detector.media
Світлана Остапа
11.12.2013 19:14
Євромайдан live
Євромайдан live
Євромайдан призвів до зростання обсягу інформаційного мовлення на телеканалах. У новинах побільшало прямих включень і живих трансляцій

Кінець листопада 2013 року приніс зміни в новинне мовлення українського телебачення. Якщо в попередні роки на загальнонаціональних телеканалах обсяги інформаційного мовлення скорочувалися, новини перетворювалися на інфотеймент і таблоїдизувалися, то з кінця листопада більшість каналів збільшили в ефірі частку інформаційних програм про суспільно-політичне життя. Зокрема, в кілька разів зросла кількість випусків новин на «1+1», Першому національному.

 

Такі новинні канали, як 5-й і «24», стали ще більш інформаційними, жертвуючи заради новин не тільки іншими програми, а подекуди й рекламою.

 

Служби новин практично всіх каналів працюють у посиленому режимі, інколи цілодобово і без вихідних. У новинах часто класичні сюжети поступаються прямим включенням або трансляціям наживо з місця подій. Мовники роблять гнучкішою сітку мовлення, за потреби додаючи в неї спецвипуски новин. Кілька телеканалів (5-й, ТВі, Перший) розпочали телемарафони, які досі тривають.

 

Увага глядачів позначилася на показниках: за даними GfK, середня частка 5-го каналу, «24» і ТВі зросла у 2-4 рази.

 

«1+1»

Найбільше збільшилося інформаційне мовлення телеканалу «1+1». Як повідомила PR-менеджер «1+1» Наталія Власенко, із 30 листопада у зв'язку з масовими протестами в країні канал збільшив кількість інформаційного мовлення до 10 випусків ТСН на день.

 

11 грудня кількість випусків зросла до 12-ти: ТСН о 6:00 показала екстрений випуск про зачистку силовиками центра Києва вночі, другий екстрений випуск вийшов о 12:00. При цьому на сайті tsn.ua всю ніч ішла пряма трансляція з майдану Незалежності.

 

З 12 грудня новин на «Плюсах» стане ще більше: додаткові випуски виходитимуть щопівгодини з 6.00 до 12.00. Далі - спецвипуск о 14.00, о 16.45 - «ТСН. Особливе»; о 19.30 - головний випуск, о 20.40 - спецвипуск про євромайдан, опівночі - нічна ТСН. При цьому праймовий і нічний випуски збільшили хронометраж.

 

«Команда "ТСН" працює на повну потужність. Інформаційна служба працює цілодобово і без вихідних. Значно збільшилася кількість прямих включень», - розповіла Наталія Власенко.

 

«Інтер»

На «Інтері» збільшився хронометраж головного випуску о 20:00 із 40 хвилин до майже години. Також збільшилася кількість прямих включень, які тепер становлять до 2/3 усього випуску. Прямі включення відбуваються з центру Києві з-під КМДА і майдану Незалежності та з багатьох регіонів України. «Також у нас у посиленому режимі працюють усі журналісти й закордонні корпункти (Брюссель/Страсбург, Лондон, Берлін, Москва)», - зазначив виконавчий директор НІС (новинного продакшну «Інтера») Лаврентій Малазонія.

 

ICTV

Збільшилася кількість прямих включень і на ICTV. У залежності від подій кілька днів виходили додаткові випуски новин як бонус до трьох основних (о 8:45, 12:45 та 18:45). Також хронометраж випусків зростав залежно від кількості важливих новин. Як повідомила керівник прес-служби каналу Юлія Бондаренко, над новинами стало працювати більше людей. «Допомагають журналісти (переважно чоловіки) з інших нещоденних проектів. Інформаційна служба працює цілодобово і без вихідних», - підкреслила вона.

 

«Україна»

Останні два тижні ньюзрум телеканалу «Україна» працює в спеціальному оперативному режимі. У центрі столиці постійно чергують знімальні групи та журналісти інформаційної програми «События». «Як результат - у кілька разів збільшено кількість прямих включень з місця подій. Також за необхідності оперативно змінюється сітка мовлення та в ефір виходять спецвипуски програми "События" - один з таких випусків вийшов 11 грудня о 13:25. Також, принагідно, слід відзначити, що 4 листопада в ефірі каналу стартувала нова щоденна підсумкова інформаційна програма "События дня" (виходить по буднях о 22:00, триває 30 хвилин)», - зазначив начальник відділу корпоративних комунікацій каналу «Україна» Сергій Товстенко-Забелін.

 

Перший національний

Перший національний з 2 грудня збільшив кількість випусків новин з 4 до 12-ти, практично щогодини виходить в ефір невеликий випуск новин. За словами тимчасового виконувача обов'язкв гендиректора Олександра Пантелеймонова, із суботи, 7 грудня, почався телемарафон «Відкрита студія», який тривав 8-го, 9-го та 10 грудня після обіду.

 

Утім, у Першого національного - своя правда про євромайдан. За даними моніторингів «Детектор медіа», цей канал є лідером із замовчування важливих новин. А телемарафон «Відкрита студія» отримав негативну реакцію телекритиків. Викривлена інформаційна політика Першого національного вже призвела до трьох звільнень журналістів, які не згодні з тим, як канал висвітлює євромайдан.

 

СТБ

На відміну від інших загальнонаціональних каналів СТБ не збільшив інформаційного мовлення: ні кількості випусків новин, ні хронометраж програми «Вікна-Новини».

 

5 канал

5 канал з моменту початку мітингу на майдані Незалежності розпочав інформаційний марафон, який триває й донині. Інформаційна служба працює цілодобово, без вихідних. Практично всі працівники каналу задіяні в підготовці марафону, навіть допомагають кілька позаштатних співробітників.

 

Хронометраж новин зростає, новини виходять практично щопівгодини. «Ми знімаємо з ефіру багато інших програм, навіть рекламу», - сказав шеф-редактор 5-го каналу Володимир Мжельський.

 

У 5-го в центрі Києва працюють три ПТС, одна - біля КМДА, друга - на майдані, третя - для включень. Також постійно відбуваються прямі включення зі Львова, Донецька, Криму, Харкова.

 

11 грудня 5 канал з ночі транслював наживо події з майдану Незалежності і Хрещатика в Києві, де силовики намагалися зачистити територію від мітингувальників, а також штурмували Київську міську державну адміністрацію.

 

«24»

Ще більш інформаційним став канал новин «24». «Якщо раніше в нас було більше класичних сюжетів, то з моменту, коли почалися масові протести, у нас стало більше прямих включень. Практично ми здійснюємо онлайн-мовлення, застосовуючи новітні технології. Трансляції ведемо самі, а також домовилися з колегами і використовуємо пряму трансляцію "Еспресо.TV" чи стріму "Аронець live"», -  розпвів генеральний директор каналу Роман Андрейко.

 

За його словами, раніше на «24» було більше міжнародних новин, а тепер це в основному міжнародна реакція на події в Україні. При перегляді «24» глядачі час від часу можуть прочитати новини або реакцію відомих людей з Twitter чи Facebook, які з'являються на екрані в окремих плашках.

 

11 грудня на каналі «24» з ночі відбувається трансляція в режимі стріму.

 

«Поки що справляємося власними силами. Журналісти з власної волі стали більше працювати, деякі навіть без вихідних», - каже пан Андрейко.

 

ТВі

Триває телемарафон і на каналі ТВі, який розпочався 25 листопада. На ТВі щогодини виходять 10-хвилинні випуски новин, у деякі дні служба новин працює цілодобово, зокрема й 11 грудня. Тут також дають багато прямих включень.

 

«Після старту нашого телемарафону "Вихід Є!" деякі кабельні оператори почали виключати ТВі з мереж, але ми наразі домовляємося з іншими кабельними мережами. 11 грудня телеканал ТВі в режимі реального часу передає репортажі з майдану та всіх центральний кварталів Києва. Вночі ТВі вів пряму трансляцію зачистки майдану», - розповіла прес-секретар телеканалу Галина Плачинда.

 

Інтернет-телебачення

Незважаючи на збільшення інформаційного мовлення, класичні ефірні телеканали часто поступаються в оперативності та динамічності картинки інтернет-мовленню. Наприклад, нічна трансляція 5-го каналу з майдану 11 грудня через статичність камери (один загальний план майдану згори та звук зі сцени) програвала в драматичності й повноті висвітлення онлайн-стрімам.

 

За кілька останніх тижнів значно збільшилася аудиторія кількох онлайн-ресурсів, які ведуть пряму трансляцію з євромайдану.

 

«Радіо Свобода» - http://www.radiosvoboda.org

 

«Громадське телебачення» - http://hromadske.tv/episode/128

 

«Спільнобачення» - http://www.ustream.tv/channel/live-action-spilno-tv

 

«За Україну!» - zaukrainu.org/articles/1852

 

EuroMajdan - http://www.ustream.tv/channel/euromajdan

 

«Аронець live» - http://www.ustream.tv/channel/aronets

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY