Проект розмірів штрафів обговорювався понад три місяці і був ухвалений з врахуванням громадської думки – Нацрада

30 Листопада 2012
5257
30 Листопада 2012
15:01

Проект розмірів штрафів обговорювався понад три місяці і був ухвалений з врахуванням громадської думки – Нацрада

5257
Відповідь прес-служби Нацради на заяву АППК
Проект розмірів штрафів обговорювався понад три місяці і був ухвалений з врахуванням громадської думки – Нацрада

Позиція Асоціації правовласників і постачальників контенту (АППК), яка вимагає, щоб за будь-які порушення, допущені телерадіоорганізаціями чи провайдерами програмної послуги, стягувався штраф у розмірі не більше 10% від ліцензійного збору, є абсолютно не прийнятною ні для індустрії, ні для регулятора. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацради.

 

Проект розмірів штрафів, поданий на затвердження до Кабінету Міністрів України, жодним чином не стосується діяльності правовласників і постачальників контенту, вважає Нацрада. Підхід, запропонований АППК, було відхилено за результатами громадського обговорення, оскільки «розміри подібних штрафів виявилися б настільки мізерними, що просто дискредитували б цю санкцію», повідомляють у Нацраді.

 

Обговорення проекту тривало понад три місяці, з липня до жовтня 2012 року.

 

16 жовтня відбулася робоча зустріч Національної ради з представниками громадських і правозахисних організацій у сфері медіаіндустрії, на якій розглянули нову, з максимально врахованими пропозиціями, редакцію проекту документа, нагадує Нацрада.

 

Для одиниці виміру розмірів штрафів було запропоновано показник мінімальної заробітної плати, розмір якої законодавчо встановлюється при затвердженні Державного бюджету України. Формули для розрахунку розмірів штрафів максимально наближені до чинної Методики розрахунків розмірів ліцензійного збору, оскільки використовуються однакові параметри.

 

Але для загальнонаціональних, регіональних та супутниковових телерадіомовників не можна вивести відсоток розміру штрафу від ліцензійного збору, оскільки для кожної із цих телерадіоорганізацій розраховується окремий розмір ліцензійного збору, згідно з Методикою розрахунків.

 

«Цей підхід не викликав застережень ні в телерадіоорганізацій, ні у провайдерів програмної послуг», - заявляють у Нацраді.

 

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України про розміри штрафів погоджено всіма державними органами, діяльність яких дотична до цього питання, інформує прес-служба.

 

«Відтак, закиди Асоціації правовласників і постачальників контенту, представники якої не повною мірою обізнані в цьому питанні і незрозуміло чиї інтереси представляють, є однозначно необґрунтованими і в цілому неправомірними», - йдеться в повідомленні прес-служби регуляторного органу.

 

Нагадаємо, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення затвердила пропозиції до проекту розпорядження «Про погодження розмірів штрафів...» на засіданні 24 жовтня. Документ має погодити Кабмін.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5257
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду