Нецензурний активіст Кива і піар дружини Порошенка. Моніторинг теленовин 16–22 квітня

Нецензурний активіст Кива і піар дружини Порошенка. Моніторинг теленовин 16–22 квітня

29 Квітня 2018
3859

Нецензурний активіст Кива і піар дружини Порошенка. Моніторинг теленовин 16–22 квітня

3859
Помісна церква, соціальні стандарти й піар на виборах — головні теми новин тижня. Моніторинг дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах прайм-тайму «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 України» та 5-го каналу.
Нецензурний активіст Кива і піар дружини Порошенка. Моніторинг теленовин 16–22 квітня
Нецензурний активіст Кива і піар дружини Порошенка. Моніторинг теленовин 16–22 квітня

Володимир Гройсман залишається головним улюбленцем теленовинарів. Більшість матеріалів за його участі — це «паркетні» звіти, заклики до підлеглих та позитивні прогнози про успіхи влади. Також у новинах проскочили його заяви про намір брати участь у парламентських виборах із надійною командою. Відзначилась і Аграрна партія, що була як ніколи популярною в новинах «Інтера» та ділилася планами здобути перемогу на виборах різного рівня.

16 квітня, понеділок

Найбільш резонансні повідомлення стосуються протестів у Вірменії. А от про стрілянину в гуртожитку переселенців у Києві повідомили тільки на «112» та «UA: Першому».

Чергові паркетні декларації прем’єра Володимира Гройсмана з’явилися на трьох телеканалах:

  • «Достроить мемориал жертвам Голодомора. Владимир Гройсман выступает за создание фонда строительства музея»(«Україна»);
  • «Прем'єр Володимир Гройсман закликає як найшвидше створити фонд будівництва Національного музею меморіалу заднього двору та наглядову Раду»(ICTV);
  • «Премьер пообещал обеспечить прозрачное финансирование при возведении мемориала» («Інтер»).

Загальними фразами на каналі «Україна» анонсували поїздку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова до США: «Министр посетит Академию ФБР и департамент полиции, а также выставку снаряжения для подразделений спецназначения. Кроме того, запланированы встречи в госдепе и сенате».

Вічна тема на «Україні» — допомога Ріната Ахметова мешканцям Донбасу. А найбільше політики було на «Інтері». У сюжеті з погоджувальної ради парламенту два коментарі від Юрія Бойка з «Опозиційного блоку», Сергій Каплін, як завжди, вимагає перерахунку пенсій, і ціла низка упереджених і маніпулятивних коментарів на адресу Міністерства охорони здоров’я: «Олег Ляшко, народный депутат, Радикальная партия: За нашою інформацією, в уряді за ініціативою Міністерства охорони здоров'я розробляється рішення про легалізацію наркотиків, про спрощення процедури доступу до наркотиків». Він звинувачує в цьому персонально Уляну Супрун і вимагає її звільнення. Підтримують Ляшка в цьому Ольга Богомолець і Юрій Бойко. Аргументів МОЗу немає, замовчується, що цей порядок винесено на громадське обговорення.

Також на «Інтері» розхвалювали прагнення «Укрпошти» покращити доставку відправлень у віддалені райони Харківської області. Про це оптимістично говорять керівники компанії та області, а про запит мешканців, їхні оцінки сервісу взагалі не йдеться.

На СТБ розпочався спецпроект «100 років потому» про історію побудови Української держави, який підготував Леонід Канфер (російський журналіст, який працює в Україні). А на каналі «Україна» стартував спецпроект «Хорватський досвід» про подолання післявоєнної кризи.

17 квітня, вівторок

Перша новина всіх випусків — ДТП у Кривому Розі, що забрала життя вже десятьох людей. На той момент було щонайменше восьмеро загиблих та півтора десятки поранених. Усі репортери намагалися якнайповніше розібратися в обставинах катастрофи. ICTV, «Україна», «1+1», СТБ та «UA: Перший» проілюстрували сюжети схемою ймовірного перебігу подій, що максимально унаочнювала інформацію.

Заява Петра Порошенка про автокефалію Української православної церкви пролунала на ICTV та СТБ, «Україні» та «1+1». Сюжет із оцінками на цю тему від голів усіх парламентських фракцій вийшов на «112 Україні». На 5-му каналі оцінки фракцій передали закадровим текстом, навівши також коментарі УПЦ Київського та Московського патріархатів. На «Інтері» Порошенку опонує Юрій Бойко, а наприкінці випуску також озвучено позицію УПЦ МП. Інші церкви, які підтримують автокефалію, не представлені. На «UA: Першому» у вечірньому випуску не було новини про помісну церкву.

Борис Колесніков як глава «опозиційного уряду» став героєм новин ICTV та «України», коли відвідував промислові підприємства в Запоріжжі та заявляв про підтримку вітчизняної промисловості.

На «Україні» похвалили прем’єра Гройсмана за увагу до реформ, мовляв, він обговорив це з експертами. Проте думок цих експертів глядачів не почули. Говорили у випуску «Сьогодні» також про інвестиції в Харківську область, принагідно похваливши голову обласної державної адміністрації Юлію Світличну за відкритість до світу. Про виплати чорнобильцям до річниці в новинах «України» говорять Максим Бурбак та Олег Ляшко, які останнім часом дуже часто з’являються в ефірі каналу.

Незмінно допомагає виживати мешканцям Донбасу Рінат Ахметов, а дружина Президента Марина Порошенко відкриває черговий інклюзивний центр. Також у «Сьогодні» дякували футбольному клубу «Шахтар» за курси для тренерів, які навчатимуть дітей з інвалідністю.

На «Інтері» вийшов черговий матеріал із критикою Вадима Рабиновича: «Ведущая: В Украине — зарабатывать, а тратить — на роскошных зарубежных курортах. При этом — о "левых" заработках в декларации — ни словечка. Речь о Вадиме Рабиновиче. Его двойное гражданство и многократные прибыли — коллеги комментировали и с трибуны Рады, и в кулуарах». Жодних спроб отримати бодай якусь відповідь на закиди від самого Рабиновича чи правоохоронців немає. Далі зв’язка ніби у продовження теми: «Ведущая: Пока растет армия миллионеров, трудящиеся — объединяются». А об’єднує їх Сергій Каплін, який розповідає про свої успіхи в цій царині в «Подробностях». Тим часом глядачам із Вінниччини натякають, що на виборах в об’єднаних територіальних громадах слід голосувати за Аграрну партію.

18 квітня, середа

У Києві під стінами Кабінету Міністрів проходив протест проти можливого подорожчання бензину. На «112» та «Інтері» повідомили, звідки взялася інформація, що обурила активістів: «Кор. Тетяна Данкевич, “112”: “Укртатнафта” подала пропозицію до Мінекономрозвитку — зменшити відсоток імпортованих нафтопродуктів із-за кордону. У компанії вважають — це стимулюватиме розвиток вітчизняного виробництва палива і зменшить залежність від Росії та білорусі. Пояснення розмістили на офіційному сайті».

Попри це на ICTV спершу ведуча, а потім і кореспондентка говорять про побоювання водіїв як безпідставні: «Ведуча: Біля Кабміну пікетували водії “євроблях”. Звідкись дізналися інформацію, що уряд має підвищити мито на пальне, і відповідно, ціна на бензин зросте»; «Кор.: Кабмін пікетують водії на “євробляхах”, правда цього разу вони не відстоюють право на свої номери, натомість мають секретну інформацію начебто про зростання цін на пальне».

На каналі «Україна» взагалі не згадували про пікет, одразу перейшли до заспокійливих заяв прем’єра: «Елена Кот, ведущая: Бензин дорожать не будет. Во всяком случае, никаких решений, которые могли бы спровоцировать повышение цент на топливо, правительство принимать не будет, заверил Владимир Гройсман». Решта каналів протесту не висвітлювали.

«Україна» також передає заяви Арсена Авакова про співпрацю між МВС та ФБР під час візиту до Америки. Олег Ляшко вимагає гідних зарплат, називаючи їх рецептом проти відтоку кадрів, а продовжують цю тему в семихвилинному інтерв’ю у студії з лідером партії «Основа» народним депутатом Сергієм Тарутою. І як завжди у випуску знаходиться місце для фонду Ріната Ахметова, який надає ліки важкохворим дітям.

На «1+1» та «Інтері» поширили заяву лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко про потребу вдосконалити медреформу.

«Від першого дня нашої роботи, стикаючись з величезними викликами і проблемами, ми почали вирішувати конкретні питання. Ми розпочали з вами оновлення пенсійної системи, освіти, медицини, про яку українці мріють не один десяток років, ми почали забезпечувати нашу енергетичну незалежність, і я точно можу сказати, що в той важкий період ми заклали всі підвалини, які дають нам можливість абсолютно впевнено дивитися в найближче майбутнє, яке дасть чітку відповідь для кожного громадянина України у стабільності, у безпеці, у достатку», — переконував Володимир Гройсман на «Інтері». Проте невдовзі у випуску Сергій Каплін поставив ефективність соціальної політики чинного уряду під сумнів, закликавши контролювати соціальні виплати.

Аграрна партія в «Подробностях» знов агітувала за своїх, цього разу на виборах в ОТГ Хмельниччини. Укотре повернулися до теми добрив, яку коментують народні депутати Сергій Рудик, Сергій Шахов і Михайло Головко. Володимир Гройсман каже, що нові мита на добрива були правильним рішенням: «Ведущая: Перед этим на заседании правительства нардепы сообщили ему, что вопреки решению властей, карбомид и аммиачную селитру из России продолжают незаконно завозить в Украину сотнями тонн». Ми вже звертали увагу на те, чому надмірна увага «Інтера» до цієї теми, ймовірно, пов’язана з бізнес-інтересами співвласника телеканалу Дмитра Фірташа.

Із нагородження премією «Телетріумф» «Україна», СТБ та «1+1» узяли тільки свої досягнення. На ICTV та СТБ в кінці випуску відзвітували про мистецьку премію РinchukArtCentre.

19 квітня, четвер

Тему автокефалії Української православної церкви далі обговорювали в парламенті, й більшість каналів збалансовано висвітлювала аргументи прихильників та противників такого рішення. На СТБ подали тільки позицію Петра Порошенка та голови ВР Андрія Парубія, проігнорувавши думку опозиції. Обернена ситуація на «Інтері», де окремою новиною поширили заяву «Опозиційного блоку» з критикою ідеї помісної церкви.

У новинах на ICTV та каналі «Україна» наголосили на особистій ролі Петра Порошенка у «щепленні проти російської пропаганди»:

  • «І щоб ефективно протидіяти кремлівській брехні, міжнародні партнери передали Україні ретранслятори і передавачі. На скільки вони ефективно працюють, вже скоро перевірить сам Петро Порошенко, коли відвідає Донбас» (ICTV);
  • «Спецсистему противодействия информационной войне запустил Президент Порошенко»(«Україна»).

На ICTV та «Інтері» передали заяву Володимира Гройсмана про намір брати участь у парламентських виборах: «Ведуча: Каже: балотуватиметься з командою, яка конкретними рішеннями змінюватиме країну. Водночас наголошує: підстав для проведення позачергових виборів немає, мовляв парламент працює ефективно, необхідні рішення ухвалюються». На каналі «Україна» про політичні амбіції не згадали, але передали загальні фрази прем’єра про потребу вдосконалювати виборчу систему. Також на «Україні» піарили фонд Ріната Ахметова, а Олег Ляшко закликав підтримати чорнобильців.

На «1+1» як Пилип із конопель вигулькнув колишній поліцейський начальник, а тепер політик Ілля Кива. Сюжет про конфлікт щодо керівництва лікарні в Боярці переростає в бенефіс політика, який називає себе народом, а його агресивна манера спілкування, схоже, тільки заохочуються, адже в ефір ідуть навіть не зовсім цензурні вислови: «Кива: Покажите приказ "на звільнення". И поверьте, в этой стране джерело влади — це народ, це — я. Я и есть народ. А все [запікано] жрешь. Да дай детям жить, йопересете».

На «Інтері» знову проїхалися по Вадиму Рабиновичу. Закадровий текст ведучої та журналістки рясніє оцінками, які видаються за факти: «Один из главных прогульщиков восьмого созыва Верховной Рады»; «Участие в жизни украинского народа и страны, похоже, не очень важно для депутата Рабиновича»; «Ведь на какие средства нардеп позволяет себе роскошный отдых в Израиле и дорогостоящие перелеты чартером, — неизвестно». У сюжеті нарешті з’являються синхрони самого Рабиновича, але його фрази виривають із контексту, так щоб він виглядав випадковим гостем у Раді: «Вадим Рабинович: Я даже честно вам скажу, я сам много задумываюсь, что я здесь делаю».

Далі на «Інтері» депутат-свободівець Андрій Іллєнко закликає захистити статус добровольців і заявляє, що влада просто боїться цих воїнів. Сергій Каплін учергове вимагає перерахунку пенсій. У сюжеті Ірини Баглай йдеться про те, як народні депутати від «Опоблоку» Юрій Бойко та Наталія Королевська турбуються про чорнобильців. Також у випуску сюжет Олексія Пшемиського про народних депутатів, які дбають про якість доріг: Сергій Рудик від Блоку Петра Порошенка, чию дорожньо-контрольну епопею запопадливо висвітлює «Інтер», та Михайло Папієв від «Опоблоку».

20 квітня, п’ятниця

Володимир Гройсман обіцяє рік успіху для України. «Паркетні» повідомлення з цією заявою вийшли на ICTV та «Україні». Ці ж канали пропіарили Бориса Колесникова, чий благодійний фонд відправляє переможців конкурсу «Морська справа» до Греції. «Україна» також транслювала заяву про перехід на цифрове мовлення, яку напередодні зробив Петро Порошенко, принагідно анонсувавши «спецпрепортаж» «Слідами цифрового мовлення».

А гостем студії «Сьогодні» став Олег Ляшко. Завсідник ефірів «України» мав нагоду ще більш розлого поговорити про підтримку чорнобильців та зажадати від влади підвищення зарплат. Це теми, на які Ляшко говорив у новинах «України» протягом тижня. Також у новинах каналу вийшов незмінний сюжет про фонд Ахметова. Похвалились і досягненнями медіагрупи «Україна» в конкурсі «Золота дзиґа», організованому Вікторією Тігіпко.

У новинах ICTV вийшов промосюжет про «Дизель-шоу».

21 квітня, субота

Субота — день вихідний, але насичений матеріалами з ознаками замовності незгірш будня.

На ICTV дали несвіжу (вчорашню) новину про те, як Петро Порошенко гуляв вулицями Львова й робив селфі з перехожими. Далі — звіт про благодійність фонду Леоніда Кучми, який укотре проводить дитячий конкурс «Соловейко України» та ще й відправляє талановитих дітей на пісенні конкурси за кордон. Також піарили компанію «Інтерпайп», яка належить власнику ICTV й зятеві Кучми Віктору Пінчуку: він організовує фестиваль технологій у Дніпрі.

На каналах «Україна» та «Інтер» вийшов «паркетний» звіт Володимира Гройсмана про нові плани співпраці з регіонами. Також спільним героєм для цих каналів є Олег Ляшко. На «Україні» він вимагає підняти мінімальну зарплату до 5 тисяч гривень. На «Інтері» його заява лунає одразу після звіту Гройсмана: «Ведущая: Лучший отчет правительства — это деньги в карманах украинцев. Так считает лидер Радикальной партии Олег Ляшко».

Також канал іще раз пропіарив Аграрну партію, розповівши про організований нею форум. Дав слово Сергію Капліну, який разом із пенсіонерами Міністерства внутрішніх справ вимагає перерахунку їхніх пенсій. Не забули і про Сергія Рудика, який відволікся від якості доріг і саджав дерева в Холодному Яру.

На каналі «Україна» розповідають про благодійність Ріната Ахметова двічі. Спершу співробітники його компанії ДТЕК проводять суботник у київському парку. Потім — розповідь про програму його благодійного фонду «Сиротству нет». За доброчинність вихваляють і дружину Президента Марину Порошенко — вона відкрила ще один інклюзивний центр. Ще один незбалансований матеріал присвячено ідеї помісній церкви: її критикує народний депутат від «Опозиційного боку» Вадим Новинський, чия думка нічим не врівноважена.

На «1+1» — сюжет змагання для школярів у «Буковелі» з обов’язковим коментарем народного депутата від партії «Укроп» Олександра Шевченка.

22 квітня, неділя

Огляд стосується тільки новин «Інтера» замість пропущеної п’ятниці. Випуск розпочинається з інформації про реакцію Вселенського патріарха на прохання української влади про автокефалію. Відповіді по суті немає, але це топ-новина: «Ведущая: Патриархат получил от церковных и гражданских органов петицию о предоставлении автокефалии и принял решение тесно обсудить и скомбинировать действия по этому вопросу с другими православными церквями».

Далі у випуску повідомлення про підпал табору ромів у Києві з посиланням на коментарі лідера націоналістичної організації «С14» та поліції.

Журналістка Юлія Жешко обурюється ініціативою Мінфіну підвищити ціни на тютюнові вироби: «Кор.: Но вместе с этим — авторы проекта просто перекрыли дыхание производителям недорогих сигарет. Таким образом, говорят эксперты — фактически убирают часть производителей с рынка — по "случайному совпадению" все украинские фабрики и открывают путь невиданной по масштабу контрабанде». Експерт Юрій Гаврилечко критикує бюджетну політику уряду й каже на завершення: «Уже года два лежат в парламенте законопроекты "Батькивщины", которые предусматривают вывод денег из офшоров». Жодні назви компаній чи політичних сил у сюжеті більше не фігурують, аргументів про боротьбу з тютюнопалінням теж немає, а авторка стверджує, що в Мінфіні «уже привычно» на запит каналу не відповіли.

У випуску «Подробностей» є кілька матеріалів із ознаками замовності: Сергій Каплін знову вимагає перерахунку пенсій військовим, Аграрна партія хвалиться кандидатами на вибори в ОТГ на Івано-Франківщині, а Наталія Королевська від імені ініціативи «Жінки за мир» перед камерами саджає троянди в Донецькій області. Про що говорили інші канали цього дня, читайте в моніторингу підсумкових новин.

Підсумок

Протягом тижня до сумнівних зараховані 73 матеріали: 53 новини з ознаками замовності, 18 паркетних новин та два промосюжети про власні проекти медіагруп. Загалом 32 матеріали на каналі «Україна», 26 сюжетів на «Інтері», десять на ICTV, три на «1+1», дві на СТБ. Чистими були новини «112», 5-го каналу та «UA: Першого».

В інтересах Володимира Гройсмана 13 матеріалів, більшість із яких — «паркетні» новини, а також заяви про його політичні амбіції: шість на «Україні», чотири на «Інтері», три на ICTV.

Десять матеріалів із піаром «Опозиційного блоку»: п’ять на «Інтері», три на «Україні», два на ICTV.

В інтересах Ріната Ахметова вісім сюжетів на каналі «Україна».

Шість разів у новинах з’являвся Олег Ляшко: чотири на каналі «Україна» та один на «Інтері».

П’ять разів на «Інтері» піарили Сергія Капліна.

П’ять «паркетних» матеріалів із Петром Порошенком: по два на ICTV та «Україні», один на СТБ.

Чотири матеріали просували інтереси Аграрної партії на виборах в ОТГ на «Інтері».

В інтересах Віктора Пінчука три сюжети: два з премії PinchukArtCentre — по одній на ICTV та СТБ, а також сюжет про захід від «Інтерпайп» на ICTV.

Два «паркетні» матеріали про Арсена Авакова на каналі «Україн».

Двічі поширили заяву Юлії Тимошенко: по одному повідомленню на «1+1» та «Інтері».

Двічі піарили Сергія Рудика на «Інтері»: на темі добрив та контролю якості доріг.

Два «паркетні» повідомлення з Мариною Порошенко на каналі «Україна». Також два — в інтересах голови Харківської ОДА Юлії Світличної на «Україні».

По одному матеріалу: «Укроп» і «Буковель» в особі Олександра Шевченка на «1+1», Ілля Кива на «1+1»; ВО «Свобода» на «Інтері»; фонд Леоніда Кучми на ICTV; Сергій Тарута на «Україні»; «Укрпошта» на «Інтері».

Упереджено критичних матеріалів загалом три, всі на «Інтері»: два проти Вадима Рабиновича та один проти Уляни Супрун.

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробности» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Новости» («112 Україна», випуски о 19:00), «Час новин» (5 канал, випуски о 21:00 за 1620 квітня та о 19:00 21 квітня), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «Сегодня» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Підготовка цього моніторингового звіту стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією «Інтерньюз». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот "1+1"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3859
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду