Український радіоринок починає продажі реклами за GRP

Український радіоринок починає продажі реклами за GRP

18 Червня 2014
4384
18 Червня 2014
11:21

Український радіоринок починає продажі реклами за GRP

4384
Український радіоринок починає продажі реклами за GRP
Український радіоринок починає продажі реклами за GRP

Український радіоринок починає продажі реклами за GRP (Gross Rating Point) - маркетинговим показником, що вираховується шляхом підсумовування суми рейтингів всієї рекламної кампанії за всіма носіями та враховує всі контакти аудиторії, як перші, так і повторні. Про це йдеться в повідомленні радіогрупи UMH.

 

Використання показника GRP на ринку радіо стало можливим завдяки тому, що в технічну базу програмного забезпечення Mark Data, яким користуються рекламісти та медійники, було додано функціонал моніторингу GRP компанії «Комунікаційний альянс», що дозволить оцінювати рекламні кампанії з фактично набраними пунктами рейтингів.

 

Попередні методики оцінки і вимірювання радіо відрізнялися від існуючих систем медіапланування та медіабаїнгу на телебаченні, і тому були однією з причин низької ринкової частки радіо, вважають у радіогрупі UMH. Компанія GFK, яка є індустріальним дослідником радіоаудиторії України, вже виступила з офіційною заявою про повну ідентичність показників GRP (Gross Rating Poing - сума рейтингів) і TRP (Target Raiting Point - сума рейтингів цільової аудиторії) телевізійним аналогам. «Таким чином, ринок вперше отримує єдину медіавалюту як для ринку ТБ, так і для ринку радіо», - наголошують у радіогрупі UMH.

 

На ринку будуть одночасно діяти дві системи купівлі реклами на радіо - за спотами (за рекламним часом) і за GRP (за сумою рейтингів). «Таким чином, рекламодавець самостійно або за допомогою рекламного агентства зможе прийняти рішення, як йому буде вигідніше розміщуватися. При ідентичних ввідних, вартість показників GRP і TRP на радіо значно нижче, ніж на ТБ, рекламний бюджет звичайно менше, а кількість набраних TRP в рази більше. Ми розраховуємо, що це приверне NonRadio-клієнтів, для яких така медіавалюта, як GRP, є важливим критерієм при виборі медіаносія», - розповіла Юлія Литовченко, керівник відділу по роботі з ключовими клієнтами радіогрупи UMH.

 

Радіогрупа UMH вважає введення нової системи оцінювання і рейтингів GRP важливим досягненням для українського медіаринку, оскільки це дозволяє кожному рекламодавцеві реально оцінювати можливості бренду.

 

«Введення GRP збільшить привабливість радіо як повноцінного каналу маркетингових комунікацій. Нова система продажів більш ефективна: рекламодавець платить гроші за досягнення реальної аудиторії. Прийшов час почати розглядати радіо, як потужний канал у маркетинговій стратегії з конкурентною вартістю TRP», - прокоментував генеральний директор радіогрупи UMH Юрій Голік.

 

Нагадаємо, що за GRP продають свої рекламні можливості телеканали, що входять до панелі телевізійних вимірювань Nielsen (до 2014 року - панелі GFK). Також невеликі телеканали, що не є учасниками телепанелі, розглядають можливість запуску власного вимірювання аудиторії та продажу реклами не за спотами, а за GRP.

 

«Детектор медіа»

Ілюстрація - www.club-cars.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду