24-26 вересня -  конференція «Програма змін: розвиток незалежних ЗМІ в Євразії в еру цифрових технологій»

24-26 вересня - конференція «Програма змін: розвиток незалежних ЗМІ в Євразії в еру цифрових технологій»

19 Вересня 2014
2639
19 Вересня 2014
11:23

24-26 вересня - конференція «Програма змін: розвиток незалежних ЗМІ в Євразії в еру цифрових технологій»

2639
24-26 вересня -  конференція «Програма змін: розвиток незалежних ЗМІ в Євразії в еру цифрових технологій»
24-26 вересня -  конференція «Програма змін: розвиток незалежних ЗМІ в Євразії в еру цифрових технологій»

24-26 вересня в Києві («Президент Готель», вул. Госпітальна, 12) відбудеться міжнародна конференція «Програма змін: розвиток незалежних ЗМІ в Євразії в еру цифрових технологій». Організатори - Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) спільно з міжнародними неурядовими організаціями Free Press Unlimited та Global Forum for Media Development. Захід відбуватиметься за підтримки спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні», Open Society Foundations, Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського фонду на підтримку демократії.  

 

Участь у конференції візьмуть медіаексперти, представники організацій, що працюють у сфері захисту свободи слова та підтримки незалежних медіа, правозахисники з країн пострадянського регіону, а також представники міжнародних журналістських і правозахисних організацій.

 

За словами виконавчого директора Незалежної асоціації телерадіомовників Катерини М'ясникової, це буде перший за останні роки захід, який збере представників організацій, що опікуються розвитком медіа з усього регіону - від Монголії до Балкан.

 

Дискусії, що відбудуться в межах конференції, буде сфокусовано на двох протилежних трендах, які визначають стан свободи слова та незалежних медіа на пострадянському просторі регіоні, - скороченні свобод у державах, які посилюють авторитарність державної влади та стрімкому розвитку сучасних технологій, що значно спрощують обмін інформацією.

 

«Ми живемо в такий період, коли Інтернет стає домінантним каналом комунікації в багатьох країнах регіону. В Україні користувачів Інтернету вже понад 50%. Подібна ситуація і в інших країнах. Міжособистісна та суспільна комунікація відбувається швидше і вона має більше можливостей. Тобто хоча, з одного боку, незалежні медіа зазнають утисків, з іншого - вони мають більше інструментів для донесення інформації до користувачів. На цих двох противажелях буде побудовано конференцію. Будемо з'ясовувати, яким чином можна підтримати незалежні голоси в умовах цих трендів», - зауважила Катерина М'ясникова.

 

Основними темами конференції будуть:

- регіон Євразія: план змін (експерти розмірковуватимуть над тим, які виклики стоять перед медіа та як медіа-спільнота має на них реагувати);

- цифрове телебачення (Цифрову реформу, яку має бути завершено в усіх країнах регіону у 2015 році, влада багатьох держав намагається використати для того, щоб поставити під контроль незалежні ЗМІ чи скоротити їх кількість. У переважній більшості країн (Україна, Росія та Вірменія) існує загроза значного скорочення кількості місцевих мовників. Існують проблеми з поінформованістю населення. Експерти обговорять, як відповідати на ці виклики);

- інтернет-свободи (обговорення конституційного права на доступ до мережі, стратегічні аспекти конфіденційності в Інтернеті, зміна правил через розвиток мобільного інтернету тощо).

 

За даними Міжнародної неурядової організації «Репортери без кордонів», Індекс свободи преси свідчить про те, що ситуація в Україні, а також інших країнах  колишнього СРСР погіршилась. Зокрема, Україна посідає  127 місце з показником індексу - 36.93, і це на один щабель нижче, ніж у 2013 році. Також до другої сотні потрапила Росія (148 місце, індекс - 42.78), Білорусь (157 місце, індекс - 47,82 ), Азербайджан (160 місце, індекс - 52,87), Казахстан (161 місце - 54,94) тощо. 

 

«Організації, які займаються розвитком медіа, збираються для того, щоб визначити, що потрібно робити: як діяти локальним і міжнародним правозахисним організаціям, як можна підтримати незалежні медіа в ситуації, що склалася. Ми будемо обговорювати те, як спільнота має відповісти на ці виклики», - наголошує Катерина М'ясникова.

 

Подія розпочнеться 24 вересня з доповіді спеціально запрошеного спікера - директора European Endowment for Democracy Єжи Пом'яновського. В останній день конференції буде презентовано перші напрацювання до Плану змін для пострадянського регіону. За підсумками конференції буде складено дорожню карту з розвитку незалежних медіа в умовах новітніх трендів.

 

Контакти: Незалежна асоціація телерадіомовників, Оксана Крячко, pr@nam.com.ua.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду