікер парламенту і президент, а цього може і не статися. Ну і звісно ж постійно великі числа називали цифрами.

Стандарт відокремлення фактів від думок

Стандарт традиційно порушували найбільше — було 240 порушень (по 60 в середньому на годину або ж по порушенню щохвилини). 231 з цих порушень було суб’єктивними думками журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій.

Були суто емоційні оцінки: «найгарячіший напрямок», «гаряче біля Вовчанська», «одному із найбільш гарячих на фронті», «приголомшливі втрати», «того страшного дня», «після того страшного ранку», «тут сталася трагедія», «спричинило трагедію», «пекельна комбінація», «лише дивом обійшлося без жертв», «ми буквально благали», «черговий корупційний скандал», «від шаленої спеки» тощо.

Просто оцінки з будь-яких приводів: «найактивніше ворог штурмує», «непросто біля Вовчанська», «складною залишається ситуація», «ситуація наразі не краща», «ситуація в енергосистемі була складною», «масштабної пожежі», «майстерно нищать», «особливо гучно було», «унікальної української розробки», «важливу справу», «ажіотаж у ЦНАПах»,  «чимало чоловіків», «це стало справжньою сенсацією», «і це важливо», «це ще не найсильніша спека»,  «дощі надвечір несподівано вперіщили», «нарешті настане таке очікуване зниження температури», «рятівної прохолоди», «активно займається спортом», «через проблеми з документами», «скористатися останнім шансом», «працюють ударними темпами», «важливе уточнення», «тут усе швидко», «короткий перепочинок», «але снайпер із нього був такий собі», «неодноразово закликав», «хочуть обламати їм крила», «незламний «Охматдит», «хороші результати», «найважче випробування», «на столичних пляжах ажіотаж», «на розжареному піску», «його найбільшої мрії, до якої він уперто йде», «виснажливих занять» і подібних.

Траплялися міркування різного виду: «Можливо, саме цей факт додатково спонукав Євросоюз нарешті серйозно взятися за впровадження вторинних санкцій, щоби перекрити всі лазівки Росії» (ведучий Олег Панюта). «Зрозуміло, що розмістити їх на прикордонні складно, аби “Петріот” вартістю понад мільярд доларів не став легкою мішенню для російських ракет та дронів» (сюжет Олени Чернякової). «У будь-якому разі замах на Трампа вивів політичне протистояння у США на новий рівень» (сюжет Юрія Гули). «До глобальної ізоляції купівельної спроможності у Росії військових компонентів ще далеко» (сюжет Ганни Грішиної). «Група “Нафтогаз” планує накопичити понад 13 мільярдів кубометрів газу. Цього на зиму цілком має вистачити всім споживачам» (сюжет Влади Цимбаленко).

8 разів ведучі гостьових студій не авторизували власні міркування. Було одне безпідставне узагальнення: «люди засмагають всюди, де є місце, повітряних тривог не лякаються, укриттями майже ніхто не цікавиться».

Стандарт повноти інформації

Стандарт порушували 46 разів (по 11,5 порушення на годину).

Запросили до студії народного депутата Єгора Чернєва, щоб говорити про підсумки саміту НАТО у Вашингтоні. І представляли його як заступника голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки. Так само гість був представлений і в титрі. Тоді як у контексті розмови про НАТО набагато важливішим було представляти гостя як голову постійної делегації України в Парламентській Асамблеї НАТО, а про це навіть не згадали.

У студії не досить було представляти Дениса Поповича лише як «військового (це себто воєнного) оглядача». Він же просто оглядач видання «Апостроф». А в сюжеті не досить було представляти Станіслава Желіховського лише як «експерта-міжнародника». У 6 матеріалах не були титровані синхрони.

Ще у 6 матеріалах не титрували, як належить, датами бекграундові архівні відео.

А найбільше порушень (32) традиційно були повною відсутністю інтершуму в БЗ і сюжетах. Відтак в ефірі каналу «безшумно» стріляють танки й «петріоти», «безшумно» злітають винищувачі F-16, «безшумно» розбирають завали й аплодують у Європарламенті, стоять «тихі» черги до ЦНАПів і ТЦК… А, наприклад, у сюжеті про «Охматдит» замість інтершуму навіщось підклали музичку. Але ж набагато важливішим та інформативнішим був би інтершум на відео евакуації з розбомбленої лікарні тяжкохворих дітей.

Стандарт доступності подачі інформації

Стандарт було порушено 18 разів (по 4,5 на годину в середньому).

На гарній загалом мапі бойових дій чомусь почали писати назви населених пунктів бісерним шрифтом.

 

Не кожен глядач має ідеальний зір, щоб це прочитати.

Так і продовжували показувати дуже важку для сприйняття інфографіку ворожих втрат.

 

Занадто багато даних на слайд, тим більше це дані двох видів (загальні втрати та втрати за добу). При цьому за кадром дублювали лише три позиції з усіх. На червоних плашках втрати на добу взагалі не читаються. Написи занадто дрібні, прочитати неможливо. Вирівнювання чисел дике.

Мапа від «Укренерго» потребує адаптації до телевізора. В такому вигляді показувати її в ефірі, ще й тричі, є чистою формальністю і повною зневагою до глядача. Слід намалювати власний шаблон, повністю адаптований саме до телеперегляду.

Навіщо ще й зі скролом показувати ось такий текст:

 

Невже в редакції хтось вважає, що цей текст глядачі зможуть прочитати на екрані телевізора. Тим більше, що за кадром при цьому ведуча бубонить щось геть інше. Таких динамічних скриншотів було в одному повідомленні два.

А оце навіщо було взагалі ось так подавати цитату? Невже в редакції вважають, що навіть глядач з орлячим зором зміг це прочитати на телеекрані?

 

Був синхрон лікарки, яка розповідала про порятунок обпечених ніг маленької дівчинки в суцільних медичних термінах, яких аудиторія точно не знає. Я навіть не взявся розшифровувати цей синхрон, бо не зміг би точно ці всі терміни відтворити на слух. То навіщо було такий синхрон давати в ефір?

У сюжеті про вторинні санкції проти Росії був ось такий каракуль думки авторки: «До глобальної ізоляції купівельної спроможності у Росії військових компонентів». На слух це сприйняти дуже важко, якщо й можливо.

У сюжеті про черги до ЦНАПів на синхроні доволі довгий титр тримали одну секунду. Прочитати його повністю було неможливо.

А ще: «топ-посадовців» і «топ-посадовиць», «потрібно близько 130 джетів», «універсальний лайфхак», «розробили власні лайфхаки».

Інші зауваження

Часто нехтували фемінітивами, які вже (нагадаю) є нормативною і безальтернативною формою: «Ірина Гарбуз, представник…» (титр на синхроні), «Бріджит Брінк, надзвичайний і повноважний посол США в Україні» (титр на синхроні), «Ольга Мартич, лікар-гематолог» (титр у сюжеті Людмили Гаврилюк), «країна-агресор» (ведучий Олег Панюта), «Світлана Гринчук, заступник міністра енергетики» (титр на синхроні), «Наталія Птуха, синоптик…» (титр у сюжеті великої групи авторів).

Елементи політичного піару

Було 4 прояви політичного піару.

Тричі показували класичний «паркет» про поїздку прем’єр-міністра Дениса Шмигаля до Чехії.

Хвалебні сюжети про «Нафтогаз України» з головою правління компанії Олексієм Чернишовим у головній ролі вже стали традиційними для телемарафону. Робляться вони різними редакціями як під копірку. Причому сказати, що в кожному черговому такому сюжеті є якісь принципові новини, не можна, з часом змінюються хіба що показники видобутку газу і кількості свердловин. Все інше — позитивні оцінки роботи компанії авторами сюжетів, синхрони самого Чернишова — постійно повторюються.

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу цього дня була вкрай слабкою: лише один репортажний сюжет, жодного прямого ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери. Найкращим з сюжетів якраз і був репортаж Тетяни Демух про бойову роботу операторів БПЛА на Курахівському напрямку (прізвище оператора, на жаль, було сказано геть нерозбірливо).

Стандарти журналісти каналу порушували 388 разів. Це по 97 порушень на годину ефірного часу в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 240 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 58 разів, більше третини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. 46 разів порушували стандарт повноти подачі інформації. Більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео. З 26 порушень стандарту точності переважною більшістю були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 18 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

У проаналізованому ефірі каналу було 4 прояви політичного піару. Тричі показували класичне «паркетне» БЗ+СХ про поїздку прем’єра Дениса Шмигаля до Чехії. І був суто піарівський сюжет про «Нафтогаз України» і голову його правління Олексія Чернишова.

Наративів російської пропаганди й токсичних медійних персонажів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було.

Телеканал «1+1» (8:00–12:00 17 липня)

Зміст ефіру

Структура ефіру каналу була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин, 10-хвилинні «посередині»), решту часу займали гостьові студії. Далі був 15-хвилинний випуск новин і 45-хвилинна студія «Оперативного чергового», об 11-й був годинний випуск новин. Новини вів Святослав Гринчук, гостьові студії — Наталія Островська і Руслан Шаріпов, рубрику «Оперативний черговий» вів Руслан Ярмолюк.

В ефірі були такі сюжети:

репортаж про бої за Часів Яр,

про бої на різних ділянках фронту,

про бої під Торецьком,

огляд про бої за Часів Яр,

про вишкіл для дітей від спецпризначенців підрозділу «Артан»,

про життя прифронтового Гуляйполя,

про кандидата у віцепрезиденти США Джеймса Ді Венса,

про крадіжки з рахунків загиблих військових у Дніпрі,

про катування жінки сусідами за «відьомство» на Хмельниччині,

про зниження точності західної зброї через ворожі РЕБи,

про нові подробиці у справі про збиття росіянами рейсу МН-17,

про археологічну підготовку до зведення пантеону героїв у Холодному Яру,

про полеглого воїна Володимира Герасима і його маму,

про порятованого з-під руїн будинку на Сирці кота.

Були прямі ввімкнення:

про бої на Оріхівському напрямку на Запоріжжі,

про черги військовозобов’язаних  біля столичних ЦНАПів,

про вшанування в Амстердамі в 10-ї роковини пасажирів рейсу МН-17,

про освітній саміт у Німеччині.

Гостями ефіру були:

Ігор Терехов, міський голова Харкова, про ситуацію з забезпеченням Харкова водою, про безпекову ситуацію в області і обстріли Харкова, про підготовку до роботи підземних шкіл.

Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики, про стан енергетичної системи, про графіки відімкнень електрики.

Дмитро Гуцуляк, речник Генштабу, про бойові дії на різних ділянках фронту, про добові втрати ворога.

Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби, про нову вимогу військово-облікових документів при перетині кордону.

Алла Дубровик-Рохова, радниця міністра освіти, про освітню конференцію в Німеччині, про навчання українських школярів за кордоном, про підтримку дітьми зв’язку з Україною.

Дмитро Новицький, президент Асоціації «Укрводоканалекологія», про відімкнення води в багатоповерхівках через відімкнення електрики, про проблеми водоканалів у зв’язку з відімкненнями електрики, про невідповідність тарифів за воду, про недосконалість законодавства щодо відповідальності за непостачання води.

Марія Абдуліна, експертка з ринку праці, про депресивні настрої в бізнесі і на ринку праці, про перекваліфікацію жінок на традиційно «чоловічі» спеціальності, про складності з бронюванням чоловіків підприємствами і бізнесами, про рекрутинг до ЗСУ фахівців «мирних» професій.

Дмитро Жмайло, виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, про тактику ворога на Покровському напрямку, про імовірність нового великого наступу ворога в наступному році, про ситуацію під Торецьком, про бої за Часів Яр, прор бої на Запоріжжі на Оріхівському напрямку, про проблему придушення західної високоточної зброї ворожими РЕБ.

Денис Олійник, командир роти БПЛА 72-ї окремої механізованої бригади, про ситуацію на фронті під Вугледаром, про потреби бригади в дронах.

Катерина Міляновська, співзасновниця української школи в Мюнхені, про освітню конференцію в Німеччині, про навчання українських школярів за кордоном, про підтримку дітьми зв’язку з Україною.

«Жених», військовослужбовець 47-ї ОМБР, про ситуацію на фронті на Покровському напрямку.

«Рей», військовий 24-ї ОМБР, про перебіг боїв у Часовому Яру.

Крім того, в ефірі була рубрика «Оперативний черговий» з Русланом Ярмолюком.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 85 разів (більш як по 21 порушенню на годину ефіру в середньому). З соцмереж і телеграмів брали інформацію і картинку 18 разів. Користувалися телеграм-каналами СБУ, Херсонської ОВА, різних підрозділів ЗСУ. Сторінками в соцмережах Нацполіції, ДСНС Запоріжжя. Було «посилання» «у соціальних мережах через новацію вже є скандал».

18 разів робили узагальнені розмиті псевдопосилання. Так «посилалися» на Генштаб, Міноборони, Держприкордонслужбу, «Укренерго». Були і більш розмиті: «писали закордонні ЗМІ» «тамтешня преса пише», «за даними правоохоронців», «кажуть надзвичайники», «слідчі заявляють».

Були 4 абстрактні псевдопосилання: «кажуть» і «як тут кажуть», «за статистикою», «ми читаємо». 16 разів подавали фактичну інформацію буз будь-яких посилань на джерела.

Найбільше ж (29) було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок: «в Берліні наголошують», «енергетики просять», «законотворці не очікують», «на думку авторів ініціативи», «кажуть експерти», «чоловіки кажуть», «люди кажуть», «у прокуратурі кажуть», «інші сусіди кажуть», «кажуть адвокати», «військові аналітики зазначають», «хлопці розуміють», «говорять наші захисники», «наші воїни твердять», «за словами фахівців», «сподіваються у міністерстві», «інструктори додають», «науковці підозрюють» тощо.

Стандарт точності інформації

Було 39 порушень стандарту (це майже по 10 порушень на годину). 30 з них були невідповідностями картинки і тексту в сюжетах і БЗ. Переважно це були невідповідності в деталях чи локаціях у повідомленнях про наслідки ворожих обстрілів різних населених пунктів. І просто некоректне використання архівів аби «перекрити» якісь тексти. Наприклад, говорили про поїздки Орбана до Китаю та Росії — показували Орбана в Києві з Зеленським говорили про фон дер Ляєн — показували Путіна тощо.

Невідповідно «перекривали» також одне з прямих ввімкнень і дві розмови з гостями.

Були і фактичні неточності. Як про доконаний факт ведучий говорив про скасування переходів на літній час. А ухвалений закон ще має підписати президент.

У розмові з речником Генштабу плашка титру «наживо» перебував якраз у тій частині кадру, де геть не наживо, а йде архівне відео якихось бойових дій. Також традиційно для каналу у трьох прямих ввімкненнях титром «наживо» позначали раніше відзняті відео і синхрони.

Кореспондентка казала: «назвав цифру в 400 тисяч».

Стандарт відокремлення фактів від думок

Традиційно цей стандарт порушували найбільше — 259 разів. Це майже по 65 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини.

Майже все це (256 порушень) були суб’єктивні думки журналістів у новинах.

Були суто емоційні оцінки: «найгарячіші ділянки фронту», «найгарячіша ділянка», «було пекло», «у пекельних умовах», «є найпекельнішим», «поміж того жахіття», «трагедію МН-17», «неабияк збурили європейських посадовців», «вже є скандал», «особливо обурені жителі», «причиною нападу приголомшена», «минулося, на щастя, без жертв», «на щастя, кіт був не ушкоджений» тощо.

Оцінки з будь-яких приводів: «кинуті величезні сили», «влучним вогнем знищують», «потужним артилерійським вогнем», «ситуація тут теж доволі непроста», «ситуація погіршилася», «дуже багато безпілотників», «надважка місія», «легендарний підрозділ»,  «загасити їх вкрай складно», «методично і блискавично руйнують»,  «безапеляційний противник», «коли приїхали копи», «навіть публічно заявили», «масштабні роковини», «однозначно буде наймасштабнішою», «серйозний дефіцит», «серйозне розслідування», «різко зріс попит», «різко підскочили в ціні», «ажіотажне здорожчання», «величезні черги», «це дуже важливо», «на їхню долю вже випало чимало викликів», «сенсаційну інформацію», «рук катастрофічно бракує», «миттєво доправили», «типове втілення «американської мрії», «авторитетні видання», «дуже авторитетних видань», «особливо людно тут», «став широко відомим», «один з найвідоміших вулканів», «знакове місце» і подібних.

Було і кілька «експертних» міркувань журналістів: «І одразу таке риторичне запитання: 60 днів для того, щоби оновити свої військово-облікові дані, це багато чи мало? Вочевидь недостатньо і це демонструє черга біля одного зі столичних ЦНАПів» (пряме ввімкнення Карини Вакарєвої). «Поки що окупанти значно переважають наших воїнів у кількості, і саме тому після авіаударів наважуються на раптові штурми» (сюжет Віталія Афанасієнка). «Окупанти розуміють, що мають дедлайн часу — це кінець липня і середина серпня, далі «вікно можливостей» для такого наступу у ворога закриється» (сюжет Руслана Ярмолюка й Андрія Цаплієнка).

Ще ведучі гостьових студій двічі не авторизували власних міркувань. І було одне узагальнення: «причиною нападу приголомшена і вона, і усе село».

Стандарт повноти інформації

Стандарт було порушено 13 разів (більш як по 3 порушення на годину).

У повідомленні про ухвалу ВР закону про скасування переходу на літній час не було необхідного бекграунду, що закон ще має підписати президент, і лише тоді він набуде чинності.

Не досить було представляти гостю лише як «експертку з ринку праці». А в сюжеті не досить було Анатолія Храпчинського представляти лише як «експерта з авіації». Ще у трьох матеріалах не були титровані синхрони.

У 5 випадках не титрували датами бекграундове архівне відео.

У БЗ про Європарламент і Угорщину на відео не було інтершуму, що нетипово для каналу.

Стандарт доступності подачі інформації

Позитивно, що редакція спробувала адаптувати нетелевізійну мапу «Укренерго»

 

Але поки що ця спроба була явно невдалою.

Нема жодного сенсу показувати неадаптовану до телеперегляду мапу Deep State. Все одно жоден глядач не зможе на телеекрані прочитати жодного напису, а відтак ця мапа не несе жодної корисної інформації.

Незрозуміло, навіщо показувати скріншот з фейсбуку з великим текстом. Все одно цього глядач не прочитає, тим більше, що за кадром у цей момент ведучий говорить щось зовсім інше.

Не всі глядачі знають військові абревіатури «47-ї ОМБР», «24-ї ОМБР», «командир розрахунків АГС 95-ї ОШБР» тощо.

А ще цього дня дуже популярним було слово «дедлайн» (чотири рази, причому в різних контекстах) і було «топ-регіонів», «топ-3».

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу була такою: 3 репортажні сюжети, 4 прямі ввімкнення. У гостях побувало 2 ньюзмейкери. З сюжетів кращими були репортажі Олександра Моторного про бої за Часів Яр (оператори Павло Бориско і Сергій Шпортило) і Ірини Кондрачук про вишкіл для дітей від спецпризначенців підрозділу «Артан» (оператори Іван Головач, Роман Рєпа, Тимофій Кощей), спецрепортаж Кіри Овес про життя прифронтового Гуляйполя, ХОР (оператор Андрій Хоповка), сюжет Валентини Доброти про археологічну підготовку до зведення пантеону героїв у Холодному Яру (оператор Євген Литвиненко) і нарис Наталії Нагорної про полеглого воїна Володимира Герасима і його маму (оператори Євген Литвиненко, Дарина Лугова, Андрій Колісник).

Стандарти журналісти каналу порушували 411 разів. Це більш як по 102 порушення на годину ефіру в середньому і майже по два порушення щохвилини. Найчастіше (259 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушили 85 разів. Третиною цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Більшістю з 39 порушень стандарту точності були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 15 разів порушили стандарт доступності подачі інформації і 13 разів — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Проявів політичного піару, російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було.

Телеканали ICTV та СТБ (14:00–18:00 17 липня)

Зміст ефіру

Структура ефіру медіагрупи була традиційною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, замість яких часом показували фрагменти недільного тижневика «Факти тижня», часом — пропагандистські фільми. Новини вів спочатку Андрій Ковальський, згодом — Оксана Гутцайт, гостьові студії вела Яна Брензей, фрагменти тижневика — Сергій Кудімов.

В ефірі були такі сюжети:

про бойову роботу артилеристів 87-ї бригади під Тернами на Донеччині,

про звільнення з російського полону українців,

про життя прифронтового Куп’янська,

про будівництво в Ужгороді реабілітаційного центру для ветеранів,

про лікування у Дніпрі поранених уламками військових,

про Одеський міжнародний кінофестиваль у Києві,

про жалобні церемонії в світі до роковин збиття рейсу МН-17,

про збиття росіянами рейсу МН-17,

про обговорення Фондом Олени Пінчук теми сексуальної реабілітації важкопоранених ветеранів,

про нову тактику ракетних ударів ворога і посилення української ППО новими західними системами,

про засідання Радбезу ООН,

про сонячні електростанції в медзакладах Ніжина,

про збірку наземних дронів на Черкащині,

про те, як Лукашенко перетворився на диктатора,

про подружжя ветеранів, які заснували молочну ферму,

про коваля з Вінниччини, який допомагає війську,

про літній табір для дітей-переселенців на Закарпатті,

про наймолодших бійців 3-ї окремої штурмової бригади.

Було пряме ввімкнення про ейчарівський саміт у Києві.

Гостями ефіру були:

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, про оперативну ситуацію в області, про наслідки ворожих обстрілів і бомбувань громад області, про пошук дітей для примусової евакуації з фронтових міст і сіл.

Ігор Безкоровайний, заступник міністра економіки, про плани щодо розмінування замінованих земель в Україні.

Денис Маслов, голова Комітету ВР з питань правової політики, про законопроєкт президента щодо позбавлення зрадників державних нагород.

Андрій Юсов, речник Головного управління розвідки, про зниження спроможностей Росії в Чорному морі, про спроби Росії використовувати Азовське море для використання своїх ракетоносіїв, про загрози наступу ворога з півночі, про кібератаки ГУР по ворогу.

Тетяна Сап’ян, радниця з комунікацій Держбюро розслідувань, про підозру колишньому міністру внутрішніх справ Захарченку, про справу нардепа Пономарьова.

Юрій Федоренко, командир батальйону ударних БПЛА «Ахіллес», про ситуацію на фронті на півночі Харківщини, про скорочення розриву у кількості дронів у ЗСУ і у ворога.

Крім того, в ефірі були:

два фрагменти недільного тижневика «Факти тижня»,

два фільми проєкту «Антизомбі» про російську пропаганду.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 63 рази (це майже по 16 порушень на годину ефіру в середньому).

У 9 випадках показували фото і відео з телеграм-каналів і соцмереж. Зокрема, користувалися телеграм-каналами 3-ї ОШБ і інших підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби, Херсонської ОВА, анонімного телеграм-каналу «Всевидящее око» і ворожих анонімних телеграм-каналів. Сторінками в соцмережах Харківської облпрокуратури і Нацполіції.

Узагальнених розмитих псевдопосилань було найбільше — 25. Так «посилалися» на Генштаб, Міноборони, Військово-морські сили, ОТУВ «Харків», Держприкордонслужбу, МВС, Харківську ОВА, «Укренерго», Офіс омбудсмена, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, Куп’янську райвійськадміністрацію. Ще було «повідомляє компанія», «розповідають військові», «влада країни каже».

Було 6 абстрактних псевдопосилань: «стало відомо», «була інформація», «говорять на саміті», «за попередніми даними» і «наскільки мені відомо із власних джерел». 6 разів наводили фактичну інформацію без будь-яких посилань на джерела.

17 разів робили узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок: «Україна твердить», «наголосили в «Енергоатомі», «в «Укренерго» закликають», «бійці переконані», «бійці просять», «енергетики закликають», «визнають шоуранери», «чимало компаній так само говорять», «жінки кажуть», «слідчі заявили», «кажуть експерти» тощо.

Стандарт точності інформації

Стандарт порушували 38 разів (по 9,5 порушень на годину). 26 з цих порушень були невідповідністю картинки і тексту в сюжетах і БЗ. Переважною більшістю було геть некоректне «перекривання» різних текстів архівами «на тему» (хоча часто й не дуже).

17 разів були фактичні неточності. З найбільш показових були ось такі.

Ведуча стверджувала як доконаний факт, що «восени Україна востаннє перейде на зимовий час і на ньому залишиться». А це поки що геть не факт. Ухвалений парламентом закон, щоб він набув чинності, ще має підписати президент. А президент може, наприклад, його ветувати. А може, наприклад, просто місяцями не підписувати його (що наш президент час від часу всупереч вимогам законодавства має тенденцію робити). Понад те, любов редакції до зайвого в новинах пишномовства дав і ще одну грубу фактичну неточність (я би сказав, подвійну). Це повідомлення починалося зі слів ведучої «більше жодного переведення годинників». І в наступному ж реченні «восени Україна востаннє перейде на зимовий час». Тобто навіть за умови підписання закону президентом, аж ніяк не «жодного»! Невже ні ведуча, ні редактори не помітили такого відвертого ляпа?

У фрагменті тижневика «Факти тижня» ведучий стверджував про удар росіян по «Охматдиту» «те, що ракета була російська, добре видно на відео, як і те, що удар був цілеспрямованим». Можна погодитися з другим твердженням (про цілеспрямованість удару), але в який спосіб на відео влучання ракети можна, та ще й «добре», побачити, що це саме російська ракета, я, наприклад, геть не розумію. Це знову-таки ілюстрація до надмірного пишномовства редакції, яке призводить навіть до фактичних помилок.

У підводці ведуча казала, що встановлення сонячних панелей на пологовому в Ніжині «дало змогу генерувати енергію та забезпечувати нею весь медзаклад». А в сюжеті вже стверджувалося інше: «дозволяє покрити від половини потреб пологового будинку».

Стандарт відокремлення фактів від думок

Стандарт традиційно порушували найчастіше — 299 разів. Це майже по 75 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини.

Більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах (загалом 271 таке порушення).

Доволі багато було суто емоційних оцінок: «запеклі бої на фронті», «пекельного вантажу», «окупанти гатять», «росіяни вгатили», «понівечені автомобілі», «трагічні роковини», «за день до трагедії», «вирушили в саме пекло війни», «смертельний наказ», «саме ця трагедія», «сумна річниця», «10 років болю, жалю», «шрами на душах травмованих війною жінок та дітей», «продовжує відгукуватись болем у серцях», «дивом встигли втекти», «сонце шкварить нестерпно», «через шалену спеку», «шалений попит», «з радісних новин» тощо.

Ще більше було просто оцінок з будь-яких приводів: «інтенсивні бої», «до фронту рукою подати», «мужньо стримують», «жорстко відповідають», «біля легендарного і стійкого населеного пункту», «унікальна операція», «безліч фейкових версій», «цинізм у тому», «потужний реабілітаційний центр», «потужніші подарунки», «найсучасніше обладнання», «як не парадоксально», «має стати краще», «проблеми зі здоров’ям», «багато активностей», «на березі мальовничого озера», «найбільш очікуваних фільмів», «надзвичайна спека», «обрали невипадково», «усі конструкції міцні і надійні», «працювали ретельно», «дуже жваво пройшла панельна дискусія», «кардинально і безповоротно» і багато подібних.

Були різного штибу міркування журналістів — «експертні» думки, припущення і навіть якісь «настанови»: «За минулий рік ринок праці в Україні змінився, дефіцит кадрів залишився». «Штучний інтелект проникає у всі сфери діяльності, стимулюючи компанії адаптовуватися до змін, а працівників опановувати нові навички» (ведучий Андрій Ковальський). «Українські дипломати та наші союзники вкотре не дали Росії остаточно перетворити на фарс засідання Ради Безпеки ООН». «Наразі важливо заживити хоча би об’єкти критичної інфраструктури» (ведуча Оксана Гутцайт). «Суспільство мусить змиритися жити в нових реаліях». «Чимала відповідальність на адаптацію ветеранів у компаніях, у суспільстві лежить і на медіа, власне вони також несуть свою відповідальність за те, щоб побудувати дружню не лише корпоративну атмосферу, але атмосферу дружню для ветеранів війни на національному рівні» (пряме ввімкнення Наталії Луценко). «Питання інтимного здоров’я не можна недооцінювати, від цього залежить і ментальне, і репродуктивне здоров’я військових, а відтак — і демографія країни» (сюжет Данила Самсонова).

Було 22 порушення, коли журналісти не авторизували власні міркування в авторських матеріалах. Прикметно, що ведуча гостьових студій таких порушень не робила, це все були фрагменти тижневика «Факти тижня». Переважно «експертні» думки, наприклад: «Тому імовірних пояснень два. Або Орбан влаштував собі піар геополітичного масштабу, паралельно роблячи приємне Путіну, бо своїми «мирними ініціативами» він зміщує фокус з української Формули миру, або прем’єр Угорщини діє як посередник, погоджуючи з союзниками Путіна деталі кремлівського «мирного плану», який загорнули в «угорську обгортку» для маскування» (ведучий Сергій Кудімов). Або «Відповідей на зміну тактики росіян дві: прокачка скілів наших ППО-шників і збільшення можливостей для виявлення і знищення ворожих цілей» (сюжет Сергія Вендіна).

У 5 випадках були безпідставні узагальнення: «продовжує відгукуватись болем у серцях їхніх родин і всього світу», «секс, поранення, інвалідність — для українців ці теми традиційно табу», «говорити про втрачені кінцівки нашим захисникам куди простіше, ніж про інтимні проблеми, пов’язані з пораненннями».

У прямому ввімкненні з якогось малозрозумілого (бо ніяк не поясненого) ейчарівського саміту в Києві кореспондентка цитувала якусь з учасниць, але кілька довгих незрозумілих речень не були марковані як цитата, тож звучали як думки (причому геть незрозумілі) самої кореспондентки.

Стандарт повноти інформації

Стандарт було порушено 14 разів (по 3,5 порушення на годину).

У 5 випадках бракувало бекграундів. Потрібен був бекграунд до «HR Wisdom Summit». Потребував бекграунду термін «стигматизація». Потребував бекграунду термін «інклюзія». У сюжеті про Одеський кінофестиваль 7 разів (!) було використане майже нікому невідоме слово «шоуранер». То слід було відразу ж давати бекграунд його значення. А в підсумку його так і не пояснили. У повідомленні про ухвалення ВР скасування переходів на літній час не було критично необхідного бекграунду про те, що закон набуде чинності лише після підпису президента.

У представленні в сюжеті тижневика Івана Киричевського як «аналітика Defense Express» слід було пояснювати, що це видання, що спеціалізується на зброї та іншій мілітарній тематиці. Не досить було в сюжеті Андрія Крамарова представляти лише як «воєнного аналітика», а Валерія Романенка лише як «авіаційного експерта». Не були титровані синхрони людей в БЗ про обстріл Херсона.

У бекграундовому сюжеті тижневика про Лукашенка не титрували датами бекграундове ж відео за різні роки, починаючи з 1994-го. Для бекграундового сюжету це геть неправильно, адже глядач повинен орієнтуватися, події якого року йому показують кожного разу. В інших матеріалах не титрували датою відео Орбана в Москві і відео «Охматдита» після ракетного удару 8 липня.

Незрозуміло навіщо було підкладати музичку в сюжеті про повернення з полону українців? Там же інтершум мав непересічне значення для повноти цього репортажу.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 20 порушень стандарту (по 5 на годину).

Ведучий казав: «головна тема HR Wisdom Summit». Це потребувало перекладу для глядачів, які не знають англійської. І пояснення для тих, хто не знає, що таке HR. А таких направду катма.

Вибачайте, але в ефірі українського телеканалу ось таке: «я зараз перебуваю в Unit City на HR Wisdom Summit», це якось занадто. А потім «і свої ідеї презентують понад 30 спікерів». Ну не говорять так нормальні люди! І далі: «і дуже жваво пройшла панельна дискусія на тему роль роботодавця в адаптації, реінтеграції і соціалізації ветеранів війни. Не без уваги залишилося і питання інклюзії, а саме роль інклюзивності». Насправді для більшості глядачів усе це — повні і незрозумілі абстракції.

Далі поставили в ефір ось такий синхрон: «Дуже важливий аспект, це інформування. Тобто робота з соціальним сприйняттям, робота з стигматизацією, з дестигматизацією, це власне з тим, щоб ми вже розуміли, що фізичні особливості і стать чи національність — це дещо другорядне, щоб в першу чергу вчилися і вміли зважати на кваліфікацію людей, вміли зважати на особистість, наявність навичок і так далі». Дуже глибока, безумовно, думка. Гадаю, мало хто з глядачів зрозумів, про що йшлося. Особливо ж про «стигматизацію і дестигматизацію». І от питання: а навіщо взагалі подібний синхрон ставити в ефір?

Титр у сюжеті: «шоуранер та режисер українсько-європейського серіалу «Перевізниця», сценарист та шоуранер серіалу «Перші ластівки». І що воно за «шоуранер» такий, подумали собі глядачі. Я от, наприклад, уперше в житті побачив це слово. А далі було: «креативна продюсерка та шоуранерка», «визнають шоуранери», : «запустило майстерню шоуранерів». 7 разів без бекграунду.

А ось це навіщо було показувати? Та ще й виділяти там щось маркером. Ніхто ж з глядачів не зможе це прочитати.

 

Абсолютно неправильно було показувати і скриншот зі сторінки фейсбуку Зеленського та ще й виділяти маркером якийсь текст. Більшість аудиторії прочитати все одно з екрана не зможе настільки дрібний текст.

Або спробуйте-но ось це все прочитати за 2,5 секунди.

 

Бо саме стільки це показували в ефірі.

Крім того були: «проаналізували ноухау ворога», «прокачка скілів наших ППО-шників», «через притаманну бійцям маскулінність», «повторила меседжі», «крафтову продукцію».

Стандарт оперативності

17 липня говорити про турне Орбана (яке відбувалося за тиждень до цього ефіру і яке в телемарафоні вже хіба лінивий не обговорив і не проаналізував) — я би назвав це не лише порушенням стандарту оперативності, а взагалі анахронізмом. А саме так було у фрагменті з недільного тижневика медіагрупи.

Інші зауваження

На відміну від інших своїх колег по телемарафону, редакція медіагрупи хай і не ідеально, але досить притомно адаптувала мапу споживання електроенергії від «Укренерго».

І теж на відміну від інших колег редакція дуже якісно в гостьовій студії використовує відео. Не як бездумну «ілюстрацію» (яка ніякою ілюстрацією насправді майже ніколи не є), а як контент для обговорення з гостем. Так цього дня ведуча Яна Брензей презентувала до обговорення з Юрієм Федоренком відео конкретного фронтового епізоду знищення ворожої техніки дронами.

Одного разу ведуча новин Оксана Гутцайт забула про фемінітив: «області-рекордсмени», щоправда, в наступному випуску цю помилку таки виправили.

Елементи політичного піару

Двічі був традиційний піарівський сюжет про Фонд Олени Пінчук і реабілітаційні центри «Recovery».

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру була такою: 3 репортажних сюжети, жодного репортажного прямого ввімкнення (те, що було — неподієве). В гостьовій студії побувало 3 ньюзмейкери. З сюжетів кращим був репортаж Тетяни Наконечної про бойову роботу артилеристів 87-ї бригади під Тернами на Донеччині (оператори Олександр Бринза, Ігор Серебріян).

Стандарти журналісти медіагрупи порушували 435 разів. Це майже по 109 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по 2 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок - 299 разів. Переважною більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 63 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 28 порушень стандарту точності найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. 20 разів у різні способи порушували стандарт доступності подачі інформації. Крім того, було 14 порушень стандарту повноти інформації і одне порушення стандарту оперативності.

Було 2 прояви політичного піару — двічі показали сюжет з позитивними згадками Фонду Олени Пінчук і Віктора Пінчука. Російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі медіагрупи цього дня не було.

Перший канал Суспільного (14:00–18:00 16 червня)

Зміст ефіру

Структура ефіру каналу була звичною для денного слота: кожна ефірна година починалася випусками новин (по 15 і по 30 хвилин хронометражем), продовжувалася гостьовою студією. О 17:15 був 15-хвилинний випуск спортивних новин. Новини вела спочатку Людмила Павленко, згодом — Дмитро Грінченко, випуск спортивних новин вів Олексій Мандзій, гостьові студії вели Ольга Герич і Віталій Гамадин.

В ефірі були такі сюжети:

про черги під ЦНАПами в Києві в останній день оновлення даних військовозобов’язаними,

про прощання з загиблим на фронті Миколою Коханівським,

про прем’єрну виставу Харківського драмтеатру в Києві,

про штрафи за неоновлення даних військовозобов’язаними,

про те, як чернівчани рятуються від спеки,

про обмеження Данії для російського флоту танкерів,

про висування Трампа кандидатом у президенти США.

Були прямі ввімкнення:

про вихід Червінського з СІЗО під заставу,

про черги під ЦНАПом в Івано-Франківську,

про ухвалені Верховною Радою закони,

про головування Росії в Радбезі ООН.

Гостями ефіру були:

Артем Лисогор, голова Луганської ОВА, про ситуацію на окупованій частині області, про примусову паспортизацію окупантами українських дітей, про ситуацію на фронті, про відсутність доступу міжнародних гуманітарних організацій до окупованих територій.

Василь Чинчик, голова Торецької МВА, про наслідки ворожих обстрілів Торецька, про бойові дії під Торецьком, про евакуацію людей з міста, про гуманітарну ситуацію в місті.

Юрій Камельчук, народний депутат, фракція «Слуга народу», про виключення з фракції нардепа Задорожнього після вручення йому підозри в вимаганні хабаря.

Михайло Бондар, народний депутат, фракція «Європейська солідарність», про виключення з парламентської ТСК щодо будівництва фортифікацій і закупівлі безпілотників нардепа Задорожнього після вручення йому підозри в вимаганні хабаря, про результати роботи ТСК.

Павло Дяченко, речник Національної поліції в Донецькій області, про ворожі обстріли прифронтових і віддалених від фронту  населених пунктів області, про наслідки обстрілу Мирнограду, про обстріли й бомбардування Селидового, про евакуацію людей з прифронтових населених пунктів.

Дмитро Лантушенко, речник 117-ї окремої бригади ТрО, про ситуацію з обстрілами на прикордонні Сумщини, про необхідність дозволу партнерів стріляти по території Росії.

Євген Костогризов, аналітик Ради зовнішньої політики «Українська призма», про обрання Трампа кандидатом у президенти, про позицію Венса щодо України.

Сергій Фурса, фінансовий аналітик і інвестиційний банкір, про причини зростання курсу долара і про прогнози щодо курсу, про вплив змін курсу на ціни на харчі, про дефіцит держбюджету, про наміри влади підвищити податки, про західну фінансову допомогу.

Богдан Ференс, доктор політичних наук, про нелегітимність перебування Росії в ООН і в Раді безпеки ООН, про можливості реформування ООН.

Віктор Петрович, військовослужбовець 77-ї окремої аеромобільної бригади, про ситуацію на фронті на сході Харківщини на Борівському напрямку.

Андрій Йосипов, адвокат Романа Червінського, про процедуру виходу Червінського з СІЗО під заставу.

Олег Мицик, адвокат, про відповідальність військовозобов’язаних за неоновлення облікових даних, про оскарження постанов про штрафи, про надсилання повісток поштою.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 49 разів (більш як по 12 порушень на годину ефіру в середньому). Найбільше брали інформацію і картинку з телеграму й соцмереж — 33 рази. Користувалися телеграм-каналами Херсонської ОВА і її очільника Олександра Прокудіна, голови Херсонської МВА Романа Мрочка, Селидівської МВА, НАБУ, Держприкордонслужби, різних підрозділів ЗСУ, народних депутатів Олексія Гончаренка, Ярослава Железняка, речниці партії «Слуга народу» Юлії Палійчук. Фейсбук-сторінками народних депутатів Миколи Задорожного і Петра Порошенка, Донецької поліції і партії «Слуга народу».

Зробили 11 узагальнених розмитих псевдопосилань — на Генштаб, Повітряні сили, Міноборони, Оперативне командування «Північ», САП і Донецьку поліцію. Були ще більш розмиті «повідомили Суспільному військові Нацгвардії», «за повідомленням поліції», «нардепи в кулуарах говорили».

Було одне абстрактне псевдопосилання «згідно з повідомленнями». І одного разу наводили факти без посилань.

Крім того, було 3 узагальнених псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок: «деякі експерти стверджують», «експерти з питань санкцій Київської школи економіки вважають», «з людьми у черзі, вони кажуть».

Стандарт точності інформації

Стандарт порушували 22 рази (по 5,5 на годину в середньому). Рівно половиною з них були невідповідності картинки і тексту в сюжетах і БЗ. Наприклад, двічі БЗ про Трампа навіщось «перекривали» Трампом архівним, ще з цілим вухом. Так ще й повісили на це відео неправдивий титр «15 липня 2024 р.».

Невідповідно «перекривали» два прямих ввімкнення. Наприклад кореспондент казав про Гетманцева — показували Стефанчука тощо. І невідповідно «перекривали» розмови з 6 гостями.

Була і фактична неточність. У двох випусках новин ведуча цитувала нардепа Железняка про скасування переходів на літній час як про доконаний факт. Для того ж, щоб закон набрав чинності, його ще мають підписати спікер парламенту і президент, а цього може і не відбутися. Нарешті у випуску о 17-й цю грубу помилку таки виправили

Стандарт відокремлення фактів від думок

Стандарт порушували найчастіше — 54 рази (по 13,5 порушення на годину ефіру). 53 з цих порушень були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Приклади: «ворог активно задіював авіацію», «вже встиг відзначитися скандальними заявами», «менш імовірно», «нарешті завершили», «нарешті дістався», «головною несподіванкою», «актуальну ситуацію», «зловісні синоніми», «маленька аварія», «на щастя, воно було порожнім», «дедалі більші занепокоєння громадськості», «викриває брудні оборудки», «виглядав бадьорим», «постійно усміхався», «був одним з локомотивів», «неприступна комісарка» тощо.

У ведучих гостьових студій буквально словом-паразитом було «зазначив», цілих 19 разів протягом чотирьох годин ефіру воно звучало. А тим часом люди не «зазначають», а просто говорять. Навіть, якщо ці люди президенти чи депутати.

Ще було одне безпідставне узагальнення: «усі згоджуються з тим, що не варто було відкладати цю справу на останній день».

Стандарт повноти інформації

Стандарт порушували 19 разів.

У повідомленні про ухвалення закону про скасування переходів на літній час необхідним бекграундом було те, що закон ще мають підписати спікер парламенту і президент. У двох випусках новин цього бекграунду не було, згодом спохопилися. Також потребував бекграунду термін «паралельний імпорт лікарських засобів». Навряд чи глядачі знають, що це таке. Я от точно не знав.

У 4 матеріалах на синхронах не було титрів. Не титрували також окремий синхрон якоїсь речниці МЗС (імовірно), до того ж і не представляли її у підводці до синхрону. І так було аж у трьох випусках новин. Невже ніхто цього не бачив, щоб виправити?

Двічі не титрували датою архівне відео Орбана з Путіним і з Сі.

Ще в 6 матеріалах на відео не було інтершуму і це вже стає поганою тенденцією, навіщо переймати хиби інших каналів? А на архівному відео 1990 року голосування Верховної Ради за постанову про державний суверенітет інтершуму майже було не чути, а там він був особливо важливий, адже це була надбурхлива реакція на результат того голосування. Теж дивно, що в редакції цього не розуміють.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 9 порушень стандарту (більш як по 2 на годину).

Незрозуміло, навіщо було показувати ось такий скриншот, та ще й щось там виділяти маркером. Все одно ніякий глядач з екрана це прочитати не зміг.

 

Так само показували і скріншот фейсбук-сторінки нардепа Задорожнього. І вже точно не було сенсу показувати скріншот польської газети.

Також нема жодного сенсу показувати мапу Deep State без адаптації до телеперегляду. А це робили тричі. І це порушення в ефірі каналу вже не вперше.

Крім того в одному з сюжетів було: «це компіляція з різних творів». Далеко не кожен глядач знає це слово. А ще було «після завершення дедлайну».

І уже згаданий «паралельний імпорт» без бекграунду.

Резюме

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу була такою: 3 репортажних сюжети, 4 прямих ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Стандарти журналісти каналу порушували 153 рази (більш як по 38 порушень на годину ефіру в середньому). Найбільше (54 рази) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 49 разів, майже три чверті цих порушень були інформацією, взятою з телеграм-каналів і соцмереж. З 22 порушень стандарту точності більшістю були невідповідність картинок і тексту за кадром у БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. Крім того, 19 разів порушили стандарт повноти інформації, 9 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Проявів політичного піару, російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі каналу цього дня не було.

Важливі події / теми, які не були озвучені в телемарафоні

16 липня

Українські війська відійшли з Кринок і з Урожайного.

Російський «шахед» вибухнув за 55 км від Бобруйська у Білорусі.

Окупанти ударили по Покровську, 4 людини поранені (Перший канал Суспільного повідомляв).

Активістам у Чехії загрожує ув’язнення за українські прапори перед «російськими будинками».

Фонд Порошенка вніс заставу за Червінського і той вийшов із СІЗО (Перший канал Суспільного повідомляв).

Поліція не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи щодо «темників» в Укрінформі.

БЕБ заблокував роботу українського виробника дефіцитного товару для фронту.

Народну депутатку Безуглу внесли до бази «Миротворця» за свідому і публічну дискредитацію ЗСУ.

Bihus.Info: пов’язаний із Татаровим бізнесмен привласнив конфісковані державою активи Медведчука.

Народному депутату від «Слуги народу» Задорожньому оголосили підозру в вимаганні хабаря (Перший канал Суспільного повідомляв).

17 липня

Росіяни обстріляли Покровськ, поранили щонайменше 5 мирних мешканців.

Запрацювало бронювання у «Дії».

На Херсонщині запровадили особливий режим виїзду та в’їзду на територію області.

Уряд Німеччини затвердив проєкт бюджету на 2025 рік з вдвічі меншою допомогою Україні.

Безугла вийшла з фракції «Слуга народу».

Канали в ефірі спільного телемарафону (порівняння)

Структура ефірних блоків

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два 10-хвилинні випуски новин, решта часу — гостьові студії. З 10-ї ранку ефірні години починалися новинами (по 13 і по 16 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: ефірні години починалися випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. Новини були різними за хронометражем — по 10, 15 і по 20 хвилин.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: години починалися 14-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин, 10-хвилинні «посередині»), решту часу займали гостьові студії. Далі був 15-хвилинний випуск новин і 45-хвилинна студія «Оперативного чергового», об 11-й був годинний випуск новин.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була традиційною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, замість яких часом показували фрагменти недільного тижневика «Факти тижня», часом — пропагандистські фільми.

Структура ефіру Першого  каналу Суспільного була звичною для денного слота: кожна ефірна година починалася випусками новин (по 15 і по 30 хвилин хронометражем), продовжувалася гостьовою студією. О 17:15 був 15-хвилинний випуск спортивних новин.

Новинна складова

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажні сюжети, 7 прямих ввімкнень. У гостях побувало двоє ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 2 репортажні сюжети і 2 прямі ввімкнення. У гостях побувало 7 ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» цього дня була вкрай слабкою: лише один репортажний сюжет, жодного прямого ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 3 репортажні сюжети, 4 прямі ввімкнення. У гостях побувало 2 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 3 репортажних сюжети, жодного репортажного прямого ввімкнення (те, що було — неподієве). В гостьовій студії побувало 3 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 3 репортажних сюжета, 4 прямих ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Інтер» за чотири години ефіру побувало 10 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники та 5 експертів.

У гостях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 16 людей: 7 ньюзмейкерів, 7 експертів і 2 учасники подій.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 людей: 4 ньюзмейкери, один речник, 2 експерти, журналіст і 2 учасники подій.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин побувало 12 людей: 2 ньюзмейкери, 2 речники, одна радниця, 3 експерти та 4 учасники подій.

У гостях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало лише 6 людей: 3 ньюзмейкери, по одному речнику, радниці й учаснику подій.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного побувало 12 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, 3 експерти та 3 учасники подій.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: представників «Слуги народу» побувало в ефірі 4 (Сергій Козир і Арсеній Пушкаренко на «Раді», Єгор Чернєв — в ефірі «Ми — Україна» і Денис Маслов в ефірі ICTV та СТБ). Був один представник «Батьківщини» (Михайло Цимбалюк на «Раді») і депгрупи «Довіра» (Володимир Арешонков теж на «Раді»). В ефірах каналів «Інтер» і «1+1» народних депутатів не було. В ефірі ж Першого каналу Суспільного 16 липня побувало 3 представники «Слуги народу» (Василь Мокан, Ольга Василевська-Смаглюк і Юрій Камельчук), 2 представники «Європейської солідарності» (Ростислав Павленко і Михайло Бондар) і 2 представника «Батьківщини» (Михайло Цимбалюк і Іван Крулько).

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 346 разів. Це по 86,5 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 203 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 84 рази. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на  джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 33 рази, більш як дві третини з цих порушень були невідповідностями між картинкою і текстом у БЗ та сюжетах. Стандарт повноти подачі інформації було порушено 18 разів. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, тричі — стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 225 разів. Це більш як по 26 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок, зі 102 порушень більшістю були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 60 разів. Майже половину з того становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактів. Дві третини з 31 порушення стандарту повноти інформації становило відео без інтершуму. Стандарт точності порушували 27 разів, дві третини з цих порушень були невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах та БЗ. Крім того, 4 рази порушили стандарт доступності подачі інформації. Одного разу також грубо порушили стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 388 разів. Це по 97 порушень на годину ефірного часу в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 240 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 58 разів, більше третини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. 46 разів порушували стандарт повноти подачі інформації. Більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео. З 26 порушень стандарту точності переважною більшістю були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 18 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 411 разів. Це більш як по 102 порушення на годину ефіру в середньому і майже по два порушення щохвилини. Найчастіше (259 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушили 85 разів. Третиною цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Більшістю з 39 порушень стандарту точності були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 15 разів порушили стандарт доступності подачі інформації і 13 разів — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів  ICTV та СТБ порушували 435 разів. Це майже по 109 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по 2 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок - 299 разів. Переважною більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 63 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 28 порушень стандарту точності найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. 20 разів у різні способи порушували стандарт доступності подачі інформації. Крім того, було 14 порушень стандарту повноти інформації і одне порушення стандарту оперативності.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 153 рази (більш як по 38 порушень на годину ефіру в середньому). Найбільше (54 рази) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 49 разів, майже три чверті цих порушень були інформацією, взятою з телеграм-каналів і соцмереж. З 22 порушень стандарту точності більшістю були невідповідність картинок і тексту за кадром у БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. Крім того, 19 разів порушили стандарт повноти інформації, 9 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Прояви політичного піару

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» був один прояв політичного піару. У студійній розмові гість з подачі ведучого звинувачував парламентську фракцію «Європейська солідарність» у провокуванні конфлікту, роботі проти єдиної зовнішньої політики країни і в роботі на свій піар. Слова у відповідь представникам політсили і не передбачалося.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 4 прояви політичного піару. Тричі показували класичне «паркетне» БЗ+СХ про поїздку прем’єра Дениса Шмигаля до Чехії. І був суто піарівський сюжет про «Нафтогаз України» і голову його правління Олексія Чернишова.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 2 прояви політичного піару — двічі показали сюжет з позитивними згадками Фонду Олени Пінчук і Віктора Пінчука.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі каналів «Інтер» і «1+1», не було.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного цього дня не було.

Російські наративи й токсичні медіаперсонажі

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» цього дня не було. Новини вела токсична ведуча каналу.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, в ефірі працювали всі 4 токсичні ведучі каналу.

Наративів російської пропаганди і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах каналів «Ми — Україна», «1+1», ICTV та СТБ не було.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного цього дня не було.

Скриншот відео: ТСН/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду