Віртуально доступні

13 Червня 2007
9986
13 Червня 2007
15:01

Віртуально доступні

9986
Держчиновники все краще спілкуються електронкою.
Віртуально доступні

Український Інтернет за кількістю користувачів виходить на новий рівень: лише у травні користувачів «віртуальним простором» побільшало до 5 млн. Якісно змінюється і склад аудиторії. Суспільство поступово занурюється у віртуальний світ. Останнім часом в Україні модно надсилати електронні листи до місцевих органів влади й отримувати необхідну інформацію чи допомогу.

«Українська столиця» провела моніторингове дослідження і визначила п’ятірку найкращих веб-порталів органів державної влади в Україні.


Вітчизняний віртуальний ринок

На початку цього року більшість експертів сходилися на думці, що на вітчизняному віртуальному ринку очікується різке зростання кількості користувачів Інтернетом. Компанія Sputnikmedia.net надала глобальну статистику користувачів українського Інтернету за травень 2007 року, яка підтвердила стабільне зростання чисельності українських користувачів. Sputnikmedia.net повідомила, що кількість українських користувачів в травні сягала 4 928 553 осіб. Зросла й частка київського регіону (60,8%).

Найактивнішими регіонами України визнали Одесу, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Львів, Крим, Запоріжжя. Їх сумарна частка — 27,7%. На решту регіонів припало 11% користувачів. Перше місце з переходів українських користувачів займали такі пошукові системи, як: google.com (64,8%), yandex.ru (17,7%), rambler.ru (5,4%), meta.ua (5,3%), bigmir.net (5%) тощо. Найбільше користувачі шукали реферати, погоду й роботу.

Як повідомила компанія Sputnik-media.net, порівняно з лютим відвідуваність вітчизняного Інтернет-ринку зросла на чверть мільйона користувачів. Згідно з даними, у лютому 2007 року чисельність українських користувачів Інтернету становила 4 475 888 осіб (на 452 665 менше ніж у травні). Тож протягом останніх місяців тенденція зростання чисельності української аудиторії Інтернету зберігається.


Світові досягнення

За даними дослідження, проведеного eMarketer, у 2005 році кількість користувачів всесвітньої комп’ютерної мережі вперше перевищила 1 мільярд осіб. Нині у світі регулярно користуються Інтернетом близько 900 мільйонів (13 відсотків усього населення Землі). До того ж кожен четвертий інтернет-користувач уже перейшов на високошвидкісний Інтернет. Одне з перших місць щодо користування віртуальною мережею займають США. В цій країні Інтернетом користуються понад 60 відсотків громадян. У Європейському союзі — 50 відсотків.

У Китаї Інтернет є майже в кожного десятого, а в країнах азіатсько-тихоокеанського регіону — 315 мільйонів Інтернет-користувачів. Латинська Америка, за даними проведеного дослідження, — лідер щодо збільшення інтернет-користувачів.

У «Доповіді про інформаційну економіку», яку складала Конференція ООН з торгівлі та розвитку, йдеться, що до першої «трійки» країн за кількістю інтернет-користувачів увійшли США – майже 200 млн., Китай – 111 млн. та Японія – 85,29 млн. людей. У Росії користувачів «всесвітньої павутини» на кінець 2005 року було 21,8 млн. осіб, вона – на 11-му місці у світі. Слідом за нею йдуть Україна (4,5 млн.) та Білорусія (3,39 млн.).


Інтернет і влада

Через постійне зростання кількості користувачів Інтернетом, державні та місцеві органи влади теж переходять на спілкування з українцями в режимі електронного листування. Нині власні веб-портали мають 58 центральних органів виконавчої влади та 27 обласних та міських адміністрацій. Такого рівня інформатизації органів влади досягнуто завдяки постановам Кабінету Міністрів України, що зобов’язують місцеві адміністрації підтримувати контакт з людьми через Інтернет. Однією з таких постанов є «Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади» Вона визначає порядок та види інформації, які центральні та місцеві органи виконавчої влади мають оприлюднювати на своїх офіційних сайтах.

Хоча, як повідомив «Українській столиці» редактор відділу політики видання «From-UA» Дмитро Гомон, складно спрогнозувати популярність веб-порталів органів державної та місцевої влади у майбутньому. «Здебільшого посадовці роблять веб-ресурси для «пташечки», і користі від таких сайтів дуже мало, а деякі для оптимізації роботи та швидкого реагування на проблеми спеціально створюють великі інформаційні ресурси» – зазначив пан Дмитро. Він підкреслив, що в Україні є проблеми із законодавчим закріпленням можливості електронного листування органів державної влади з населенням.

У зв’язку з поширенням використання Інтернету населенням, «Українська столиця» вирішила провести моніторинг офіційних порталів органів місцевої влади в найбільших містах України. Експертна комісія з членів редакції вивчила понад 40 подібних ресурсів і розробила порівняльну таблицю для визначення п’ятірки найкращих Інтернет-порталів. При розробці таблиці експерти брали до уваги багато критеріїв: дизайн сайту, кількість і якість викладених матеріалів, можливість звернення до органу місцевої влади і отримання відповіді на нього. У багатьох випадках окрім загальної інформації про керівництво органу місцевої влади та короткої інформації про їхню діяльність комісія нічого більше не отримала. Адміністраторам таких ресурсів необхідно було б оптимізувати роботу з нормативними документами, що приймається відповідним органом, звернути увагу на листування на сторінках сайту з населенням.

Найкращим веб-порталом визнано Інтернет-ресурс Київської міської влади (www.kmv .gov.ua). За всіма критеріями він здобув найбільшу кількість голосів. Комісія враховувала й те, що сайт Київської міської влади Кабінет Міністрів у березні цього року визнав зразковим.

Друге місце в рейтингу експертної комісії «Української столиці» віддано сайтові Севастопольської міської державної адміністрації. Це найкраще співвідношення дизайну і наявності оперативної інформації.

Третє місце поділили між собою сайт Київської обласної державної адміністрації та офіційний веб-сайт Закарпатської обласної державної адміністрації.

Офіційний сервер Дніпропетровської обласної державної адміністрації, хоча й підводив у дизайні, але щодо повної інформації для всіх верств суспільства зайняв почесне четверте місце.

На п’ятому місці — Миколаївська обласна державна адміністрація поєднала в собі кількість оперативних новин і можливість посадовців у реальному режимі спілкуватися з населенням через форум.


Переможець рейтингу

Київська міська влада перша серед місцевих органів державної влади розпочала діалог з киянами в режимі on-line. Як повідомила «Українській столиці» начальник Головного управління з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю Тетяна Васильєва, майже рік тому на веб-порталі Київської міської влади створено рубрику «Запитання голові» в розділі «Діалог з киянами». «Кожен громадянин має змогу запитати київського міського голови про те, що його хвилює. Кожне запитання в день його потрапляння до офіційного порталу направляється до профільної служби, а відповідь надається протягом кількох днів. У разі необхідності, питання надсилається одночасно до кількох міських служб та, за потреби, до правоохоронних органів», – підкреслила Тетяна Васильєва.

Щодня на електронну адресу веб-порталу київської міської влади надходять кілька десятків запитань. Активність громадян є однаково високою як у робочі, так і в святкові дні, тому інформація на цьому розділі обробляється безперервно. Така активність киян, на думку спеціалістів Головного управління з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю, пояснюється певною довірою до звернень на портал, адже всі відповіді також розміщуються у відкритому режимі.

Найчастіше на київський веб-портал надходять запитання, пов’язані з житлово-комунальним господарством, транспортом, забезпеченням житлом та соціальною допомогою. Якщо у вашому під’їзді поламався ліфт, саме онлайнове звернення — найоперативніше.

Всі листи адресуються тільки Київському міському голові, але посадовці, які займаються питаннями, порушеними у зверненнях громадян, несуть відповідальність за їх вирішення. Це зокрема Володимир Стороженко, Василь Присяжнюк, Іван Шпильовий, Едуард Лещенко, Анатолій Муховиков, Ірена Кільчицька.

Коли реалізували цей сервіс на порталі Київської міської влади, над його обробкою працював один фахівець, зараз їх – троє. Відповідно підвищилися і якість та швидкість отримання відповідей. «Багато отримуємо листів зі словами вдячності за оперативне розв’язання проблем киян. Ми відчуваємо власну відповідальність перед людьми, тож намагаємося якомога швидше розв’язувати їхні звернення», – зазначила Тетяна Васильєва.

Всі листи опрацьовуються тільки через Головне управління. У відповідь на отримане звернення відповідний підрозділ КМДА готує офіційний документ, направляє його до Головного управління з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю для розміщення на офіційному Веб-порталі одночасно в паперовому та електронному вигляді. Той факт, що всі відповіді подаються у відкритому режимі, посилює відповідальність чиновників за достовірність викладеної в них інформації.

Михайло Шкурін, «Українська столиця»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Українська столиця»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9986
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду