Конфлікт поколінь чи інтересів?

6 Березня 2007
7527
6 Березня 2007
10:49

Конфлікт поколінь чи інтересів?

7527
«ТК» спробувала розібратись у конфлікті навколо призначення в.о. генерального директора Дніпропетровської ОДТРК Вікторії Шилової.
Конфлікт поколінь чи інтересів?

На адресу «Детектор медіа» надійшов лист за підписами восьми працівників Дніпропетровської ОДТРК, в якому вони скаржаться на неправомірні дії в.о. генерального директора компанії. Судячи з листа, конфлікт загрожує не тільки інтересам колективу, але й свободі слова. «Детектор медіа» спробувала розібратися в ситуації, надавши слово представникам обох сторін.

 

Наводимо повний текст листа.

 

1. Ми, працівники Дніпропетровської державної облтелерадіокомпанії звертаємось до Вас у зв'язку з гострою ситуацією, що склалася з приводу призначення тимчасово виконуючою обов’язки генерального директора телерадіокомпанії Вікторії Шилової, яка до цього обіймала посаду завідуючої творчого о6’єднання інформаційно-публіцистичних та музичних програм, наказом по особовому складу від 24 січня 2007 року та підписом в.о. голови Держкомтелерадіо України А. Мураховського. При призначенні не були враховані моральні та ділові якості В. Шилової, особливо факт її ганебного виключення з Національної Спілки журналістів України в жовтні 2006 року за порушення норм журналістської етики, відсутність авторитету в колективі та досвіду роботи на посаді. Не були приведені необхідні для призначення на цю посаду погодження з відповідними органами, не враховано думку трудового колективу ДОДТРК (у якому добре знають В. Шилову з негативної сторони).

Дестабілізаційний фон у колективі ДОДТРК склався ще тоді, коли, прагнучи за будь-якої ціни дістати крісло генерального директора, вона, постійної посилаючись на високих покровителів, прагнучи звільнення всіх, хто заперечував їй будь у чому, почала кампанію проти Станіслава Повода – колишнього генерального директора ДОДТРК.

Таким же чином вона діяла, в тому числі використовуючи службове повноваження, в т. ч. на екрані, стосовно усунення з посади М. Павленка.

2. Призначена з порушенням процедурних норм, тимчасово в.о. генерального директора ДОДТРК В. Шилова з перших днів свого «керівництва» стала на шлях порушення закону:

- перевищивши службові повноваження, відсторонила від виконання обов’язків співробітників, допустивши «позасудову» розправу (заступника з питань телебачення В. Ожогіна);

- під неіснуючим приводом захоплення державного ефіру 51-го каналу приватною компанією «Громадське слово», вона ввела в оману керівництво Держкомтелерадіо, запровадила додаткову охорону приватної агенції за державні кошти; тим самим здійснювала психологічний тиск на співробітників;

- наказом №11/ос від 26.01.07, посилаючись на зауваження перевірки Рахункової палати, стосовно прихованої реклами в передачах телебачення (стосувалося саме її програм), ввела цензуру, заборонивши виходи програм у прямому ефірі. Ця ситуація залишається і зараз. В той самий час не прихована, а пряма реклама розміщується в програмах, які йдуть в ефірі під її особистим контролем («Регіональні новини», «Автобан», «Ранковий коктейль» та інші.)

Логіка поведінки В. Шилової проста: запровадження цензури та її вето на свободу слова, утримувати деяких журналістів від коментарів подій та свар, які постійно супроводжують її ім’я. А термінова заміна сітки мовлення, зроблена нею власноруч, та створення великих блоків програм – позбавлення «незручних» журналістів можливості виходу в ефір з авторськими програмами, які, до речі, входять до держзамовлення. Ці програми знімаються з ефіру нею особисто без попередження.

            Чисельність штату вона намагається скоротити за рахунок журналістів, які виступили проти її призначення. А на вивільнені посади вже призначаються особи з її оточення (без врахування фахової освіти та досвіду роботи).

Продовжуючи використовувати державний ефір у власних цілях, вона (у випадку «Новин» 20.02.07) припустилася до власного піару. В сюжеті, який, до речі, тривав близько 10 хвилин, замість новин вона дезінформувала громадськість регіону про факт побиття її чоловіком (В. Головком) керівника служби інформації «9-го каналу ТБ-каналу» А. Шинкаренка. При цьому негативно висловлювалася щодо своїх колег – заст. ген. директора ДОДТРК В. Ожогіна та В. Доцента. Щодо останнього, то вона, порушивши його авторські права, використала фрагменти програми «Капітал».

            Використовуючи різні протиправні й аморальні дії, в тому числі наклепи і дезінформацію, вона створює негативний, напружений стан у колективі.

3. Починаючи з 26 січня, трудовий колектив неодноразово звертався до керівництва Держкомтелерадіо переглянути наказ про тимчасове призначення В. Шилової на посаду виконуючої обов’язки генерального директора, а також про призначення спеціальної комісії з числа фахівців Держкомтелерадіо для проведення службового розслідування ситуації, що склалася в Дніпропетровській ОДТРК, однак до сьогоднішнього дня (27 лютого) ми не отримали жодної відповіді.

            4. Державне телебачення переживає зараз складні часи, але ж це не привід, щоби таким чином та за участю сумнівних особистостей проводити роздержавлення ЗМІ. Журналісти ДОДТРК інших, в т.ч. друкованих ЗМІ, які нас підтримують, будуть продовжувати виборювати свободу слова.

 

Підписалися:

 

Голова профкому ДОДТРК Л. Соболенко

Заступник голови профкому Л. Леонова

Голова Спілки журналістів (первинної організації) Т. Кортишева

Заступник гендиректора В. Ожогін

Директор художніх програм Т. Полякова

Директор спортивних та розважальних програм І. Лизавенко

Головний режисер В. Стрельцов

Директор творчого об’єднання художніх програм Сухоніс.

 

 

«Детектор медіа» попросила прокоментувати ситуацію, що склалася на Дніпропетровській ОДТРК, підписантів листа Віктора Ожогіна, Людмилу Леонову та Любов Соболенко. Так само ми звернулися по коментарі до Вікторії Шилової і тих, хто стоїть на її боці: Володимира Гвоздика та Ірини Івахненко.

 

Віктор Ожогін, заступник генерального директора Дніпропетровської ОДТРК, сказав «ТК»: «У всіх, хто виступив проти Шилової, зараз шукають гріхи, проти них здійснюються провокації. Знаєте, що дивує найперше? Те, що ми звернулися з листом до голови Держкомтелерадіо Едуарда Прутніка ще 31 січня, і досі не отримали відповіді. Я подав ще 6 лютого позов до суду, справа буде розглядатися в Жовтневому районному суді міста Дніпропетровська.

 

Шилова поки що тільки виконуюча обовязки, але вже підбирає людей, пропонує їм посади, нервує колектив. Нам не вдалося одразу провести повноцінні збори колективу, оскільки вона перед тим викликала окремо керівників підрозділів і провела з ними розмову. На нараді телевізійників, на яку, зокрема, прийшло 80 осіб, вона розповіла, що особисто запобігла рейдерському захопленню ОДТРК. Про це ж вона повідомила і в Києві. Але це все її вигадки».

 

Далі Віктор Ожогін нагадав про факт виключення пані Шилової з НСЖУ, розповів про те, що Вікторія є вихованкою колективу, оскільки взяли її на роботу 14 років тому ще студенткою, а потім вона зробила все можливе, щоби зняли з посад двох попередніх генеральних директорів, розповів про її пристосовницьку позицію стосовно влади тощо. На наше запитання, чи отримують всі, хто підписав лист, заробітну плату, пан Ожогін відповів ствердно.  

 

Ще один учасник групи протесту, голова профкому Любов Соболенко, зазначила, що Вікторія Шилова «проводить негласну роботу з розвалення творчого колективу: стравлює людей, переглядає штатний розклад. Але все це не на папері, а на словах. Знімає авторські програми, зокрема «Канал права».

 

– Чи погрожували комусь звільненням?

– Ні. Поки що Шилова нікого не звільнила, мабуть, чекає свого остаточного призначення. Зараз практично йде розправа з усіма, хто виступив проти неї. Всі програми, які виходили раніше в прямому ефірі (крім новин), йдуть у запису. Раніше сітку мовлення робив сектор випуску за участю всіх творчих об’єднань, а зараз вона самостійно цим займається. Вона поставила нас перед фактом, що ми змінюємо формат. А рядові журналісти взагалі нічого про це не знали.

 

– Скільки на ОДТРК працівників і скільки з них є членами профкому? До кого ви ще зверталися по допомогу, окрім Держтелерадіо?

Понад 330 й усі члени профкому. У нас 9 лютого була профспілкова конференція, яка висловила Вікторії Шиловій недовіру (ми маємо протокол). До речі, пані Шилова всіляко перешкоджала у проведенні профспілкових зборів, тому ми були змушені проводити конференцію. Куди ми тільки не зверталися: у прокуратуру, НСЖУ, ЦК профспілок...

 

Людмила Леонова, автор програми «Право», коментує: «Сначала моя программа называлась «Канал права». Шилова сказала, чтобы мы убрали из названия слово «канал». Мы убрали. Но это не спасло программу: с 1 марта ее сняли с эфира. Я ее спросила: «Ведь остаются авторские программы? Почему мою программу сняли?» Она лепечет что-то непонятное. Я написала докладную записку, но Шилова мне не ответила. Мотивирует снятие программы изменениями в сетке вещания. Я жду от нее письменного ответа.

 

В «Праве» предполагалась обратная связь с телезрителями, ответы юристов на их вопросы. Это практически единственная правовая программа на всех местных телеканалах. Сняли также программу моей коллеги Любови Клименко «Вертикальный мир». Она пытается переформировать сетку вещания, и предпочтение отдает в основном программам приближенных к ней сотрудников».

 

У листі згадано прізвище автора програми «Капітал» В’ячеслав Доценка. Він також не в захваті від нового керівника; його программу не закрили, але зняли з повтору. Натомість, поставили програми Шилової «Звездная фишка», «Автобан» та ті, що робляться під егідою в.о. генерального директора. За словами пана Доценка, він бореться за свою програму. «Капітал» – економічна програма, присвячена пересічному громадянину.

 

«Вчера мы пришли на запись программы, - каже В’ячеслав Доценко, автор програми «Капітал»,  - которая стояла в плане, вы не поверите, не было ни операторов, ни режиссера, ни звукорежиссера, ни света. Нам самим пришлось со своим режиссером все это делать. В кабинете нам отрезали телефоны, сломали замок. Вот такие мелкие пакости. Сложно работать, просто даже стыдно об этом говорить. Помогите, уже не знаем, к кому обращаться. Это такой плевок в душу всем журналистам, что мы просто в отчаянии. Нас все местные СМИ поддерживают, а результата никакого. Понимаете? Не знаю, чем там думают в Госкомтелерадио. Когда назначали, ведь знали, что будет конфликт. Знали!!!»

 

Вікторія Шилова всі звинувачення до неї відкидає. Каже, що жодним чином не «допомагала» піти з посади гендиректора Станіславу Поводу, якого, за її словами, зняв три роки тому колишній губернатор Дніпропетровської області Володимир Яцуба у зв’язку з переходом на іншу (вищу) посаду. Той же Яцуба, каже пані Шилова, призначив гендиректором колишнього спецкора УТ-1 Павленка, якого нещодавно зняли за фінансові порушення.

 

Запровадження цензури і наступ на свободу слова, за словами Вікторії Шилової, – це повна брехня. Припинення виходу в прямий ефір усіх програм окрім новинних пояснює наказом Держтелерадіо, згідно з яким керівництву потрібно перевірити програми на предмет прихованої реклами. Перевірку вже проведено, і з 1 березня всі програми виходитимуть у звичному режимі. Сітка мовлення, як і раніше, робилася колективно, а не одноосібно.

 

Щодо закриття авторських програм, пані Шилова пояснила, що всі вони виходять за держзамовленням і їх неможливо зняти. Програма «Право», разом з іншими, з 1 березня виходитиме у прямому ефірі. Хіба що автори наполягають на праймовому часі, а їм пропонується інший, оскільки програма нерейтингова, російськомовна, малосюжетна, з постійними «говорящими головами».

 

«Проти мене виступають саме ті люди, в яких є проблеми з прихованою рекламою, і вони майже всі пенсіонери. Взагалі, я би сказала, що це спланована акція 10-х людей, які не хочуть працювати за іншими стандартами, вони звикли працювати так: з’являтися на роботі раз на тиждень, отримувати по 2,5 тисячі гривень плюс по 3 тисячі гривень пенсії і нормально собі жити. А всі інші повинні відпрацьовувати за них. Коли хочеш навести лад, починаються ось такі листи. Люди, які пишуть, не хочуть вчитися нового, а нам треба гроші заробляти, щоби компанія існувала. Держава нас спонсорує, це добре, але ж треба і спецфонд наповнювати, щоби купувати обладнання, підвищувати заробітну плату», - каже пані Шилова.

 

– На нараді з телевізійниками  ви стверджували, що особисто запобігли рейдерському захопленню. Про яку рейдерську атаку йшлося?

Вікторія Шилова: Згідно з ліцензією Нацради, 20 годин мовлення отримало ДОДТРК, а 4 години - ТРК «Громадське слово» – структура, близька до «Приват ТБ» (група «Приват»). Попередній генеральний директор на власний розсуд виділив «Громадському слову» чотири години прайм-тайму (7-8; 15-16; 21-23). Я вважаю, що ми як державне телебачення маємо право на весь прайм-тайм. Крім того, «Громадське слово» протягом року не виходило в ефір, а повинне було вийти до 6 лютого 2007, інакше втрачало ліцензію. Вони й не могли вийти в ефір, оскільки у них не було ні договору з нами, ні власного передавача. У них був один вихід – поставити касету з логотипом «Громадське слово». Але ми цього не допустили. Ставши в.о. гендиректора, я анулювала  стару сітку мовлення. Ми змушені були поставити охорону, щоб державний канал не змогла використати приватна структура. Години мовлення «Громадського слова» знову будуть виставлені на конкурс, і тепер на них будемо претендувати в першу чергу ми.  Я впевнена, що ми їх отримаємо.

 

 У Національній раді з питань телебачення і радіомовлення не погоджуються, що ТРК «Громадське слово» можна називати рейдерами. Адже вони офіційно мали ліцензію Нацради, яку, до речі, отримали після узгодження з ДОДТРК сітки мовлення, а також концепцію розвитку. Після того, як «Громадське слово» протягом року не виходило в ефір, вони будуть автоматично позбавлені ліцензії. Якщо ТРК «Громадське слово» не подасть до суду щодо перешкоджання їхній діяльності, то виділені їм торік чотири години знову виставлятимуться на конкурс.

 

Директор ТРК «Громадське слово» Артур Шутін не виключає можливості відстоювати в суді своє право на втрачені години мовлення.

 

Як повідомила Вікторія Шилова, на її підтримку до Держтелерадіо надійшов інший колективний лист, який підписали 4 заступники і 110 працівників (за неофіційної  інформацією «Детектор медіа», отриманою з власних джерел у  Держтелерадіо, такий лист дійсно існує, але підписів там менше, серед них є й ті, що в наведеному вище листі). За словами пані Шилової, із профспілки, про яку згадувалося вище, масово вийшли більшість відділів у повному складі. На профспілковій конференції були присутні лише 39 осіб, протоколу засідання немає.

 

«В ОДТРК працює 333 людини, а восьмеро з них пишуть і баламутять воду. Постійна комісія облради з питань ЗМІ, яку я очолюю (від партії ВО «Громада», - «ТК»), вже розглядала питання про ті видання, які пишуть про мене різні брудні історії. Я на все це, чесно кажучи, не реагую», – завершила розмову Вікторія Шилова.

 

 

До тих, хто виступив на захист в.о. генерального директора, належить в.о. директора програм Володимир Гвоздик. Він, зокрема, сказав, що попередній генеральний директор пан Павленко був звільнений за підсумками перевірки Рахункової палати України.

 

Володимир Гвоздик, в.о. директора програм Дніпропетровської ОДТРК, розповідає: «Заместитель гендиректора В. Ожогин, большой профсоюзный деятель, собрал профсоюзное собрание, на котором решался один вопрос: почему исполняющим обязанности назначили Шилову, а не его. На собрании его поддержали 40 человек из 330-ти. Было созвано еще одно профсобрание, после которого большая часть людей написали заявление о выходе из профсоюза. Зачем нам такой профсоюз, если все это происходит под его эгидой? Коллектив работает, хотя есть люди, которые не успокаиваются. В основном, это директора объединений и пенсионеры. Они тоже работают, но им не нравится сложившаяся ситуация».

 

Володимир Гвоздик підтвердив слова пані Шилової, що авторські програми не закриваються. Він відкинув звинувачення в наступі на свободу слова. В якості доказу відсутності цензури з боку в.о. гендиректора навів факт виходу в ефір програми «Капітал», в якій критикувалася Вікторія Шилова. Пан Гвоздик зазначив, що перевірка програм на предмет прихованої реклами дала свої позитивні результати: прибутки компанії від реклами виросли втричі. «Ми переглядали всі програми і фіксували всі факти прихованої реклами, а саме: інформацію про підприємства чи їхню продукцію (що ось є така гарна продукція, а її чомусь не купують), про конкурси, переможцями яких є та чи інша торгова марка тощо. Критерії ми визначали на основі Закону України «Про рекламу», - сказав пан Гвоздик. На наше запитання, чи когось звільнили за цей час, Володимир Гвоздик відповів: «Одного звукооператора, який прийшов на роботу в нетверезому стані».

 

В основному підтримує лінію нового в.о. гендиректора і керівник обласного радіо Ірина Івахненко. Вона підтвердила, що прямий ефір був тимчасово заборонений у зв’язку з висновками перевірки Рахункової палати, яка перевіряла рекламну діяльність компанії. Оскільки було виявлено багато фактів прихованої реклами, то Вікторією Шиловою було видано наказ про тимчасову заборону виходу всіх програм (крім новин) у прямому ефірі. Але з березня всі програми поновлено в режимі прямого ефіру.

 

Ніякого наступу на свободу слова пані Івахненко, як керівник обласного радіо, не відчувала. Стосовно листа проти Вікторії Шилової вона зазначила, що його підписала лише та колективу, яка відстоює свої інтереси.

 

 «Обласне радіо було ініціатором виходу з профспілок, які лобіювали інтереси особисто заступника гендиректора Віктора Ожогіна, який до того ж є членом ЦК профспілки культури. Йому висловили недовіру, як і профспілці в цілому, за довгий час існування якої люди не відчували піклування і турботи. Ми просто знали, що в період літнього відпочинку путівками користуються члени профкому, до якого, незрозуміло чому, ввійшли особистості, які займали керівні посади в ОДТРК. Минулого літа неодноразово відпочивала на курортах Азовського і Чорного морів голова профспілки пані Соболенко, її заступник пан Ожогін. Тепер колектив обласного радіо хоче створити свою профспілку, щоби знати, на що йдуть гроші», - каже Ірина Івахненко.

 

Ірина Івахненко вважає, що це не конфлікт поколінь, а конфлікт між тими силами, які хочуть працювати і бачать перспективу, й тими, хто не хоче змінювати усталеного порядку. Неважливо, пенсійного вони віку чи не пенсійного. Про наступ на свободу слова говорять ті люди, яких із приходом нового в.о. генерального директора реально відсторонили від годівниці.

 

Оскільки всі опоненти пані Шилової згадували факт виключення її з НСЖУ, а вона його заперечила, «Детектор медіа» звернулася до голови ревізійної комісії НСЖУ Віктора Чамари. Він роз’яснив, що питання наразі до кінця не вирішене. Дійсно, Дніпропетровська обласна організація НСЖУ виключила Вікторію Шилову зі своїх лав. Вона, у свою чергу, звернулася до ревізійної комісії із проханням переглянути це питання. Комісія збиралася, але кворуму не було, оскільки з’явилася лише половина членів. Їх голоси розділилися навпіл. Четверо були за виключення, а четверо за те, щоби переглянути. Для вивчення цього питання декілька членів ревізійної комісії виїжджали до Дніпропетровська. Вирішено поставити це питання на розгляд пленуму НСЖУ, який мав відбутися в лютому. Але пленум досі не відбувся.

 

Віктор Чамара, генеральний директор «Укрінформу», голова ревізійної комісії НСЖУ, сказала «ТК»: «Думаю, протягом 2-х тижнів це питання розгляне ревізійна комісія НСЖУ, але чи буде її рішення остаточним, залежить від того, чи задовольнить воно пані Шилову. Якщо ні, то, згідно зі статутом, вона може винести його на розгляд з’їзду НСЖУ».

 

Виключення Вікторії Шилової з рядів НСЖУ – це реакція обласної організація на численні письмові та усні заяви журналістів, в яких вони звинувачують голову постійної комісії з питань ЗМІ в некоректних висловлюваннях, розгорнутій кампанії дискримінації проти головного редактора газети «Зоря» з метою поставити на цю посаду свою людину.

 

«Детектор медіа» попросила прокоментувати ситуацію на Дніпропетровській ОДТРК директора департаменту телебачення і радіомовлення Держтелерадіо Сергія Абрамова. Наразі він відмовився це зробити, оскільки комітет (зокрема юристи) зараз вивчає ситуацію. «Як будуть відомі результати перевірки, ми обов’язково прокоментуємо ситуацію», – сказав Сергій Абрамов.

 

Власне, скидається на те, що ситуація у Дніпропетровську справді має й суто психологічні підвалини, – конфлікт  людських особистих інтересів. Одночасно,  він має як публічні, так і не публічні причини, про які воліють мовчати обидві сторони. Очевидно, що, перш за все, «війна» йде за доступ до частотного ресурсу, з одного боку, приватної структури, з іншого – Держкомтелерадіо, яке будує зараз на базі обласних ТРК потужний «Мега-канал», а, отже, йому потрібні цілісні сітки мовлення.  

 

З іншого боку, нестабільність і нервозність у колективі впливає на ефективність його роботи. Коли працівники не можуть спокійно працювати, вони шукають інше місце роботи. Першою ластівкою того, що в ДОДТРК не все так спокійно, як запевняє пані Шилова, є те, що написав заяву про звільнення головний режисер Володимир Стрельцов.

 

На фото – Вікторія Шилова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7527
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду