Новинний дисбаланс

Новинний дисбаланс

6 Липня 2013
1725

Новинний дисбаланс

1725
Увага до влади в теленовинах червня домінувала. Про опозицію згадували удвічі менше. Моніторинг АУП.
Новинний дисбаланс
Новинний дисбаланс

Аналіз теленовин восьми загальнонаціональних телеканалів здійснювався в період із 3 по 8 червня.

Моніторинг за травень читайте тут.

«Ми отримали не дуже приємні дані останньої панелі. Баланс між опозиційними та провладними силами рухнув», – заявив від час презентації результатів моніторингу президент Академії української преси Валерій Іванов.

Увага до політичних сил та політичних інститутів. Телеканали в червні приділяли владі вдвічі більше уваги (62%), аніж опозиції (31%). Тоді як у травні ми спостерігали зовсім іншу новинну картину, бо телеканали намагалися зберігати баланс: владна коаліція отримала 48% уваги, опозиція – 45%.

Розподіл синхрону також демонструє домінування в ефірі владної коаліції (69%), тоді як в опозиції лише 26% (у травні співвідношення становило 46% до 49% відповідно).

Деталізовані дані лише підтверджують цю картину. На таблицях видно: синхрон Партії регіонів та увага до цієї політичної сили скрізь домінують.

Зріс і бонус влади. «Це в першу чергу стосується президента Януковича. Він зараз присутній [у новинах] на рівні 2011 року. Це досить високі позиції», – каже Наталія Костенко, завідувачка відділу соціології культури і масової комунікації Інституту соціології НАН України.

Так, найбільший синхрон червня у президента Віктора Януковича (12%) та прем’єра Миколи Азарова (10%), бютівець Арсеній Яценюк на третьому місці (8%).

Серед політичних інститутів лідерами уваги ось уже який місяць залишаються силові відомства.

Прикметно, що в основному про більшість інститутів (у тому числі й силові відомства) та політиків згадують у нейтральному контексті.

Новинні стандарти: представлення різних точок зору. Канали не поспішають виконувати цей стандарт, він традиційно залишається проблемним. Так, у червні лише у 18% теленовин представлено більше однієї точки зору (в травні цей відсоток становив 17%).

Більше того, деякі канали, які намагалися витримувати на відносно високому (як для України) рівні цей показник, у червні дещо здали позиції. В першу чергу це стосується телеканалу «Інтер». Раніше експерти його ставили в приклад, коли йшлося про дотримання балансу, але схоже, ситуація почала мінятися. Так, якщо у травні на «Інтері» 36% новин виходили з різними точками зору, то у червні – лише 24%. Також різко погіршив свої показники СТБ, скотившись із 28% збалансованих новин у травні до 17% у червні.

Перший національний традиційно залишається лідером незбалансованих новин: лише в 5% новин на цьому каналі в червні було подано різні точки зору.

Увага до політичних новин. Тут тенденція доволі стабільна. «Особливих сюрпризів нема, чверть нашого життя – це політика в Україні. Показник доволі стійкий», – каже Наталія Костенко.

У перший тиждень червня 23% повідомлень новинних програм стосувалися політичних подій в Україні (з січня по травень із 20 до 25%). Найбільше їх на ТВi (38%), найменше – на «1+1» (13%).

Аналіз теленовин восьми провідних телеканалів України в червні 2013 р. є частиною постійного моніторингу медіа, який Академія української преси здійснює з 2002 року. Одним із фундаторів дослідження є міжнародний фонд «Відродження».

Презентоване дослідження здійснювалося АУП за участі науковців Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та TВi.

Проведення дослідження стало можливим завдяки програмі «У-медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: president.gov.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1725
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду