Без обличчя

21 Жовтня 2011
24143
21 Жовтня 2011
08:38

Без обличчя

24143
К1 уже не хоче бути «смішним і страшним» і цього сезону знову перепозиціонувався
Без обличчя

Група «Інтер» досі не знайшла відповіді на питання, яке стало майже риторичним: що їй робити з К1. Волею долі й Нацради, завдяки трюку з обміну мережами з «Мегаспортом» у липні 2008-го, К1 став загальнонаціональним. Про той фокус уже майже забули (група навіть знову вхопилася за ідею загальнонаціонального спортивного каналу і презентувала її на цифровому конкурсі). Так само глядачі почали забувати про К1.

 

Із самого початку входження до групи, у 2006-му, К1 був «на маргінесах». Існував на залишках бренду інтелектуального мовника і повторах серіалу «Солдати», до яких згодом додали пакет інтерівських повторів. Власний прем'єрний продукт з'явився лише півтора роки тому.

 

До 2008 року частка каналу зростала мляво, як на новачка. Після обміну мережами (восени) вона одразу ж підвищилася більш ніж удвічі і за результатами 2008 року склала 2,22% (2009 - 3,05%). Але зміни кількісні без змін у якості контенту сталого ефекту не дали: частка почала падати, і тепер, у вересні 2011-го, вона становить 1,59%. (Тут і далі - аудиторія 18-45, вибірка «50 тис.+», дані GfK Ukraine.)

 

Складно сказати, що є причиною, а що наслідком: скромні показники чи постійний пошук нової концепції. Однак маємо факт: К1 - канал динамічний і непередбачуваний, він ледь не щопівроку міняє логотип і радо змінює позиціонування під новий сезон. Розпрощавшись із артхаусом та інтелектуальним амплуа, він захотів стати «смішним та страшним» і не надто успішно спробував відкрити в Україні «Перший містичний». А тепер він, схоже, остаточно позбавився залишків іміджу каналу для тих, хто мислить (судячи із запущених проектів, про які піде мова далі).

 

Та не допомогло: за підсумками вересня канал опинився на одинадцятому місті у топі за своєю комерційною аудиторією. Тобто попсовий молодіжно-романтичний сезон, який, як, імовірно, гадали менеджери, мав би нарешті поліпшити позиції К1, не спрацював.

 

Динаміка зміни частки К1 з 2005-го по 2011-й, аудиторія 18-45, «50 тис.+»

 

 

Динаміка зміни частки К1 за січень - вересень 2010-го та 2011-го, аудиторія 18-45, «50 тис.+»

 

 

 

 

 

Одразу ж зауважмо, що висновків про чергову зміну позиціонування ми дійшли самотужки. Канал про таке не повідомляв. Він узагалі полюбляє робити все без зайвого шуму, майже потай, без яскравих презентацій та промо (хіба що прес-служба Big Brother з усіх сил штампує карколомні новини). Спілкуватися з «Детектор медіаю» керівництво каналу також не побажало.

 

Отже, цієї осені К1 з усіх сил кинувся здобувати молоду аудиторію. Робити це він вирішив старими перевіреними методами - відвертістю та скандальністю. Поєднав кілька найбільш успішних трендів, яких уже з надлишком вистачає майже скрізь: реаліті та дейтінг-шоу.

 

Вперше тут запустили велике форматне реаліті власного виробництва - Big Brother. Генеральний директор Endemol Group у країнах Центральної та Східної Європи Марина Вільямс із радістю презентувала цей формат як один із найпопулярніших і найбільш затребуваних у світі. Щоб уже напевно підсадити глядача, охочого до проектів а-ля «Дом-2», протягом дня в ефір виходить по три випуски Big Brother.

 

У праймі вийшло також свіже російське реаліті «Мексиканські канікули», розраховане на ту ж таки молоду аудиторію. Це ще одна варіація на тему життя молодих людей у замкненому просторі - на віллі в Мексиці зі схожими, як у Big Brother, цілями та пріоритетами. Проект знято для російського каналу MTV.

 

Ще одне шоу в тематиці реаліті - «Обережно! Кастинг», яке виробляє ISTIL Studios разом із театром «Чорний квадрат».

 

Прайм урізноманітнила й прем'єра комедійного серіалу «Три сестри». Прес-служба стверджує, що проект виробляється на замовлення каналу (виробництво - «Гольфстрім продакшн»). Особливістю серіалу є студія звукозапису, в якій головні героїні - три сестри - грають наживо на музичних інструментах у групі «Равлик» і мріють про славу. Дуже нагадує «Ранеток» на СТС...

 

 

Реаліті буднів

 

Певно, найбільшим розчарування сезону для каналу став Big Brother. У середньому проект має частку 0,53% за «Всією Україною» та 0,47% за «50 тис.+» (показники праймових випусків станом на 14 жовтня). Таку неприпустиму частку, втричі нижчу за середню, творці реаліті взялися піднімати всіма відомими й не надто вибагливими методами.

 

Вдосконалити проект мали різноманітні піар-ходи: учасницю шоу забирала швидка, проект критикував священнослужитель, учасники вивчали камасутру, ставили стенфордський тюремний експеримент (учасники діляться на 12 ув'язнених і 12 охоронців, у результаті останні мають усі шанси відчути себе в ролі садистів, а перші - жертв). Ще й Отар Кушанашвілі погрожував потопити всіх учасників у крові.

 

«Могу сказать, что на этапе запуска мы осуществили очень много задач для обеспечения должного уровня и совершенствуемся шаг за шагом», - стверджує генеральний продюсер проекту з Endemol Poland Ярослав Осташкевич.

 

Але при всьому цьому креативі один із базових проектів оновленої сітки не спрацьовує.

 

Трохи ліпше, з огляду на показники, у праймі виглядають «Мексиканські канікули»: частка вища за середню - 1,97% за «Всією Україною» та 1,64% за «50 тис.+».

 

Показники станом на 14 жовтня, аудиторія 18-45

 

 Програма

 

«Вся Україна»

«50 тис.+»

Рейтинг, %

Частка, %

Рейтинг, %

Частка, %

Серіал «Три сестри»

0,36

1,38

0,40

1,52

Серіал «Косяки»

0,33

0,91

0,24

0,67

Big Brother.

0,17

0,53

0,15

0,47

«Бійцівський клуб»

0,48

1,37

0,46

1,31

«Мексиканські канікули»

0,46

1,97

0,40

1,64

 

 

Весільно-романтична субота

 

Ще один цікавий блок на К1 - жіночі «романтичні проекти» про весілля і кохання.

 

Найбільш успішним із них стало «Рандеву» зі Світланою Вольновою, де епатажна ведуча допомагає самотнім жінкам знайти чоловіка їхньої мрії. В ефір уже вийшли два перші випуски, у середньому проект має частку 1,81% за «Всією Україною» та 1,52% за «50 тис.+». Вищі за середні показники проекту вдалося взяти лише після зміни слоту з 18:20 на 16:24.

 

Цього сезону кожен поважний :) канал запускає проект про весілля. І К1 не став винятком. Він створив програму «Pro весілля», де івент-агентства, дизайнери, декоратори, флористи, хореографи, стилісти втілюють найнесподіваніші бажання молодих. Ця радісна картинка сподобалася глядачам трохи менше за «Рандеву» і взяла частку 0,99% за «Всією Україною» та 0,65% за «50 тис.+».

 

Після весілля в сітці все було не менш логічно - сім'я та кризові стосунки, а точніше - рімейк програми «Все для тебе. Останній шанс». У ній ведучий Юрій Кот намагається помирити сімейні пари, які «прагнуть повернути своє щастя, навіть перебуваючи на межі розлучення, або вже за межею». Однак поки що «Останній шанс» глядачів не надихнув: частка 0,44% за «Всією Україною» та 0,39% за «50 тис.».

 

Показники станом на 15 жовтня, аудиторія 18-45

 

Програма

 

«Вся Україна»

«50 тис.+»

Рейтинг, %

Частка, %

Рейтинг, %

Частка, %

«Рандеву»

0,33

1,81

0,30

1,52

«PRO весілля»

0,20

0,99

0,14

0,65

«Все для тебе. Останній шанс»

0,11

0,44

0,10

0,39

 

 

Інтелектуальні атавізми

 

Окрім цих шоу в розрізненій сітці К1 після останнього переформатування збереглись ігрові інтелектуальні проекти - «Що? Де? Коли?», «Найрозумніший», «Галілео» та «Брейн-ринг». Вони виглядають інопланетянами поряд із Big Brother та «Мексиканськими канікулами». Однак невідомо, як надовго вони залишаться в сітці: за інформацією «Детектор медіа», компанія Star Media припиняє виробництво «Галілео». А от «Найрозумніший» перекочував з «Інтера» на К1 лише цього року.

 

З-поміж цих проектів найвищі показники мають «Найрозумніший» та «Що? Де? Коли?».

 

Показники станом на 16 жовтня*, аудиторія 18-45

 

 Програма

 

«Вся Україна»

«50 тис.+»

Рейтинг, %

Частка, %

Рейтинг, %

Частка, %

«Брейн-ринг. Teen лига»

0,29

1,54

0,30

1,49

«Галілео»

0,23

2,23

0,23

2,08

«Найрозумніший»

0,28

2,33

0,38

2,94

«Що? Де? Коли?»

0,42

2,47

0,45

2,58

 

*без урахування повторів

 

 

Чому й коли?

 

Чому всі потуги менеджменту К1 наштовхнулися на непробивну стіну глядацької байдужості? У гарячому колі конкуренції, коли за молоду (особливо молоду жіночу) аудиторію б'ються майже всі канали, К1 канал не знайшов своєї унікальної пропозиції і не зміг побудувати чітке, зрозуміле для глядача обличчя. Різнорідна сітка і глухе слідування популярним трендам призвели до того, що канал просто зробив крок назад. Адже спроба повторити успіх «Дому-2» з самого початку була приречена: аудиторія цього проекту або переросла сама себе, або просто перемкнулася на інші способи зайняти вільний час, на самому ТЕТі, який від початку транслював російський телепроект, це реаліті скромно засіло у денних слотах.

 

Натомість К1 за останні роки навчився виживати на вдалих повторах, які колись були складовою бренду й програмування інших каналів. Мова, зокрема, про «Солдатів» (випуски серіалу очолюють список найкращих програм каналу за рік із часткою 4-5%) та «Вечірній квартал».

 

Налягання на жіночі проекти призвело до того, що у вересні канал залишила здебільшого чоловіча аудиторія, особливо у вікових групах 4-14, 15-24, 25-34 та 45-54. Але при цьому жіночої аудиторії не додалося. Можливо тому, що за цю категорію активно вирішили боротися канали інших груп.

 

Можна припустити, що це перепозиціонування не останнє. За чутками, що курсують ринком, акціонерам уже набридло поневіряння їхніх телеактивів, тож вони вирішили підшукати для своїх каналів нових продюсерів, у тому числі для К1. У будь-якому разі, щоби знайти вдале застосування своїй загальнонаціональній мережі, каналу доведеться в першу чергу чітко визначитися з нішею й почати майже з нуля розбудовувати міцний бренд.

 

Ілюстрація - file.liga.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24143
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
засланный казачек
4579 дн. тому
менеджмент к1 был против перепозиционирования. Биг Бразера и т.д. на канал засунул менеджемнт группы. Их предупреждали, что получится г..но. Но на интере крутое руководство. Результат - в цифрах по группе.
kleo
4579 дн. тому
А я скучаю по новостям "Один день". Именно такого формата, как по мне, сейчас и не хватает. И в студии были какие-то домашние что-ли ведущие: Сеничкин, Грицык, Богданович, Леончук, Лихман...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду