Томенко хоче знати, чиї вуха стирчать за українськими телеканалами

10 Лютого 2006
17471
10 Лютого 2006
15:03

Томенко хоче знати, чиї вуха стирчать за українськими телеканалами

17471
Томенко хоче знати, чиї вуха стирчать за українськими телеканалами

Приховування інформації стосовно реальних засновників вітчизняних медіа – головна проблема українських ЗМІ. Про це заявив колишній віце-прем’єр України Микола Томенко у доповіді стосовно проблем свободи слова на міжнародній конференції в місті Скоп’є (Македонія), що проводиться під егідою ОБСЄ, повідомляє прес-служба політика.

«Так, журналісти «5 каналу» свого часу боролися за викриття справжніх власників українських медіа та за необхідність підписання договорів про принципи редакційної політики. Зараз же стало відомо, що компанію «ТРК НБМ», яка є юридичною особою-засновником «5 каналу», майже повністю контролюють іноземні власники – компанії «Какао енд шугар Інтернешнл» (Бельгія) та «Трансат-Брок», яку контролює офшорна кіпрська фірма.

При цьому, один з лідерів «Нашої України», мільйонер Петро Порошенко ніколи не приховував свого контролю над цим каналом, і навіть публічно підписував із журналістами угоду про засади редакційної політики. З’ясувалося також, що засновником «Трансат-Брок» є Оксана Смакоус, перший помічник Порошенка під час його роботи секретарем РНБО,» - заявив Томенко.

Він також додав, що до сьогодні достеменно не оприлюднені прізвища реальних власників телеканалів «Інтер» та «1+1», хоча деякі медіа натякають на присутність частки російського капіталу серед засновників «Інтера», а американського – серед засновників «1+1». На його думку, приховування інформації про реальних засновників вітчизняних медіа створює проблему для національної безпеки України, оскільки, як відомо, за чинним законодавством максимальна частка іноземних інвестицій у вітчизняних ЗМІ не може перевищувати 30%.

Томенко також висловив жаль, що в українських медіа не теледебатів між ключовими учасниками виборчої кампанії. «Я сподіваюся, що загальнонаціональні телеканали підтримають бажання суспільства почути дискусію між основними політичними гравцями і майбутніми кандидатами на посаду прем’єр-міністра – Віктором Януковичем, Юлією Тимошенко та Юрієм Єхануровим», - зазначив Микола Томенко.

Хто-хто в телевізорі живе?

Не більше трьох каналів в одні руки?

Ющенко намерен бороться с "клановыми СМИ"?

СМЕ намерена выкупить у Роднянского и Фуксмана 40% "1+1"

CME покупает 65,5% акций холдинга "Укрпромторг", контролирующего "Гравис" (обновлено)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17471
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду