Нацрада подала до суду на дистрибутора російських каналів – компанію «Торсат» з групи «Інтер»

Нацрада подала до суду на дистрибутора російських каналів – компанію «Торсат» з групи «Інтер»

20 Березня 2014
17392
20 Березня 2014
13:54

Нацрада подала до суду на дистрибутора російських каналів – компанію «Торсат» з групи «Інтер»

17392
Нацрада просить суд визнати «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24» і «НТВ Мир» такими, що не відповідають законам України та Європейській конвенції про транскордонне телебачення
Нацрада подала до суду на дистрибутора російських каналів – компанію «Торсат» з групи «Інтер»
Нацрада подала до суду на дистрибутора російських каналів – компанію «Торсат» з групи «Інтер»

Сьогодні, 20 березня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва проти компанії «Торсат» (дистрибутор російських каналів в Україні, входить до медіагрупи «Інтер») з вимогою визнати російські телеканали «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24» і «НТВ Мир» такими, що не відповідають законам України та Європейській конвенції про транскордонне телебачення. Про це «Детектор медіа» повідомила заступник голови Нацради Лариса Мудрак.

 

Як ідеться в позові, копія якого є в розпорядженні «Детектор медіа», ТОВ «Торсат» згідно з угодами отримало право на розповсюдження на території України іноземних програм (телеканалів) «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Российский информационный канал "Россия-24"», «НТВ Мир». Виробником цих програм (телеканалів) є Російська Федерація, яка не входить до Європейського Союзу та не ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, а отже зміст призначених для ретрансляції на території України цих програм має бути адаптованим до вимог законодавства України.

 

6 березня до Нацради звернулася Ради національної безпеки і оборони України (на підставі власного рішення від 1 березня) з вимогою невідкладного розгляду питання щодо інформаційної безпеки України, зважаючи на складну ситуацію, що виникла після російської військової агресії на території України.

 

Моніторинг Нацради (який триває з 1 березня по сьогоднішній день) контенту «Первого канала. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24» і «НТВ Мир» зафіксував ряд грубих порушень Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (ч. 7 ст. 4, ст. 6 та ст. 42) та Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

 

«Головною темою та характерною особливістю інформаційних та інформаційно-аналітичних передач вказаних телеканалів є пропаганда і заклики до зміни конституційного ладу в Україні її територіальної цілісності через застосування насильства та збройних сил Російської Федерації на території суверенної України та Автономної Республіки Крим, поширення сепаратистських звернень до Російської Федерації за допомогою, у тому числі, військовою, обґрунтування російськими політиками, державними посадовцями та представниками громадськості Російської Федерації використання збройних сил в Україні, а також планів щодо можливостей приєднання до Російської Федерації територій, які належать Україні, розпалювання міжетнічної та національної ворожнечі», - йдеться в обґрунтуванні позову.

 

Наприклад, 1 березня о 22:28 на телеканалі «НТВ-Мир» Нацрада зафіксувала трансляцію документального фільму «Острый Крым», темою якого була історична, культурна, етнічна та юридична безпідставність приналежності Криму до території України, розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

 

В ефірі передач «Прямой эфир» (ефір 3 березня) та «Специальний кореспондент» (4 березня) телеканалу «РТР-Планета», за даними Нацради, поширювалась інформація, яка пропагує війну, міжетнічну та національну ворожнечу, національну нетерпимість, обґрунтовувалась необхідність втручання Росії у внутрішні справи суверенної України.

 

1 березня на телеканалі «Россия 24» Нацрада зафіксувала пряму трансляцію позачергового засідання Ради Федерації, присвячену наданню дозволу Президенту В. Путіну на використання російських військ в Україні. У своїх виступах члени Ради Федерації обґрунтовували застосування сили проти суверенної держави України.

 

11 березня на цьому телеканалі, за даними Нацради, артист Леонід Ярмольник заявив: «Люди, которые там (Західна Україна) живут, мне кажутся странными в том смысле, что им кажется, что они кого-то ненавидят, кого-то не любят. На самом деле, они не любят себя, не любят своих детей».

 

5 березня на телеканалі «Первый канал. Всемирная сеть» у передачі «Вести», початок трансляції о 19:00, за даними Нацради, було оголошено про те, що в Україні продовжуються загрози російськомовному населенню. Для прикладу було наведено ситуацію у Львові, у якому, відповідно до коментаря ведучого, готуються до погромів російськомовного населення, аналогічних тим, які проводили нацисти під час окупації у роки Другої світової війни.

 

За даними «Чорноморської телерадіокомпанії», м. Сімферополь, станом на 6 березня 2014 року на частотах телерадіоорганізації незаконно почалось мовлення російського інформаційного телеканалу «Россия 24».

 

«Передачі новин телеканалів "НТВ-Мир", "РТР-Планета", "Россия 24" та "Первый канал. Всемирная сеть" ("Вести", "Сегодня", "Время") розповсюджували інформацію про події в Україні, яка є упередженою, необґрунтованою, та незбалансованою, що є порушенням вимог Європейської конвенції про транскордонне телебачення та Закону України "Про телебачення і радіомовлення"», - наголошує позивач.

 

За період з 1 по 13 березня в ефірі вказаних телеканалів жодного разу не подавалось альтернативної думки громадян Росії та України, представників медійної галузі цих держав або коментаря офіційних осіб України про події в Україні, що суперечить світовим стандартам журналістики і має на меті не поширення інформації, а відверто пропагандистський вплив на свідомість громадян України, підкреслює Нацрада.

 

Позивач надав до суду запис програм і передач телеканалів «НТВ-Мир», «РТР-Планета», «Россия 24» та «Первый канал. Всемирная сеть» на окремих носіях на підтвердження своєї позиції.

 

Нагадаємо, 11 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення висловила вимогу до провайдерів програмної послуги до 19.00 11 березня припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир». Втім, офіційного рішення з цього приводу Нацрада поки що не приймала, оскільки не проводила засідання. 13, 14 і 17 березня регулятору не вдавалося провести засідання через відсутність кворуму.

 

Станом на 17 березня 384 українські провайдери (з понад 700) припинили ретрансляцію телеканалів «Россия 24», «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета» і «НТВ-Мир» на території України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17392
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду