«Офшори в структурі власності телеканалів – це приховування реального власника»

17 Серпня 2007
18123
17 Серпня 2007
08:08

«Офшори в структурі власності телеканалів – це приховування реального власника»

18123
Юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай коментує рішення АМКУ дозволити компанії Venus Bay Holdings Limited (Кіпр) контролювати канали так званого холдингу Віктора Пінчука.
«Офшори в структурі власності телеканалів – це приховування реального власника»

Як уже повідомляла «Детектор медіа», сьогодні, 17 серпня, прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ) повідомила про надання дозволу компанії Venus Bay Holdings Limited (Кіпр) контролювати компанії «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія. Телеканал ICTV», «Міжнародний медіацентр – СТБ» та Новий канал (Київ) (канали так званого холдингу Віктора Пінчука).

 

Як пояснив «Детектор медіа» юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай, ідеться про те, що, відповідно до ст. 8 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», встановлюється обмеження на права контролювати у будь-який спосіб через вплив на формування управлінських та/або наглядових органів телерадіоорганізацій більше 35% загальних обсягів відповідного територіального телерадіоінформаційного ринку – загальнонаціонального, регіонального або місцевого.

 

Контроль за дотриманням суб’єктами інформаційної діяльності законодавства про захист економічної конкуренції та недопущення ними недобросовісної конкуренції здійснюють відповідно до своїх повноважень органи Антимонопольного комітету України. Всі три телеканали є загальнонаціональні, а отже АМКУ мав перевірити, чи не перевищить Venus Bay Holdings Limited цю квоту.

 

Щодо питання про те, як українське медійне законодавство ставиться до офшорних власників медіа, то пан Ігор наголосив: «Питання офшорних власників є давньою проблемою Закону Про телебачення і радіомовлення. До прийняття останніх змін у статутному фонді ТРК іноземні засновники/учасники мали право мати не більше ніж 30% частку. Але це пряма участь. На другому-третьому і т. д. рівні власності, вони могли спокійно володіти контрольним пакетом. Така схема використовувалася, приміром, Інтером, власник якого був захований на 4-5 рівні власності. Після змін у Законі Про ТБ і РМ ситуація змінилася. З одного боку, виникла заборона засновувати ТРК іноземним учасникам, натомість їхня участь у статутному капіталі мала б обмежуватися 35% частки, проте… частку прописати просто забули, а з приводу засновництва іноземними особами зробили посилання до Господарського кодексу, де, звісно, не було прописано жодних особливостей засновництва ТРК іноземними особами. Єдине, що дозволяє Національній раді з питань телебачення і радіомовлення нова редакція Закону – запитати про другий рівень власності, але очевидно, що можна посунути іноземців і в офшори на третій рівень».

 

Мотивація переховування медіавласників в офшорах є, на думку юриста, як економічною, так і політичною.

 

«По-перше, це зменшення податкового тягаря, – говорить Ігор Розкладай. – По-друге, це приховування реального власника. Реєстрація й утримання компанії в офшорі – це дуже незначні витрати, які окуповуються тим, що ніхто не зможе докопатися до власника. Таку офшорну фірму реєструє підставне лице, так що всі кінці ховаються у воду. Основний власник Інтера до зміни його структури власності сидів на Британських Віргінських островах, і ми могли лише здогадуватися, чиї сірі вуха стирчать за ним».

 

Чи дізнається суспільство про реальних власників медіа і які законодавчі зміни варто застосувати для остаточного вирішення питання про те, хто володіє інформацією в Україні?

 

«Моя особиста думка, як юриста Інституту Медіа Права, – говорить пан Ігор, – полягає в тому, що використання офшорів має бути обмежене певним відсотком, скажімо менше 20-ти. Я цілком розумію ТРК, які хочуть уникнути нашого недолугого податкового законодавства. Але я категорично проти приховування власників. Як варіант можна запропонувати схему, за якою ТРК дозволяється мати у власності офшорну компанію з більшою часткою, але при цьому вони мають подати інформацію про реальних (!) власників. Проте, можу констатувати, що навіть така заборона не забезпечить 100% отримання результатів про власників. Зокрема, власником ТРК може бути підставна особа, а реальний власник все одно лишатиметься недосяжним. Найцікавіше вирішили цю ситуацію в Австралії та Македонії. Вони прописали всі можливі види зв’язків і впливу, фактично вони ввели поняття контролю над юрособою. Наш закон використовує лише поняття контролю відносно монополізації. Чи вдасться нам добитися прийняття таких змін, які би змогли забезпечити доступ громадян до інформації про реальних власників ТРК, питання наразі риторичне».

 

На фото – Віктор Пінчук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду