detector.media
14.08.2014 13:04
Ukraine Today отримав ліцензію на мовлення та розповів Нацраді про свої плани
Ukraine Today отримав ліцензію на мовлення та розповів Нацраді про свої плани

Сьогодні, 14 серпня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про видачу ліцензії на супутникове мовлення телеканалу іномовлення групи «1+1 медіа» Ukraine Today (UT). Ліцензію отримало ТОВ «УНІАН-ТБ», що вже володіє ліцензією на мовлення каналу УНІАН-ТБ.

 

12 серпня UT розпочав технічне мовлення, повноцінний старт відбудеться 24 серпня, розповіла в Нацраді генеральний продюсер UT Тетяна Пушнова. «Це буде міжнародний український телеканал, який мовитиме англійською мовою. Згодом, через кілька місяців, розпочнеться мовлення російською та німецькою мовами - зараз ми вивчаємо таку технічну можливість», - розповіла пані Пушнова.

 

Контент

 

UT має бути своєрідним східноєвропейським аналогом Euronews. «Якщо ви бачили Euronews - ми будемо виглядати приблизно так само, тільки в нас в ефірі з'являтимуться Вакарчук та інші відомі українці», - розповіла генеральний продюсер. Крім України у фокусі UT будуть Польща, країни Балтії та Росія.

 

Контент каналу складатиметься з новин, згрупованих по півгодинних блоках. Зі слів пані Пушнової, у кожному блоці буде загальний випуск новин, плюс новини культури, спорту, бізнесу і «щось дивне, щось цікаве». Також в ефірі UT виходитимуть мікросюжети про Україну та українців, про партнерів України.

 

У січні-лютому 2015 року телеканал планує відкрити власну студію, з якої в ефір виходитимуть у прямому ефірі програми з ведучими.

 

Команда

 

Над створенням контенту для UT працює редакція «Телевізійної служби новин» (ТСН). «Ми найняли для роботи на цьому каналі, людей, які будуть забезпечувати новинний контент, у яких англійська мова природня. Це мешканці країн ЄС, Канади і США. Ці англомовні люди працюють у структурі ТСН, і фактично весь ТСН працює на UT. Усі матеріали, які є в ТСН, вони перекладають і адаптують для UT. Паралельно розбудовується мережа фрілансерів, які будуть по всьому світу працювати в інтересах UT», - розповіла пані Пушнова.

 

Іноземні журналісти, які працюють над запуском UT, живуть в Україні вже тривалий час, каже пані Пушнова. Наприклад, шеф-редактором каналу став Пітер Дікінсон - засновник журналу What's On та екс-головний продюсер телеканалу Jewish News One.

 

Зі слів пані Пушнової, в штаті каналу працює небагато людей - це здебільшого технічні спеціалісти. Над запуском UT працюють усі півтори тисячі працівників групи «1+1 медіа». «Для того, щоб канал за два тижні запустився, фактично всі люди ангажовані в роботу», - сказала генеральний продюсер.

 

Бізнес-план

 

«Це не комерційний проект. Він запускається виключно з ідеологічною метою», - повідомила пані Пушнова у відповідь на запитання члена Нацради Владислава Севрюкова, чи це комерційний проект, чи патріотичний. За словами юриста групи «1+1 медіа» Ірини Стройко, засновник готовий вкладати кошти в канал (група «1+1 медіа» належить Ігореві Коломойському).

 

Зі слів пані Пушнової, щоб вийти на комерційну схему роботи, необхідно три-чотири роки співпраці з кабельними операторами. У UT цього часу немає, адже він хоче інформувати про Україну вже зараз.

 

UT мовитиме на супутнику Hotbird у відкритому доступі. За словами члена Нацради Олега Черниша (у минулому - директора з розвитку мережі мовлення «1+1 медіа»), Hotbird покриває всю територію Європи (у тому числі - Україну), а також Росію. «Точну кількість потенційних глядачів визначити складно, але досить велика кількість обладнання може приймати сигнал із цього супутника», - зауважив пан Черниш.

 

При цьому британські телеглядачі в основному зосереджені на супутник Astra на 28-му градусі східної довготи, на якому розташована британська супутникова платформа Sky. У Sky, зі слів пана Черниша, понад 500 каналів в електронному програму гіді, і в цього оператора «черга» з телеканалів, які хочуть потрапити до його пакету. «Якщо вам вдасться якимось чином когось потіснити, це буде добре», - зауважив він.

 

За даними пана Черниша, планувалося також мовлення UT на Північну Америку через супутник Galaxy 19. Тетяна Пушнова це підтвердила: «Так, це планується. Ми зараз запустимося, а потім почнемо перезапускатися. З наступного року плануємо мовити в США і Канаді і плануємо підписувати договір на цей супутник. Зараз головна мета - до Нового року максимально зайти в мережі Європи».

 

Що ж до Європи, то зараз UT активно працює над угодами з кабельними операторами європейських країн. «У нас уже є домовленості з Італією, Іспанією, де велика українська діаспора. Для нас найважливіші країни Європи - Франція, Німеччина, Британія. З операторами там важко працювати, але ми працюємо. Розраховуємо, що підпишемо угоди з кабельними операторами цих країн», - розповіла Тетяна Пушнова.

 

Вона також повідомила, що UT ще до запуску зацікавив велику кількість людей з різних країн, які готові волонтерських засадах допомагати. «Ми розраховували через три місяці запустити російське мовлення. Але багато волонтерів готові вже зараз нам допомагати і перекладати. Ми зараз шукаємо технічну можливість, щоб запуститися російською або 24 серпня, або на початку вересня», - сказала генеральний продюсер UT.

 

Нагадаємо, запуск комерційного каналу іномовлення Ukraine Today 17 липня анонсував голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, не називаючи телегрупи, яка створює канал. За його словами, Ukraine Today інформуватиме за кордоном про те, що відбувається в Україні.

 

21 липня група «1+1 медіа» оголосила, що 11 серпня в тестовому режимі мовлення запустить міжнародний новинний телеканал Ukraine Today. А вже з 24 серпня мовлення відбуватиметься в повному обсязі. Про деякі подробиці запуску повідомляв сюжет ТСН.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY