Альтернативою «списку адаптованих каналів» може бути система штрафів, вважають у Нацраді

Альтернативою «списку адаптованих каналів» може бути система штрафів, вважають у Нацраді

29 Травня 2013
7515
29 Травня 2013
13:51

Альтернативою «списку адаптованих каналів» може бути система штрафів, вважають у Нацраді

7515
Альтернативою «списку адаптованих каналів» може бути система штрафів, вважають у Нацраді
Альтернативою «списку адаптованих каналів» може бути система штрафів, вважають у Нацраді

Альтернативою так званому «списку адаптованих каналів» може бути система штрафів, вважає член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Микола Фартушний (на фото). Про це він сказав у коментарі «Детектор медіа» під час CrimeaMediaCom в Алушті.

 

Під час дискусії на конференції народний депутат від Партії регіонів, президент Асоціації правовласників і постачальників контенту Олена Бондаренко заявила, що наявність списків адаптованих каналів є цензуруванням: «Особливо коли воно стосується каналів, які ратифіковані конвенцію (про транскордонне телебачення)».

 

За її словами, досить дивною є схема, коли канал може потрапити до списку адаптованих після того, як принесе «подарунок» регулятору.

 

У відповідь член Нацради Микола Фартушний закликав назвати хоча б один канал, який Нацрада не внесла до списку адаптованих «в очікуванні подарунків».

 

На думку виконавчого директора Незалежної асоціації телерадіомовників Катерини М'ясникової, для того, щоб з'ясувати, чи відповідає діяльність тих чи інших каналів нормам українського законодавства Нацрада має проводити моніторинги, які й визначатимуть, чи є згадані канали адаптованими.

 

Однак Микола Фартушний зазначив, що наразі внесення каналів до списку адаптованих є тим механізмом, коли регулятор може запобігати порушенням, зокрема й щодо реклами. Альтернативою міг би бути механізм штрафів.

 

«Але Кабмін досі не прийняв такий механізм. Останній раз він розглядав це питання кілька місяців тому і не схвалив з подачі певних лобістських структур, які бояться. Хоча з огляду на нинішнє законодавство штрафи б застосовувались украй рідко, тому що нинішнє законодавство дозволяє штрафувати тільки після третього попередження. Компанія має стати злісним порушником, рецидивістом, щоб ми її оштрафували. Але нам знову не дають можливості це робити. Тому ми користуємось тими механізмами, які прописані в законі і дають нам можливість виконувати свої функції», - сказав він.

 

Нагадаємо, наразі до списку адаптованих каналів внесено 178 мовників іноземного виробництва.

 

Нещодавно до списку додано британські музичні телеканали MTV Live HD Euro, MTV Ніts, MTV Dance, MTV Rocks та чеські музичні телеканали VH 1 European, VH 1 Сlassic. Також минулого тижня до переліку адаптованих увійшли російський телеканал фільмопоказу «Мир сериала» та російський музичний мовник «Музыка Первого».

 

Профільні асоціації неодноразово закликали Нацраду скасувати список адаптованих каналів, вказуючи на те, що він є незаконним.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду