Опозиційне тріо: «Інтер», «Україна» та ICTV видають в ефір ідентичну джинсу

Опозиційне тріо: «Інтер», «Україна» та ICTV видають в ефір ідентичну джинсу

23 Серпня 2015
12231

Опозиційне тріо: «Інтер», «Україна» та ICTV видають в ефір ідентичну джинсу

12231
Телеканали не перестають дивувати. Кількість матеріалів з ознаками замовності на центральних телеканалах знову зменшилась. Однак «традиційні» теми, як-от справа Гонгадзе на «1+1» чи хвалебні сюжети Опозиційного блоку на «Інтері»залишились. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го протягом 10-15 серпня 2015 року.
Опозиційне тріо: «Інтер», «Україна» та ICTV видають в ефір ідентичну джинсу
Опозиційне тріо: «Інтер», «Україна» та ICTV видають в ефір ідентичну джинсу

10 серпня, понеділок

Цього дня телеканали змилосердилися над своїми глядачами. Таких чистих новин автор не пам’ятає давно: в ефір вийшов лише один матеріал про благочинність Ріната Ахметова: «Четвертая автоколонна 24 гуманитарного рейса Рината Ахметова проходит контроль на пункте пропуска вблизи Волновахи. Утром машины выехали из Днепропетровска. Они везут 25 тысяч наборов выживания для мирных жителей Донбасса» («Україна»)

11 серпня, вівторок

«Інтер» традиційно нападає на Ігоря Коломойського. Цього дня зачепили його колишнього ставленика в «Укртранснафті» Олександра Лазорка: «В прессе всплыла копия договора, который глава «Укртранснафты» Александр Лазорко перед увольнением подписал с компанией «Укртатнафта». Из него следует, что до 2019 года компания обязана согласовывать все поставки нефти с этим предприятием». Далі енергетичні експерти пояснюють, яким чином від цієї угоди виграє «Приват», але права висловитись Лазорку чи тому ж «Привату» журналісти каналу не дали.

Однак «Подробности» знайшли час пропіарити «Опозиційний блок»: «Обеспечить проведение выборов на Донбассе требует от Центризбиркома лидер «Оппозиционного блока» Юрий Бойко. По мнению Бойко, отмена местных выборов на подконтрольной Украине территории, и прежде всего на Донбассе, будет нарушением конституционных прав граждан этих регионов». «Україна» не обійшлася без щоденної порції похвали для Ріната Ахметова, який «годує Донбас».

Тим часом «1+1» вкотре повертається до своєї улюбленої старої теми вбивства Георгія Гонгадзе. В матеріалі чітко видно, що журналісти займають позицію потерпілого Олексія Подольського: «Апеляційний суд Києва заборонив пряму трансляцію слухання у справі щодо вбивства Георгія Гонгадзе. Так судді вирішили одразу після того, як представник потерпілого Олексія Подольського продемонстрував документ про начебто незаконність призначення суддів. Самого потерпілого, якого генерал Пукач теж вивозив в ліс і катував за публікації, що торкалися тодішнього президента Кучми, двічі оштрафували, ну а потім взагалі вигнали із зали суду». Уже традиційно майже в кожному сюжеті про Гонгадзе ТСН намагається переконати глядачів, що винен у вбивстві Гії і катуванні Подольського саме другий президент України: «Якщо вірити Пукачу, саме Валентина Теличенко і прокурор ще під час суду першої інстанції, коли в справі головував скандальний суддя Мельник, намагалися підкупити генерала. Йому начебто пропонували гроші за те, що він не буде згадувати Кучму і Литвина. Леоніда Кучму судді поки що бережуть. Незважаючи на вимоги Олексія Подольського, свідчити не запрошують. Нині другий президент на Сардинії святкує день народження. Потерпілий і його захист натомість просять Феміду не перетворювати суд над вбивцями на суд на ними». Позиції незалежних експертів, обвинуваченого Леоніда Кучми, адвоката Мирослави Гонгадзе – Валентини Теличенко, звинуваченої у тяжкому злочині (!) та чіткої позиції суддів в сюжеті ТСН так і немає.

12 серпня, середа

Те саме повторилось і наступного дня. ТСН знову розповідає про справу Гонгадзе виключно з точки зору Олексія Подольського: «Судді не пустили до зали потерпілого Олексія Подольського. Учора він почав вимагати оцінки дії суддів, обраних не за процедурою, тому його видалили із зали аж до кінця стадії розгляду клопотання. Сьогодні судді заходили до зали через чорний вхід, тоді як потерпілого Подольського не пускали в середину бійці «Грифону». Потерпілий запевняє: судом такі заборони взагалі не передбачені».

Тим часом «Інтер» рекламує лідера «Батьківщини»: «Потери украинской армии в зоне АТО можно сократить. В этом уверена Юлия Тимошенко. Лидер партии «Батьківщини» предлагает создать профессиональную контрактную армию. Над соответствующим законопроектом ее команда уже работает, и в сентябре фракция планируют вынести документ на рассмотрение Верховной Рады». ICTV та «Україна» похвалили Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, який «надає активну допомогу мирним жителям Донбасу, які залишаються на окупованих територіях».

Але в той же час «Інтер» драматизує ситуацію навколо нотаріусів на окупованих територіях, аби ще більше переконати мешканців, що держава про них не дбає: «Минюст заблокировал донецким и луганским нотариусам доступ ко всем госреестрам. На сайте Минюста – скупая информация о том, что доступ к реестрам на оккупированных территориях закрыт с целью защиты прав и интересов физических и юридических лиц». Кореспонденти доводять, що через такі дії чиновників матері не можуть вивезти дітей з окупованих територій, довіреність на дитину не можуть оформити нотаріуси, Мін’юст забрав у них ці права: «Как так произошло, что, защищая права граждан, чиновники сделали невозможным вывоз детей с оккупированной на свободную территорию? Несколько дней назад мы отправили в Министерство запрос, но ответа пока не получили». Однак цієї інформації не подали інші центральні телеканали. Та й у інших медіа автор не знайшла жодного підтвердження, що така постанова взагалі існує.

13 серпня, четвер

Цього дня опозиційні телеканали видали в ефір некролог про загиблого нардепа з групи «Воля народу» Ігоря Єремєєва. Однак тон сюжетів був далеко не нейтральним. Про прорахунки депутата не згадали, натомість доводили, що він «бизнесмен, политик, народный депутат, отец, друг. Для некоторых наставник, для многих – волонтер и патриот» («Інтер»). ICTV теж показав Єремєєва ледь не спасителем України: «Торік Єремеєв посів 56 місце серед сотні найбагатших українців. Бізнесову діяльність він успішно поєднував з політичною. Його тричі обирали народним депутатом. А він, попри статки і впливовість, залишався простим хлопцем, який любив свою країну, підтримував усе українське і нікому не відмовляв у допомозі». Ідентичні матеріали про похорони нардепа видали наступного дня «Інтер», ICTV та «Україна».

Тим часом смерть колеги не завадила пропіаритись в ефірі «Подробностей» Опоблоку. «Самая страдающая часть людей – это всегда дети, им надо в первую очередь помогать. Мы продолжим ремонты, обустройство, отопление, мы продолжим ремонты столовой, создание хорошей инфраструктуры, чтоб надежно пережили зиму», - переконував у таборі для дітей-переселенців «Лісова застава» лідер опозиціонерів Юрій Бойко. Ідентичні сюжети вийшли на ICTV та «Україні».

У цьому ж випуску на «Інтері» – ще один матеріал в підтримку «Опозиційного блоку». Журналісти розповіли про мітинг громадських організацій у Слов’янську, які вимагали скасувати місцеві вибори на звільнених територіях Донеччини. Кореспонденти одразу поспішили переконати глядачів, що ці ГО «почти неизвестны местным жителям. Да и информации об этих общественниках почти нет». Коментували цю ситуацію не експерти, а волонтер Сергій Гаков та опозиціонери. «Страх власти не знает границ, теперь они идут по пути не проведения выборов в Донецкой области, применяя сейчас любые методы для того, чтобы основать свои действия, – без доказів впевнений нардеп Олександр Білий. – Они привлекают даже сегодня общественные организации. Я думаю, власти надо прежде всего думать о том, чтобы мирным путем достичь мира в стране».

Однак і це не всі позитивні матеріали про екс-регіоналів у випуску: «Добиться индексации зарплат и пенсий пообещал «Оппозиционный блок». Сегодня его члены побывали в Славянске в гостях у малообеспеченных семей, для которых индексация – вопрос выживания.

«Україна» традиційно похвалила Гумштаб Ахметова.  

14 серпня, п’ятниця

Канал «1+1» відкрито атакує власників «Інтера» Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна: вони «не потрапили під санкції ЄС, бо їхні прізвища до списку не додав тодішній Генеральний прокурор Олег Махніцький. Інформацію про це оприлюднив народний депутат Сергій Лещенко. У листі на адресу верховного представника ЄС Кетрін Ештон, колишній генпрокурор Махніцький вказує, що українські політики розкрадали значні суми грошей та виводили їх за межі країни і просить ЄС заарештувати та повернути в Україну державні активи. Так от, прізвищ Фірташа і Льовочкіна у цьому переліку нема. Сам Олег Махніцький телефоном розповів ТСН, що обставин, за яких підписував цього листа, не пам'ятає. І навіть якщо припустився помилки, то два його наступники могли б вже її виправити. У Генпрокуратурі інформацію нардепа Лещенко не коментують, кажуть, що в п'ятницю у них короткий робочий день». Однак чому олігархи мали опинитися у тому списку, журналісти ТСН не пояснюють. Немає коментаря й Лещенко.

На ICTV досить несподівано – негатив про Ахметова: «СБУ підозрює компанію Ріната Ахметова у фінансуванні тероризму. Йдеться про мережу АЗС «Паралель», – розповів радник голови СБУ Юрій Тандіт. За його словами, 11 серпня оперативники провели обшук у головному офісі компанії в Запоріжжі. Вилучили талони на пальне з печатками структур невизнаної «ДНР». На звинувачення СБУ прес-служба компанії «Паралель» відповіла заявою на офіційному сайті. Там сказано, що підприємство укладає договори лише з юридичними особами, зареєстрованими в Україні. У компанії готові сприяти об'єктивному розслідуванню. А коментувати заяву СБУ про вилучення талонів з печатками терористичної «ДНР» в офісі «Паралелі» прес-секретар компанії Юлія Жаткіна відмовилася». Як бачимо, баланс думок дотримали.

Дісталося від ТСН цього дня й Саакашвілі. Правда, сюжет вийшов, на мою думку, не з тим ефектом, якого очікував його автор. «Розмови про корупцію не вийшло, – розпочинає матеріал ведуча Юлія Бориско. – Нардепа Віталія Купрія, одного з очільників парламентського Комітету з правоохоронних органів, не захотів приймати голова Одещини». Далі на відео ми бачимо депутата, який мовчки стоїть і чогось чекає під Одеською ОДА. Ведуча продовжує: «Депутат з понеділка чекає на зустріч, на якій планував розповісти про непрофесійність у вищих міліційних чинів. Купрій перехопив Саакашвілі на виході з будівлі обласної адміністрації, однак той швидко сів у своє авто і зачинив дверцята. Самого інциденту очільник Одещини не прокоментував». Але на відео ми бачимо трохи іншу ситуацію, ніж розповідає ведуча. Саакашвілі спокійно вийшов з ОДА і сів у авто. Лише тоді до його машини почали бігти оператор з камерою і депутат. Відколи це журналісти до депутатів прикріплені? Невже ТСН разом з Купрієм з понеділка під ОДА сиділи? Чи журналісти «1+1» випадково відзняли, як нардеп біжить за спокійним Саакашвілі? В будь-якому разі Купрій почав говорити до губернатора настільки тихо і близько до камери, що Саакашвілі не почув би, навіть якби захотів. Далі на відео нібито розгортається конфлікт. Якщо прислухатись, почуємо кумедний діалог:

– Народний депутат України.

– А що ви хотіли?

– Питання йому поставити.

– А він чув його?

– Я не знаю, що він робив.

Тобто жодних підтверджень того, що одеський губернатор чув претензії Купрія, у самого нардепа немає. Жодних доказів, що Саакашвілі відмовляв йому у зустрічі з понеділка, теж. Натомість на камеру ТСН близький до Ігоря Коломойського Віталій Купрій каже: «Я прошу відповідно до свого статусу право невідкладного прийому у голови Одеської ОДА для того, щоб обговорити питання боротьби з корупцією, питання непрофесійної діяльності правоохоронних органів, існування тут злочинних угрупувань. Він просто тікає. Я думаю, що він все знає». Однак до прес-секретаря губернатора зателефонувати, щоб домовитись про коментар, журналісти не здогадались.

Тим часом журналісти «Інтера» теж ходять за депутатами. Однак не за Купрієм, а за нардепами-опозиціонерами. «Находили» в цьому випуску аж на три сюжети:

  1. «Проблемы угольной промышленности сегодня обсуждали и в стенах парламента. Главы профсоюзов встретились с лидерами «Оппозиционного блока». На встрече озвучили главные опасения и проблемы отрасли». Ідентичний матеріал вийшов і на каналі «Україна».

  2. «Восемь новых общин вместо сотни поселков, сел и хуторов. В Житомирской области стартовала админреформа. Местные депутаты собрались сегодня на внеочередную сессию облсовета проголосовать «за» решение людей добровольно объединиться». Ні з того ні з сього на екрані з’являється опозиціонер Юрій Павленко: «Сьогодні «Опозиційний блок» бере під контроль виконання тих зобов'язань, які взяла на себе обласна рада, давши сьогодні згоду на об'єднання». Хто їм дав такі повноваження, невідомо.

  3. Допоки Павленко контролював житомирські реформи, лідер партії Олександр Вілкул вів «масштабные переговоры с зарубежными инвесторами» щодо реконструкції дніпропетровського метро. Далі – коментар самого нардепа. «С начала 2014 года ничего не делается, только город платит 2 тысячи 700 евро каждый день процентов. И после того как этот кредит был бы погашен под госгарантии, город перестал бы платить проценты. Ну ничего, через несколько месяцев мы возобновим этот проект», – впевнений у своїй перемозі на виборах Вілкул. Аналогічний сюжет глядачі побачили й на ICTV.

15 серпня, субота

Якщо у четвер «Інтер» критикував мітинг проти виборів на Донеччині у Слов’янську, то цього дня «Україна» м’яко не підтримує такий мітинг у Краматорську. До прикладу, «24» канал у своєму матеріалі показав коментарі людей, які не хочуть проводити вибори через те, що всі старі «регіонали» досі залишились у місті і їм немає альтернативи. Натомість «Україна» посилає своїм глядачам інші меседжі. «Власти, которые сейчас при власти, они как я считаю, не дадут нормального волеизъявления людей, – каже переселенець Ігор Шершиков. – А те, кто сейчас, ну опять те же, кто при власти, они к выборам очень хорошо подготовились и этого реванша, ну и уже как бы расписано все по нотам, как бы кто, где, куда». Таку ж думку висловив і представник «Правого сектору» Сергій Чирин: «В этом виде мы находим какой-то момент взаимосвязи и воздействия на местную власть. При новом, когда они легализуются, фактически, тогда будут скорее всего отстранены вот эти вийсково-цивильные, тогда на пять лет получают легализацию вновь поставленные, новоназначенные депутаты и меры, и тогда бороться нам будет еще сложнее». На завершення слово надають «Опозиційному блоку», проти якого насправді і був мітинг. Тільки глядачі «України» цього не дізнались: «Оппозиция подобные протесты против осенних выборов на прифронтовых территориях считает политическим ходом нынешней власти, предполагает, что в высоких кабинетах не дополучать на востоке голосов».

На ICTV – реклама компанії Ріната Ахметова «ДТЕК»: «Зміцнювати країну трудовими звершеннями, за таким принципом працюють гірники одного з найбільших об'єднань «Павлоградвугілля». Цього місяця вони встановили власний рекорд, вперше за всю історію компанії «ДТЕК» видобули за півроку 10 мільйонів тон чорного золота». Ідентичний матеріал вийшов і на «Україні», яка не забуває подякувати своєму власнику Ахметову за його гуманітарну допомогу сходу.

ВИСНОВКИ

На центральних телеканалах кристалізувались політичні вподобання. «Інтер», «Україна» та ICTV здебільшого видають в ефір однакові матеріали з політичними преференціями. Натомість «1+1» сконцентрувався саме на критиці «неугодних». Також «События» та «Подробности» продемонстрували намагання всілякими способами довести аудиторії, що вибори на Донбасі потрібні, адже їхні інтереси представлятиме «Опозиційний блок». Загалом впродовж тижня в ефір центральних телеканалів вийшло ще менше матеріалів з ознаками замовності, ніж попереднього тижня – 27. Перше місце цього разу дісталося лише «Інтеру», «Україна» відстала від нього на один підозрілий сюжет. Третє місце між собою поділили ICTV та «1+1» (по чотири сюжети з ознаками замовності).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12231
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду