Його величність Паркет. Моніторинг теленовин 23–28 травня 2016 року

Його величність Паркет. Моніторинг теленовин 23–28 травня 2016 року

5 Червня 2016
2589

Його величність Паркет. Моніторинг теленовин 23–28 травня 2016 року

2589
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5-го каналу впродовж 23–28 травня 2016 року.
Його величність Паркет. Моніторинг теленовин 23–28 травня 2016 року
Його величність Паркет. Моніторинг теленовин 23–28 травня 2016 року

Хоча центральні телеканали й видавали неймовірну кількість сюжетів про повернення Надії Савченко додому, вони так і не спромоглися проаналізувати, що це означає й чого чекати від звільненої бранки.

23 травня, понеділок

Центральні телеканали продовжують видавати в ефір президентський «паркет». Цього дня вони розповіли, як Петро Порошенко закликав Раду Європи посилити тиск на Росію. Такі заяви український Президент робить ледь не на кожній своїй міжнародній зустрічі. Однак центральні канали подали її як нову. Після цієї нової старої заяви — класичний чиновницький «паркет»: «Президент України провів переговори, зокрема із президентом Туреччини, Словаччини та прем'єром Португалії. Як зауважив Порошенко, Росія постійно порушує права людини в анексованому Криму та тимчасово окупованому Донбасі», — передав слова Президента канал «112», додавши й повідомлення його прес-служби: «Після повернення зі Стамбула, увечері, український президент проведе телефонну розмову у "Нормандському форматі". Про це повідомила прес-служба Глави держави. Зазначають, спілкування відбудеться у продовження тристоронньої телефонної розмови з лідерами Франції та Німеччини, що відбулась 21 травня. Тоді співрозмовники констатували, що попри досягнуті домовленості про припинення вогню напередодні Великодня, ситуація з безпекою на Донбасі і досі складна».

Як бачимо, жодної конкретної інформації тут немає. Телефонна розмова не означає результату, як і заклик до санкцій. Новина була б, якби на цей заклик відгукнулася Рада Європи і прийняла рішення щодо посилення / послаблення тиску на РФ. Аналогічний сюжет вийшов і в ефірі «ТСН».

5 канал хоч і пояснив спершу, про який саміт у Стамбулі йдеться, розповів бекґраунд, однак дав недоречний коментар Порошенка у стик зі словами Ангели Меркель про Сирію. І якщо Меркель говорила чіткими фактами, то Порошенко не навів жодного:

«Петро Порошенко, Президент України: Зараз ми бачимо, що Росія вважає демократію загрозою, а свободу отрутою. Оскільки це не проблема взаєморозуміння. Вона не може бути розв’язана намаганням щось пояснити та знайти компроміс. Цю проблему можна розв’язати лише твердими принципами. Порушення прав людини — це не те, з чим може погодитися сучасний світ. Цього не може бути в Україні і в усьому світі. Будьмо сильними перед тими, хто хоче змінити наші цінності і не приймає їх».

Далі — нечітке продовження: «Петро Порошенко заявив, що переговори і зустріч з Ангелою Меркель була дуже важливою. Україна та Німеччина мають чітку позицію щодо розмови сьогодні в ночі з агресором Володимиром Путіним».

«UA: Перший» теж передав неконкретну заяву гаранта без реакції на неї. Те саме зробили СТБ, «Інтер» та «Україна».

ICTV дав в ефір інформацію, однак без реакції європейських лідерів на неозвучені в ефірі пропозиції Порошенка: «З президентом Словаччини Андреєм Кіскою обговорили допомогу словаків у реформуванні української економіки, підтримку в запровадженні безвізового режиму. Ситуацію на Донбасі та збереження санкцій проти Росії Президент проаналізував з Прем'єром Нідерландів Марком Рютте. А системні порушення прав кримських татар та українців в окупованому Росією Криму стали предметом розмови Петра Порошенка з генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом».

Ще один чиновницький «паркет» з’явився на каналах разом із заявою Павла Клімкіна: «Євросоюз підтримав Україну та її територіальну цілісність і засуджує анексію Криму Росією. Про це повідомив очільник вітчизняного МЗС Павло Клімкін за підсумками наради міністрів закордонних справ держав ЄС та країн Східного партнерства. Каже, на перемовинах говорили і про кризу на Донбасі, порушення режиму припинення вогню та відсутність доступу до ділянки україно-російського кордону, тимчасово не підконтрольною Києву» («112»). Говорили — не привід, якщо нічого не вирішили.

Ідентичну ситуацію ми бачили на «1+1», 5-му каналі, «Інтері» та «Україні».

В дипломатичній машині українського дипломата знайшли контрабанду цигарок. За словами Геннадія Москаля, це машина першого секретаря посольства України в Словаччині Оксани Ліщишин. Однак подаючи цю інформацію, жоден із каналів не взяв коментаря в неї або в її чоловіка, який у той час був за кермом. Цю ситуацію ми бачили на каналі «112», 5-му, ICTV, «1+1», «Інтері» та «Україні».

Незрозумілою була й новина каналу «112» про Юрія Луцена: «Про ще одну посаду, яка з'явиться у ГПУ, розповів нашому каналу нардеп Борислав Береза. Каже: "Генпрокурор йому розповів, що у відомстві з'явиться так званий "чистильник", який буде вне системи. Посадовець буде очищати прокуратуру від співробітників, чиї витрати не відповідають легальним доходам. Утім, прізвища Береза поки не розкрив». Однак спробувати підтвердити цю інформацію в самого Юрія Луценка «112» не здогадався.

Ще одним «паркетом» цього дня стала новина про те, що українська та американські митниці підписали угоду про співправцю і «будуть обмінюватися інформацією». 5 канал подав неконкретний коментар прем’єра Гройсмана: «За 25 років нашої незалежності структурних змін в системі митній і прикордонній, ефективних змін, не відбувалось, а, навпаки, ця система обтяжена корупцією. Ми абсолютно рішучі щодо наведення ладу в митниці українській».

«Інтер» тим часом продовжує атакувати голову «Нафтогазу» Андрія Коболєва: «Генпрокуратура открыла уголовное дело против Андрея Коболева. Главу "Нафтогаза" подозревают в служебной халатности. Об этом ведомство сообщило нардепу Виктории Войцицкой в письменном ответе на ее обращение». Попереднього тижня канал уже повідомляв про відкриття кримінального провадження проти Коболєва. Й сьогодні знову надав ті ж цифри від Вікторії Войціцької:

«Виктория Войцицкая, народный депутат от партии "Самопоміч": Накопичилися борги, які були штучно створені. Понад 11 млрд. гривень. І відповідно я була змушена заяву на безвідповідальність пана Коболєва, як голови наглядової ради "Укрнафти", який представляє інтереси держави, а саме державної компанії "Нафтогаз", яка має більше 50% акцій долі в "Укрнафті". Сьогодні я отримала офіційного листа підтвердження від ГПУ про відкриття кримінального провадження».

Коментаря Коболєва вкотре немає.

Наступним сюжетом «Подробности» атакують інші бізнес-інтереси Ігоря Коломойського — «Приватбанк»: «По мнению Александра Данилюка, системные трудности у ПриватБанка. Напомним, раньше Антимонопольный комитет оштрафовал ПриватБанк почти на 250 тысяч гривен за нарушения конкурентного законодательства. Министр уверен, эти проблемы не единственные, и рассказал, в какие игры "Приват" играет с Нацбанком». Про проблеми інших банків тут немає ані слова, як і пояснень самого «Привату».

Далі в ефірі «Інтера» — піар меседжів «Опоблоку» та вустами політолога Андрія Єрмолаєва, близького до «Опоблоку»: «Уровень жизни в Украине начнет повышаться, только если провести социально-экономические реформы. Эксперты Института стратегических исследований "Новая Украина" сегодня заявили: бывшее правительство Яценюка "заморозило" все необходимые изменения»:

«Андрей Ермолаев, директор Института стратегических исследований "Новая Украина": Ми говоримо про якісну модель держави-дирижера, активно можливості і роботи регіонів з зовнішнім інвестором і стратегування власної території, нових підходів до перерозподілу природної ренти і активного розвитку нових інститутів муніципальної економіки».

«События» каналу «Україна» пропіарили Марину Порошенко: «Тренинг с первой леди. Марина Порошенко посетила лекции по инклюзивному образованию. По инициативе супруги Президента семинар провели для 400 педагогов и директоров школ».

Не забуває «Україна» розповісти й про Гумштаб Ахметова.

24 травня, вівторок

«Інтер» продовжує показувати своє невдоволення планами влади приватизувати Одеський припортовий завод: «Первым с молотка решили пустить Одесский припортовый завод. Химический гигант, который производит 57 % всего аммиака карбамида в Европе, хотят продать всего за полмиллиарда долларов». Далі ми бачимо коментар фінансового експерта Андрія Блінова, і в стик до нього — слова Павла Різаненка, заступника голови спецкомісії ВР з питань приватизації. Ці коментарі трохи суперечать один одному. Експерт каже про те, що припортовий завод не збитковий і що його можна не продавати. Натомість відповіді Різаненка, чому його таки продадуть, немає. Він каже про ціну на завод та її збільшення на аукціоні. Після цього в ефір виходить нардеп від «Опоблоку» Вадим Рабинович: «Это вопрос окончательного добивания экономики Украины. Я очень надеялся, как и многие украинцы, что новое правительство изменит курс предыдущего вот этого правительство клептоманов, когда заходит речь о личном бизнесе, говорят продавать сегодня нельзя цены маленькие, а то что принадлежит всей Украине, давайте все проданим». Наприкінці сюжету йому допомагає обурюватись однопартієць Юрій Бойко.

«Подробности» також атакують власника мережі «Ельдорадо» Віктора Поліщука: «Знал прикуп? Владелец сети бытовой техники "Эльдорадо" Виктор Полищук за несколько дней до банкротства банка "Михайловский" продал свою долю в этом финучереждении. Это более 92% акций. После этого, НБУ признал банк неплатежеспособным. И обвинил руководство "Михайловского" в проведении 20 мая махинаций, по итогам которых нагрузка на Фонд гарантирования вкладов выросла почти на миллиард гривен». Ситуацію коментує фінансовий експерт Олександр Савченко, однак відповіді на обвинувачення самого Поліщука немає. Як і коментаря правоохоронних органів.

«Україна» продовжує бути ретранслятором Олега Ляшка: «Допрос для депутатов. Нардепа от Радикальной партии Андрея Лозового вызвали в СБУ как свидетеля по делу о покушении на жизнь его коллеги — Владимира Парасюка. В марте в автомобиль нардепа бросили гранату. А в четверг к следователю должен прийти и лидер Радикальной партии Олег Ляшко. Об этом он сообщил на своей странице в соцсети. Нардепы уже заявили: вызов на допросы считают давлением». Балансу думок тут дотримано, адже є коментар правоохоронців.

Не забуває канал про Гумштаб Ахметова.

«UA: Перший» повідомив про те, що на базі «Руху за очищення» Михеїла Саакашвілі буде створено нову політичну партію: «Про це сьогодні у Харкові повідомив колишній заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе. За його словами, це буде нова політична сила, створена з нуля. А її ідеологом і "драйвером" стане Михеїл Саакашвілі. З відомих політиків хочуть залучити нардепів Сергія Лещенка та Мустафу Найєма. За словами Сакварелідзе, з ними ведуть активні перемови». Коментарів Лещенка та Найєма немає. Прогнозів політичних експертів щодо майбутнього партії — теж. Тож цій новині бракує повноти інформації та її аналізу.

25 травня, середа

Надія Савченко повернулася в Україну.

«1+1» дуже делікатно, але показово розповідає про зустріч Надії з Юлією Тимошенко: «Однією ногою Надія вже в елітному авто, коли її повертають привітатися із Юлією Тимошенко»:

«Надія Савченко: Куди я завтра можу під'їхати на робочий день? Куди?

Юлія Тимошенко, лідер фракції "Батьківщина": В офіс на своє робоче місце. На Турівську, ми тебе будемо чекати.

Надія Савченко: Я думаю, що я знайду ваш телефон, зв'яжуся і побачимо, де ми будемо».

Зовсім інше емоційне сприйняття викликало повідомлення про цю зустріч в ефірі каналу «112» каналу: «У Борисполі Савченко зустрічають колеги по фракції»: «Юлія Тимошенко, лідер партії "Батьківщина": Те, що ми можемо, ми підтримаємо, щоб вона мала можливість служити Україні так, як вона хоче і так, як вона вміє».

«UA: Перший» теж був на диво прихильний до БЮТ: «Історична подія — Надія Савченко повернулася до України. Серед них і однопартійці Наді. У супроводі Олександри Кужель приїхала сестра Віра, а разом із Юлією Тимошенко — мати Марія Іванівна. Встигла поговорити з Надією і Юлія Тимошенко. Та розказала: насамперед Савченко поцікавилася, коли може стати до роботи в парламенті. Зараз же хоче трохи відпочити. Політик додає, повернення Надії в Україну — це заслуга власне самої Надії, а не Кремля». З’явилася Тимошенко і в сюжеті-згадці про 708 днів ув’язнення Надії: «За всі часи походу на вибори я не іду номером один у списку партії "Батьківщина". Перший номер нашого списку, дорогі друзі, — це справжній Герой України Надія Савченко».

5 канал та СТБ про лідерку БЮТ не згадали взагалі. ICTV, «Україна» та «Інтер» таки сказали одним реченням про зустріч Тимошенко й Савченко.

«Інтер» тим часом піарить свого власника Дмитра Фірташа: «Для нас важно, чтобы были инвестиции, чтобы развивалась страна, чтобы приходили деньги, чтобы был рынок. Что такое инвестиции. Это в первую очередь организация труда — много людей получают работу, это сразу рынки сбыта. Сразу начинается жизнь. Но если не будет с нами участвовать правительство и парламент вместе, то будет очень сложно добиться успехов».

«Україна» не забуває про Гумштаб Ахметова.

26 травня, четвер

Генпрокуратура та СБУ обшукали кабінет помічника й позаштатного радника Михеїла Саакашвілі.

«1+1» не проґавив нагоди покритикувати соратника Саакашвілі: «Фігурант процесуальних дій Теймураз Нішніанідзе, колишній генконсул Грузії, а також благодійний фонд "На благо Одеси", в офісі якого теж шукали докази у кількох кримінальних провадженнях. Згідно з матеріалами справи, дипломати отримали майже 20 мільйонів гривень за, нібито, придбані в київських магазинах брендові речі. Фонд "На благо Одеси", який очолює Нішніанідзе, неодноразово опинявся у центрі скандалів. Він купував дорогі автівки для одеських чиновників, через нього оплачувалися передвиборчі ролики соратника Саакашвілі Саші Боровика. Звідти надходили кошти на закордонні поїздки губернатора тощо». Нагадаю, що «ТСН» систематично робила сюжети про нібито злочини Саакашвілі, однак у них журналісти каналу не дотримувалися професійних стандартів: активно використовували оцінні судження й порушували баланс думок. Не винятком став і цей раз. Окрім оцінок, подання версії слідства як доконаного факту, використовується й бездоказове обвинувачення: «Сам Саакашвілі, нагадаю, неодноразово використовував силовиків для розв'язання конфліктних ситуацій на Одещині». Відповіді Саакашвілі на обвинувачення немає. Є лише його обурення обшуком.

5 канал натомість про обшуки розповів делікатніше: «Сьогодні до приміщення ОДА завітали оперативники Служби безпеки України та Генпрокуратури. Вони прийшли до облдержадміністрації близько опівдня. Щонайменше тридцяти представників прокуратури надали чиновникам облдержадміністрації ухвали Київського Печерського суду на обшук. Після цього спецпризначенці розпочали обшук у кабінеті Теймураза Нішніанідзе — це радник Саакашвілі». Насправді він є позаштатним радником очільника Одеської ОДА.Далі канал розповідає причину обшуків, і теж версію слідства видає за доконаний факт, а також дає коментар обуреного губернатора. Коментаря самого Нішніанідзе немає.

«Інтер» зробив репортаж із усіх поглядів, зокрема дав реакцію генпрокурора Юрія Луцнека, але не навів коментаря Нішніанідзе, обмежившись синхроном Саакашвілі. «UA: Перший» коротко розповів про ситуацію, не заглиблюючись у деталі, але навів коментарі всіх сторін, окрім думок незалежних експертів.

Детальніший аналіз висвітлення обшуків в Одеській ОДА читайте на «ДМ» у матеріалі Сергія Лефтера.

«Подробности» не втрималися від піару «Опоблоку». В сюжеті про те, що українські аграрії нібито обурені реформуванням оподаткування, «нізвідки» з’являється лідер екс-регіоналів Юрій Бойко: «Село реально начинает пропадать. Это тенденция по всей стране к несчастью у нас заблокировало законопроект 3792 о возврате льготного налогообложения. Когда был льготный режим налогообложения, фермеры получали по всей стране 19 миллиардов льгот. Сейчас предлагают 450 миллионов». Щоправда, коментарі міністра фінансів Олександра Данилюка й експертів є.

Також в ефірі «Інтера» — піар Сергія Капліна: «Три тысячи сотрудников Государственной пенитенциарной службы окажутся на улице. И это только первая волна безработных после ликвидации службы и передачи ее объектов Минюсту. Об этом заявил лидер партии "Простых людей" Сергей Каплин. По его словам увольнения уже начались. Люди готовятся пикетировать дом министра юстиции Петренко и будут обращаться за поддержкой в международные профсоюзные организации».

В матеріалі є коментар колишнього голови Пенітенціарної служби, однак немає чинного, що викривлює баланс думок.

«1+1» тим часом відстоює інтереси МАУ: «Державіаслужба блокує відкриття маршрутів до Ірану. Авіаперевізники шукають винних і звинувачують чиновників в бездіяльності. На маршрут з Києва до Іранського міста Тебриз претендують одразу дві авіакомпанії: МАУ та "Українські середземноморські авіалінії"». Далі ми бачимо коментар юриста МАУ Олега Бондара: «“Инициатива по блокированию либерализации воздушного сообщения между Ираном и Украиной, конечно исходит от конкурентских Средиземноморских авиалиний. Сегодня это долгое время они были единственным перевозчиком на этой линии, не заинтересованы в расширении конкуренции на этом рынке”. Як не дивно, юристи "Українських середземноморських авіаліній" саботаж з боку Державіаслужби підтримують». Коментар юриста конкурента МАУ виглядає міфічним дотриманням балансу думок, тому що він не відповідає на обвинувачення юриста МАУ:

«Андрій Гук, юрист "Українські середземноморські авіалінії": Поки такий спір триває, на нашу думку, в принципі, Державіаслужба приймає єдине правильне рішення. При наявності кількох спірних заявок вона жодну з них ні не відмовляє, ні не задовольняє».

Журналісти «Плюсів» продовжують «топити» середземноморські авіалінії своїми оцінними судженнями: «Цікаво, що попри незначну частку ринку авіаперевезень, у UM Air, чи не найчастіше серед українських авіаперевізників потрапляє у міжнародні скандали. Починаючи з 2007-го року ця ж компанія постійно фігурує в чорних списках Європи. Це означає, що для UM Air небо розвинених країн закрите. Натомість в Україні усі спірні питання завжди вирішувалися легко. Кілька років тому авіаперевізник заборгував аеропорту "Бориспіль" 8 мільйонів гривень. Кілька днів тому в Інтернеті з'явився лист компанії UM Air до голови Державіаслужби Олександра Бальчука, в якому бізнесмени просять чиновника посприяти у знятті санкцій Міністерства фінансів і торгівлі США. Чому саме керівник Державіаслужби має клопотатися за зняття санкцій із приватного авіаперевізника, для нас загадка». Взяти коментар у самого керівника авіаслужби «ТСН» не здогадалася.

ICTV — єдиний канал, який у вечірньому випуску новин спробував проаналізувати майбутнє політичне життя Надії Савченко: «Одразу після повернення Надії на батьківщину політичні аналітики та експерти посипали прогнозами щодо подальшої кар'єри льотчиці». Тут є коментарі політологів Тараса Березовця, Олексія Гараня й Володимира Фесенка. Чого не скажеш про «Інтер», новина про Савченко якого виглядала піаром БЮТ: «У той же день, коли розподіляли всі комітети, Надію включили до комітет з національної безпеки і оборони, вона є членом цього комітету від самого першого дня. Тому присягу вона прийняла ще тоді, в комітет вона включена ще тоді, й вона почне повноцінно працювати із, я дуже сподіваюсь, із наступного понеділка, наступного вівторка», — сказав нардеп від «Батьківщини» Сергій Власенко.

Вдалий репортаж про перший робочий день Наді зробила «Україна».

Матеріал «Фактів» ICTV про судовий процес «МСЛ» проти Адміністрації Президента виглядає перекошеним у бік відстоювання інтересів лотереї «МСЛ»: «Нагадаю, робота державної лотереї майже рік паралізована. Все через рішення РНБО за подачі Служби безпеки внести "МСЛ" до санкційного списку організацій та підприємств, які загрожують безпеці України і співпрацюють з терористами. Однак жодних конкретних доказів причетності до злочину силовики не надають. Натомість представники державної лотереї всі звинувачення категорично відкидають і вбачають у таких діях спробу конкурентів знищити "МСЛ". Кажуть: через непродумане рішення держава втратила вже 700 мільйонів гривень, які могли надійти від розвитку компанії». Є слова юристки «МСЛ», однак немає позиції обвинувачення.

«Україна» продовжує відстоювати інтереси Олега Ляшка, який сходив на допит у Генпрокуратуру: «На мою думку, той напад був пов'язаний із професійною депутатською діяльністю Володимира Парасюка. Сьогодні я те саме підтвердив під час допитів. Але водночас я стверджую, що ті переслідування і допити, на які викликають інших моїх колег-депутатів від Радикальної партії — це пов'язано з нашою політичною діяльністю».

Не забуває канал і про два сюжети на честь Гумштабу Ахметова.

27 травня, п’ятниця

Перша велика прес-конференція Надії Савченко. Телеканали подали її без перекручувань і порушень професійних стандартів. Однак аналізу її меседжів усе одно бракувало.

«1+1» після перерви знову піарить партію, близьку до Ігоря Коломойського: «Скромно й без пафосу. В невеликій залі у центрі Києва партія "Укроп" провела з'їзд і визначила 7 кандидатів на проміжні вибори до Верховної Ради України».

«ТСН» критикує нового очільника «Укрзалізниці» ще до його офіційного призначення на посаду: «Поляк Войцех Бальчун, якого ще два тижні тому офіційно призначив Кабмін, не з'являється на очі своїм підлеглим. Ба більше, він досі не підписав контракту». Свої припущення висловлює голова профспілки машиністів України Семен Каріков: «Наверное, как говорится, в цене не сошлись». Далі «1+1» береться за критику жінки, яка «супроводжує Войцеха до входу»: «Це українка Вероніка Марчук-Пазула. Вона приїхала з новопризначеним керівником "Укрзалізниці" із Польщі, де, як пишуть тамтешні ЗМІ, зробила кар'єру від стриптизерки у нічому клубі до актриси, а також власниці юридичної фірми. На шпальтах польських газет 7 років тому Вероніка з'явилася і як фігурантка, корупційного скандалу. Її піймали на отриманні хабара у сто тисяч злотих, це близько 25 тисяч євро». Наприкінці «ТСН» каже, що Вероніку Бальчин новопризначений очільник «Укрзалізниці» представив підлеглим як свою помічницю. Позиції самого керівника відомства немає. Мовляв, не виходить на зв’язок. Однак він музикант, у нього, зрештою, є концертний директор, через якого можна було спробувати зв’язатися. Цих спроб у сюжеті «1+1» немає.

5 канал тим часом піарить гаранта: «Більшу зарплатню молодшому командному складу, і більше грошей на облаштування полігонів пообіцяв Петро Порошенко, спілкуючись із сержантами у Житомирському навчальному центрі. Своєю чергою наказав їм верховний головнокомандувач, до не бойових втрат прискіпливіше ставитися, менше пити та не бавитися зі зброєю».

Не зовсім доречним виглядало оцінне судження журналіста щодо військових:

«Петро Порошенко: Даю доручення вам, спрямувати за рахунок передбаченим охоронним бюджетом коштів, 140 мільйонів на полігон Широкий Лан, не менше 50 мільйонів на Яворів, нашому спецназу на полігон в Бердичів теж не менше 50 мільйонів, щоб в найкоротші терміни були забезпечені умови житла.

Кор.: Від таких заяв у військових загоряються очі. Про європейські умови служби і зарплату поки лише мріють, але чекати комфорту часу немає, боронити від ворога землю за нинішніх умов».

Ідентичні заяви Порошенка побачили глядачі «UA: Першого», СТБ, ICTV, «Інтера» та «України». Остання видала в ефір ще й зовсім дивний сюжет про те, як «Петр Порошенко позвонил военным на передовую. Глава государства решил лично поблагодарить бойцов за уничтожение БМП противника под Новотроицким во вторник. Подбил боевую машину противника армеец по имени Василий. Его разговор с Президентом сняли бойцы».

«Інтер» теж піарить гаранта: «О Надежде Савченко Президент Петр Порошенко говорил по телефону с вице-президентом Джозефом Байденом. Глава государства выразил благодарность самому Байдену и американскому лидеру Бараку Обаме за их вклад в освобождении украинской летчицы. Известно, что телефонный разговор состоялся буквально несколько часов назад».

«UA: Перший» випускає в ефір «паркет» про Володимира Гройсмана: «План пріоритетних кроків на цей рік затвердив уряд. Він антикризовий і відповідатиме на сучасні виклики, — сказав на позачерговому засіданні Кабміну прем'єр Володимир Гройсман. У документі — п'ять головних напрямків роботи міністрів. Зокрема, забезпечення макроекономічної стабільності, ефективніша робота державного апарату, боротьба з корупцією, створення сприятливих умов для бізнесу і реформа судової системи. Серед пріоритетів — безпека держави і громадян. Прем'єр каже: такий план — результат громадського обговорення і консультацій з експертами». Аналогічний сюжет вийшов на СТБ та ICTV, «Інтері» та «Україні».

«Факти» тим часом пропіарили «Опоблок»: «"Опозиційний блок" провів з'їзд партії. На ньому затвердили нову редакцію статуту політсили і обрали керівників. Ними стали Юрій Бойко та Борис Колесников. Їхні кандидатури підтримали одностайно. На з'їзді вирішили об'єднати всі опозиційні сили — не лише політичні, а й громадські, з підприємців, представників місцевого самоврядування. Разом опозиціонери працюватимуть над тим, щоб забезпечити мир в країні та напрацювати сценарій виходу з кризи. Але насамперед "Опоблок" вимагає затвердження на референдумів нової Конституції і перевиборів до Верховної Ради».

Ідентичний матеріал вийшов і на «Україні». «Інтер» пішов ще далі. Окрім розповіді про з’їзд партії подали в ефір ще й лестиві коментарі близьких до «Опоблоку» політкоментаторів:

«Вадим Карасев, политолог: По последним рейтинговым опросам по партийной части "Оппозиционный блок" сегодня занимает первые места. Это электоральные рейтинги. Что не удивительно. Разочарование действиями власти — оно, конечно, работает на Оппозиционный блок, но говорить пока о каком-то победном будущем "Оппозиционного блока" очень рано.

Андрей Золотарев, политолог: Для Оппозиционного блока важно выполнение двух русловий. Первое — преодолеть внутрипартийное разногласие и консолидироваться. И второе — это повестка дня, то есть социально-экономический радикализм. То есть те ключевые вопросы, которые в первую очередь волнуют Украину. Если эти два условия будут выполнены, то перспективы роста рейтинга Оппозиционного блока будут очевидны».

Третім коментарем є думка політолога Сергія Тарана, близького до БПП: «Опозиційний тренд в Україні може бути достатньо сильним, тому що відбуваються непопулярні реформи. Через це може до "Опозиційному блоку" будуть долучатись якісь окремі діячі, які матимуть перспективи».

Думки «експертів» «Інтер» використовує і для дискредитації Михеїла Саакашвілі. В сюжеті про обшуки його позаштатного радника і БФ «Благо Одеси» знову є коментар близького до екс-регіоналів Костя Бондаренка і Геннадія Чижова:

«Геннадий Чижов, политолог: Бизнесмены, которые вносили туда деньги, они будут постепенно отходить от Саакашвили. Это тенденция очень давно наметилась. Уже это отразилось. Мы видим, как разваливается его команда на глазах. Саакашвили уже намекают, что нужно искать информационный повод — давно пора, чтобы стукнуть громко дверью и уходить из этого региона.

Кость Бондаренко, политолог: Обыски это только уже параллельный процесс. Они не являются самодостаточным процессом, чтобы похоронить Саакашвили. Закат карьеры у него начнется тогда, когда у него начнутся сыпаться рейтинги. Сегодня можно говорить о том, что рейтинги у Саакашвили застыли на какой-то точке, 6-7% и вряд ли они могут развиваться. Это сигнал что не все так просто в его окружение. И это сигнал, что нет дыма без огня».

ICTV тим часом піарить Сергія Таруту на бізнес-форумі у Вінниці. «К сожалению, мы все время пытаемся спасти ситуацию не за счет развития нашей экономики, не за счет хотя бы сохранения этих рабочих мест, которые могут достаточно серьезно наполнять бюджет, а мы постоянно просим МВФ, просим западные банки, чтобы они нам дали деньги», — нарікав політик.

Третім політичним піаром на каналі є сюжет про партію «Наш край»: «На мешканців багатоповерхівок чекає неконтрольоване підвищення квартплати і зниження якості житлових послуг, якщо не відтермінувати на півроку норму профільного закону про обов'язкове призначення управителів у разі нестворення ОСББ. Тому співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак закликає депутатів Верховної Ради ухвалити відповідне рішення, аби не допустити хаосу у сфері управління багатоповерхівками».

«Інтер» тим часом устами «Опоблоку» обурюється декомунізацією: «В соцсетях люди бурно обсуждают, что проспект Жукова станет проспектом Небесной Сотни, а улица Островского — улицей Ивана Мазепы. Основная претензия людей — в том, что не проводились общественные слушания, а кроме того были допущены элементарные ошибки — исторических деятелей попросту перепутали с однофамильцами-коммунистическими функционерами. Партия "Оппозиционный блок" сегодня уже подала иск в окружной административный суд с требованием отменить это решение».

І піарить свого власника Дмитра Фірташа в матеріалі про хімзавод «Азот»: «Будущего Украины нет без химии, — казав олігарх. — Потому что эта отрасль дает 4-5 смежных отраслей, которые завязаны на этой отрасли. На мой взгляд, это очень важная отрасль, на которую надо обращать внимание. За ней все равно будет будущее».

«Україна» традиційно хвалить Гумштаб Ахметова. Цього дня — двома матеріалами. Й піарить Олега Ляшка: «Закрыть офшорные дыры. Свою идею расследовать отток денег из страны Олег Ляшко повез во Львов. Лидер Радикальной партии принял участие в мероприятиях по случаю 100 годовщины со дня смерти Ивана Франко. Встретился со студентами и преподавателями вузов. Призвал горожан собирать подписи за создание следственной комиссии в парламенте».

28 травня, субота

«1+1» продовжує випускати «паркет» про гаранта: «Прикордонникам в їхнє професійне свято держава цього року крім нагород подарувала кілька квартир і понад 100 одиниць техніки: радіаційні комплекси, патрульні машини, квадроцикли. Привітавши захисників рубежів, Президент заявив, що головна мета зараз — це відновлення контролю над державним кордоном». Ідентичні заяви вийшли на 5-му, каналі «112», ICTV, «Інтері» та «Україні», яка продовжує розповідати про Гумштаб Ахметова.

ВИСНОВКИ

Чи то через багаторічну традиції, чи з огляду на політичний тиск, однак центральні канали активно випускають в ефір «паркетні» матеріали й заяви чиновників, які або не нові, або не містять жодної конкретної інформації.

Також цей тиждень укотре продемонстрував, що журналісти не готові оперативно працювати й пояснювати. Надія Савченко повернулася в Україну. Топ-новина дня й тижня. Однак проаналізувати її політичне майбутнє взявся хіба ICTV й один подібний матеріал зробила «Україна».

Третьою тенденцією тижня є увага ЗМІ до оголошених виборів у певних регіонах. Політичні партії одразу скористалися телемайданчиками для власного піару. «Інтер», «Україна» та ICTV розповідали про з’їзд «Опозиційного блоку», «1+1» — про з’їзд «Укропу».

Загалом протягом тижня завдяки надлишку «паркету» ми нарахували аж 68 матеріалів із ознаками замовності. Найбільше їх традиційно на «Інтері» (20). Далі — «Україна» (18), ICTV (9), «1+1» (7), 5 канал (5), «UA: Перший» (4), «112» та СТБ — по три матеріали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Фото: 112.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2589
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду