5 канал лідирує у дотриманні професійних стандартів у новинах

5 канал лідирує у дотриманні професійних стандартів у новинах

29 Жовтня 2013
4201

5 канал лідирує у дотриманні професійних стандартів у новинах

4201
Перший національний залишається лідером порушення професійних стандартів, а найкращі показники демонструє 5-й канал – підсумки моніторингу теленовин, січень-вересень-2013.
5 канал лідирує у дотриманні професійних стандартів у новинах
5 канал лідирує у дотриманні професійних стандартів у новинах

ГО «Телекритика» представила узагальнені дані моніторингу теленовин за дев’ять місяців 2013 року сьогодні під час дискусії  на тему «Європейські стандарти журналістики у новинах загальнонаціональних телеканалів».

За місяць до Вільнюського саміту доречно говорити про те, чи дотримуються телеканали європейських стандартів у новинах. «У зв’язку із самітом багато телевізійних журналістів дають оцінки, на скільки по-європейськи поводиться політик, - зазначила Наталя Соколенко. -  Тому в експертів є зустрічне питання до журналістів: чи дотримуються вони самі головних стандартів професії, таких як баланс думок, повнота інформації, достовірність, точність, оперативність».

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Моніторинг здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк».

Як зазначила Діана Дуцик, головний редактор сайту MediaSapiens (ГО «Телекритика»), моніторинг складається з трьох частин: моніторинг матеріалів, що мають ознаки замовності (цензури); моніторинг дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики; моніторинг замовчаних новинами важливих тем.

Результати свідчать, що найбільше матеріалів з ознаками замовності з’являється на Першому національному каналі - він є «антилідером» у цій категорії.

Кількість сюжетів важливої суспільно-політичної тематики, де грубі порушення стандартів інформаційної журналістики можуть свідчити про замовлення (цензуру). Січень-вересень, 2013

Нижня шкала – «1-9»- це місяці січень-вересень 2013 року, вертикальна шкала – кількість матеріалів.

У моніторингу дотримання стандартів сюжет оцінюється на дотримання кожного з шести стандартів інформаційної журналістики: баланс думок, оперативність, достовірність, відокремлення фактів від думок, точність і повнота подачі інформації. Повне дотримання стандартів, відповідно, означає шість балів. Однак такої високої оцінки не має жоден канал, більшість мають менше 3-х балів, і лише  5-й канал демонструє найкращу картину. Показник Нового каналу суттєво погіршився у вересні.

Дотримання каналами всіх 6 стандартів

«Такого стандарту як баланс думок критично не дотримуються усі телеканали, - зауважила Діана Дуцик. -  З початку року цей показник погіршується, він не дотягує  навіть до 0,35 балів. Найчастіше без балансу думок повідомляються новини про владу».

Дотримання каналами стандарту балансу  думок (повне дотримання стандарту – 1 бал)

З оперативністю у подачі інформації ситуація краща, однак несподівано знизив рівень цього стандарту Новий канал за останні два місяці.

Дотримання каналами стандарту оперативності подачі інформації (повне дотримання стандарту – 1 бал)

Під час презентації моніторингу прозвучало питання, як оцінюється сюжет про подію, яка щойно відбулась, і у журналістів не було часу взяти коментар всіх сторін (при цьому не поступившись оперативністю). Як відзначила Діана Дуцик, у методології моніторингу відзначено цей момент таким чином: «В оперативних випадках стандарт балансу думок досягається з часом. Канал оперативно подає інформацію, ще не встигаючи отримати необхідний коментар певної сторони конфлікту. У моніторингу такі випадки не вважатимуться порушенням стандарту балансу, але обов’язковими є такі умови: від самої події до ефірного матеріалу мало часу; в матеріалі чітко зазначено, що редакції (автору матеріалу) поки що не вдалося знайти коментатора, але його продовжують шукати, щоб почути його думку; у випуску новин наступного дня має бути коментар цієї сторони конфлікту або ж чітко заявлено про відмову від коментаря із зазначенням причини відмови».

Дотримання такого стандарту як достовірність теж  на низькому рівні. Журналісти у сюжетах роблять абстрактні узагальнення – «експерти сказали», «в уряді вважають», при цьому не посилаючись на конкретні джерела.

Дотримання каналами стандарту достовірності  (повне дотримання стандарту – 1 бал)

Стандарт відокремлення фактів від думок  має один із найгірших показників, тільки 5-й канал позитивно  виділяється. «Якщо подивитись розшифровки сюжетів, можна побачити, що є багато оціночних суджень, - зазначила  Діана Дуцик. -  Журналісти замість того, аби  оперувати фактами, підміняють  їх своєю позицією».

Дотримання каналами стандарту ВІДОКРЕМЛЕННЯ ФАКТІВ ВІД ДУМОК (повне дотримання стандарту – 1 бал)

Дотримання каналами стандарту ТОЧНОСТІ (повне дотримання стандарту – 1 бал)

Умовно стандарту точності журналісти дотримуються, однак цей критерій важко перевірити в рамках моніторингу. Оскільки  для чіткого визначення точності кожного поданого факту  і кожної цитованої чи переказаної журналістом думки необхідно було б щодня виконувати роботу великої редакції. Враховуючи те, що достовірність подачі інформації на каналах майже не дотримується, можна припускати, що справжній  показник дотримання стандарту точності є набагато гіршим, ніж це показує моніторинг, відзначила пані Дуцик.

Порушення такого стандарту як повнота подачі інформації є постійним для всіх телеканалів на рівні 0,00.  

У моніторингу замовчаних тем лідирує Перший національний, найменше їх  на 5-му каналі. Насамперед замовчуються  ті теми, які стосуються політики - публічні заяви та дії опозиції; інформація про акції протесту різних політичних  сил чи активних груп населення, судові заборони цих акцій. Крім того, телеканали неохоче повідомляють  інформацію про  неправомірні дії правоохоронних органів, зокрема, коли блокується діяльність активістів або кримінально переслідуються учасники. Також систематично замовчується інформація, пов’язана з наступами на свободу слова – конфлікти журналістів з правоохоронними органами та судові розгляди таких справ.

Характерно те, що найрезонансніші теми висвітлюються з найбільшим порушенням стандартів.

За 9 місяців моніторингу можна виокремити такі теми, у висвітленні яких телеканали найчастіше порушували стандарти:

народний виступ проти міліції у Врадіївці;

опозиційна акція 18 травня;  

виїзне засідання парламентської більшості на Банковій;

виступ Віктора Януковича у парламенті 3 вересня;  

голосування ВР за євроінтеграційні закони.

Валерій Іванов, президент АУП, зазначив, що ті тенденції, які зафіксував моніторинг «Телекритики» в цілому збігаються з результатами моніторингів, які проводить АУП за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу. 

«За нашими спостереженнями у вересні відбулось різке погіршення ситуації – перш за все в такому пункті, як представлення влади і опозиції, - зазначив Валерій Іванов. - Рейтинг уваги до влади в 2,8 разів більше, ніж до опозиції. Загалом на восьми телеканалах частка синхрону представників влади у 4,3 рази більша, ніж в опозиції». Він також наголосив, що найбільше погіршення стандартів зафіксовано на телеканалі СТБ та Новому каналі, які у вересні дали 100% синхрону влади.

Усі моніторинги фіксують погіршення стандартів у кінці року. «Я повязую  це тільки з тим, що наближаються вибори. При цьому зменшилась увага до політики – частка політичних новин складає 13%. Тобто увага від політики відводиться, а в тих політичних новинах, які лишаються, стандарти погіршуються» - наголосив Валерій Іванов.

Під час презентації ГО «Телекритика» нагородила 5-канал дипломом за найвищі показники дотримання професійних стандартів у теленовинах. Нагороду отримала кореспондент, редактор 5 каналу Ірина Герасимова.

Презентація моніторингу ГО «Телекритика» відбулася за підтримки «Інтерньюз». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: unian.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4201
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду