Нова редакція Положення про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації

4 Травня 2007
21201
4 Травня 2007
17:22

Нова редакція Положення про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації

21201
Нова редакція, окрім систематизації та уточнень, на кшталт мови видання, містить низку цікавих положень.
Нова редакція Положення про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації

Двадцять третього квітня Міністерство юстиції України ухвалило наказ №194/5, яким було затверджено нову редакцію Положення про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації.

Нова редакція, окрім систематизації та уточнень, на кшталт мови видання (одномовне, кількома мовами одночасно, змішаними мовами), містить низку цікавих положень.

Перша новела нової редакції полягає у визначенні мети реєстрації, яка полягає у проведенні правової експертизи заяв засновників друкованих засобів масової інформації на відповідність Конституції, Цивільному та Господарському кодексам, Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", іншим актам законодавства України та цьому Положенню, підготовці та оформленні відповідних рішень. У новому положенні норма про підтвердження право- та дієздатності фізичної особи перестала носити імперативний характер – відтепер реєстраційний орган має право зажадати такі документи (а може й ні).

Ще одна зміна стосується призупинення строку розгляду свідоцтва. Старе положення не містило строку такого призупинення, нове ж установило обмеження у три місяці. Крім того, були уточнені підстави, зокрема обставини, за яких орган, що реєструє, не може своєчасно здійснити державну реєстрацію: невідповідність поданих документів законодавству України, наявність ухвали суду про заборону розгляду заяви конкретних засновників або конкретного друкованого ЗМІ, якщо внаслідок ухвалення органом, що реєструє, рішення будуть порушені права і свободи фізичних чи юридичних осіб тощо.

Положення передбачило винесення органом, що реєструє, різних нормативних актів. Зокрема, у разі, якщо особа, що отримала свідоцтво, не видає протягом року заявлений друкований засіб масової інформації, виноситься рішення про недійсність свідоцтва. Також новими частинами положення визначено, що рішення органу, що реєструє, оформлюються наказами, які затверджуються Міністром юстиції України. Крім того, всі накази відтепер супроводжуватимуться висновками правової експертизи, які проходять чотири затвердження – від виконавця до заступника Міністра юстиції. Накази про видачу (перереєстрацію) свідоцтва можуть бути персональними чи груповими, натомість накази про відмову є індивідуальними і мають супроводжуватися висновком із посиланням на конкретні положення нормативно-правових актів.

Ще однією новелою є вимога про повідомлення через один чи більше друковані засоби масової інформації про втрату свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ. Засновники мають вказати назву друкованого ЗМІ, серію, номер дату видачі свідоцтва та, власне, констатувати факт його втрати.

На жаль, зазначимо, що норма, котра стосується видачі відомостей щодо зареєстрованих друкованих ЗМІ, залишилася без змін, хоча, на нашу думку, орган влади не просто має право надавати громадянам таку інформацію, а зобов’язаний це робити.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21201
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду