Для відключення російських каналів провайдерам потрібне легітимне рішення Нацради або суду – Телекомпалата

Для відключення російських каналів провайдерам потрібне легітимне рішення Нацради або суду – Телекомпалата

12 Березня 2014
7083
12 Березня 2014
11:44

Для відключення російських каналів провайдерам потрібне легітимне рішення Нацради або суду – Телекомпалата

7083
Для відключення російських каналів провайдерам потрібне легітимне рішення Нацради або суду – Телекомпалата
Для відключення російських каналів провайдерам потрібне легітимне рішення Нацради або суду – Телекомпалата

Асоціація провайдерів програмної послуги «Телекомунікаційна палата України», до якої входить найбільший провайдер України «Воля-кабель», заявляє, що припинення ретрансляції конкретно визначених програм можливе виключно за наявності рішення суду або прийнятого у відповідності до законодавства рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Також мають бути враховані думка абонентів, чинні угоди між провайдером і правовласниками програм та ліцензійні умови провайдера.

 

Таку заяву Телекомпалата зробила у відповідь на вимогу Національної ради до провайдерів припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир».

 

Наводимо повний текст заяви Телекомунікаційної палати України, у якому обґрунтовано правові підстави відключення російських каналів:

 

«Останнім часом на провайдерів програмної послуги України виявляється тиск щодо припинення доступу до деяких програм, як українського, так і зарубіжного виробництва. Усвідомлюючи важливість інформаційної складової в українському суспільстві на даному етапі розвитку, ми заявляємо, що будь-яке обмеження в доступі до інформації має ґрунтуватися на повазі до прав людини, викладених у статті 10 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, Конституції України та інших нормативних актів.

 

У зв'язку з цим, заявляємо, що тимчасове припинення ретрансляції конкретно визначених програм можливе виключно на правових підставах і за таких правових обставин.

 

1. Будь-які зміни в програмному наповненні пакетів провайдера програмної послуги можливе тільки з урахуванням думки абонентів, інтереси яких для провайдерів є найвищою цінністю.

 

2. Для провайдера програмної послуги в частині вимог про тимчасове припинення доступу до конкретно визначених програм обов'язковим до виконання є рішення суду, в тому числі за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Таке рішення може бути у формі як судового рішення пошуковому заявою, так і у формі ухвали суду про забезпечення позовних вимог, якщо суд не визнає прийняття такого визначення фактичним виконанням вимог до закінчення судового розгляду.

 

3. Також обов'язковими до виконання є прийняті і затверджені в установленому порядку вимоги Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про заборону ретрансляції певних телеканалів.

 

Рішення Національної ради мають бути прийняте з відповідно до чинного законодавства на легітимному засіданні цього колегіального органу. Відповідно до приписів ч.2 ст.17 України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», регуляторні, у тому числі нормативно-правові акти мають проходити всі стадії прийняття і порядок оприлюднення актів, визначених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Рішення Національної ради, відповідно до закону є регуляторними актами, розробляються, розглядаються, приймаються та оприлюднюються з урахуванням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

 

4. Відповідно до затвердженої практики, додатком до ліцензії провайдера програмної послуги є перелік програм, який провайдер зобов'язаний включати в свої пакети і який затверджується рішенням Національної ради колегіальним рішенням. Таким чином у даний перелік програм (додаток до ліцензії) необхідно внести відповідні зміни. Враховуючи обставини, що склалися, а також той факт, що зміна в ліцензію можлива виключно за заявою ліцензіата, вимагаємо від Національної ради негайно скасувати рішення, що передбачають зазначені процедури.

 

5. Також необхідно враховувати, що ретрансляція програм провайдерами програмної послуги здійснюється на підставі ліцензійних договорів з правовласниками. Відповідно до цивільного законодавства та укладених договорів, одностороння зміна умов договору не допустима, і, в разі одностороннього припинення ретрансляції, провайдер повинен нести відповідальність. Рішення про припинення ретрансляції необхідно приймати в т.ч. з урахуванням і цього чинника.

 

6. Щодо можливого подання прокурора про заборону ретрансляції певних телеканалів, необхідно враховувати наявність регуляторних повноважень органів державної влади, повноважень прокуратури, встановлених Конституцією України, ч.3 статті 19 Закону України «Про прокуратуру», і приписів статті 7 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», що визначають Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення єдиним органом державного регулювання діяльності у сфері телебачення і радіомовлення. У разі невиконання подання прокурора ЗУ «Про прокуратуру» передбачено звернення прокурора до суду.

 

Будь-які інші дії з припинення ретрансляції окремих програм, пов'язані в т.ч. з погрозами життю або безпеці персоналу провайдера, або ж майну провайдера, повинні кваліфікуватися згідно з нормами кримінального законодавства України або як перевищення повноважень державних органів».

 

Нагадаємо, 11 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення висловила вимогу до провайдерів програмної послуги до 19.00 11 березня припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир». Втім, офіційного рішення з цього приводу Нацрада поки що не приймала, оскільки не проводила засідання.

 

Увечері 11 березня найбільший кабельний провайдер країни «Воля» заявив, що вирішив призупинити ретрансляцію російських телеканалів ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета» і «НТВ-Мир». 12 березня «Воля» має намір повідомити про це рішення своїх партнерів - представників цих російських каналів. А з моменту офіційної публікації такого рішення Національною радою почне повідомляти абонентів кожного міста.

 

Натомість у Севастополі 9 березня «Воля» вимкнула всі українські канали в аналогових пакетах кабельного телебачення, посилаючись на вимогу в. о. голови міської адміністрації, на підставі внутрішніх політик із забезпечення безпеки своїх співробітників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7083
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду