Телеканали не допомогли глядачам зрозуміти ситуацію в передвиборчому Маріуполі

Телеканали не допомогли глядачам зрозуміти ситуацію в передвиборчому Маріуполі

1 Листопада 2015
2896

Телеканали не допомогли глядачам зрозуміти ситуацію в передвиборчому Маріуполі

2896
Проводити чи не проводити вибори в Маріуполі? Є порушення під час підготовки чи це лише намагання дискредитувати сам процес голосування? На ці основні питання не зміг дати відповідь жоден центральний телеканал. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го протягом 19-24 жовтня 2015 року.
Телеканали не допомогли глядачам зрозуміти ситуацію в передвиборчому Маріуполі
Телеканали не допомогли глядачам зрозуміти ситуацію в передвиборчому Маріуполі

Проводити чи не проводити вибори в Маріуполі? Є порушення під час підготовки чи це лише намагання дискредитувати сам процес голосування? На ці основні питання не зміг дати відповідь жоден центральний телеканал. Опозиційні медіа тягнули ковдру на себе, щодня повідомляючи про те, що люди чекають виборів, а члени Опоблоку виступали експертами. Інші телеканали подавали в ефір лише короткі повідомлення, які не давали зрозумілої картини того, що відбувається.

19 жовтня, понеділок

Конфлікт навколо підготовки виборів в Маріуполі набирає обертів. Тервиборчком перевибирають, проти друку бюлетенів в друкарні Ахметова протестують, члени комісії між собою воюють, а телеканали використовують цю ситуацію для донесення своєї точки зору.

До прикладу, «Інтер» активно лобіював проведення виборів в Маріуполі впродовж усього тижня: «Кто-то явно ведет ситуацию в Мариуполе к тому, чтобы не проводить здесь выборы, кому это выгодно - понятно - тому, у кого нет тут рейтинга, - знаходить пояснення конфлікту нардеп-опозиціонер Олексій Білий. - Власть должна обеспечить выборы в городе Мариуполе и убрать тех людей, которые дестабилизируют ситуацию в Мариуполе». При цьому не було жодного слова сказано про можливу фальсифікацію бюлетенів і конфлікт у друкарні.

Ідентичний сюжет вийшов і в ефірі «України», яка теж підтримує версію про те, що «сили, які називають себе демократичними», хочуть зірвати вибори в Маріуполі: «К типографии, где уже несколько суток со скандалами печатают бюллетени, подтягиваются представители политсил - те самые, которые ночью пытались взять ее штурмом». Далі кореспондент каналу розповідає про підприємця Василя Митька, який нібито випадково зайшов у друкарню «по справах»: «Я вообще на территорию и не планирую заходить, мне там нечего вообще делать. Я забрал свои документы и уехал по работе, все. А эти провокаторы, которые здесь в пьяном виде, которые оскорбляют, унижают, - к чему это все? Я, наверное, надо обращаться к органам милиции, чтоб они навели порядок здесь. Ну, это цирк, зачем его устраивать?», - обурюється чоловік, який у 2013 році (за часів Януковича) входив до Президентського кадрового резерву, зараз є членом місцевого Опоблоку і паралельно очолює 14-ий агроцех фірми Ахметова «Ильич-Агро Донбасс». Є і заява заступника голови комісії Сергія Сабадаша, який переконував, що на його «личный адрес поступили физические угрозы, угрозы физического действия. И я был вынужден обратиться за помощью работников милиции».

У наступному сюжеті «Україна» уже виправдовує друкарню «Приазовский рабочий», яка належить Ахметову: «Сначала теризбирком обращался в киевскую типографию "Зоря". Впрочем, из столицы пришел ответ, что производство загружено и выполнить мариупольский заказ "Зоря" не успеет. Не смогла помочь и запорожская типография "Керамист". Типография городской газеты "Призовский рабочий" единственная не только в Мариуполе, но и во всей Донецкой области, мощности которой позволяют напечатать бюллетени в такой короткий срок».

У виборчі «експерти» журналісти каналу запрошують лідера Радикальної партії Олега Ляшка, який у своїй звичній риториці обвинувачує владу у зриві виборів по всій країні: «Ми сьогодні маємо приклади і факти масштабних спроб фальсифікацій, використання адмінресурсу, зловживання владою. Це найбрудніші вибори, які є. От ви зараз показували Охендовського, то його повноваження, разом всієї Центральної виборчої комісії, припинені ще в червні минулого року, однак вони по сьогоднішній день продовжують працювати. Як може Центральна виборча комісія, повноваження якої припинені, організовувати вибори? Тому я стверджую, що є всі підстави для того, щоб оскаржувати результати виборів, оскільки за бюлетені, які друкуються в Маріуполі чи будь-якому іншому місці, бюлетені не мають жодних знаків захисту, тобто, можна надрукувати що завгодно і де завгодно. Я стверджую, що є всі підстави побоюватися щодо фальсифікації владою результатів виборів».

«1+1» і «5 канал» нічого не повідомили цього дня про події у Маріуполі. «UA: Перший» показав репортаж з друкарні газети «Приазовський робочий», у ньому  був поданий коментар кандидатки в депутати міськради Галини Однорог, яка говорила про порушення при друці бюлетенів. Однак у сюжеті бракувало контексту та пояснення - у чому конкретно полягало правопорушення і як згідно із законодавством має відбуватись друк бюлетенів. 

Натомість лише ICTV дав іншу точку зору - коментар кандидата у депутати міськради Маріуполя Петра Андрущенка. Він стверджує: «То, что последовало, что всю ночь печатались бюллетени без контроля со стороны контрольной комиссии ТВК, о том, что непонятные люди, собственно, их паковали и пересчитывали, без учета, брак... Это просто какая-то вакханалия на самом деле, с точки зрения изготовления бюллетеней» і голови ТВК Ірини Юрінової: «Закон предполагает создание комиссии по контролю за печатанием бюллетеня. Контроль работы комиссии по контролю за печатанием бюллетеней не предполагается. Поэтому, как работает комиссия, регламент ее работы нигде не оговорен. И это не является нарушением норм законодательства".

Далі в ефірі телеканалів – традиційна передвиборча агітація:

«Інтер» продовжує відстоювати інтереси Опоблоку:

1.«После шести месяцев отказов и тяжб по судам, областную организацию "Оппозиционного блока" зарегистрировали в Харьковской области для принятия участия в местных выборах. Но при этом ЦИК исключил из избирательного списка кандидата в депутаты облсовета Михаила Добкина. Мол, не указал в автобиографии свою общественную деятельность». «Громадська діяльність» - це членство в Партії регіонів, яке Добкін не вписав у свою біографію.

2.Однопартієць Добкіна Олександр Пузанов тим часом недоречно з’явився у сюжеті про горіння торфу в столиці: «Пожарные части, которые существуют, они финансируются катастрофически плохо. Только около 10 % от потребности. Торфяники горят вокруг Киева уже с мая месяца. за это время уже можно было сделать выводы, приобрести оборудование, профинансировать пожарных в полном объеме. Ведь деньги есть на это».

І критикує опонентів Опоблоку:

1.«Предвыборный скандал в Ивано-Франковске. Кандидата на должность мэра обвиняют в подкупе избирателей. На выходных Александр Шевченко отправился на местный рынок. Во время выхода в народ кандидат от "Укропа" пообещал передать руководству рынка 10 тысяч гривен. Деньги планировалось разделить между продавцами, чтобы те подготовили для малообеспеченных продуктовые наборы по 100 гривен каждый». Позиції самого Олександра Шевченка в сюжеті немає.

2.«Депутат Харьковского горсовета и давний противник Кернеса Дмитрий Маринин опасается, что его могут отправить за решетку. В полтавской прокуратуре открыли уголовное производство по статье "Хулиганство" против активистов, которые не раз буянили под окнами суда. А летом даже пытались ворваться в здание. После этого адвокаты Кернеса написали заявление с требованием открыть уголовное производство. Обвинение активистам пока не предъявили. Они проходят по делу как свидетели, но уверены, что это - только начало

ICTV натомість піарить Віталія Кличка. Чинного кандидата в мери столиці запросили до студії, де ведуча ставила політику зручні питання. До прикладу:

ВЕДУЧА: Про засилля передвиборчої реклами і не тільки ми маємо зараз змогу спитати в нашого гостя - міського голови Києва і учасника виборчого процесу Віталія Кличка. Добрий вечір, пане Віталію. Я дякую, що ви до нас прийшли в гості. Ви щойно бачили сюжет. Ви бачите, що засилля політичної реклами в Києві просто зашкалює. Зашкалює воно, в принципі, і по всій Україні. Я взагалі хотіла у вас спитати. За тиждень голосування, ну, вже менше, взагалі яке у вас враження від передвиборчої кампанії та агітації?

А наприкінці розмови ще й дозволила собі похвалити політика в ефірі:

ВЕДУЧА: Пане Віталію, я вам дуже дякую. Я вам бажаю успіху на вашій роботі. І особисто вам хочу подякувати, що дуже багато київських доріг, нехай це до виборів, але відремонтовані, зроблені. І це дуже приємно.

«Україна» традиційно розповіла про благодійність Ріната Ахметова, а «1+1» знову зманіпулював результатами соціологічних досліджень. ТСН посилається на опитування соціологічної групи "Рейтинг

 ": «За останні півроку рівень підтримки ідеї розпуску парламенту і призначення нових виборів до Верховної Ради зріс із 34% до 47%. А ідеї призначення новий виборів президента - з 31% до 43%. Натомість зросла симпатія виборців до нових партій. Партія "Укроп", "Відродження", "Наш край", кажуть соціологи, суттєво додають в рейтингу». Журналісти використали лише малу частку результатів дослідження. Похвалили «Відродження» і «Укроп», контрольовані Ігорем Коломойським, однак змовчали про те, що ці партії не проходять за опитуваннями на гіпотетичних виборах в парламент навіть 5% бар'єру. Змовчав «1+1» і про те, що більшість опитаних все одно голосували б за Порошенка як за президента, якби президентські вибори відбувалися б зараз. Однак не замовчали цю інформацію в «Подробностях». «Інтер» посилається на ще одне опитування -  ГО «Право вибору»: «Общественная организация "Право выбора" опубликовала данные соцопросов на местных выборах в Одесской области. Там лидирует "Оппозиционный блок". За оппозиционеров готовы отдать голоса четверть жителей области. На втором месте - партия "Доверяй делам" - 14%. Третье место - у "Блока Петра Порошенко" "Солидарность" - 12%». Ми, на жаль, не змогли знайти ні сайту цієї організації, ні опублікованих нею результатів дослідження.

Не забувають канали розповідати час від часу і про гаранта: «Как можно быстрее принять все законопроекты, которые необходимы для упрощениявизового режима со странами Евросоюза, призвал Петр Порошенко. Сегодня на заседании Совета реформ президент заявил: ради этого политики должны забыть о собственных амбициях и политических симпатиях» («Інтер»).

20 жовтня, вівторок

Конфлікт навколо Маріуполя продовжується.

ТСН каналу «1+1» намагається довести, що вся колотнеча відбувається за підтримки влади: «Эти кандидатуры в местный совет выдвинул "Оппозиционный блок", а борьбу за их включение  в списки ведут "Батькивщина", "Народный фронт", и Блок Петра Порошенко. Вот я не знаю, какие политические убеждения, какое здесь. Вот противоборство всех решений связано только с этим вопросом», - переконувала голова ТВК Любов Сазанова. Однак слова обвинуваченим не дали.

«Україна» натомість продовжує доводити, що вибори в Маріуполі потрібно провести, незважаючи ні на що: «Если голосование в Мариуполе не состоится, переизбрать придется власть всех уровней, - заявил сегодня глава оппозиционного правительства Борис Колесников. Так он отреагировал на недавнее заявление председателя военно-гражданской администрации Донецкой области Павла Жебривского о том, что он лично готов просить Центризбирком отменить голосование в Мариуполе. Оппозиционеры считают это недопустимым». Аби показати цю гостру необхідність, журналісти запросили у студію опозиціонера Юрія Бойка: «Наша позиция - выборы будут проведены. Точно так, как мы победили в Харькове, и нас пытались остановить, проведение выборов, точно так же будет победа и в Мариуполе, поскольку это провокация власти, мы считаем, что это чистая провокация структур власти, которая понимает, что придется отвечать за отсутствие рейтинга провластной партии в Мариуполе, пошли на такую грязную провокацию». Питання ведучої були вкрай зручними для гостя. До прикладу: «В своей программе вы делаете акцент на восстановление экономики. Очевидно, у вас есть понимание, как возродить промышленный потенциал страны, запустить предприятия и возобновить экспорт?».

Аналогічна ситуація і в ефірі «Інтера» - жодного наданого слова пікетувальникам друкарні і переконування громадян у тому, що вибори мають відбутися і на це  є усі підстави. Журналісти навіть використали опитування, у якому кореспондент без жодних соціологічних даних каже, що більшість містян чекає на голосування:

- Конечно, нужны, а как же. Что мы, хуже всех, что у нас не будет выборов?

- Люди ждут выборов. Люди ждут перемен в лучшую сторону. Потому - одна надежда на выборы.

Натомість «Факти» ICTV наголошують на тому, що «Визнати недійсними надруковані бюлетені вимагають нові представники виборчкому Маріуполя. Вони заявляють, що бланки друкували в приватній фірмі без належного контролю. Сьогодні ж ЦВК призначила 7-х нових членів територіальної комісії від демократичних сил. Щоправда, керівників залишила тих самих. Новопризначені вимагають замовити бланки в іншій друкарні. Сьогоднішнє засідання знову зірвали. Голова та секретар комісії вийшли із зали без жодних пояснень». В «України» - своя версія цих подій: «Тем временем, члены комиссии, которые называют себя представителями демократических сил, созвали свое собственное заседание, куда не позвали секретаря и главу комиссии. Там они написали заявление в ЦИК о бездеятельности главы комиссии. Сама же председатель, узнав об этом незапланированном заседании, удивилась».

Далі в ефірі – традиційний перевиборчий піар:

 «1+1» знову рекламує кандидатку в мери Одеси від партії «Відродження» Світлану Фабрикант: «Понад дві сотні людей пікетували муніципалітет. Вони заявляють: прибуткове підприємство крадуть вже вдруге. Чотири роки тому місцеві депутати ухвалили рішення щодо передачі 75 відсотків комунального майна приватному власнику. А тиждень тому підписали мирову угоду з інвестором, тобто місто фактично відмовилося від можливості повернути аеропорт через суд. Кандидат в мери Одеси Світлана Фабрикант каже: одразу після підписання цього сумнівного документа одесити вимагали зібрати позачергову сесію, але депутати їх не почули».

«Інтер» продовжує критикувати владу і на цьому фоні піарити опозиціонерів:

1.«О предстоящих местных выборах и нарушениях во время избирательного процесса говорили сегодня на заседании оппозиционного правительства. На него приехали и представители региональных штабов партии. оппозиционеры уже зафиксировали массу нарушений избирательного процесса». (Аналогічний матеріал побачили глядачі «Фактів»)

2.«Сложные выборы, и оппозиционеры заявляют: им мешают проводить агитацию, участвовать в заседаниях избирательных комиссий и даже снимают с регистрации кандидатов. В Днепропетровске, к примеру, разгромили офисы "Оппоблока" и запугали агитаторов. А в Запорожской области массово снимают кандидатов в депутаты в местные советы».

 3.«Снизить тарифы на воду и на отопление в столице требует кандидат в мэры от "Оппозиционного блока" Александр Пузанов. Сегодня он подал иск в Окружной админсуд Киева». Кандидата в мери столиці  запросили гостем у студію. Питання були зручними. До прикладу:

Ведущий: …Первый вопрос у меня, возможно, странный. Зачем эти иски вы все подаете и подаете, если на них никто не обращает внимания? И второй вопрос логичный - почему так происходит, что на все ваши заявления наши суды просто не обращают внимания?

5. Завод "Белоцерковмаз" скаржиться, що не отримує підтримки від держави у складний період, ще й тарифи підняли. Підтримує їхнє обурення опозиціонер Юрій Бойко: «Постоянное шараханье в законодательстве. Изменения в налоговой системе, в таможенной. Все это не дает возможности устойчиво развивать бизнес. Мы должны сделать так, чтобы предприятие имело понятное и постоянное правило игры на рынке. Тогда оно может нормально конкурировать. Наша задача - помочь им, задача их поддержать и сделать так, чтобы реальный сектор экономики работал и развивался».

ICTV теж піарить Опоблок: «Чесні вибори та ефективна місцева влада - запорука миру і стабільності в цілій країні, - вважає кандидат у мери Дніпропетровська Олександр Вілкул. Сьогодні він разом з главою Української православної церкви Московського патріархату взяв участь в освяченні храму на честь ікони Божої матері Іверської. У місті відзначають 240 років дніпропетровської єпархії».

І рекламує партію «Наш край»: «50 тисяч членів комісій, спостерігачів та юристів від партії "Наш край" будуть забезпечувати чесне та прозоре волевиявлення українців. Аби вберегти голос своїх виборців в кожному регіоні працюватимуть мобільні групи виборчих штабі партії. А в столиці діятиме цілодобовий координаційний центр фіксації порушень на виборах». Ідентичні сюжети про Відкула і «Наш край» вийшли на «Україні» та СТБ, які не забули розповісти про благодійність Гумштабу Ахметова.

СТБ додає балів партії президента Порошенка: «Відкликати місцевих депутатів, які скомпрометують себе, планують у Партії "Солідарність", Блок Петра Порошенка. Імперативний мандат застосують до тих, хто не виправдає сподівань виборців. Так, після голосування, обіцяють відкликати кандидата до Київської облради Вячеслава Соболєва, якщо підтвердиться його факт співпраці з сепаратистами». 

А «Україна» допомагає набирати передвиборчі бали Радикальній партії: «Главный радикал Украины Олег Ляшко за пять дней до выборов активно включился в борьбу с высокими тарифами на коммунальные тарифы. Народный депутат созывает всех на бессрочный коммунальный майдан».

І про «Самопоміч» не забуває: «Депутатов Киевсовета от "Самопомочи" испытывали на честность. Пятеро избранников прошли тест на детекторе лжи, чтобы доказать - они в коррупционных схемах не замешаны. Правда, эксперты напоминают: обмануть можно и полиграф».

21 жовтня, середа

Цього дня новин з маріупольських виборів поменшало. Підозріла заява пролунала лише в ефірі «України» з уст Сергія Тарути: «Народный депутат Сергей Тарута считает, что все заявления от депутатов, которые представляются участниками демократических сил - ни что иное, как попытка сорвать выборы в Мариуполе». Але йому ніхто не опонує, демократичним силам слова не надають.

 «Інтер» продовжує випускати в ефір антирекламу опонентів Опоблоку:

«Политическая реклама партии "Відродження", от которой баллотируется нынешний мэр Геннадий Кернес, заполонила весь город. Баннеры и растяжки на каждом шагу. На днях активисты даже устроили акцию: срывали символику с выходов из метро и электростолбов. Прокомментировать претензии комитета избирателей и гражданских активистов Геннадий Кернес отказался»

Рекламувати опозицію:

1.«День добрых дел. Благотворительную акцию с таким названием сегодня провели оппозиционеры. С подарками приехали в один из столичных детских домов».

2.Дитячого благодійника Рабиновича навіть запросили гостем у студію. Питання політику були гладкими і неконкретними:

Ведущий: Подарки детям - это вообще святое. Что, кроме подарков, вы предлагаете киевлянам?

Вадим Рабинович, "Оппозиционный блок": Я прошу прощения, что день добрых дел мы делаем уже полтора года и не дай бог не под выборы. И хочу вам сказать - добрые дела надо вне выборов делать… Если в Киеве мы хотим читать не в темноте, надо действительно все-таки попробовать выбирать таких людей как Пузанов, как молодые люди, не связанные ни с прошлым, ни с какими-то негативами. Люди, которые хотят и имеют какое-то умение построить. А то, приходит человек, которого ни один человек в мире не видел, обклеил всю страну, говорит - выбери меня. Почему тебя? Ты что окончил доить и теперь хочешь управлять министерством? У нас уже слава богу вон эти дойщики стоят - и премьеры и се кто хочешь в очереди»

3.«В Днепропетровске общественная организация "Гражданский избирательный комитет" и кандидат в мэры Александр Вилкул подписали меморандум. Фактически общественники взяли с кандидата письменные обязательства: в случае победы на выборах, он действительно будет выполнять обещания, данные избирателям».

ICTV  теж підтримав Опоблок, запросивши кандидата в мери столиці від цієї партії Олександра Пузанова до студії. Ведуча створила політику максимально сприятливі умови для піару. Ось лише декілька її запитань:

ВЕДУЧА: Ну що ж, кампанія добігає кінця. Такого засилля агітації і портретів кандидатів важко, напевно, пригадати. Які ваші враження на фініші кампанії? Чи вірите ви в чесне голосування, в чесні вибори? І як захищатимете свої голоси?

ВЕДУЧА: Пане Олександре, однією з особливостей цієї кампанії є те, що кандидати до місцевої влади обіцяють те, що виконати не зможуть: контрактна армія, зменшення податків. Все це парафія влади центральної. Взагалі на кого розраховані такі обіцянки?

ВЕДУЧА: Яка ваша програма? Що реально ви обіцяєте? І наскільки вона реальна?

«Україна» теж не обійшлася без опозиціонера в своїй студії. Запросила керівника Опоблоку в Запоріжжі Ростислава Шурму. Політик теж активно звинувачував владу у фальсифікації виборів: «Что общего между городами Мариуполь, Харьков, Бердянск Запорожской области, Энергодар Запорожской области? Одно - это очень высокий уровень поддержки "Оппозиционного блока" и очень низкий уровень поддержки действующей власти. В связи с этим представителями Администрации Президента и действующей власти был разработан комплексный план, как одержать все-таки победу в этих регионах».

Є у випуску й інші матеріали, присвячені опозиціонерам: «Представители Харьковской организации "Оппозиционный блок" будут участвовать в местных выборах. Несмотря на отказы - сначала со стороны областного управления юстиции, потом - от областной избирательной комиссии - оппозиционеры идут на выборы в Харьковский облсовет».

Рекламував «Інтер» не лише Опоблок:

Але й кандидата в мери Білої Церкви Костянтина Єфименка, проторованого як керівника ГО «Біла Церква. Завтра»: «Ми зараз працюємо над стратегією розвитку міста Біла Церква. З нашими польськими колегами. І маємо надію, що нам вдасться отримати гранд в сумі 20 мільйонів євро на утеплення принаймні 80 будинків нашого міста».

І партію «Самопоміч»: «Обсудить нарушения избирательного законодательства в стенах Парламента предложила "Самопомич". И призвала завтра собрать совет коалиции. Хочет рассказать о ситуации в Харькове, а еще - в Запорожье. О тернопольской истории с тысячами неучтенных бюллетеней для голосования и житомирских мертвых душах: в городских списках есть ряд адресов, по которым находятся недостроенные дома, где зарегистрированы избиратели».

ICTV тим часом піарить Дмитра Добродомова у сюжеті про фасильфікацію бюлетенів у Тернополі: «В Тернополі, вочевидь, готується фальсифікація виборів і так звані каруселі, які, ми пригадуємо, були ознакою виборів попереднього режиму. Це дуже сильно непокоїть. Принципове питання, щоби правоохоронна система чітко визначила, хто саме це робив, на чию користь».

А на «Україні» засвітився зі своїм «тарифним майданом» Олег Ляшко: «Ми вимагаємо від Президента розпустити, ліквідувати Національну комісію з питань ринку комунальних послуг. Адже саме ця Національна комісія встановила драконівські тарифи, які сьогодні люди мають сплачувати, і з острахом чекають тих платіжок. І тому ми наполягаємо прийняти в парламенті новий закон, який створює реально незалежну комісію». До слова, лідер радикалів – єдиний протестувальник, який чітко висуває вимоги, інші учасники говорять максимум одне-два речення: хто вони, звідки приїхали і як їм зле. Не обійшовся канал без традиційного сюжету про благодійника Ахметова.

Також одним з героїв цього дня був президент Порошенко, який зробив ряд заяв. Частина з них не мала великої суспільної ваги, але опинилась у центрі уваги медійників:

«5» канал подав в ефір «паркетний» сюжет про візит гаранта до Івано-Франківська: і туди пішов, і те зробив: «Не обійшлося і без зворушливих моментів. Під час робочої поїздки до Івано-Франківської області Петро Порошенко нагородив Ольга Балтажі, чемпіонку світу з шашок, орденом княгині Ольги третього ступеня», «Під час робочої поїздки до Івано-Франківської області, Петро Порошенко також взяв участь у її церемонії початку будівництва футбольного стадіону зі штучним покриттям для дітей та юнаків, а також відвідав одне із провідних підприємств області "Івано-Франківськ цемент". Обговорив з громадськими організаціями перебіг ремонту дороги "Мукачеве-Львів". І найголовніше - вшанував пам'ять Героїв "Небесної сотні", а також українських захисників, які полягли на Донбасі». Аналогічний сюжет вийшов в «Подробностях».

«1+1», «Україна» та ICTV натомість сконцентрувались на дійсно важливому повідомленні: для подальшої мобілізації в Україні зараз не має ніяких підстав, заявив президент. «UA:Перший» вибрав ще інший ракурс: «Контрбатарейні станції доставлять в Україну зі США в середині листопада. Про це повідомив президент Петро Порошенко, виступаючи перед студентами в Івано-Франківську».

22 жовтня, четвер

 «Інтер» продовжує відстоювати проведення виборів у Маріуполі: «В Мариуполе члены городской избирательной комиссии все же согласились использовать бюллетени, отпечатанные в местной типографии. Однако больше десяти тысяч экземпляров решили все же перепечатать - они оказались бракованными».

«Україна» взяла в «експерти» опозиціонера Олексія Білого. Питання ведучого були вкрай непрофесійними і одразу скеровували політика до критики влади. До прикладу: «Вчера было еще одно громкое заявление: якобы "Оппозиционный блок" давит на некоторых членов комиссии и заставляет их голосовать за прием бюллетеней, хотя сегодня милиция уже опровергла эти данные и сказала, что не было никаких заявлений и проверила всю эту информацию, и сказала, что ничего подобного не было. Как вы считаете, зачем представители демократических сил делают такие громкие заявления, которые ничем не подкреплены?»

Ще одним «героєм дня» знову виявився гарант:

«На оновлення суддівського корпусу наполягає Президент Порошенко. Про це він заявив під час зустрічі з Прем'єром Люксембурга» (5 канал).Ідентична заява вийшла і на «1+1», який також привітав патріарха УПЦ КП з ювілеєм правління: «Мені приємно, що ваша молитва весь час була поруч з братніми українцями. Я бажаю Україні ще довго-довго мати такого патріарха».

Натомість «Інтер» розповів про те, як Порошенко відкривав першу Українську академію лідерства. Ідентичні сюжети вийшли ще на ICTV та «Україні».

І знову у випусках центральних каналів – засилля політичного піару:

ТСН уже звично захищає інтереси партії «Відродження»: «Потужний вибух прогримів сьогодні вночі в місті Жовті Води на Дніпропетровщині. Там розташований штаб партії "Відродження". Поранено охоронця, який чергував там». Партія одразу розцінила це як політичну розправу: «К сожалению, избирательная компания у Днепропетровской области дошла уже до такой крайней степени, когда в ход пошли не только подделанные документы, не только сфальсифицированные протоколы, не только махинации с избирательными комиссиями, но, к сожалению, политическая борьба уже вышла на уровень террористических актов», - розповів кандидатСвятослав Олійник.

Далі у випуску – ще один матеріал на захист «Відродження», мовляв, у Дніпропетровську створили партію-двійника, ще й з ідентичними списками: «Знайомтеся, партія "Відродження". Очолює список кандидатів у депутати Куцин Володимир. На крісло мера Дніпропетровська претендує Крупський Анатолій. А це їхні конкуренти - партія "Відродження України". Список очолює також Володимир Куцин, а в мери іде Анатолій Крупський».

Натомість «Інтер» просуває інтереси Опоблоку:

«"Оппозиционный блок" снова заявляет об избиении своего кандидата в Одессе. Сегодня - прямо в центре города - злоумышленники напали на Андрея Бондарчука, который баллотируется в депутаты горсовета, облили также горючей жидкостью палатку и сожгли ее. И вот как комментируют происходящее в самой партии».

Критикує Блок Порошенка: «Деньги, продукты, услуги. В Киев вернулась команда Черновецкого. На этих кадрах кандидат в депутаты Киевского горсовета от "Солидарности" - лично раздает деньги жителям Соломенского района столицы». І на цьому фоні піарить опозицію і Борислава Березу:

«Борислав Береза, кандидат на должность Киевского городского головы: Например, Сан Саныч Омельченко, вернее, его друзья, которых он ведет в Киевсовет, из бывших регионалов и друзей Черновецкого. Они картошечку по 2 гривны раздают, они людей любят обдуривать изначально. Крымчак, тот вообще ставит везде скамейки и пишет "Крымчак".

Александр Пузанов, кандидат на должность Киевского городского головы, "Оппозиционный блок": Никто не понес наказание за Чернигов вообще, как будто и не было ничего. Не раздавали деньги и продукты. Существующий закон надо исполнять. Ведь он очень жесткие устанавливает рамки ответственности - в отдельных случаях от 5 до 7 составлять для тех, кто осуществляет скупку голосов.

Підсумовує все вищесказане береться ведучий «Подробностей», який відкидає усі професійні стандарти, запрошуючи Олександра Омельченка та Віталія Кличка до студії програми «Чорне дзеркало»: «Затащить в студию хотя бы героев предыдущего сюжета крайне сложно. Поэтому я, пользуясь случаем, обращаюсь к господину Александру Омельченко, например, приглашаем вас лично завтра в ток-шоу "Черное зеркало". Боитесь идти сами - возьмите группу поддержки. Например, Аллу Шлапак. Ей опыта не занимать. Она в свое время очень хорошо сработалась с Черновецким - замом его целым была. Заодно расскажет, как оказалась в списке партии "Едність". Так же, как известный секретарь земельной комиссии времен Черновецкого Сергей Крымчак. Если вы взяли этих людей в свои списки, то и на ток-шоу с ними вам появиться, наверное, не стыдно.  Приглашаем также господина Кличко, мэра города, где вот с такими нарушениями проходит избирательная кампания. А также кандидатов в мэры Борислава Березу, и кандидата от "Оппозиционного блока" Александра Пузанова».

Але і на цьому піар Опоблоку в ефірі «Інтера» не завершується:

«Конституционен ли "Закон об очищении власти"? С таким вопросом год назад в КСУ обратились Верховный суд и 47 депутатов-оппозиционеров. В своих представлениях просят рассмотреть законность некоторых положений». Аналогічний матеріал вийшов і на «Україні»

 «Лидер "Оппозиционного блока" Юрий Бойко уверил фермеров – землю(Луганщини, - А.І.) продавать не будут, за продление моратория еще на 3 года оппозиция будет бороться в парламенте. А накануне местных выборов призвал людей - прийти на избирательные участки и проголосовать».

«Как спасти Южмаш - об этом в Днепропетровске сегодня решали на собрании трудового коллектива. По мнению экс-президента Леонида Кучмы, который сегодня был на предприятии - завод может приносить миллионы гривен в бюджет». Попередню тезу доводить Олександр Вілкул: «Мы будем бороться за Южмаш. Я уверен, что сейчас самое главное - запустить работу предприятия. Будет работать предприятие - будет жить и страна, будет жить и город». Аналогічні матеріали про Вілкула вийшли ще на СТБ, «Україні» та ICTV, який не забув пропіарити кандидата в мери столиці Олександра Пузанова: «Кандидат на посаду міського голови Києва Олександр Пузанов активно відстоює позицію споживачів у судах. Він ще на весні оскаржив абсолютну необґрунтованість нових тарифів і саму процедуру їхнього затвердження».

 Серед сюжетів про Опоблок з’явилося в «Подробностях» і повідомлення про Юлію Тимошенко: «О местных выборах в Украине - сегодня в Мадриде говорила Юлия Тимошенко. Лидер партии "Батьківщина" встретилась с президентом "Европейской народной партии" Джозефом Долем».

«Україна» тим часом продовжує розповідати про тарифний майдан Олега Ляшка: «Людям залишається або відключати опалення і мерзнути від холоду, помирати від холоду у власних квартирах, або їх просто виселять з квартир - заберуть житло, якщо вони матимуть борги з комунальних послуг», і звично розповідає про Гумштаб Ахметова.

23 жовтня, п’ятниця

«Інтер» продовжує відстоювати проведення виборів в Маріуполі: «В "Оппозиционном блоке" заявляют: срыв выборов организован представителями правящей коалиции, в первую очередь "Солидарностью" и "Батькивщиной". Так как именно правящая коалиция не заинтересована в том, чтобы публично продемонстрировать свой проигрыш в Мариуполе»

«Україна» тим часом натякає: вибори зриває саме БПП: «Партия "Солидарность" сегодня предложила повторно напечатать бюллетени для голосования в Мариуполе. После этого заявления такое же решение приняла и городская избирательная комиссия, несмотря на протесты "Оппозиционного блока". Поэтому уже принятое решение сорвать выборы в Мариуполе под предлогом печати новых бюллетеней остановил суд».

Щоб підтвердити цю тезу, до студії каналу запросили Бориса Колесникова:

Ведущая: Призыва перепечатать бюллетени за два дня до голосования - это по сути прямой призыв к срыву этих выборов?

Борис КОЛЕСНИКОВ, глава оппозиционного правительства: "Да. В момент, когда мы с вами беседуем, остается 36 часов до выборов. Вы видите, кто инициирует перепечатывание бюллетеней. То есть, тут не нужно искать, как говорится, иголку в стоге сена. Блок Петра Порошенка, понимая, что это невозможно сделать ни в каком виде, перепечатать... Срывают выборы. Выборы, я еще раз об этом говорил на оппозиционном правительстве и сейчас. Выборы может сорвать только власть. В оппозиции нет никаких рычагов и никакой, как говорится, даже если бы были, никакой необходимости".

Питання ведучої виходили за усі межі професійних стандартів. До прикладу, ось іще одне питання Колесникову:

Ведущая: Борис Викторович, вот эта предвыборная гонка ознаменовалась тем, что кандидатов от "Оппозиционного блока" и региональные отделения не регистрировали в основном на юго-востоке. Чем вы не устраиваете власть?

«Інтер» знову піарить Опоблок:

Ось опозиціонери звертаються до суду з вимогою перевірити закон «Про очищення влади»: «Коли ми ведемо дискусію зараз в КС не є завдання дискредитувати саму ідею люстрації, не є завдання дискредитувати сьогоднішню владу або тих чи інших осіб, які б мали благі наміри, які пропонували цю ідею. Йдеться лише про той механізм, який передбачає конституційність такої люстрації», - переконував депутат від Опоблоку Юрій Мірошниченко.

Ось партія переконує, що на виборах будуть фальсифікації: «Я уверен, что и во время голосования и после голосования будут попытки сделать все, чтобы минимизировать нашу победу на выборах в Харьковской областной совет. Но мы готовы к этому, знаем как с этим бороться, у нас есть с кем боротьс», - сказав Михайло Добкін.

«Факти» теж не відстають у просуванні інтересів Опоблоку:

«Небувало гострою буде боротьба за крісло мера Дніпропетровська. Охочих позмагатися за нього понад три десятки. Однак замість змагань програм та ідей, як поліпшити життя городян, кандидати активно використовували "чорний" піар та брудні технології. Найбільше таких провокацій спрямовано проти народного депутата від "Опозиційного блоку", колишнього очільника Дніпропетровської області Олександра Вілкула. Його команда не раз скаржилася на підступні дії опонентів. Хоча відомі бізнесмени і промисловці міста на Дніпрі підтримують саме представника "Опоблоку". Кажуть: саме Вілкул має чітку програму, як перетворити Дніпропетровськ на справді європейське місто».

Аналогічний матеріал побачили і глядачі «України».

Олександра Пузанова піарять, взагалі не намагаючись знайти подієвий привід: «Голосування 25 жовтня доленосне. Адже відбувається на екваторі децентралізаційних змін…». І після ліричного вступу ведучої про доленосний вибір і порожні обіцянки в ефір виходить Олександр Пузанов: «Люди очень устали от предвыборных обещаний, от предвыборный перипетий. Их заботит тут уровень жизни, который сейчас люди, к сожалению, получили. Это бедность, это нищета, это низкие зарплаты. Заявить о том, что мы хотим высший уровень жизни. Заявить о том, что мы хотим просто жить, а не выживать. И ради этого обязательно надо прийти на выборы»

Вперше за тривалий час в ефірі «Подробностей» з’явився Сергій Каплін: «Из Полтавы в Киев. Пешком. Марш против высоких тарифов сегодня добрался в столицу. Активисты и члены партии "Простых людей" были в пути девять дней. Уже в столице к ним присоединились киевляне и жители других городов». Ідентичний сюжет вийшов і на ICTV, який піарить ще й «Укроп»: «Сьогодні в Києві активісти Українського об'єднання патріотів "УКРОП" пікетували ЦВК. Учасники мітингу закликають звернути увагу на численні порушення у Дніпропетровську»

«Україна» третій день поспіль розповідає про тарифний майдан Ляшка: «Тут будуть тисячі людей. Ми залишається тут до виконання наших вимог. Наші вимоги одні - це радикальне зниження тарифів на житлово-комунальні послуги», і не забуває про Ріната Ахметова: «Две автоколонны гуманитарного рейса Рината Ахметова прибыли в Донецк».

Ідентичний сюжет вийшов і на «1+1», у якого,  втім, на відміну від інших телеканалів, є  і свої герої:

В огляді перевиборчої кампанії столиці усіх кандидатів дають по одному разу, а Геннадія Корбана – аж три; в Кривому Розі ТСН відстоює інтереси «Відродження»: «Житель Донеччини Сергій Карманець, ім'я якого співзвучно імені справжнього кандидата на посаду міського голови Кривого Рога від партії "Відродження" Костянтина Караманіця, зізнався, що за висунення своєї кандидатури отримав 10 тисяч гривень від представників партії-конкурентки. Втім, попри заяву і зізнання фейкового кандидата, члени міськвиборчкому все одно проголосували за включення його імені в бюлетень для голосування. Партія "Відродження" вже звернулася до правоохоронців із проханням звернути увагу на заяву кандидата-двійника про передані йому гроші, адже це кримінальний злочин». Інших коментарів та точок зору в повідомленні нема.

24 жовтня, субота

«Україна» порушила день тиші. В ефірі з’явився коментар опозиціонера Володимира Гусака: «Я і ще кілька народних депутатів України вирішили звернутися до прокуратури Донецької області з тим, щоб прокуратура дала оцінку цій бездіяльності Маріупольської виборчої комісії в рамках кримінально-процесуального кодексу України».

Також канал вкотре розповів про тарифний майдан Ляшка і не забув оцінити благодійність від Ріната Ахметова. Фірму олігарха піарив й «Інтер»: «Взаимовыгодное сотрудничество. В Мариуполе компания "Метинвест" сделала многомиллионный заказ предприятию "Азовмаш". Металлурги планируют отремонтировать конвертер сталеплавильного агрегата, и сдают это именно мариупольские машиностроители».

На «Інтері» - піар Фірташа: «Наш лозунг - следующих пять, десять лет, это должен быть лозунг: стройка. Мы должны сделать масштабную стройку в стране. Понимаете? Все должно быть в кранах. Все должно строиться. Тогда это все будет работать. Если мы, украинцы, не будем верить в себя, и не будем делать этого, к сожалению, иностранцы не пойдут. Как только они увидят, что мы что-то сами делаем, поверьте мне, они придут».

ВИСНОВКИ

Підготовка до виборів в Маріуполі підлила олії в вогонь баталій телеканалів: опозиційні медіа намагались всіляко довести, що вибори в місті необхідно провести, замовчуючи при цьому інформацію про правопорушення. Натомість інші канали або мовчали, або звинувачували БПП у фальсифікаціях. Також в останній тиждень перед голосуванням політичні сили активізувались ще більше. Результат – 86 матеріалів з ознаками замовності. І хоча це на 13 менше, ніж попереднього тижня, але  пояснюється це лише зменшенням присутності гаранта в ефірах з несуспільно вагомими заявами. Лідером за кількістю сюжетів з ознаками замовності традиційно є «Інтер» (33), далі – «Україна» (28), ICTV (11), «1+1» (9), СТБ (4) і один підозрілий матеріал ми побачили на «5» каналі. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот События
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду