З газети «Капитал» звільняють 12 працівників. Двоє з них відмовляються писати заяви

З газети «Капитал» звільняють 12 працівників. Двоє з них відмовляються писати заяви

20 Березня 2014
6457
20 Березня 2014
19:46

З газети «Капитал» звільняють 12 працівників. Двоє з них відмовляються писати заяви

6457
У газеті можуть з березня зменшити зарплати на 10-20%
З газети «Капитал» звільняють 12 працівників. Двоє з них відмовляються писати заяви
З газети «Капитал» звільняють 12 працівників. Двоє з них відмовляються писати заяви

Протягом останніх днів з газети «Капитал» звільнили за згодою сторін 10 працівників - одну журналістку, а також співробітників фотослужби і літредакторів. Ще двоє працівників - фотограф Олексій Солодунов, про якого вже писала «Детектор медіа», і журналістка Леся Виговська - відмовилися писати заяви про звільнення без компенсації від роботодавця. Про це «Детектор медіа» повідомили джерела в редакції.

 

Генеральний директор компанії-видавця газети Ілля Чудновський підтвердив «Детектор медіа» факт звільнень з газети. Проте точну кількість звільнених працівників він не зміг пригадати.

 

За словами джерел, звільнення пов'язані з оптимізацією штату. Однак пан Чудновський пояснив звільнення недостатньою професійною кваліфікацією працівників. «Люди, з якими ми розстаємося, не є професіоналами в тому обсязі, в якому нам потрібно. Вони з розумінням поставилися до наших зауважень і пішли набиратися досвіду. З часом, можливо, вони повернуться. Це було полюбовне розставання. Що стосується Виговської і Солодунова - вони обрали варіант не ходити на роботу і погрожувати. На роботі вони не з'являються, якщо з'являються - то за власним графіком. У такому разі ми збираємося діяти виключно в рамках законодавства», - сказав він.

 

За даними джерел, від Олексія Солодунова і Лесі Виговської роботодавці вимагають писати заяви про звільнення за власним бажанням або за згодою сторін. Фотограф і журналістка відмовляються це робити.

 

Пан Солодунов каже, що згоден на звільнення за процедурою скорочення. Він консультується з юристом, як йому краще діяти. «Я чекаю зйомок - зйомок немає. Моя камера в ремонті, знімати мені нічим. На роботу не ходжу, тому що жоден фотограф "Капитала" ніколи не ходив на роботу, ми працювали завжди в полі. Я протягом року бував на роботі тільки раз на місяць», - пояснив фотограф.

 

Пан Чудновський на запитання, чому редакція не хоче звільняти людей за скороченням або з виплатою компенсації, відповів, що в компанії не відбувається скорочення: «Скорочення було б, якби ми закривалися. А ми обговорюємо з людьми подальші перспективи, і вони приймають рішення піти».

 

Пані Виговська написала заяву про звільнення за згодою сторін із грошовою компенсацією у розмірі двох середньорічних зарплат від 18 березня - цю інформацію вона підтвердила «Детектор медіа». З її слів, заяву підписав головний редактор Олександр Бердинських, але не підписав директор Ілля Чудновський. При цьому в журналістки вилучили телефон, диктофон, перепустку і посвідчення журналіста, підписавши обхідний лист від 18 березня, але з нею не провели розрахунку і не віддали трудову книжку. Журналістка каже, що всі дні цього тижня - 17, 18, 19,2 0 березня виходила на роботу. Це «Детектор медіа» підтвердили її колеги.

 

Пан Чудновський підтвердив, що він не підписував заяви журналістки про звільнення з компенсацією. «Головний редактор може завізувати заяву, щоб позначити, чи згоден він з рішенням даного співробітника, чи не згоден. А вже моє рішення і мій підпис на заяві визначає, як буде звільнений співробітник. Заяви я не підписував», - повідомив він.

 

За інформацією джерел «Детектор медіа», пані Виговська написала кілька пояснювальних записок-скарг на ім'я пана Чудновського, де вказала що її позбавили належних умов праці, але вимагають перебувати в редакції з 9-ї ранку до 6-ї вечора як працівника бек-офісу, хоча в журналістки був раніше ненормований робочий день і в офісі вона перебувала переважно з 11:00 до 19:00 без обідньої перерви. Сама журналістка не заперечує, що написала такі скарги. Вона також телефонувала на гарячу лінію Мінсоцполітики, а сьогодні, 20 березня, оформила лікарняний у зв'язку з болями в спині.

 

Після відмови писати заяви про звільнення без компенсації фотографу і журналістці у відділі кадрів погрожують звільнити їх за статтею - чи за прогули (спізнення на роботу) чи за неякісну роботу. Ілля Чудновський каже, що газета «Капитал» ще нікого не звільняла за статтею. «Ми просто фіксуємо порушення трудового розпорядку», - зауважив він.

 

На запитання, що роботодавець планує робити з працівниками, які не погоджуються зі звільненням, пан Чудновський сказав, що повернеться до цього питання, можливо, наступного тижня. «Я не дуже розумію їхні дії. У мене були приклади в біографії, коли один працівник з попередньої роботи намагався таким самим чином вести розмову з роботодавцем. Він багато корисного для себе отримав, тільки не може тепер знайти роботу, бо кому потрібен працівник, з яким неможливо домовитися? Якщо вони вважають нормальним отримувати зарплату, але не з'являтися на роботу і шантажувати тим, що будуть писати скарги і жалітися, - на здоров'я», - заявив директор компанії-видавця «Капитала».

 

Тим часом джерела повідомили «Детектор медіа», що з березня працівникам «Капитала» знижують зарплати на 10-20%. Пан Чудновський підтвердив, що компанія «розглядала цей варіант». На запитання, чи прийнято рішення, він відповів: «Поки що в процесі - березень ще не завершився».

 

Також, за інформацією джерел, на місце Лесі Виговської і ще однієї звільненої з «Капитала» кореспондентки редакція нібито запрошує двох журналісток закритої 13 березня газети «Коммерсантъ-Украина».

 

Нагадаємо, 3 березня газета «Капитал» призупинила вихід на два тижні, а її співробітників відправили на два тижні у відпустку за власний рахунок. 17 березня газета відновила свій вихід. Чи змінився за цей час інвестор видання - журналістам не кажуть. Раніше «Капитал» пов'язували з умовним медіахолдингом колишнього першого віце-прем'єра Сергія Арбузова. Сам пан Арбузов заперечував, що він є власником низки медіа.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6457
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Инсайдер
3725 дн. тому
Выговская - малолетняя дурочка. Фейсбук ее почитайте. Деловая журналистка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду