detector.media
20.03.2014 00:00
Телеканали відступили від принципу невтручання у висвітленні подій в Криму (моніторинг теленовин за 10-15 березня).
Телеканали давали оцінки в ефірі, а іноді  й навішували ярлики на противників проукраїнськи налаштованих активістів. Іншу позицію зайняв «Інтер», який часто мовчав про присутність російських солдат у Криму. 

У праймових випусках новин 10-15 березня українські телеканали відступили від принципу невтручання та відстороненого висвітлення подій.

Єдиний телеканал, який  дотримувався відособленої обережної  позиції – це «Інтер». Його журналісти, розповідаючи про події в Криму, у більшості випадків мовчали про присутність російських військових, хоча ще минулого тижня не приховували це. При цьому Перший національний пішов іншим шляхом і почав подавати інформацію більш об’єктивно та повно. 

Так, у вівторок 11 березня телеканали по-різному висвітлювали проголошення Кримом декларації про незалежність. «Інтер» взагалі нічого не говорив про те, у якому поспіху голосували депутати – просто як факт назвали кількість проголосувавших, не ставлячи це під сумнів. У той час як «1+1» робили акцент на закритості і швидкості голосування  ( «У залі лише камера прес-служби Верховної ради Криму. За її інформацією, за декларацію про незалежність нібито проголосували 78 депутатів. На прес-конференції, куди запросили тільки російських та окремих кримських журналістів….), як і ICTV (У кримському парламенті – нові сепаратистські кроки. На позачерговій сесії, що знову пройшла без преси...).

Перший національний всю суть голосування вклали в одну підводку: «Незалежність нашвидкуруч. Лише за кілька годин парламент Криму підготував і підписав документ про суверенітет півострова. За те, щоб вийти зі складу України, за даними сайту Верховної Ради автономії, проголосували 78 депутатів з 81. Відео засідання виклали в Інтернет. Вітчизняну пресу у парламент не пускають, тож порахувати, скільки реально було депутатів, неможливо».

Заяву Януковича у Ростові телеканали теж подавали по-різному. 1+1 та 5-й іронізували, розповідаючи про його виступ. Перший національний вперше за останні роки теж дозволив собі іронію на адресу Януковича: «Живий і легітимний. Віктор Янукович знову зробив заяву із Ростова-на-Дону. У 8-хвилинному виступі, як і раніше, наполягав, що він чинний Президент, а вибори 25 травня незаконні. Представників нової влади називає неонацистами. Мовляв, вони хочуть під знаменами Бандери розв’язати в країні громадянську війну. Поставити запитання втікачеві журналісти не встигли. Після звернення Янукович хутко залишив залу».

1+1 в окремому сюжеті зробили аналіз нинішньої постаті Януковича, взявши коментар у політолога та психолога.

 А в ефірі  «Інтера» ніякого критичного аналізу виступу Януковича так і не прозвучало.

Весь моніторинг читайте тут. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY