Учасники інтернет-ринку вирішують, що робити з рекламою на піратських сайтах

22 Травня 2014
4669
22 Травня 2014
18:03

Учасники інтернет-ринку вирішують, що робити з рекламою на піратських сайтах

4669
Учасники інтернет-ринку вирішують, що робити з рекламою на піратських сайтах

20 травня Всеукраїнська рекламна коаліція (ВРК) та Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) заявляють, що інтернет-ринку необхідно єдине індустріальне рішення щодо проблеми розміщення реклами на піратських сайтах, що порушують законодавство про авторське право. Про це йшлося на спільному круглому столі, повідомляє прес-служба ІТК.

 

Українська антипіратська асоціація (УАПА), що представляєінтереси голлівудських кінокомпаній, заявила під час круглого столу, що навіть великі міжнародні рекламодавці в Україні розміщують рекламу на сайтах з неліцензійним контентом. На думку експертів УАПА, технології та сервіси з ідентифікації і фільтрації піратського контенту наразі доступні і повинні бути прийняті учасниками ринку інтернет-реклами.

 

«Необхідно спільно визначити групу сайтів-порушників і проти них вживати дії. А потім просити рекламодавців якомога менше витрачати на рекламу на цих ресурсах», - говорить голова УАПА Володимир Ілінг.

 

Старший юрисконсульт ІТК Ігор Коваль вважає, що гравці українського ринку реклами в інтернеті повинні прийняти саморегулюючі механізми, визначити сайти з неліцензійним контентом і припинити на них розміщувати рекламу.

 

Альтернативний механізм, на думку Ігоря Коваля, ‒ договірне саморегулювання. Експерт вважає, що договори про розміщення реклами в мережі Інтернет повинні містити такі пункти: 1) реклама не повинна розміщуватися на сайтах, основною метою яких є поширення або створення умов для поширення нелегального контенту; 2) розміщення реклами на таких сайтах оплаті не підлягає. Це метод, завдяки якому ринок може почати боротися з піратством у мережі інтернет просто зараз.

 

Представники контент-партнерства «Чисте небо» ‒ директор з розвитку StarLightMedia Ірина Андрющенко та керівник управління з продажу Інтернет-реклами в сейлз-хаусі «1+1» Марина Колесникова ‒ показали, що альтернатива «піратському» контенту у вигляді легального контента існує. Виступаючі додали, що  ініціатива «Чисте небо» допоможе рекламодавцям і учасникам ринку ідентифікувати майданчики, що розміщують тільки легальний контент і майданчики-порушники, для чого надасть рекламодавцям крім «білого» списку сайтів, які містять тільки легальний контент і «чорний» список.

 

«Сподіваємося, він стане орієнтиром для планування реклами в українському Інтернеті. Також найближчим часом легальний плеєр учасників «Чистого неба» почне маркуватися візуально знаком ініціативи. Так що рекламодавцям буде легко визначити, де міститься ліцензійний контент», ‒ сказала Ірина Андрющенко.

 

Антон Копитов, СЕО GroupM в Україні, Білорусі та Молдові на прикладі проведених кампаній для P&G, GSK, IDS та інших великих гравців в онлайн відеопоказав, що вже сьогодні в Україні досить легального інвентарю для виконання завдань масштабних кампаній.

 

«Рекламодавці повинні чітко пояснювати агентствам свою позицію з приводу розміщення на "піратських" ресурсах і зафіксувати цю позицію контрактними зобов'язаннями. Також на стадії затвердження вимагати від агентств звірки медіапланів з "чорним" списком сайтів, що надаються ініціативою "Чисте небо", а після завершення кампанії вимагати надання даних незалежних моніторингових систем про розміщення реклами на майданчиках», - сказав пан Копитов.

 

Заступник керуючого директора компанії TNS Україна Анна Добривечір повідомила, що дані з відеореклами на сайтах, зазначених в офіційному листі правовласників, як розміщують нелегальний контент, не надаються дослідницькою компанією TNS Україна. Однак пані Добривечір переконана, що учасникам ринку необхідно на індустріальному рівні виробити рішення цього питання, яке встановить галузевий стандарт в цій сфері та яке дослідники зможуть взяти в роботу.

 

Після виступів спікерів учасники зустрічі, організованої ВРК та ІТК, обговорили можливі подальші спільні дії. Учасники ринки погодились провести ще кілька зустрічей, щоб домовитись про такі дії.

 

«Все говорить про те, що сьогодні українському інтернет-ринку необхідно єдине індустріальне рішення, яке повинні напрацювати три сторони: онлайн-майданчики, агентства і клієнти. Головне те, що діалог з рекламодавцем на цю тему розпочався», - підсумував модератор зустрічі - виконавчий директор ВРК Максим Лазебник.

 

Учасники ринку почали складати перелік сайтів із неліцензійним контентом

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4669
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду