Телеканали відступили від принципу невтручання у висвітленні подій в Криму (моніторинг теленовин за 10-15 березня).

20 Березня 2014
1332

Телеканали відступили від принципу невтручання у висвітленні подій в Криму (моніторинг теленовин за 10-15 березня).

1332
Телеканали давали оцінки в ефірі, а іноді  й навішували ярлики на противників проукраїнськи налаштованих активістів. Іншу позицію зайняв «Інтер», який часто мовчав про присутність російських солдат у Криму. 
Телеканали відступили від принципу невтручання у висвітленні подій в Криму (моніторинг теленовин за 10-15 березня).

У праймових випусках новин 10-15 березня українські телеканали відступили від принципу невтручання та відстороненого висвітлення подій.

Єдиний телеканал, який  дотримувався відособленої обережної  позиції – це «Інтер». Його журналісти, розповідаючи про події в Криму, у більшості випадків мовчали про присутність російських військових, хоча ще минулого тижня не приховували це. При цьому Перший національний пішов іншим шляхом і почав подавати інформацію більш об’єктивно та повно. 

Так, у вівторок 11 березня телеканали по-різному висвітлювали проголошення Кримом декларації про незалежність. «Інтер» взагалі нічого не говорив про те, у якому поспіху голосували депутати – просто як факт назвали кількість проголосувавших, не ставлячи це під сумнів. У той час як «1+1» робили акцент на закритості і швидкості голосування  ( «У залі лише камера прес-служби Верховної ради Криму. За її інформацією, за декларацію про незалежність нібито проголосували 78 депутатів. На прес-конференції, куди запросили тільки російських та окремих кримських журналістів….), як і ICTV (У кримському парламенті – нові сепаратистські кроки. На позачерговій сесії, що знову пройшла без преси...).

Перший національний всю суть голосування вклали в одну підводку: «Незалежність нашвидкуруч. Лише за кілька годин парламент Криму підготував і підписав документ про суверенітет півострова. За те, щоб вийти зі складу України, за даними сайту Верховної Ради автономії, проголосували 78 депутатів з 81. Відео засідання виклали в Інтернет. Вітчизняну пресу у парламент не пускають, тож порахувати, скільки реально було депутатів, неможливо».

Заяву Януковича у Ростові телеканали теж подавали по-різному. 1+1 та 5-й іронізували, розповідаючи про його виступ. Перший національний вперше за останні роки теж дозволив собі іронію на адресу Януковича: «Живий і легітимний. Віктор Янукович знову зробив заяву із Ростова-на-Дону. У 8-хвилинному виступі, як і раніше, наполягав, що він чинний Президент, а вибори 25 травня незаконні. Представників нової влади називає неонацистами. Мовляв, вони хочуть під знаменами Бандери розв’язати в країні громадянську війну. Поставити запитання втікачеві журналісти не встигли. Після звернення Янукович хутко залишив залу».

1+1 в окремому сюжеті зробили аналіз нинішньої постаті Януковича, взявши коментар у політолога та психолога.

 А в ефірі  «Інтера» ніякого критичного аналізу виступу Януковича так і не прозвучало.

Весь моніторинг читайте тут. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Скрін-шот ТСН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1332
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду