Знайти мертву білочку. Моніторинг новин 30 липня — 4 серпня 2018 року

Знайти мертву білочку. Моніторинг новин 30 липня — 4 серпня 2018 року

11 Серпня 2018
4875

Знайти мертву білочку. Моніторинг новин 30 липня — 4 серпня 2018 року

4875
Сезонне політичне затишшя в новинах компенсували гучні кримінальні події. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 України» та 5-го каналу.
Знайти мертву білочку. Моніторинг новин 30 липня — 4 серпня 2018 року
Знайти мертву білочку. Моніторинг новин 30 липня — 4 серпня 2018 року

Одна редакторка, спілкуючись із потенційними ньюзмейкерами, цікавість інформаційного приводу характеризувала так: «У вас має бути мертва білочка». Майстерність розшуку цих самих білочок буквально та фігурально опанували кореспонденти «1+1». Вони продовжили розборки з керівництвом Київського ботанічного саду через те, що ті погодилися прийняти в себе концерт, організований каналом «Україна».

Тим часом тиждень був насичений злочинами: вбивство ветерана війни на Донбасі, підприємця та активіста Віталія Олешка, облиття кислотою працівниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк, замах на депутата Кам’янської міськради та активістів в Одесі. Власних спроб розслідування цих злочинів, виявлення важливих обставин та деталей теленовинарі не продемонстрували. А от частота появи політиків у новинах зменшилася. Незмінними є Олег Ляшко на «Україні», Сергій Каплін та Юрій Бойко на «Інтері».

30 липня, понеділок

Майже всі (крім ICTV) розповіли про зустріч політв’язня Кремля Олександра Кольченка з матір’ю. Менш жваво говорили про новий етап судових дебатів у процесі над Віктором Януковичем. Про те, що захист екс-президента зриває процес, сказали на ICTV та 5-му. Лише половина каналів підготувала щось до Дня протидії торгівлі людьми: ICTV стисло навів статистику про жертв сучасного рабства, навіть не вказавши назви міжнародних організацій, на чиї дані посилалися; 5-й, «1+1» та «UA: Перший» висвітлювали тематичну акцію в Києві.

Сильні

На «1+1» вийшов сюжет про пошук волонтерів, які можуть допомагати в супроводі людям із вадами зору. Журналістка Маріам Оганесян спробувала себе в цій ролі та розповіла, як незрячі сприймають ставлення навколишніх.

На «UA: Першому» також вийшов матеріал на схожу тему. У репортажі йдеться про глуху дівчину Лілію, яка відкрила власну кав’ярню. Через її приклад журналістка Інна Мельник розповіла про розроблений в Україні додаток, що дозволяє залучати волонтерів-перекладачів із жестової мови.

Сумнівні

На «Україні» в постійній рубриці «Помочь выжить» звітували про благодійність Ахметова.

На «Інтері» народний депутат із фракції Блоку Петра Порошенка, а по суті опозиціонер Сергій Каплін однобоко критикував уряд: «Александр Просяник, ведущий: Власть должна компенсировать ущерб из-за задержек с выплатой пенсий. Об этом заявил нардеп Сергей Каплин. Он внес на рассмотрение Парламента проект постановления, который предусматривает возмещение расходов на покупку лекарств, процентной ставки за не вовремя погашенные кредиты и коммунальные услуги».

31 липня, вівторок

Про облиття кислотою співробітниці Херсонської мерії Катерини Гандзюк не говорили лише на ICTV. Ця новина змагалася за місце в топі з інформацією про вбивство в Бердянську Віталія Олешка, відомого під позивним Сармат. Низка каналів порушили презумпцію невинуватості, показавши фото затриманих за підозрою в убивстві та назвавши їх убивцями. «Кілька хвилин тому керівник поліції Одещини повідомив: неподалік Мелітополя вдалося затримати вбивцю», — повідомили на ICTV, і в цей момент показали фото одного з затриманих.Аналогічно на «1+1»: «Хоч убивць і затримали, товариші Сарматапевні — вони лише виконавці. Замовників же обіцяють знайти та помститися».

Сильні

На 5-му говорили з народним депутатом Пономарьовим, на якого друзі Віталія Олешка вказували як на зацікавленого в його вбивстві. Це приклад дотримання балансу.

На «112» не оминули увагою «темні плями» в репутації Сармата. Кореспонденти навели записи його розмови з фермером, через що йому закидали спроби рейдерства. Також кореспондентка розповіла, як ці записи коментував загиблий: «Те, що розмова з фермером була, Сармат визнав. Але заявив, що відео є маніпулятивним». Ця інформація дає повніше уявлення про загиблого та його опонентів.

На «1+1» вийшов сюжет про викриття корупції в лікарні. Кореспондентка Наталя Волосацька поспілкувалася з усіма можливими сторонами, зокрема і з лікарем, якого пацієнт звинуватив у вимаганні грошей за операцію.

Сумнівні

Незмінно на каналі «Україна» розповідали про благодійність Ріната Ахметова.

Юрій Бойко на «Інтері» вимагав повернути державне регулювання цін. При цьому новинарі замовчали, в чому полягали аргументи уряду на користь такого рішення: «Александр Просяник, ведущий: Подорожание доллара, рост тарифов и задержки по социальным выплатам. Плюс инфляция. И в итоге, многие украинцы не могут позволить себе самого элементарного. В этой ситуации, считает лидер "Оппозиционного блока" Юрий Бойко, правительство должно вернуть госрегулирование цен на товары первой необходимости». Немає жодної експертної думки, наприклад, експерти-економісти Олег Пендзин та Євген Олейников пояснювали, чому цей крок потрібен і яких додаткових заходів має вжити уряд, щоб захистити вразливі верстви населення.

Сергій Каплін на «Інтері» став єдиним джерелом інформації про заплановані перевірки дотримання норм охорони праці. Цитують його прямо зі сторінки на Фейсбуку, не перевіряючи інформацію з інших джерел та не уточнюючи, про які порушення цих норм каже політик. У його заявах патетики більше, ніж конкретики: «Сергей Каплин, народный депутат Украины, лидер Социалистической партии: Чверть мільйона людей, які забезпечують економічний ріст, економічну стабільність, логістику для національної економіки, рух товарів, рух людей, сьогодні працюють в складних, нелюдських умовах».

1 серпня, середа

Отруєння шаурмою в Києві підштовхнуло кореспондентів проінспектувати стан кіосків — такі репортажі вийшли на більшості телеканалів.

У справі вбивства Віталія Олешка затримали підозрюваних. Ведучий на 5-му каналі повідомив: «Безпосередній виконавець — це колишній атовець, йому оголошено підозру в умисному вбивстві». Схожа подача на ICTV: «Офіційно імен затриманих поліція поки не повідомляє. За різними джерелами безпосередній вбивця із розформованого батальйону “Торнадо”». По-перше, це порушення презумпції невинуватості. По-друге, як факт подано, що затриманий — учасник бойових дій, хоча навіть при обранні запобіжного заходу слідство не мало доказів участі цього чоловіка у війні на Донбасі. На альтернативні джерела в підтвердження цих слів посилань не дали.

Про мітинг біля МВС у Києві з вимогами якісно розслідувати резонансні злочини повідомив лише «UA: Перший», про акції в Бердянську згадали на «Україні», «UA: Першому» та СТБ. Про протест біля прокуратури в Херсоні з вимогою розслідувати напад на Катерину Гандзюк згадали лише на 5-му каналі та СТБ.

На «1+1» продовжили тему попереднього тижня і знову розбиралися, чому керівництво Ботсаду імені Гришка пустило на свою територію гучний концерт. Наталя Гончарова перевірила, як прибрали територію після гуляння, знайшла залишки сміття й невдоволених киян, що живуть поруч. «Киянка: После концерта валялись мертвые белки», — розповіла одна з мешканок. Після запитань журналістки заступник директора ботсаду пообіцяв, що таких гучних святкувань на території саду більше не буде. Нагадаємо, йдеться про концерт, організований компанією Ріната Ахметова.

Сильні

Любов Марченко на «112» поспілкувалася з чоловіком, який воював на стороні бойовиків на Донбасі, та розповіла на цьому прикладі про дію програми СБУ «На тебе чекають вдома». Йдеться про зняття кримінальної відповідальності з громадян України, які були на стороні бойовиків, але не причетні до вбивств і катувань. Чоловік розповів про те, що кураторством таких найманців займалися кадрові російські військові.

Сумнівні

За справою Миколи Мартиненка стежать «Україна» та «Інтер». Цього разу новина в тому, що апеляційний суд прийняв рішення про повернення обвинувального акту на допрацювання. Якщо на «Україні» дали сторони захисту та обвинувачення, то на «Інтері» — лише позицію захисту, навіть не вказавши, в чому обвинувачують колишнього народного депутата.

Також на «Інтері» Сергій Каплін звітував, як він бореться за соціальну справедливість у питаннях пенсій екс-силовиків: «Сергей Каплин, исполняющий обязанности главы Комитета Верховной Рады по соцполитике: Ми розробили низку законодавчих актів, які повністю вирішують питання пенсійного забезпечення цієї категорії населення. Нам треба вирішувати питання долі пенсій. Вона не може бути в межах 70100 доларів. Це приниження. Це у 101520 разів менше, ніж у будь-якій захудалій європейській країні». Коментар народного депутата — єдиний у цьому матеріалі, немає ніяких уточнень від Кабміну і згадок про те, що з початку року пенсії силовикам перерахували.

І ще один матеріал із ознаками замовності на «Інтері» стосується підприємства «Каховка протеїн агро». Сюжет однобокий, у ньому йдеться про нібито спробу рейдерського захоплення підприємства. Представників опонентів, яким закидають рейдерство, в матеріалі немає. Немає ні коментарів правоохоронців, ні роз’яснень від судів, де нібито борються за справедливість. «Каховка протеїн агро» пов’язана з бізнес-інтересами Дмитра Фірташа, про нібито захоплення підприємства «Інтер» стабільно твердить ще з лютого цього року.

На «Україні» розказали, як Рінат Ахметов допомагає важкохворим дітям Донбасу отримувати ліки.

2 серпня, четвер

На порядку денному чергові резонансні злочини: в Кам’янському на Дніпропетровщині підірвали авто з депутатом місцевої ради, в Одесі напали на політика та журналіста. У прокуратурі повідомили про завершення досудового слідства у справі Надії Савченко й Володимира Рубана та показали журналістам, як вибухають снаряди, які, за версією слідства, депутатка мала намір задіяти проти чинної влади.

Сильні

«UA: Перший» єдиний дав коментар від сторони захисту Надії Савченко. Завершення досудового розслідування, крім прокурорів та СБУ, прокоментувала сестра народної депутатки Віра. Адвокат Савченко від коментарів журналістам відмовився, посилаючись на зайнятість, також у матеріалі йдеться про спробу зв’язатися з адвокатом Володимира Рубана. Інші канали позицію захисту не врахували взагалі, хоча свою позицію сестра підозрюваної виклала у Фейсбуку, тобто зробила загальнодоступною.

Сумнівні

На «Україні» Олег Ляшко коментував відносини України та Угорщини. Приводом стало створення міністерства Закарпаття в Угорщині. Доцільність появи Ляшка в сюжеті кореспондент Микола Антофійчук пояснив так: «Вмешательство венгерского правительства в дела Закарпатской области возмущает украинских политиков». Далі був коментар лише одного політика: «Олег Ляшко, лидер Радикальной партии Украины: Угорщина користується тимчасовою слабкістю України і створює міністерство розвитку нашого Закарпаття. Єдина правильна відповідь на відкриття другого фронту проти України — стати сильними». Якби справжньою метою матеріалу було ознайомити глядачів із реакцію політиків, логічною була би поява кількох коментарів від представників різних політсил.

Як і щодня, на «Україні» звітували про благодійність Ріната Ахметова.

На «Інтері» та «Україні» — паркетні новини від Володимира Гройсмана, який обіцяв покращення стану українських доріг. Жодних неупереджених коментарів про якість ремонтів та освоєння бюджетних коштів на дорожніх роботах у матеріалах немає.

На «Інтері» Юрій Бойко з «Опозиційного блоку» критикував «Нафтогаз» за тарифи на пальне. Також Сергій Льовочкін, народний депутат від «Опоблоку» та співвласник «Інтера», критикував умови співпраці з Міжнародним валютним фондом. Це популізм, оскільки заяви суголосні соціальному запиту на низькі тарифи, й заяви політиків однобокі, інформація про іншу сторону проблеми відсутня.

На «1+1» висвітлили засідання Нацради. В основу повідомлення кореспондент Дмитро Фурдак поставив позицію члена Нацради Олега Черниша: Ведуча підвела сюжет так: «Аналогове мовлення в Києві й Кіровоградській області відімкнули з порушенням процедури. Про це на засіданні Нацради з питань телебачення і радіомовлення заявив член ради Олег Черниш. Більше того, на його переконання, голова Нацради Юрій Артеменко нібито перевищив повноваження, надіславши листа до Нацкомісії з частот за власною ініціативою». Артеменко відмовився спілкуватися зі знімальною групою, але й з іншими колегами, які підтримують позицію голови, кореспондент не говорив. У сюжеті пряму мову Артеменка взято лише з його висловів під час засідання. Та й це наражається на критику від кореспондента: «На початку голова Нацради Юрій Артеменко натхненно звітує про безпроблемне відключення аналогового мовлення у столиці та на Кіровоградщині [...] У відділі розвитку мережі "1+1" цифри інші. За три доби ми отримали майже сто дзвінків щодо відімкнення аналогу». «1+1» і далі відстоює власні корпоративні інтереси у висвітленні дій Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, не даючи іншої точки зору.

3 серпня, п’ятниця

Основні теми: затримали підозрюваного в нападі на Катерину Гандзюк, арештували підозрюваних у вбивстві Віталія Олешка. Новинарі не пояснили, чому арештували «всіх чотирьох», коли в попередній інформації поліції йшлося про затримання п’ятьох підозрюваних. У матеріалі «1+1» наголосили, що оприлюднені в медіа фото підозрюваних захист буде використовувати на свою користь: «Утім світлини затриманих з'явились в інтернеті ще до офіційної процедури упізнання. Тепер їхні адвокати наполягають, очевидці злочину вказали на головного підозрюваного лише тому, що його обличчя начебто масово розтиражували у мережі».

Також у новинах висвітлювали скандал у волинському інтернаті, де вихованці поскаржилися на жорстокість адміністрації, побиття та навіть сексуальне насильство. Тема складна й серйозна. Лише «112» та «1+1» у своїх матеріалах наважилися наголосити, що адміністрація та місцеві мешканці скаржаться на самих вихованців. Стверджують, що проблемні діти сам тероризують дорослих. Як воно є насправді, встановить слідство, але озвучити аргументи всіх сторін змогли не всі кореспонденти.

Сильні

«1+1» перевірили, чи справді зросли зарплати медиків первинної ланки з упровадженням медичної реформи. Тим часом більшість каналів просто поширила заяви прем’єра Гройсмана про те, що медреформа позитивно позначилася на доходах лікарів. У сюжеті «ТСН» порівняли дві лікарні: в одній медики одразу уклали угоди з Держслужбою здоров’я та почали підписувати декларації, зокрема самостійно виходячи в організації з такою ініціативою, у другій — зволікали й чекали на рішення місцевої влади. Тож один із лікарів у першій установі вже отримує вдвічі більшу зарплату, а в другій — тільки чекають на це.

Сумнівні

На «Інтері» ситуацію у волинському інтернаті коментував народний депутат від «Опоблоку» Юрій Павленко: «Но не всегда эти средства идут на пользу воспитанникам. Поэтому такие учреждения нужно контролировать тщательнее, считает нардеп Юрий Павленко. По его словам, детей часто обижают сверстники, бьют преподаватели. И то, что на Волыни подростки пожаловались сами, — это показатель, что ситуация действительно критическая». Політик критикує владу за нібито погіршення стану дотримання прав дітей за останні три роки. Порівняльної статистики на підтвердження цих слів не навели.

Юрій Бойко на «Інтері» вимагав погасити борги перед шахтарями: «Несмотря на каникулы, в парламенте продолжается работа. Депутаты от "Оппозиционного блока" настояли на встрече с министром топлива и энергетики. И пригласили на встречу шахтеров. Проблема одна — добиться погашения задолженности по зарплате. Хотя профильный министр уверяет, что денег нет»; «Кор.: В итоге, профильный министр в который раз пообещал, что все долги перед горняками будут погашены. Правда, в "Оппозиционном блоке" к очередным заверениям относятся со скепсисом». Коментарі опозиціонера є кістяком сюжету.

Також на «Інтері» вийшов черговий сюжет від Андрія Кравця в інтересах підприємства «Каховка протеїн агро». Знову лунають лише аргументи представників цієї компанії.

На «1+1» критикували Валерію Гонтареву. Йдеться про відпочинок на Мальдівах, витрати на який екс-голова Нацбанку не вказала у своїй декларації. Жодних коментарів від Гонтаревої чи її представників щодо цього не давали. Натомість повідомили, що рішення про закриття провадження з розслідування цього факту оскаржив якийсь юрист, ім’я чи бодай приналежність до конкретної організації чи компанії якого не вказали. Тим не менше, послалися на його дані про вартість такого відпочинку: «Лідія Таран, ведуча: Апеляційний суд Києва не дозволив НАБУ закрити кримінальне провадження проти екс-голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої. Йдеться про недостовірне декларування грошей, які були витрачені на відпустку на Мальдівах два роки тому. На думку детектива НАБУ, вона обійшлася Гонтаревій в 250 тисяч гривень, а цього, мовляв, недостатньо для кримінальної відповідальності. Юрист, який подав апеляцію, зазначив, що слідчі не звертались із запитом ні до прикордонників, ані до керівництва готелю, де відпочивала Гонтарева. За даними апелянта, тижневий відпочинок там вартував гаманцю Гонтаревої майже мільйон гривень».

Щоденно звітують про роботу фонду Ріната Ахметов на каналі «Україна».

4 серпня, субота

У Москві звільнили українського політв’язня Олександра Костенка — про це не сказали тільки в новинах каналу «Україна» та «112». Більшість каналів продовжили стежити за перевірками точок із вуличною їжею після масового отруєння шаурмою.

Також усі канали розповідали про історію бійки дівчат-підлітків в Одесі. Майже всі показали сцени насильства. В одних випадках намагалися заблюрити обличчя підлітків, але частина («1+1» намагалися, але фільтри на кадрі встановлені не на обличчях дітей; «112», «Інтер») навіть частково не приховували облич. На «1+1», «Інтері» та «112» про інцидент повідомили коротко, але весь відеоряд складається з демонстрації бійки, де кілька дівчат жорстоко б’ють однолітку ногами в обличчя та спину.

Сильні

«UA: Перший» єдиний не показав сцен насильства у відеоряді, але розповів про інцидент. «Саму сутичку з етичних міркувань ми не показуємо», — повідомила ведуча.

На «112» розпочали цикл про бюджет участі матеріалом про черкаський досвід. Аналізували переваги та вади у співпраці місцевих органів влади щодо втілення проектів громадського бюджету.

Сумнівні

Гройсман поставив завдання налагодити ефективну роботу шахт. Паркетні новини про це вийшли на «Україні» та «Інтері».

На каналі «Україна» говорили про благодійність Ріната Ахметова, який дарує дітям Донбасу «мирне літо».

Підсумки

Протягом тижня до сумнівних зараховані 23 матеріали: 19 новин з ознаками замовності та чотири паркетних повідомлення. Переважна більшість розділилася між «Інтером» — 13 сюжетів, та «Україною» — дев’ять. Ще один матеріал — на «1+1». На решті каналів — жодного.

Шість сюжетів про благодійність Ріната Ахметова на каналі «Україна».

П’ять матеріалів в інтересах «Опозиційного блоку» на «Інтері»: три появи Юрія Бойка, по одній — Сергія Льовочкіна та Юрія Павленка.

Чотири паркетні новини з Володимиром Гройсманом: по дві на «Інтері» та «Україні».

Три появи Сергія Капліна на «Інтері».

Два сюжети в інтересах компанії «Каховка протеїн агро», пов’язаної з бізнесом Дмитра Фірташа на «Інтері».

В одному матеріалі виступав Олег Ляшко на «Україні», ще в одному — Микола Мартиненко на «Інтері».

Матеріал із ознаками чорного піару був один — із критикою Валерії Гонтаревої на «1+1».

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробности» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Новости» («112 Україна», випуски о 19:00), «Час новин» (5 канал, випуски о 19:00), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «Сегодня» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Підготовка цього моніторингового звіту стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією «Інтерньюз». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Kai Schreiber/Flickr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4875
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду