Ukraine Today отримав ліцензію на мовлення та розповів Нацраді про свої плани

Ukraine Today отримав ліцензію на мовлення та розповів Нацраді про свої плани

14 Серпня 2014
5321
14 Серпня 2014
13:04

Ukraine Today отримав ліцензію на мовлення та розповів Нацраді про свої плани

5321
Ukraine Today отримав ліцензію на мовлення та розповів Нацраді про свої плани
Ukraine Today отримав ліцензію на мовлення та розповів Нацраді про свої плани

Сьогодні, 14 серпня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про видачу ліцензії на супутникове мовлення телеканалу іномовлення групи «1+1 медіа» Ukraine Today (UT). Ліцензію отримало ТОВ «УНІАН-ТБ», що вже володіє ліцензією на мовлення каналу УНІАН-ТБ.

 

12 серпня UT розпочав технічне мовлення, повноцінний старт відбудеться 24 серпня, розповіла в Нацраді генеральний продюсер UT Тетяна Пушнова. «Це буде міжнародний український телеканал, який мовитиме англійською мовою. Згодом, через кілька місяців, розпочнеться мовлення російською та німецькою мовами - зараз ми вивчаємо таку технічну можливість», - розповіла пані Пушнова.

 

Контент

 

UT має бути своєрідним східноєвропейським аналогом Euronews. «Якщо ви бачили Euronews - ми будемо виглядати приблизно так само, тільки в нас в ефірі з'являтимуться Вакарчук та інші відомі українці», - розповіла генеральний продюсер. Крім України у фокусі UT будуть Польща, країни Балтії та Росія.

 

Контент каналу складатиметься з новин, згрупованих по півгодинних блоках. Зі слів пані Пушнової, у кожному блоці буде загальний випуск новин, плюс новини культури, спорту, бізнесу і «щось дивне, щось цікаве». Також в ефірі UT виходитимуть мікросюжети про Україну та українців, про партнерів України.

 

У січні-лютому 2015 року телеканал планує відкрити власну студію, з якої в ефір виходитимуть у прямому ефірі програми з ведучими.

 

Команда

 

Над створенням контенту для UT працює редакція «Телевізійної служби новин» (ТСН). «Ми найняли для роботи на цьому каналі, людей, які будуть забезпечувати новинний контент, у яких англійська мова природня. Це мешканці країн ЄС, Канади і США. Ці англомовні люди працюють у структурі ТСН, і фактично весь ТСН працює на UT. Усі матеріали, які є в ТСН, вони перекладають і адаптують для UT. Паралельно розбудовується мережа фрілансерів, які будуть по всьому світу працювати в інтересах UT», - розповіла пані Пушнова.

 

Іноземні журналісти, які працюють над запуском UT, живуть в Україні вже тривалий час, каже пані Пушнова. Наприклад, шеф-редактором каналу став Пітер Дікінсон - засновник журналу What's On та екс-головний продюсер телеканалу Jewish News One.

 

Зі слів пані Пушнової, в штаті каналу працює небагато людей - це здебільшого технічні спеціалісти. Над запуском UT працюють усі півтори тисячі працівників групи «1+1 медіа». «Для того, щоб канал за два тижні запустився, фактично всі люди ангажовані в роботу», - сказала генеральний продюсер.

 

Бізнес-план

 

«Це не комерційний проект. Він запускається виключно з ідеологічною метою», - повідомила пані Пушнова у відповідь на запитання члена Нацради Владислава Севрюкова, чи це комерційний проект, чи патріотичний. За словами юриста групи «1+1 медіа» Ірини Стройко, засновник готовий вкладати кошти в канал (група «1+1 медіа» належить Ігореві Коломойському).

 

Зі слів пані Пушнової, щоб вийти на комерційну схему роботи, необхідно три-чотири роки співпраці з кабельними операторами. У UT цього часу немає, адже він хоче інформувати про Україну вже зараз.

 

UT мовитиме на супутнику Hotbird у відкритому доступі. За словами члена Нацради Олега Черниша (у минулому - директора з розвитку мережі мовлення «1+1 медіа»), Hotbird покриває всю територію Європи (у тому числі - Україну), а також Росію. «Точну кількість потенційних глядачів визначити складно, але досить велика кількість обладнання може приймати сигнал із цього супутника», - зауважив пан Черниш.

 

При цьому британські телеглядачі в основному зосереджені на супутник Astra на 28-му градусі східної довготи, на якому розташована британська супутникова платформа Sky. У Sky, зі слів пана Черниша, понад 500 каналів в електронному програму гіді, і в цього оператора «черга» з телеканалів, які хочуть потрапити до його пакету. «Якщо вам вдасться якимось чином когось потіснити, це буде добре», - зауважив він.

 

За даними пана Черниша, планувалося також мовлення UT на Північну Америку через супутник Galaxy 19. Тетяна Пушнова це підтвердила: «Так, це планується. Ми зараз запустимося, а потім почнемо перезапускатися. З наступного року плануємо мовити в США і Канаді і плануємо підписувати договір на цей супутник. Зараз головна мета - до Нового року максимально зайти в мережі Європи».

 

Що ж до Європи, то зараз UT активно працює над угодами з кабельними операторами європейських країн. «У нас уже є домовленості з Італією, Іспанією, де велика українська діаспора. Для нас найважливіші країни Європи - Франція, Німеччина, Британія. З операторами там важко працювати, але ми працюємо. Розраховуємо, що підпишемо угоди з кабельними операторами цих країн», - розповіла Тетяна Пушнова.

 

Вона також повідомила, що UT ще до запуску зацікавив велику кількість людей з різних країн, які готові волонтерських засадах допомагати. «Ми розраховували через три місяці запустити російське мовлення. Але багато волонтерів готові вже зараз нам допомагати і перекладати. Ми зараз шукаємо технічну можливість, щоб запуститися російською або 24 серпня, або на початку вересня», - сказала генеральний продюсер UT.

 

Нагадаємо, запуск комерційного каналу іномовлення Ukraine Today 17 липня анонсував голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, не називаючи телегрупи, яка створює канал. За його словами, Ukraine Today інформуватиме за кордоном про те, що відбувається в Україні.

 

21 липня група «1+1 медіа» оголосила, що 11 серпня в тестовому режимі мовлення запустить міжнародний новинний телеканал Ukraine Today. А вже з 24 серпня мовлення відбуватиметься в повному обсязі. Про деякі подробиці запуску повідомляв сюжет ТСН.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5321
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду