«Партія війни»

«Партія війни»

22 Лютого 2015
5667

«Партія війни»

5667
Від «Інтера» та «України» найбільше дістається «Народному фронту» та Коломойському. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 8-14 лютого 2015 року.
«Партія війни»
«Партія війни»

Увага новин цього тижня була прикута до підготовки та перебігу переговорів у Мінську. Маніпулювати цією темою майже ніхто з українських телеканалів не насмілився – за винятком «Інтера», що вустами Олександра Вілкула практично приписав усі досягнення «Опозиційному блоку». Проте запеклішими стали війни в новинах, що стосувались не настільки важливих для суспільства тем: намагання Верховної Ради заборонити російські серіали та кіно, обшуку в приймальні Вадима Новинського, закону про акціонерні товариства тощо. Ознакою явної зангажованості «Інтера» та «України» у висвітленні цих тем є свідома відмова від балансу практично в усіх випадках.

9 лютого, понеділок

Головні теми дня – бої за трасу Артемівськ-Дебальцеве, відставка генерального прокурора Віталія Яреми, нові санкції Європейського Союзу проти Росії та сепаратистів.

Наскрізна тема минулого тижня – намагання депутатів обмежити трансляцію російського телекінопродукту на телебаченні – без нових інформаційних приводів знов обговорюється в новинах «Інтера» та «України».

«А вот принятый на прошлой неделе закон о запрете российских сериалов вероятно - переголосують. Оппозиционеры, и не только, настаивают: когда принимали - столько правок навносили, что теперь и не разберешь, что можно, а чего нельзя показывать. Завтра же в повестке дня еще один закон для СМИ, который запрещает представителям страны-агрессора быть совладельцами телеканалов. Но его если и примут - то только с изменениями», - йдеться в «Подробностях» на «Інтері». Коментує цю тему вже традиційно один з улюблених «порошенківців» каналу – Микола Томенко: «Якщо цей законопроект буде розглядатися, то лише за умови тої редакції, що скажімо власність чи гроші, які є в каналах, скажімо російські, будуть готувати за умови, якщо канал матиме можливість протягом конкретного терміну провести відповідні свої структури власності. Тобто це аби півроку, або рік». Аналогічний за змістом матеріал вийшов на «Україні».

Продовження ще однієї одвічної теми «Подробностей»: міністр інформації Юрій Стець розкритикував керівництво концерну РРТ. Проте «Інтер» маніпулює, подаючи висловлювання Стеця як позицію всього Кабінету Міністрів: «Полгода пикетов, пресс-конференций и судебных тяжб - все для того, чтобы правительство наконец-то обратило внимание на руководство концерна РРТ, который фактически обеспечивает вещание российской и сепаратистской пропаганды на востоке Украины». Тут за коментатора ще один улюбленець «Інтера» - Сергій Каплін із «Блоку Петра Порошенка», який конкретизує звинувачення на адресу Олександра Півнюка, не посилаючись, утім, на джерела інформації: «Сплачувалися платіжки для забезпечення електроенергією, яка використовувалася передавальними станціями, які передавали не український продукт, а продукт російський. До цього часу концерном щомісяця сплачується кілька мільйонів гривень з кишень платників податків аби картинка Путіна на сході була якомога якіснішою». 

Крім того, свою позицію щодо РРТ висловлюють представники двох сумнівних громадських організацій - «Українська координаційна рада Майдану» та «Інформаційний Майдан». Хто це такі, звідки взялися й чому раніше про них не було чути? До прикладу, лідер Української координаційної ради Майдану Андрій Хома обурюється: «Навіть в міліарний спосіб не робиться стільки біди, скільки робиться через трансляцію і фінансування з нашого ж бюджету сепаратистських настроїв в країні». Позицію РРТ інтерівці з’ясувати навіть не намагались.

Стару пісеньку завів і «1+1» - у матеріалі про судовий процес у справі Ґонґадзе устами близького до команди Коломойського нардепа Андрія Денисенка звинувачують Леоніда Кучму в причетності до вбивства журналіста:

«Андрій Денисенко, народний депутат України: «З цією метою вони йому погрожували вбивством. Погрожували вбивством його родині аби лишень він не називав прізвище Кучми і Литвина. І нажаль, нажаль, Генеральна прокуратура досі покриває цей злочин».

Олексій Подольський, захисник Олексія Пукача: «Весь світ вже давно називає винного Леонід Кучма. Мовчить лише українська феміда». Позиції Кучми в матеріалі немає.

На «Україні» в понеділок – лише один матеріал про доброчинність Ріната Ахметова, що належить перу постійної авторки ахметовських панегіриків Юлії Міншакірової: «В Донецке сегодня возобновил свою работу пункт выдачи помощи Рината Ахметова в Петровском районе города  Из-за мощных обстрелов там не раздавали продуктовые наборы более двух недель. Остальные точки выдачи в Донецке работают без перебоев».

10 лютого, вівторок

Головні теми дня – обстріли Краматорська, призначення генеральним прокурором Віктора Шокіна, ліквідація Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

«Україна» не полишає теми російського кінопродукту в телеефірі. Цього разу підійшли до неї «через героя»: «Украинский кинорежиссер, сценарист, продюсер. В творческой биографии Виктора Приходько десятки популярных телепрограмм и фильмов. Что такое совместное с Россией проекты знает лучше, чем любой депутат. Он уверен, запретив на украинском телеэкране любой телепродукт соседней страны политик сделали шаг в прошлое».Творці сюжету роблять похмурі прогнози: «Реальность ближайшего времени для украинского телепространства: дешевые и низкопробные сериалы, в худшем случаи зритель и вовсе откажется от своего телевидения».Українських кінорежисерів, сценаристів і продюсерів, що мають думку, відмінну від Приходькової, «Україна» шукати не стала. Натомість підтвердила його слова коментарем політкоментатора Руслана Бортника: «Мені видається, що це рішення парламенту, воно є інстинктивним. Воно є реакцією на кісь подразник. Але воно нажаль не є виявом якоїсь певної національної стратегії в інформаційному просторі».Не дали пояснити свою позицію щодо законопроекту і його авторові Миколі Княжицькому.

«Інтер» повернувся до закону про акціонерні товариства, стверджуючи, що в його поточну версію закладені передумови для рейдерства. «Что в итоге получится: районный суд города Калуша, например, примет решение запретить выплачивать дивиденды "Укрнафтой", или например другого предприятия, или наоборот. В итоге получится, это решение суда будет лежать в столе у кого-то, и вы о нем знать ничего не будете. Но в нужный момент оно вылезет. И заблокирует вам туже уплату дивидендов. Для другой цели закон нужен. Для рейдерства», - каже нардеп від «Опозиційного блоку» Юрій Воропаєв. Аналогічну думку висловила Олександра Кужель із «Батьківщини»; політиків, що змогли б висловитись за законопроект, не шукали й не знайшли.

У наступному сюжеті вже безпосередньо нападають на «Приват» і критикують «Народний фронт», який начебто підтримує групу Коломойського: «Депутаты не позволили протащить Народному фронту рейдерскую схему захвата через суды. Проголосовали всего 175 парламентариев при необходимых 226. Сейчас компанию через своих представителей в правлении контролирует группа "Приват". Она владеет миноритарным пакетом акций. Напомню ранее депутаты одобрили законопроект который позволил бы снизить кворум собрания акционеров, и получить Нефтегазу искомое. Однако одна из статей - как дьявол скрывшихся в деталях, именно эту операцию с Укрнафтой не дает провести». На це серйозне звинувачення, напевно, мали б що відповісти і у «Приваті», і в «Народному фронті», та натомість до коментування залучений постійний фігурант замовних матеріалів «Інтера» Дмитро Марунич: «Никаких рычагов влияния у Нефтегаза на данный момент нет, поскольку устав Укрнефти утвержден в такой редакции которая ограничивает Нефтегах в правах. Для этого нужно искать компромисс с миноритарным акционером и его представителями в наблюдательном совете».

Тим часом, нагадуючи, що й «плюси» не святі», у «ТСН» піарять «Буковель» - курорт, що належить Ігореві Коломойському: «Двотижневий відпочинок дітей із «прифронтової» Луганщини на Прикарпатті добігає кінця. […] Завершився прикарпатський вояж юни луганців екскурсією на туристичний комплекс «Буковель». Зауважмо, що Наталія Мосейчук, яка підводила цей матеріал, 21 лютого прокоментувала рекламні матеріали про «Буковель» у «ТСН», назвавши їхню наявність у новинах «розумним компромісом» між комерційними (але – наголосила ведуча – не політичними) інтересами власника та стандартами журналістики.

«Україна» запросила до студії народного депутата від «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича. Приводом для розмови стало призначення генеральним прокурором Віктора Шокіна. «Сегодня я был задействован на целом ряде встреч с представителями Дипломатического корпуса. Поэтому не был ни на встрече с кандидатом тогда еще на должность генерального прокурора ни во время голосования. Поэтому не имел возможности проголосовать. Я поинтересовался у своих коллег блока», - пояснив Шуфрич, чому не брав участь у голосуванні (і чому, власне, не є компетентним про нього говорити). Тоді ведуча перейшла до іншої теми:

«Елена КОТ, ведущая: Давайте теперь к сегодняшнему обстрелу Краматорска. Очередная страшная трагедия. И чем ближе к Минским переговорам, тем больше жертв и разрушений.

Елена КОТ: Безусловно. Все хотят мира.

Елена КОТ: Все хотят мира. Но получиться ли по вашей информации?

Елена КОТ: Давайте вернемся к Минской встрече. Какова вероятность, что завтра она состоится?

Елена КОТ: Нестор Иванович, а есть ли у вас информация о том, какие новые пункты могут появится в соглашении Минск – 2?».

Як виявилось, цінної інформації у Шуфрича не знайшлося, і взагалі не зрозуміло, з якою метою – окрім піару – нардепа запросили до студії. Наступному гостеві, раднику Президента Сергію Куніцину, Олена Кот ставить такі самі запитання:

«Елена КОТ, ведущая: То, что произошло в Краматорске, было ли это попыткой сорвать завтрашние переговоры в Минске?

Елена КОТ, ведущая: Один из пунктов который вероятно будет обсуждаться в Минске, это линия разграничения воюющих сторон. Означает ли ужесточение боев в последние дни, что противник пытается, закрепится на как можно большую территории?

Елена КОТ, ведущая: И все-таки Минск- это возможность прервать войну. Готов ли президент ради этого пойти на компромисс? И если готов то, на какие?»

На ICTV вийшов матеріал із невиправданим акцентом на досягненнях нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Ольги Богомолець: «За ініціативи парламентського комітету з питань охорони здоров’я, у столиці вперше створюють всеукраїнську мережу кваліфікованих психологів». І коментар самої депутатки: «Повернення з війни додому, воно займає інколи дуже тривалий час. І до цього мають бути готові родини. Наше завдання сьогодні – змусити державні системи й органи працювати. Зробити так, щоб в кожній області була створена група тренерів, які будуть відпрацьовувати і запобігати». Не виключено, що це повідомлення лягає в концепцію «добрих новин», що її сповідує ICTV, однак і серйозність інформаційного приводу, і рівень інформативності матеріалу викликають підозри щодо замовного характеру.

На «Україні» знов лише один матеріал про гуманітарну допомогу Ахметова: координатор гуманітарного штабу Рімма Філь розповідає про лікування постраждалих у Краматорську коштом власника SCM.

11 лютого, середа

Головні теми дня – переговори у Мінську, день жалоби по загиблих у Краматорську.

У повідомленнях центральних телеканалів знов можна побачити істотні суперечності в цифрах із фронту. Перший національний повідомив про 19 загиблих і 78 поранених українських військових. Цифру 19 загиблих із посиланням на офіційні джерела назвав і ICTV. Натомість, у «ТСН», що виходить в ефір за кільканадцять хвилин по завершенні «Фактів», 16 загиблих і 48 поранених. Та сама ситуація з загиблими у Краматорську: майже всі центральні канали повідомили про 17 загиблих, тоді як «1+1» назвав число 16.

Другий день поспіль «Інтер» приділяє особливу увагу законові про акціонерні товариства, при цьому порушуючи стандарт відокремлення фактів від коментарів:

«Виктория СЮМАР, «Народный фронт»: "Фракція «Народного фронту» вважає, що ми мусимо прийняти цей законопроект".

Корреспондент: Но в коалиции за ура-патриотическим прикрытием законопроекта видят реальные аппетиты рейдеров.

Сергей СОБОЛЕВ, "Батькивщина": "Вводиться норма, що виявляється можна в судовому засіданні, яке буде проводитися в будь якій частині України за місцем юридичного, фактичного проживання особи, а це означає, що ви ніколи не знайдете в якому саме суді України буде розглядатися ця справа. Через судовий наказ ухвалити рішення стосовно арешту майна, стосовно приведення у відповідність зборів акціонерів».

Це маніпуляція: позицію представника «Батьківщини» - не найчисельнішої і не найвпливовішої партії в парламентській більшості – подано як позицію всієї коаліції. Коментар представника «Народного фронту» наче є, проте реального балансу він не забезпечує. В цьому ж сюжеті знов вигулькує улюбленець «Інтера» - порошенківець Каплін: «Щоб можна було рейдернути будь яке підприємство, забрати і щоб потім його хтось контролював».

Якщо на початку тижня видавалось, що «Інтер» утратив інтерес до «Опозиційного блоку», тепер «Подробности» надолужують згаяне семимильними кроками. В одному матеріалі – два синхрони представників опозиційної партії:

«Александр ВИЛКУЛ, "Оппозиционный блок": "Оппозиционный блок поддержал для того, чтобы жители хотя бы нескольких населенных пунктов могли начать получать пенсии, пособия и просто чтобы жизнь там была. Но данный закон далеко не решает даже на 1% не решает тех проблем которые сегодня есть у 4 млн граждан Украины, которые живут на территории зоны конфликта".

Сергей ЛЕВОЧКИН, "Оппозиционный блок": "Это конституционная реформа. Мы будем делать все, для того чтобы местное самоуправление, через конституционную реформу, получило все необходимые инстурменты для управления на местах. У местных властей нет бюджета, у местных властей нет реальных рычагов, связанных с администрированием. Оппозиционный блок будет настаивать на проведении конституционного референдума"».

В ефірі «України» діянням «Опозиційного блоку» присвячені три матеріали.

Під кодовою назвою «депутати» виступають представники цієї партії в матеріалі про спробу подолати президентське вето на закон, що забороняє банкам забирати кредитні квартири: «Депутаты против президента. Причина конфликта – Порошенко хочет разрешить банкам забирать жилье у валютных заемщиков. Парламентарии не согласны. Сегодня хотели преодолеть президентское вето, голосов не хватило. Но народные избранники обещают не сдаваться». Зверніть увагу на маніпуляцію: насправді, позаяк ветований закон не діє, Порошенко не «хоче дозволити», а не дозволяє заборонити. Повідомлення проілюстроване синхроном Олександра Вілкула з «Опозиційного блоку»: «Сначала эта власть довела людей до нищеты. Кроме этого они хотят еще выселить людей из кредитных квартир, по которым люди просто не могут кредит выплачивать из-за того, что курс доллара в 3,5 раза изменился».

У другому матеріалі виступає Наталія Королевська, також нардеп від «Опозиційного блоку»: «Сегодня переселенцы, которые массово переезжают из Дебальцево, Ясиноватовского района, Харцизска,  Авдеевки, Песок – не могут зарегистрироваться как внутренние переселенцы.  Мы требуем, срочно, чтобы правительство  внесло изменения в Постановление Кабмина 1085 и чтобы этим людям была предоставлена сегодня социальная защита». Далі про проблеми переселенців говорять – зненацька! – також із представником «Опозиційного блоку» Сергієм Дунаєвим. Хоча, здавалося б, представникам коаліції, які відповідальні за соціальну політику уряду, більше пасувало б звітувати з цієї теми.

Не припиняються атаки «Інтера» на групу Коломойського та «Народний фронт», що начебто захищає її комерційні інтереси: «Компания "Укрнафта" подала в суд на своего законного собственника Нафтогаз Украины. И это совпало с непринятием парламента законопроекта «Народного фронта», о котором мы только что рассказывали».Інформація, наведена далі, подається з посиланням на «страницу в соцсетях» народного депутата Сергія Лещенка: «И вот народный депутат Сергей Лещенко на своей странице, в соцсетях опубликовал решение окружного суда столицы - принять к производству в суде иск Укрнафты. В нем компания просить исключить четырех представителей Нефтегаза из аукционного комитета. По мнению депутата правление Укрнафты проводило фиктивные аукционы где продавала нефть подставным компаниям. В результате недополученные средства самой же госкомпанией измеряются от полумиллиарда до миллиарда гривен. Которые естественно кому-то уходили в карман». Вочевидь оприлюднену Лещенком інформацію слід було перевірити, а не просто відтворювати. І, звісно ж, у матеріалі мала би бути позиція «Укрнафти», однак її на «Інтері» не буває взагалі.

Традиційні політкоментатори, що не віддаляються від орбіти «Опозиційного блоку», в цьому випуску «Подробностей» коментують мінські переговори: Віталій Бала, Вадим Карасьов та Кость Бондаренко. Ця сама трійця коментувала наступного дня вже готові мінські домовленості.

На «Україні» третій день поспіль лише один матеріал про доброчинність Ахметова: «Гуманитарная помощь Рината Ахметова мирным жителям Донбасса сегодня прибыла из Днепропетровска в Мариуполь. Двадцать три фуры доставили четыреста тонн еды для людей, проживающих в зоне боевых действий или выехавших на подконтрольные украинским властям территории востока».  Очевидний прогрес.

12 лютого, четвер

Головні теми дня – мінські домовленості, саміт у Брюсселі та бойові дії на Донбасі

Хоча «Опозиційний блок» не мав жодного стосунку до переговорів у Мінську і, відповідно, ніяк не вплинув на їхні результати, його спікери не посоромились в ефірі близьких до партії телеканалів приписати перемогу собі. «Я особо хотел бы подчеркнуть, что те тесты минских договоренностей, которые есть, абсолютно соответствуют тому, за что боролся Оппозиционный блок последние полгода. И среди них, конечно, есть вопрос о возобновлении социальных выплат для тех четырех миллионов несчастных людей, которые стали заложниками конфликта. Сразу, как только было принято это решение античеловеческое, «Оппозиционный блок» подал в Конституционный суд заявление. Но власти два месяца блокируют рассмотрение этого заявления. Многие пенсионеры из Донбасса, из самого города Донецка подали в суды других инстанций. Мы не скрываем, что «Оппозиционный блок» помогал юридическим сопровождением. И вчера принято решение по иску одинокой пенсионерки Нины Ивановой, города Донецка о том, что должны быть возобновлены эти выплаты. И сейчас это очень большой тест для власти, подавать ли апелляционную жалобу в высший суд, попытаться, или как-то давить на суд это блокировать», - похизувався в ефірі «Інтера» Олександр Вілкул. Його розповідь про Ніну Іванову виринає й у новинах «України».

Його колега і формальний фракційний шеф Юрій Бойко в цей день був гостем ефіру «України», де давав настанови Верховній Раді: «Я считаю, что парламент должен немедленно отойти от радикализма, который там сейчас зашкаливает. И перейти к поддержке президентских инициатив о том, чтобы конфликт был урегулирован мирным путем и поддержки подписанной документом...».

А на «Інтері» в ефірі з’являється власник каналу Дмитро Фірташ, який озвучує нове знакове словосполучення: «Сегодня, к сожалению, правительство выбрало позицию войны. Война все спишет. Мы понимаем, что это партия войны. Это сейчас не политический лозунг, это правда. А наша задача - сделать партию мира, потому что наша партия с вами – Украина. Мы должны людям показать, что есть другая позиция. Не просто позиция войны, а есть позиция мира. И показать тех людей, которые готовы взять на себя эту ответственность. И я считаю, что это как раз тот случай, где федерация работодателей и профсоюзы могут это сделать». Отже, атаки на «Народний фронт», підтримка мирних ініціатив Порошенка та штамп «партія війни» складаються в цілісну картину – Фірташ/Льовочкін і Ахметов за допомогою своїх телеканалів намагаються протиставити образ войовничого і деструктивного «Народного фронту» поміркованій та миролюбній команді Порошенка, поруч із якою, хоч і не будучи частиною коаліції, вимальовується «Опозиційний блок».

В унісон «Інтер» з «Україною» піарять цього дня доброчинність Ріната Ахметова: «Волонтеры на линии огня. Продуктовые наборы от гуманитарного штаба "Поможем" продолжают доставлять жителям прифронтовых населенных пунктов».

13 лютого, п’ятниця

Головні теми дня – обшук у приймальні народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського, обстріли Артемвська та бойові дії на Донбасі взагалі.

Реакція телеканалів, наближених до «Опозиційного блоку», на обшук в офісі Новинського була прогнозованою.

«Ему предъявляют договор аренды, он куда-то звонит и говорит. Ну мы все равно должны сюда зайти. Сегодня грубейшим образом нарушены все элементарные законы. Конституция становится у нас ничем. Вот эти люди трусятся они все и говорят - нам дают команду каждые две минуты», - говорить на захист Новинського в сюжеті «Подробностей» однопартієць бізнесмена Вадим Рабинович. Авторові матеріалу вигідно «не знати», чому саме правоохоронці цікавляться Новинським, а обмежуватись його словами: «Новинский говорит, что ему показали некое постановление некого суда на обыск». Хоча професійним обов’язком журналіста було це з’ясувати та донести до аудиторію повну інформацію. Натомість, глядачі чують про процесуальні порушення: «Количество странностей растет. Милиционеры привели с собой понятых, у которых даже документов нет»; «Ну а в самом офисном здании под занавес появились другие милиционеры. Их вызвали уже сами депутаты. К их приезду маски-шоу – исчезли».

Крім того, в сюжеті є твердження про погрози на адресу Новинського без деталей і доказів: «На все это уже отреагировали в "Оппозицонном Блоке". На сайте политсилы появилось заявление. В нем говорится, что все происходящее - попытка давления на нардепов, а сам Новинский в последнее время получал угрозы в свой адрес со стороны высокопоставленных чиновников».

Природно було б, щоб казус Новинського коментували правоохоронці, які ним цікавляться, та чиновники, які йому начебто погрожували. Натомість «Інтер» запросив до розмови у студії самого нардепа. Який повторив усе те, що раніше вже лунало в сюжеті: «Сегодняшний инцидент я считаю очередной попыткой грубейшего давления власти на оппозицию, которая не боится говорить власти о провальной экономической политике, которая приводит к уничтожению нашей промышленности, к сокращению рабочих мест и к обнищанию людей...» «Вторая причина – это попытка власти начать предел собственности…», «Вы знаете, если бы я был депутатом не от «Оппозиционного блока», а от каких-то провластных партий, то не уголовного дела, ни обыска в моем офисе скорее всего не было никогда».

Приблизно в тому ж дусі витриманий матеріал «України»: «Маски шоу в приемной депутата. Сегодня днем вооруженные люди ворвались в офис члена фракции "Оппозиционный блок" Вадима Новинского. Заблокировали внутри более сотни людей. Отключили стационарную связь, интернет и отобрали у сотрудников мобильные телефоны». Загадкою залишається, як співробітники приймальні змогли сповістити народних депутатів про обшук, якщо їх позбавили телефонного зв’язку. І де пояснення правоохоронців? Адже в сюжеті «України» фігурують лише представники «Опозиційного блоку».

Втім, із порушеннями стандартів повідомили про цей інцидент і телеканали групи Пінчука:

ICTV: «За словами працівників офісу, озброєні люди, які представилися правоохоронними органами, об 11:15 силою проникли в будівлю. І заблокували роботу. Одразу після цього до офісу прибули депутати-опозиціонери, зокрема лідери фракцій Юрій Бойко, Олександр Вілкул, і Вадим Рабінович. За їхніми словами, обшук проводився незаконно. […] Слідчі продовжували свою роботу, запевняючи, до діють у рамках закону, і на основі ухвали Печерського суду».

СТБ: «Доки Генпрокуратура тисне на суддів Печерського суду, судді Печерського суду тиснуть на депутатів. Ось так сьогодні розпочався ранок в офісі одного з нардепів. Кількадесят озброєних чоловіків у камуфляжі назвались правоохоронцями і вдерлись з обшуком», «Як з'ясувалось, маски-шоу силою проникли до приймальні одного з лідерів "Опозиційному блоку" Вадима Новинського, керівника компанії "Смарт-Холдинг"».

Усі ці телеканали не спромоглися знайти бодай когось із представників суду або міліції, що могли б пояснити причини обшуку або хоча б відмовитись від коментарів на цю тему. Натомість, це – здається, без надприродних зусиль, - удалося Першому національному: «У міліції пояснили: обшук був через кримінальне провадження. Установу підозрюють у підробці документів, заволодінні чужим майном, самоуправстві. Міліція коментарів нам не дала».

Окрім Новинського, в цьому випуску новин «Інтера» фігурують із критикою влади інші представники «Опозиційного блоку»: знов Рабинович («Сегодня опять прошел день, я повторяю, может уже бесконечное число раз, ни одного закона, связанного с той ситуацией экономической, которая происходит, не рассматривается. Возникает какая-то, на мой взгляд, коррупция») та Королевська («Проблема одна: что сегодня государство не признает, что в стране есть переселенцы. Поэтому мы и требуем срочного принятия государственной программы профинансировать, хотя бы минимальную виплату»).

Лідер їхньої фракції Юрій Бойко розповідає про ініціативи «Опозиційного блоку» на «Україні»: «Мы только по Донбассу предлагали создать совместную межфракционную группу для того, чтобы выйти с предложением в Европарламент и Госдуму России.  Для того чтобы под эгидой ОБСЕ контролировать процесс восстановления границ Украины».

Якщо в попередні дні «Україна» була дуже стримана в піарі свого власника, то в п’ятницю на користь Ріната Ахметова в «Событиях» вийшло чотири матеріали:

1) «Крупнейшая металлургическая группа Украины "Метинвест" – из-за военных действий на Востоке – сокращает производство и консервирует предприятия В компании сообщили: только за последний месяц приостановлена работа на заводах в Енакиеве, Докучаевске и Макеевке. При этом никого из сотрудников сокращать, не намерены, все зарплаты – выдают».

2)Розмова у студії з головою ради Федерації металургів Сергієм Біленьким, який боронив інтереси «Метінвесту»: «По той же группе Метинвест, о которой сегодня уже упоминали на сегодняшний день это не возмещение НДС плюс переплата по налогу на прибыль это около 3 млрд. гривен, ожидается к 1 марта еще плюс 1 млрд. примерно. В тоже время наша компания Нефтегаз Украина предпринимает попытки отключать за задолженность предприятия горно-металлургического комплекса от газоснабжения. Причем если на эту задолженность внимательно посмотреть, то она практически на порядок меньше, чем та задолженность, которую имеет государство перед этими предприятиями по тем налогам, о которых мы, только что говорили».

3)На проблеми ахметовського бізнесу нарікає фінансовий директор «Полтавської газонафтової компанії», яка належить SCM: «Эксперты (їх не називають, - ТК) констатируют - государство не вкладывает деньги в исследование скважин, бурение или поиски новых источников газа. При этом ежегодно импортирует голубое топливо на сумму равную годовому бюджету страны». «За існування високої ставки рентної плати і фактично відсутності можливості реалізації продукції нам треба було скорочувати видобуток, повністю заморожені всі програми капіталовкладень і вже сьогодні на жаль наша компанія, наші колеги повинні скорочувати половину персоналу».

4) Звичний піар-матеріал про роботу гуманітарного штабу: «Большинство мариупольцев, которые получили ранения в результате обстрела три недели назад, поправляют здоровье в больницах города. Из-за многочисленных ранений они нуждаются в длительной реабилитации. Штаб Рината Ахметова доставил пострадавшим костыли, ходунки и трости».

Також у «Подробностях» на «Інтері» вийшов матеріал, який схожий на замовлення проти Ігоря Коломойського. Йдеться про «Бориспіль», про успішну співпрацю якого з «Міжнародними авіалініями України» на минулому тижні повідомляв «1+1». «Інтер», натомість, наголошує, що не все так райдужно: «4 тысячи сотрудников аэропорта «Борисполь» направили президенту письмо с просьбой немедленно сменить руководство предприятия. Нынешний топ-менеджмент во главе с временно исполняющим обязанности директора Евгением Дыхне обвиняют в попытке отдать главные воздушные ворота страны в частные руки. Речь идет о передаче права на обслуживание самолетов и пассажиров компании, которой владеет МАУ». Слово компанії Коломойського так і не надали.

14 лютого, субота

Для «1+1» День закоханих – привід пропіарити бізнес свого власника: «Особливе місце для закоханих з'явилося на Буковелі. Там встановили 2-метрову скульптуру з двох переплетених між собою сердець. […] І сьогодні ж біля сердець відбулося перше освідчення. Юнак попросив руку і серце у своєї коханої, з якою познайомився півроку тому тут же – на Буковелі. Дівчина погодилася». Нагадаємо, що Буковель належить компанії Ігоря Коломойського, а реклама в новинах є порушенням Закону України «Про рекламу». Нещодавно за подібне почали штрафувати в Польщі, тож рано чи пізно відповідальність за рекламу – її важко назвати прихованою, адже вона є абсолютно відвертою і прямою, - в новинах з’явиться і в нашій країні.

Реклама з нагоди Дня святого Валентина з’явилась і в новинах ICTV – там ішлося про спецпроект журналу «Натали» до свята закоханих.

У День закоханих «Інтер» не припиняє демонструвати свої щирі почуття до Ігоря Коломойського та його компаній: «Министерство энергетики пыталось лишить "Нафтогаз" рычагов влияния на "Укрнафту". Ведомство предложило исключить из состава Аукционного комитета исполнительного директора "Нафтогаза" Андрея Пасишника». Для інших телеканалів ця подія не стала інформаційним приводом, однак «Інтер» відстежує кожну найменшу новину, що стосується «Укрнафти». Коментує – вже звично – Дмитро Марунич: «Задействован весь арсенал рычагов, прежде всего группой "Приват", которая успешно ими пользовалась на протяжении предыдущих лет своего существования. Много говорилось об олигархических кланах, о преступных режимах, но эти правила игры никуда не исчезли. Министр Демчишин, скорее всего, выполнял волю старших товарищей». Таке звинувачення вочевидь передбачає право на відповідь, та ні Демчишину, ні представникам групи «Приват» слово не надане.

На «Україні» - знов лише один піар-матеріал про Ахметова: «Медики спасают жизнь 12-летнего мальчика из города Горняк, который обстреляли вчера. Ребенок перенес сегодня сразу две операции. В больнице находятся также трое детей из Артемовска. А в Донецке выписали маленькую Софию, которая потеряла родителей. Всех раненых детей под опеку взял штаб Рината Ахметова». Цікаво, що в цей самий день «Інтер» повідомляє (щоправда, не конкретизуючи, про чию допомогу йдеться) про торгівлю гуманітаркою на Донбасі.

Висновки

Якщо на початку тижня телеканали Ахметова і Фірташа/Льовочкіна ще перебувають в оборонній позиції, то під кінець переходять в атаку, нещадно критикуючи уряд і «Народний фронт», приписуючи «Опозиційному блоку» всі можливі заслуги аж до мінських домовленостей, демонструючи лояльність до Петра Порошенка і не припиняючи атаки на Ігоря Коломойського. Головний напрямок цих атак – «Укрнафта», за яку дістається як групі «Приват», так і партії «Народний фронт» (нова кодова назва – «партія війни»). Активність «Опозиційного блоку» відчутно зросла, можливо, у відповідь на тиск та переслідування окремих представників колишньої влади, зокрема Вадима Новинського.

Водночас слід відзначити явне зменшення кількості піару Ріната Ахметова в новинах «України». Звісно, жоден випуск, як і раніше, не обходиться без матеріалів на цю тему, однак на цьому тижні їх набагато менше. Зникли розпачливі лайфові історії про мешканців Донбасу, які виживають лише завдяки Ахметову, піар став сухішим, стриманішим.

«1+1» на цьому тижні взагалі утримався від «бойових дій», окрім підозрілого матеріалу із звинуваченням на адресу Кучми. На атаки «Інтера» канал не відповідає, про «Укрнафту» не згадує, замовчує.

Загалом протягом тижня в ефірі центральних телеканалів було виявлено 45 матеріалів із ознаками замовності. Найбільше на «Україні» - 19, трохи менше на «Інтері» - 17. Значно менше – 5 – на ICTV, три на «1+1» і один на СТБ. Залишились чистими новини 5 каналу та Першого національного.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5667
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду