detector.media
Діана Дуцик
Фото: president.gov.ua
06.07.2013 00:00
Новинний дисбаланс
Новинний дисбаланс
Увага до влади в теленовинах червня домінувала. Про опозицію згадували удвічі менше. Моніторинг АУП.

Аналіз теленовин восьми загальнонаціональних телеканалів здійснювався в період із 3 по 8 червня.

Моніторинг за травень читайте тут.

«Ми отримали не дуже приємні дані останньої панелі. Баланс між опозиційними та провладними силами рухнув», – заявив від час презентації результатів моніторингу президент Академії української преси Валерій Іванов.

Увага до політичних сил та політичних інститутів. Телеканали в червні приділяли владі вдвічі більше уваги (62%), аніж опозиції (31%). Тоді як у травні ми спостерігали зовсім іншу новинну картину, бо телеканали намагалися зберігати баланс: владна коаліція отримала 48% уваги, опозиція – 45%.

Розподіл синхрону також демонструє домінування в ефірі владної коаліції (69%), тоді як в опозиції лише 26% (у травні співвідношення становило 46% до 49% відповідно).

Деталізовані дані лише підтверджують цю картину. На таблицях видно: синхрон Партії регіонів та увага до цієї політичної сили скрізь домінують.

Зріс і бонус влади. «Це в першу чергу стосується президента Януковича. Він зараз присутній [у новинах] на рівні 2011 року. Це досить високі позиції», – каже Наталія Костенко, завідувачка відділу соціології культури і масової комунікації Інституту соціології НАН України.

Так, найбільший синхрон червня у президента Віктора Януковича (12%) та прем’єра Миколи Азарова (10%), бютівець Арсеній Яценюк на третьому місці (8%).

Серед політичних інститутів лідерами уваги ось уже який місяць залишаються силові відомства.

Прикметно, що в основному про більшість інститутів (у тому числі й силові відомства) та політиків згадують у нейтральному контексті.

Новинні стандарти: представлення різних точок зору. Канали не поспішають виконувати цей стандарт, він традиційно залишається проблемним. Так, у червні лише у 18% теленовин представлено більше однієї точки зору (в травні цей відсоток становив 17%).

Більше того, деякі канали, які намагалися витримувати на відносно високому (як для України) рівні цей показник, у червні дещо здали позиції. В першу чергу це стосується телеканалу «Інтер». Раніше експерти його ставили в приклад, коли йшлося про дотримання балансу, але схоже, ситуація почала мінятися. Так, якщо у травні на «Інтері» 36% новин виходили з різними точками зору, то у червні – лише 24%. Також різко погіршив свої показники СТБ, скотившись із 28% збалансованих новин у травні до 17% у червні.

Перший національний традиційно залишається лідером незбалансованих новин: лише в 5% новин на цьому каналі в червні було подано різні точки зору.

Увага до політичних новин. Тут тенденція доволі стабільна. «Особливих сюрпризів нема, чверть нашого життя – це політика в Україні. Показник доволі стійкий», – каже Наталія Костенко.

У перший тиждень червня 23% повідомлень новинних програм стосувалися політичних подій в Україні (з січня по травень із 20 до 25%). Найбільше їх на ТВi (38%), найменше – на «1+1» (13%).

Аналіз теленовин восьми провідних телеканалів України в червні 2013 р. є частиною постійного моніторингу медіа, який Академія української преси здійснює з 2002 року. Одним із фундаторів дослідження є міжнародний фонд «Відродження».

Презентоване дослідження здійснювалося АУП за участі науковців Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та TВi.

Проведення дослідження стало можливим завдяки програмі «У-медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY