Джинсовий лідер – Опозиційний блок

Джинсовий лідер – Опозиційний блок

12 Жовтня 2014
687

Джинсовий лідер – Опозиційний блок

687
Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «Інтер», «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна», 5-й, ТВі та Перший національний 29 вересня – 4 жовтня 2014 року.
Джинсовий лідер – Опозиційний блок
Джинсовий лідер – Опозиційний блок

Головною темою новин залишаються події на Донбасі. На каналі «Україна», «Інтері» та ICTV зросла кількість політичної джинси, а СТБ, Перший національний та 5 канал продовжують тішити відносно чистими новинами. Перший запустив цикл якісних сюжетів про виборчі технології. «Україна» ж цього тижня встановила рекорд за кількістю хвалебних сюжетів на адресу свого власника Ріната Ахметова.

 

Попередні моніторинги щоденних новин:

 

«Щоденна порція Тимошенко і телезірка Вілкул»

«Псевдополітологи і піар-десятина Ахметова»

 

29 вересня, понеділок

 

Головна тема новин цього дня – загиблі на Донбасі, де, попри перемиря, триває війна.

 

Водночас більшість каналів висвітлювали також події навколо РРТ.

 

Цього дня пікетувальники принесли до концерну теле- та радіозв’язку рішення Тельменівського районного суду Донецької області, який постановив «усунути від роботи нинішнього керівника РРТ Олександра Півнюка через те, що на Донбасі і досі транслюють російські телеканали». З активістами прийшов і колишній в.о. гендиректора концерну Захаренко, який вважає себе знову керівником. «1+1» використав цю ситуацію як нагоду зробити випад у бік політично-бізнесових опонентів: «Концерн давить телеканал «Інтер». Служба новини, яка підпорядкована Льовочкіну, почала брудну кампанію проти концерну. Тобто вона готувала спершу таку думку суспільну, що в концерні засіли вороги української держави» (коментар Олександра Півнюка, генерального директора концерну РРТ). «Україна» говорить про рейдерське захоплення концерну: «Рейдерский захват концерна радиосвязи, радиовещания и телевидения. Именно такую предварительную оценку дали МВД и СБУ сегодняшним событиям возле киевской телебашни», «Митингующие – мужчины крепкого телосложения и якобы инициативная группа сотрудников во главе с экс-начальником предприятия Константином Захаренко пришли требовать смены руководства».

 

«Інтер» тим часом порушує низку стандартів, майже відкрито звинувачуючи Півнюка у державній зраді. Спочатку ведучий у студії задає тон: «РРТ - госпредприятие, распределяющее частотный диапазон, регулирует телерадиоотрасль и за наши с вами деньги транслирует российские телеканалы. Есть подозрение, что именно оно глушит "Подробности", и не только. Почему патриоты вытолкали взашей Пивнюка, и кто во власти считает все это рейдерством». «Є підозра», - порушення стандарту достовірності, та й у сюжеті від початку починаються маніпуляції: «Журналіст: "А куда вы идете все?"

Активісти: "Мы идем бороться за правду"».

 

Як доконаний факт кореспондент «Подробностей» подає рішення суду: «Юрист концерна РРТ демонстрирует решение Тельмановского районного суда Донецкой области. Согласно этому документу, Александр Пивнюк - больше не директор». Не посилаючись на джерело інформації, він заперечує твердження «влади» (чиє саме?), що рішення приймалося в захопленому терористами Тельмановому: «Но власть на стороне Пивнюка - мол, его принимали на оккупированной территории. Но мы выяснили - 14 июля Тельманово еще не было занято террористами. В реестре судебных решений десятки постановлений, принятых в тот день. На стороне Пивнюка и милиция». Завершує сюжет журналіст емоційною промовою, за формою і змістом несумісною зі стандартами новинної журналістики: «Кто бы не победил в этой схватке, но правда в том, что украинское госпредприятие продолжает оплачивать трансляцию российских телеканалов. И власть делает вид, что этой проблемы нет. Есть только их интересы, которые почему-то совпадают с российскими».

 

ICTV одразу розставляє акценти, користуючись при цьому оціночними судженнями самих журналістів,  на користь Півнюка, і проти колишнього гендиректора: «Перед парламентськими виборами чиновники часів Януковича вишукують методи повернення у владу. Цього разу взялися за єдиний телевізійний мовник в країні – концерн РРТ», «[Костянтин Захарченко, колишній директор РРТ,- ТК] сьогодні вдерся у двері чинного гендиректора з вимогою залишити це крісло. А для впевненості своїх дій, навіть замовний мітинг до стін РРТ зібрав». Серед усіх центральних телеканалів лише кореспондент ICTV підійшов поговорити з мітингарями: «працівників підприємства тут немає, а ті, хто прийшов, - ховаються за плакатами, і неоднозначно натякають з якою метою», - водночас знову  робить власні виновки  журналіст. ICTV подає коментарі міліції та самого Півнюка, але коментаря Захаренко не має.

 

Найбільш об’єктивно історію з концерном РРТ висвітлив Перший національний, надавши всі точки зору і не додаючи власних суб’єктивних оцінок чи емоцій.  

 

Найбільшим порушенням цього дня на «Україні» був матеріал про Луганськ, який повертається до життя. Журналісти маніпулюють глядачами і порушують золоте правило не надавати ефір терористам: «Луганск, хоть и медленно, но возвращается к нормальной жизни, заявляют в городском совете. В городе уже отремонтировали один из водоводов, который обеспечит водой жителей микрорайона Комброт и восточных кварталов. Более семисот пятидесяти домов готовы принять теплоснабжение. Не смотря на нехватку стройматериалов, продолжаются восстановительные работы. В частности, в детской больнице и музыкальной школе. Работают так же над электроснабжением». Далі - коментар Маноліса Пілавова, якого титрують заступником луганського міського голови: «У нас уже питается вторая линия Краснодонска, и тогда город будет в полном объеме обеспечен хотя бы электроэнергией. Без производства, но население. С водой, я думаю, тоже есть реальные результаты. Ситуация, как бы, потихоньку стабилизируется. Понятно, что люди сегодня хотят, чтобы это было гораздо быстрее, но пока не получается». Цей чоловік відверто закликав підтримувати ЛНР, потім нібито потрапив до них у полон і тепер працює у підконтрольній терористам міськраді.

 

У новинах «України» незмінно знаходиться місце для доброчинності Ріната Ахметова: «В Донецке волонтеры Гуманитарного штаба "Поможем" при фонде Рината Ахметова раздали уже более ста тысяч продуктовых наборов. Кроме пакетов с едой, в которые входят крупы, мука, масло, сахар, консервы, гуманитарный рейс доставил в город наборы с детским питанием. Помощь оказывают, прежде всего, инвалидам, пенсионерам старше 65 лет, многодетным семьям и беременным. Помимо самих жителей продукты получают пациенты и медицинский персонал больниц города. Кроме Донецка помощь доставят в Донецк, Ясиноватую, Зугрес, Старобешево и Докучаевск».

 

Продовжують вести тему з попереднього тижня про нібито політичне замовлення колишнього регіонала Дмитра Шпенова. Мешканець Кривого Рогу подав до суду, «дескать, он (Шпенов, - ТК) во время баллотирования получает преимущества по сравнению с другими кандидатами. Сам Дмитрий Шпенов видит в этом иске заказ со стороны политических оппонентов», - каже ведучий у студії. У матеріалі порушений стандарт балансу думок, оскільки представнику позивача дають менше ефірного часу і використовують коментар адвоката з нечіткими поясненнями: «Позивач обґрунтував позов тим, що статус "народного депутата" порушує рівність виборчих прав позивача». Зате депутату дають більше часу і не вирізають його емоційний спіч про політичне замовлення: «Я уже был народным депутатом, и я регистрировался кандидатом мажоритарном на этом же округе, и до этого занимал должность тоже народного депутата. Тогда не появлялось. Я считаю, это политические однозначно в данном случае мои оппоненты ведут нечестную войну».

 

Прикметно, що коментар такого самого змісту на цю тему цього дня дав  також «Інтер».

 

Минулого тижня у новинах «України» йшлося   про доброчинність Тимошенко. А тепер у центрі уваги номер перший списку «Батьківщини» Надія Савченко: «Возглавив список "Батькивщины",  Надежда Савченко получила больше шансов на освобождение, - починає ведуча. - Это отметила Президент Парламентской ассамблеи Совета Европы Анн Брассер на встрече с лидером политсилы Юлией Тимошенко. ПАСЕ получила от "Батькивщины" полный пакет документов по обвинению украинской летчицы и внимательно его изучает…». У цьому ж випуску гостем студії була екс-губернатор Луганщини Ірина Веригіна, член партії «Батьківщина».

 

Вільногірський та Іршанський гірничо-збагачувальні комбінати, які Дмитро Фірташ волів би залишити під своїм контролем, залишаються в центрі специфічної уваги окремих телеканалів.  «В начале сентября истёк срок аренды "Крымским титаном" Иршанского и Вольногорского ГОКов. На основании этого Кабмин принял постановление о возвращении в госсобственность целостных имущественных комплексов предприятий», - йдеться в новині «України».  Коментар гендиректора філії Іршанського ГЗК ПАТ «Кримський Титан»: «Є рішення окружного адміністративного суду міста Києва про призупинення дії постанови Кабінету Міністрів про проведення інвентаризації на Іршанському гірничо-збагачувальному комбінаті та Вільногірському гірничо-збагачувальному комбінаті».

 

Новий менеджмент Вільногірського ГЗК на «Україні» прямо пов’язують із Коломойським: «Наблюдатели, хорошо знающие перипетии днепропетровского бизнеса, прослеживают тесное сотрудничество Журило с Геннадием Корбаном – давним партнером и нынешним заместителем губернатора Днепропетровщины Игоря Коломойского. А также с Ольгой Гугниной – одним из опытных и авторитетных юристов группы "Приват"». Посилання на «спостерігачів» є явним порушенням стандарту достовірності; про дотримання стандарту балансу думок не йдеться взагалі, в матеріалі немає коментарів ні влади, ні згадуваного Ігоря Коломойського.

 

 «Подробности» на "Інтері", на відміну від «Событий», навіть не імітують безсторонності: «А вот о реальном рейдерстве - на Вольногорском ГМК, - починає ведучий у студії. - Мы уже не раз сообщали, что этот комбинат, в нарушение всех законов, был захвачен. Люди, выброшенные на улицу, боятся приходить на работу, там вооруженные бандиты, на которых МВД никак не реагирует. На Иршанском ГОКе, опасаясь повторений событий на Вольногорском комбинате, рабочие организовали группы самообороны. Выставили пикеты и блокпосты. Все это в ожидании законного решения законных властей».

 

Слово надають колишньому регіоналу і ще чинному нардепу Олександру Нечаєву: «Происходит просто беззаконие, то, что произошло на Вольногорске. Методами как в 90-ых, когда 300 вооруженных, не могу даже сказать, что человек, приехало на предприятие и силой людей выбрасывали из кабинетов, били окна, били камеры, с автоматами, битами. Решение суда есть о запрете передачи целостного имущественного комплекса кому бы там ни было. Есть это решение суда. Оно нарушает. Я обращался к премьер-министру, ко мне обращались предприятие, что ребята давайте мы продлим срок аренды до момента конкурса приватизации, и нет проблем никаких. И что? Ни ответа, ни привета. 10 миллионов гривен ежемесячно получает государство за аренду целостного имущественного комплекса. Это что плохие деньги, плохие условие?». У тому ж дусі висловлюються співробітники комбінату. Жодного слова іншої сторони глядачі не почули.

 

Аналогічний підхід продемонстрував телеканал ICTV: «Україна може залишитися без стратегічної титанової галузі. І це при тому, що у нас зосереджено 20% світових запасів цієї цінної руди. Усе через непродумані рішення Фонду держмайна та уряду, які оголосили про створення Об'єднаної гірничо-хімічної компанії, тобто фактично відібрали успішні підприємства - «Вільногірський» гірничо-металургійний та «Іршанський» гірничо-збагачувальний комбінати у приватних власників, начебто, на користь держави, а насправді на користь людей, наближених до мільярдера-олігарха і голови Дніпропетровської облдержадамінстрації Ігоря Коломойського». У цьому матеріалі також порушені всі можливі стандарти новинної журналістики. Подібність матеріалів засвідчують об’єднання каналів Пінчука, Ахметова та Фірташа-Льовочкіна у своєрідну «коаліцію» проти повернення ГЗК в державну власність,

 

У сюжеті про пам’ятник Леніну «Інтер» використовує коментар Михайла Добкіна, якого титрують не як кандидата в депутати від Опозиційного блоку, а як колишнього голову Харківської облдержадміністрації: «Я считаю, что виновных необходимо наказать. И здесь главное слово будет за президентом страны, потому что он как гарант соблюдения Конституции Украины, если люди не будут верить в милицию, если люди не будут верить в законы, они начнут защищать себя сами».

 

В іншому матеріалі, де йдеться про медичне обстеження дітей, раптом вигулькує прихована реклама «Сильної України»: «Если экономика не работает - работают благотворительные фонды, - каже кореспондент. - В Одессе помогают переселенцам из Донбасса обустроиться на новом месте. Действуют центр занятости и благотворительный фонд "Ассоль". Волонтеры рассказывали, как не стать жертвами мошенников при поиске работы, и какие вакансии есть в области». Волонтером журналіст чомусь вважає Світлану Фабрикант, нардепа, заступницю  Сергія Тігіпка. «Очень нужны врачи в Одесской области, врачи на скорую помощь. Ведь из этих переселенцев много специалистов, которые там работали и сегодня не знают, что они востребованы в Одессе», - сказала депутат-волонтер.

 

Свою дещицю передвиборної прихованої агітації на "Інтері" отримує й перший номер Опозиційного блоку Юрій Бойко: «Не отопительный сезон, а масштабная катастрофа - восточный регион в блокаде. Это мнение оппозиционера Юрия Бойко. Сегодня он встречался с людьми на Лисичанском стекольном заводе. Хотя в сам Лисичанск сегодня тяжело было попасть - въезды заблокированы - оппозиционер все же проехал в город. И заявил - правительство должно заниматься проблемами, которые готовит нам зима, а не выборами». І додали його коментар: «Я убежден что шахты будут работать. Мы для этого сделаем все,что нужно, и мы обеспечим, чтоб они работали, потому что мы не будем покупать уголь в ЮАР"».

 

Згадали й про іншого кандидата від Опозиційного блоку - Вадима Рабиновича. «В Киеве сегодня почтили память убитых в Бабьем Яру. […] Оппозиционеры считают - пора вынести урок из этой трагедии», - каже ведучий, підводячи коментар Рабиновича: «Нельзя, чтобы ни русские, ни украинцы, ни евреи, никакие мирные граждане гибли. Мы должны посмотреть на то, что на ужасы, которые были и понять, что самое важное - не допускать вот этих вот трагедій». Зауважмо, що на вшануванні жертв трагедії були і Президент, і прем’єр, інші посадовці, однак до замовного матеріалу про цю подію потрапив тільки Рабинович.

 

Згадують «Подробности» і ще одну колишню регіоналку – Світлану Епіфанцеву, яка стала приводом для чергової негативної згадки про команду Ігоря Коломойського.  «Милиция обыскала дом Светланы Епифанцевой, - йдеться в сюжеті. - Она кандидат в депутаты по 27-му округу, Днепропетровская область. Епифанцева считает - это заказ конкурентов. По тому же округу баллотируется Борис Филатов - замгубернатора области. А вот в МВД поясняют - все делают по решению суда».

 

Вперше за досить тривалий час до новин «Інтера» повернувся Олег Ляшко, який вкинув у смітник кіровоградського чиновника: «Це приниження для всієї області, для всієї України, коли такі, як Кузьменко, замість того, щоб сидіти в тюрмі, вони сидять у губернаторських кріслах». Балансу в повідомленні немає.

 

 «1+1» єдиний з усіх каналів розповів про протест під VAB-банком, який зараз переживає кризу і не повертає кошти вкладникам. До того ж, цього тижня «ТСН» відстоювала інтереси «Приватбанку» Ігоря Коломойського, нарікаючи, що держава змушує державні підприємства та установи обслуговуватись у державних банках.

 

Підозрілим є великий матеріал у «Фактах» ICTV про потужних бізнесменів у команді Порошенка: «реформування країни Порошенко довірить фаховим бізнесменам і топ-менеджерам», «Наш президент – сам є вихідцем з великого бізнесу. Він для розбудови своєї команди залучав людей свого кола. Вони вже є успішними, вони реалізувалися і вони розуміють необхідність зміни цієї системи» (коментар експерта Міжнародного центру перспективних досліджень). Після переліку успішних бізнесменів у команді президента журналіст описує результати їхньої роботи і складнощі, які вони долають: це і Білоус, і Тарута, і Шимків, який завершує сюжет словами: «Якщо не ми, то хто?». Матеріал має всі ознаки замовності.

 

Таким чином, у понеділок на центральних телеканалах («Україна», «Інтер», «1+1» і ICTV) було зафіксовано тринадцять замовних матеріалів.

 

 

30 вересня, вівторок

 

Головною темою новин залишаються події на Донбасі, лише «Інтер» топ-новиною поставив побиття Нестора Шуфрича. Цього дня Віталій Ярема дав велику прес-конференцію з нагоди 100 днів на посаді.

 

«ТСН»  каналу "1+1" продовжує серію матеріалів, спрямованих проти Олега Ляшка. Цього разу йдеться про розкол у його партії: «Вінничани, що входили до радикальної партії Олега Ляшка обурені діями свого керівника, адже він без їхнього відома виключив їх з партії», «Не можуть змиритися колишні прихильники Ляшка із тим, що добровольчого батальйону, яки він нібито створив і рекламував, не існує. Нині колишній очільник вінницького міського і обласного осередку партії Олега Ляшка зневірившись просить людей не підтримувати цього кандидата на майбутніх виборах». Журналісти не дають жодного коментаря чинних партійців Ляшка, лише двох колишніх «радикалів»: «Добрі люди, думайте добре, коли будете вступати в партію до Ляшка», «Ні Радикальна партія, ні ті батальйони, про які він говорив, ні одна людина на сьогоднішній день немає підтвердження, що вона попала в той батальйон. Це просто фарс. Просто клоун, який виступає на публіку». Таким чином, порушено стандарт балансу думок.

 

 «Україна» цього дня встановила своєрідний рекорд, подавши поспіль три матеріали про доброчинність Ріната Ахметова:

 

1) «Несмотря на постоянные артобстрелы, в Донецке продолжают работать пункты выдачи помощи от гуманитарного штаба при фонде Рината Ахметова. В одном только Куйбышевском районе, который сегодня оказался в эпицентре военных действий, – волонтёры раздали более тысячи продуктовых наборов. В каждом – 10 килограммов продовольствия. Это существенная поддержка, рассказывают старики, ведь большинство из них так и не смогли получить пенсии. Многие живут впроголодь»;

 

2) В этом году украинцы, решившие усыновить детей, отдают предпочтение малышам с Донецкой и Луганской областей. За восемь месяцев – новые семьи обрели 225 ребят из Донбасса. Такую статистику озвучила Дарья Касьянова, руководитель программы "Сиротству – нет!" фонда Рината Ахметова. По ее словам, сироты из зоны АТО – сейчас в безопасности. Гуманитарный штаб фонда – помог их эвакуировать»;

 

3) «Фонд Рината Ахметова ищет опытных психологов, готовых работать с детьми, пережившими ужасы войны. В Украине таких специалистов единицы».

 

Більшість каналів, висвітлюючи прес-конференцію Генпрокурора Віталія Яреми, зупинялась на тих самих темах: син, Небесна сотня, війна на Донбасі. А ось «Україна» розкритикувала чиновника, порушуючи стандарти достовірності та відокремлення фактів від коментарів: «Целый месяц генеральный прокурор не откровенничал с прессой. И сегодня все, конечно же, ожидали от него сенсационных заявлений. Но Виталий Ярема был как никогда скромен. Он знал, о чем его будут спрашивать журналисты. Только за вчера Генпрокурор насчитал 108 новостей о своем сыне. 26-летний Валерий Ярема на днях был назначен руководителем ключевого подразделения Государственной регистрационной службы».

 

До студії новин «України» цього дня завітала Наталія Королевська, яка уже приходила на канал минулого тижня. Вона відверто агітувала за свою політичну силу – Опозиційний блок: «Мы отбросили свои, какие-то, желания самостоятельно попасть в Парламент, либо еще как-то, и объединились в «Оппозиционный блок». Объединились с одной целью сегодня - это вернуть стране мир, и защитить людей. Людей, которые нуждаются сегодня, в первую очередь, в адекватной реакции в правильном экономическом подходе, и социальной защите. И мы добьемся того, что голос юго-востока, это Днепропетровск, Запорожская, Харьковская, Херсонская, Николаевская, Одесская, Луганская, Донецкая области будут в украинском Парламенте».

 

Між агітацією вклинили офіційну заяву Опозиційного блоку з приводу побиття кандидата від цієї політичної сили Нестора Шуфрича: «Оппозиция рекомендует пока еще министру Авакову разлогиниться из Фейсбука и начать, наконец, работать – обеспечивать порядок на улицах. А Генпрокурору Яреме –заняться свои прямыми обязанностями. Пока власть ушла на выборы – страной правит гопота!». Заява не містить жодної конкретної інформації, окрім туманних особистих звинувачень, тобто є політичним піаром.

 

Новина, що кандидат від Опозиційного блоку Вадим Рабинович очолив єврейську організацію, зацікавила «Україну» та «Інтер». Останній дав коментар Рабиновича, який не несе жодної корисної інформації і є піаром: «Здесь сидят люи из Луганска, из Львова, Ровно. Нам надо всем вместе, не делясь на украинцев, русских и евреев. Сегодня такие позитивные какие-то моменты без политики, без истерик, а с конструктивным подходом. Чтобы страна, в которой мы живем, стала процветающим нормальным государством».

 

У цьому ж випуску журналісти «Інтера» скайпом узяли коментар у побитого активістами Нестора Шуфрича. Симпатії каналу цілком на боці постраждалого: «Шуфрич утверждает - знал о готовящейся провокации. Уже на больничной койке говорит: милиция в драку не вмешивалась, ему помогали одесситы». Дают синхрон Шуфрича: «Сегодня одесситы проявили характер и показали, что в Одессе экстремизм будет остановлен. Но я думаю, это только начало. Спасибо, дорогая Одесса. Спасибо, дорогие одесситы. Многие думали, что я сегодня убегу. Мало того, что я ни перед кем никогда не убегал, как только врачи меня поставят на ноги, я вернусь в Одессу и проведу масштабную встречу с прессой и с одесситами, и никто меня в этом не остановит». У тому, що все було не зовсім так, як розповідає Шуфрич, можна пересвідчитись, переглянувши відео. Але на "Інтері" далі без жодних конкретних посилань – «в Одессе говорят» - повідомляють, що «это не одесситы и их привезли из других регионов, возможно – с Волыни».  «И теперь "Оппозиционный блок" ждет, когда и как скоро будут найдены эти люди и привлечены к ответственности, - продовжує «Інтер». - Они же требуют отставки министра внутренних дел Арсена Авакова и одесского губернатора Игоря Палици. А также публичного и объективного расследования фактов организации массовых беспорядков по всей стране и наказания виновных». Пояснення, чим саме завинили Аваков і Палиця в ситуації з побитим регіоналом, «Подробности» не дають.  

 

І далі у випуску не припиняють критикувати владу без достовірних посилань: «Разбитые дороги везде, но почему-то ремонтировать именно сейчас решили не где-нибудь, а в оккупированной зоне на Донбассе. За наш с вами счет. Сколько это стоит, почему так происходит и кто за всем этим стоит? - починає ведуча.  - И вот тендер, якобы, состоялся, заказ на ремонт отдали фирме "Данком". Четыре миллиона гривен - эти деньги заплатят из госбюджета. Почему возникла необходимость проводить тендеры и ремонтировать шоссе именно сейчас, да еще и в регионе, где идет война, да еще и за такие деньги?». Насправді перевірити, чи відбувся тендер, чи ні, можна доволі легко – зазирнувши на сайт «Вісника державних закупівель». Там же можна було довідатись факти, які не може навести «Інтер», задовольняючись неконкретною інформацією: «И это несмотря на то, что другие участники тендеров предлагали услуги гораздо дешевле. О самой, обласканной всеми властями, фирме известно немного».

 

Не забуває «Інтер» і про Ігоря Коломойського – цього разу згадує про «Укрнафту», яка заборгувала державі: «За последние два месяца страна уже недосчиталась одного миллиарда гривен. Вот документы из налоговой. Эксперты уверены - таким образом группа "Приват" давит на Министерство энергетики, требуя разрешения на продажу сырья на выгодной для себя бирже». Посилання на абстрактних експертів – порушення стандарту достовірності. ICTV також зачепив Коломойського, висвітлюючи прес-конференцію Віталія Яреми: «Триває розслідування й кримінальних справ за фактами порушень закону при викачуванні технічної нафти з системи трубопроводів «Укртранснафти», до якої причетний мільярдер Коломойський».

 

Особливе місце в «Подробностях» «Інтер» і надалі виділяє Опозиційному блоку: «Оппозиционер Александр Вилкул - на Черноморском судостроительном заводе в Николаеве. Бьет тревогу. Государство отказалось от закупок, Европа - от сотрудничества. Завод на грани выживания», - каже ведучий. "Если не остановить это и не повернутся лицом к нашей промышленности, судостроению, то на улице уже не через год, а уже через две недели окажутся сотни тысяч корабелов Украины. "Оппозиционный" блок внесет в новом правительстве программу восстановления судостроительной отрасли"». Сергія Тігіпка в «Подробностях» «беспокоят проблемы машиностроения – он был на заводе "Южкабель" в Харькове. Падение объемов производства за 8 месяцев этого года составило более 20 процентов». Аналогічний сюжет з’явився цього дня і на ICTV. На цьому ж каналі можна бачити замовний матеріал партії «Заступ».

 

На «Інтері» чергова прихована агітація за партію «Батьківщина» - матеріал про дочку Юлії Тимошенко Євгенію, яка в ролі волонтера повезла гуманітарну допомогу військовим: «Сейчас никто не должен оставаться, как то равнодушным, осторонь от нашей беды и нашего пути к победе. Потому что мы все здесь верим, что победа будет за Украиной. Что мы, все-таки имеем силу достаточную, чтобы победить» (Євгенія Тимошенко, президент асоціації "Соціальний захист"».

 

Отже, цього дня на центральних телеканалах було зафіксовано шістнадцять матеріалів із ознаками замовності. СТБ, 5-й та Перший національний залишаються чистими від джинси.

 

 

Середа, 1 жовтня

 

Головні теми цього дня стосуються подій на Донбасі – оголошення нового навчального року на окупованих територіях, обстріли військових позицій тощо.

 

«Інтер» знаходить несподіваний привід для критики влади:  «Почему у нас на десятках гектаров стоит военная техника, а дети отдают почти последнее?», - йдеться у підводці. У сюжеті є лише позиція освітян і солдатів, однак немає позиції керівництва: «Военной техники на складах и базах хватает. Но бросит ли государство, наконец, все силы на ее восстановление или дальше будет отбирать автобусы у школьников и ждать, пока волонтеры соберут деньги не только на экипировку и медикаменты, но и на сугубо военные задачи, вот в чем вопрос. И он требует четкого ответа».

 

Не зникає з ефіру «Інтера» й побитий напередодні регіонал Нестор Шуфрич – цього разу він «не верит в намерения Арсена Авакова расследовать дело о его избиении. Он написал заявление в СБУ с просьбой возбудить уголовное дело и надеется, что Генпрокуратура возьмет это дело на контроль», - каже ведуча. «Мне хочется доверять Арсену Авакову, которого я знаю лично много лет. Но после того, как я видел и ощутил на себе действия одесской милиции, у меня есть определенное беспокойство, чтобы не сказать сомнение. Но постараюсь поверить. То, что Игорь Палица соврал, пусть остается на его совести, он прекрасно знает, что там произошло. Я его считаю мужиком, но видно, он таким перестал быть, когда сел в губернаторское кресло», - цитує «Інтер» Шуфрича, не надаючи слова згаданому Палиці.

 

Іще одна героїня замовного матеріалу – Юлія Льовочкіна, сестра співвласника «Інтера» та кандидатка від Опозиційного блоку. Завдяки їй, стверджують «Подробности», «мониторинговый комитет Парламентской Ассамблеи Совета Европы занялся проблемами аннексированного Крыма». «Впервые очень четко были сформулированы две важные вещи. Во-первых, Кабинет министров призвал отозвать Россию своих военных с территории Украины. Во-вторых, они впервые четко обозначили позицию о том, что аннексия Крыма является незаконной. Украина должна повернуться лицом к своим гражданам, проживающим на территории Крыма. На уровне Кабинета Министров, Президента, утвердить ее в Верховном Совете Украины. Должны четко сформулировать национальную политику по возврату Крыма», - розповідає Льовочкіна.

 

«Україна» не припиняє піарити Ріната Ахметова, попутно нарікаючи на добровольчі батальйони: «Десять грузовиков с гуманитарной помощью Рината Ахметова все-таки доедут до мирных жителей в зоне АТО. Гуманитарный штаб "Поможем" договорился с батальоном территориальной обороны "Айдар" в городе Счастье о том, что машины, задержанные бойцами, отпустят. Напомню, на прошлой неделе 10 грузовиков с помощью для почти 20 тыс. человек были задержаны в городе Счастье 24-м батальоном территориальной обороны "Айдар". Бойцы использовали их как защитное на территории Луганской ТЭС». Є у цьому випуску й чистий піар Ахметова та його доброчинності: «Фонд вывез 30 тысяч человек. Мы каждый день эвакуируем людей. Сегодня в семи направлениях, из разных городов, где идут бои. И в то же самое время при въезде в Донецк, Макеевку, Ясиноватую стоят очереди из машин, автобусов, которые возвращаются в Донецк. Возвращаются туда, где нет лекарств, где нет денег, где нет ничего для жизни»

 

Висвітлюючи віденський форум «Україна в Європі. Світ і розвиток», «Україна», ICTV та «Інтер» подали приблизно однаковий беззмістовний коментар співвласника телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа: «Нам надо самим дать ответ себе. Мы не можем быть площадкой. Мы не можем быть плацдармом. Мы можем быть только мостом. И то, что с нас сделали после, скажем, революции плацдарм, это не годиться для украинцев. И мне все равно, как они там оценивают – хорошо или плохо. Главное – выйти из этой ситуации». «Інтер», щоправда, додав до цього ще й коментар лідера Опозиційного блоку Юрія Бойка: «Оппозиция, которой мы являемся - мы получили полную поддержку. Они с пониманием отнеслись к тому, что мы представили и сказали, что, в общем-то, это разумный план, такого рода, как план Маршалла с участием европейских институтов». Подібні синхрони однозначно можна трактувати як приховану передвиборну агітацію.

 

«ТСН» «1+1» уже вдруге за тиждень критикує Олега Ляшка – цього разу його звинувачують у крадіжці авто. «Поплічники Олега Ляшка вкрали УАЗИК з міської лікарні Фастова – у цьому певні бійці АТО і волонтери міста, - каже ведуча. -  Кажуть, що кандидат у Верховну Раду від партії Ляшка Василь Сулима взяв машину на ремонт і обіцяв відвезти на фронт бійцям 72-ої бригади. Але коли цього не сталося, вояки звернулися із поясненнями до Ляшка. Нардеп обізвав їх тітушками і вимагав публічної розправи. Як за брехню Ляшка полетіли яйця, чому нардеп утикав від активістів Фастова під прикриттям охорони і чому його більше в місті бачити не хочуть, дивіться зараз».   Балансу думок немає.

 

Юлія Тимошенко, яку в попередні дні «підміняли» Надія Савченко та дочка Євгенія, цього разу мала бенефіс одразу на трьох телеканалах. Її цитує «Україна»: «Я думаю, що уряд, Президент, всі високопосадовці, Міністр оборони персональну відповідальність несуть за те, щоб наші патріоти, наші захисники були забезпечені всім необхідним». Приблизно те саме прозвучало на «Інтері»: «Я вражена просто тим, як українська влада, як держава ставиться до своїх захисників. Їх відправляють на фронти без всього, що їм необхідно. Як вдягнуті наші захисники, чим вони озброєні?». І на ICTV: «Кожна копійка сьогодні бюджету мусить повертатися не кланом на ПДВ, не в банки родини Януковича, як зараз відбувається, і не торгувати сьогодні українською зброєю на ліво, а все це мусить бути сконцентровано, всі ресурси, всі фінанси, вся наша техніка, вся зброя мусить бути сконцентрована і направлена для того, щоб наше військо могло боронити свою державу». Виправдатись військовому керівництву журналісти не дали, як і не деталізували закиди Тимошенко.

 

Партія Тігіпка у матеріалі «Подробностей» представила проект «Голос на виборах - право кожного». «И вот именно поэтому разработана "Сильной Украиной" листовка из семи шагов, что должен сделать человек, который хочет принять участие в этих выборах», - сказала заступниця Тігіпка Світлана Фабрикант. «Важливою новиною» від партії «Заступ» було виїзне засідання в село Омельник на Полтавщині. «Руководители 39 украинских сел договорились, их главной задачей будет административная реформа, при которой аграрии смогут сами распоряжаться местным бюджетом, а не ждать решений из Киева», - каже ведучий. І додає коментар члена «Заступу» Володимира Хоменка: «Під час проведення децентралізації саме найголовніше не лише передати повноваження, щоб сільська рада заробляла, витрачала і несла відповідальність за те, куди вона витрачає ці кошти». Обидва матеріали є відкритою політичною агітацією.

 

Олег Ляшко цього разу повівся нестандартно – став на захист Нестора Шуфрича: «Олег Ляшко стал на защиту активистов, которые вчера избили Нестора Шуфрича, - кажуть «Подробности». - Когда нет закона - действует так называемый закон Линча, - самосуд. А в том, что нет справедливости виноват министр внутренних дел Арсен Ававков, за которым тоже плачет мусорный контейнер - уверен Ляшко». І його цитата: «Аваков назвав маргінальними дебілами активістів, які побили Шуфрича. І сьогодні люди через люстрацію на смітник викидають регіоналів, а завтра викинуть Авакова і йому подібних, які, прийшовши на посади, забули, за що стояв Майдан». Коментар Шуфрича щодо побиття, яке третій (!) день залишається актуальним інформаційним приводом для низки каналів, з’явився й на ICTV: «Каждый имеет право высказаться свою точку зрения. Но никто не имеет права препятствовать в Этом. И если власть бессильна, мы найдем способ, чтобы довести нашу позицию до людей, которые 10 лет были вместе с нами».

 

«Подробности» відвели ще один матеріал близькому до співвласника «Інтера» Сергія Льовочкіна Опозиційному блоку, з великим синхроном Ларіна: «Оппозиционный блок считает, что необходимо безотлогательно провести люстрацию премьер-министра Украины Яценюка и председателя Верховной Рады Турчинова, - каже кандидат у депутати Сергій Ларін. - Почему? Потому что когда Яценюк принял страну, курс доллара был 8. Сегодня - почти 15. обнищали миллионы наших граждан. Когда Турчинов стал исполняющим обязанности президента Украины с Крымом, а закончил так сказать свою каденцию, когда страна была без Крыма, страна была с войной, которую назвали АТО. И мы получили десятки тысяч погибших и искалеченных наших граждан Украины. Причем, те просчеты, которые сегодня есть в стране, неумение руководить государством они списывают на войну и мы имеем сегодня многомиллиардные убытки. Что касается самого закона о люстрации. Мы считаем, что этот закон был принят беспрецедентным давлением Турчинова. Он не справедливо мешает миллионам наших граждан служить своему государству. И мы считаем, что виноват человек или не виноват, независимо это чиновник, госслужащий, бизнесмен или простой гражданин - за ним опеределять только суд».

 

На ICTV ньюзмейкером знову став тесть власника каналу - Леонід Кучма, який нагородив студентів-винахідників преміями від благодійного фонду «Україна». Принагідно розказавши журналістам, що думає про анексію Криму, про важливість авіаційного ринку тощо. «Після такого спілкування, ну так, на серці зовсім інше почуваєш ніж взагалі тому, що бачиш, що Україна має майбутнє через таку молоду пористь. Головне – коли подивишся на ті розробки», - каже Кучма в сюжеті. Інформаційний привід, обраний для цього матеріалу, є штучним.

 

У цей день центральні телеканали видали в ефір вісімнадцять матеріалів з ознаками замовності.

 

 

02 жовтня, четвер

 

Головною темою дня для більшості стала битва за Донецький аеропорт.

 

Натомість, «Інтер» знову дивує вибором першої теми: найважливішою подією дня «Подробности» вважають повалення ще одного пам’ятника Леніну у Кривому Розі. Тон матеріалу скорботний, адже «теперь мэрии придётся сосредоточиться на охране оставшихся Ильичей - а их в городе еще как минимум семь». Наступним іде сюжет про поваленого Леніна у Харкові, де невиправдано використали коментар Михайла Добкіна, кандидата в нардепи від Опозиційного блоку: «Будут и другие проблемы нематериального характера. Попытки помешать навести порядок. Ну, надеюсь, что милиция будет выполнять возложенные на нее гсударством функции и будет пресекать любые попытки помешать законному восстановлению памятника».

 

«Інтер» і надалі порушує стандарт відокремлення фактів від коментарів, даючи узагальнену негативну оцінку діям влади. «Реформ нет, ибо война мешает, говорит премьер. Зато ничего не мешает урезать зарплаты учителям, а не чиновникам, сидящим в Кабмине. Чей труд тяжелее и сколько он теперь стоит? Об этом подробнее мои коллеги из Закарпатской и Черновицкой областей», - каже ведуча «Подробностей».  Далі в цьому ж матеріалі: «А в министерстве образования фарисействуют вот так».

 

Аналогічні випади проти влади можна знайти й у наступному матеріалі: «Похоже, правительство решило похоронить отечественный химпром. Ликвидировать тысячи рабочих мест.Там не считают ни самих рабочих, ни их семьи. Как это умудрились сделать и кто кому враг?», «Собственного газа обоим предприятиям хватило бы ещё надолго. Полтора года назад управляющая компания закупила 5 миллиардов кубов топлива. И весь этот объем находится в государственных хранилищах. Правительство отдавать газ, по всей видимости, не собирается», «Последствия кабминовского постановления для химиков очевидны. Без газа зимой отрасли грозит катастрофа. Если до этого дойдет, возобновить работу предприятий удастся только к лету. Рабочие отрасли это понимают, и уже сегодня готовятся к массовым акциям протестов. И похоже, они не ограничатся привычными пикетами у здания Кабмина».

 

«Подробности» у сюжеті про другий день віденської конференції знову дають беззмістовний і популістський коментар свого співвласника Дмитра Фірташа: «Надо говорить, а не воевать, и надо политическим путём решать проблему мира, а не войной. Пока мы делаем акцент на войну, мы не делаем акцент на экономику. Надо обратить внимание на экономику, это очень важно для нас. Скоро пенсии будет нечем платить».

 

«Україна" знов розповідає про те, як добровольчий батальйон «Айдар» заважає добрим справам Ахметова, і про самі ці справи: «10 машин с гуманитарной помощью Рината Ахметова задержанные батальоном «Айдар» в городе Счастье, отпустили. Машины с помощью для 20 тысяч мирных жителей прибыли в Северодонецк. Расфасованные продукты доставят инвалидам, пенсионерам, многодетным и малообеспеченным семьям на Луганщине. С просьбой о помощи региону продуктами – в гуманитарный штаб "Поможем" Рината Ахметова обратились власти Луганской области. Одну машину – уже разгрузили в Счастье. Жителям города раздадут две тысячи продуктовых наборов»; «Мариупольцев, которые активно сотрудничают с гуманитарным штабом «Поможем», отметило руководство группы «Метинвест». Уже больше месяца полтысячи добровольцев помогают переселенцам и тем, кто оказался в плену войны. Несколько историй самоотверженности в нашем сюжете».

 

У матеріалі про мітинг шахтарів під Кабміном використаний синхрон кандидата в депутати від Опозиційного блоку Юрія Бойка: «Сегодня сложно называть иначе как вредительством, действие власти, которая абсолютно сознательно готовит из Украины повторение Алчевской трагедии. И вот эти протесты которые сегодня мы видим перед кабинетом министров, они как раз связаны с тем, что люди просто уже несколько месяцев не имеют на что жить». Кандидата в нардепи титрують як міністра топлива та енергетики 2010-2012 років, дезінформуючи глядачів про його теперішній статус.

 

 «Україна» знову повторює історію з кандидатом у нардепи і колишнім регіоналом Дмитро Шпеновим, який виграв суд і виборов право балотуватись в депутати: «Правового беспредела на сегодняшний момент в отношении кандидатов нету, - каже нардеп. - Потому, что если бы было такое решение, это по отношению к 302-м кандидатам в народные депутаты, так же могло быть применено это решение суда в качестве прецедента». Канал також запросив до студії представника Опозиційного блоку Олександра Долженкова; розмова мала суто агітаційний характер і була присвячена його досягненням у ВР нинішнього та планам на наступне скликання.

 

«ТСН» "1+1" уже вдруге  на тижні відстоює комерційні інтереси свого власника, нарікаючи на те, що держава змушує бюджетників відмовлятися від послуг «Приватбанку»: «Олексій не хоче показувати обличчя, бо боїться репресій з боку керівників. Він – працівник атомної електростанції в Енергодарі. Її співробітників уже змушують перейти на обслуговування із найбільшого комерційного "Приватбанку" в державний Ощадбанк. Два роки тому вони відстояли банківську установу – каже чоловік. Сьогодні визнають - тиск значно більший». Працівників «Енергоатому» також «переводять на державні банки із того ж таки "Приватбанку"». «В той самий час в Ірпені Державна податкова академія примудряється відмовитися від обслуговування в найбільшому в Україні "Приватбанку" на користь "Златобанку". Він, за інформацією інтернет-видання "Інсайдер", належить бізнесменові Леонідові Грушеву, близькому до оточення колишнього Президента-втікача Януковича», - закінчує сюжет «ТСН». Балансу позицій немає.

 

Продовжують «плюси» критикувати й Олега Ляшка, повертаючись до конфлікту на Вінниччині: «Головний радикал обіцяв їм (місцевим однопартійцям з Вінничини, - ТК) розділити досягнений успіх і надати місця в партійних списках. Але забув і про людей, і про ідеї, на які купилися його виборці. То ж тепер вінницькі активісти застерігатимуть від обману інших людей. Для цього вони об'єдналися у антикорупційну групу і започаткували сайт Антиляшко.сom.ua», - йдеться в сюжеті. Окрім коментарів двох колишніх радикалів, у матеріалі немає жодної іншої точки зору – загалом він виглядає як нагода засвітити адресу ресурсу, спрямованого проти Ляшка. Відразу після цього – ще один матеріал із негативом про лідера Радикальної партії: «А поки парламентарі чубилися, який закон прийняти, сам Олег Валерійович не гребував заробляти на перепродажу землі. У 2011-му Ляшко з соратниками продав комуністу Ігорю Калетніку майже два гектари лісу неподалік Києва. Зараз цю оборутку розслідує прокуратура Київської області. Ця детективна історія розпочалася на початку 2000-тих. Бучанська міська рада почала роздавати землю на вул. Рози Люксембург нібито всім охочим. Насправді землю отримували підставні особи сильних світу цього. Це жителька міста Бучі Тамара Сорока. Їй запропонували оформити на себе 10 соток землі». Вже традиційно «ТСН» обійшовся без коментарів Ляшка, порушивши стандарт балансу.

 

Юлія Тимошенко знов фігурувала на каналах «Україна», ICTV та «Інтер» із приблизно однаковим синхроном. «Защитить границы Херсонской области попросили представители местных добровольческих батальонов лидера «Батьківщини» Юлию Тимошенко, - кажуть «События». - Ведь рядом - оккупированный Крым, с большим количеством российской тяжелой техники у границ. Поэтому экс-премьер призвала украинское командование отправить на Херсонщину дополнительные базы регулярной армии». Реального інформаційного приводу для такої інформації не було – вона є передвиборним піаром.

 

На «Україні» та ICTV – прихована реклама Сергія Тігіпка: «Регионы должны иметь возможность оставлять у себя больше налогов и сборов, - посилається ведучий на лідера «Сильної України». - А для этого нужна децентрализация. Тогда всё будет по-другому в медицине, социалке и образовании. Тігіпко: «Они должны иметь возможность маневрировать теми налогами и сборами, которые и у них есть. Для того, чтобы предоставлять какие-то льготы инвесторам, чтоб создавать очень важные стимулы».

 

Далі  на "Україні"ще одне коротеньке повідомлення від новоствореної партії «Заступ»: «Партию "ЗАСТУП" официально зарегистрировали на внеочередных выборах в Верховную Раду Украины. Эта политическая сила считает, что единственная защищает аграриев и всех крестьян. И надеется на семь процентов». Таку ж інформацію подав ICTV.

 

На «Інтері» - відразу три заяви від представників Опозиційного блоку: Олександра Вілкула, Вадима Рабиновича та Юрія Бойка. Вілкул уважає, що з заборгованості держави у 85 млрд. гривень: «30 миллиардов - это замороженные деньги городских бюджетов, сельских бюджетов, это те деньги, которые должны были пойти на подготовку к зиме. "Оппозиционный блок" после избрания новой Верховной Рады сразу внесет пакет законов, которые поддержат промышленность и защитят рабочие места». Приблизно такого ж змісту був коментар Вілкула й на ICTV.

 

Рабинович вимагагає «возобновить работу независимой радиостанции "Рабинович - ФМ!"»: Пока там был юмор и ирония - его терпели. Как только появились новости - отключили. Без каких-либо законных оснований», - дає свою оцінку журналіст. Його думку розвиває сам Рабинович: «Я позвонил учредителям, с которыми у меня договор есть на долгое время, они отказываются. Сказали, ты знаешь, на нас так давили, что мы подали в Нацсовет и теперь вынуждены расстаться. Я говорю, а что случилось, ребята, у них, вы знаете, как в советское время, голос дрожит, нас слушают, говорят. Ну ты пойми, там есть политическая реклама, поэтому мы разорвали договор. Еще раз хочу сказать, ущемление свободы слова не приносило пользы никому, никогда. Начиная от Сталина и кончая Каддафи».

 

Юрій Бойко піклується про поселенців і їх дітей: «Детки уникальны! Они его все называют отцом. Они все чувствуют себя большей семьей. Здесь вы не увидите печальных глаз. Они все живые, здоровые, слава Богу. Если, не дай Бог, что-то случается, то батюшка всегда с ними», - каже кандидат в нардепи про настоятеля монастиря, який опікується переселенцями на Буковині.

Позитивний образ кандидата доповнює сам журналіст «Подробностей»: «Юрий Бойко давно опекает детский комплекс. Теперь вот хотят расширять - построить дополнительный корпус - реабилитационный. Тут хорошая энергетика, храм рядом. Это поможет детям. И здоровым, и инвалидам».

 

 «Подробности» приділяють увагу Олегові Ляшкові - розповідають про напади на агітаторів та кандидатів від Радикальної партії: «Последний случай произошёл в Ивано-Франковске минувшей ночью. Неизвестные подожгли автомобиль работника избирательного штаба Радикальной партии». Наведено коментар Ляшка: «Безумовно, що це сплановані акції. Можна легко здогадатися хто це робе. Бо ворогів в Україні двоє. Це зовнішня російська агресія і внутрішня – олігархи. Скільки б палаток не палили, скільки б не переслідували, скільки б провокацій не влаштували, ви нас не зупините і не злякаєте» -  і жодної іншої позиції.

 

 

3 жовтня, п’ятниця

 

Усі телеканали почали випуски новин із ситуації на Донбасі.

 

«Україна» не зраджує свою традицію щодня розповідати про доброчинність Ахметова у щонайменше двох матеріалах: «В Пролетарском районе Донецке открыли новый пункт выдачи помощи гуманитарного штаба при Фонде Рината Ахметова. Волонтеры уже успели раздать более 18 тысяч продуктовых наборов. В Буденовском районе нуждающимся передали более 16 тысяч. Напомню, с конца августа гуманитарный рейс Рината Ахметова доставил в зону АТО более 5 тысяч тон продуктов»; «Гуманитарный штаб при Фонде Рината Ахметова помогает ключевым лечебным учреждениям Донецка и области. Это медикаменты, питание, оборудование на общую сумму более 4-х миллионов гривен. Ценную посылку получили: областная травматологическая больница, донецкое областное территориальное медобъединение, региональный центр охраны материнства и детства. А еще Институт неотложной восстановительной хирургии имени Гусака. А в Донецке в ожоговый центр привезли оборудование, необходимое для сложных операций». Із кандидатів у депутати «Україна» цього дня піарить тільки Юрія Бойка, номер перший Опозиційного блоку, який розповідає про пенсії: «Будем их повышать на сумму падения национальной валюты гривны для того, чтобы люди могли хоть как-то прожить».

 

«Подробности» на «Інтері» дорікають владі небажанням давати гроші на житло родинам загиблих на Донбасі: «Их сыновья, мужья погибли в боях за Украину. Таких в Закарпатье 24 семьи. Почему Кабмин не выделяет для них положенные деньги на жилье, и почему именно их игнорируют сегодня, подробнее Марина Коваль». Коментарів військового командування і взагалі жодної відповіді на закиди «Інтера» в матеріалі немає.

 

Повертається в цьому випуску «Інтер» до дискредитації «Приватбанку» - як у червні та липні, намагаються показати незахищеність клієнтів цього банку від шахраїв: «Но вместо перевода Антон получил долг на миллион гривен. По его карте открыли кредит и сразу все сняли. Мошенники звонили с номера Приватбанка. Но там и слышать о краже не хотят. В банке говорят - он сам попросил взаймы». «Обкраденных клиентов Приватбанка - тысячи. Мошенники откуда-то получают секретные данные клиентов. Эти схемы работают уже не один год», - стверджує автор матеріалу. Про те, що він поговорив із «Приватбанком», може свідчити наступна цитата: «Но в "Привате" не видят ни проблемы, ни виновных, несмотря на то, что звонят мошенники из главного офиса банка в Днепропетровске. В милиции тоже разводят руками» - однак прямої або бодай непрямої мови представників банку в сюжеті немає.

 

Уперше у джинсовому передвиборному огляді «Подробностей» фігурує Блок Петра Порошенка: «В Блоке Петра Порошенко считают - власть толпы может уничтожить Украину. Политики и бизнесмены втягивают представителей Самообороны или батальоны в финансовые разборки и сведение счетов. А стране нужен - единый центр управления. Томенко за люстрацию, но понятную, принятую обществом. А не так называемую "народную". Мол, дошло уже до того, что даже конкуренты в округах "заказывают за определенную сумму, чтобы "пролюстрировать" своего соперника и победить на выборах». Є тут також  Сергій Тігіпко, який говорить про зміни в системі оподаткування.

 

 На ICTV подали іншу заяву Тігіпка з того самого круглого столу: «Наша держава потребує насамперед індивідуального плану порятунку великих підприємств, - перефразовує слова депутата журналіст. - На "круглому столі" під назвою "Врятувати промисловість" він разом з представниками великих промислових підприємств та галузевих об’єднань роботодавців обговорив найболючіші питання, які потребують негайних рішень. За словами народного депутата, промислові підприємств у глибокій кризі. Перш за все через некомпетентну політику уряду. На основі таких дискусій організатори створять антикризову програму і подадуть на розгляд до Кабінету міністрів України і нової Верховної Ради».

 

Також у «Подробностях» знову Юрій Бойко, який «говорил с жителями села Дедовщина, Фастовского района о проблемах насущных. О пенсиях - что на нее можно купить, и о том, что ее нужно индексировать. А провальную пенсионную реформу 11-го года вообще – отменить».  Його однопартієць Олександр Вілкул презентував у Брюсселі програму партії і просив «помочь Украине большим количеством европейских наблюдателей и не допустить срыва выборов. Рассказали и о насилии». «Европейские политики уже начинают понимать, что прикрываясь лозунгами и принципами демократии, к власти часто приходят экстремисты и радикалы. Если сегодняшняя власть поощряет избиения людей на улицах, сама нарушает законы, разрушает экономику, если они считают, что социальный лифт в виде черной маски и большой дубины является приемлемым, - это не европейские ценности». Вілкул уже не вперше піариться на показових заходах із декількома європейськими політиками, переважно лівими й проросійськими.

 

Також на «Інтері» партія «Заступ» - «пошел по городам и селам с программой "За родную землю", где расписали проблемы села и их решение». Популістські тези говорила лідер партії: «Ми дійсно хочемо заступитися за наших хліборобів. Ми хочемо перш за все заступитися за середній фермерський клас. Розвиток місцевого самоврядування, реального місцевого самоврядування, забезпечення децентралізації до самого низу, контроль над тим, щоб повноваження були дійсно розмежовані законодавчо - це один із основних пріоритетів політичної партії "Заступ"». Фігурує в цьому випуску «Подробностей» і кандидат від Опозиційного блоку Нестор Шуфрич, який дає загальну оцінку діям влади на Донбасі.

 

Новий джинсовий персонаж новин ICTV – дотепер невідома партія «Сила і честь», яка пропонує долати корупцію в Україні завдяки політичній волі і смертній карі: «Сила і честь" критикує чинну владу. Тут не бачать з часів Помаранчевої революції жодних змін в країні. Партія пропонує реформи в оподаткуванні, підтримці малого бізнесу, охороні здоров’я, шкільного патріотичного та фізичного виховання. Серед виборчих гасел є й просте і зрозуміле – повернути в усі школи обов’язкову склянку молока. Проте головне – це боротьба з корупцією, величезне гальмо будь-яких реформ та добрих починань. Маніфест "9 кроків з подолання корупції" передбачає суворі засоби боротьби аж до смертної кари».

 

А тим часом «ТСН» - уже традиційно – викриває Олега Ляшка. Цього разу йдеться про родину голови Радикальної партії: «Кримінальна спадковість Олега Ляшка – мати політика сиділа у в’язниці, а сам Ляшко писав доноси на своїх інтернатівських вихователів. Нові факти у біографії радикала справді шокують». Далі в матеріалі доходять до того, що порівнюють Ляшка з Януковичем. Таким чином, доводиться констатувати, що «1+1», який ще три місяці тому утримувався від повномасштабної участі в олігархічній війні, з наближенням виборів перейняв методи опонентів і активно займається чорним піаром проти політиків, наближених до Сергія Льовочкіна.

 

 

4 жовтня, субота

 

На вихідних замовних матеріалів у новинах відчутно меншає, не здає позицій лише «Інтер». У суботньому випуску – прихована реклама відразу шести кандидатів у депутати. Валерій Хорошковський із «Сильної України» обіцяє: «Мы в любом случае децентрализацию проведем, регионы получат и полномочия и собственное бюджетное ассигнование. Но скорее всего это уже будет после того, как придет новый парламент». Юлія Тимошенко відвідала сиріт Донбасу, яких намагались вивезти до Росії, й похвалила їх: «Вони вже настільки дорослі, що вони можуть малювати війну, вони розуміють, що таке війна, і вони всі розмови, коли з ними зустрічаєшся, ведуть про мир, про щастя, про батьків, яких у них вже зараз немає». Джинсу аналогічного змісту в суботу можна було побачити також у «Фактах» ICTV та «Событиях» каналу «Україна».

 

У «Подробностях» представниця Опозиційного блоку Тетяна Бахтєєва піариться у Фастівському ліцеї-інтернаті, вітаючи педагогів із днем учителя: «В Донецке война, разрушаются здания, учебные заведения, разрушены школы. Очень большое количество детей выехало с родителями, а те, кто остался, очень ждали первого сентября, но двери были закрыты». Аналогічний замовний матеріал дала й «Україна». 

 

Також на «Інтері» можна було побачити приховану рекламу партії «Заступ». І Олега Ляшка, який у черговий раз вирушив на фронт. «Інтер» навів нецензурний коментар лідера Радикальної партії: «Всі, хто розказує, що нєхєр захищати той Донбас, для чого ми його там захищаємо, ми не Донбас захищаємо, ми свою рідну землю захищаємо. Бо якщо ми не зупинимо їх на Донбасі – вони прийдуть у Львів, у Закарпаття, у Київ».

 

Окрім прихованої реклами, була у «Подробностях» і неприхована – Юрій Бойко просто в межах випуску новин звернувся до виборців: «Уважаемые Украинцы. Наша страна все больше погружается в экономическую и социальную пучину. Растут цены, падает национальная валюта, обесцениваются годами накопленные сбережения людей. По улицам городов и сел ходят вооруженные банды, которые вершат произвол. "Опозиционный блок" берет на себя ответственность возродить страну, защитить людей, поддержать слабых и восстановить инфраструктуру городов и сел от разрушения». Це пряме порушення Закону України «Про рекламу», що забороняє рекламу в інформаційних програмах. Сподіваємось, на нього зверне увагу Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, вповноважена карати мовників за порушення законів.

 

 

Висновки

 

З наближенням виборів у новинах центральних телеканалів – «Інтера», «1+1», ICTV та «України» - зростає кількість замовних матеріалів. Антилідером цієї тенденції є телеканал «Інтер», який на цьому тижні видав в ефір 47 матеріалів із прихованою передвиборною агітацією. Другий – «Україна» (27 випадків джинси), третій – ICTV (16). У «ТСН» каналу "1+1" було зафіксовано сім таких випадків, переважно це прояви війни проти Олега Ляшка. У новинах СТБ, 5 каналу та Першого національного матеріалів, що мають явні ознаки замовності, не виявлено. Хоча й ці канали подекуди відходять від стандартів інформаційної журналістики, порушення є значно менш тяжкими та системними.

 

Втім, варто згадати про один прикрий виняток – спецпроект СТБ 3 жовтня «Донецька правда: по той бік війни». У цьому розлогому сюжеті з Донецька СТБ порушив одну з головних заповідей цивілізованих медіа – не давати терористам можливості звертатись до аудиторії в телеефірі. Олександр Захарченко, який називає себе прем’єр-міністром так званої Донецької народної республіки, в матеріалі звертається до українських телеглядачів і озвучує свої вимоги та наміри. Ймовірно, цей матеріал став наслідком домовленостей між Захарченком та Леонідом Кучмою, тестем власника СТБ Віктора Пінчука, що ведуть переговори у Мінську. Відбілювання лідера терористів, створення йому позитивного образу є грубим порушенням журналістської етики.

 

Що ж до політичних сил, то найчастіше в замовних матеріалах фігурує Опозиційний блок, «акціонерами» якого є власники як «Інтера», так і «України». За цей тиждень в ефірі трьох телеканалів – «Україна», «Інтер» та ICTV – вийшло близько 25 матеріалів із прихованою агітацією за цю політичну силу. Вслід за ними – «Батьківщина» (12 матеріалів) та особисто Рінат Ахметов (10 матеріалів на каналі «Україна»). Також частими гостями джинсових блоків у теленовинах є партії «Сильна Україна» та «Заступ». Найчастіше героями джинсових матеріалів стають Юрій Бойко, Юлія Тимошенко, Олександр Вілкул, Сергій Тігіпко, Вадим Рабинович і Михайло Добкін.

 

Автори: Отар Довженко, Ірина Андрейців

 

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» за підтримки Ради Європи. Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

 

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору Ради Європи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
podrobnosti.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
687
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду