«Такий недолугий канал не може представляти Україну»

17 Серпня 2011
29399
17 Серпня 2011
12:00

«Такий недолугий канал не може представляти Україну»

29399
Юрій Горовий – про порушення антикорупційного закону на УТР
«Такий недолугий канал не може представляти Україну»

Член Національної спілки журналістів України, колишній ведучий юридичної програми ТРК «Київ» «Чорний квадрат» Юрій Горовий пропрацював у системі Держкомтелерадіо на різних посадах понад 20 років. На початку 2011 року, після отримання інвалідності, із заступника директора творчого об'єднання інформаційно-аналітичних програм його понизили до посади, яка, відповідно, менше оплачувана і є радше технічною, аніж журналістською.

 

Наразі пан Юрій - головний випусковий редактор управління міжнародного співробітництва та зв'язків з регіональними телекомпаніями Державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення"».

 

Через сором за УТР він вирішив написати заяву про звільнення. Хоча до пенсії залишилося два роки. «Я вважаю, що не може Україну представляти такий недолугий канал», - каже він. УТР має сприяти формуванню позитивного іміджу України за кордоном, а насправді це приватна телекомпанія однієї родини - Юричків, стверджує Юрій Горовий.

 

 

- Пане Юрію, ви пропрацювали на УТР п'ять років. На вашу думку, чи є майбутнє в цієї телекомпанії?

- Я думаю, що в цієї компанії немає ніякого майбутнього, як, власне, й минулого. Тому що, на мою абсолютно суб'єктивну думку, компанія не може визначити свого телеглядача. Люди, які проживають за кордоном і на яких нібито розраховує телекомпанія, не цікавляться театральними постановками регіональних українських театрів. Програми, які транслює УТР, настільки містечкові, настільки недолуго зроблені, це не всеукраїнський рівень. Водночас така державна компанія потрібна, оскільки кожна держава дбає про свій міжнародний імідж.

 

Я відвідав декілька регіонів Росії, Польщу, Іспанію. Там діаспоряни абсолютно не дивляться УТР, ігнорують його, навіть не знають, що такий канал існує. Про це я неодноразово повідомляв президента УТР Василя Васильовича Юричка. Можливо, компанія непопулярна через те, що держава не виділяє на свій імідж коштів? Так виділяє ж, тільки через МЗС. Можливо, таку телекомпанію варто під'єднати до МЗС? Але чомусь цього не роблять, і компанія існує як приватне підприємство Василя Васильовича Юричка і його сина Андрія. Якими б поважними вони не були, мені здається, це не державна справа - створювати компанію для кількох осіб. Хоча для держави є й певна вигода від УТР.

 

- Цікаво, яка ж?

- Компанія складається на 50% з абсолютно недосвідченої молоді, якій потрібно перше місце роботи, і на 50% з пенсіонерів, яких уже ніде не візьмуть.

 

- Ви працювали заступником директора творчого об'єднання інформаційно-аналітичних програм. Чому вас перевели на нижчу посаду?

- Я сам спровокував таке рішення керівництва, більш того - особисто написав заяву про переведення. Але ж ви розумієте, що на таких компаніях, як УТР, усі рішення про переведення, надбавки до зарплат, пільги тощо вирішуються лише однією людиною. Тобто дається команда про переведення на нижчу посаду, але при цьому додається, щоб працівник сам написав заяву за власним бажанням. Річ у тім, що в січні цього року я захворів, і через кілька місяців активного лікування мені дали другу групу інвалідності. Після мого повернення на роботу керівник Державної телекомпанії пан Юричко повідомив мене, що законодавство України забороняє інвалідам займати керівні посади у ввіреній йому телекомпанії. Через тиждень начальник відділу кадрів запропонувала мені написати заяву з проханням перевести мене на нижчеоплачувану, по суті технічну, а не журналістську посаду. Водночас не посоромився призначити свого сина директором творчого об'єднання інформаційно-аналітичних програм.

 

 

 

 

- А хіба це не є порушенням нового закону про корупцію, який вступив у силу 1 липня цього року? Батько і син на керівних посадах однієї державної компанії...

- Думаю, що батько не мав ані найменшого права призначати сина, бо саме такі трудові відносини визнаються корупційними. Тут абсолютно пряме підпорядкування директора ТО гендиректору УТР. Я розумію, всім потрібно десь починати працювати, і чому б не почати під крилом у свого батька. Можливо, тут особливих корупційних дій і немає. Але син на керівний посаді почав зі звільнень. Методом кулуарних інтриг створював такі умови, щоб люди самі пішли. Через ці інтриги в колективі велика напруга.

 

- Чи обговорювалося в колективі рішення Тараса Аврахова про закриття української редакції іномовлення НРКУ?

- Обговорювалося кулуарно. Люди казали, що не може країна залежати від негативного іміджу, який у неї вже є. А на літучці говорилося, що рішення Аврахова було абсолютно помилковим.

 

- А ви особисто як вважаєте: чи потрібні такі телерадіоканали, які практично ніхто не чує і не бачить за кордоном?

- Абсолютно не потрібні. Але держава сама сприяє тому, щоб ці компанії навіщось існували. Нібито УТР має сприяти формуванню позитивного іміджу України за кордоном, а насправді це є приватна телекомпанія однієї родини.

 

Тепер я замість журналістської роботи займаюсь друкуванням папок і переглядом програм, які надходять з усіх регіонів України. Моє завдання - визначити якість цих програм, хоча вони незалежно від якості в ефір ідуть усі (за винятком прямої реклами). Тому що УТР, якій треба заповнити цілодобовий ефір, нікому за програми не платить, і  регіональні ТРК свій непотріб викидають в ефір через нас.

 

Я вирішив написати заяву. Вважаю, такий недолугий канал не може представляти Україну. Мені соромно сказати, що я працюю на УТР. Коли я кажу про це за кордоном, усі допитуються, а де ж його знайти. Я не маю наміру вилити бруд на УТР чи Юричка. Але комусь треба сказати правду.

 

«Детектор медіа» готова надати можливість усім згаданим у публікації особам і сторонам висловити свою точку зору.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29399
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналисто
4644 дн. тому
Но справедливости ради стоит заметить, во многих вопросах идут сотрудникам навстречу, а проблемы есть во всех организациях, с этими и не сравнится
журналисто
4644 дн. тому
Горового обозвать, конечно, можно, но сказал-то он чистую правду! Что на канале идут непонятные программы ни о чем и отбросные концерты-это факт. Достаточно включить канал и увидеть. Что у дыректора стратегия, включая кадровую, "шо хочу,то и ворочу", тож верно) ниче нового,все и так это видят
jurnalisto
4645 дн. тому
все что написал Горовой про УТР чистая правда тут уж ни дать ни взять и самое смешное что так думает большая часть коллектива, хоть кто-то рванул рубаху) из серии терять нечего , НО кому кому , но не тебе ЮРА рассказывать про плохость канала.
АСК
4645 дн. тому
Я так розумію, усі, хто тут загадав Горового "здим і нетихим" словом категорчино не згодні з тим, що УТР - це ганьба телебачення України. Що таке, "телебачення" не те що за кордон транслювати - самим дивитися соромно. Що Юричко під крилом покровителів розвів там, фактично, кріпацький маєток, де почувається паном. А висловив це Горовий, чи хтось інший - навряд чи має значення.
Yura1954
4645 дн. тому
А по существу!?
Співробітниця
4645 дн. тому
Да, Юра!!!! "Недолугим" скоріше хочеться назвати вас. Більшого НЕПРОФЕСІОНАЛА я в житті ще не бачила. Ледаря і п"яницю, більше того, хама і людину, яка не вміє себе стримувати... Вас, дійсно, терпіли, жаліли, і понизили тільки тому, що ви не відповідали тим якостям професійним, які мають бути у людини, що займає таку посаду. А ви так віддячили!!! Бог вам суддя!!!....
Сотрудница
4645 дн. тому
Дааааааа Горовой... От алкаша впринципе можно было грязи ожидать... но такоооой... Тебя Юрычки терпели и помогали чем могли... а ты отплатил им дермецом!!! Ну впринципе это не удивительно, если ты даже у нас с кошельков деньги в кабинете тырил...
Гость
4646 дн. тому
Меньше бухать надо было, а больше работать...И здоровье было бы и не понижали бы в должности. А теперь грязь лить начал..Юра, ты не прав.
Киря
4646 дн. тому
А че ж тады Горовой пошел туда работать?? а как понизили так грязь сразу лить?? И факты? где факты... так и не прочитал...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду