Гарант білий та пухнастий

Гарант білий та пухнастий

28 Лютого 2016
2941

Гарант білий та пухнастий

2941
У час, коли інтернет-медіа рясніли аналізом проваленої відставки уряду на чолі з Арсенієм Яценюком і відверто говорили про змову Банкової з «фронтовиками» та опозиціонерами, центральні телеканали мовчали, подаючи лише поверхові заяви депутатів. Антигероєм тижня став лише прем’єр-міністр, Президент же вийшов «білим та пухнастим». Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», 5-го каналу впродовж 15–20 лютого 2016 року.
Гарант білий та пухнастий
Гарант білий та пухнастий

15 лютого, понеділок

Країна — в очікуванні звіту уряду, який відбувся наступного дня. Триває збір підписів нардепів за відставку Кабміну, БПП зібрався, щоб обговорити кризу. Телеканали подали події цього дня, однак не дали можливого варіанту розвитку подій і його прогнозу.

Тим часом «Інтер» почав активно піарити Михеїла Саакашвілі: «Глава одесской обладминистрации отметил — надеется, что сегодня на собрании фракции депутаты примут решение уволить всех министров во главе с премьером. По мнению Саакашвили, страна движется в неправильном направлении, экономические показатели упали в два раза, а это — объективная причина, чтобы распрощаться со старым Кабмином».

Також «Подробности» вкотре звертають увагу на Інститут стратегічних досліджень «Нова Україна», яким керує політтехнолог Андрій Єрмолаєв, близький до співвласника телеканалу Сергія Льовочкіна: «Киеву не нужны новые форматы для переговоров по Донбассу. Но существующий Минский и Нормандский — необходимо использовать максимально. Так считают эксперты Института стратегических исследований "Новая Украина". Конфликт на Донбассе мешает евроинтеграции страны. Поэтому — договариваться нужно как можно быстрее».

Телеканал «Україна» традиційно хвалить Гумштаб Ахметова.

16 лютого, вівторок

Звіт уряду. Парламент висловив Кабміну недовіру, однак так і не зміг відправити його у відставку. Забракло 32 голосів. «Опоблок», який критикує уряд уже багато місяців, покинув залу Ради й не дав голосів за його відставку. «Інтер» та «Україна» — єдині канали, які про такий красномовний факт змовчали.

Цього ж дня Петро Порошенко закликав Яценюка та Шокіна піти у відставку. Канали передають його заяву так, ніби ролі Банкової в урядовій кризі немає. СТБ дає три великі коментарі Президента, а ICTV та «Україна» взагалі видають звернення Порошенка повністю. Звісно, ніде в теленовинах жодної експертної оцінки ситуації, як це робили інтернет-ЗМІ, немає.

Найкраще ситуацію в Раді схарактеризувала кореспондентка «ТСН» Ольга Кошеленко: «У час, коли прем'єр-міністр Арсеній Яценюк щойно виходив на трибуну для виступу, в сесійній залі продовжували активно збирати підписи за недовіру чинному Кабінету міністрів, що дозволило би відправити його у відставку одразу після звіту».

Єдиним каналом, який спробував глибше окреслити ситуацію, був «UA: Перший». В «Новинах» вийшов матеріал із аналізом дій уряду від експертів: Тараса Березовця, Олександра Солонтая та Сергія Гайдая. Однак і там про вплив Банкової на рішення парламенту не йшлося.

А от «Україна» запросила експертом голову опозиційного уряду Бориса Колесникова. Ведуча дала депутату покритикувати владу сповна: «Я вам хочу сказать, что с 40 по 45-й год Советский Союз, за всю Великую Отечественную войну, потерял 4,5 % экономики. За два года нахождения у власти этой команды Украина потеряла половину своей экономики», і похвалитися своїми досягненнями: «Наши рецепты во многом власть использует. Последнее — мы не дали передать местным советам техникумы и училища, тем самым сохранив их. Приятно это слышать. Приятно, что наконец-то заговорили о новой Конституции. С октября месяца мы говорим об этом, у нас полностью готов проект, и мы 22 февраля хотим его презентовать».

«Інтер» пропіарив пікет свободівців та Сергія Капліна, які прийшли під Раду вимагати відставки Кабміну:

«Андрей Ильенко, член политсовета ВО "Свобода": Вони звикли домовлятися, вони розуміють, що вони всі ці пов'язані одним клановим інтересом, однією круговою порукою. І вони хочуть зберегти статус-кво.

Сергей Каплин, народный депутат: Генеральна прокуратура повинна після відставки Яценюка, Авакова, Петренко, всієї мафії Яценюка почати безкомпромісні, жорсткі, законні розслідування його діяльності за два роки. Які привели до поразки нашої армії на сході, до розгулу корупції, до провалу економічних реформ».

Далі в сюжеті — протести в регіонах. Активістами там протитрували членів ВО «Свобода»: в Кіровограді — Геннадія Маламена, в Івано-Франківську — Олега Бевського.

На відміну від «Інтера», «1+1» показав у короткому матеріалі, що ці люди брали гроші за свої «мітингарські» послуги.

Також «ТСН» критикує законопроект № 3700, який узаконює своєрідну диктатуру політичних партій, дозволяючи їм виключати депутатів із партії без згоди виборців, лише за рішенням політсили. До того ж дія закону поширюватиметься й на тих, кого обрали в 2014 році, що, за словами журналістки Наталі Соколенко, прямо порушує 67-му статтю Конституції України. В цьому ж матеріалі канал піарить укропівця Віталія Купрія й відстоює інтереси адвоката Геннадія Корбана: «Депутат-укропівець Віталій Купрій, що завжди виступав проти цього закону, вказує на порушення регламенту під час голосування за нього. Він твердить, що владі вигідний партійний контроль, щоб не пропустити за списками БПП адвоката Геннадія Корбана Андрія Богдана». Також на «ТСН» вийшов корпоративний піар «Буковелю»: «На туристичному курорті "Буковель" вчетверте відбувся фестиваль снігових скульптур». 

В ефірі «Інтера» — піар «Опоблоку». В цьому випуску — два матеріали:

«Свой — альтернативный отчет — о деятельности правительства разработали оппозиционеры. По словам политиков, итог работы Кабмина — это коллапс экономики, невыполненные обещания и обнищание украинцев. За время премьерства Яценюка госдолг вырос почти на триллион гривен. А национальная валюта только за 2015 год обесценилась на 52 %. Инфляция — рекордная за последние 20 лет — 43 %. Таким образом, украинцы стали самыми бедными среди европейцев»; «Необходимость выполнения Минских соглашений сегодня обсуждали оппозиционеры с немецкими и французскими дипломатами. В "Оппозиционном блоке" считают, что это — единственный путь к урегулированию конфликта на Донбассе. Говорили на встрече и об отсутствии необходимых реформ в стране».

«Україна» не обійшлася без традиційного сюжету-реверансу у бік Ріната Ахметова.

17 лютого, середа

Провалили відставку уряду депутати близько восьмої вечора у вівторок. На той час у частини каналів уже завершилися головні випуски новин, а ті, які встигли повідомити про це, не мали часу на ґрунтовний аналіз. Здавалося б, глядачі отримають відповіді на свої запитання наступного дня. Однак «розбору польотів» у теленовинах не сталося, на відміну від інтернет-ЗМІ. «Українська правда», приміром, повідомила: «В останній момент перед голосуванням зникнуть 23 голоси фракції "Блоку Петра Порошенка". Не голосуватимуть депутати президентської фракції, що входять до груп впливу Ігоря Кононенка та голови АП Бориса Ложкіна. Так само не дадуть свої голоси депутати "Опозиційного блоку" і "Відродження", які щосили критикують діючу владу і орієнтуються на олігархів Ріната Ахметова, Сергія Льовочкіна і Ігоря Коломойського». Ба більше, навіть Bloomberg відкрито розповів про зони впливу й причини такої поведінки нардепів у Раді. Багато про підкилимні домовленості написали Сергій Лещенко та Мустафа Найєм. Цього ж дня з коаліції вийшла «Батьківщина».

5 канал ані слова не сказав про провалене голосування, його причини та роль Банкової. «Інтер» словами Мустафи Найєма розповів про змову Президента й прем’єра, однак ані слова не сказав про те, що «Опоблок» вийшов із зали під час голосування.

Також канал використовує пояснення політкоментаторів, близьких до екс-регіоналів:

«Андрей Золотарев, политолог: Коалиция уже мертва. (…) Страна вовсю движется навстречу досрочным выборам Верховной рады. Вопрос только когда они состоятся. Либо осень 2016 года, либо весна 2017 года.

Виталий Бала, политолог: Ми є свідками гібридної політики вже всередині України. Так за великим рахунком, якщо парламент голосує, оцінюючи роботу уряду, як незадовільну — досить дивно, чому уряд це далі продовжує працювати. Єдиний вихід — це, безумовно, формальний розпад коаліції…

Вадим Карасев, политолог: Парадокс в том, что сохранив правительство, парламент приблизил дату досрочных парламентских выборов с 2017 года на 2016 год…»

«UA: Перший» знову використав для аналізу тих же експертів, що й попереднього дня —  Олександра Солонтая й Сергія Гайдая: «Розпад більшості після виходу з коаліції фракції "Батьківщина" може спричинити позачергові парламентські вибори, які зараз не бажані, — вважає експерт інституту політичної освіти Олександр Солонтай. На його думку, якщо їх і проводити, то лише через рік, за цей час — завершити реформи та вступити в Євросоюз. Адже вибори можуть виграти ті політики, які проти євроінтеграції. Інший експерт Сергій Гайдай каже, що найкращий сценарій розвитку подій для країни — технократичний уряд з нових політиків, а не тих, хто був при владі до 14-го року і не пройшов люстрацію».

«1+1» продовжує критикувати Саакашвілі й відстоювати інтереси свого власника Ігоря Коломойського: «Апеляційний суд Києва відхилив апеляційну скаргу Одеської обласної адміністрації. Вона вимагала скасувати рішення Подільского райсуду. 14 грудня той постановив: Михаіл Саакашвілі розповсюдив неправдиву інформацію про колишнього губернатора Дніпропетровщини. Зокрема, 19 липня в ефірі "ТСН. Тижня” глава Одещини звинуватив Ігоря Коломойського у контрабанді і ухиленні від сплати податків».

Натомість «Інтер» одеського губернатора вкотре піарить: «Перед заседанием фракции БПП Михаил Саакашвили призвал Блок Петра Порошенко выйти из коалиции. Если же этого не произойдет, даже тем, кто голосовал за отставку Кабмина — придется нести ответственность за вчерашний олигархический переворот. Об этом одесский губернатор написал сегодня на своей странице в Фейсбук».

Але не забуває і про «Опоблок». Знову — двома сюжетами:

«Помогут ли новые политические союзы спасти этот состав Рады и выйти из политического кризиса — сегодня прокомментировали оппозиционеры. Послушайте». Ідентична заява вийшла і в ефірі «України».

«Громкий скандал в Одесской области. У педучилища отбирают базу отдыха на берегу Черного моря. Причем, делают это не какие-то алчные рейдеры, а местные власти. И вот уже послезавтра на сессии облсовета депутаты собираются голосовать за передачу базы отдыха в управление некоего коммунального предприятия "Облтрансбуд". По крайней мере, этот вопрос есть в повестке дня. Представители "Оппозиционного блока" уверены: дальше по одной из схем объект перейдет в частные руки».

Звісно, жодного балансу думок і експертної оцінки в матеріалах немає.

«Україна» не обійшлася без стандартного матеріалу про Гумштаб Ахметова.

18 лютого, четвер

«Інтер» продовжує вкидати в інфопростір вимогу дострокових парламентських виборів словами політкоментаторів, близьких до екс-регіоналів:

«Руслан Бортник, политолог: …Правительство Яценюка, которое стало сегодня токсичным для власти, оно стало токсичным и для президента, и для коалиции. Поэтому, безусловно, нужно переформатировать правительство, нужно переформатирование правительства, безусловно, нужно сегодня честно посмотреть правде в глаза и выходить хотя бы на досрочные парламентские выборы».

Також «Подробности» продовжують рекламувати Саакашвілі: «Михаил Саакашвили утверждает, что СБУ объявила ему войну. И связывает это с тем, что в области теперь закрыты источники коррупционных доходов СБУшников.В частности, связанных с таможней, нелегальным игорным бизнесом, обменом валюты, контрабандой сигарет».

І не забувають про «Опоблок»: «Полицейские в Ильичевске, то есть в Черноморске, пытали в райотделе задержанного и требовали переписать на них имущество. И теперь их самих с поличным задерживает СБУ. Такая информация вчера вечером появилась в одесских СМИ. На место событий действительно прибыли бойцы спецподразделения "Альфа". Но арестов не производили. Был там и начальник областной полиции. Информацию об инциденте в Фейсбке разместил оппозиционер Вадим Рабинович и потребовал объяснений от областных правоохранителей».

Також «Інтер» відстоює інтереси опозиціонера Бойка в матеріалі про те, як «двухтысячный коллектив "Киевгаза" обратился с открытым письмом к президенту и мэру. Просит взять под личный контроль ситуацию вокруг предприятия. Сотрудники жалуются, что уже два года его пытаются захватить рейдеры, организовывая периодически то силовые захваты, то клеветническую информационную кампанию в СМИ». Під «інформаційною кампанією» маються на увазі розслідування журналістів, зокрема Христини Бердинських із журналу «Новое время». Їй навіть погрожували з «Київгазу» перед зборами акціонерів, які мають відбутися 30 березня. Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні», яка не забула додати у випуск два матеріали про благодійність Ахметова. Про Гумштаб олігарха розповів і СТБ.

У «Фактах» тим часом — корпоративна реклама банку Пінчука: «Українці не забувають про благодійність. Працівники банку "Кредит Дніпро" провели аукціон. Як лот розіграли і подарували хворому хлопчику тренування з плавання із чемпіоном світу Денис Силантьєвим. А за зібрані гроші з продажу інших лотів банкіри закупили і разом з Українською біржею благодійності передали медичне обладнання у відділення реанімації новонароджених».

19 лютого, п’ятниця

«Інтер» піарить «Опоблок», знову двома сюжетами.

«"Оппозиционный блок" требует внеочередного заседания парламента. Главный вопрос — изменения в бюджет. Они позволят направить дополнительные средства на медицину, образование и проекты регионального развития».

«Представители "Оппозиционного блока" возмущены — дескать, такие отписки будут до тех пор, пока депутаты не возьмут ситуацию в свои руки. Предлагают обратиться к Верховой раде с требованием создать временную следственную комиссию не только по "второму мая"- по всем трагическим событиям — с ноября две тысячи тринадцатого года».

«Україна» знову рекламує металургів, близьких до Ахметова:

«Сергій Біленький, голова Федерації металургів України: За підсумками 2015 року в нас був дефіцит, за підрахунками об'єднання "Металургпром", 855 тисяч тонн. Таким чином ми допомагаємо турецьким та молдовським металургам за рахунок конкурентоспроможності вітчизняних".

Олександр Каленков, президент об'єднання "Металургпром": Весь горно-металлургический комплекс находится в тяжелейшей ситуации. Такого не было с 90-х годов. Мы сейчас находимся на грани выживания. На самом деле наша экономика дна еще абсолютно не достигла. Тот коллапс, который ожидают, если это будет, состоится в ГМК — он потянет за собой всю экономику».

Не забуває канал і про два матеріали на честь Гумштабу.

20 лютого, субота

Головний день пам’яті роковин по Небесній сотні — активістах, розстріляних силовиками, не лише впродовж 18–20 лютого 2014 року, але й тих, хто постраждав від режиму Януковича. «1+1» присвятив цій даті майже весь випуск новин. Чого не скажеш про «Україну» з короткими повідомленнями та «Інтер», який теж «прославився» матом у прямому ефірі від редактора.

Також цього дня розлючені молодики розгромили компанію Ахметова нібито через те, що останній фінансує тероризм. «Україна» одразу стала на захист свого власника: «Сегодняшнее нападение на офис компания "СКМ" расценила как грубое нарушение не только общественного порядка, но и европейских ценностей. Прежде всего европейского права и уважения к частной собственности». Не забув канал і про традиційний матеріал в честь Ахметова.

ВИСНОВКИ

Впродовж усього тижня журналісти створили для своїх глядачів паралельну реальність: у всьому винен Яценюк, Порошенко ні до чого. Формально — так, реально — ні. Багато що прояснив текст Юлії Мостової в «Дзеркалі тижня», який набрав більше восьми тисяч поширень у Фейсбуку. Жоден телеканал у своїх новинних випусках не спромігся й на десяту частину аналізу, який вдалося провести Мостовій. У результаті Порошенко вийшов білим і пухнастим Президентом, питання «чому депутати не відправили уряд у відставку?» для аудиторії так і залишилося відкритим. Загалом протягом тижня ми нарахували 29 матеріалів із ознаками замовності: «Інтер» (14), «Україна» (11), «1+1» (2), ICTV та СТБ — по одному підозрілому сюжету.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2941
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду