Як піаритися на бійках із ветеранами: майстер-клас від «Опоблоку». Моніторинг теленовин за 8–13 травня 2017 року

Як піаритися на бійках із ветеранами: майстер-клас від «Опоблоку». Моніторинг теленовин за 8–13 травня 2017 року

20 Травня 2017
4014

Як піаритися на бійках із ветеранами: майстер-клас від «Опоблоку». Моніторинг теленовин за 8–13 травня 2017 року

4014
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5-го каналу впродовж 8–13 травня 2017 року.
Як піаритися на бійках із ветеранами: майстер-клас від «Опоблоку». Моніторинг теленовин за 8–13 травня 2017 року
Як піаритися на бійках із ветеранами: майстер-клас від «Опоблоку». Моніторинг теленовин за 8–13 травня 2017 року

Цього тижня «Інтер» став беззаперечним лідером за кількістю матеріалів із ознаками замовності. Найбільше світився «Опозиційний блок» на своїй традиційній темі 9 травня: спершу билися, потім закликали розслідувати, потім заявляли про напади на офіси партії та політичні переслідування. Коли йшлося не про «Опозиційний блок», на «Інтері» традиційно критикували міністра МВС Арсена Авакова, екс-прем’єра Арсенія Яценюка, Олега Ляшка та керівництво «Нафтогазу».

Сюрпризом від «Інтера» став заклик «змінювати традиції» — тепер підсумковий випуск виходитиме по п’ятницях, а не в неділю, як у більшості телеканалів.

8 травня, понеділок

Усі телеканали приділили увагу темі Дня пам’яті і примирення, й на екрані під час ефіру кожного з них містився символ цього дня — червоний мак. На «1+1» та каналі «Україна» в сюжетах про ветеранів не забули й про воїнів УПА.

Дещо вирізнявся тематичним наповненням випуск новин на СТБ. Тут не висвітлювали подій, присвячених Дню пам’яті і примирення. Але містилося два сюжети, присвячених темі Другої світової: репортаж із реконструкції боїв часів Другої світової та випуск спецпроекту «У війни не жіноче обличчя».

На темі пам’яті піар-сюжети були тільки на «Інтері» — двічі «Опозиційний блок»:

«В Одесской области память погибших в трагедии 2 мая по-особенному почтили радикалы. В городе Южный неизвестные уничтожили мемориальную аллею. Деревья в третью годовщину массовых беспорядков высадили активисты "Оппозиционного блока" совместно с национальной платформой "Женщины за мир". В "Оппоблоке" убеждены, что акт вандализма — дело рук представителей радикальных про-националистически настроенных организаций. И усматривают особый цинизм в том, что совершен он был в День памяти и примирения». Далі в новині з’являється коментар нардепа від «Опоблоку» Миколи Скорика.

Наступний сюжет — про пошуки останків вояків радянської армії та збори ветеранів — теж ознаменувався появою представника «Опоблоку»: «Поддержать ветеранов пришли сегодня и нардепы. Юрий Бойко, лидер фракции "Оппозиционный блок": Ця церемонія важлива завжди. Тому що, якщо країна не пам'ятає своє минуле, є спроба сьогоднішній владі переписати історію, то це шлях в нікуди. Як тільки Україна починає переписувати свою історію, це буде шлях в нікуди. Тому, вважаю, що всі, хто хоче мати майбутнє, вони повинні пам'ятати про минуле. І вважаю, що такі заходи — це хороший знак для суспільства».

Далі у випуску тема ветеранів використовується як фон для інших сюжетів із ознаками замовності: «Вспоминать о ветеранах раз в год, а в остальное время — делать все, чтобы лишить их обещанных государством льгот и вообще — средств к существованию, — это цинизм. Такое мнение на своей странице в Facebook выразил лидер Социал-демократической партии Сергей Каплин. Он намерен обратиться в Европейский суд по правам человека, ООН и другие международные институции, чтобы получить правовую оценку действий предыдущего правительства и признать их геноцидом». Глядачу нагадують, що йдеться про «Кабмин Яценюка».

І навіть відсутність на урочистостях можна використати для критики: «Не у всех политиков сегодня в День памяти была возможность почтить погибших и озаботиться судьбой ветеранов. Кого-то из них попросту нет в Украине. Например, у главного радикала Олега Ляшко австрийские каникулы». Цей матеріал начитує ведуча Наталія Бєлишева зі студії. Посилаючись на неназвані ЗМІ, вона розповідає, що Ляшко подорожує до Відня, а далі — на альпійський курорт, а Новий рік він провів у Таїланді, та задається питанням: «За какие деньги путешествует Ляшко? Вопрос заинтересует блогеров, журналистов и даже коллег политика. Нардепы всех фракций обратились в НАЗК с просьбой проверить этот недешевый отдых парламентария». Самому Ляшкові озвучених питань, схоже, так і не ставили.

На каналі «Україна» Юлія Меншакірова розповіла про те, як «допомагає вижити» мешканцям прифронтової території під час війни фонд Ріната Ахметова.

9 травня, вівторок

Цей день — і зі сльозами на очах, і з кров’ю на скронях, і з димовими шашками та борщовим набором із вікон. Ключовими темами для репортажів стали сутички під час маршів до «Дня перемоги». Найгарячіші бійки були в Києві та Дніпрі.

Про сутички у Дніпрі більш-менш детально розповіли майже всі теленовини, крім випусків каналу «Україна» та СТБ. На першому повідомили лише: «С политической символикой ходили сегодня и в Днепре. Из-за нее подрались с ветеранами АТО до крови». На другому: «Гаряче було в Дніпрі, там одному атовцю розбили голову». Через такі куці згадки глядачі так і не отримали повної чи відносно повної картини подій, через які вже наступного дня звільнили найвище керівництво обласної поліції.

Із того, що показала більшість ЗМІ, видно: в колоні «Опозиційного блоку» у Дніпрі йшли кілька чоловіків із якимись яскравими знаками на одязі на зразок позначення, а в підсумку вони й стали учасниками бійки з ветеранами АТО та активістами. Ось як події описали на «1+1»: «Кор.: Між учасниками АТО та колоною “Опоблоку” шикуються правоохоронці. Невідомі розпиляють сльозогінний газ. У бійку вступають спортсмени з однаковими помаранчевими наклейками на одязі, що супроводжували Олександра Вілкула. На відео видно, як наносять удари учасникам АТО. Молодиків не затримують. Після бійки вони далі йдуть з колоною “Опоблоку”».

А от із сюжету на «Інтері» про це взагалі не скажеш. Тут замовчують наявність «бойової сили» в рядах «Безсмертного полку», а головним миротворцем виглядає Олександр Вілкул. У сюжеті Олени Мендалюк ситуацію подано так: «После слов — в ход пошли кулаки. Разнять людей в форме и участников марша пытались полицейские. Пресечь драку — не удалось. Пострадали люди. []О возможных провокациях в День Победы знали, говорят участники марша. Но надеялись, что полиция сможет их защитить.

Александр Вилкул, народный депутат Украины: Мы выступаем исключительно за мир, выступаем за единую Украину. К сожалению, были накануне заявления некоторых праворадикальных организаций. Я думаю, что вот именно они против мира и единой Украины, о том что они будут мешать. Но мы защитим правду, защитим память и мы защитим наших ветеранов». Далі йдеться, що постраждали поліцейські та учасники акції. Хоча постраждалі — атовці — не були учасниками акції, організованої політсилами. 

Загалом на «Інтері» у випуску було кілька сюжетів про відзначання 9 травня. Перший — він же перший у випуску, містить цілу когорту представників «Опозиційного блоку»: «Кор. Александр Васильченко: Почтить память украинцев, погибших во Второй мировой, к могиле неизвестного солдата пришли и оппозиционеры. Юрий Бойко, лидер фракции "Оппозиционный блок": Это наверное самый светлый и самый великий праздник нашего народа, нашей страны и никакие попытки его приуменьшить, они не пройдут». У цьому ж сюжеті далі з’являється митрополит УПЦ МП Онуфрій, а за ним найправославніший нардеп, опоблоківець Вадим Новинський.

У сюжеті є коментар Президента Петра Порошенка, очевидно взятий із тієї ж промови, де Президент засуджував акцію «Безсмертний полк». Цікаво, що однойменну акцію підтримували представники «Опозиційного блоку» і засуджували представники правих організації та учасники АТО. Тож на один із ключових посилів гаранта на «Інтері» закрили очі.

А от канали «Україна» та ICTV цю промову поширили окремою новиною, хоча вона більше схожа на добірку політичних тез від Президента:

  • «Спекуляцией на чувствах людей назвал Петро Порошенко акцию "бессмертный полк" в Москве. Президент подчеркнул, украинцы будут праздновать День победы, но не по московскому сценарию» (канал «Україна»);
  • Петро Порошенко: Акція "Безсмертний полк" — взірець витонченої політичної спекуляції на почуттях людей. Хотілося б, щоб це почули й ті українці, які повірили в щирість її організаторів. Адже у Москві придумали насправді не для того, щоб ушанувати пам'ять захисників, а для того, щоб російській експансії в сусідній країні допомагали не лише живі (ICTV).

Зате на «Інтері» поширили заяву «Опозиційного блоку» із закликом розслідувати сутички на їхніх парадах.

На каналі «Україна» не обійшлося без піар-сюжету про діяльність фонду Ахметова.

10 травня, середа

Значну увагу приділили розслідуванню бійки у Дніпрі та її наслідкам. У підводках до сюжетів 5-го каналу та ICTV не змогли втриматися від надмірних емоцій, що не личать інформаційним матеріалам. «Прискіпливий аналіз вчорашніх сутичок та подій в місті продемонстрував тотальну непрофесійність, повну неспроможність оцінити ситуацію і навіть очевидні випадки співпраці та координацію дій поліції з провокаторами», — ніби від себе повідомляє ведуча на ICTV Олена Фроляк. А ведучий Артем Овдієнко на 5-му не нехтує різким слівцем: «Є сувора внутрішня безпека, люстрації та переатестації, а за фактом, так само як і при Януковичі, "менти" разом з "тітушками", не соромлячись відеокамер, навіть обличчя не прикриваючи, люто б’ють п’ятеро на одного патріотів».

На «Інтері» знову подають ситуацію з сутичками на 9 травня із погляду «Опозиційного блоку». Олександр Вілкул не вважає поліцейських «ментами», а винуватить в усьому праворадикалів та місцеву владу: «Кор.: Кто эти агрессивно настроенные молодчики — на своей странице в Facebook рассказал нардеп Александр Вилкул. Политик называет праворадикальную организацию С-14, которую финансируют городские власти. [] А вот правоохранители — делали все возможное, чтобы избежать столкновений — заявляют и участники шествия, и политики. // Александр Вилкул, народный депутат Украины: Вчера полиция действовала по закону».

І тут автори чомусь змовчали про наявність кримінального провадження відносно дій поліцейських у Дніпрі того дня. Хоча про це повідомляли і в місцевій прокуратурі, й сам генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці.

Наступний матеріал на «Інтері» — знову заява «Опозиційного блоку»: «Ведущая: С требованием прекратить репрессии в отношении граждан выступил Оппозиционный блок. … власть, которая, по их мнению, цитирую: “Выступила против демократии и Конституции”, — конец цитаты. В заявление подчеркивается, что празднование Дня Победы — неотъемлемое право граждан, безопасность которых обеспечивали правоохранители Днепра и ряда других городов, действовавших в рамках закона, а массовые увольнения полицейских – это еще одно доказательство того, что Генпрокурор, глава МВД и другие представители власти действуют в интересах радикалов. Так считают политики “Оппозиционного блока”».

І далі у випуску «Інтер» учергове цікавиться статками Олега Ляшка. Цього разу чекали його прямо з рейсу, аби поцікавитися, чиїм коштом канікули. Але щось пішло не так: «Ведущая: После роскошных австрийских каникул он вернулся в страну. Напомню, Специальная антикоррупционная прокуратура и Национальное антикоррупционное бюро подозревают его в незаконном обогащении. Наши журналисты встретили народного депутата в международном аэропорту "Борисполь" и поинтересовались: что за срочные дела были у него в Вене и курортном Клагенфурте в альпийских предгорьях. В ответ прозвучал лишь поток неэфирной брани».

Канал «Україна» із завидною стабільністю продовжує висвітлювати діяльність гуманітарного штабу Ахметова і цього дня.

11 травня, четвер

А от цей день справді наближали, як могли. Рада ЄС затвердила безвіз, що було останнім формальним рішенням на шляху до відкритих кордонів. На каналах цього дня не було сюжетів про те, що це означає на практиці для українців. Але було багато пафосних політичних заяв.

На обох каналах Пінчука  ICTV та СТБ  показали повну версію трихвилинної заяви Порошенка з цього приводу від «дорогі українці!» до «любіть Україну». Хоча відібраний змістовний коментар із цієї заяви був би доречним, але неопрацьована заява не корелюється з новинами.

На каналі «Україна» взяли фрагмент заяви, але після цих слів кожен глядач мав би подякувати за безвіз особисто Порошенкові: «Петро Порошенко: Зникнуть черги в посольства та візові центри, залишаться в минулому виснажлива тяганина зі збору паперів, люди заощадять гроші, які витрачали на консульські збори та послуги посередників, але безвіз це набагато більше, ніж спрощення способу виїзду за кордон. Це і визнання позитивних зрушень на шляху реформ».

«112», 5-й канал, «Інтері» та «1+1» обрали справді інформативну частину заяви, щодо подальших строків набуття чинності безвізу, та привітання для українців, без самопіару. Фрагмент заяви використали в сюжетах, присвячених темі, а на «Інтері» подали окремою стислою новиною. Але далі на «Інтері» з безвізом глядачів вітає нардеп від «Опоблоку» Сергій Льовочкін, каже, що ця подія значною мірою — заслуга його однопартійців: «Решение совета министров ЕС приветствовали и в "Оппозиционном блоке". В политсиле его называют авансом, обязательством сделать Украину по-настоящему европейским государством. По словам нардепа Сергея Левочкина, предоставление безвиза — это заслуга не только нынешней власти. Большая часть работы по либерализации проводилась в течение последних семи лет». І саме тому українці вийшли на Євромайдан…

Далі на «Інтері» Сергій Льовочкін коментував напад на представника «Опоблоку» в Чернівцях: «Ведущая: Нардеп считает, что этот инцидент подтверждает, что власть не в силах контролировать бесчинства, происходящие на улицах». До цієї тези зводиться весь матеріал, і хоча тут на підтвердження нападу й наводять коментар поліції, але не звертаються по коментарі до іншої сторони конфлікту. Зокрема, постраждалий депутат вказує на колегу з партії «Самопоміч».

Далі знову свою версію подій 9 травня у Дніпрі висловлює Олександр Вілкул, і вона дещо відрізняється від того, що можна побачити на відео сутичок: «В "Оппозиционном блоке" говорят — это уже не первое нападении. Накануне 9 мая неизвестные разгромили более полусотни агитпалаток политической силы. А непосредственно в День Победы — люди в форме нападали на участников марша. Александр Вилкул, народный депутат, Оппозиционный блок: Сейчас в Днепре просто хватают людей на улицах, участников марша победы, а их было около 25 тысяч, говорят: "Мы тебя посадим или если ты дашь любые показания на "Оппоблок", то тогда мы тебя отпустим домой». Так він коментує підпал офісу «Опоблоку» в Дніпрі. До речі, про цей інцидент не сказав жоден інший канал. І наступний матеріал — заява партії з вимогами розслідувати підпал дніпровського офісу.

Далі у випуску перейшли до докорів на адресу поліції та керівника МВС. Спершу акція ультраправих під МВС, які вимагали відставки Авакова, обурені тим, що поліція блокувала офіс ОУН 9 травня та силою потрапила до приміщення. Наступна новина побудована на дописі у Facebook: «И еще одно обвинение в адрес главы МВД. Активисты утверждают, что Арсен Аваков подписал приказ о создании батальона Торнадо, зная о преступной деятельности бойцов отряда "Шахтерск", который вошел в состав нового подразделения. Об этом в Фейсбуке сообщил представитель правозащитной организации "Медийная инициатива за права человека"».

На ICTV знову закадровий текст Олени Фроляк перенасичений оцінками: «Прем'єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, за мітингарями та забороненою символікою і за тітушками, які в присутності поліції духопелили ветеранів АТО в Дніпрі, стоять політики, які роздмухують агресію та безлади в Україні. Глава уряду запевняє, політичному цинізму в Україні не місце». На цьому фоні Володимир Гройсман постає в образі такого собі борця за справедливість, хоча формально це лише політичні заяви: «Володимир Гройсман, прем'єр-міністр України: Не просто звільнення, а якщо хтось створив кримінальний злочин він має нести за це відповідальність. Я дивився на тих бройлерів, які там бігали, великі спортсмени. Маємо ідентифікувати кожного з них і ця тітушня має сидіти просто за ґратами».

Історію депутата Артеменка на «Інтері» подають у настільки спрощеній інтерпретації, що з беґраунду зовсім зникли згадки про те, що його підозрюють у державній зраді через альтернативний «мирний план» та припущення про здачу Криму в оренду Росії (хоча пізніше про оренду нардеп заперечував). Із усіх казусів нардепа пригадали тільки канадський паспорт: «Напомню, ранее в Миграционной службе официально подтвердили, что Андрей Артёменко — больше не гражданин Украины. Основанием для этого стало наличие у него канадского паспорта».

На каналі «Україна» Олег Ляшко шукав рішення для порятунку металургів: «Кор. Татьяна Уралова: Могут выплавлять и больше и больше продавать за границу, но мешают повышенные тарифы на железнодорожные грузоперевозки. К тому же узел Зоря — Волноваха не может пропускать нужное количество вагонов. Лидер Радикальной партии Олег Ляшко решение видит».А Борис Колесников взявся за підтримку виноробів: «Украинских виноделов нужно поддержать на государственном уровне. Об этом заявил лидер оппозиционного правительства во время поездки в Закарпатье. Борис Колесников посетил винодельческий комплекс с полним циклом производства».

На «UA: Першому» вийшло повідомлення, з якого абсолютно не зрозуміло, чий і звідки коментар використовують: «Білий дім розлючений через публікацію фото Трампа і Лаврова». Суть інциденту в тому, що зустріч була закритою. «Представник Білого Дому: Вони нас обдурили. У цьому вся проблема з росіянами — вони брешуть». Про якого представника йдеться, в який спосіб канал отримав цю цитату, не повідомляють.

На «1+1» вийшов підозрілий сюжет про підозрвлий сюжет про лоукост-авіаперевізника Ryanair. У цьому сюжеті є низка коментарів: і міністра інфраструктури Володимира Омеляна, і директорів двох аеропортів, автори навіть зверталися до самої авіакомпанії. Але підозріло те, що тут підкреслено критикують саме Ryanair через нібито надання їм привілейованих умов входження на ринок. Але поки жодних аргументів щодо цього не наводять. Тож закрадається підозра, що це в якийсь спосіб пов’язано з інтересами іншої великої авіакомпанії України МАУ, акціонером якої за є співвласник «1+1» Ігор Коломойський.

ICTV та СТБ попіарили премію фонду Віктора Пінчука Future Generation Art Prize, СТБ також включив до сюжету з мистецького заходу коментар самого Віктора Пінчука — «мецената і засновника премії».

«1+1» розповіли про власний благодійний проект, а канал «Україна» традиційно про фонд Ріната Ахметова.

12 травня, п’ятниця

«Опозиційний блок» просочився і на ICTV. Тут серед новин з’явилася квінтесенція заяв партії за тиждень: «“Опозиційний блок” закликає всебічно розслідувати бійки 9 травня в Дніпрі та переконані: радикально налаштовані активісти спеціально спровокували поліцію заради розколу суспільства. Опозиціонери занепокоєні тим, що напередодні хтось підпалив їхній офіс у Дніпрі. Також заявляють про побиття свого однопартійця Руслана Тулика у Чернівцях. Вважають, Україна має особливо пильно стежити за своєю репутацією на тлі отримання безвізу, який став проривом у відносинах Україна — ЄС».

На каналі «Україна» представник цієї політсили Борис Колесников став гостем ефіру. Із ним обговорюють головні теми тижня. Але ця розмова схожа не так на інформативне обговорення чи експертну розмову, як на простір для політичних заяв. Наприклад, так він коментує безвіз: «Борис Колесников: Молодцы. Безусловно это позитив. Сбылась мечта тех, кто хотел уехать. Осталось спросить у власти, когда сбудется мечта тех, кто хочет остаться. А если говорить серьезно, то позитив хотя бы в том, что наши сограждане не будут в унизительном состоянии стоять под посольствами часами, ждать чиновников, которые дадут или не дадут визу. Это позитив. За этот позитив Украина заплатила потерей двух третей своей экономики, бесчисленными разрешениями и нищетой украинского народа».

Також на каналі «Україна» проанонсували спецрепортаж «Слідами горіхової мафії», який вочевидь має на меті дискредитацію Михеїла Саакашвілі: «Наши журналисты провели расследование, работали с документами и свидетелями чтобы осознать масштабы злоупотреблений времен губернаторства Михаила Саакашвили и понять какое отношение он и его грузинская команда имели к лоббированию интересов черных продавцов украинского ореха».

І маємо можливість почути, як впливають новини про діяльність фонду Ахметова на людей, у черговому сюжеті про фонд Ахметова: «Любовь Скиба: Він все времья дає нам, Рінат, сильнопомогає. Ну конєшно, нас багато, а він то один. І все одно помогає. Конєшно благодарю. Не забуваю».

Вчорашня тема з авіаперевізниками на «1+1» набула розвитку. У цьому випуску — сюжет про нові пропозиції від МАУ: «Дешевше за потяг. Авіакомпанія Міжнародні авіалінії України запроваджує нові ціни на свої рейси системи Low Cost. Перельоти між містами України тепер будуть коштувати лише 249 гривень». Схоже, прихід на український ринок лоукостів таки стимулював конкуренцію. Сюжет міг бути цілком інформативним і не джинсовим, якби містив більш практичну інформацію та коментарі експертів авіаринку про причини таких довгоочікуваних змін. Але єдиними коментаторами тут є представники МАУ. 

На «Інтері» п’ятничний випуск вирішили зробити підсумковим. Тому ведучий Олексій Ліхман тепер іще більше перебирає на себе роль коментатора й політичного експерта. Перша частина програми складається з низки умовиводів зі студії:

  • «Еще бы немного и люди, наверное, даже бы привыкли, что парламента у нас нет, как бы странно и страшно это не звучало»;
  • «Вот и генеральный прокурор Юрий Луценко, предчувствуя характер следующей недели, поспешил отчитаться о своей работе в Фейсбуке, лаконично и с инфографикой. … Можно сказать, тезисно отрепетировал будущее выступление в парламенте»;
  • «Прогнозы пока оптимистичны для Кабмина. Депутаты наверняка не отправят его в отставку, хотя и точечной кадровой перестановки, ну все-таки возможны»;
  • «Уже буквально через несколько дней депутаты вернутся под купол в зал заседаний. Ведь работать им есть с чем. Припавших пылью, важных законопроектов, сотни, при чем десятки из них с грифом "Срочно" (тут перераховує концепцію пенсійної реформи, земельну реформу, розширення повноважень НАБУ, пакет законів про приватизацію)».

У цьому випуску знову з’являється нардеп Андрій Артеменко. Ведучий ділиться міркуваннями щодо наслідків позбавлення його мандату для коаліції: «Если у него удастся забрать еще и депутатский мандат — это может стать символом для "Радикальной партии" Олега Ляшко, по списку которой Артеменко и прошел в Верховную Раду, чтобы подставить дружеское плечо БПП и "Народному фронту"». Коментує тут лише сам Артеменко, називаючи свій випадок безпрецедентним: «Андрей Артеменко, народный депутат, внефракционный: Я первый народный депутат, наверное, всех стран мира, который остался без гражданства. Уникальная ситуация, которая не имеет аналогов — это безусловно прецедент и в международном праве». Про справжні причини його казусу, як і вчора, мовчать. Думку Артеменка, виключеного з «Радикальної партії Олега Ляшка», зараховують за позицію цієї політсили. У такий спосіб намагаються зробити видимість, що в ефірі присутні всі політсили.

Наступною на черзі Юлія Тимошенко, яка відеовключенням зі студією розлого відповідає на питання, виходячи далеко за їхню суть.

 

Далі у студії представники «Свободи», «Самопомочі» та БПП висловлюють свої позиції щодо земельної реформи та мораторію на продаж землі. Але хіба можна порівняти одночасне перебування у студії представників трьох політсил та дискусію з персональним включенням?

Після земельних дебатів виринає й «Опоблок», який продовжує заробляти політичні дивіденди на темі 9 травня: «Ведущий: Сегодня лидер Оппозиционного блока Юрий Бойко обратился к представителям США и стран Евросоюза с призывом повлиять на официальный Киев для того, чтобы расследование скандальных событий вокруг празднования мая было результативным. Политик добавил, что преступные действия радикалов должны стать предметом особого внимания международного сообщества». Наступне повідомлення — також озвучує тільки Олексій Ліхман — звернення «Опоблоку» до ГПУ щодо розслідування нападу на їхнього чернівецького представника.

Чергова «новина» — роздуми ведучого вголос про роботу поліції: «Заметьте, после событий 9 мая в Днепре, полиция демонстрирует такую активность, что ее можно рассматривать чуть ли как не идеальный пример. Всего лишь несколько дней, а уже столько публичных заявлений на всех уровнях — отставки, задержания. А вот например, расследование перестрелки в Княжичах, в которой погибли пять полицейских, проходят совсем иначе. Полгода после трагедии и не то, что не одного задержанного, нет даже внятного объяснения от Арсена Авакова и главы Нацполиции. Кто конкретно виноват в том, что произошло? Подробная история из расследования громкого убийства Павла Шеремета. Следствие не удосужилось допросить даже ключевых свидетелей». Хоча, як відомо, в розслідуванні йшлося про двох свідків, яких слідство оминуло увагою, і чи є вони ключовими — це ще під питанням.

Наступна порція словесних ляпасів дістається голові «Нафтогазу» Андрію Коболєву: «Главу НАК "Нафтогаз Украина" подозревают в совершении ДТП. Сегодня утром Андрей Коболев на служебном автомобиле представительского класса протаранил джип. Об этом говорится в интернет-издании "Обозреватель". По словам очевидцев, Коболев, возле офиса "Нафтогаза" разворачивался в неположенном месте и врезался во внедорожник, после чего скоропостижно убежал. А его охрана, видимо, чтобы замести следы, начала снимать номера с автомобиля. Также в "Обозревателе" уверяют, что в полиции ДТП не зарегистрировали». Що заважало редакції «Інтера» звернутися по коментарі до поліції й підтвердити чи спростувати відсутність провадження. А якщо воно відсутнє, то хто підозрює Коболєва у скоєнні ДТП? Також замовчується наявність чи відсутність постраждалих. Відповідно, матеріал не про наслідки ДТП, а про безкарність чиновника. Дивно, що ще не згадували, на якому він був авто та скільки воно коштує. Адже попередні кілька тижнів мало не щодня глядачам розповідали про мільйонні зарплати посадовців компанії.

13 травня, cубота

Терміновою новиною став обстріл житлових районів Авдіївки, в результаті якого загинули четверо мирних мешканців. Про це на своїй сторінці у Facebook голова Донецької цивільно-військової адміністрації Павло Жебрівський написав о 19:52. Новини, які виходили в цей час, вчасно відреагували на цю важливу інформацію. Вже о 20:04 про це повідомила ведуча «ТСН» Лідія Таран. «Інтер» також включив це повідомлення до випуску о 20:12. Першою новиною це стало у випуску новин від 21:00 на «UA: Першому», тут уже доповнили повідомлення телефонним коментарем міського голови Авдіївки Павла Малихіна. Решта випусків новин, що моніторяться, вийшли раніше за повідомлення про обстріл.

Для каналу «Україна» стало своєрідною традицією, чи принаймні системністю, поява Олега Ляшка в ролі гостя студії по суботах. Саме цього дня з ним обговорюють головні політичні теми вже кілька тижнів поспіль. Щодо харизматичності гостя — жодних зауважень. А от рівень обговорення ілюструє кілька уривків:

«Ведущая Анна Панова: Сложить мандат и пройти к простому рабочему люду не хочется?

Олег Ляшко: Якщо є складу мандатні, кому буде їх захищати?

Ведущая: Давайте ещё тему такую нашумевшую, наболевшую обсудим, пенсионную реформу. Проект её собираются представить в конце мая. Известно в общих чертах что, то что Гройсман обещать отменить урезание пенсий работающих пенсионеров на 15 процентов то о чём мы знаем и поднять выплаты девяти миллионов пенсионеров с 1 октября. Если реформа будет принят? Но мы понимаем что настоящие баталий будут в парламенте. Вы я так понимаю хоть и проект реформы не видели, она вам заранее не нравится.

Олег Ляшко: У мене питання хлопці, урядовці, покажіть цю реформу мені, покажіть цю реформу панові, покажіть цю реформу моїй мамі, моїй сестрі, моєму сусіду і всім українцям».

Далі у випуску — сюжет Оксани Корчми про те, як фонд Ахметова опікується сиротами.

На «Інтері» знову розповіли про «Опозиційний блок». Цього разу напади на офіси партії в Кам’янському та Кривому Розі (Дніпропетровська область). У матеріалі міститься коментар поліції, але більше половини новини присвячено політичним заявам «Опозиційного блоку» про те, що це ознаки переслідування, терактів і неспроможності влади гарантувати безпеку. «В политической силе уверены, так партии мстят за 9-е мая, когда на парады вышли тысячи украинцев с портретами своих предков, которые героически погибли во время Второй Мировой. А также, за последовательную позицию партии, выступающую против курса нынешней власти», — йдеться в сюжеті Ольги Іванченко й далі міститься розлогий коментар Юрія Бойка.

ВИСНОВКИ

Протягом тижня до сумнівних зараховано 46 матеріалів: 39 сюжетів із ознаками замовлення та сім «паркетних» новин — незбалансованих та політично ангажованих повідомлень влади.

Більше половин від усіх сумнівних сюжетів вийшли на «Інтері» — 24, на каналі «Україна» — 13, ICTV — п’ять, і по дві на СТБ та «1+1». Вільними від джинси були новини 5-го каналу, «UA: Першого» та «112».

Найбільше ангажованих сюжетів було в інтересах «Опозиційного блоку» — 17; 14 матеріалів на «Інтері», два на каналі «Україна» та один на ICTV.

Однакову кількість разів хвалили Ріната Ахметова та Петра Порошенка — по шість. Про олігарха говорили тільки на каналі «Україна». «Паркет» Президента передали двічі на ICTV й каналі «Україна», по одному разу на СТБ та «Інтері».

Двічі в інтересах Олега Ляшка з’являлися сюжети на каналі «Україна». Таку ж кількість раз просували позицію екс-нардепа від РПЛ Андрія Артеменка на «Інтері». Також два піар-матеріал отримав Віктор Пінчук: по одному на кожному з своїх каналів — ICTV та CТБ.

По одному матеріалу просувати інтереси «Батьківщини» в особі Юлії Тимошенко («Інтер»), Сергія Капліна («Інтер), Володимира Гройсмана (ICTV), МАУ («1+1»).

Критичних повідомлень загалом було сім: шість на «Інтері» та один анонс з нотками критики Михеїла Саакашвілі на каналі «Україна». «Інтер» критикував двічі Арсена Авакова, двічі Олега Ляшка, по одному разу Арсенія Яценюка та керівнка «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

Моніторинг щоденних теленовин здійснює громадська організація «Детектор медіа» за підтримки «Інтерньюз Нетворк».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду