СБУ заявляє, що власник УМХ Курченко завдав державі збитків на 5 мільярдів – бізнесмен проводить ребрендинг

СБУ заявляє, що власник УМХ Курченко завдав державі збитків на 5 мільярдів – бізнесмен проводить ребрендинг

8 Жовтня 2014
5459
8 Жовтня 2014
12:20

СБУ заявляє, що власник УМХ Курченко завдав державі збитків на 5 мільярдів – бізнесмен проводить ребрендинг

5459
СБУ заявляє, що власник УМХ Курченко завдав державі збитків на 5 мільярдів – бізнесмен проводить ребрендинг
СБУ заявляє, що власник УМХ Курченко завдав державі збитків на 5 мільярдів – бізнесмен проводить ребрендинг

Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою України в рамках кримінального провадженням за ознаками злочинів, передбачених ч.4 ст. 190, ч.5 ст. 191, ч.2 ст.205, ч.І ст. 255, ч.2 ст. 364, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України, здійснюють розслідування протиправної діяльності групи компаній, підконтрольних бізнесмену Сергію Курченку, який зараз перебуває за межами України. Про це повідомляє УНІАН.

 

Як повідомляє СБУ, Генпрокуратурою України розслідується низка кримінальних проваджень щодо протиправної діяльності голови наглядової ради фінансово-промислової групи «СЄПЕК» («ВЕТЭК») Сергія Курченка. У ході досудового слідства встановлено, за твердженням СБУ, що він безпосередньо здійснював керівництво злочинною організацією, діяльність якої завдала збитків державі у нафтогазовій та банківський сферах на загальну суму близько 5 млрд грн.

 

Створена з числа співробітників СБУ та ГПУ оперативно-слідча група формує доказову базу щодо протиправного постачання афільованими з Сергієм Курченком компаніями державним підприємствам НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз», ПАТ «ДАТ "Чорноморнафтогаз"» обладнання за завищеною вартістю; протиправної реалізації скрапленого газу через підконтрольні комерційні структури; укладання фіктивних угод з ТОВ «Газ Україна 2020» на постачання нафтопродуктів; привласнення коштів рефінансування Національного банку України тощо.

 

У рамках роботи за справою допитано близько 550 осіб, проведено понад 100 обшуків, накладено арешт на особисті рахунки, рухоме та нерухоме майно на загальну суму понад 1,2 млрд грн, проведено арешти 4 осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів. Оголошено 11 підозр у вчинені злочинів та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою та домашнього арешту, у тому числі заступнику голови НБУ Б. Приходьку , колишньому заступнику голови Харківської ОДА В.Дулубу та колишньому заступнику Київської ОДА В.Максименку, зазначається в повідомленні.

 

Основному фігуранту справи Сергію  Курченку  оголошено підозру у вчиненні злочинів та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі правоохоронними органами вживаються заходи із затримання підозрюваного, який знаходиться в міжнародному розшуку. За даними СБУ, пан Курченко переховується в Росії, де в порушення українського законодавства набув громадянство Російської Федерації. Найближчим часом будуть допитані свідки та підозрювані, які проходять за матеріалами справи, здійснено тимчасові доступи до документів і речей, низку обшуків, накладено арешти на майно та кошти основних фігурантів провадження з метою забезпечення відшкодування збитків, завданих державі їхніми діями. Матеріали за виділеними епізодами кримінального провадження із затвердженими обвинувальними актами будуть направлені до суду, зазначили в СБУ.

 

Водночас видання «РБК» стверджує,  що группа «СЕПЕК» («ВЕТЭК») Сергія Курченка планує провести ребрендинг - таким чином бізнесмен хоче позбавитись бренду, з яким в Україні пов'язане кримінальне провадження. Про це виданню розповіли два джерела в оточенні бізнесмена. За їх даними, тепер його активи об'єднує нова компанія Premier Oil Group.  РБК виявив її сайт (primoleum.com). За даними бази доменів who.is, домен primoleum.com був зареєстрований 31 березня на ТОВ «ГазНефть-Сервіс» (ДПС), яка є керуючою компанією холдингу Східно-Європейська паливно-енергетична компанія «СЕПЕК» («ВЕТЕК») пана Курченка, а також була його представництвом в Росії. В якості власника домену вказується гендиректор ДПС Ірина Румянцева, її адреса закінчується на @vetekgroup.com. Головний офіс Premier Oil Group розташовується за адресою: Москва, Пресненська набережна, 10, блок «С», поверх 46. Видання стверджує, що саме тут знаходиться московський офіс Сергія Курченка.

 

Раніше видання РБК повідомило, що мільярдер Сергій Курченко створює власний потужний медіахолдинг в Криму.

 

Водночас стосовно медіа активів Сергія Курченка в Україні, що раніше діяли під брендом «СЕПЕК-медіа» («ВЕТЭК-медиа»), наразі вживається виключно бренд «Український медіа холдинг». Це назва колишня назва медіа холдингу UMH Group (засновник і колишній президент Борис Ложкін), яка вживалась до продажу активу Сергію Курченку. Поки що в «Українському медіа холдингу» не коментують ребрендінг і повернення старої назви.

 

Нагадаємо, 22 вересня «Український медіа холдинг» (УМХ) оголосив про призначення з 26 вересня головою своєї наглядової ради народного депутата від Партії регіонів, першого заступника голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олени Бондаренко. Раніше громадянин Росії Юрій Ровенський з липня залишив посаду голови ради директорів медіахолдингу UMH Group (УМХ).

 

5 листопада власник групи компаній СЄПЕК (ВЕТЭК) Сергій Курченко і засновник, президент UMH group Борис Ложкін оголосили про дострокове закриття угоди з купівлі компаніями пана Курченка 99,9% акцій UMH group.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5459
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду