Держкомтелерадіо узагальнив дані про ситуацію з ефірним мовленням у Донбасі

Держкомтелерадіо узагальнив дані про ситуацію з ефірним мовленням у Донбасі

30 Липня 2014
3436
30 Липня 2014
14:41

Держкомтелерадіо узагальнив дані про ситуацію з ефірним мовленням у Донбасі

3436
Трансляцію українських телеканалів відновлено у Слов'янську, Краматорську, Артемівську, Костянтинівці, Лисичанську та Красному Лимані. Ефірне мовлення в Донецькій та Луганській областях наразі знаходиться під контролем терористів
Держкомтелерадіо узагальнив дані про ситуацію з ефірним мовленням у Донбасі
Держкомтелерадіо узагальнив дані про ситуацію з ефірним мовленням у Донбасі

Станом на вчора, 29 липня, в деяких населених пунктах Донецької та Луганської областей, водночас із українськими телеканалами здійснюється ретрансляція окремих російських телеканалів Концерну РРТ, які були захоплені і продовжують перебувати під контролем російських терористів (РТПС Донецьк, РТПС Луганськ та РТПС Ровеньки в Луганській області). Про це йдеться в повідомленні Державного комітету телебачення та радіомовлення.

 

Приміщення Донецької та Луганської обласних державних телерадіокомпаній захоплені терористами, ними ж внесені зміни в програмне наповнення 27-го каналу Донецької ОДТРК та відключено обласне телерадіомовлення в Луганській області.

 

За інформацією, наданою Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, станом на 16 липня у Донецьку на частоті аналогового телевізійного мовлення Донецької ОДТРК, а також у цифровому мультиплексі МХ-5 транслюються програми «Первого республиканского канала ДНР» з власним логотипом і ретранслюється російський телеканал «Россия 24».

 

Як повідомляє Держкомтелерадіо, присутність на захоплених об'єктах озброєних людей не дає можливості вимкнути російські телеканали та забезпечити повністю роботу обладнання телерадіомовлення згідно з умовами ліцензій.

 

Єдиним виходом із ситуації Концерн РРТ вважає прийняття рішення про повне відключення захоплених у Донецькій та Луганській областях об'єктів від електропостачання, яке здійснюють приватні енергопостачальні компанії «ДТЕК Донецькобленерго» та ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання». Проте, в разі знеструмлення цих об'єктів місцеве населення залишиться без доступу як до російського, так і до українського телебачення, наголошується в повідомленні.

 

Тому, як заявляє керівництво Концерну РРТ, припинення трансляції російських телеканалів буде терміново здійснено після звільнення силами АТО радіотелевізійних станцій у Донецьку, Луганську та Ровеньках, які досі перебувають під контролем терористів.

 

Відновлення ефірної трансляції українських телеканалів у звільнених населених пунктах триває.

 

Так, станом на 16 липня було відновлено ефірне мовлення українських каналів у п'яти містах Донецької області - Слов'янську, Краматорську, Артемівську, Костянтинівці та Красному Лимані. Продовжується робота працівників Концерну РРТ щодо відновлення мовлення українських телевізійних каналів з Краматорської РТПС.

 

Станом на 28 липня в ефірі Краматорського та Слов'янського телебачення транслюються сім телевізійних каналів: «1+1», 5 канал, «Інтер», Новий канал, Перший національний, СТБ та ІСТV. Разом з тим поновлено мовлення трьох українських радіоканалів, серед яких Перший канал Національної радіокомпанії України.

 

Після звільнення від терористів міста Лисичанська Луганської області 26 липня цього року відновлено в повному обсязі мовлення українських телерадіоканалів на РТС Лисичанськ.

 

29 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повідомила, що в Донецьку відновив ефірне мовлення 5 канал.

 

Враховуючи загрози інформаційному простору України у зв'язку з несанкціонованим відключенням українських телеканалів у Донецькій і Луганській областях та розповсюдженням на їхніх частотах російських програм «Россия 1», НТВ, ТНТ, «Петербург 5», «Звезда», РЕН ТВ, а також незаконною ретрансляцією цих програм, що є не адаптованими до законодавства України, у багатоканальних мережах, Національна рада своїм рішенням від 17 липня цього року встановила, що до провайдерів програмної послуги, які незаконно ретранслюють зазначені російські програми, буде застосована санкція анулювання ліцензії у судовому порядку.

 

Нагадаємо, на засіданні 24 липня Нацрада визнала, що зміст російських телеканалів «РТР-Планета», «НТВ-Мир», «Россия 24» і «ТВ Центр - Іnternational» (TVCI) не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

 

Тоді ж у Нацраді повідомили, що правоохоронні органи вноситимуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань факти ретрансляції російських каналів, які були заборонені за рішенням суду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3436
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду