Радикальний серіал Ляшка. Моніторинг теленовин 1-6 серпня 2016 року

Радикальний серіал Ляшка. Моніторинг теленовин 1-6 серпня 2016 року

14 Серпня 2016
2204

Радикальний серіал Ляшка. Моніторинг теленовин 1-6 серпня 2016 року

2204
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого» та 5-го каналу впродовж 1-6 серпня 2016 року.
Радикальний серіал Ляшка. Моніторинг теленовин 1-6 серпня 2016 року
Радикальний серіал Ляшка. Моніторинг теленовин 1-6 серпня 2016 року

Впродовж усього тижня канал «Україна» щодня випускав в ефір не надто важливі новини про лідера Радикальної партії Олега Ляшка: як він дарував квіти своїй однопартійниці, щоб підтримати її на допиті, наприклад.

01 серпня, понеділок

Судове засідання у справі Олександра Єфремова.

Структура сюжету «Інтера» схиляє до думки, що канал відстоює інтереси екс-регіонала:  тут є і обурення адвоката Олександра Мельникова: «Законодательство содержит в себе требование обязательно указать в документе в объявлении о подозрении время, место, способ и иные обстоятельства совершения преступления. Всё это абсолютно отсутствует в том документе, который именуется следственным уведомлением о подозрении». Далі кореспондент перераховує доводи сторони захисту: «Адвокаты Ефремова доводы прокурора называют абсурдом. К делу приобщают распечатки электронного билета Ефремова - доказательство, что вернуться из Вены в Украину экс-нардеп намерен был 31 июля…».Коротко журналіст згадує позицію сторони обвинувачення, однак «перекриває» її емоційним спічем самого Єфремова: «Когда Янукович покинул государство, у меня была возможность уехать. И была возможность потом уехать. Я этого не делал и делать не буду, как бы может быть вы на это не рассчитывали. Я не убегу. Я не убегу».

Далі – замість балансування між сторонами конфлікту – заява Опоблоку: «Оспорить это решение адвокаты планируют 5 августа. Они считают дело против Ефремова сфабрикованным по политическим мотивам. Такой позиции придерживаются в "Оппозиционом блоке". Политсила опубликовала заявление, в котором говорится: полтора года назад против Ефремова уже открывали уголовное производство, но закрыли по причине отсутствия состава преступления. Оппозиционеры считают, сегодня продолжается политическое преследование экс-депутата на основании лживых показаний бывшего депутата Владимира Ландика, который питает личную вражду к Ефремову».

І тут – «Інтер» починає розвивати конспірологічну теорію змови. Мовляв, це політичне замовлення Ландика, оскільки той образився, що Єфремов не врятував його сина від покарання за те, що той побив дівчину у ресторані: «Несмотря на то, что видео избиения возмутило всю страну, старший Ландик считал, что Ефремов, как глава "Партии регионов", должен был спасти от тюрьмы его сына, но Ефремов не помог. Позже Ландик даже сознался, что действительно обижен и считает, что именно Ефремов посадил его сына за решётку. И вдруг в этом году странное совпадение: после получения всей доказательной базы против Ефремова, суд оправдал Ландика-младшего, хотя вскоре Аппеляционный суд в Луганской области отменил оправдательный приговор…».

При цьому журналісти опустили той факт, що Ландик –  не єдиний свідок у справі Єфремова, є й інші, не афішовані слідством. Тож говорити про політичне замовлення виключно Ландика не доводиться.

Емоції у матеріалах про суд над Єфремовим в ефірі «1+1», «5 каналу», «UA:Першого», ICTV та СТБ  були кардинально протилежними до «Інтера»:

ЗАЛ СУДУ: Слава Україні! Героям слава! Слава нації! Смерть ворогам! Україна - понад усе.

Таких вигуків у сюжеті «Подробностей» не було.

«Україна» розповіла про суд на Єфремовим, давши коментар Опоблоку, однак без фанатизму «Подробностей». Закадровий текст журналіста був нейтральним, з усіма сторонами конфлікту.

Зате цього дня Олег Ляшко розпочинає свою піар-кампанію в ефірі «України», яка триватиме щодня аж до суботи: «Олег Ляшко будет свидетелем по делу Ефремова. Об этом лидер "Радикальной партии" рассказал после допроса в Генеральной прокуратуре. Нардепа допрашивали о потасовке у Киево-Святошинского суда... Тогда к 6 годам тюрьмы приговорили так называемых "васильковских террористов", которых обвиняли в подготовке взрыва памятника Ленину в Борисполе».

Не забуває канал і про Гумштаб Ахметова: «С операцией и лекарствами семье помогли волонтёры. Существенную продуктовую поддержку оказывает Штаб Рината Ахметова».

«5 канал» продовжує, як і на минулих тижнях, піарити міністра оборони Степана Полторака: «Сполучені Штати Америки продовжують політику нетерпимості до російської агресії і надалі підтримуватиуть Україну - заявив посол США Джеффрі Пайєт під час зустрічі із вітчизняним Міністром оборони. Зі свого боку, Степан Полторак поінформував дипломата про ситуацію на Сході України. За його словами, бойовики продовжують порушувати Мінські угоди. Водночас українські військові, запевняє міністр, неухильно їх дотримуються. Подякував Степан Полторак і за допомогу , що її надають українській армії американці».

02 серпня, вівторок

Надія Савченко знову оголосила голодування. Цього разу – проти бездіяльної, на її думку, української влади. Жоден з телеканалів, окрім «112», не спробував у новинних випусках проаналізувати, що це означає. Та й аналіз «112» у новинах закінчився на коментарі Антона Геращенка: «Заяви Надії Савченко не зрозумілі багатьом людям. Про це в ефірі нашого телеканалу заявив народний депутат Антон Геращенко. І додав: подібні заяви можуть бути результатом російської пропаганди». Щоправда, «112» присвятив темі й гостьові студії.

Продовжується конфлікт щодо «торнадівців». «ДМ» вже проаналізував докладно, як висвітлювали тему телеканали. Додамо лише, що  телеканали, принаймні, не ставали в більшості випадків на на чию сторону, не стверджуючи нічого і не кидаючи звинуваченнями, так і не захищаючи підозрюваних. Однак аналізу сутичок все одно бракувало. Що відбувається –  більш-меньш зрозуміло, а чому і хто за цим стоїть – питання залишились відкритими. 

Зовсім не висвітлював тему 5 канал.

Зате «5 канал» пропіарив гаранта: «Відзначати професійне свято українські десантники з'їхалися до Житомира. Висловити їм вдячність завітав туди і Верховний головнокомандувач.Президент дякує за служіння батьківщині. Згадує подвиги десантників 2014 року: Савур-Могилу, Карачун, Донецькі та Луганські аеропорти, героїчний рейд у тил російсько-терористичних військ».

 Аналогічні новини вийшли на ICTV та «Україні».

«Інтер» продовжує піарити Опоблок: «Обуздать корупцию, остановить цензуру и политические репрессии - такие требования к власти выдвинул Опозиционный блок. На официальном сайте политсилы размещено соответствующее заявление: «Украина остается несвободной страной, где господствует коррупция, цензура и не существует честного правосудия. Мы требуем от власти прекратить преследования инакомыслящих по надуманным делам, построенных на лжесвидетельствах и домыслах. Единственный способ остановить политрепрессии, коррупцию и цензуру - пойти на досрочные парламентские выборы».

Також «Подробности» атакують Михеіла Саакашвілі, натякаючи, що його команда тепер «кришує» «горіхову мафію»: «В причастности к теневым схемам журналисты обвиняют Одесскую таможню, которая находится на орбите влияния того самого Саакашвили. Начальница ведомства категорически это отрицает. Сам факт ореховой коррупции признает, но указывает на другую структуру».

Мова йде про податкову. Однак її коментарів в матеріалі немає. А сам сюжет закінчується фразою: «Возможно, если правоохранители заинтересуются ореховыми схемами, им таки в поисках повезет больше».  Проте «Подробности» не дали можливості податківцям відповісти на закиди.

«Україна» знову піарить Олега Ляшка: «И лопатой помахал, и в кабине комбайна посидел: Олег Ляшко помогал собирать овес в Черниговской области. Урожай в этом году хороший, но фермерам заработать не удастся: из-за низких закупочных цен на зерно и отсутствия налоговых льгот для аграриев. Политик уверен: договор со Всемирной организацией торговли нужно пересмотреть и увеличить квоты, ведь сельхозпродукции в Европу Украина можеть экспортирвоать в разы больше. А еще нужно обеспечить производителей дешевыми кредитами - заявил Ляшко».

Вкотре в ефірі «України» ми бачимо два сюжети про благодійність Рената Ахметова.

03 серпня, середа

«1+1» після сюжету про чупакабру, яка виявилась хворою лисицею, видає ще один непідтверджений матеріал: «На Львівщині, на сільському цвинтарі за одну ніч вандал зруйнував майже півторі сотні пам'ятників. Поламав хрести, плити і втік. Люди припускають, що такий вандалізм  - справа рук сатаністів. Лише надранок жінка, яка ішла на могилу свого сина, помітила перевернуті хрести та плити. За лічені хвилини, на цвинтар збіглися усе село. Спочатку селяни були певні: учинити такий вандалізм міг лише сатаніст». Зрештою, мова йшла про чоловіка напідпитку, а не сатаніста.

«Інтер» продовжує піарити Опоблок: «Завод Антонова вовсе не работает, а убытки флагмана ракетостроения Южмаша превышают миллиард, говорит нардеп от "Оппозиционного блока" Вадим Новинский и предлагает свой "рецепт" спасения».

Ідентичний сюжет вийшов і в «Событиях» на каналі «Україна», які також подали й «паркет» про те, що робить президент  у Малайзії.

«Україна» також хвалить «ДТЕК» Рената Ахметова: «Названы победители конкурса, которые получат деньги на реализацию своих проектов. Деньги выиграли в конкурсе "Город своими руками" энергетической компании ДТЭК, который уже пятый год проводят, чтобы жители регионов могли улучшать жизнь на своих териториях. Среди идей новые стадионы, спортплощадки, центры развития детей и даже школьная студия…»

Але не забуває і про Гумштаб Ахметова.

04 серпня, четвер

«1+1» - єдиний український телеканал, який звернув увагу на оприлюднення листування, яке може слугувати доказом співпраці «Інтера» та «України» з самопроголошеною «ДНР», і контролем за процесом російськими журналістами.

Новий день – і новий піар Олега Ляшка на ту ж тему допитів на «Україні»: «Ми вважаємо, що те, що сьогодні робе прокуратура проти нашої фракції, це спроба залякати нас, нашу команду, всіх депутатів парламенту. Ми наполягаєм на тому, що не можуть правоохоронні органи використовувати для зведення політичних рахунків, що не може прокуратура викликати на допит фракцію опозиційну Радикальної партії у повному складі».

«Інтер» захищає інтереси Олександра Єфремова: «Защита Олександра Ефремова заявляет о давлении на суд во время заседания. Соответствующее заявление уже подали в Генпрокуратуру. Об этом написал на своей странице в Фейсбуке адвокат Ефремова Евгений Солодко. Он также сообщил: подали заявление о фальсификации доказательств. Речь о ролике, где обвиняемый якобы признается в финансировании боевиков. Защита утверждает: это фальшивка».

 Така ж новина без балансу правоохоронних органів вийшла і на «Україні».

ICTV тим часом видає в ефір незрозумілий «паркет» гаранта: «Ну а винні в трагедії малайзійського боїнга MH-17, збитого над окупованим Донбасом в липні 2014, мають бути покарані. Це спільна позиція лідерів України та Малайзії. Петро Порошенко - перший український лідер, який відвідав з офіційним візитом цю країну. З прем'єром Наджибом Тун Разаком він обговорив поглиблення співпраці в рамках Ради безпеки ООН, де Малайзія почала головувати. Малайзійський лідер привітав нашого президента з успішним ходом реформ, які перетворюють країну на привабливу для іноземного інвестора». Ідентична новина вийшла у ТСН на «1+1».

05 серпня, п’ятниця

Обшуки в НАБУ. Тут слід відзначити, що кореспонденти телеканалів спрацювали оперативно і подали в ефір точки зору усіх сторін конфлікту. Єдине, чого бракувало – експертної оцінки того, що відбувалося.

 «1+1» тим часом подає в ефір дивний матеріал, названий розслідуванням: «Газоносні сланці добуватимуть голландці.Компанія, зареєстрована в Амстердамі, виграла конкурс "Надра України" на розробку Юзівського родовища сланцевого газу». Журналістка їде до Амстердаму, щоб дізнатись більше про компанію. Кореспондентка нібито відстежує шлях створення голландської фірми, однак впродовж усього сюжету ми бачимо її стендапи, без документів, коментарів тощо: «А це Люксембург - 400 кілометрів від Амстердама. Саме тут розташована материнська компанія "Юзгазц" "Емерстоун кепітал". Утім, поговорити з кимось про тонкощі видобутку сланцевого газу в Україні не вдалося. Директори підставні, розмовляти відмовляються». Що означає «підставні»? Хто це сказав і чим довів? «Розмовляти відмовляються» - де це видно на відео? Усюди ми бачимо журналістку, яка стоїть під черговою будівлею, без жодних доказів, документів і відповідей.

Питання виникають і після цього пасажу кореспондентки: «Прикметно, що за вивіскою "Інтертраст" сховалося ще дві цікаві компанії. Це українська компанія "Веста" депутата Верховної Ради Дзензерського, а також виробник газу в Росії - корпорація "Новотек"». Що означає «сховалося»? Маніпуляції з документами, сусідні офіси? Питання знову без відповіді.  Однак на цьому журналістка не зупиняється: «В Україні конкурс тривав без участі преси та експертів. Просто одного дня на сайті оголосили переможця». Чому так трапилось – кореспондентка теж не пояснює. Однак додає: «Згодом стало відомо, що також конкурсну документацію придбала компанія "Борісман" колишнього міністра екології Миколи Злочевського та трендингова компанія "Вітол". Тут теж від коментарів відмовляються». Що ці речення, окрім імені Злочевського, несуть глядачеві? Вона мала чи не мала права цього робити? А якщо придбала, то що це означає? Чи є у цьому якісь ризики для держави чи корупційна складова? І так далі.

У цьому ж випуску бачимо  прихильність  ТСН до мерів Вінниці та Миколаєва.

У сюжеті про двірничку Валентину, яка допомогла впіймати злодія, з`являється коментар голови Вінниці Сергія Моргунова: “Тетяна Володимирівна проявила таку достатньо серйозну громадську позицію. Вона зловила злодія, передала його в руки поліції і тому Вінницька міська рада вирішила нагородити вас Почесною грамотою і також ще до цієї грамоти премія трішки, тисячу гривень».А у сюжеті про поширення наркотиків у Миколаєві виходить позиція мера Олександра Сенкевича: «Появился новый номер - сразу внесли, заблокировали. Я обратился в генеральную прокуратуру с этим вопросом. Я обратился в управление службы безопасности Украины. На данный момент ответа по моим запросам я не получил».Позиції правоохоронців у матеріалі немає.

Петро Порошенко недоречно з`явився в ефірі «1+1»: «В Джакарті Порошенко з офіційним візитом. Як повідомляє прес - служба української глави держави, на переговорах обговорили, як співпрацювати, зокрема, в авіаційній та космічній галузях».

 Такі ж сюжети вийшли на ICTV та «Інтері»

«Факти» ICTV  подають в ефір «паркет» міністра оборони Степана Полторака: «Він вважає, що Збройним силам потрібний краще фінансування. В бюджеті передбачили 55 мільярдів, а треба ще 7 мільярдів для нарощення оборонного потенціалу. Успіхами міністр називає оновлення командування підрозділів для спецоперацій та високомобільних військ. Збільшили кількість польових навчань, тому особлива увага полігонам: в Яворові, Бердичіві та Широкому Лану. Більше і контрактників...».

Натомість «Україна» подала в ефір конкретнішу і важливішу інформацію: «Министерству обороны не хватает денег. 55 миллиардов гривень, запланированные в бюджете на этот год, не позволят выполнить все намеченные задачи. Об этом заявил руководитель ведомства Степан Полторак. Нужно ещё минимум 7 миллиардов. В то, что их выделят, министр верит с трудом. Даже наоборот - не исключает того, что армия получит меньше обещанного»

«Подробности» знову критикують авіакомпанію Ігоря Коломойського «МАУ»: «Из Львовского аэропорта сегодня утром не вылетел самолет авиакомпании МАУ. Он следовал в Киев. Когда боинг начал набирать скорость, экипаж обнаружил технические неисправности и принял решение не взлетать. Такая информация, по крайней мере, размещена на официальном сайте МАУ. А что конкретно произошло, пока не известно. Специалисты проводят осмотр судна, чтобы выявить повреждения. В самой компании ситуацию решили не комментировать».

«Україна» знову піарить Олега Ляшка: «Букет роз принес Ляшко, чтобы поддержать коллегу по фракции Алёну Кошелеву. Её вызвали в генпрокуратуру, как свидетеля по делу о побеге Сергея Клюева. В ГПУ подозревают, что беглый депутат мог предлагать взятки народным депутатам, в частности и лидеру фракции Радикальной партии». Далі ми бачимо обурення депутатки і самого лідера партії:

Олег ЛЯШКО, председатель фракции Радикальной партии: Виклик депутатів Радикальної партії, фракції Радикальної партії на допити - це антиукраїнські дії, це позбавлення українців роботи і зарплати, тому що весь світ дивиться, як над нами знущаються і як нашу політичну силу переслідують, і весь світ баче, що в Україні немає незалежних правоохоронних органів, немає незалежного суду.

Не забуває канал і про сюжет на честь Гумштабу Ахметова.

06 серпня, субота

Замах на очільника так званої «ЛНР» Ігоря Плотницького.

«1+1» безапеляційно стверджує, що «ватажка терористів сильно поранено, так само, як і двох його охоронців. Він у важкому стані». Джерелами інформації є твіттер екс-нардепа від «Партії регіонів» Олега Царьова, який перебуває у розшуку і неназвані «російські ЗМІ». ТСН навіть, не зважаючи на правило не давати прямих коментарів бойовиків, випускає в ефір речницю самопроголошеного «Міністерства державної безпеки ЛНР» Євгенію Любенко: «В настоящее время в Республике объявленный план-перехват по выявлению диверсионно-разведовательных групп. Для расследования преступления создана межведомственная комиссия из числа представителей Генеральной прокуратуры, МВД и МГБ ЛНР».

«112» натомість посилається на російське інформагентство "Інтерфакс", однак також вказує не неназвані «інші джерела», які  «повідомляють про важкі осколочні поранення».

«Україна» - балансує між Міноборони і так званою «ЛНР»: «Сам Плотницкий в тяжелом состоянии, его травмы несовместимы с жизнью, - заявили в управлении разведки Минобороны. По информации самопровозглашенных властей, Плотницкий в больнице с тяжелой контузией и множественными травмами. Его жизни ничто не угрожает». Те саме роблять і ICTV, «Інтер» та UA:Перший. «5 канал» за джерело інформації брав виключно українські правоохоронні органи.

 «Інтер» тим часом вкотре атакує сайт «Миротворець»: «Очередной скандал, связанный с "Миротворцем". Хорошо известный украинцам сайт зарегистрирован на частное лицо, а не как электронное средство массовой информации, как утверждают его сотрудники. Об этом  написал на своей странице в Фейсбуке харьковский юрист Алексей Романов”. Також в ефірі – позиція політкоментаторів, близьких до Опоблоку:

Вадима Карасьова: «Були ну не дуже такі позитивні оцінки з боку посольства Сполучених Штатів Америки, з боку наших західних партнерів, які наголошували на тому, що у деяких моментах по окремих справах сайт "Миротворець" не вписується в стандарти європейської журналістики і стандарти свободи слова і захисту свободи слова. Але цей сайт ніхто не закрив, більше того, деякі публічні особи в Україні, як з боку народних депутатів, так з боку виконавчої влади, виступили, фактично, на захист цього сайту "Миротворець". Значить, він буде діяти і далі, це кому-небудь потрібно».

Та Руслана Бортника: «Офшорний спосіб реєстрації такого сайту - це спроба уникнення відповідальності і є такою собі формою просто тиску, намагання підвісити на крючок журналістів, медіа, які вони представлять, намаганні банально шантажувати. Це, мабуть, вперше взагалі в історії сучасних ЗМІ в цілому світі з'явився такий ресурс, ціллю якого стали, на жаль, журналісти, ціллю якого стали політичні опоненти, а не боротьба за якусь там правду».

В ефірі ТСН вийшов не зовсім зрозумілий сюжет про опору мосту Патона. Спершу ведуча нагнітає, кажучи, що опори «перетворюються на руїни», бо «на одній із конструкцій переправи почало відпадати гранітне каміння. Активісти обурюються бездіяльністю посадовців, а ті кажуть, що мосту нічого не загрожує». Впродовж усього сюжету ми бачимо протистояння «звичайних киян» та чиновників, однак чіткої відповіді і експертної оцінки, що ж відбувається з мостом, ми так і не почули.

«Подробности» видали в ефір не надто важливий сюжет про візит Петра Порошенка до Індонезії: «Вместе с супругой Петр Порошенко возложил цветы к монументу национальных героев «Калібата» в знак памяти погибшим и сделал запись в книге соболезнований…».

«Україна» не припиняє піарити Олега Ляшка: «Предприятия железной дороги должны быть освобождены от земельного налога. Изменение в законодательстве будет инициировать Радикальная партия Олега Ляшко».

Не забуває канал і про традиційний сюжет про Гумштаб Ахметова.

ВИСНОВКИ: Якщо раніше піар Олега Ляшка з`являвся в ефірі «України» раз або два на тиждень, то цього разу – шість сюжетів поспіль, щодня у вечірньому випуску новин. Скандальні теми «торнадівців» і голодування Савченко не супроводжувались аналізом і коментарями експертів, які б змогли пояснити, що ці речі означають у широкому контексті. Загалом впродовж тижня ми нарахували 32 матеріали з ознаками замовності. Найбільше – на «Україні» (13), далі – «Інтер» (9), ICTV та «1+1» - по чотири підозрілих сюжети,  «5 канал» - два. Новини СТБ та UA:Першого були чистими. 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2204
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду