Телеканали завзято допомагали Королевській компрометувати авторитетних соціологів

19 Жовтня 2012
1916

Телеканали завзято допомагали Королевській компрометувати авторитетних соціологів

1916
Позов партії «України – Вперед!» проти фонду «Демократичні ініціативи» та КМІСу всі телеканали, окрім «Інтера», подавали з грубим порушенням балансу думок та за єдиним лекалом. Передвиборний моніторинг теленовин загальнонаціональних каналів, 8–13 жовтня 2012 року
Телеканали завзято допомагали Королевській компрометувати авторитетних соціологів

«Телекритика» здійснює щотижневий моніторинг теленовин на загальнонаціональних каналах у рамках меморандуму «Відкриті новини заради чесних виборів». Результати моніторингу публікуватимуться протягом передвиборного місяця.

У цьому моніторингу досліджуються основні вечірні випуски новин телеканалів – підписантів Меморандуму – саме ті, які йдуть в ефір у прайм-таймі й мають найбільшу аудиторію протягом дня. Досліджуються такі загальноукраїнські та мережеві канали:

Перший національний (випуск о 21:00),

«Інтер» (випуск о 20:00),

СТБ (випуск о 22:00),

Новий канал (випуск о 19:00),

ICTV (випуск о 18:45),

5-й канал (випуск о 19:00),

«Україна» (випуск о 19:00).

Моніторинг проводиться за розшифровками ефірів, зробленими ТОВ «БТЛ-Про».

У моніторингу аналізується висвітлення чи замовчання каналами окремих важливих тем або окремих фактів чи думок, які є важливими при висвітленні цих важливих тем. Орієнтиром для цього слугують інформаційні стрічки двох інформагенцій – «Інтерфакс-Україна» та УНІАН.

Моніторинг здійснюється щотижня. Його розбито на три розділи:

передвиборна тематика (всі теми, які безпосередньо стосуються виборів),

важливі теми дня (теми, які складають інформаційну картину дня і які окремими каналами висвітлювалися з порушеннями стандартів),

прямий піар влади (матеріали, які позитивно показують владу, але в яких задля цього порушено стандарти інформаційної журналістики).

Основним об’єктом дослідження моніторингу є порушення журналістами (ведучими випусків і репортерами – авторами сюжетів) основних стандартів інформаційної журналістики:

балансу думок,

відокремлення фактів від думок,

достовірності інформації,

повноти подачі інформації,

точність інформації.

Повний опис методики дивіться у прикріпленому файлі.

Другий тиждень дії Меморандуму вніс суттєві зміни в редакційну політику принаймні деяких телеканалів. Зазначимо їх у короткому резюме.

Тенденція 1. Позитивні зміни щодо розширення кола передвиборних тем на каналах «Інтер» та ICTV

Лише «Інтер», ICTV і 5-й канал повідомляють:

«Евросоюз выражает обеспокоенность в связи с отсутствием равного доступа к масс-медиа всех участников избирательного процесса в Украине

“Интер”, 20:00, 12.10.2012

СТУДИЯ: Евросоюз выражает обеспокоенность в связи с отсутствием равного доступа к масс-медиа всех участников избирательного процесса в Украине. Об этом идет речь в совместном заявлении еврокомиссара по вопросам расширения Штефана Фюле и верховного представителя ЕС по иностранным делам Кэтрин Эштон. Также они приветствуют заявление украинских властей о готовности тесно сотрудничать с наблюдателями и гарантировать, что выборы пройдут в соответствии с международными стандартами.

СИНХРОН: Кэтрин Эштон, верховного представителя ЕС по иностранным делам: "Парламентские выборы, которые состоятся в Украине 28 октября, станут лакмусовой бумажкой для подтверждения демократических амбиций Украины. Все партии и кандидаты должны иметь возможность воспользоваться преимуществами единых правил игры и благоприятных условий на выборах"».

«Європа закликає українську владу дослухатись до рекомендацій місії спостерігачів ОБСЄ

ICTV, 18:45, 12.10.2012

СТУДІЯ: Європа закликає українську владу дослухатись до рекомендацій місії спостерігачів ОБСЄ на парламентських виборах. Про це йдеться у спільній заяві представника ЄС із питань зовнішньої політики Кетрін Ештон та єврокомісара з питань розширення та політики сусідства Штефана Фюле. У Євросоюзі вкотре наголошують: парламентські вибори стануть лакмусовим папірцем щодо демократичних перетворень в Україні. І закликають нашу владу вжити заходів для збалансованого висвітлення виборчого процесу у ЗМІ. Також ЄС наголошує: українська влада має негайно забезпечити прозорість діяльності Центральної виборчої комісії, щоб з’ясувати питання зі складом окружних виборчих комісій».

«Євросоюз закликає владу України вирішити проблеми рівного доступу кандидатів до ЗМІ

5 канал, 19:00, 12.10.2012

СТУДІЯ: Євросоюз закликає владу України вирішити проблеми рівного доступу кандидатів до ЗМІ і прозорості у діяльності Центральної виборчої комісії. Спільну заяву оприлюднили верховний представник ЄС Кетрін Ештон та комісар Штефан Фюле. Вони вимагають забезпечити збалансоване висвітлення в медіа. Автори заяви привітали рішення українського уряду співпрацювати з місією спостерігачів ОБСЄ і закликали звернути увагу на їхні попередні висновки».

Лише «Інтер» повідомив таке:

 

«Эксперты отмечают неравномерное представление партий на телеэкранах страны

“Интер”, 20:00, 12.10.2012

СТУДИЯ: Почти месяц назад шесть ведущих телеканалов страны, среди которых и "Интер", подписали меморандум, в котором обязались подавать открытую, сбалансированную и непредвзятую информацию о парламентских выборах. А также предоставлять политсилам равный их рейтингу доступ к эфиру. За соблюдением этих обязательств следит группа независимых экспертов, среди которых Институт массовой информации и интернет-ресурс "Телекритика". Инициатор проекта – международный фонд "Возрождение". Под его эгидой создан специальный Наблюдательный совет.

Наталья Лигачева, шеф-редактор интернет-сайта "Телекритика": "На телеэкранах Украины представленность партий, которых мы условно относим к партиям власти, больше, чем оппозиции, Объединенной оппозиции в частности. Но ситуация на последней неделе – она несколько улучшается на некоторых телеканалах. В частности, на телеканалах "Интер" и ТРК "Украина", по нашим наблюдениям, сейчас появилось немного больше информации о той же Объединенной оппозиции или о той же партии "УДАР"».

Лише «Інтер» і 5-й канал повідомляють про таке:

 

«Партия "Собор" отозвала свой список кандидатов в народные депутаты

“Интер”, 20:00, 13.10.2012

СТУДИЯ: Одним участником выборов стало меньше. Партия "Собор" отозвала свой список кандидатов в народные депутаты. Такое решение принято на сегодняшнем съезде. Партийцы сделали вывод из прогнозов социологов, согласно которым "Собор" не преодолевает 5% барьер. Лидер "Собора" Павел Жебривский заявил: "Партия снимается с выборов, чтобы не отбирать голоса у оппозиционных сил, у которых есть шансы взять проходную планку". При этом "Собор" не будет отзывать своих кандидатов по мажоритарным округам».

«Українська платформа "Собор" зняла свій список з виборів

5 канал, 19:00, 13.10.2012

СТУДІЯ: Українська платформа "Собор" зняла свій список з виборів. Таке рішення ухвалили на з'їзді партії у Києві. Рішення ухвалено через те, що, згідно із соцдослідженнями, партія не долає 5% бар'єр для проходження у Верховну Раду. "Собор" закликав інші політичні сили, які називають себе опозиційними і не долають виборчий бар'єр, зняти своїх кандидатів. Лідери партії закликали прихильників "Собору" підтримати на виборах опозиційні сили з більшим рейтингом. При цьому "Собор" не має наміру відкликати своїх кандидатів у мажоритарних округах.

СИНХРОН: Павло Жебрівський, лідер Української платформи "Собор": "Враховуючи загрозу для України, для незалежності України ми прийняли рішення, щоб жоден голос не пропав, не попав у корзину до провладних партій – ми прийняли рішення зняти з виборчих перегонів список і закликати наших прихильників голосувати за ту опозиційну політичну силу, яку вони вважають для себе найбільш можливою".

СИНХРОН: Віталій та Дмитро Капранови, письменники: "Коли ми в'язалися у цю свару – ми одразу дали присягу, що у випадку, якщо ми не наберемо критичної маси голосів, то ми знімемось, щоб не відтягувати голоси у опозиції. І мається на увазі не у об'єднаної опозиції, а у тих, хто проти влади"».

Лише ICTV повідомляє:

«УДАР та "Батьківщина" визначать одного кандидата по мажоритарних округах

ICTV, 18:45, 13.10.2012

СТУДІЯ: Лідер партії УДАР Віталій Кличко заявляє, що готовий сформувати уряд, як домовиться з "Батьківщиною". Така заява прозвучала нині на його прес-конференції у Дніпропетровську. Представники "Батьківщини" підтримали ініціативу УДАРу у кожному мажоритарному окрузі визначити одного кандидата від демократичних сил, якого підтримає більшість людей. Таким чином Кличко хоче завадити перемозі провладних політиків, а імена узгоджених кандидатів, каже, оголосять у найближчі два дні. Політик пояснює, що "Батьківщина" та УДАР вже провели спільні соціологічні дослідження і вийшли на фінальну стадію переговорів.

СИНХРОН: Віталій Кличко, лідер партії УДАР: "Объединенная оппозиция согласилась на наше предложение определять кандидатов не в кулуарных договоренностях, а по поддержке избирателей"».

Лише ICTV і 5-й канал повідомляють:

 

«США вимагають негайного звільнення Юлії Тимошенко

ICTV, 18:45, 12.10.2012

СТУДІЯ: Сполучені Штати Америки вимагають негайного звільнення Юлії Тимошенко. Про це у листі до опозиціонерки заявила державний секретар США Гіларі Клінтон, – стверджує прес-служба "Батьківщини". Лист надійшов напередодні, у річницю судового вироку у газовій справі проти колишньої прем’єрки. Клінтон також наголосила, що США продовжують підтримувати демократичні прагнення українського народу та уважно спостерігають за ситуацією навколо виборів».

«Гілларі Клінтон вимагає негайного звільнення Юлії Тимошенко

5 канал, 19:00, 12.10.2012

СТУДІЯ: У студії – Ігор Татарчук. Негайно звільнити Юлію Тимошенко вимагає у своєму листі держсекретар США Гілларі Клінтон. Щоправда, кореспонденцію адресовано самій опозиціонерці. У листі Клінтон наголосила на необхідності звільнення як самої екс-Прем’єрки, так і членів її уряду, – йдеться на сайті "Батьківщини". Переслідування екс-урядовців держсекретар назвала політично вмотивованими та такими, що підривають стосунки з США і демократію України. Лист Гілларі Клінтон відправила напередодні – в річницю винесення вироку екс-Прем’єрці у "газовій" справі. Клінтон запевнила: Сполучені Штати пильно стежитимуть за ситуацією перед парламентськими виборами».

Треба також зауважити досить збалансоване подання телеканалами «Інтер» та ICTV теми, вочевидь вигідної владі та невигідної опозиції. Мова про презентацію в Берліні книжки «Аферистка.Справа Тимошенко».

12 жовтня (п’ятниця):

«В Берлине презентовали книгу о деле Тимошенко

“Интер”, 20:00, 12.10.2012

СТУДИЯ: "Фиглярка. Дело Тимошенко". Книгу с таким названием сегодня презентовал в Берлине ее автор – немецкий журналист и публицист Франк Шуманн. По словам писателя, взяться за работу его вынудило одностороннее освещение в местных СМИ событий вокруг опального украинского политика. При том, что сам Шуманн с Тимошенко лично ни разу не встречался.

РЕПОРТАЖ: Автор: Валентина Левицкая. О том, что в октябре увидит свет книга немецкого журналиста об украинском экс-премьере, было известно задолго до презентации. Интерес к своей работе автор подогревал тем, что обещал дать альтернативную оценку деятельности Юлии Тимошенко на государственных постах и процесса над ней. Ведь в Германии традиционно симпатизируют "леди Ю" и считают ее политической узницей. Однако на сегодняшнюю пресс-конференцию Франка Шуманна пришло всего несколько журналистов.

СИНХРОН: Франк Шуманн, публицист: "Я заметил, что СМИ в унисон изображали госпожу Тимошенко идолом демократии. И тогда, как журналист, я сказал себе, что хочу сам во всем разобраться. А выход книги накануне выборов – чистое совпадение. Я даже не знал, что в Украине осенью будут выборы".

РЕПОРТАЖ: Чтобы получить объективную, по его мнению, картину, Шуманн собирал информацию 3 месяца. Летом приезжал в Украину, встречался с работниками прокуратуры, тюремщиками, врачами и сокамерницами экс-премьера. Но вот с самой героиней своей книги – автору поговорить не удалось.

СИНХРОН: Франк Шуманн, публицист: "Я подал запрос, но мне не разрешили, объяснив, что это не пойдет на пользу ее лечению. Никогда с ней не говорил, но все, что она может сказать, я могу прочесть в немецких газетах".

РЕПОРТАЖ: Новое издание о Тимошенко уже выставлено на стендах крупнейшей в мире книжной выставки во Франкфурте. Соратники экс-премьера читали пока только отзывы о книге, но уверены: это политический заказ оппонентов.

СИНХРОН: Остап Семерак, народный депутат Украины фракция БЮТ – Батькивщина: "Очевидно, в нього є сформоване бачення без позиції Тимошенко. І, звичайно, це є однобока річ. Тому я більше схильний думати, що це є виборча технологія. На Заході, до речі, це вже не перший раз використовується така технологія представниками українських політичних сил".

РЕПОРТАЖ: Появление книг об известных политиках накануне выборов – явление не новое, подтверждают политтехнологи. Разоблачающие или создающие их героический облик – такие публикации способны незначительно повлиять на симпатии избирателей. Однако, эта книга о Тимошенко рассчитана исключительно на европейских читателей, считает политтехнолог Денис Богуш.

СИНХРОН: Денис Богуш, политтехнолог: "Это исключительно для влияния на мнение в Европе. Потому как сейчас огромный вопрос с легитимизацией выборов в Украине, и эта лигитимизация связана непосредственно с делом Тимошенко, с Тимошенко в принципе, и для того, чтобы как-то лигитимизировать, я думаю, это удар по имиджу Тимошенко в Европе".

РЕПОРТАЖ: И хотя книга предназначена немецким читателям, Франк Шуманн сообщил, что к нему уже обратилось некое киевское издательство, которое хочет опубликовать украиноязычную версію».

«У Франкфурті-на-Майні представили книжку "Аферистка. Справа Тимошенко"

ICTV, 18:45, 12.10.2012

СТУДІЯ: На міжнародній книжковій виставці у Франкфурті-на-Майні сьогодні представили нову книгу німецького публіциста Франка Шуманна зі скандальною назвою "Аферистка. Справа Тимошенко". Ще до виходу в світ ця праця викликала неабиякий резонанс, оскільки це перша книга на Заході, яка відображає критичний погляд на постать колишньої української прем’єрки. Автор наголошує, що в німецькій пресі надто багато позитивних і однобоких статей про українську опозиціонерку. Тому він захотів написати щось кардинально протилежне. І влітку Шуманн відвідав київське СІЗО, Качанівську колонію та клініку, де нині лікується Тимошенко, поспілкувався з керівниками Генпрокуратури, пенітенціарної служби та багатьма іншими людьми, і написав свою працю.

СИНХРОН: Франк Шуманн, публіцист: "Я був незадоволений висвітленням справи Тимошенко німецькими газетами, тому вирішив розібратися сам і поїхав в Україну. Книгу написав за 3 місяці. Зустрічався з багатьма людьми. Її доля дуже цікава. Юлія Тимошенко починала з 5 тисяч рублів як власниця відеосалону, а потім оперувала сотнями мільйонів доларів".

СТУДІЯ: У БЮТ – "Батьківщині" виходом такої книжки не здивовані. Кажуть, її автор має доволі сумнівну репутацію в Німеччині, бо він відкритий прихильник комунізму і, начебто, має доволі потужних фінансових покровителів, зокрема і в Україні, адже без підтримки нашої влади потрапити до усіх закритих тюремних закладів він би не міг, – вважає депутат-опозиціонер Остап Семерак.

СИНХРОН: Остап Семерак, народний депутат України, фракція БЮТ – Батьківщина: "Це виглядає як політична технологія напередодні виборів. Книжка очевидно не може заслуговувати на об’єктивність. Ми будемо захищати нашого лідера. І методи можуть бути різні: починаючи від судових звернень, закінчуючи до політичних якихось дій"».

Тенденція 2. Краще дотримання стандарту надання рівного доступу різним політичним силам до телеефіру водночас супроводжується грубими порушеннями стандартів професійної журналістики

Очевидною тенденцією аналізованого тижня є також те, що на телеканалах – учасниках Меморандуму з’явився більший плюралізм у представленні позицій різних політичних сил.

Наприклад, 8 жовтня низка телеканалів надали слово опозиційним лідерам:

«Огляд передвиборних подій

Перший національний, 21:00, 08.10.2012

РЕПОРТАЖ: Ухвалити Кодекс економічного розвитку замість чинного Податкового обіцяє об'єднана опозиція "Батьківщина". Про це заявив голова ради об'єднаної опозиції у Херсоні. За словами Арсенія Яценюка, реформа податкової системи дозволить вже на першому етапі збільшити мінімальний прожитковий мінімум до 2400гривень. Тоді на його основі вдасться перерахувати мінімальну зарплату. Кодекс економічного розвитку сприятиме створенню нових робочих місць, а ще допоможе наповнити бюджет. Ці кошти підуть на реалізацію соціальних програм.

СИНХРОН: Арсеній Яценюк, голова ради Об'єднаної опозиції ВО "Батьківщина": "Для нас завдання в рамках нашої соціальної економічної політики – це створити робочі місця, дати можливість людям заробляти, дати можливість людям працювати. В рамках нашої економічної програми ми скасуємо Податковий кодекс, це наше перше і основне завдання. Ми скасуємо в Україні 135 податків, які сьогодні сплачує українець, і введемо Кодекс економічного розвитку, де будуть платити тільки 7 податків"».

«Кличко призывает проверить свои данные в списках избирателей

“Интер”, 20:00, 08.10.2012

СТУДИЯ: Проверить свои данные в списках избирателей призывает украинцев лидер партии УДАР Виталий Кличко. Для этого нужно прийти в участковые комиссии и сверить, правильно ли написаны фамилия, имя, отчество и адрес регистрации. А в Комитете избирателей Украины советуют поторопиться, ведь по новому закону о выборах внести существенные правки в списки можно не позднее, чем за пять дней до голосования.

СИНХРОН: Виталий Кличко, лидер партии УДАР: "Мені пришлють запрошення, але тим не менш – я хочу прийти і перевірити наявність імені Кличко в списках. Тому що це дуже важливо – захистити, щоб не було маніпуляцій, щоб не було сюрпризів в останній день голосування".

СИНХРОН: Александр Черненко, председатель правления комитета избирателей Украины: "Якщо комісія бачить, що ця людина, але там буква неправильна, або дата народження неправильна, вона на дільниці може ці технічні опечатки внести. Якщо людини в списку нема, а вона приходить з паспортом, з реєстрацією і показує, що я ось тут живу – то члени комісії не мають права вносити її в списки виборців у день голосування"».

«Кличко закликав виборців перевірити свої дані у списках

СТБ, 22:00, 08.10.2012

СТУДІЯ: Вже від сьогодні в Україні можна перевірити свої дані у списках виборців. А до кінця тижня у кожній поштовій скриньці мають з'явитись запрошення на вибори. Якщо ваші дані написано з помилками або їх взагалі немає у списках, це можна виправити прямо на виборчій дільниці. Але вже за два тижні вносити зміни можна буде лише через суд.

СИНХРОН: Віталій Кличко, лідер партії УДАР: "З сьогоднішнього дня кожен з виборців може прийти і перевірити своє ім'я у списках виборів. Це дуже важливо. Дуже важливо для того, щоб не було маніпуляцій, щоб в останній день не сталось так, що вашого імені там немає. І в цьому напрямку я закликаю бути дуже уважним зробити все, щоб наш вибір не вкрали, як це робили уже багато разів"».

«Кличко закликає виборців перевірити свої прізвища у списках

Новий канал, 19:00, 08.10.2012

СТУДІЯ: Перевірити свої прізвища у списках виборців на дільницях закликає Віталій Кличко. Про це лідер УДАРу заявив у Хмельницькому після спілкування з людьми. Він зауважив, що захист результатів виборів починається задовго до дня голосування, а саме волевиявлення залежать від активності та громадянської позиції українців.

СИНХРОН: Віталій Кличко, лідер партії УДАР: "Це дуже важливо для того, щоб не було маніпуляцій, щоб в останній день так не сталось, що вашого імені там немає. І у цьому напрямку я закликаю бути дуже уважним, зробити все, щоб наш вибір не вкрали, як це робили вже багато разів"».

«Віталій Кличко закликав українців перевірити свої дані у виборчих списках

ICTV, 18:45, 08.10.2012

СТУДІЯ: Віталій Кличко закликав українців прийти на виборчі дільниці і перевірити, чи є їхні прізвища в списках виборців. Лідер УДАРу зауважив, що захист результатів виборів починається задовго до дня голосування, і чесність перегонів багато в чому залежить від громадянської позиції всіх українців. Тому протидіяти фальсифікації треба разом. Віталій Кличко залучатиме до захисту прозорих виборів міжнародних спостерігачів, представників громадських організацій, журналістів і всіх свідомих громадян. Кандидат також нагадав, що нині триває процес узгодження єдиних кандидатів від опозиції на мажоритарних округах. Адже УДАР розраховує на об’єднання опозиційних сил вже в новому парламенті.

СИНХРОН: Віталій Кличко, лідер партії УДАР: "Кожен з виборців може прийти і перевірити своє ім’я в списках виборців. Це дуже важливо. Дуже важливо для того, щоб не було маніпуляцій, щоб не в останній день так сталося, щоб вашого імені там немає"».

Такі приклади можна знайти й у матеріалах наступних днів тижня. Але, по-перше, як цього дня, так і наступних жоден із телеканалів не повідомив про такі важливі ПОДІЇ (а не заяви), пов’язані з опозицією (приклади знову з 8 жовтня):

У Святошинському районі Києва невідомі жорстоко побили двох агітаторів партії УДАР

У Маріуполі жорстоко побито агітатора партії УДАР

Лише 5-й канал повідомляє таке:

МВС порушило кримінальну справу за фактом побиття журналістки і кандидатки в депутати Чорновол

По-друге, всі ці матеріали мають ознаки порушень стандартів інформаційної журналістики. Найгрубішими є порушення стандартів балансу думок, відокремлення фактів від думок і достовірності подачі інформації.

Ось як виглядає підсумкова таблиця кількості матеріалів про політичні сили, в яких не дотримано журналістських стандартів:

На тижні з 8 по 13 жовтня канали згадували в коротких формах (усне повідомлення плюс синхрон) та надавали слово таким кандидатам у депутати чи представникам політичних сил (цифра – кількість матеріалів за тиждень):

Кандидат чи політична сила

Перший

«Інтер»

СТБ

Новий

ICTV

5-й

«Україна»

«Україна – Вперед!»

2

1

2

2

2

КПУ

2

1

1

2

2

Кандидат Калетнік

2

2

Кандидат Супрун

2

Кандидат Фельдман

2

Кандидат Горбаль

1

Партія Ляшка

1

Кандидат Третьяков

1

«Свобода»

1

1

ОО «Батьківщина»

3

2

2

2

УДАР

3

2

1

4

1

Отже, найбільше подібних матеріалів – на Першому каналі. Найменше – на 5-му й «Україні». Відносно збалансовано за кількістю подають такі матеріали від опозиційних і псевдоопозиційних сил «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV. Можна констатувати, що на останніх чотирьох каналах картина відчутно змінилася порівняно з вереснем, що, знову підкреслимо, не завадило цим каналам незмінно порушувати стандарти в матеріалах передвиборної тематики.

Приклади:

8 жовтня (понеділок):

«Огляд передвиборних подій

Перший національний, 21:00, 08.10.2012

РЕПОРТАЖ: У майже півсотні осель на Вінниччині з'явиться тепло. У Серебрії Могилів-Подільського району завершили будівництво газогону. Опалення у будинках отримають майже три тисячі жителів. Газифікації тамтешня громада домагалася декілька років. Але прокласти трубу вдалося лише тепер за підтримки благодійного фонду "Батьківська земля". У рамках реалізації інфраструктурних проектів "Батьківська земля" насамперед намагається підтримувати активні місцеві громади, – пояснила ініціатор створення фонду Оксана Калетник.

СИНХРОН: Оксана Калетник, ініціатор створення Благодійного фонду "Батьківська земля": "Для того, щоб рухалась справа, чи щоб ідея перетворювалась на виконане завдання, чи, як кажуть, гарна ідея ставала матеріалізованою в нашому світі, треба небайдужість і активність. Які можуть сьогодні інститути застосовані? Перш за все, громадські організації, які можуть бути осередком отаких от громадських ініціатив».

«Сучасну комунальну вигоду нарешті отримало одне з найбільших сіл Вінниччини – Серебрія

ICTV, 18:45, 08.10.2012

СТУДІЯ: Надворі не 19 століття, а газ у домівках для деяких українців ще досі диво. Днями сучасну комунальну вигоду нарешті отримало одне з найбільших сіл Вінниччини – Серебрія. Газифікація сюди йшла кілька років. Через віддаленість села на проект не вистачало грошей. Але врешті завдяки об’єднаним зусиллям обласної влади, доброчинців і громади все вдалося.

РЕПОРТАЖ: Автор: Людмила Цимбалюк. В одному з найбільших сіл Вінниччини, Серебрії, неабияке свято – у домівках нарешті з’явилося блакитне паливо.

СИНХРОН: Місцевий житель: "Это, видите, труба идет. Вот это вот последняя точка, куда должен придти газ".

РЕПОРТАЖ: Ця підстанція полегшить життяпонад двом сотням родин. (не співпадає цифра з озвученою на Першому каналі)До кінця тижня запрацює ще 5 установок. Вони забезпечать газом понад 3 тисячі селян. І хоча нині це – недешеве задоволення, люди неабияк задоволені.

СИНХРОН: Марія Маковійчук, жителька с. Серебрії: "Ми вже давно хочемо цього газу. І стрімимося, щоб у нас був газ. Ми теж хочемо жити гарно, щоб ми прийшли з роботи, підпалили газ, і щоб ми не палили ті груби".

РЕПОРТАЖ: Проект газифікації був досить масштабний. Його здійснювали у кілька етапів, як і саме фінансування. За 3 роки з державного бюджету на проведення газогону виділили мільйон чотириста гривень. Але через гористу місцевість кошторис суттєво збільшився, тож грошей не вистачило. Аби таки провести довгоочікуване паливо, сільська громада сама долучилася до фінансування.

СИНХРОН: Володимир Книш, сільський голова Серебрії: "Левову частку до побудови приклали наші односельчани, громада. І тому в спільному фінансуванні державного бюджету, а також громадян, наших територіальних громад, ми прийшли до логічного кінця – це побудови газопроводу середнього тиску".

РЕПОРТАЖ: Побачивши активність людей, допомогти селянам узявся і благодійний фонд "Батьківська земля". Адже газифікація – процес складний і потребує не лише грошей, але й тривалого документального погодження.

СИНХРОН: Оксана Калетник, засновниця благодійного фонду "Батьківська земля": "Має бути просвітницька діяльність. Тому що, щоб, наприклад, виконати те ж завдання газогону, громада має бути просвітлена з точки зору і дозвільної документації, і розуміння всіх стадій щодо проектування, що погодження цього проекту".

РЕПОРТАЖ: Влада Вінниччини до кінця року обіцяє газифікувати всю область. Але втілити в життя плани не вдасться, якщо самі громади не долучатимуться до фінансування таких проектів». (Оксана Калетнік – родичка голови Митної служби Ігоря Калетніка і нардепа-регіонала Григорія Калетніка – балотується в депутати по 16-му виборчому округу, насправді програма газифікації фінансується навпіл із держбюджету і коштом самих жителів, діє ще з часів попередньої влади. Калетник просто долучилася перед виборами для піару – для повноти подачі інформації журналісти мали би з’ясувати, скільки грошей дав фонд «Батьківська земля» на цей проект.)

«Обмежувати обіг ліків з кодеїном не можна

Новий канал, 19:00, 09.10.2012

СТУДІЯ: Обмежувати обіг ліків з кодеїном не можна. Це, зокрема, сиропи від кашлю та майже всі знеболювальні. Так вважають лікарі та комуністи. Зараз у Мін’юсті на затвердженні знаходиться постанова Мінохорони здоров’я, за якою відпускати тридцять препаратів дозволено лише за рецептом. Медики обурюються. Причиною посилення контролю стали 119 кримінальних справ, порушених цього року проти наркозалежних від кодеїну. При цьому за призначенням, такі ліки використовують мільйони українців. До того ж, кажуть лікарі, препарати з кодеїном коштують 8-10 гривень. А їхні замінники дозволені без рецепту, обійдуться у 50-100 гривень.

СИНХРОН: Ірина Спіріна, лікар: "Если люди будут приходить и устраивать толчею у врача семейного. Это период осени и зимы, естественно, такое количество рецептом выписать, семейный врач не сможет. Это повлечет за собой последствия следующие. Это, прежде всего. Коррупция. Это пациент"». (Спіріна є №3 у виборчому списку КПУ.)

10 жовтня (середа):

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 10.10.2012

РЕПОРТАЖ: Кияни мають право знати про те, яку землю влада відводить під будівництво. У цьому переконаний кандидат у народні депутати Василь Горбаль. Адже зазвичай нові висотки виростають на територіях зелених парків, дитячих та спортивних майданчиків.(Це думка ведучої) Так сталося і зі стадіоном "Атлет", де тренувалися олімпійські рекордсмени. 9 років поспіль триває судова суперечка за ділянку землі, яка належить стадіону. Будівельники хочуть звести там висотку. Сьогодні Василь Горбаль та олімпійський чемпіон Валерій Борзов виступили на захист спортивного майданчика, що на Печерську. Разом з киянами вони викопали електрокабель і посадили дерева. У такий спосіб городяни намагаються не допустити забудови стадіону.(Якщо суперечка триває 9 років, чому Горбаль не «виступав на захист» майданчика раніше?)

СИНХРОН: Василь Горбаль, кандидат у народні депутати по мажоритарному округу №221: "У Києві велика кількість конфліктних забудов. Потрібно провести інвентаризацію всього конфліктного що є, щоб кияни знали де і що. Тому що тут почалися будівельні роботи. Є майданчики, де жителі навіть не здогадуються, що можуть початися будівельні роботи".

СИНХРОН: Валерій Борзов, дворазовий Олімпійський чемпіон: "Чтобы решить эту проблему, инвестору нужно поменять строительную площадку. Я считаю, что лёгкая атлетика пострадала на этом решении и оно требует своего разрешения с помощью государственной администрации и заинтересованных лиц"».

«КПУ вкотре пропонує повернути країну народу та провести націоналізацію базових галузей промисловості

ICTV, 18:45, 10.10.2012

СТУДІЯ: Комуністична партія України вкотре пропонує повернути країну народу та провести націоналізацію базових галузей промисловості. Насамперед це стосується металургії, енергетики, автомобільного та суднобудування, воєнно-промислового комплексу, а також вугільного і хімічного виробництва, – заявив у Харкові лідер КПУ Петро Симоненко на зустрічі з ветеранами місцевого заводу "Комунар". На думку політика, націоналізація допоможе розв’язати проблему безробіття та збільшити зарплати. Комуністи пропонують законодавчо зафіксувати, щоб працівник заробляв 60% від собівартості продукції. І це не має залежати від того, яка форма власності на підприємстві.

СИНХРОН: Петро Симоненко, лідер КПУ: "Чтобы решать проблемы безработицы и улучшения жизни наших граждан, мы предлагаем собственнику следующую схему. Если он вкладывал деньги, и эти деньги шли на развитие этого предприятия, мы их вернем. Для тех же, кто разрушал или уничтожал эти заводы, они будут нести ответственность в соответствии с законом, вплоть до уголовной ответственности"».

«Олег Тягнибок представив пакет першочергових економічних ініціатив

ICTV, 18:45, 10.10.2012

СТУДІЯ: Пакет першочергових економічних ініціатив представив у Києві лідер "Свободи" Олег Тягнибок. Політсила обіцяє змусити монополістів віддати частину бізнесу державі, аби в одних руках не було сконцентровано більше чверті будь-якої галузі економіки. Це має збільшити конкуренцію та дозволить створити нові робочі місця, – вважають у "Свободі". Також націоналісти хочуть заборонити приватизацію стратегічно важливих для держави підприємств і хочуть повернути з офшорів гроші, які туди виводять бізнесмени. Соратники Тягнибока обіцяють спростити реєстрацію малого та середнього бізнесу, ліквідувати дефіцит бюджету Пенсійного фонду і не дозволити продаж землі.

СИНХРОН: Олег Тягнибок, лідер Всеукраїнського об’єднання "Свобода": "Ми проти приватизації землі сільського господарського призначення, ми за те, щоб цю землю здавати в оренду – навіть довгострокову оренду, навіть з правом родинної спадщини, але не продавати. Ми не проти приватизації землі, але це стосується землі під об’єктами нерухомості, це стосується присадибних земельних ділянок"».

«Віталій Кличко відреагував на антисемітські висловлювання на адресу його партії

ICTV, 18:45, 10.10.2012

СТУДІЯ: Ксенофобам та порушникам виборчого закону не місце у владі, – вважає лідер партії УДАР Віталій Кличко. Таку реакцію спричинили антисемітські висловлювання на адресу представників УДАРу керівника Волочиської райдержадміністрації Хмельниччини. Віталій Кличко вважає, що Україна не має йти шляхом нетерпимості за національними або релігійними ознаками. Цей випадок непоодинокий – партія щодня отримує факти про тиск влади на виборців. (Нечітко зазначено межі думки Кличка.) Політик зауважив, що така поведінка чиновників на місцях йде врозріз із деклараціями Президента. Про це Кличко говорив з виборцями Полтави, де якраз місцеві чиновники намагалися зірвати його зустріч з молоддю.

СИНХРОН: Віталій Кличко, лідер партії УДАР: "Вислови лунають, що Україна – для українців. Ми повинні ще раз звернутися до кожного українця: неважливо, якою мовою ти спілкуєшся, неважливо, яка в тебе національність, чи в яку церкву ти ходиш. Набагато важливіше – любиш ти цю країну чи ні"».

11 жовтня:

 

«Огляд передвиборних подій

Перший національний, 21:00, 11.10.2012

РЕПОРТАЖ: Невідомі закидали брудом офіс кандидата у народні депутати Павла Жебрівського у Бердичеві. А після цього ініціатори акції влаштували там символічне прибирання мітлами. У такий спосіб вони протестують проти появи в місті газети з недостовірною інформацією про підприємця Юрія Бобера. Організатори стверджують, чорний піар у пресі – справа рук кандидата у народні депутати». (Немає балансу думок, це критично, оскільки йдеться про обвинувачення, немає повноти інформації.)

«Огляд передвиборних подій

СТБ, 22:00, 11.10.2012

РЕПОРТАЖ: "Свободівець" Олег Тягнибок на Житомирщині заявив: його сила однією ногою вже в парламенті – мовляв, легко долає прохідний бар’єр. Водночас, соціологам Тягнибок не вірить.

СИНХРОН: Олег Тягнибок, лідер Всеукраїнського об’єднання "Свобода": "Ну постійно опозиції вони реально занижують – як "Свободі", так і, відповідно, нашим політичним партнерам сьогодні"». (Немає повноти інформації – яких саме соціологів звинувачує Тягнибок, немає відповідно балансу думок.)

12 жовтня

 

«Микола Азаров зустрівся з виборцями Миколаєва

ICTV, 18:45, 12.10.2012

СТУДІЯ: Одноденну відпустку взяв сьогодні Прем’єр-міністр Микола Азаров і поїхав до Миколаєва, щоб поспілкуватися з виборцями. Там він відвідав спортивне містечко та ознайомився з реконструкцією парку, пообіцявши відновлювати місця відпочинку по всій Україні. В інтерв’ю обласній державній телерадіокомпанії він назвав безпідставною критику мовного закону з боку опозиційних сил. На його думку, вони не надали жодних конкретних пропозицій щодо його вдосконалення. Миколу Азарова обурює, що політичні сили – учасники перегонів будують свої програми на критиці Партії регіонів, яка несе відповідальність за ситуацію в країні. Після зустрічі з партактивом на мітингу в центрі Миколаєва він закликав прихильників прийти на дільниці 28 жовтня і проголосувати.

СИНХРОН: Микола Азаров, прем’єр-міністр України, голова Партії регіонів: "От нас с вами только зависит, какое оно будет, это будущее. А будущее будет обязательно светлым, потому что те перемены, которые уже сейчас есть в стране, заложили надежный фундамент для дальнейшего развития. Мы с вами вместе"».

На «Інтері» піар Симоненка – в такому сюжеті:

«Выпускники авиационных вузов остаются без работы

“Интер”, 20:00, 12.10.2012

СТУДИЯ: Им бы в небо! Украинские студенты авиационных вузов получают образование, но остаются без работы. На самом деле, отечественные авиакомпании нуждаются в пилотах. Но в таких, у которых за плечами не только диплом, но и серьезный опыт полетов.

РЕПОРТАЖ: Автор: Дмитрий Евчин. Сергей Ефимов не скрывает, что ему улыбнулась удача. Два года назад парень окончил Национальный авиа-университет, и ему удалось устроиться в украинскую компанию вторым пилотом.

СИНХРОН: Сергей Ефимов, второй пилот украинской авиакомпании: "Это, можно честно сказать, повезло. Мы попали, моя группа ребят, за счет государства нам дали, действительно, практику. Немногие на данный момент в Украине могут этим похвастаться, но нам действительно повезло".

РЕПОРТАЖ: За это время летный факультет в вузе закрыли. Научится управлять гражданским воздушным судном в Украине теперь можно только в кировоградской академии, причем бесплатно. Но курсант Кристина Кожа от такой перспективы отказалась.

СИНХРОН: Кристина Кожа, курсант 4 курса факультета лётной эксплуатации кировоградской лётной академии НАУ: "Мы в очереди не ждали, заправили самолет и спокойно себе отлетали. Потому что в очереди ждать как-то очень долго".

РЕПОРТАЖ: Если ждать бюджетной очереди, говорит Кристина, удастся налетать только четыре часа в год. Это ничтожно мало. По европейским стандартам, к работе допускается пилот, который налетал 150 часов. Хочешь в небо – плати за топливо и за занятия на авиа-тренажерах. Эксперт в гражданской авиации Вячеслав Коновалов говорит – только начальная подготовка может обойтись курсантам в 30 тысяч долларов.

СИНХРОН: Вячеслав Коновалов, эксперт в гражданской авиации: "Основная проблема нашей подготовки – это отсутствие тренажеров. Полных симуляторов полета, чтобы стопроцентно отрабатывать все ситуации, которые могут, теоретически, возникнуть в полете".

РЕПОРТАЖ: Ректор Кировоградской академии Сергей Неделько с гордостью показывает симулятор самолета АН-26. Но этот тренажер устарел и не создает полного ощущения полета. Самый популярный пассажирский самолет в Украине – Боинг-737. Но авиасимуляторов, которые обучают управлять такой машиной, в стране пока нет. Да и стоят они дороже настоящего лайнера. Например, частные компании вынуждены арендовать подобные тренажеры в Европе. Цена за одно занятие от двухсот до четырехсот евро в час. Это единственный в стране симулятор, который создает полную иллюзию пребывания в небе. Взлет, посадка, экстренные ситуации. Такой тренажер приобрел руководитель частной авиакомпании.

СИНХРОН: Алексей Овчинников, генеральный директор частной авиакомпании: "Приходят, конечно, люди такие, которые только-только со школьной скамьи. С ними немножко сложнее, потому что им нужно давать больший объем подготовки для того, чтобы сесть за штурвал самолета – 165 кресел".

РЕПОРТАЖ: Костяк его команды – пилоты старой закалки, говорит Алексей. Советские асы уходят, а смены им нет.

СИНХРОН: Пётр Симоненко, лидер коммунистической партии Украины: "Подготовка специалистов должна вестись на государственном уровне, они должны полностью и в полном объеме финансироваться. Должна быть – обязательно – современная материальная база".

РЕПОРТАЖ: Курсанты кировоградской академии живут сегодняшним днем. Они мечтают о лицензии пилота, но далеко не все сядут за штурвал пассажирского лайнера». (Тут Симоненко введено коментатором у сюжет повністю штучно, він не є ні учасником подій, ані експертом у темі.)

Нагадуємо:

  1. декларації конкретних дій потребують чіткого оголошення термінів цих дій із подальшою журналістською перевіркою, чи зроблено обіцяне (цим українська тележурналістика займається вкрай рідко);
  2. політичні декларації намірів потребують для балансу ставлення до них опонентів та електорату самої політичної сили (оскільки виборець опозиційної сили, наприклад, може не погодитися з тим, що лідер цієї сили заявить про намір увійти до коаліції з партією влади);
  3. обіцянки економічного характеру потребують розшифровки, в який спосіб цього буде досягнуто (хороший приклад – «порожні» заяви Королевської за 1 жовтня, див. нижче), потребують також експертної оцінки, чи можливо цього досягнути в принципі;
  4. обвинувачення опонентів потребують чіткого слова обвинувачених у відповідь;
  5. пропозиції сателітам чи опонентам потребують чіткого слова у відповідь.

ВОДНОЧАС можна навести позитивний приклад подання такого роду матеріалів із політичними заявами – з коментарем політолога, хоча й такого, якого фахівці вважають лояльним до влади:

 

«Яценюк предлагает соратникам подписать соглашение о совместных действиях в новой Верховной Раде

“Интер”, 20:00, 11.10.2012

СТУДИЯ: Подписать соглашение о совместных действиях в новой Верховной Раде предлагает соратникам Арсений Яценюк. Об этом он сегодня заявил в Донецке. В документе – 7 пунктов. Среди них, по словам лидера объединенной оппозиции, – механизм депутата из парламента, если он не выполняет своих предвыборных обещаний, а также проект закона об импичменте Президента. По мнению политолога Владимира Фесенко, подобными заявлениями Арсений Яценюк подчеркивает свою радикальную оппозиционность.

СИНХРОН: Арсений Яценюк, лидер объединенной оппозиции "Батьківщина": "В Україні жодного разу не було закону про імпічмент, щоправда, один раз я підписував як голова Верховної Ради України 2008 року закон про тимчасові спеціальні слідчі комісії, який передбачав процедуру імпічменту, одначе тодішній Президент заветував".

СИНХРОН: Владимир Фесенко, политолог: "На мой взгляд, это, прежде всего, демонстрация своей оппозиционности, своей радикальности. У оппозиции и сейчас нет возможности принять этот закон, и, скорее всего, не будет такой возможности после выборов. Поэтому речь идет о заявлении, о политической позиции, но не о реальной возможности поменять законодательство».

Ще один подібний приклад збалансованого сюжету:

 

«Кличко призывает проверить свои данные в списках избирателей

“Интер”, 20:00, 08.10.2012

СТУДИЯ: Проверить свои данные в списках избирателей призывает украинцев лидер партии УДАР Виталий Кличко. Для этого нужно прийти в участковые комиссии и сверить, правильно ли написаны фамилия, имя, отчество и адрес регистрации. А в Комитете избирателей Украины советуют поторопиться, ведь по новому закону о выборах внести существенные правки в списки можно не позднее, чем за пять дней до голосования.

СИНХРОН: Виталий Кличко, лидер партии УДАР: "Мені пришлють запрошення, але тим не менш – я хочу прийти і перевірити наявність імені Кличко в списках. Тому що це дуже важливо – захистити, щоб не було маніпуляцій, щоб не було сюрпризів в останній день голосування".

СИНХРОН: Александр Черненко, председатель правления комитета избирателей Украины: "Якщо комісія бачить, що ця людина, але там буква неправильна, або дата народження неправильна, вона на дільниці може ці технічні опечатки внести. Якщо людини в списку нема, а вона приходить з паспортом, з реєстрацією і показує, що я ось тут живу – то члени комісії не мають права вносити її в списки виборців у день голосування"».

Але поки що таких прикладів на телеканалах – одиниці.

Тенденція 3. Триває кампанія чорного піару на каналах групи StarLightMedia

Протягом усього тижня канали групи Пінчука продовжують (див. дані моніторингу за 1–6 жовтня) приділяти непропорційно велику увагу виборчій кампанії в мажоритарному окрузі №24 (місто Дніпропетровськ), а саме конфліктові між кандидатами Анатолієм Крупським (віце-мером) та Яковом Безбахом. Регулярне висвітлення цих подій перегукується з аналогічною політикою інших каналів StarLightMedia, а також передвиборною агітацією кандидата-мажоритарника Якова Безбаха, яку канали StarLightMediaтранслюють на всю Україну.

При цьому канали грубо порушують стандарти балансу думок, достовірності та відокремлення фактів від думок. Також, очевидно, за відсутності достатнього матеріалу для чорного піару, канали починають повторюватися. Так, наприклад, 9 жовтня, попри те, що всі три телеканали подали сюжети з цієї тематики, в них не повідомлялося нічого нового, окрім уже розкрученої каналами Пінчука минулого тижня розповіді про запис телефонної розмови начебто віце-мера Дніпропетровська Крупського з працівником заводу «Інтерпайп НТЗ» Ігорем Пархоменком. Під час цієї начебто реальної розмови віце-мер буцімто пропонував Пархоменку стати технічним кандидатом.

Для розвитку ж теми всі канали групи StarLightMedia, очевидно, не без сторонньої допомоги, перебільшили значення цих подій на Дніпропетровщині, стверджуючи, буцімто скандал набув усеєвропейського розголосу. Для цього на всіх каналах скористалися синхронами кількох міжнародних спостерігачів – наприклад, Марка Строжевса та депутата Європарламенту Маріо Давида, якому було продемонстровано (ким?) відео подій у Дніпропетровську.

Наводимо приклади висвітлення цієї теми каналами групи StarLightMedia 8 та 11 жовтня:

«Європейські спостерігачі продовжують роботу у 24-му окрузі в Дніпропетровську

СТБ, 22:00, 08.10.2012

СТУДІЯ: Європейські спостерігачі уже працюють у поті чола. Минулого тижня вони приїхали в Україну з'ясувати, що насправді коїться у 24-му виборчому окрузі у Дніпропетровську. Після тривалих перевірок визнали: там вибори під загрозою фальсифікації.

РЕПОРТАЖ: Автор: Юрко Шептицький. Скандальне становище на 24-му виборчому окрузі у Дніпропетровську вони вивчали протягом минулого тижня. Спостерігачі з Євроспілки відвідали засідання окружної виборчої комісії. Потім зустрілися з її членами, які не голосували за процес жеребкування складів дільничних комісій і вважають такий протокол сфальшованим. Аби вислухати усі сторони європейці намагалися поспілкуватися з головою комісії, щоб зрозуміти чому вона підписала неправдивий протокол. Та марно. Вона апелювала до судових рішень. І ці документи спостерігачі ретельно вивчили. Зрештою дійшли думки: виборам на 24-му окрузі загрожує фальсифікація.

СИНХРОН: Марк Строжевс, міжнародний спостерігач (Латвія): "Члены комиссии, которые возражали против этого протокола, не смогли выразить свое мнение в суде, поскольку не были допущены туда как свидетели. Тем самым поддельный протокол и его результаты стали утвержденными судом и таким образом формируется возможность для подделки любых результатов, любых избирательных действий в этом процессе".

РЕПОРТАЖ: Міжнародним спостерігачам продемонстрували фільм про вербування технічних кандидатів Анатолієм Крупським – першим заступником міського голови і водночас кандидатом у народні депутати. Невдовзі про це дізнаються у Європарламенті.

СИНХРОН: Яцек Кравчковський, міжнародний спостерігач (Польща): "Наша місія має на меті дізнатися перебіг подій до виборів. Ми зустрічалися із представниками комісій, а також просто розмовляли з людьми на вулиці про перебіг кампанії. Нас послав депутат Європарламенту Марком Шівцем і хочемо підготувати його візит сюди. Саме йому ми відзвітуємо про нашу поїздку".

РЕПОРТАЖ: А ось британця Аларика Вйатта побачене спантеличило. Каже, у його рідній Шотландії та у Парижі, де він мешкає вже 10 років нічого схожого й бути не може.

СИНХРОН: Аларик Вйатт, міжнародний спостерігач (Велика Британія): "Гадаю, я побачив досить, аби зрозуміти, що демократія тут зазнає атаки. Демократія та свобода – це не гра і, напевно, не гра, в якій є шулери? Від демократії залежить майбутнє. І це напад на майбутнє. Як британця мене вражає ідея фальшивого кандидата. Я живу у Франції і, гадаю, будь-який француз знайде її незвичною і бридкою. Це злочин. І у Британії, і у Франції це вважали за злочин. Коритися цьому неможна. Адже це не якась гра".

РЕПОРТАЖ: 24-й виборчий округ у Дніпропетровську дедалі частіше привертає увагу міжнародних спостерігачів. Минулого тижня про передвиборний скандал в окрузі публічно говорив один з провідних європейських політиків – екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський. Втручатися у вибори по-українському ніхто зі спостерігачів права не має, але їхні висновки можуть відгукнутися кожному українцеві».

«Передвиборний скандал у Дніпропетровську набирає обертів

Новий канал, 19:00, 08.10.2012

СТУДІЯ: Передвиборний скандал у Дніпропетровську, в якому замішаний перший заступник міського голови Анатолій Крупський, набирає обертів. Він отримав украй негативнуоцінку міжнародних спостерігачів. Ті протягом тижня вивчали усі подробиці піар-кампанії віце-мера – використання адмінресурсу, залучення до боротьби технічних кандидатів, тиск на окружну виборчу комісію та суддів. Зі своїми невтішними висновкамиміжнародні оглядачі поділились ще й з нашими кореспондентами.

РЕПОРТАЖ: Автор: Андрій Шустов. Протягом останнього тижня міжнародна спільнота уважно вивчала передвиборну ситуацію в Дніпропетровську, овіяну численними порушеннями з боку провладного кандидата Анатолія Крупського. Спостерігачі відвідували виборчі комісії, вивчали матеріали судових позовів, переглядали численні сюжети на ТБ, героєм яких став опальний заступник міського голови.

СИНХРОН: Яцек Кравчковський, незалежний спостерігач: "Наша місія дізнатися ситуацію до виборів. Ми вже були на багатьох зустрічах, зокрема з представниками виборчих комісій, і просто питали у людей на вулицях про перебіг кампанії".

РЕПОРТАЖ: Зокрема, міжнародних спостерігачів обурив конфлікт, що виник в Окружній виборчій комісії. Урна, куди кидали жереби, була завеликою і занадто важкою. Це заважало учасникам процесу бачити, чи перемішуються номерки з прізвищами кандидатів взагалі. Усі зауваження голова Окружкому проігнорувала, назвавши процес жеребкування абсолютно законним. І підписала відповідний протокол, навіть попри протести декількох членів ОВК. Європейські спостерігачі вважають це грубим порушенням.

СИНХРОН: Маркс Строжевс, міжнародний спостерігач: "Днепропетровский окружной административный суд отказался рассмотреть вопрос о поддельном протоколе. Члены комиссии, которые возражали против этого протокола, не смогли выразить свое мнение в суде, поскольку не были допущены туда как свидетели. Тем самым, поддельный протокол и его результаты стали утвержденными судом, и таким образом формируется возможность для подделки любых результатов, любых избирательных действий в этом процессе".

РЕПОРТАЖ: Неприпустимою для демократичного та чесного суспільства міжнародні спостерігачі вважають ситуацію, що виникла довкола вербування Анатолієм Крупським технічного кандидата. Той мав би стати політичною маріонеткою для відтягування голосів у головного конкурента, віце-мера Якова Безбаха.

СИНХРОН: Еларік Вйатт, міжнародний спостерігач: "Я досить побачив, щоб сказати, демократія тут піддається атаці. Це не гра, в якій дурять. Ця ідея з технічним кандидатом мене вражає як британця, але я живу у Франції, і переконаний, що будь-який француз також вважатиме її огидною. Насправді, це злочин. У Британії це вважали б злочином і у Франції теж. Миритися з цим у жодному випадку не можна".

РЕПОРТАЖ: Отже, 24 мажоритарний виборчий округ у Дніпропетровську вже став епіцентром брудних політичних технологій провладного кандидата Анатолія Крупського. Міжнародні спостерігачі вважають, що наслідки такої кампанії можуть бути украй серйозними не тільки для іміджу міста, але й всієї країни».

«Події на 24-му одномандатному окрузі у Дніпропетровську вже у центрі уваги міжнародних спостерігачів

ICTV, 18:45, 08.10.2012

СТУДІЯ: Події на 24-му одномандатному окрузі у Дніпропетровську вже у центрі уваги міжнародних спостерігачів. Посланці ретельно вивчали ситуацію, що відбувалася в окружній виборчій комісії. І кажуть: шоковані фактами нахабної фальсифікації.

РЕПОРТАЖ: Автор: Ольга Ніколайчик. Жеребкування із численними порушеннями, сфальсифікований протокол, небажання суддів слухати свідків незаконних дій голови окружкому. Події на 24-му одномандатному окрузі у Дніпропетровську – вже у центрі уваги міжнародних спостерігачів. Польська делегація ретельно збирає інформацію про скандальний округ, аби доповісти євродепутатам.

СИНХРОН: Яцек Кравчковський, незалежний спостерігач (Польща): "Ми – представники депутата Європарламенту, який приїде сюди вже під час виборів. Наша місія – дізнатися про ситуацію ще до голосування. Ми зустрічалися із представниками комісій, а також просто розмовляли з людьми на вулиці про перебіг кампанії".

РЕПОРТАЖ: До скандального окружкому разом із поляками приїхали і спостерігачі від міжнародної організації "За справедливі вибори". Для голови окружної комісії Тетяни Панченко їхній візит – неприємний сюрприз. Лише з третьої спроби іноземці змогли з’ясувати, що ж відбувається в окрузі. Еларік Вайтт шокований: кандидат у депутати, перший заступник мера Дніпропетровська, намагався підкупити технічного кандидата, порушуючи закон про вибори. І, попри все це, досі продовжує кампанію.

СИНХРОН: Еларік Вайтт, міжнародний спостерігач (Великобританія): "Насправді це злочин. І в Британії це вважали б злочином, і у Франції це злочин. Жодним чином не можна із цим змиритися. Вважаю, я побачив достатньо, аби зрозуміти, що тут атакують демократію".

СИНХРОН: Марк Строжевс, міжнародний спостерігач (Латвія): "Формируется возможность для подделки любых результатов, любых избирательных действиях в этом процессе".

РЕПОРТАЖ: Парламентські вибори – це своєрідний тест для України на дотримання демократії. І Європа пильно стежить за перебігом передвиборчої кампанії, – неодноразово наголошували впливові європейські політики. А Президент Віктор Янукович запевняв, що для нього чесні та прозорі вибори – першочергове завдання. Та побачене у Дніпропетровську похитнуло впевненість міжнародних спостерігачів щодо демократичності українських перегонів. Принаймні, на 24-му одномандатному окрузі».

11 жовтня:

 

«Сфальшоване жеребкування в Дніпропетровську відмовилися визнавати в ЦВК

СТБ, 22:00, 11.10.2012

СТУДІЯ: У студії – Тетяна Висоцька. Європейські експерти на вухах, а в Україні – наче так і треба. Сфальшоване жеребкування в Дніпропетровську визнали спостерігачі, але відмовилися визнавати в Центрвиборчкомі. Один із кандидатів у народні депутати поскаржився до ЦВК, але там порушень у 24-му окрузі так і не побачили.

РЕПОРТАЖ: Автор: Юрко Шептицький. Передвиборні скандали у Дніпропетровську врешті дісталися Києва. У Центральній виборчій комісії стало відомо про непрозору процедуру жеребкування на 24-му виборчому окрузі. Про це свою думку сформували навіть міжнародні спостерігачі.

СИНХРОН: Марко Строжевс, міжнародний спостерігач: "Поддельный протокол и его результаты стали утвержденными судом, и таким образом формируется возможность для подделки любых результатов, любых избирательных действий в этом процессе".

РЕПОРТАЖ: Утім на офіційні скарги одного з кандидатів у народні депутати Якова Безбаха у ЦВК не відреагували. Простіше кажучи, зробили відписку. Навіть не взялися розглядати ситуацію, мовляв, до скарги не була прикріплена копія. Представник кандидата називає це абсурдом.

СИНХРОН: Катерина Терещенко, довірена особа кандидата на народного депутата Якова Безбаха: "Центральная избирательная комиссия сказала, что мы не приложили копию жалобы, и это стало основанием для возврата документа без рассмотрения. Хотя это документ был, и он зафиксирован в самой жалобе как приложение, и документы были приняты канцелярией. Значит, такое приложение было".

РЕПОРТАЖ: Другим скандалом, про який дізналася ЦВК, було оприлюднення диктофонного запису про вербування кандидатом на народного депутата Анатолієм Крупським підставного, технічного кандидата. Такі передвиборні технології засудили навіть у Європі.

СИНХРОН: Олександр Кваснєвський, президент Польщі (1995–2005): "Мы не можем никак принять – это технический кандидат. Это означает обман избирателей, это против всех принципов демократии".

СИНХРОН: Аларик В'ят, міжнародний спостерігач: "Як британця мене вражає ідея фальшивого кандидата. Я живу у Франції й гадаю, будь-який француз знайде її незвичною і бридкою… Це злочин. І у Британії, і у Франції це вважали б злочином".

РЕПОРТАЖ: Але не в ЦВК. Цієї скарги у головному органі на парламентських виборах просто не розглянули. Тут відписка ще смішніша: у шапці скарги вказані ініціали, а не ім'я та по-батькові кандидата. Тож це вважається грубою помилкою.

СИНХРОН: Катерина Терещенко, довірена особа кандидата на народного депутата Якова Безбаха: "При этом ответ, который Центральная избирательная комиссия направила в адрес кандидата – в нем имеется обращение "Яков Яковлевич", то есть Центральная избирательная комиссия знает, как зовут кандидата Безбаха. Но почему-то решила, что это является основанием не рассматривать жалобу по существу. Один ответ был подписан Охендовским, второй – Шелестовым. Ну, я считаю, что таким образом члены комиссии способствуют тем нарушениям закона, которые мы имеем в 24-м избирательном округе".

РЕПОРТАЖ: За законом, ЦВК дає один день, аби виправити помилки і надати скаргу повторно. Та чомусь у Центральній виборчій комісії вирішили надіслати відповідь поштою – і це зважаючи на те, що від Києва до Дніпропетровська листи йдуть протягом кількох днів. На думку Катерини Терещенко, члени комісії зумисне доклали зусиль, аби цих питань не розглянули на офіційному засіданні ЦВК. Мовляв, настільки кричущі порушення викликали б у комісії резонанс. Попри те, що у скарзі вказано контактні телефони, із ЦВК ані в день написання відповіді, ані пізніше – нічичирк. (Нечітко зазначено межі думки) Після такого представники кандидата скаржитимуться до Вищого адміністративного суду».

«Виборчий скандал із Дніпропетровська докотився Брюсселя

СТБ, 22:00, 11.10.2012

СТУДІЯ: Виборчий скандал із Дніпропетровська докотився Брюсселя. І готовий вдарити по всій Україні. Європарламентарі заслухали звіт колег, які повернулися з України, вони моніторили перегони. Саме перебіг кампанії, а не лише голосування 28 жовтня є для Європи показником демократичності процесу. Проте після заслуханого звіту висновок двома словами такий: схвильовані та стурбовані. Дніпропетровські перегони обурили євродепутатів чи не найбільше. Технічні кандидати, війна за рекламні площі, обмеження доступу до ЗМІ – це, – каже євродепутат Маріо Давид, – шок для України.

СИНХРОН: Маріо Давид, депутат європарламенту: "Ми бачили відео того, що відбувалося в Дніпропетровську з кандидатом, який є віце-мером. Наявність технічного кандидата, чесно кажучи, це катастрофа для іміджу України, і я справді сподіваюся, що Партія регіонів, яка, звісно, не схвалює цього становища, може зняти таку кандидатуру".

СТУДІЯ: Маріо Давид сподівається: партії, які несуть відповідальність за своїх кандидатів, очистять лави від таких як Крупський і зроблять це до виборів, інакше такі перегони боляче вдарять по іміджеві України.

СИНХРОН: Маріо Давид, депутат європарламенту: "Це стане одним із ключових моментів нашого оцінювання чесного та законного процесу, який відбуває Україна. Я певен, ми маємо зробити все можливе, аби Україна довела світові, що ви поділяєте ті самі цінності, що і Європа, інакше ж бо це трагедія. Нам доведеться порівняти Україну з Білоруссю"».

«Порушення закону у 24 мажоритарному окрузі Дніпропетровська вразили навіть міжнародних спостерігачів

Новий канал, 19:00, 11.10.2012

СТУДІЯ: Порушення закону у 24 мажоритарному окрузі Дніпропетровська вразили навіть міжнародних спостерігачів. Кажуть, Центральна виборча комісія не реагує на заяви про недотримання законів провладними кандидатами. Дві скарги щодо порушення передвиборної агітації першим заступником міського голови Дніпропетровська Анатолієм Крупським ЦВК повернула з формальними відписками. Мовчить і Прокуратура. У передвиборному штабі Якова Безбаха, головного конкурента віце-мера, впевнені: комусь просто не вигідно визнавати свої помилки.

РЕПОРТАЖ: Автор: Андрій Шустов. Конфлікти із жеребкуванням в Окружній виборчій комісії обурив міжнародну спільноту. Голова ОВК не звернула уваги на протести декількох членів комісії, і підписала протокол, назвавши його, абсолютно законним.

СИНХРОН: Марк Строжевс, міжнародний спостерігач: "Члены комиссии, которые возражали против этого протокола, не смогли выразить свое мнение в суде, поскольку не были допущены туда, как свидетели. Тем самым, подделанный протокол и его результаты стали утвержденными судом, и таким образом формируется возможность для подделки любых результатов".

РЕПОРТАЖ: Відповідну скаргу до ЦВК подали зі штабу кандидата Якова Безбаха. Юристи були переконані, що Центральна виборча комісія миттєво відреагує. Але з Києва надіслали офіційну відписку. Мовляв, не вистачає ксерокопії скарги.

СИНХРОН: Катерина Терещенко, довірена особа кандидата у народні депутати Якова Безбаха: "И это стало основанием для возврата документа без рассмотрения. Хотя этот документ был. И он зафиксирован в самой жалобе, как приложении. И документы были приняты канцелярией. Значит, такое приложение было".

РЕПОРТАЖ: Не менш резонансний диктофонний скандал викликав шквал критики з боку міжнародних спостерігачів. Тоді віце-мер Анатолій Крупський відверто вербував технічного кандидата для відтягування голосів у свого конкурента. Міжнародні експерти назвали це злочином. І порадили Крупському не йти шляхом брехні у велику політику.

СИНХРОН: Ларін Вйатт, міжнародний спостерігач: "Ідея з технічним кандидатом мене, як британця просто вражає. Насправді це злочин! І миритися з цим ніяк не можна".

СИНХРОН: Олександр Квасневський, Президент Польщі (1995–2005): "Это скандал, первое. Это конечно что мы не можем никак принять. Это, так называемый технический кандидат. Что означает, обманывание избирателей. Это против всем принципам демократии".

РЕПОРТАЖ: Але те, що шокує міжнародну спільноту, не викликає жодних емоцій у членів ЦВК. І ще одну скаргу від юристів Якова Безбаха повернули назад.

СИНХРОН: Катерина Терещенко, довірена особа кандидата у народні депутати Якова Безбаха: "Оставлена без рассмотрения в связи с тем, что в ней не указана имя отчество заявителя жалобы. Но при этом, ответ, которые Центральная избирательная комиссия направила в адрес кандидата, в нем имеется обращение: "Яков Яковлевич!". То есть, Центральная избирательная комиссия знает, как зовут кандидата Безбаха".

РЕПОРТАЖ: Члени ЦВК Ухендовський і Шелестов, які працювали зі скаргами, взяли на себе відповідальність за те, що не допустили документи до розгляду на засідання комісії. На виправлення паперових недоліків вони дали юристам добу.

СИНХРОН: Катерина Терещенко, довірена особа кандидата у народні депутати Якова Безбаха: "Ситуация абсурдная получается. Потому, что не смотря на указанные наши контактные телефоны, нам никто не перезвонил из Центральной избирательной комиссии. Письмо было нам направлено почтой. Почтовый пробег по Украине занимает в среднем, 2-3 дня. При этом нам давался один день на исправление недостатков. Со стороны Центральной избирательной комиссии, просто саботирование рассмотрения вопроса по существу".

РЕПОРТАЖ: Юристи Якова Безбаха звертатимуться у Вищий адміністративний суд України та до Генеральної прокуратури. Вони вважають, члени ЦВК просто намагаються будь-що не дозволити публічного розгляду скарг. От і прискіпуються до орфографії та пунктуації у документах».

«Боротьба за демократію триває на 24-му одномандатному окрузі в Дніпропетровську

ICTV, 18:45, 11.10.2012

СТУДІЯ: Боротьба за демократію триває на 24-му одномандатному окрузі в Дніпропетровську. Скарги від учасників передвиборчої кампанії, в яких йдеться про залучення адмінресурсу, кричущі порушення у судах та окружній виборчій комісії, прокуратура та Центральна виборча комісія просто ігнорують.

РЕПОРТАЖ: Автор: Ольга Ніколайчик. Чесно провести вибори у Самарському та Індустріальному районах Дніпропетровська можливо тільки за допомоги ЗМІ та міжнародних спостерігачів. ЦВК, яка має бути зацікавлена у законності передвиборчої кампанії, досі не реагує на кричущі порушення. Хоча про них вже заявили іноземні експерти. Серед скандалів – жеребкування на 24-му виборчому окрузі.

СИНХРОН: Марк Строжевс, міжнародний спостерігач із Латвії: "Формируется возможность для подделки любых результатов, любых избирательных действий в этом процессе".

РЕПОРТАЖ: Кандидат у народні депутати Яків Безбах, проти якого провладний опонент Анатолій Крупський веде нечесну гру, вже втомився шукати правди у дніпропетровських судах. Тому звернувся до ЦВК, аби там розібралися із фальсифікацією жеребкування, неправдивим протоколом, та головне – підкупом технічного кандидата першим заступником міського голови. Відповідь шокувала. Одну заяву у Центрвиборчкомі не розглянули, бо не було копії скарги. Другу проігнорували через відсутність в одному з документів ініціалів кандидата. Хоча насправді все це є. Тож, юристи Якова Безбаха констатують: ЦВК просто вмила руки.

СИНХРОН: Катерина Терещенко, довірена особа кандидата в народні депутати Якова Безбаха: "Я считаю, со стороны Центральной избирательной комиссии просто саботирование. Ответы, которые мы получили с Центральной избирательной комиссии, подписаны двумя членами Центральной избирательной комиссии. Один ответ был подписан Охендовским. Таким образом, фактически члены комиссии способствуют и потворствуют, наверное, все-таки тем нарушениям закона, которые мы имеем в 24-м избирательном округе".

РЕПОРТАЖ: Те, на що закривають очі у Центральній виборчій комісії, обурює міжнародних експертів та політичних діячів. Провладний кандидат відкрито порушує закон про вибори і спокійно бере участь у перегонах.

СИНХРОН: Александр Кваснєвський, президент Польщі у 1995–2005 рр.: "Это скандал. По-моему, согласно со всеми европейскими стандартами, человек, который так использует свою позицию и так делает против этих всех законов избирательного кодекса, должен, конечно, уйти. Он не может в нормальных условиях принимать участие в политике".

СИНХРОН: Еларік Вйатт, міжнародний спостерігач (Великобританія): "Думаю, я побачив достатньо, щоб зрозуміти, що демократію тут атакують. Від демократії залежить майбутнє. І тут, звичайно, нападають на майбутнє".

РЕПОРТАЖ: Ні заяви міжнародних експертів, ні документи, які підтверджують порушення закону голови окружної комісії та кандидата в депутати Анатолія Крупського, не беруть до уваги у районних прокуратурах Дніпропетровська. Відписки та відмовки – це продуманий крок, – впевнені юристи. Адже оскаржуючи рішення, учасники перегонів не встигнуть до завершення кампанії поскаржитися до Генеральної прокуратури. Отже винні залишаться безкарними.

СИНХРОН: Катерина Терещенко, довірена особа кандидата в народні депутати Якова Безбаха: "Вопросы о наказании за совершенные, я считаю, достаточно серьезные преступления, они останутся, во-первых, нераскрытыми, нерассмотренными. Что же касается юридического действия в отношение Центральной избирательной комиссии, мы будем обращаться в Высший административный суд".

РЕПОРТАЖ: 24-й одномандатний округ став показовим у залучені адмінресурсу. Тому кандидати в нардепи, проти яких ведеться брудна гра, закликають міжнародних спостерігачів пильно слідкувати за передвиборчою кампанією у Самарському і Індустріальному районах Дніпропетровська. Адже ЦВК та прокуратура не бажають розбиратися у ситуації».

 

«Про скандальну ситуацію в 24-му окрузі Дніпропетровська вже знають навіть в Євросоюзі

ICTV, 18:45, 11.10.2012

СТУДІЯ: Про скандальну ситуацію в 24 окрузі Дніпропетровська вже знають навіть в Євросоюзі. Віце-президент Європейської народної партії і депутат Європарламенту Маріо Давід наголосив, що таке у будь-якій демократичній країні неприпустимо. І чиновник, який вдається до адмінресурсу та відкрито зневажає закон, мав би піти у відставку та зняти свою кандидатуру з виборів.

СИНХРОН: Маріо Давід, віце-президент Європейської народної партії, депутат Європарламенту: "Не хочу кидатися на якогось одного кандидата або на якийсь один виборчий округ. Але факт залишається фактом – ми бачили відео того, що відбулося у Дніпропетровську з кандидатом, який є віце-мером. Ми проінформовані про все, що відбувається в ході кампанії: відмова у гласності, у доступі до телебачення, до ЗМІ. Наявність технічного кандидата – чесно кажучи, це катастрофа для іміджу України. І я дійсно сподіваюся, що Партія регіонів, яка звісно не схвалює цієї ситуації, може зняти таку кандидатуру. Якби таке трапилося у Європі, то такого кандидата негайно звільнили б з партії. Або це питання вирішилося б через суд. Це важливо, бо насправді ми не отримали ще жодної скарги від опозиційного кандидата або опозиційної партії, підписаної чи затвердженої судом. І це катастрофа для України. Я сподіваюся, що в Європарламенті ситуації в 24 окрузі більше не обговорюватимуть, бо до 28 жовтня Анатолій Крупський зніме свою кандидатуру. Інакше це стане одним з ключових моментів нашого оцінювання судової системи, чесного та законного процесу, який проходить Україна. Я певний, що ми маємо зробити все можливе, щоб наприкінці це був ще один крок України довести світові, що ви розділяєте ті ж самі цінності, що і в Європі. Якщо цього не станеться, це буде трагедією, і нам доведеться порівняти Україну з Білорусією, і втратити надію. Та ми сподіваємося, цього ніколи не трапиться. Звісно, великої шкоди цей скандал уже завдав, але ще є час позбутися таких кандидатів, які не розділяють європейських стандартів. Якщо вони самі не здатні піти, то це мають зробити партії, які їх висувають, бо вони нестимуть відповідальність за результат. Як друг України, вірю, що у нас є час уникнути міжнародного скандалу, але я хвилююся, щоб ці зусилля були вчасними"».

Тенденція 4. Недотримання стандартів при висвітленні важливих тем

Приклад перший: грубе порушення стандарту балансу думок при поданні інформації щодо позову партії «Україна – Вперед!» до фонду «Демократичні ініціативи» та КМІСу.

Висвітлення цієї теми протягом 9 та 11 жовтня можна вважати найбруднішим прикладом аналізованого тижня (поряд із чорним піаром каналів СТБ, ICTV та Нового проти Якова Безбаха). Всі телеканали, окрім «Інтера», подавали події з найгрубішим порушенням балансу думок – не надаючи слова у відповідь звинувачуваній стороні – представникам фонду «Демократичні ініціативи» та КМІСу.

Не висвітлював цю тему у праймових новинах 5 канал.

Тільки канал «Інтер» зробив збалансований сюжет (див. нижче), надавши слово як представнику КМІСу, так і незалежному експерту-політологу.

Водночас 13 жовтня жоден із каналів не повідомляв про таке:

Соціолог Бекешкіна запропонувала Королевській приїхати в офіс «Демініціатив» і перерахувати анкети соцопитування, яке та вважає сфальшованим

9 жовтня (вівторок):

«Огляд передвиборчих подій

Перший національний, 21:00, 09.10.2012

РЕПОРТАЖ: Позиватись до соціологічних служб, які поширюють недостовірну інформацію про рейтинги партії планує політична сила "Україна-Вперед!". Її лідер Наталя Королевська заявляє: згідно з опитуванням, проведеним на замовлення партії, рейтинг "України-Вперед!" – 6-7%, а це гарантує безперешкодний прохід у парламент цієї політсили. А різні маніпуляції з рейтингами, на думку Королевської, слід вважати брудними технологіями.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії "Україна – Вперед!": "То, что сейчас происходит, – это чистые политические технологии. Реально социологию никто не проводит. Рисуют цифры, цифры эти рисуют в Администрации Президента и потом в массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие и тем самым подрывают авторитет как науки социологии, так и политсил, которые сегодня честно конкурируют"».

 

«Огляд передвиборчих подій

СТБ, 22:00, 09.10.2012

РЕПОРТАЖ: "Україна – вперед!" готує судові позови за публікацію невірогідних соціологічних опитувань. Про це в Донецьку заявила лідерка партії Наталя Королевська.

СИНХРОН: Наталя Королевська, лідерка партії "Україна – Вперед!": "Реально социологию никто не проводит. Рисуют цифры, и потом в массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие, и тем самым подрывают авторитет как науки социология, так и политических сил, которые сегодня честно конкурируют"».

 

«"Украина – Вперед!" обещает судиться с недобросовестными социологами

ТРК "Украина", 19:00, 09.10.2012

СТУДИЯ: С недобросовестными социологами будет судиться партия "Украина – Вперед!". Они, как уверяет ее лидер Наталья Королевская, публикуют недостоверные данные о рейтинге политсилы, манипулируя, таким образом, мнением избирателей. По собственным подсчетам партийцев, он проходной и составляет 6-7%.

СИНХРОН: Наталья Королевская, лидер партии "Украина – Вперед!": "Будем обращаться и в суд на те социологические службы, которые, в принципе, мы знаем, не проводят никакие исследования, а просто, как я уже сказала, рисуют рейтинги"».

 

«Огляд передвиборних подій

Перший національний, 21:00, 11.10.2012

РЕПОРТАЖ: "Україна – Вперед!" вимагає від соціологів спростувати інформацію про рейтинги своєї партії у судовому порядку. А також наполягатиме заборонити Фонду "Демократичні ініціативи" та КМІСу оприлюднювати будь-які дані про рейтинги партії. Позов розглядає Господарський суд столиці. Позивачі вважають недостовірними рейтинги цих соціологічних центрів. І сумніваються, що оприлюднені соціологічні дослідження взагалі проводилися.

СИНХРОН: Олександра Павленко, юрист, представник інтересів партії "Україна – Вперед!": "Окрім того, нами було подано клопотання про витребування анкет, які, ми сподіваємось, існують у цих організаціях, ми хотіли б подивитись на ці анкети і спонукати суд до аналітики цих анкет. Подивитись, які методики соціологічного дослідження були використані, і чи дійсно ці анкети є достовірними"».

 

«Наталия Королевская намерена судиться с социологами

Интер, 20:00, 11.10.2012

СТУДИЯ: Лидер партии "Украина – Вперед!" Наталия Королевская намерена судиться с социологами. Речь идет о публикации рейтингов политических сил, обнародованных буквально на днях. По данным совместных исследований Киевского международного института социологии и фонда "Демократические инициативы", партия "Украина – Вперед!" не преодолевает проходной барьер в парламент, а это, напомню, пять процентов. Политсиле Королевской эти социологи не дали и трех процентов, с чем сама политик категорически не согласна.

РЕПОРТАЖ: Автор: Кирилл Евсеев. В канцелярии Хозяйственного суда Киева ажиотаж. Такогоколичества камер тут еще не видели. Беспрецедентный случайв украинской истории – партия, в данном случае "Украина – Вперед!", подает в суд на социологов – в данном случае на Фонд "Демократические инициативы" и Киевский международный институт социологии. Лидер партии Наталья Королевская объясняет: считает, их рейтинги сфабрикованы.

СИНХРОН: Наталья Королевская, лидер партии "Украина – Вперед!": "Мы имеем информацию о том, что данные социологические службы исследования не проводили. И просто сфальсифицировали результаты исследований. Пусть эти социологические службы пойдут в суд и докажут нам, как они проводили эту социологию, где они видели респондентов, у кого они делали этот опрос".

РЕПОРТАЖ: Королевская уверена – так черные политтехнологи пытаются перед выборами повлиять на симпатии избирателей. И просит Фемиду запретить компаниям публиковать данные о партии до решения суда. По ее словам, "Украина – Вперед" имеет поддержку 6-7 процентов. Об этом говорят рейтинги других социсследований. А по данным КМИС, у партии лишь 2,1%. Социологи говорят – обращение в суд молодой партии для них было неожиданным. И готовы предоставить всю информацию об исследовании.

СИНХРОН: Владимир Паниотто, генеральный директор Киевского международного института социологии: "Проверить это довольно просто. Потому что есть все анкеты, есть дневники интервьюеров. По анкетам можно посмотреть, заполнены ли они одним почерком, разными. Можно связаться с интервьюерами".

РЕПОРТАЖ: Неожиданным поведение Королевской назвали и политологи. Говорят, в партии опасаются, что даже преданные избиратели, услышав о низких рейтингах партии, могут отказаться голосовать за нее.

СИНХРОН: Сергей Таран, политилог, директор Международного института демократии: "Они похожи на людей, которые, упав на асфальт, начинают подавать на Ньютона, который придумал закон Всемирного тяготения. Это абсолютно бесперспективное дело".

РЕПОРТАЖ: Ошибались ли социологи, на которых подали в суд, станет известно чуть более чем через две недели, на выборах».

«Огляд передвиборних подій

СТБ, 22:00, 11.10.2012

РЕПОРТАЖ: А представники партії "Україна – вперед!"взагалі подали до суду на ряд соціологічних служб. Вважають, що ті занизили їхні рейтинги.

СИНХРОН: Олександра Павленко, правниця партії "Україна – Вперед!": "Оскільки у нас є багато підстав вважати, що дані, які були оприлюднені цими організаціями, є не тільки недостовірними, але й не відповідають дійсності сам факт проведення дійсно реального дослідження. Тому ми би хотіли подивитися, відповідно, на ці анкети опитування».

 

«Партія "Україна – Вперед!" судитиметься з недобросовісними соціологами

ICTV, 18:45, 11.10.2012

СТУДІЯ: Партія "Україна – Вперед!" судитиметься з недобросовісними соціологами. Про це її лідер Наталія Королевська заявила на прес-конференції в Донецьку. Вона вимагає спростування інформації щодо рейтингу партії. Адже категорично не згодна з результатами опитувань, за якими "Україна – Вперед!" не потрапляє до нового парламенту. Наталія Королевська наголошує: сумнів викликає і результат, і професійність дослідження. Позов "України – Вперед!" – нематеріальний. Його подали лише заради спростування недостовірних даних.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії "Україна – Вперед!": "Реальную социологию никто не проводит. Рисуют цифры. В массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие. И тем самым подрывают авторитет как науки социологии, так и политических сил, которые сегодня честно конкурируют"».

 

«Партия "Украина – Вперед!" начала судиться с двумя социологическими службами

ТРК "Украина", 19:00, 11.10.2012

СТУДИЯ: Партия "Украина – Вперед!" уже начала судиться с двумя социологическими службами. От них требуют опровергнуть информацию о своем рейтинге. В политсиле уверяют: эти данные недостоверны, и хотят просмотреть опросные листы.

СИНХРОН: Александра Павленко, юрист, представитель партии "Украина – Вперед!": "Ми хотіли би подивитися на ці анкети, спонукати суд до аналітики цих анкет, подивитися, які методики соціологічного дослідження були використані"».

Приклад другий: маніпулятивне висвітлення позицій міжнародних спостерігачів, яке мало місце й протягом тижня 1–6 жовтня. Цього разу телеканали відзначилися такими матеріалами:

«Международные наблюдатели пока не видят грубых нарушений в ходе избирательной кампании

“Интер”, 20:00, 10.10.2012

СТУДИЯ: Международные наблюдатели пока не видят грубых нарушений в ходе избирательной кампании в Украине. Такое предварительное мнение озвучили сегодня американские эксперты. Они проводят свой мониторинг с конца сентября. Нет у наблюдателей и особых претензий к работе Центризбиркома. Надеются, что выборы будут прозрачными и демократичными. Эксперты из Соединённых Штатов также следят за тем, как украинские масс-медиа подают сообщения об участниках избирательного процесса.

СИНХРОН: Лидия Лоусон, президент Американского независимого центра политического мониторинга: "С 25 по 30 сентября оппозиция была представлена в средствах массовой информации в 1,5 раза больше, чем провластные силы. Для нас это характеристика прозрачности процесса - это демонстрирует то, что СМИ хорошо выполняют свою работу"».

«На Україну суне навала спостерігачів

СТБ, 22:00, 10.10.2012

СТУДІЯ: На Україну суне навала. Вибори пильнуватимуть майже тисяча міжнародних спостерігачів від 9 іноземних держав і 20 міжнародних організацій. Представники двох з них сьогодні заявили: проінспектували передвиборний перебіг у столиці. Порушень законодавства не помітили. Однією з гарантій прозорих виборів експерти назвали якраз реєстрацію великої кількості міжнародних спостерігачів.

СИНХРОН: Арчил Ебралідзе, голова представництва "Центрально-європейської групи політичного моніторингу" в Англії: "Ми ділимось з вами першими враженнями. Люди в Україні спокійні, вони не заполітизовані. Ми не спостерігаємо якогось неспокою чи якоїсь агресивної агітації. Я сподіваюсь, що вибори будуть демократичними та спокійними"».

«Українські вибори схожі на демократичні

Новий канал, 19:00, 10.10.2012

СТУДІЯ: Українські вибори схожі на демократичні. Таке враження склалось у спостерігачів двох міжнародних організацій – англійської та американської. Спостерігають вони за виборчими перегонами три дні. Кажуть, опозицію можна побачити на телебаченні і білбордах. ЦВК працює справно, камери на дільницях установлять. Закликали всі політичні сили визнати результати виборів, якими б вони не були.

СИНХРОН: Арчил Ебралидзе, центральноєвропейська група політичного моніторингу: "Нинішню ситуацію ми можемо назвати, я маю на увазі все загалом, медіа і все решта, ми можемо назвати найбільш демократичною з того, що ми бачили. У вас набагато вільніші вибори, ніж там, де ми працювали до цього – у Грузії, Росії, я вже не кажу про Зімбабве"».

«Международные наблюдатели пока не заметили грубых нарушений избирательного законодательства

ТРК "Украина", 19:00, 10.10.2012

СТУДИЯ: Довольны появлением видеоконтроля на участках и международные наблюдатели из центрально-европейской и американской групп политического мониторинга. По их мнению, украинская избирательная кампания в целом проходит спокойно, и грубых нарушений они пока не заметили.

СИНХРОН: Арчил Эбралидзе, глава представительства центральноевропейской группы политического мониторинга: "На Центризбирком осуществляется определенное давление как провластными, так и оппозиционными силами. Но он с обязанностями справляется. Что касается СМИ и наружной рекламы, то ни одному из политических лагерей здесь не отдается предпочтение"».

В усіх цих матеріалах чотирьох телеканалів порушено стандарт повноти інформації: чітко не визначено й немає належних бекґраундів про саме ці місії спостерігачів – кого вони, зокрема, представляють, якою є їхня історія діяльності з точки зору політичної незаангажованості.

Експерти «Телекритики» отримали аудіофайл прес-конференціїї вказаних спостерігачів, яка відбулася в агентстві «Інтерфакс-Україна» і за результатами якої телеканали зробили наведені сюжети. Завдяки цьому ми з’ясували, що наведені цитати відповідають дійсності.

Але, по-перше, жоден телеканал не зазначив, що ці спостерігачі перебувають в Україні лише 3 дні ...і, як зазначила Лідія Лоусон, «за цей час мали можливість погуляти по місту, подивитися ТБ та поспілкуватися з людьми». Тобто всі висновки базуються на їхніх особистих враженнях за ці три дні.

По-друге, під час прес-конференції пані Лоусон указала, що, відповідно до моніторингу Держкомтелерадіо, опозиція представлена у півтора рази більше. Тобто, телеканали «забули» сказати, на які саме дані спиралася пані Лоусон, а також «забули» вказати, що ці дані прямо суперечать результатам моніторингів «Академії української преси», асоціації «Спільний простір» і комітету «Рівність можливостей», які проводилися як до початку виборів, так і з часу їх офіційного старту 30 липня. Ба більше: внаслідок саме такої «забудькуватості» телеканалів у глядача складалося враження, що пані Лоусон спирається нібито на дослідження Американського незалежного центру політичного моніторингу, який вона представляє. Також глядачі згаданих телеканалів не почули, що на питання, чому їхні висновки відрізняються від висновків інших моніторингових місій ОБСЄ, НДІ, канадців, Арчил Ебралидзе відповів: «Тому що люди всі різні і кожен може мати свою думку» і, на жаль, він із результатами інших місій не ознайомлений. А Лідія Доусон знову попросила журналістів почитати звіт Держкомтелерадіо. На запитання, чи знають вони про випадки порушення виборчого законодавства, підкуп виборців, спостерігачі відповіли, що ними за ці три дні таких випадків зафіксовано не було :)

Нижче ви можете завантажити такі файли:

Опис методики моніторингу

Висвітлення телеканалами важливих тем. 8–13 жовтня 2012 року

Висвітлення телеканалами передвиборної тематики. 8–13 жовтня 2012 року

Прямий піар влади. 8–13 жовтня 2012 року

Моніторинг теленовин за 1-6 жовтня можна знайти тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.ukrinform.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1916
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду