Спецпроект: новий закон про телебачення і радіомовлення (випуск 2)

4 Квітня 2006
12592
4 Квітня 2006
18:19

Спецпроект: новий закон про телебачення і радіомовлення (випуск 2)

12592
Новий закон робить на практиці НТКУ та НРКУ ближчими до європейських стандартів громадського мовлення.
Спецпроект: новий закон про телебачення і радіомовлення (випуск 2)

Інститут медіа права продовжує інформаційну просвітницьку кампанію, спрямовану на інформування широкого кола осіб про нову редакцію Закону України „Про телебачення і радіомовлення”, яка була прийнята Верховною Радою України 12 січня 2006 року та набрала чинності з 1 березня 2006 року після опублікування в „Офіційному віснику України”.

Випуск 2. НАЦІОНАЛЬНІ МОВНИКИ

Нова редакція Закону України „Про телебачення і радіомовлення” передбачає суттєві зміни для національних мовників: Національної телекомпанії України (НТКУ) та Національної радіокомпанії України (НРКУ). Зміни стосуються, у першу чергу, порядку формування керівних органів, порядку затвердження Статуту та юридичного статусу. Слід відзначити - новий закон робить на практиці НТКУ та НРКУ ближчими до європейських стандартів громадського мовлення.

Такий висновок формується виходячи з того, що тепер Національна телекомпанія України та Національна радіокомпанія України матимуть колегіальні органи управління – громадські ради. Кожна рада складатиметься з 17 осіб; персональний склад ради затверджується Верховною Радою України за таким принципом: 9 осіб – за поданням депутатських фракцій у Верховній Раді України, 4 особи – за поданням Президента України та 4 особи - за поданням загальнодержавних об'єднань громадян, що діють у сфері виробництва і розповсюдження телерадіопрограм. Визначення в законі кола громадських організацій, до речі, є не дуже вдалим. Зараз складно навіть сказати, які саме організації матимуть право пропонувати кандидатів до громадських рад. Потенційно це можуть бути: Спілка журналістів України, Незалежна асоціація мовників, Спілка кінематографістів України.

Найголовніше повноваження громадської ради – визначення кандидатури на посаду керівника відповідно Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України. При цьому кандидатура вноситься до Верховної Ради України, яка, в свою чергу, робить подання Президенту України. Саме Президент України буде, зрештою, призначати та звільняти керівників НТКУ та НРКУ. На сьогодні  Президент України теж призначає та звільняє керівників НТКУ та НРКУ, але робить він це  одноособово. За новим законом Президент буде здійснювати призначення  разом з громадською радою відповідної компанії та з Верховною Ради України. До речі, і зараз при Національній телекомпанії України існує Наглядова рада, однак цей орган не має жодних повноважень і не збирається роками. Власне, очолює Наглядову раду й досі Дмитро Табачник, а його заступником є Сергій Васильєв.

Інші повноваження громадської ради мають бути визначені у Статуті, який 
затверджується окремим законом України. Це також є новела закону. Зараз статути затверджені Кабінетом Міністрів України. Законом змінено організаційно-правову форму НТКУ та НРКУ – відтепер вони державні підприємства. Колізія виникає в тому, що закон не встановлює строків на розробку та затвердження нових статутів, а також на перереєстрацію. Разом з цим, чинний статут вже суперечить закону, тому не зрозуміло чи може ним керуватися організація.

На думку Інституту медіа права, затвердження нових статутів стане важливою процедурою, оскільки до статутів можуть бути включені всі стандарти громадського мовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду