Смердючий дисбаланс. Моніторинг теленовин за 6–11 червня

Смердючий дисбаланс. Моніторинг теленовин за 6–11 червня

18 Червня 2016
2840

Смердючий дисбаланс. Моніторинг теленовин за 6–11 червня

2840
Впродовж тижня частина центральних телеканалів нагнітала паніку щодо Грибовицького сміттєзвалища замість того, щоб чітко й детально пояснити ситуацію. Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого» та 5-го каналу впродовж 6–11 червня 2016 року.
Смердючий дисбаланс. Моніторинг теленовин за 6–11 червня
Смердючий дисбаланс. Моніторинг теленовин за 6–11 червня

Ситуація з Грибовицьким сміттєзвалищем набирає оборотів. Сутички під міськрадою — зайве цьому підтвердження. Телеканали знову не розібралися детально, чому не будують завод, і якщо будуватимуть, то коли; хто винен у трагедії і чи його покарають. Натомість частина каналів пішла «легким» шляхом, поширюючи паніку. Іншою тенденцією тижня є разючий дисбаланс у новинах, односторонність висвітлення проблем.

6 червня, понеділок

«Інтер» не припиняє спроб дискредитувати Арсена Яценюка ще більше, а заодно й піарить Сергія Капліна: «Суд возобновил уголовное дело против Арсения Яценюка. Речь — о взятке в три миллиона долларов, которую экс-премьер якобы получил от Владимира Ищука. За назначение его гендиректором Концерна РРТ. Ищука трижды увольняли, в том числе и из-за подозрений в коррупции. Последний раз его на должность вернул Яценюк. Возобновления дела добился нардеп Сергей Каплин. По его словам, суд обязал ГПУ допросить и лично Арсения Яценюка, и всех остальных фигурантов этого дела». Потім ми бачимо коментар самого Капліна, який переконує: позиватиметься проти екс-прем’єра, «щоб Яценюк сів за ґрати». Позиції обвинуваченого в матеріалі немає.

«Подробности» вже почали підготовку до виборів, піарячи партію «Громадська сила»: «В городе, который теперь уже называет Днепр, на довыборах лидер партии "Громадська сила" Загид Краснов будет противостоять представительнице "Укропа" Оксане Томчук, которая также является адвокатом Геннадия Корбана и представляла его во время судебных процессов. На минувших выборах мэра Краснов оказался в тройке лидеров и набрал более 40 тысяч голосов горожан».

Коментар самого кандидата агресивно налаштований проти суперників із «Укропу»: «17 июля у горожан наших есть выбор: депутат будет или от власти, который будет бездумным кнопкодавцем, который войдет в коалицию большинства. Или будет у них свой независимый депутат, который будет работать на народ. Я буду драться с партиями, которые принимают плохие решения, и поддержу любое решение любой партии, направленное на благо людей».

Не пропускає «Інтер» також можливості дискредитувати й Ігоря Коломойського разом із близькою до нього партією «Укроп»: «Пока оппоненты Краснова из партии "Укроп" активно ведут предвыборную кампанию в Днепре, владельцы политсилы противостоят Украине в суде. Группа "Приват", которую связывают с партиями "Укроп" и "Відродження", хочет отсудить у украинцев почти пять миллиардов долларов. Издание "Зеркало недели" со ссылкой на свои источники пишет о том, что три кипрские офшорные компании — акционеры "Укрнафты", заявили о нарушении их прав и подали иск против Украины, требуя выплатить 4 миллиарда 600 миллионов долларов из бюджета. Исходя из документов, совладельцы оффшоров — Игорь Коломойский и Геннадий Боголюбов». Балансу думок немає.

Натомість «ТСН» продовжує відстоювати інтереси й піарити «Укроп». Журналісти розхвалюють ініціативу Волинської облради узаконити видобуток бурштину в регіоні: «Розробники рішення — депутати фракції "Укроп" — пояснюють: Верховна Рада вже кілька років не легалізує видобування бурштину, тому обласна рада зробила це сама». Далі кореспондент усе більше нагнітає, створюючи картинку, ніби облрада рятує місцевим життя: «Щоби стримати бурштинову лихоманку, загони поліції та спецпризначенців практично оселилися в місцях видобутку. Селяни нарікають: на городи тепер ходять із паспортами, а до лісу — під дулами автоматів. Тому більшість не проти легального промислу». Цікаво, як «ТСН» визначала цю більшість? Про жодне соціологічне дослідження не сказали ані слова. Драматично розповідала про важливість такого рішення й депутатка облради від «Укропу» Ірина Констанкевич: «Зараз в цих малих масштабах не дати раду, то далі це перейде вже в сферу криміналітету, людей перетворять у рабів. Наші ліси будуть попсуті і тут ні вашим дітям, ні вашим онукам не буде де жити».

Не обійшлося цього дня і без «паркету».

ICTV недоречно присвячує окремий матеріал про Ірину Геращенко — першу заступницю голови Верховної Ради й Уповноважену Президента з урегулювання конфлікту на Донбасі. Геращенко «відвідала поранених бійців у Дніпропетровській лікарні імені Мечникова. Спілкуючись із ними, нардеп наголосила: Росія вперто не дотримується Мінських угод, і кількість військових, які останнім часом потрапили до реанімації медзакладу, цьому підтвердження».

«Інтер» акцентує зайву увагу на черговій робочій розмові гаранта, яка не принесла жодних результатів чи нової інформації: «Как только что стало известно, Президент Петр Порошенко пообщался по телефону с канцлером Германии Ангелой Меркель и президентом Франции Франсуа Оландом. Говорили о санкциях в отношении России. Они должны сохраняться до полной реализации Минских соглашений. Собеседники согласились, что безопасность и восстановление Украиной контроля над восточной границей — вопросы первостепенной важности».

Тим часом «1+1» не дотримується принципу достовірності інформації в матеріалі про Миколу Романчука, обвинуваченого в хабарництві. Спершу журналіст виголошує гучну тезу, однак потім показує ненадійність джерел: «Підземний тунель починається саме під цим будинком і тягнеться углиб кварталу. Принаймні, так стверджують сусіди. Там далі стоять ще три маєтки, які належать родині заступника губернатора. Саме під ними правоохоронці знайшли приховані скарби, гроші та чорну документацію. Тунель, припускають місцеві жителі, з'явився нещодавно».

«Україна» вкотре розповідає про Гумштаб Рената Ахметова.

7 червня, вівторок

Порушення принципу достовірності інформації щодо обвинуваченого заступника Миколаївської ОДА Микола Романчука на «1+1» ми помітили й наступного дня. Кореспондент каже: «Іномарка з миколаївськими номерами вивезла підозрюваного. Нам вдалося дізнатися, що авто належить його синові Денисові і зараз Микола Романчук вже перебуває в Миколаєві, куди поїхав додому». Вдалося дізнатися звідки? Коментаря сина або оточення немає.

До теми Романчука «ТСН» повертається впродовж випуску ще раз. Ми бачимо пряме ввімкнення з-під садиби підозрюваного. Й уже тут інформація відрізняється від попередньої. Якщо в першій новині «1+1» впевнено заявив, що Романчук поїхав на авто з миколаївськими номерами, яке належить сину, то цього разу кореспондентка вже не така категорична: «За одними джерелами, це авто належить його сину Денису Романчуку, за іншими — на автівці були фальшиві номери». Не гребує журналістка й недоречними узагальненнями: «Утім, миколаївці, у тому числі і сусіди Миколи Романчука, кажуть, іншого фіналу цієї історії вони і не чекали». Серед опитаних місцевих є коментар жінки, яка стверджує, що в Романчука «в Киеве кум Кинах. Может, он туда…». Її твердження потребувало перевірки, та навіть телефонного дзвінка до Анатолія Кінаха ми не почули.

Ті ж проблеми з достовірністю були й в ICTV. Канал теж повідомив про авто з миколаївськими номерами, і словами невідомих очевидців практично звинуватив Романчука у симуляції хвороби: «Як для людини, якому напередодні медики поставили діагноз "гіпертонічний криз", Романчук надто швидко пересувався. Так кажуть очевидці». Про машину сина теж сказали, однак, на відміну від «ТСН», не стверджували, а припустили: «Найімовірніше, йдеться про машину його сина».

5 канал теж був заангажованим у сюжеті про Романчука: «Неповоротка, коли їй це потрібно, українська Феміда просто не встигла обрати йому запобіжний захід».

Інші канали розповіли про підозрюваного нейтрально.

Другою топ-новиною дня стало продовження епопеї навколо Грибовицького сміттєзвалища. Телеканали по-різному побачили чистоту міста.

«1+1» спостерігав чисті баки: «Насправді Львів достатньо добре прибраний. Сьогодні ми об'їздили кілька районів, але ні сміттєвих завалів, ні надміру переповнених баків так і не побачили. Самі львів'яни також визнають, що і вчора, і сьогодні відходи вивозять справно».

«Інтер» не показує чистого міста, а вкотре словами неназваних активістів критикує мера Львова: «Местные активисты говорят, именно из-за Садового город оказался в такой ситуации. Напоминают: в свое время 43 компании обращались с инвестиционными проектами — хотели построить мусороперерабатывающий завод, но мэр всем отказал». Далі ми бачимо критичний коментар депутата-«укропівця» Любомира Босаневича. Нарешті за тривалий час партія «Укроп» отримала право хоч якогось голосу. В критичних сюжетах про партію їй не давали можливості відповісти на закиди.

«UA: Перший», на відміну від попередніх колег, додав до матеріалу про Садового ще й критичний коментар Ірини Геращенко: «"Самопоміч" дозволила звертатись до злочинної влади? Сироїд і Березюк не побачать у цьому узурпацію сміттєзвалищ і корупцію? Не будуть проти? А то я переживаю. До речі, "Самопоміч" делікатно мовчала про трагедію на сміттєзвалищі. А ми, коаліція, розглянемо це питання і допоможемо, звичайно. Бо львів'ян шкода у цій ситуації». Позиції партії «Самопоміч» для балансу думок, коментарів тих же Оксани Сироїд і Олега Березюка немає.

Сам Андрій Садовий виступив зі зверненням, в якому сказав, що «з районних адміністрацій ідуть дзвінки міським головам — не приймайте сміття зі Львова». Однак ці виправдання пройшли повз вуха телеканалів. Ніхто не додумався з’ясувати питання детальніше.

«Факти» тим часом піарять Михеїла Саакашвілі. Він «переніс свій робочий кабінет на трасу. Працюватиме в наметі, прямо на дорозі Одеса — Рені. За його словами, можливо, це приверне увагу до проблем ремонту дороги. Голову Одеської ОДА не влаштовує швидкість робіт та обсяги фінансування траси Одеса — Рені. Керувати областю Саакашвілі збирається теж із намету. Запевняє: нікуди не піде, поки необхідні для будівництва гроші не надійдуть з Києва».

Не забуває ICTV і про «паркет» гаранта: «У ці хвилини на Банковій триває засідання Нацради реформ. Головна тема — енергоефективність. Президент наголосив: зміни повинні стосуватися не лише тарифів, а й приведення їх до ринкового рівня. Держава зобов'язана подбати про ефективну інфраструктуру, енергопостачання та сучасні енергоощадні технології. Через застаріле обладнання втрачається до третини тепла. А реальна реформа створить до 50 тисяч нових робочих місць. Але для цього необхідно створити державний фонд енергоефективності, — закликає Петро Порошенко». Те ж ми побачили в ефірі «Подробностей» і «Событий».

«Інтер» продовжує атакувати Ігоря Коломойського: «"Укрнафте" пытаются безосновательно передать два миллиарда кубометров газа". Такое заявление появилось на сайте Нафтогаза. Там объясняют — есть решение хозсуда, которое обязывает "Нафтогаз" вернуть "Укрнафте" этот ресурс. Однако, как пишут в заявлении, представитель исполнительной службы составил фиктивный акт передачи газа — ведь в этот момент он был не возле газохранилища на западе страны, а в Киеве, чем нарушил порядок изъятия имущества. Действительно ли это так, мы попытались узнать у исполнительной службы. Направили туда запрос, ждем ответа. В "Нафтогазе" также разъяснили — речь идет о голубом топливе, добытом еще в 2006 году».

Далі — критичні коментарі енергетичних експертів Дмитра Марунича та Юрія Корольчука, однак позиції «Привату» вкотре немає.

«Інтер» також продовжує піарити «Опоблок». Журналіст розповідає про Кременчуцький завод залізобетонних шпал, який нібито на межі закриття через махінації в «Укрзалізниці»: «Руководство предприятия (заводу. — І.А.) поясняет, несколько лет назад "Укрзализныця" начала закупать шпалы у двух предприятий, которые входят в ее структуру. И платит за них дороже. А Кременчугский завод остался за бортом».Замість фахового журналістського розслідування — піар лідера «Опоблоку» Юрія Бойка: «Помочь предприятию обещает лидер фракции "Оппозиционный блок" Юрий Бойко. Сегодня он с рабочим визитом посетил завод». Користуючись нагодою, Бойко «вкинув» в інфопростір ще й меседжі партії до виборців: «Должна быть программа правительственная. Первое — льготное налогообложение, тем предпринимателям и промышленникам, которые открывают рабочие места, должны быть льготные налоги. Второе — должно быть доступное кредитование. И третье — должны быть прекращены своеволие и произвол правоохранительных органов, которые постоянно проверяют то, что еще дышит».

«События», на відміну від понеділкових «Подробностей», новині про Яценюка дають інше забарвлення, піарячи заодно й міністра юстиції Павла Петренка: «Политической местью назвал министр юстиции Павел Петренко возобновление дела против Арсения Яценюка. В сентябре прошлого года народный депутат Сергей Каплин обвинил премьера в получении взятки. Генпрокуратура провела расследование и закрыла производство. Сейчас, считает министр, ему снова пытаются дать ход из-за того, что "Народный фронт", который возглавляет Яценюк, поддержал судебную реформу».

Не забуває «Україна» і про Гумштаб Ахметова.

Тхне жовтизною в новині «України» про потрійне вбивство в селі Жорнівка. Наприкінці матеріалу журналіст абсолютно невиправдано, у стилі «Битви екстрасенсів» розповідає, як селищем «поползли другие слухи. Тройное убийство произошло именно в этом доме. Он находится на краю села прямо возле кладбища. Соседи рассказали событиям, что полвека назад здесь произошла еще одна кровавая расправа».

8 червня, середа

Грибовицьке сміттєзвалище продовжує тліти. Літаки ллють воду на нестійку верхівку сміттєвої гори, щоб її обвалити і безпечно продовжити роботу.

«Інтер» не гребує гучними словами з перебільшеннями: «Мусорный апокалипсис. На Грибовицком полигоне — новый пожар! Токсичный дым накрыл несколько населенных пунктов. Эксперты уже называют происходящее настоящей экологической катастрофой. Плотный дым окутал не только саму свалку, но и близлежащие села. Жители жалуются на плохое самочувствие».

«Подробности» стверджують, що намагались отримати коментарі у львівській міськраді з приводу того, що чиновники роблять для захисту місцевих: «Но в ответ — тишина. Нет ответа и на вопрос, кто должен организовать подвоз питьевой воды в Малехов и Великие Грибовичи».

Натомість інші канали виважено повідомили, що спеціалісти вимірюють рівні небезпеки в повітрі і ґрунті й наразі переживати не варто. Про це «Інтер» не сказав ані слова, однак інші канали ані слова не сказали про воду.

«Україна» теж розповідає про страх у селі, теж узагальненнями, які можуть і не відтворювати реальної картини. Є й непідтверджені припущення: «В самих Грибовичах люди напуганы. Говорят, из-за постоянного задымления начали болеть дети. Их стараются вывезти за пределы села».

«Факти» вплітають в історію неперевірену конспірологію: «Люди побоюються, що влада приховує від них правду. Тож поки рятуються як можуть».

Телеканали «Інтер», ICTV та «Україна» нагнітають паніку, натомість «1+1» та 5 канал подають інформацію зважено, показавши, що паніки серед місцевих немає.

Підозрюваному в хабарництві заступнику Миколаївської ОДА Миколі Романчуку обрали запобіжний засіб. Під «нашумілу» тему не міг не пропіаритися в ефірі «Інтера» й «Опоблок». Ведучий у студії каже, що «очередным ударом по авторитету правоохранительных органов назвали дело Романчука в "Оппозиционном блоке". Вот что заявил нардеп Вадим Рабинович». Однак слова самого Рабиновича були не лише абсолютно недоречними, але й не трималися купи:

«Вадим Рабинович, депутат от "Оппозиционного блока": Я много разговариваю с людьми. Вот, знаете, как-то настолько это вызвало, ну вот я даже слово "ненависть" вам применю, ко всей этой системе, которая миллионы, миллионы взяла с Украины. Мы сейчас построим, мы сейчас сделаем — и все. И что? И ничего. Ноль. Вот сегодняшние герои Украины. Те, которые строят подземные колодцы, набивают их туда себе золотом, серебром, крестами фашистскими Я очень боюсь, что мы теряем вообще государственные институты. Мы теряем доверие к власти, доверие к собственной стране, и тот, кто это делает — это преступники и негодяи».

А де тут правоохоронні органи — незрозуміло. Набір фраз без жодної конкретики.

Для ICTV вже традицією стає політичний піар партії «Наш край». «Факти» показують матеріал, розповідаючи про зруйновані будинки, лікарні та школи Донбасу, й розповідають про те, що «у Слов'янську державі немає за що відновлювати будинки». Однак потім стверджує: гроші на відновлення таки є, бо на казначейських рахунках Донецької та Луганської областей «лежать невикористані понад 3 мільярди гривень», «2 червня Верховна Рада України затвердила зміни до Бюджетного кодексу, які дозволять перенаправити ці кошти. Але поки документ не підписав Президент. Тож партія "Наш край" закликала сьогодні главу держави не зволікати з підписанням закону, що дасть можливість розпочати відновлення Донбасу».Те саме, що й у новині, окремим синхроном повторює лідер луганського осередку партії «Наш край» Сергій Шахов.

Далі в ефірі — дивний гість — голова тіньового опозиційного уряду Борис Колесников, який прийшов говорити «про економічні, соціальні та інвестиційні наслідки проведення чемпіонату Європи 2012-го року в Україні». Напевно, в 2016-му говорити про це трохи запізно. Однак Колесников не розгубився й почав розхвалювати свої успіхи, оскільки саме він в оточенні Віктора Януковича відповідав за турнір. В ефірі не пролунало жодного запитання про розкрадені на Євро-2012 кошти, як і закидів на адресу Колесникова. Запитання гостю були більш ніж зручними й показували голову опозиційного уряду в якнайкращому світлі.

«Інтер» також піарить Федерацію роботодавців, очолювану власником каналу Дмитром Фірташем у сюжеті про потенціал аграріїв: «Украина на сельхозмашиностроении может сама зарабатывать миллиарды, составив конкуренцию ведущим западным производителям, — говорят эксперты». Далі — коментар Анатолія Гіршфельда, який очолює федерацію на Харківщині, й самого Дмитра Фірташа. Наприкінці сюжету відкривається мета матеріалу — просунути план Федерації роботодавців: «Федерация работодателей разработала "реанимационный" план быстрого экономического развития сроком на десять лет. Уже в следующем году он может принести ощутимые результаты в экономике. В том числе и в аграрном секторе». Про аграрний сектор повідомила й «Україна», однак лише коментарями Володимира Гройсмана й Тараса Кутового.

5 канал продовжує піарити міністра оборони Степана Полторака: «Нагороди міністерства оборони отримали 75 бійців 93-ї механізованої. А вручив їх особисто Степан Полторак на полігоні "Широкий лан". Трьом найдосвідченішим офіцерам бригади глава оборонного відомства достроково присвоїв чергове військове звання і ще двом офіцерам вручив почесну відзнаку оборонного відомства — вогнепальну зброю».

9 червня, четвер

Сутички в львівській міськраді. Сльозогінний газ, спецпризначенці, штурм мерії. Центральні канали показали хаос, однак не пояснили, що ж насправді відбулося: хто штурмував, хто пікетував, з ким ці люди пов’язані тощо.

«Інтер» роздув історію з протестами під міськрадою. Тут є й окремий сюжет, де близькі до «Опоблоку» політкоментатори критикують Садового:

«Андрей Золотарев, политолог: То, что сейчас происходит во Львове, именно достаточно жесткие протесты и протесты, направленные против мера Львова Садового, — он это заслужил. Рейтинг может опуститься, как говорят эксперты, до уровня мусорного. Собственно, это третья кризисная ситуация, которая угрожает позициям Садового…

Виталий Бала, политолог:Фактично ці події показали, що мер-то не справжній. Тобто дуже добре, коли людина вміє говорити, висловлювати правильні гасла, слова, побажання, а ось реальна ситуація показала, що він не зовсім здатний виправляти ті серйозні проблеми, які створюються, які є форс-мажорними, наприклад…

Руслан Бортник, политолог: Ця проблема існує в гарячій такій фазі, існує кілька років, а міська влада не приділила цьому достатньої уваги, щоб вирішити, щоб запобігти…».

І ще одну новину присвячено критиці Садового з боку Ганни Гопко: «Нардеп Анна Гопко еще 31 мая обратилась с официальным письмом к мэру Львова Андрею Садовому с просьбой — предоставить всю информацию о том, что было сделано властью города на протяжении последних 10 лет для того, чтобы построить мусороперерабатывающие заводы, а также надлежащего оборудования свалок. Также она обратилась и к Генпрокурору Юрию Луценко с просьбой расследовать причины бездеятельности городской власти и возможное влияние коррупционных факторов на отклонение множественных предложений инвестировать в отрасль хранения и переработки мусора в городе».

Третя критична до мера Львова новина вже акцентує увагу не на самому Садовому, а на його однопартійцях: «Во Львове пылают не только мусорные полигоны, на взятке погорел депутат Львовского областного совета от "Самопомочи". Депутатскую деятельность Андрей Прокопив совмещает с руководством ботсадом. 6 тысяч гривен он потребовал от подчиненного взамен пообещал его не увольнять. Деньги Прокопив просил перечислить на карточку друга, куда они благополучно и поступили».

Натомість «ТСН» — єдина, хто здогадався піднятись у кабінет до мера, й таки побачила цікавинку:

«Наталка Волосацька, кореспондент “ТСН”: Застаємо його на робочому місці. Щоправда, вхід туди охороняє з десяток нацгвардійців».

Журналістці вдалось отримати позицію мера, але не просто будь-коли, а саме під час сутичок у його власному кабінеті:

«Андрій Садовий, міський голова Львова: Була спроба захоплення сесійної зали, зрив сесійного засідання. Вчора я цю інформацію отримав від спеціальних служб. Я звернувся до керівника поліції області, до керівника СБУ. Вони підсилили сьогодні підрозділи в міській раді і фактично ви вже були свідками, коли УНА УНСО і свободівці проривалися в сесійну залу, використовували проти хлопців сльозогінний газ».

«1+1» піарить близького до Ігоря Коломойського мера Івано-Франківська Олександра Шевченка: «А це міська друкарня, яка роками стояла порожня. Завдяки Porto Franko ГогольFest. Від тепер тут центр сучасного мистецтва. Більшість фестивальних заходів будуть безкоштовними. Фінансово Porto Franko ГогольFest підтримують благодійні фонди: Олександра Шевченка "Новий Івано-Франкіськ" та "Україна інкогніто"».

СТБ продовжує піарити Леоніда Кучму: «Про непідконтрольний Донбас сьогодні говорив колишній президент України Леонід Кучма. За його словами, росіяни та представники так званої ЛДНР стоять на тактиці: спершу — вибори, а виконання решти пунктів — згодом». Те саме бачимо на ICTV, який також піарить і Юлію Тимошенко: «Партія "Батьківщина" оскаржить у судах здорожчання тарифів на тепло. Про це заявила Юлія Тимошенко на засіданні Нацкомісії з регулювання енергетики, де саме й підняли тарифи. Вона нагадала, що для потреб населення вистачає газу власного видобутку, який значно дешевший. Тому тарифи мають бути нижчими».

Також «Факти» випускають в ефір аж два прем’єрські «паркети»:

«Уряд пильнуватиме ремонт доріг і каратиме підрядників за неефективне використання державних грошей. Кожна гривня має йти туди, куди вона спрямована, — наголосив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на нараді з питань стану автомагістралей». Ідентичну новину побачили й глядачі «Інтера» та «України».

«Сьогодні ж глава уряду зустрівся з членами наглядової ради директорів Ялтинської європейської стратегії — Олександром Кваснєвським, Петом Коксом і Віктором Пінчуком. Володимир Гройсман повідомив, що головне завдання уряду на цей рік — макроекономічна стабільність».

«Інтер» стабільно ретранслює заяви «Опоблоку»: «Тарифным геноцидом называют повышение цен и в "Оппозиционном блоке". Подорожание приведет к полному обнищанию населения, говорится в заявлении политсилы, размещенном на их сайте. Я процитирую: "Подняв тарифы на теплоснабжение вдвое, власть фактически сделала эту услугу для украинцев недоступной"».

Другий проопозиційний матеріал присвячений школі-інтернаті на Закарпатті. Його можуть закрити: «Сегодня лидер фракции "Оппозиционный блок" Юрий Бойко специально приехал на Закарпатье. К нему обратились сотрудники интерната с просьбой помочь и ходатайствовать, чтобы учреждение не закрывали». Аналогічний сюжет ми побачили й на «Україні».

Користуючись нагодою, Бойко обурився вирубкою лісів у Карпатах: «У цій справі всі місцеві органи влади, керівництво лісгоспів. Особливо це стосується міністерства оборони, в Сколівському районі йде масова вирубка, якраз під керівництвом лісгоспів Міністерства оборони». Зрозуміло, що відповіді на такі гучні обвинувачення в ефірі не пролунало.

«Україна» не припиняє розповідати про Гумштаб Ахметова: «От безысходности переселенцы позвонили на "горячую линию" Гуманитарного штаба Рината Ахметова. В течение двух недель лекарства были доставлены».

5 канал традиційно акцентує увагу на звичайних робочих зустрічах гаранта, де немає жодної важливої й конкретної інформації: «Перспективи запровадження безвізового режиму та підготовку до політичних консультацій високого рівня Україна — ЄС, що відбудеться 27 червня, обговорили Президенти України та Європарламенту. І під час телефонної розмови Петро Порошенко та Матрін Шульц також відзначили прогрес, досягнутий Україною на шляху реформи…»

10 червня, п’ятниця

«1+1» гучно обурюється: «Скасувати люстрацію. Конституційний суд має намір повернув чиновникам часів Януковича право обіймати державні посади. В мережу вже навіть потрапив проект цього рішення. Його оприлюднило видання "Українська правда". Саме ж засідання суду відбувалося за зачиненими дверима». Такі ж настрої і в 5-го каналу та на «UA: Першому».

ICTV показує ще й іншу «сторону медалі». Мовляв, Венеціанська комісія рекомендувала вдосконалити закон, однак досі не отримала поправок:

«Володимир Пилипенко, представник України у Венеційській комісії: Це свідчення того, що влада не готова втілювати стандарти Ради Європи в українську правову систему. Це не готова робити. То ми бачимо про подвійні стандарти. З однієї сторони, ми готові йти в Європу. Ми слухаємося Раду Європи, Венеційську комісію. З іншої сторони, ми приходимо додому і робимо те, як ми хочемо».

Однак відповіді, чому досі поправок немає, в ефірі «Фактів» не пролунало.

Кардинально відрізнялася позиція «Інтера»: «Прекратить давление власти на Конституционный суд потребовал "Оппозиционный блок". Об этом говорится в заявлении на официальном сайте. Нардепы-оппозиционеры расценили слова генпрокурора о том, что отмена люстрации "станет началом конца этого состава судей", как прямое давление на судейский корпус».

«Подробности» також активно критикували прийнятий закон про люстрацію: «Свое решение по закону о люстрации Венецианка вынесла еще в декабре прошлого года. Тогда президент комиссии Джанни Букиккио назвал документ откровенно плохим, заявив, что он нарушает права человека…». Балансу тут також немає.

Позицію «Інтера» підтримували близькі до «Опоблоку» політкоментатори:

Руслан Бортник, політолог: «Нынешняя позиция не только в министерстве юстиции, но и некоторых политиков, которые сегодня призывают к повторному вынесению такого закона в случае его отмены Конституционным судом, она недемократична, она антиевропейская, она грозит Украине разрывом нормальных отношений с высшим, наиболее авторитетным консультативным органом в Европе — это Венецианской комиссией».

Андрій Золотарьов, політолог: «В двусмысленной ситуации оказывается Президент Порошенко, которому предлагали еще воспользоваться правом вето, еще мы помним, относительно этого закона. Но он решил, что лучше в очередной раз покрасоваться перед камерами, и подписал закон. Можно, конечно, проигнорировать выводы Венецианской комиссии, дескать, они носят воспитательный характер. Но, как показывает практика, игнорирование выводов Венецианской комиссии всегда плохо заканчивается».

Інші канали в новині про люстрацію були стриманими і не порушували профстандартів.

На ICTV — знову «паркет» про Володимира Гройсмана: «Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сьогодні запустив три нових гідроагрегати на Дністровській ГАЕС. За його словами, обсягів електроенергії на цій станції вистачить для забезпечення потреб чотирьох областей України. А вже в липні Кабмін представить програму розвитку гідроенергетики». Те саме ми побачили на «Інтері» та «Україні».

Також у «Фактах» — сюжет, схожий на комерційну рекламу: «Кожен із понад 40 тисяч вітчизняних фермерів трудиться не покладаючи рук, аби його м'ясо, молочка, фрукти та овочі дісталися столу українців. Зібрати урожай і навіть виготовити якісний товар — це лише півсправи. Пробитися через посередників і потрапити у великі торгові мережі нашим аграріям рідко під силу. Зламати таку несправедливість взялася міжнародна компанія "Метро Кеш енд Кері Україна"».

«Інтер» продовжує відстоювати опозиціонерів: «Сегодня в следственном управлении ГПУ побывал нардеп-оппозиционер Вадим Новинский». Екс-регіонал в ефірі каналу обурювався: «Я считаю, это очередная попытка давления власти на единственную оппозиционную партию в стране, на партию "Оппозиционный блок". Мы говорим о деяниях этой преступной власти, обанкротившейся совсем, говорим людям правду, мы требуем мира в стране и боремся за единство и реинтеграцию Донбасса. Поэтому власть на нас давит, потому что нас боится. Наш рейтинг растет». Балансу в новині також немає. Позиція правоохоронних органів відсутня.

«Україна» традиційно хвалить Гумштаб Ахметова.

11 червня, субота

«Інтер» критикує колишній уряд Яценюка й піарить «Батьківщину»: «Автор законов о Госслужбе нардеп Алена Шкрум объясняет: предыдущее правительство действительно не справилось со своей задачей. Поэтому и получилось, что денег в бюджете нет. А те, что выделили, неправильно распределили. К тому же некоторые министерства так и не сократили штат».

«Україна» тим часом повторює «подвиг» «Фактів» і теж запрошує до студії екс-регіонала Бориса Колесникова, який курував Євро-2012 в Україні в команді Віктора Януковича. Говорили, як і у випадку з ICTV, про те, як прекрасно організував Євро-2012 Колесников. Запізнилися з цими розмовами на чотири роки, звісно, зате дали політику можливість пропіарити свої «лідерські можливості»: «Он помнит это время как бессонные ночи напролет и круглосуточные совещания. Борис Колесников отвечал за Евро-2012 в Украине, курировал практически все аспекты подготовки. В своем кабинете ему даже пришлось поставить монитор, а на главных объектах — веб-камеры. То время вспоминает с ностальгией».

Також канал традиційно розповідає про благочинність Гумштабу Ахметова.

ВИСНОВКИ

Впродовж тижня частина центральних телеканалів нагнітала паніку щодо Грибовицького сміттєзвалища замість того, щоб чітко й детально пояснити ситуацію. Подекуди складалося враження, що смог дійшов площі Ринок і людям і там немає чим дихати, що не відповідало дійсності. Також ми не побачили якісного аналізу того, що відбувалося під стінами мерії в четвер, журналісти не розповіли, що за групи пікетували міськраду і з ким вони пов’язані, тощо. Найпопулярнішим порушенням журналістів далі залишається відсутність балансу думок.

Загалом упродовж тижня ми нарахували 47 матеріалів із ознаками замовності. Найбільше — на «Інтері» (20), далі «Україна» та ICTV — по 11, «1+1» та 5 канал порушували профстандарти двічі, СТБ — раз.

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробности» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Час новин» (5 канал, випуски о 19:00), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «События» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Фото: lisvisnyk.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2840
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду