Євромайдан live

Євромайдан live

11 Грудня 2013
7847
11 Грудня 2013
19:14

Євромайдан live

7847
Євромайдан призвів до зростання обсягу інформаційного мовлення на телеканалах. У новинах побільшало прямих включень і живих трансляцій
Євромайдан live
Євромайдан live

Кінець листопада 2013 року приніс зміни в новинне мовлення українського телебачення. Якщо в попередні роки на загальнонаціональних телеканалах обсяги інформаційного мовлення скорочувалися, новини перетворювалися на інфотеймент і таблоїдизувалися, то з кінця листопада більшість каналів збільшили в ефірі частку інформаційних програм про суспільно-політичне життя. Зокрема, в кілька разів зросла кількість випусків новин на «1+1», Першому національному.

 

Такі новинні канали, як 5-й і «24», стали ще більш інформаційними, жертвуючи заради новин не тільки іншими програми, а подекуди й рекламою.

 

Служби новин практично всіх каналів працюють у посиленому режимі, інколи цілодобово і без вихідних. У новинах часто класичні сюжети поступаються прямим включенням або трансляціям наживо з місця подій. Мовники роблять гнучкішою сітку мовлення, за потреби додаючи в неї спецвипуски новин. Кілька телеканалів (5-й, ТВі, Перший) розпочали телемарафони, які досі тривають.

 

Увага глядачів позначилася на показниках: за даними GfK, середня частка 5-го каналу, «24» і ТВі зросла у 2-4 рази.

 

«1+1»

Найбільше збільшилося інформаційне мовлення телеканалу «1+1». Як повідомила PR-менеджер «1+1» Наталія Власенко, із 30 листопада у зв'язку з масовими протестами в країні канал збільшив кількість інформаційного мовлення до 10 випусків ТСН на день.

 

11 грудня кількість випусків зросла до 12-ти: ТСН о 6:00 показала екстрений випуск про зачистку силовиками центра Києва вночі, другий екстрений випуск вийшов о 12:00. При цьому на сайті tsn.ua всю ніч ішла пряма трансляція з майдану Незалежності.

 

З 12 грудня новин на «Плюсах» стане ще більше: додаткові випуски виходитимуть щопівгодини з 6.00 до 12.00. Далі - спецвипуск о 14.00, о 16.45 - «ТСН. Особливе»; о 19.30 - головний випуск, о 20.40 - спецвипуск про євромайдан, опівночі - нічна ТСН. При цьому праймовий і нічний випуски збільшили хронометраж.

 

«Команда "ТСН" працює на повну потужність. Інформаційна служба працює цілодобово і без вихідних. Значно збільшилася кількість прямих включень», - розповіла Наталія Власенко.

 

«Інтер»

На «Інтері» збільшився хронометраж головного випуску о 20:00 із 40 хвилин до майже години. Також збільшилася кількість прямих включень, які тепер становлять до 2/3 усього випуску. Прямі включення відбуваються з центру Києві з-під КМДА і майдану Незалежності та з багатьох регіонів України. «Також у нас у посиленому режимі працюють усі журналісти й закордонні корпункти (Брюссель/Страсбург, Лондон, Берлін, Москва)», - зазначив виконавчий директор НІС (новинного продакшну «Інтера») Лаврентій Малазонія.

 

ICTV

Збільшилася кількість прямих включень і на ICTV. У залежності від подій кілька днів виходили додаткові випуски новин як бонус до трьох основних (о 8:45, 12:45 та 18:45). Також хронометраж випусків зростав залежно від кількості важливих новин. Як повідомила керівник прес-служби каналу Юлія Бондаренко, над новинами стало працювати більше людей. «Допомагають журналісти (переважно чоловіки) з інших нещоденних проектів. Інформаційна служба працює цілодобово і без вихідних», - підкреслила вона.

 

«Україна»

Останні два тижні ньюзрум телеканалу «Україна» працює в спеціальному оперативному режимі. У центрі столиці постійно чергують знімальні групи та журналісти інформаційної програми «События». «Як результат - у кілька разів збільшено кількість прямих включень з місця подій. Також за необхідності оперативно змінюється сітка мовлення та в ефір виходять спецвипуски програми "События" - один з таких випусків вийшов 11 грудня о 13:25. Також, принагідно, слід відзначити, що 4 листопада в ефірі каналу стартувала нова щоденна підсумкова інформаційна програма "События дня" (виходить по буднях о 22:00, триває 30 хвилин)», - зазначив начальник відділу корпоративних комунікацій каналу «Україна» Сергій Товстенко-Забелін.

 

Перший національний

Перший національний з 2 грудня збільшив кількість випусків новин з 4 до 12-ти, практично щогодини виходить в ефір невеликий випуск новин. За словами тимчасового виконувача обов'язкв гендиректора Олександра Пантелеймонова, із суботи, 7 грудня, почався телемарафон «Відкрита студія», який тривав 8-го, 9-го та 10 грудня після обіду.

 

Утім, у Першого національного - своя правда про євромайдан. За даними моніторингів «Детектор медіа», цей канал є лідером із замовчування важливих новин. А телемарафон «Відкрита студія» отримав негативну реакцію телекритиків. Викривлена інформаційна політика Першого національного вже призвела до трьох звільнень журналістів, які не згодні з тим, як канал висвітлює євромайдан.

 

СТБ

На відміну від інших загальнонаціональних каналів СТБ не збільшив інформаційного мовлення: ні кількості випусків новин, ні хронометраж програми «Вікна-Новини».

 

5 канал

5 канал з моменту початку мітингу на майдані Незалежності розпочав інформаційний марафон, який триває й донині. Інформаційна служба працює цілодобово, без вихідних. Практично всі працівники каналу задіяні в підготовці марафону, навіть допомагають кілька позаштатних співробітників.

 

Хронометраж новин зростає, новини виходять практично щопівгодини. «Ми знімаємо з ефіру багато інших програм, навіть рекламу», - сказав шеф-редактор 5-го каналу Володимир Мжельський.

 

У 5-го в центрі Києва працюють три ПТС, одна - біля КМДА, друга - на майдані, третя - для включень. Також постійно відбуваються прямі включення зі Львова, Донецька, Криму, Харкова.

 

11 грудня 5 канал з ночі транслював наживо події з майдану Незалежності і Хрещатика в Києві, де силовики намагалися зачистити територію від мітингувальників, а також штурмували Київську міську державну адміністрацію.

 

«24»

Ще більш інформаційним став канал новин «24». «Якщо раніше в нас було більше класичних сюжетів, то з моменту, коли почалися масові протести, у нас стало більше прямих включень. Практично ми здійснюємо онлайн-мовлення, застосовуючи новітні технології. Трансляції ведемо самі, а також домовилися з колегами і використовуємо пряму трансляцію "Еспресо.TV" чи стріму "Аронець live"», -  розпвів генеральний директор каналу Роман Андрейко.

 

За його словами, раніше на «24» було більше міжнародних новин, а тепер це в основному міжнародна реакція на події в Україні. При перегляді «24» глядачі час від часу можуть прочитати новини або реакцію відомих людей з Twitter чи Facebook, які з'являються на екрані в окремих плашках.

 

11 грудня на каналі «24» з ночі відбувається трансляція в режимі стріму.

 

«Поки що справляємося власними силами. Журналісти з власної волі стали більше працювати, деякі навіть без вихідних», - каже пан Андрейко.

 

ТВі

Триває телемарафон і на каналі ТВі, який розпочався 25 листопада. На ТВі щогодини виходять 10-хвилинні випуски новин, у деякі дні служба новин працює цілодобово, зокрема й 11 грудня. Тут також дають багато прямих включень.

 

«Після старту нашого телемарафону "Вихід Є!" деякі кабельні оператори почали виключати ТВі з мереж, але ми наразі домовляємося з іншими кабельними мережами. 11 грудня телеканал ТВі в режимі реального часу передає репортажі з майдану та всіх центральний кварталів Києва. Вночі ТВі вів пряму трансляцію зачистки майдану», - розповіла прес-секретар телеканалу Галина Плачинда.

 

Інтернет-телебачення

Незважаючи на збільшення інформаційного мовлення, класичні ефірні телеканали часто поступаються в оперативності та динамічності картинки інтернет-мовленню. Наприклад, нічна трансляція 5-го каналу з майдану 11 грудня через статичність камери (один загальний план майдану згори та звук зі сцени) програвала в драматичності й повноті висвітлення онлайн-стрімам.

 

За кілька останніх тижнів значно збільшилася аудиторія кількох онлайн-ресурсів, які ведуть пряму трансляцію з євромайдану.

 

«Радіо Свобода» - http://www.radiosvoboda.org

 

«Громадське телебачення» - http://hromadske.tv/episode/128

 

«Спільнобачення» - http://www.ustream.tv/channel/live-action-spilno-tv

 

«За Україну!» - zaukrainu.org/articles/1852

 

EuroMajdan - http://www.ustream.tv/channel/euromajdan

 

«Аронець live» - http://www.ustream.tv/channel/aronets

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7847
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду